NYTPORTTEREITA!!
- maistelemaan!
OLUTVERKKO - sinun verkostosi vuodesta 2000.

  sähköposti: [email protected]

 
Porttereita ja stouteja 
Tee oma olutarviontisi!

OLUTVERKON S U U R I  PORTTERIVERTAILU
- sekä muita OLUTVERKOSSA testattuja porttereita

Tinkoff Porter / Tjemnoje pivo, OOO Interbir, Pietari, Venäjä
6,0 %, kantavierre 14,0 %
Väri on tummahko ruskea, samea. Tuoksu on hedelmäinen, heinämäinen, katkeroinen. Maku on suklainen, lakritsainen, kevyehkö. Vieno miellyttävä jälkimaku. 
- erikoinen heinämäisen pistävä tuoksu ja makuyhdistelmä

Baltika No 6 Porter, OAO Pivovarennaja Kompanija Baltika, Pietari, Venäjä
7,0 %-til., kantavierre 17,0 p-%
Väri on musta. Vaahto on runsas, ruskehtava, paksu. Tuoksu on paahteinen, vahva. Maku on paahtunut, lakritsainen, tasapainoinen. Jälkimaku on pitkä, kuiva, vaimeahko. 
- tasapainoisen tyylikäs, maukas, maistuva

Hartwall Porter III, Oy Hartwall Ab, Helsinki / Lahden panimo (Scottish & Newcastle, Englanti)
4,5 %-t., kantavierre 12,5 p-%
Väri on hyvin tumma, punaisenruskea. Vaahto on runsas, valkea, hieman ruskehtava, paksu, kestävä. Tuoksu on laimea, saippuainen. Maku on tasapainoinen, laimeahko, hedelmäinen, paahtunut. Jälkimaku on kuiva, vaimeahko. 
- laimeana, tasapainoisena, helposti juotavana tummana oluena ei tietenkään pärjää tällaisessa vertailussa, mutta on sinänsä tyylissään onnistunut tuote

Chocolate Porter, AS A. Le Coq Tartu õlletehas, Tartto, Viro
7,5 %-til., tumma pohjahiivaolut, portteri
Väri on punaisenruskea, tumma. Vaahto on valkea, lievästi ruskehtava, tasainen, kestävä. Tuoksu on suklainen, paahteinen, hedelmäinen, kuivahko. Maku on vahvasti suklainen, miellyttävä makean ja kuivan sekoitus, paahteinen. Jälkimaku on vahva, kuiva, paahtunut. 
- erikoista on todella vahva suklaan tuoksu ja maku, joka ei lainkaan ällötä eikä tee tuotteesta makeaa

Nøgne Ø Porter, Det Kompromissløse Bryggeri AS, Grimstad, Norja
7,0 %-til., kantavierre 16,6 ºP
Väri on aivan sysimusta. Vaahto on runsas, paksu, kermamainen, ruskehtava, kestävä. Tuoksu on vahva, hedelmäinen, paahteinen. Maku on kuivan paahteinen, lakritsainen, tervainen, lievästi suklainen, katkeroinen, tasapainoinen. 
- erikoista norjalaisen pienpanimon tuotteessa on luonteikkuus, voimakkuus, pehmeys; vahva haastaja Koffin hienolle portterille

Utenos Porter, AB Utenos-Sveturis alus (Baltic Beverages Holding, Tanska), Utena, Liettua
6,8 %-til., kantavierre 17,9 p-%
Väri on tumma, viininpunainen. Vaahto on runsas, paksu, epätasainen. Tuoksu on karamellimäinen, paahteinen. Maku on vahva, paksun hedelmäinen, karamellimäisen makea. Jälkimaku avautuu kuivana, paahtuneena. 
- erikoista on tumman pohjahiivaoluen vahva alkoholipitoisuus

Aldaris Porteris, AS Aldaris, Riika, Latvia / Baltic Beverages Holding, Tanska
6,8 %-til., kantavierre 19,7 p-%
Väri on punertavan kuparinruskea, hyvin tumma. Vaahto on ruskehtava, runsas, kestävä. Tuoksu on paahteinen, lakritsainen. Suutuntuma on kirpeän hedelmäinen, maku lämmittävän paahteinen, lakritsainen, suklainen, hieman karamellimäinen. Miellyttävä, pitkä jälkimaku, mukana katkeroisuutta. 
- erikoista on upea tasapainoisuus, joka ei peittoa tuotteen vahvaa luonnetta

