NYT
maistellaan!
Juo vähemmän - 
nauti enemmän!
OLUTVERKKO - sinun verkostosi vuodesta 2000.
  sähköposti: [email protected]
* Olutuutiset  * Olutmatkat
Uutuudet06  *  Uutuudet05  * Uutuudet04  * Uutuudet03Uutuudet02  * Uutuudet01
Olut-
uutuuksia
Tee oma
olutarviontisi!
Huvilan oluita pullossa!Siperia Imperial Stout - Olutravintola Pikkulinnun 5-vuotisjuhlaolut


 
.
T a l v e n  kausioluet  erikoissivuilla
Urhon pubin, Hki, sahtipäivät 06 tuotteet!
NYT arvioimme myös long drink -juomat ja siiderit!
E r i k o i s t e e m a :  SUURI portterivertailu ja muut portterit
E r i k o i s t e e m a :  miedot mallastuotteet!
.

Jan Bier, Brouwerij Verhaeghe, Vichte, Belgia

7,5 %-til., vaalea pintahiivaolut. Suositus tarjoilulämpötilaksi 10-12 Cº.
Paul ja Adolf Verhaeghen vuonna 1892 perustama perhepanimo (vuosituontanto 7,2 miljoonaa litraa) on valmistanut Jan Bierin ('tammikuuoluen') erityiseränä Hyvät Olutravintolat -yhdistyksen käyttöön, tammikuun kuukauden hanaolueksi. Väri on vaalea, kullankeltainen. Vaahto on vaalea, kohtuullinen, kestävä. Tuoksu on hedelmäinen, katkeroinen. Maku on huipputasapainoinen, maukas, hedelmäinen, sopivan katkeroinen. Yllätuyksettömän hieno kokonaisuus.
Hana 0,5 l, anniskeluhinta 6,50 e. Maahantuoja Servaali Oy. Hyvät Olutravintolat -yhdistyksen kuukauden hanaolut tammikuussa 2007.
oma olutarviointisi!

150º Anniversario Ambrata, Panimo Menabrea, Biella, Italia

5,0 %-til., puolitumma lager
Väri on punertavanruskea, puolitumma. Vaahto on valkoinen, runsas, paksu, kestävä. Tuoksu on vaimea, lievästi kuivan katkeroinen. Maku on tasapainoinen, kuivan hedelmäinen, appelsiininkuorta, pähkinää, maltainen, tasaisesti katkeroinen. Harvinaisessa olutmaassa Italian pohjoisrajalla sijaitsevan, vuonna 1846 perustetun panimon 150-vuotisjuhlaolut on ollut tuotannossa jo vuosikymmenen ajan. Ambrata on palkittu neljästi Chicagossa, vuonna 2002 kultamitalilla. Olut tuo mieleen skottilaisen Newcastle Brown Alen ja myös Hartwallin Oktoberfest-kausioluen.
Hana 0,5 l., anniskeluhinta 6,20 e. HOK-Elannon OlutHuoneiden Kuukauden Hanaolut tammikuussa 2007.
oma olutarviointisi!

Hobgoblin, Wychwood Brewery Co., Witney, Oxfordshire, Englanti

5,2 %-til., vaalea ale
Väri vaaleanruskehtava,kirkas. Vaahto on vaalea, isokuplainen, vähäinen. Tuoksu on vaimean hedelmäinen. Maku on tasapainoinen, laimeahko, hedelmäinen, lievästi katkeroinen. Tyypillinen, yllätyksetön, hieno englantilaisale.
Pullo 0,5 l., anniskeluhinta 6 e.
oma olutarviointisi!

Trappistes Rochefort 10, Abbaye St-Remy, Rochefort,Belgia

11,3 %-til., vaalea luostariolut
Väri kellertävän ruskea. Vaahto on vaalea, runsas, kestävä. Tuoksu on pehmeän hedelmäinen. Maku on voimakas, hedelmäinen, luonteikas, pehmeä.
Pullo 0,33 l., anniskeluhinta 8 e.
oma olutarviointisi!

De Koninck, Brouwerij De Koninck, Antwerpen, Belgia

5,0 %-t., kantavierre 12 Plº, puolitumma pintahiivaolut
Antwerpenin kuuluisa paikallis-ale tuotetaan vuonna 1833 perustetussa panimossa. 'Vaarallisen helposti juotava olut', Michael Jackson sanoo. Väri on kuparinpunainen. Vaahto on vaalea, niukka. Tuoksussa pelmahtaa mukava lakritsaisuus. Maku on tervainen, maltainen, pähkinäinen. Miellyttävästi kirpaiseva katkeroisuus nousee esille.
Hana 0,5 l., anniskeluhinta 6 e.
oma olutarviointisi!

Winter Brew, George Gale & Co Ltd, Englanti

4,2 %-til., tumma real ale
Väri on hyvin tumma, punaruskea. Vaahto on ruskehtava, runsas, real ale -tyyliin nähden epätavallisen vahvasti kestävä. Tuoksu on vähäinen. Maku on raikas, tuore, hedelmäinen, tasapainoisen yllätyksetön real ale. Jälkimaussa nousee hienoinen katkeroisuuden sävy miellyttävästi esille.
Hana 0,5 l., anniskeluhinta 5,80 e.
oma olutarviointisi!

Joulu- ja talvioluet

Talvi Lapin Kulta, Hartwall Oy, Hki, Lapin Kulta -panimo, Tornio (Scottish & Newcastle, Englanti) 

4,6 til-%, kantavierre 11,6 %, katkeroaineet 19 EBU, väri 44 EBC, tummahko täysmallasolut, lager
Väri on tumma, kauniin kuparinruskea, kirkas. Vaahto on valkoinen, sekakuplainen, runsas, kestävä. Tuoksu on maltainen, lievästi karamellimäinen. Maku on vaimeasti maltainen, paahteinen, pähkinäinen, kuiva. Luonteikas vaihtoehto ruokapöytään. Panimo kutsuu kausituotettaan münchener-olueksi, mutta siihen tyyliin Talvi on liian kuiva. 
Tölkki 0,5 l., vähittäismyyntihinta 8,75 e / 4 tlk; pullo 0,33 l., 1,25 e.
oma olutarviointisi!

Talvi Lapin Kulta, Hartwall Oy, Hki, Lapin Kulta -panimo, Tornio (Scottish & Newcastle, Englanti)

6,5 til-%, kantavierre 15,7 %, katkeroaineet 26 EBU, väri 40 EBC, tumma täysmallasolut, lager
Väri on tumma, kuparinruskea, kirkas. Vaahto on vaalea, niukka, kestävä. Tuoksu on vaimea, makeahko. Maku on vahva, pehmeän pähkinäinen, kuiva. Münchener-tyylinen juotavuudeltaan helppo, maukas olut. Valmistuksesa käytetyt maltaat ovat münchener-, karamelli- ja pilsner. 
Pullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 1,49 e
oma olutarviointisi!