Coopers Best Extra Stout, Coopers Brewery, Australia
6,3 %-til., kantavierre 14,0 %, tumma stout
Väri on musta. Vaahto on ruskea, paksu, tiheäkuplainen, kestävä. Tuoksu on raikkaan hedelmäinen, rapsakkaan katkeroinen. Maku on vahva, paahtunut, hedelmäinen. Jälkimaku on kuiva, pitkä. 
- erikoista on hienosti erottuva vahva humalointi, joka on onnistunut erittäin hyvin

Anchor Porter, Anchor Brewing Co, San Fransisco, Kalifornia, USA
5,6 %-til., kantavierre 17,0 p-%
Väri on pikimustaa. Vaahto runsas ja vahva. Tuoksu makeahko, paahtunut. Maku on pehmeä, jalostunut, paahtunut, mukana myös makea vivahde. 
- erikoista on pehmeys ja katkeroisuus

Porter, Oy Sinebrychoff Ab, Kerava (Carlsberg Breweries AS, Kööpenhamina, Tanska)
7,2 %-til., kantavierre 17 %-p.
Väri on musta. Vaahto maitokahvin ruskea, mahtavan runsas, paksu, tasainen, kestävä. Tuoksu on paahteinen, hedelmäinen, katkeroinen. Maku on voimakas, tasapainoinen, paahtunut, lakritsainen, tervamainen. Pitkä, vahva jälkimaku. 
- erikoista on tuotteen vahva luonteikkuus, voimakas paahtuneisuus, tervamaisuus ja kuitenkin hyvin onnistunut tasapainoisuus

Testiryhmän laatima paremmuusjärjestys (alkusyksyllä 2006): 

1 tinkoff- 2 koff++ 3 nogneo++ 4 baltika- 5 aldaris++ 
6 coopers+ 7 anchor+ 8 alecoqcho-+ 9 utena++ 10 hartwall+++ 

- = ei saatavilla Suomessa; ++ Alkon valikoimassa; + anniskelussa olutravintoloissa; -+ kausituote; +++ saatavilla päivittäistavarakaupoissa 
 

2006

Stormaktsporter 2005, Närke Kulturbryggeri AB, Örebro, Ruotsi 
9,0 %-til., kantavierre 1103 o.g., tumma Imperial Stout, valmistettu lokakuussa 2005. Suositus tarjoilulämpötilaksi 14 ºC.  
Väri on täysin sysimusta, läpinäkymätön. Vaahto on vaalean ruskea, pehmeä, runsas, kestävä. Tuoksu on lääkemäinen, yrttimäinen. Maku on kuiva, yrttimäinen, makean karamellimäinen, yrttiliköörimäinen tai sherrymäinen, muistuttaa barley wine -oluttyyliä. Valmistuksessa käytetään kanervahunajaa. Vuonna 2003 perustettu pienpanimo (vuosituotanto 200000 litraa) kypsyttää 'suurvaltaportterin' tammitynnyrissä. Pysähdyttävä erikoisuus. Etiketissä panimo suosittelee pienen pullon jakamista pöytäseurueen kesken ja nautittavaksi suklaisen jälkiruuan kanssa.  
Pullo 0,25 l., anniskeluhinta 10 e. Olutravintola Pikkulintu, Puotila, Hki, omaa tuontia
oma olutarviointisi!

Porter, HaandBryggeriet As, Drammen, Norja 
6,0 %-til., tumma portteri 
Väri on sysimusta, valoa vasten tumman rubiininpunainen. Vaahto on ruskehtava, paksu kermainen, epätasainen, kestävä. Tuoksu on ilmava, kepeän paahtunut, lakritsainen, katkeroinen, kahvimainen. Maku on kuiva, paahtunut, salmiakkimainen, samettisen pehmeä. Tasapainoisessa portterissa on vahvasti täyteläistä luonnetta. Oslon eteläpuolelle Drammeniin 2000-luvulla perustettu pienpanimo (vuosituotanto 350000 litraa) HaandBryggeriet ('käsityöpanimo') valmistaa tyylin mukaisia oluita, jotka käyvät loppuun pullossa. Porter on hienosti onnistunut englantilaistyylinen erikoisuus. Pikkulinnun ruotsalaisoluiden päivillä vieraileva norjalaispanimo on toimittanut myös muita tuotteita: Ardenne Blond (7,5 %), India Pale Ale (6,5 %) ja Weizenbock (7,5 %). 
Pullo 0,5 l., anniskeluhinta 6 e. Olutravintola Pikkulintu, Puotila, Hki, omaa tuontia.
oma olutarviointisi!

Höststout, Dugges Ale- och Porterbryggeri AB, Mölndal, Ruotsi 
4,2 %-til., tumma stout 
Väri on hyvin tumma, rubiininpunainen, kirkas. Vaahto on vaaleanruskea, tasaisen samettinen, kestävä. Tuoksu on vaimeasti hedelmäinen, paahteinen. Maku on kuiva, kuivatun hedelmän aromia, kevyt, helposti juotava, tasaisen tuntuva katkeroisuus. Panimo on perustettu vuonna 2005. Vuosituotanto on 300000 litraa. 
Hanassa 0,4 l., anniskeluhinta 5 e. Olutravintola Pikkulintu, Puotila, Hki, omaa tuontia
oma olutarviointisi!

Nøgne Ø Porter, Det Kompromissløse Bryggeri AS, Grimstad, Norja
7,0 %-til., kantavierre 16,6 ºP, katkeroainepitoisuus 29 IBU, tumma portteri
Väri on aivan sysimusta. Vaahto on runsas, paksu, kermamainen, ruskehtava, kestävä. Tuoksu on vahva, hedelmäinen, paahteinen. Maku on kuivan paahteinen, katkeroinen, lakritsainen, tervainen, lievästi suklainen, tasapainoinen. Erinomaisen luonteikas, voimakas, pehmeä norjalaisen kompromissihaluttoman pienpanimon portteri on tervetullut lisä Suomen markkinoille. Portterin maltaat ovat Maris Otter, münchener, karamelli-, musta ja suklaamaltaat. Humalat ovat Centenneal ja Northern Brewer. Pullossa loppuun käyvä olut säilyy kolme vuotta pullotuksesta. Nøgne Ø Porter on Koffin portterin veroinen. Keskinäisessä vertailussa Nøgne ja Koff ovat väriltään aivan yhtä mustia. Nøgnen pumpulinen vaahto on vaaleampi ja hienojakoisempi kuin Koffin. Nøgnen tuoksu on katkeroinen, hedelmäinen, Koffin paahteinen ja hedelmäinen. Maku on erittäin samanlainen, kuiva, katkeroinen, Koffissa painottuu hieno lakritsainen paahteisuus ja Nøgnessa hedelmäisyys. 
Vuoden 2002 loppupuolella Henrik Ibsenin syntymäkaupungissa perustetun tinkimättömän Det Kompromissløse Bryggerin Nøgne Ø ("Alaston Saari") portteri tulee Alkon valikoimaan lokakuussa 2006. Vuonna 1819 perustetun Sinebrychoffin portteri on ollut tuotannossa vuodesta 1957, eli ensi vuonna juhlitaan suomalaisportterin 50-vuotistaivalta. 
Pullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 3,99 e. Maahantuoja Novovin Oy

Nøgne Ø Imperial Stout, Det Kompromissløse Bryggeri AS, Grimstad, Norja
9,0 %-til., kantavierre 17,0 ºP, katkeroainepitoisuus 75 IBU, tumma stout. Suositus säilytyslämpötilaksi alle 15 ºC, tarjoilulämpötilaksi 8-12 ºC
Väri on sysimusta. Vaahto on ruskea, vähäinen. Tuoksu on salmiakkimainen, lääkemäisen yrttinen. Maku on tervamaisen paksu, kahvimainen, salmiakkimainen, yrttiliköörimäinen, kirpaisevan katkeroinen. Vahva täyteläinen maltaisuus peittää korkean alkoholipitoisuuden. Lähinnä tulee mieleen latvialainen musta Riga Balsami -yrttilikööri tai vähintäänkin salmiakkikoskenkorva-juomasekoitus. Jälkimaku on pitkä, syvä, pistävä, kuivuva, nautinnollisesti lämmittävä. Valmistuksessa käytetään ohra-, kaura- ja vehnämaltaita ja paahdettua ohraa. Humalalajike on Columbus. Nøgne Ø ("Alaston Saari") Imperial Stout tulee Alkon valikoimaan lokakuussa 2006. Oluen parasta ennen päivä on peräti viisi vuotta pullotuksesta. 
Pullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 4,37 e. Maahantuoja Novovin Oy