Tumma Jouluolut, Oyj Olvi, Iisalmi

4,7 til-%, kantavierre 11,6 %, katkeroaineet 24 EBU, väri 51 EBC, tumma lager
Väri on tumman ruskea, punertava, kirkas. Vaahto on vaalea, runsaana nouseva, nopeasti laskeutuva ja haihtuva. Tuoksu on miedosti maltainen, katkeroinenkin. Maku on täyteläinen, luonteikas, paahtunutta karamellisuutta. Tasapaino toimii hyvin ja Olvin Jouluolut sopii moneen tilanteeseen joulun ruokapöydästä seurustelutilanteisiin. 
Tölkki 0,5 l., vähittäismyyntihinta 2,20 e, 4-monipakkaus 8,75 e
oma olutarviointisi!

Jouluolut - Julöl III, Sinebrychoff Oy Ab, (Carlsberg Breweries AS, Tanska), Kerava 

4,6 til-%, kantavierre 12,5 %P, katkeroainepitoisuus 21 EBU, väri 45 EBC, tumma lager  
Väri on hyvin tumman ruskea, kirkas. Vaahto on ruskehtava, runsaana nouseva, nopeasti haihtuva, pitsikuvioita muodostava, epätasainen. Tuoksu on maltainen, makeahko, lievästi paahteinen. Maku on pehmeän täyteläinen, vahva, pyöreä, maltainen, lievästi karamellimäinen. Helposti juotava kausiolut sopii hyvin ruokapöytään.  
Pullo 0,33 l., vähittäismyyntihinta 1,30 e, 6-monipakkaus 7,60 e.   
oma olutarviointisi!

Jouluolut - Julöl IV, Oy Sinebrychoff Ab, (Carlsberg Breweries AS, Tanska), Kerava   

6,0 til-%, kantavierre 13,8 %P, katkeroainepitoisuus 16 EBU, väri 48,5 EBC, suositus tarjoilulämpötilaksi 10 ºC, tumma lager 
Väri on tumman ruskea, kirkas. Vaahto on valkoinen, runsas, pehmeä, epätasainen, pitsikuvioinen. Tuoksu on raikkaan maltainen, alkoholimainen vivahde. Maku on pehmeän maltainen, vaimeasti karamellimäinen. Kokonaisuus on yllättävän laimea. Useasti pitää tarkistaa, että olut todella on vahvan jouluoluen pullosta! Katkeroisuus on oluesta häivytetty lähes olemattomiin: EBU-arvo oli vuosi sitten 25, nyt siis 16. 
Pullo 0,33 l., Alkon vähittäismyyntihinnat 1,45 e; 6-pakkaus 8,70 e
oma olutarviointisi!

Porter, Oy Sinebrychoff Ab, Kerava (Carlsberg Breweries AS, Kööpenhamina, Tanska)

7,2 %-til., kantavierre 17 % P, väri 300 EBC, katkeropitoisuus 45 EBU, pintahiivaolut, IV B portteri
2005: Väri on täydellisesti sysimusta. Vaahto on paksu, ruskehtava, kestävä. Tuoksu on hedelmäinen, taatelimainen. Maku on hedelmäinen, paahtunut, melkein tervamainen, lakritsainen. Pitkään kestävä kuivan lakritsainen jälkimaku on yksi hienoimmista olutmakunautinnoista, mihin ikinä on tutustunut. Koffin portteri on suomalaisen panimoperinteen taidonnäyte, paras kaikista. 
Pullo 0,33 l., Alkon hinta 1,59 e. Anniskeluhinta 4,40 e.   
oma olutarviointisi!

Talvi Olut, Saimaan Panimo / Oxa Oy, Lappeenranta 

4,4 %, tummahko lager 
Väri on kuparinruskea, kirkas. Vaahto on vcaalea, runsas, pitsimäinen, keskinkertaisen hyvin kestävä. Tuoksu on maltainen, vaimeasti karamellinen. Maku on tasapainoinen, pehmeä, täyteläisen maltainen, vaimeasti karamellimäinen, omenasosemainen. Jälkimaku nousee kuivan pähkinäisenä, katkeroisena. Helposti juotava, kevyt kokonaisuus.  
Pullo 0,33 l., vähittäismyyntihinta 1,65 e 
oma olutarviointisi!

Kerst Bok , Diamond Beer Company Oy, Hki, valmistuspaikka Proefbrouwerij, Lochristi, Belgia

4,5 %-til., tumma ale
Väri on tumman ruskea, valoa vasten punertava, samea. Vaahto on ruskehtava, runsas, kestävä, epätasainen. Tuoksu on vahva, hedelmäinen, omenaa, päärynää. Suutuntuma on paksun täyteläinen, pehmeän hedelmäinen, aprikoosia, taatelia. Loppua kohden lievästi vetinen. Helposti juotava, vahvan luonteikas belgiale. Etiketin lupaamaa mausteisuutta, kanelimaisuutta, ei oikein erotu. Valmistaja on Suomessa toimivan maahantuonti- ja oluenvalmistajayrityksen hollantilaissyntyinen vetäjä ja panimomestari Ronald de Waal. Kerst Bok ("joulupukki") -oluet ovat myynnissä ainoastaan Suomessa.
Pullo 0,33 l., vähittäismyyntihinta 2,89 e.
oma olutarviointisi!

Kerst Bok , Diamond Beer Company Oy, Hki, valmistuspaikka Proefbrouwerij, Lochristi, Belgia

6,5 %-til., kantavierre 19,4 p-%, katkeroainepitoisuus 33 EBU, väri 109 EBC, tumma ale
Väri on tumman ruskea, valoa vasten punertava, samea. Vaahto on hieman ruskehtava, pehmoisen runsas, kestävä, paksu. Tuoksu on vahva, mausteinen, hedelmäinen. Maku on vahva, täyteläinen, pehmeän hedelmäinen, aprikoosia, kaneliomenaa, appelsiininkuorta. Myös joulumausteet tulevat mukavasti esille. Valmistuksessa käytetään pilsner-, suklaa- ja karamellimaltaita ja mausteena kanelia ja neilikkaa. Kerst Bok (hollanniksi "joulupukki") on saatavilla myös astiapakattuna, jolloin belgialen tuore hedelmäisyys, monipuolinen luonteikkuus ja sävykkyys tulee, jos mahdollista, vieläkin vahvemmin esille. Valmistaja on Suomessa toimivan maahantuonti- ja oluenvalmistajayrityksen hollantilaissyntyinen vetäjä ja panimomestari Ronald de Waal. Mielenkiintoinen yksityiskohta on hinnoittelu: vahva pullo maksaa Alkossa selvästi vähemmän kuin keskiolutversio päivittäistavarakaupassa.
Pullo 0,33 l., Alkon vähittäismyyntihinta 2,56 e. Hana 0,5 l., anniskeluhinta 4,80 e.
oma olutarviointisi!

 

Pienpanimoiden talven kausioluet

 

Jouluporter, Stadin Panimo Oy, Hki

4,7 %-til., kantavierre 11,5 p-%, katkeroainepitoisuus 33 BU, tumma suodattamaton pintahiivaolut, ale
Väri on täysin musta. Vaahto on ruskehtava, runsas, laskeutuu nopeasti. Tuoksu on vaimeahko, hedelmäinen, hapan. Maku on kevyt, tasapainoinen, lievästi paahteinen ja lakritsainen. Helposti juotava, miedohko kokonaisuus.
Hanassa olutravintoloissa 0,5 l., anniskeluhinta 5,80 e.
oma olutarviointisi!

Savoy Jouluolut, valmistuttaja Ravintola Savoy / Royal Ravintolat Oy, Hki; valmistaja Ravintolapanimo Teerenpeli, Hki / Panimo & Tislaamo Teerenpeli, Lahti

6,3 %-til., kantavierre 14,8 %, tumma pintahiivaolut
Väri on tummanruskea, valoa vasten punertava. Vaahto on vaalea, hieman ruskehtava, runsas, haihtuu hitaasti lähes kokonaan pois. Tuoksu on vahvasti mausteinen, kirpeähkö. Vahvasti luonteikas suutuntuma. Mausteisuus melkein polttaa kieltä ja kitalakea. Valmistuksessa käytetään savumallasta, 30 % mallassekoituksesta. Mausteet ovat neilikka, inkivääri, kaneli, sitruunankuori ja myös suomalaiskansallisesta sahdista tuttu katajanmarja. Näin vahva ja luonteikas olut on vaikea saada tasapainoiseksi. Sahdin banaanimainen, hedelmäinen ja katajainen pehmeys puuttuu, mutta melko helppo juotavuus yhdistää, kuivanakin. Jouluolut muistuttaa Perhon Panimon JouluOlutta (5,8 %). Helsingin keskustan hienon Savoy-ravintolan Jouluolut sopii kirpeän marjaisena ja kuivahkona joulun ajan ruokajuomaksi varsinkin kinkun ja karjalanpaistin kanssa. Kaukana jälkimaussa nousee vielä lakritsaisuus esille.
Hana 0,33 l., anniskeluhinta 7 e, vain Ravintola Savoy, Eteläesplanadi, Hki. Joulun 2006 kausiolut.
oma olutarviointisi!

Jouluolut, Panimoravintola Koulu, Turun Panimo Oy, Turku

6,0 %-til., suodattamaton tumma lager
Väri on hyvin tumma, lähes musta, samea. Vaahto on vaalea, keskinkertaisen runsas, kestävä. Tuoksu on vaimeasti mausteinen. Maku on maltainen, täyteläinen, mausteinen, kanelia, neilikkaa, sopivan lievästi makea. Mainio idea on tarjota ruskeita joulupipareita oluen kanssa! Edellisvuonna Koulun joulu oli uutuutta vahvempi (6,5 %). 
Hanassa 0,4 l., anniskeluhinta 5,00 e, vain Panimoravintola Koulu, Turku, 15.11.2006 alkaen
oma olutarviointisi!

Dunkles, Panimoravintola Herman, Turku

5,0 %-til., tumma lager
Panimoravintola Hermanin joulun alla valmistunut erä Dunkles-lageria on väriltään hyvin tumman ruskea, tumman viininpunainen. Vaahto on lievästi ruskehtava, niukahko, kestävän kaunis. Tuoksussa tuntuu maalaisoluen tuhti voimaisuus, lievästi myös maltaisuus ja karamellimäisyys. Maku on täyteläinen, vahva, pyöreä, maltainen, karamellimäinen. Juotavuudeltaan helpossa märzen-tyyppisessä valmistuserässä on mausteisuutta ja luonnetta. 
Hanassa 0,4 l., anniskeluhinta 4,50 e, vain Panimoravintola Herman, Turku
oma olutarviointisi!

Hyvä Tuomas Jouluolut - Julöl, Ravintolapanimo Huvila / Savonniemen Oluttehdas Oy, Savonlinna

4,1 til-%, kantavierre 10,5 %, katkeroaineet 25 EBU, väri 50 EBC, suodattamaton tumma pintahiivaolut. Suositus tarjoilulämpötilaksi 8-12 ºC
Väri on tumma, kuparinruskea, sameahko. Vaahto on vaalea, epätasainen, runsas, nopeasti laskeutuva, kestävä. Tuoksu on maltainen, lievästi paahteinen. Suutuntumassa rapsakkaa katkeroisuutta. Maku on laimean maltainen, pähkinäinen, kuiva, vaimeasti paahteinen. 
Hana; Pullo 0,5 l., vähittäismyyntihinta (Akselinpoika, City Market, Prisma, Savonlinna; K-Oliivi, Lauttasaari, Hki)
oma olutarviointisi!

Jouluolut, Ravintolapanimo Huvila / Savonniemen Oluttehdas Oy, Savonlinna

5,7 til-%, kantavierre 14,0 %, katkeroaineet 25 EBU, väri 50 EBC, suodattamaton tumma pintahiivaolut. Suositus tarjoilulämpötilaksi 8-12 ºC
Väri on tummanruskea, samea. Vaahto on vaalea, runsas, keskinkertaisesti kestävä. Tuoksu on maltainen, karamellimäinen. Maku on poreilevan rapeasti katkeroinen, lievästi maltainen ja paahteinen, kuivahko. Tasapainoinen, helposti juotava jouluherkku, jossa kaikki on tasaisesti kohdallaan. Valmistusaineet ovat vesi, wiener-, pilsner- ja ruskeamallas, paahdettu ohra, humalalajikkeina Hallertau Perle, Saaz ja Spalt Select. 
Hana 0,5 l.; anniskeluhinta 6,20 e, Kuukauden Hanaolut joulukuussa 2006, HOK-Elannon Oluthuoneet, Hki, Espoo. Pullo 0,5 l., anniskeluhinta 
oma olutarviointisi!