Utenos Porter, AB Utenos-Sveturis alus (Baltic Beverages Holding, Tanska), Utena, Liettua
6,8 %-til., kantavierre 17,9 p-%, katkeroainepitoisuus 19 EBU, väri 117 EBC, tumma pohjahiivaolut, portteri
Väri tumma, valoa vasten kirkkaan viininpunainen. Vaahto on runsas, paksu, epätasainen, ruskehtavan vaalea, aluksi kestävä, mutta haihtuu sitten kokonaan. Tuoksu on karamellimäinen, lasillisen lämmettyä paahtunutta. Maku on vahva, paksun hedelmäinen, karamellimäisen makea. Jälkimaku avautuu kuivana, paahtuneena. Pohjahiivatekniikalla valmistettu 'baltiportteri' on melkein oma oluttyyppinsä, joka sijoittuu tavallaan englantilaisen vahvan pintahiiva-portterin ja tšekkiläistyylisen miedon tumman pohjahiivaoluen väliin. Vuonna 1974 perustettu hieno Utenan panimo on alkanut suuntautua kansainvälisille markkinoille ja perinteinen 'porteris' on nykyisin nimetty yleismaailmallisesti. Alkon valikoimaan Utenan portteri tulee elokuussa 2006. 
Pullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 2,38 e.

Rogue Mocha Porter, Oregon Brewing Co, Newport, Oregon, USA 
5,1 %-til., tumma pintahiivaportteri
Mokkaportteri on tarkoitettu 'veijarille jokaisessa meissä'. Väri on aivan musta. Vaahto on ruskea, runsas, pehmeä, tasainen, kestävä. Tuoksu on paahteinen, lakritsainen. Maku on vahva, syvä, täyteläinen, paahteinen, lakritsainen, pehmeän kahvimainen, hedelmäinen, kuiva. Humalan katkeroisuus on vahva, aitoon amerikkalaiseen tapaan. 
Pullo 0,355 l. Anniskeluhinta 6 e. (Satunnaisesti tuontia Suomeen, keväällä 2006 mm. Pikkulintu ja One Pint Pub, Hki. Ensi-ilta oli 2001 Helsingin Olutfestivaalin Amerikan olutseikkailun teemassa.)

Pardubický Porter, Pivovar Pardubice a.s., Pardubice, Tšekin tasavalta
8,0 %-til., kantavierre 19 %, tumma pohjahiivaolut
Väri on hyvin tumma, kuparinpunainen. Vaahtoa ei ole lainkaan. Tuoksu on lievästi paahtunut, humalan katkeruus häivähtää mukavasti. Maku on raikas, karamellimäinen, hedelmäinen, yllättävän laimea. Vahva alkoholipitoisuus ei nouse lainkaan esille. "Perinteisen tšekkiläisen tumman oluen" valmistuksessa käytetään neljää mallaslaatua ja myös sokeria. Tšekeissä harvinainen portteripanimo on perustettu vuonna 1891, eli Suomen valloitus alkaa 115-vuotisjuhlavuonna. 
Pullo 0,5 l. Anniskeluhinta 5 e. Maahantuoja Diamond Beer Oy

Hartwall Porter III, Oy Hartwall Ab, Helsinki / Lahden panimo (Scottish & Newcastle, Englanti)
4,5 %-t., kantavierre 12,5 p-%, katkeroaineet 22,0 EBU, väri 150 EBC, tumma pohjahiivaolut, portteri
Väri on tummanruskea, punertava. Vaahto on vaalea, runsas, haihtuu kokonaan pois. Tuoksu on paahteinen, karamellimäinen. Maku on vahva, täyteläinen, lämmittävän paahtunut, kuivan hedelmäinen, sävykäs. Hartwallin portterin valmistuksessa käytetään tummia erikoismaltaita, paahdettua ohraa sekä jalohumalia. 
Pullo 0,5 l., vähittäismyyntihinta 2,15 e