Perhon JouluOlut, Ravintolakoulu Perhon Panimo, Haaga Instituutti, Hki

5,8 %-til., kantavierre 14,2 p-%, suodattamaton tumma pintahiiva-ale
Väri on tumma, ruskea, punertava. Vaahdoton. Tuoksu on voimakas, karamellimäinen, maltainen. Maku on vahva, mausteinen, karamellimäisen makea, katkeroisuus puraisee mukavasti. Perinteiset joulumausteet neilikka, kaneli, kardemumma tekevät Jouluoluen piparimaiseksi. Maustamisessa käytetään myös katajaa ja hunajaa. Tuoksu ja maku tuovat mieleen upean virolaisen Saku Tume -oluen (6,7 %). 
Hanassa Perhon ravintolassa, Mechelininkatu 7 ja Hotelli Haagan ravintolassa, Hki, anniskeluhinta 0,5 l. 5,20 e / 0,25 l. 2,60 e
oma olutarviointisi!

Joulutähti, Koskipanimo Oy, Tampere

5,5 %-til., kantavierre 13,0 %, väri 40 EBU, katkeroainepitoisuus 25 EBC, tummahko täysmallas-lager
Kaneli ja neilikka on jätetty maustehyllylle ja keittoon on ropsautettu erä kuivahumalaa. Väri on syvän keltainen, tummahko. Vaahto on valkoinen, keskinkertainen. Tuoksu on maltainen, lievästi makea. Maku on täyteläinen, hedelmäinen. Kuivahumalointi kääntää makeahkon maltaisuuden kuivahkon katkeroiseen, melko lyhyeen jälkimakuun. Valmistuksessa on käytetty kolmea humalalajiketta: Saaz, Perle ja Mount-Hood.
Hanassa Tampereen Plevna-ravintoloissa
oma olutarviointisi!

Touhupetteri, Panimo & Tislaamo Teerenpeli, Lahti

4,7 t-%, tumma ale, pintahiivaolut
Väri on hyvin tumman ruskea, samea. Vaahto on ruskehtava, vähäinen ja säilyy hienosti lasin reunoilla. Tuoksu on tuhdin maltainen, mämmimäinen, hedelmäisen syvä. Maku on vaimeasti mausteinen, jouluinen: kanelia. Kuiva ja tasapainoinen, kevyt kokonaisuus. Touhupetteri tarjoillaan Teerenpelin omissa(kin) ravintoloissa aivan liian viileänä. Niinpä olut on helposti juotava, mutta upean tuoksun lupaukset eivät aivan toteudu. Oluen lämmettyä mausteisuutta tulee esille. 
Hanassa 0,4 l. anniskeluhinta 5,00 e, varmimmin Olutravintola Teerenpeli, Lahti, Helsinki ja Tampere
oma olutarviointisi!

Ulkomaisia joulu- ja talvioluita

Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock, Brauerei Heller, Bamberg, Saksa

6,5 %-til., kantavierre 17,5 p-%, katkerot 37 EBU, väri 79 EBC, tumma savuolut
Väri on erittäin tumman ruskea. Vaahto on valkoinen, tiheä, keskinkertainen, laskeutuu nopeasti ja muodostaa pitsikuvioita lasin reunoilla. Tuoksu on palvatun lihan kaltainen, vahvasti tervainen - kuin lapsuuden suksiterva, jota lämmitettiin tulella. Maku on erittäin täyteläinen ja vahva. Maltaisuus, paahteisuus ja katkeroisuus ovat täydellisesti tasapainossa, eli vahvatkin ominaisuudet muodostavat onnistuneen kokonaisuuden. Vahva, lakritsainen ja tervaisen paahtunut jälkimaku lämmittää pitkään. Humalalajike on Hallertau. Tunnetun baijerilaisen olutkaupungin Bambergin hienoimpia erikoisuuksia on tämä savuolut, Urbock on talven kausiolut. Perhepanimo Heller on toiminut kaupungin keskustassa vuodesta 1678 ja 95 % tuotannosta on savuolutta. Panimon yhteydessä on majatalo, joka periytyy 1300-luvulta. Savumaltaat valmistetaan ohrasta polttamalla pyökkihalkoja kuivatusvaiheessa mallastusaltaiden alla. Oluen nimi "Schlenkerla" tulee entisen panimonjohtajan mukaan. Tämä käveli omituisesti "vaappuen" (saks. "schlenkern"). 
Pullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta Alkossa 3,24 e. Maahantuoja Servaali Oy
oma olutarviointisi!

Ayinger Winter-Bock, Brauerei Aying Franz Inselkammer KG, Aying, Saksa

6,7 til.-%, kantavierre 18,5 %-p., katkeroainepitoisuus 25 EBU, väri 121 EBC, tumma bock
Väri on hyvin tumma, purppuranpunainen. Vaahto on ruskehtava, runsas, tiheäkuplainen, kestävä. Tuoksu on lähes olematon. Maku on makea, tasapainoinen, karamellimäinen, kuivattua kirsikkaa. Jälkimakua ei juuri ole. 
Pullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 3,40 e. Hana 0,5 l. anniskeluhinta 5,60 e. Maahantuoja Heinon Tukku Oy
oma olutarviointisi!

Saku Porter, AS Saku Ölletahas (Baltic Beverages Holding), Saku, Viro

7,5 %-t., kantavierre 17,5 p-%, katkeroainepitoisuus 26 EBU,väri 156 EBC, tumma portteri, pohjahiivatekniikka
Väri on hyvin tumman ruskea, kirkasta valoa vasten erottuu punertavaa sävyä. Vaahto on vaalea, ruskehtava, epätasainen, nousee runsaana, haihtuu nopeasti lähes kokonaan. Tuoksu on maltainen, paahteinen, lakritsainen. Maku on tasapainoinen, ehkä hieman liikaakin. Portterille tyypillistä paahtuneisuutta ja karamellimäisyyttä on sopivasti mukana, ajoittain jopa makeutta ja mämmimäisyyttä. Jälkimaku on mukavan kuiva ja katkeroinen. 
Pullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 2,89 e; maahantuoja Servaali Oy.
oma olutarviointisi!

Samuel Adams Winter lager, The Boston Beer Company, Boston, Massachuset, USA 

5,6 %-til., kantavierre 15,1 p-%, katkeroainepitoisuus 21 EBU, väri 49,3 EBC, tumma vehnälager
Väri on tumman kuparinruskea, kirkas. Vaahto on valkoinen, hienojakoinen, runsas, kestävä. Tuoksu on tuoreen kellarimainen, lievästi diasetyylimäinen. Maku on tasapainoinen, pehmeä, lievästi mausteinen (inkivääriä, kanelia, appelsiininkuorta), karamellimäinen. 
Panimomestari Jim Koch perusti pienpanimon vuonna 1985. Samuel Adams oli 1700-luvulla USA:n itsenäistymiskamppailun sankari ja myös panimomestari. Talven kausioluessa käytetyt maltaat ovat Harrington, karamelli-, vehnä- ja münchener-maltaita. Humalat ovat East Kent Golding, Tettnang Hallertauer ja Tettnang Noble. Bostonissa pullotetun oluen korkin sisäpinnassa on maininta kultamitalista Helsingin Olutfestivaalilla vuonna 2004. 
Pullo 0,355 l., Alkon vähittäismyyntihinta 2,65 e. Maahantuoja Servaali Oy
oma olutarviointisi!

Old Winter ale, Fuller, Smith and Turner PLC, Griffin Brewery, Lontoo, Englanti

5,3 %-t., kantavierre 13,0 p-%, väri 50 EBC, katkeroainepitoisuus 38 EBC, tumma ale
Väri on tumma, kuparinruskea. Vaahto on vaalea, noisee kohtalaisesti, laskeutuu ja haistuu lopulta nopeasti. Tuoksu on voimakas, voimainen, leipämäinen. Maku on kuivan pähkinäinen, katkeroinen, hedelmäinen. Perinteisen vanhan oluen (alen) luonteikkuus ei liity pelkästään tuoteen nimeen; jokin miellyttävän lämmittävästi vanhanaikainen kokonaisuus tästä nousee. Ominaisuus liittyy ehkä vahvahkoon diasetyyliin, joka on tuoksusta alkaen mukana. 
Pullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 3,72 e. Maahantuoja Heinon Tukku Oy, Turku
oma olutarviointisi!

Christmas Ale 2006, Shepherd Neame, Faversham, Kent, Iso-Britannia

5,5 %-til., kantavierre 13,6 p-%, väri 27 EBC, katkeroainepitoisuus 17 EBU, pullossa kypsyvä ale, vuosikerta-ale
Väri on kuparinruskea, punertava, puolitumma. Vaahto on vähäinen, kestävä. Tuoksu on vahvan hedelmäinen, päärynää, makeaa omenaa. Maku on pehmeä, hedelmäinen, toffeemainen, tasapainoinen. Luonteikas ja mieleenpainuva, kuitenkin melko helposti juotava. Iso-Britannian vanhin panimo on perustettu vuonna 1698. Vuosituotanto on 25 miljoonaa litraa. Panimon perustaja oli Favershamin pormestari, kapteeni Richard Marsh. Hänen jälkeensä omistajaksi tuli pormestarin lanko, mallastaja Samuel Shepard. Vuonna 1864 Percy Beale Naeme tuli osakkaaksi ja vuodesta 1877 alkaen hän hallitsi koko yhtiötä. Nykyisin perhepanimoa johtaa jo viides sukupolvi. 
Pullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 4,09 e
oma olutarviointisi!

Bad Elf, Ridgeway Brewing, Oxfordshire, Englanti

6,0 %-til., vaalea ale
Väri on vaalean ruskehtava, sameahko. Vaahto on vaalea, vähäinen. Tuoksu on upeasti voimakkaan katkeroinen. Maku on vaimea, lievästi katkeroinen, kuiva. Hieno tuoksu lupaa liikaa. 
Pullo 0,5 l. Anniskeluhinta 6,80 e. (Hok-Elannon Talviolutviikot 2006.)
oma olutarviointisi!

Very Bad Elf, Ridgeway Brewing, Oxfordshire, Englanti

7,5 %-til., kantavierre 16,2 p-%, väri 24,2 EBC, katkero 21 EBU, vaalea ale
v. 
Pullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 3,69 e (Alko)
oma olutarviointisi!

Chocolate Stout, Daleside Brewery Ltd, Harrogate, Yorkshire, Englanti

4,0 %-til., tumma portteri. Suositus tarjoilulämpötilaksi 12 ºC
Väri on lähes musta. Vaahto on vaalea, vähäinen. Tuoksu on paahtunut, kahvimainen. Maku on vaimeasti paahteinen, maltainen, tosi lievä suklaisuus pitää melkein pakottaa esille. 1980-luvun puolivälissä, 20 vuotta sitten, perustettu Daleside Brewery sijaitsee Victorian kylpyläalueella. 
Pullo 0,5 l. Anniskeluhinta 6,50 e. HOK-Elannon Talviolutviikot 2006
oma olutarviointisi!

Gouden Carolus Christmas, Brouwerij Het Anker, Mechelen, Belgia

10,5 %-til., kantavierre 23,0 p-%, väri 63,5 EBC, katkeroainepitoisuus 16 EBU, tumma pintahiiva-ale, suositus tarjoilulämpötilaksi 9-12 Cº
Väri on kuparisen ruskeanpunainen, kirkas. Vaahto on vaalea, ruskehtava, runsas, pehmeä, tiheä, kestävä. Tuoksu on mausteinen, maltainen, alkoholimainen. Suutuntuma on pistävän neilikkainen. Maku on vahva, mausteinen, hedelmäinen, lakritsainen. Pistävän voimakas alkoholiaromi tuntuu pohjalla. Korianterin, pomeranssin, palsternakan mausteisuutta on ehkä liikaakin; olueen tulee epätasapainoinen luonne. 
Suomenkielisiäkin käsitteittä saanut etiketti hämmentää: tuote on flaaminkielisen panimon mielestä "Olut" ja "Kalja"! Mausteisen jouluoluen valmistusaineet ovat vesi, ohramallas (pilsner- ja karamelli), vehnätärkkelys, maissi, sokeri, humala, hiiva. Mausteisuuden lähteenä ovat korianteri, pomeranssi, anis, lakritsi. Antwerpenin ja Brysselin välissä sijaitsevan Mechelenin kaupungin asiakirjojen mukaan Jan in den Anker on maksanut valmistamastaan oluesta kymmenyksiä kaupungin killalle vuonna 1369. Vuodesta 1873 Het Anker -panimo on kuulunut Van Breedamin suvulle. Viidennen sukupolven edustaja Charles Leclef-Van Breedam teki 1990-luvulla suuria uudistuksia rakennuksissa, joista osa on edelleen peräisin 1400-luvulta. 
Pullo 0,75 l. Alkon vähittäismyyntihinta 6,89 e. Maahantuoja Servaali Oy
oma olutarviointisi!