Aldaris Porteris, AS Aldaris, Riika, Latvia / Baltic Beverages Holding, Tanska
6,8 %-til., kantavierre 19,7 p-%, katkeroainepitoisuus 28 EBU, tumma pohjahiivaolut, portteri
Väri on punertavan kuparinruskea, hyvin tumma. Vaahto on ruskehtava, runsas, kestävä. Tuoksu on paahteinen, lakritsainen, sävykäs, muttei hyökkäävän voimakas. Suutuntuma on kirpeän hedelmäinen, maku lämmittävän paahteinen, lakritsainen, suklainen, hieman karamellimäinen. Miellyttävä, pitkä jälkimaku, jossa hulmahtaa pieni katkeroisuuskin esille. Erikoisen harvinaisen etikettimerkinnän mukaan Porteris pysyy kunnossa kolme päivää pullon avaamisen jälkeenkin. Yksi hienoimmista porttereista. 
Pullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 2,25 e. Maahantuoja Servaali Oy.

Entire Butt English Porter, Salopian Brewing Company, Shrewsbury, Shropshire, Iso Britannia
4,8 %-til., tumma pintahiivaolut, ale
Väri on tumman ruskea. Vaahto on valkoinen, vähäinen. Tuoksu on mahtava tupsahdus raikasta katkeroisuutta, paahtuneisuutta ja maltaisuutta. Maku on syvän maltainen, tuore, herkkä, paahtunut. 300 vuotta sitten Lontoossa haluttiin pidentää oluen valmistusaikaa myös lämpimään vuodenaikaan. Kehittyi pintahiivalla käyvä olut, jota ei ollut välttämätön viilentää kovasti. Aivan alussa oluen nimi oli "entire butt" ja 1720-luvun lopulta alkaen sitä alettiin kutsua nimellä "porter", portteriksi. Aikaisemmin pubissa tavallisesti laskettiin annos (pint) eri tuotteiden sekoituksena. Mutta nyt oluenystäville tarjottiin "entire" (kokonainen) "butt" (tynnyri). Erinomaisen hieno löytö olutravintolaan! Tällainen herkku innostaa tutustumaan perinteisiin ja jopa kunnioittamaan niitä. Salopianin Entire Butt muistuttaa läheisesti helsinkiläisen Stadin Panimon vastaavia tuotteita: herkkyys, käsityömäisyys, tuoreus ovat yhdistäviä ominaisuuksia. 
Hanassa 0,5 l. anniskeluhinta 5,80 e. HOK-Elannon OlutHuoneissa Kuukauden Hanaolut helmikuussa 2006

American Porter, Stadin Panimo Oy, Hki
4,7 %-til., tumma suodattamaton pintahiivaolut, ale
Väri on hyvin tumma. Vaahto on kermamainen, melko vähäinen. Tuoksu on lupaavan katkeroinen, voimakas tupsahdus. Maku on paahtunut, lakritsainen, hedelmäinen, maltainen, erittäin onnistunut voimakas humalointi leimaa oluen perusluonnetta. Kuiva, katkeroinen, miellyttävän voimakas jälkimaku. 
Hanassa olutravintoloissa 0,5 l., anniskeluhinta 5,80 e.

Hullujussi, Panimo & Tislaamo Teerenpeli, Lahti
5,5 t-%, tumma pintahiivaolut, portteri. Suositus tarjoilulämpötilaksi 10-12 ºC
Väri on erittäin tumman ruskea, samea. Vaahto on paksu, kermamainen, ruskehtava, kestävä. Tuoksu on lakritsainen, hedelmäinen. Maku on tasapainoinen, täyteläinen, lakritsimainen, tasaisen paahteinen, miellyttävästi hedelmäisen makea. Talven kausituotteen valmistuksessa käytetään neljää mallaslajiketta: dark ale-, pilsner-, musta- ja münchener-mallas ja kolmea erilaista humalalajiketta: brittiläiset Fuggles East Kent Golding ja Target. 
Hanassa 0,4 l. anniskeluhinta 4,80 e, varmimmin vain Teerenpeli, Lahti, Helsinki ja Tampere. Anniskeluhinta 5,40 e / 0,5 l