Enghien Noël, Brasserie de Silly SA, Silly, Belgia

9,0 %-til., kantavierre 15,5 p-%, väri 10 EBC, katkero 24 EBU, tripel blond, vaalea ale
Väri on vaalean keltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, runsas, kestävä. Tuoksu on hedelmäinen. Maku on vahva, täyteläinen, hedelmäinen ja mausteinen, kanelia, vaniljaa, neilikkaa. Kokonaisuus on kuivan katkeroinen. Enghienin kaupungin mukaan nimetty joulun (ranskaksi 'noël') kausiolut on vahvaksi tripleksi yllättävän yllätyksetön. Jälkimaussa vahva neilikkaisuus ponnahtaa mukavasti esille. Valmistuksessa käytetään pale ale -mallasta, Hallertau- ja Kent-humalia, sokeria, hiivaa ja vettä. Perhepanimo on perustettu vuonna 1850 Sillyn kylässä, Brysselistä 40 km lounaaseen. Vuonna 1975 yhtiöön liitettiin naapurikaupungissa Enghienissä sijaitseva panimo Tennstedt Decroes
Pullo 0,33 l. Anniskeluhinta 6,20 e. HOK-Elannon Talviolutviikot 2006
oma olutarviointisi!

Barbãr Winter Bok, Brasserie Lefèbre S.A., Quenast, Belgia

8,0 %-til., kausiolut, tumma bock
Väri on hyvin tumman ruskea. Vaahto pursuaa eläväisenä pullosta. Jo muutama sentti lasin pohjalla nostattaa lasin täyteen vaaleaa, samettimaisen pehmeää vaahtoa. Tuoksu on kirpeästi vahva, hedelmäinen, karamellimäinen. Maku on voimakas, hunajainen, makea, hedelmäinen: aprikoosia, luumua. Alkoholimainen kirpaisu iskee mukavasti. Valmistuksessa käytetään katkeraa omenaa, korianteria, hunajaa (2,5 %) ja sokeria. Humalalajike on Styrian. Barbãr on bock-tyypin oluiden ehdotonta aatelia, joka on tarjolla lokakuusta helmikuulle. Lefèbre-panimon vuosituotanto on 32 miljoonaa litraa. 
Pullo 0,33 l. Anniskeluhinta 6,20 e. Maahantuoja Servaali Oy
oma olutarviointisi!

Corsendonk Christmas Ale, Cerveceria Du Bocq, Purnode, Belgia

8,5 %-til., kantavierre 18,5 p-%, tumma ale
Väri on tumman ruskea, samea. Vaahto on ruskeahko, kestävä, pehmoinen. Tuoksu on vahvasti hedelmäinen. Maku on voimakas, luonteikas, hedelmäinen, katkeroista puraisuakin on mukana. Syvä, kuiva aprikoosi ja viikuna tuovat mieleen kuivan hedelmäkakun.
Pullo 0,33l. Anniskeluhinta 6 e.
oma olutarviointisi!

Pere Noël, Brouwerij De Ranke, Wevelgem, Belgia

7,5 %-til., kantavierre 18,5 p-%, puolitumma ale
Väri on punertavan ruskea, samea, puolitumma. Vaahto on vähäinen, kestävä, pitsikuvioinen. Tuoksu on hedelmäinen, sitrusmainen. Maku on vahva, hedelmäisen raikas, sitrusta, aprikoosia. Sopivasti hapan ja kuiva. Tasapainoinen, vahva joulun kausiolut, jossa tosin ei varsinaisesti ole mitään jouluista - ellei sitten kuiva hedelmäisyys.
Pullo 1,5 l., anniskeluhinta 20 e. Hanassa 0,5 l., anniskeluhinta 6 e.
oma olutarviointisi!

Petrus Winterbier, Bavik Brouwerij SA, Harelbege, Bavikhove, Belgia

6,5 %-til., tumma ale
Red ale, karamellinen, paksu. Lämmittävä pehmeä. Petrus-olutperheen talviolut valmistetaan loppuvuodesta pienessä erässä talven lämmittäväksi kausiolueksi.
Pullo 0,33 l. Anniskeluhinta 6,00 e. Maahantuoja Novovin Oy
oma olutarviointisi!

Mack Juleøl Sterkøl, Macks Ølbryggeri AS, Tromssa, Norja 

6,5 %-til., kantavierre 15,3 p-%, katkeroainepitoisuus 23 EBU, väri 67,2 EBC, tumma lager
Väri on tumman ruskea. Vaahto on vaalea, isokulpainen, niukka. Tuoksu on hedelmäinen, lievästi paahtunut. Maku on maltainen, pähkinäinen, kuiva, jokseenkin luonteeton. Maailman pohjoisin panimo on valmistanut joulun kausiolutta 2.9.1936 alkaen. Nykyisin kysytään kuluttajaraadin mielipiteitä, miten tuotetta tulee kehittää. Valmistuksessa käytetään pilsner-, münchener- ja tummia maltaita. Humalalajikkeet ovat Perle ja Hallertau Brewers' Gold. Ludwig Marcus Mack perusti panimon vuonna 1877 eli tulevana vuonna vietetään 130-vuotisjuhlaa. 
Hana 0,5 l., anniskeluhinta 5,70 e. Hyvät Olutravintolat -yhdistyksen Kuukauden Hanaolut joulukuussa 2006. Maahantuoja Evanti Oy, Oulu
oma olutarviointisi!


Krušovice Cerné, Královský Pivovar Krušovice a.s., Krušovice, Tšekin tasavalta

3,8 %-til., tumma lager
Väri on sysimusta. Vaahto on ruskehtava, kermamaisen paksu, runsas, kestävä. Tuoksu on karamellimäisen makeahko, paahtunut. Maku on tasapainoinen, maltainen, kevyehkö, luonteikas ja täyteläinen. Suutuntumassa lakritsaa. Jälkimaku jää näin laimeassa oluessa lyhyeksi, mutta kokonaisuus on erittäin hienosti tumman tšekkilagerin tyypin mukainen. 'Kuninkaallinen' panimo on perustettu Saazin alueella sijaitsevaan Krušovicen kaupunkiin vuonna 1581 ja kaksi vuotta myöhemmin Itävallan keisari Rudolf II (1576-1612) nimitti sen panimokseen. Siitä saakka Krušovicen panimo on ollut kuninkaallinen, královský.
Pullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 2,20 e. (2006 alkuvuosi).
oma olutarviointisi!

Krušovice Musketyr, Královský Pivovar Krušovice a.s., Krušovice, Tšekin tasavalta

4,5 %-til., vaalea lager
Väri on vaalean keltainen. Vaahto on vaalea, pehmeä, runsas. Tuoksu on lievästi makean kukkainen. Maku on tasapainoinen, maltainen, täyteläinen, lievästi voimainen. Jälkimaku on pitkä ja vahvahko, luonteikas. 'Kuninkaallinen' panimo on perustettu Saazin alueella sijaitsevaan Krušovicen kaupunkiin vuonna 1581 ja kaksi vuotta myöhemmin Itävallan keisari Rudolf II (1576-1612) nimitti sen panimokseen. Siitä saakka Krušovicen panimo on ollut kuninkaallinen, královský.
Pullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 2,35 e.
oma olutarviointisi!

Corona Extra, Cerveceria Modelo S.A., Meksiko

4,6 %-til., vaalea lager
Väri on vaalea keltainen. Vaahto on valkoinen, isokuplainen, nopeasti haihtuva. Tuoksu on vaimea, raikkaan maltainen. Maku on mukavasti katkeroinen, joka tuo mukaan yllättävää luonteikkuutta. Helposti juotava jatkuvasti lämpimien levysasteiden alueen janojuoma.
Pullo 0,33 l. Vähittäismyyntihinta 2,25 e. Maahantuoja Burritos Oy, Hki.
oma olutarviointisi!

Pils, valmistuttaja Ravintola Savoy / Royal Ravintolat Oy, Hki; valmistaja Ravintolapanimo Teerenpeli, Hki / Panimo & Tislaamo Teerenpeli, Lahti

5,5 %-til., kantavierre 12,7 %, katkeroainepitoisuus 46 EBU, väri 13 EBC, vaalea pintahiivaolut, pils
Väri on vaalean keltainen, samea, simamainen. Vaahto on valkea, runsas, haihtuu kokonaan. Tuoksu on kukkainen, apilamainen, vahva. Maku on hienosti katkeroinen, kuivan hedelmäinen, kukkakedon raikkautta, vankkaa luonnetta. Erinomaisen hienosti onnistunut luonteikas, helposti juotava erikoisuus. Laitilan Kukko Pils (4,5 %, 35 EBU ja 5,5 %, 35 EBU) on saanut tasavertaisen kilpailijan. Royal Ravintoloiden Savoy on teettänyt Teerenpelin Helsingin ravintolapanimossa oman Pilsin kesäiseksi janonsammuttajaksi Helsingin kattojen ylle näkymänsä avaavalla upealla terassillaan.
Hana 0,33 l., anniskeluhinta 7 e, vain Ravintola Savoy, Eteläesplanadi, Hki. Kesän 2006 kausiolut.
oma olutarviointisi!

Pullman Bitter, Stadin Panimo Oy, Hki 

5,7 %-til., kantavierre 14,0 p-%, katkeroainepitoisuus 25 EBU, vaalea bitter, suodattamaton pintahiivaolut
Väri on vaalean keltainen, aprikoosimainen, samea. Vaahto on valkoinen, niukka. Tuoksu on katkeroinen. Maku on hedelmäinen, kuiva, katkeroinen. Helsingin Rautatieasemalla toimivat Pullman Bar ja Minuuttibaari ovat teettäneet oman nimikko-oluen. 
Hana 0,5 l., anniskeluhinta 5,40 e. Pullman Bar, Helsingin Rautatieasema
oma olutarviointisi!

Landlord's Choise, Mooles Brewery, Englanti

4,5 %-til., tumma real ale
Väri on tumma, purppuranpunainen. Vaahto on ruskehtava, paksu, tiheäkuplainen, kestävä. Tuoksu on raikkaan hedelmäinen. Maku on hedelmäinen, pähkinäinen, maltainen, päättyy kuivaan jälkimakuun. 
Hana 0,5 l., anniskeluhinta 5,60 e
oma olutarviointisi!

Huvila Porter, Ravintolapanimo Huvila / Savonniemen Oluttehdas Oy, Savonlinna

5,5 %-til., kantavierre 14,5 p-%, katkeroainepitoisuus 40 EBU, väri 180 EBC, tumma portteri, suodattamaton pintahiivaolut, tarjoilusuositus 10-14 °C, jalaton lasi
Väri on täysin musta. Vaahto on vaalea, ruskehtava, runsas, nopeasti haihtuva. Tuoksu on lakritsainen, tervainen ja paahteinen. Maku on onnistuneen tasapainoinen, paahtunut, maltainen, lakritsainen, kuiva. Karkeroisuus nousee miellyttävästi ja johtaa kuivaan ja kestävään jälkimakuun. Valmistuksessa käytetään englantilaista paahdettua ohraa. Keväällä 2002 toimintansa aloittanut savonlinnalainen ravintolapanimo on hiljalleen keväästä 2006 lähtien alkanut pullottaa tuotteitaan, mikä parantaa oleellisesti oluiden saatavuutta. 
Pullo 0,5 l., anniskeluhinta 6 e
oma olutarviointisi!

Huvila Bitter, Ravintolapanimo Huvila / Savonniemen Oluttehdas Oy, Savonlinna

4,2 %-t., kantavierre 15,8 p-%, katkeroainepitoisuus 38 EBU, väri 20 EBC, suodattamaton vaalea bitter, pintahiivaolut; suositus tarjoilulämpötilaksi 8-12 ºC
Väri on keltainen, lievästi punertava. Vaahto on valkoinen, tasainen, runsas, kestävä. Tuoksu on vahvasti katkeroinen, hedelmäinen. Maku on vahvasti katkeroinen, kuiva, raikkaan hedelmäinen. Valmistuksessa käytetään myös pieni erä vehnää. 
Hanassa olutravintoloissa 0,5 l. n. 5 e.
oma olutarviointisi!

Huvila E.S.B., Ravintolapanimo Huvila / Savonniemen Oluttehdas Oy, Savonlinna

5,2 %-til., kantavierre 14,0 p-%, katkeroainepitoisuus 48 EBU, väri 45 EBC, suodattamaton tumma bitter, pintahiivaolut, suositus tarjoilulämpötilaksi 8-12 ºC
Väri tumma, punertavan ruskea. Vaahto on vaalea, nousee runsaana ja jää pitsikuviona lasin reunoille. Tuoksu on pistävä, vahvan katkeroinen. Maku on maltainen, hedelmäinen, vahvasti katkeroinen. Golding-aromi- ja katkerohumalat antavat tälle Extra Special Bitterille vahvan, tasapainoisen luonteen. Onnistuneesti. 
Pullo 0,5 l. anniskeluhinta 6 e
oma olutarviointisi!

Joutsen, Ravintolapanimo Huvila / Savonniemen Oluttehdas Oy, Savonlinna

4,7 %-til., kantavierre 12,0 p-%, katkeroainepitoisuus 20 EBU, väri 12 EBC, suodattamaton vaalea pintahiivaolut, suositus tarjoilulämpötilaksi 8-12 ºC
kotimainen humala lempeän pehmeä ja hunajainen maku 
Pullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 2,50 e, anniskeluhinta 6 e
oma olutarviointisi!