Suklaa Porter, Oy Hartwall Ab, Helsinki / Lahden panimo (Scottish & Newcastle, Englanti)
4,5 %-t., kantavierre 12,0 p-%, katkeroaineet 16,0 EBU, väri 150 EBC, tumma täysmallas-, pohjahiivaolut, portteri
Hartwallin kiinnostavan Suklaa portterin viimeisestä (=ainoasta?) valmistuserästä vuoden verran säilytetty näyte on edelleen hyvässä kunnossa. Parasta ennen 13.08.2005, testaus 29.04.2006. Tuote ei ole enää tuotannossa. 
Väri on hyvin tumma, viinimarjanpunainen. Vaahto on ruskehtava, nousee runsaana ja laskeutuu kestävänä pitsikuviona oluen pinnalle ja lasin reunoille. Tuoksu on suklainen, maltainen, kuiva. Maku on suklaamainen, kaakaomainen, ei lainkaan rasvainen. Mausteisuutta, kanelia, neilikkaa. Tasapaino on kuitenkin onnistunut hyvin ja kokonaisuus on pikemminkin kuiva kuin ällöttävän makea. Suklaa sopii tunnetusti nautittavaksi hienon vahvan portterin kanssa, ja aivan selvästi myös jo oluen valmistusvaiheeseen. Etiketissä Suklaa portteria verrataan mittaamattoman arvokkaisiin Fabergé-munien valmistukseen käsityönä. Aika rohkea vertaus, joka ei jää täysin vastikkeettomaksi. 
Pullo 0,5 l. Ei enää tuotannossa

2005

Saku Porter, AS Saku Ölletahas (Baltic Beverages Holding), Saku, Viro
7,5 %-t., kantavierre 17,4 p-%, väri 157 EBC, katkeroainepitoisuus 25 EBC, tumma portteri
Väri on läpinäkymättömän musta. Vaahto on runsas, vahva, kestävä, väriltään ruskehtava. Tuoksu on voimakkaan karamellimäinen, paahtunut. Maku on voimakas, paahtunut, lakritsainen, hedelmäinen, kuiva, täyteläinen. Hieno, tasapainoinen kokonaisuus tekee Saku Porterista oluiden aatelia. Alko sanoo Porteria edelleen kausituotteeksi, vaikka nykyisin joulunajan portteri on aivan sama tuote kuin ympärivuotinen. Vuodentakaiseen portteriin verrattuna Alkon ilmoittamat arvot ovat alkoholiprosenttia lukuunottamatta tasapainoittuneet: kantavierre on pari prosenttia alhaisempi, väri on yli 40 ja katkeruus viisi yksikköä heikompi. 
Pullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 2,77 e. Maahantuoja Servaali Oy

Chocolate Porter, AS A. Le Coq Tartu õlletehas, Tartto, Viro
7,5 %-til., tumma pohjahiivaolut, portteri
Tarton panimon uutuus loppuvuodesta 2005 korvaa perinteisen Tarton Jõuluporterin (7,5 %, oli myös Alkon valikoimassa vuonna 2004). Suklaaportterin väri on hyvin tumma, rubiininpunainen. Vaahto on ruskehtava, runsas, kestävä. Tuoksu on suklainen, kaakaomainen, hennosti katkeroinen. Maku on täyteläinen, vahva, maltainen, voimakkaan suklainen, ei kuitenkaan liian makea, pikemminkin kuiva ja katkeroinenkin. Paksu hedelmäisyys tuo mieleen joulun sekehedelmäkiisselin. Hieno, vahva kokonaisuus. Tarton vakioportteriin (6,5 %) verrattuna suklaaportteri on luonteeltaan voimakkaampi ja suklaisuus-kaakaomaisuus tuo selvästi erikoisen vivahteen olueeseen. 
Pullo 0,5 l. Anniskeluhinta 6,0 e. Maahantuoja Servaali Oy

A. Le Coq Porter, AS A. Le Coq Tartu õlletehas, Tartto, Viro
6,5 %-til., tumma pohjahiivaolut, portteri
Tarton panimon vakiotuotannossa oleva portteri on vahva tumma lager. Väri on hyvin tumma, rubiininpunainen. Vaahto on runsas, laskeutuu ohueksi pinnaksi oluen päälle. Tuoksu on vähäinen, lievästi paahteinen. Maku on raikkaan hedelmäinen, aprikoosimainen, makea. Hyvin tasapainoinen, täyteläinen, vahva, helposti juotava tumma olut. Jälkimaku on miellyttävän katkeroinen. Tarton panimon portterin tausta ulottuu vuoteen 1807, jolloin belgialaisen Albert Le Coqin Englannissa aiemmin valmistamaa Imperial Extra Double Stoutia alettiin panna Tartossa, lähempänä Venäjän tsaarin hovia, joka oli "keisarillisen" portterin päämarkkinaa. 
Pullo 0,5 l. Anniskeluhinta 6,0 e. Maahantuoja Servaali Oy

Närke Mörker, Närke Kulturbryggeri AB, Örebro, Ruotsi
4,9%, kantavierre OGV 1054, tumma portteri
Väri on sysimusta. Vaahto vähäinen. Maku on kevyesti paahtunut, kuiva. Helposti juotava englantilaistyylinen portteri. 
Hana 0,4 l. (5,-), pullo 0,5 l. (6,-)

Huvila Porter, Savonniemen Oluttehdas Oy, Savonlinna
5,5 %-til., kantavierre 14,4 p-%, väri 180 EBC, katkeroainepitoisuus 40 EBU, tumma portteri, suodattamaton pintahiivaolut, tarjoilusuositus 10-14 °C, jalaton lasi
Väri on läpinäkymättömän musta. Vaahtoa ei ole lainkaan. Tuoksu on tervamainen, paahtunut. Suutuntuma on voimakkaan tervamainen. Maku on paahtunut, lakritsainen, täyteläinen. Erittäin tyylikäs ja tasapainoinen englantilaistyylinen portteri. Jälkimaku on pitkään kestävä ja miellyttävän hedelmäinen. Valmistuksessa käytetään veden ohella sahtimallasta, suklaamallasta, tummaa karamellimallasta, paahdettua ohraa, Challenger -humalaa. 
Hanassa olutravintoloissa. Anniskeluhinta 5,70 e / 0,5 l

Coopers Best Extra Stout, Coopers Brewery, Australia
6,3 %-til., tumma stout
Väri on täysin läpinäkymättömän musta. Paksu vaahto nousee ruskehtavana hienosti ja haihtuu nopeasti lähes kokonaan. Tuoksu on yllättävän vähäinen, vain vaimea tervaisuus ja paahteisuus löytyy huolellisesti etsien. Maku on paahteinen, maltainen ja erittäin tasapainoinen helposti juotavalla tasolla. Humalan aromit täydentävät sopivasti kokonaisuutta. Voi hyvin yhtyä tämän portterin nimeen: parasta ja ekstraa! 
Pullo 0,375 l., vähittäismyyntihinta; maahantuoja Heinon Tukku Oy

Hartwall Porter III, Oy Hartwall Ab, Helsinki / Lahden panimo (Scottish & Newcastle, Englanti)
4,5 %-t., kantavierre 12,5 p-%, katkeroaineet 22,0 EBU, väri 150 EBC, tumma pohjahiivaolut, portteri
Väri on hyvin tumma, mahonginruskea. Vaahto on ruskehtava, runsaasti nouseva ja laskeutuu kestäväksi pinnaksi oluen pinnalle. Tuoksu on tuoreen, raikkaan hedelmäinen, paahteinen. Maku on hedelmäinen, lakritsainen, hienosti hapan. 
Pullo 0,5 l, vähittäismyyntihinta 1,95 e

2004 

Anchor Porter, Anchor Brewing Co, San Fransisco, Kalifornia, USA
5,6 %-til., kantavierre 17,0 p-%, väri 300,0 EBC, katkeropitoisuus 30 EBC-yks., IV A, portteri
Anchor ("ankkuri")-panimo on kuulunut 1960-luvulla alkaneesta nousukaudestaan lähtien amerikkalaisen pienpanimokulttuurin loistavimpiin, kiitetyimpiin edustajiin omistajansa Fritz Maytagin johdolla - panimo on tosin alunperin perustettu jo vuonna 1896. Anchor Porter valmistetaan käsityön tarkasti huolellisesti valikoiduista materiaaleista, mm. kolmenlaisesta mallaslaadusta ja Northern Brewer -humalasta. Portteri on pikimustaa, vaahdonmuodostus runsas ja vahva. Tuoksu ja suutuntuma on makean paahtunut. Maku on pehmeä, jalostunut, paahtunut, mutta mukana on myös makea vivahde. Arvokas - myös siis kallis - makuelämys. Erityisen miellyttävä pullodesign: paksukaulainen, pyöreämuotoinen pikkuinen pullo. 
Pullo 0,355 l., Alkon hinta 3,22 mk.

oma olutarviontisi!
 

 
Sivun ylälaitaan!


  © 2006 - OLUTTIEDOTUS