Reksi, Panimoravintola Koulu, Turun Panimo Oy, Turku

7,2 %-til., vaalea lager
Väri on punertavan keltainen, puolitumma, samea. Vaahto on valkoinen, runsas, tiivis, kestävä. Tuoksu on tunkkaisen hedelmäinen, tuore. Maku on pehmeän hedelmäinen, lakritsainen, vahva. Alkoholin lyhyt tupsahdus tuntuu mukavasti ja lämmittävästi. Voimakkaan luonteikas olut nopeaksi piristykseksi tai päinvastoin: yömyssyksi. Aivan erityisen hieno, pehmeä bock-tyyppinen olut. 
Hanassa 0,4 l., anniskeluhinta 5,20 e, vain Panimoravintola Koulu, Turku
oma olutarviointisi!

Föri, Panimomiehet MS & JO, Tuorlan panimo / Varsinais-Suomen maaseutuoppilaitos, Piikkiö

4,5 %-t. vaalea lager
Väri on syvän keltainen. Vaahdoton. Tuoksu on kukkainen. Suutuntuma on lievästi hapan. Maku on maltainen, tasapainoinen, täyteläinen. Jälkimaussa nousee vallitsevaksi kuiva hedelmäisyys ja viehättävä katkeroisuus. 
Hanassa 0,5 l., anniskeluhinta 4,50 e, Puutorin Vessa, Turku
oma olutarviointisi!
 

Kapittel Abt, N.V. Brouwerij van Eecke, Watou, Belgia

10,0 %-ti., vaalea luostariolut
Väri on vaalea, punertavan hedelmäinen. Vaahto on valkoinen, pehmeän pumpulimainen, tiheäkuplainen. Tuoksu on vaimea, lähes olematon. Maku on vahva, kepeä, hedelmäinen, aprikoosimainen, lakritsainen. Jälkimaussa tuhtia alkoholinsävyä. Erinomaisen hieno luostariolut. 
Pullo 0,33 l. Anniskeluhinta 6,30 e
oma olutarviointisi!

Ettaler Curator Dunkler Doppelbock, Klosterbrauerei Ettal, Ettal, Saksa

7,0 %-til., katkeroainepitoisuus 29 EBU, tumma bock
Väri on hyvin tummanpunainen, kirkas. Vaahto on vaalea, runsas, pehmeä, kestävä. Tuoksu on melko vähäinen, lievästi hapan. Maku on vahvan maltainen ja makea, iskevän luonteikas, samalla suloisen pehmeä. Lakritsainen, melkein salmiakkimaisesti pistävä, vahva ja pitkäkestoinen jälkimaku. Eteläisessä Baijerissa sijaitseva Ettalin luostaripanimo on toiminut vuodesta 1330. Curator, kuten bock-tyypin oluet yleensäkin sopii mainiosti pakkaskauden lämmittäjäksi ja piristykseksi. 
Pullo 0,5 l, Alkon vähittäismyyntihinta 3,30 e
oma olutarviointisi!

Velvet , Oy Sinebrychoff Ab, Kerava, (Carlsberg Breweries, Tanska)

4,7 %, kantavierre 11,7 %Pl, väri 115 EBC, katkeroaineet 33 EBU, tumma pintahiivaolut. Suositus tarjoilulämpötilaksi 12 ºC
Väri on aivan musta. Vaahto on ruskehtava, paksu, runsas, pumpulimaisen pehmeä ja hienojakoinen, seassa joitakin isoja kuplia. Tuoksu on paahteinen, lakritsainen, kuiva. Maku on laimea, kuivan hedelmäinen, pehmeä, helposti juotava. Kokonaisuus on hieno ja tasapainoinen. Luonteikkuus kaipaa lisää voimaa ja rakennetta. 
Pullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 1,95 e
oma olutarviointisi!

Olvi Tumma, Oyj Olvi Abp, Iisalmi

4,3 t-%., kantavierre 11,5 p-%, suodattamaton täysmallasolut, tumma lager. Suositus tarjoilulämpötilaksi 9-17 ºC
Väri on tumma, purppuranpunainen, kirkas. Vaahto on vaalea, runsas, pehmeä, tasainen, kestävä. Tuoksu on raikkaan hedelmäinen, lievästi paahtunut. Maku on melko laimea, lievästi paahteinen ja karamellimäinen. Kuivan hedelmäinen ja kestävä jälkimaku. Olvin Tummaa voi pitää ainoan suuren kotimaisessa omistuksessa olevan panimon lippulaivana, olutkulttuurin kannalta. Pastöroimaton ja suodattamaton Tumma valmistetaan huolellisesti pienissä erissä. Etiketistä näyttää jääneen pois maininta käsityövalmistuksesta. 
Pullo 0,5 l, vähittäismyyntihinta 1,95 e.
oma olutarviointisi!

Olvi Tuplapukki, Olvi Oyj, Iisalmi

8,5 %-t., kantavierre 18 % Plato, katkeruus 19 EBU, väri 18 EBC, vaalea lager, bock. Panimon tarjoilusuositus: viileänä
Väri on vaalea, keltainen. Vaahto on valkoinen, runsaana ryöpsähtävä, pehmeä, kohtuullisen kestävä. Tuoksu on piristävästi vahva, makea. Maku on voimakas, tasapainoinen, maltainen, luonteikas, makea, hedelmäinen. 
Bock- ja dobbelbock-tyylin oluet olivat alunperin kylmien vuodenaikojen tummia kausioluita. Saksalaiset dobbelbock-merkit ovat -ator -loppuisia, siis "Salvator", "Curator", "Animator", "Lunator", "Celebrator". Kevätkauden tuplapukit ovat "Maibockeja" ('toukokuun pukkeja') . Pukkioluiden alkuperäinen oikea tarjoilutapa on savituoppi. Dobbelbock antoi voimaa myös uskonpuhdistaja Martti Lutherille kilvoittelussa katolisen kirkon vääristymiä vastaan. 
Pullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 1,63 e. Tölkki 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 2,57 e. (Verottomassa ulkomaanmyynnissä myös tölkki 0,33 l.).
oma olutarviointisi!

Rhenania Alt, Krombacher Brauerei KG, Kreuztal-Krombach, Saksa

4,8 %-til., tumma pintahiivaolut, altbier
Väri on tumman ruskea, kuparinen. Vaahto on valkea, runsas. Tuoksu on maltainen, vahva. Maku on pähkinäinen, täyteläinen, maltainen, vaskinen, kuiva. Rapsakka katkeroisuus pistelee mukavasti. Tuore, hieno kellerbier, saksalaista laatua parhaimmillaan. Alt ('vanha') on yksi Saksan lukemattomista paikallisoluttyypeistä. Sitä valmistetaan Düsseldorfin ympäristössä, Kreuztal-Krombach sijaitsee melko pitkällä Düsseldorfista itään. Alt muistuttaa lähinnä englantilaista tai belgialaista ale-oluttyyppiä. 
Hana, anniskeluhinta 4,20 e / 0,4 l. Kuukauden Hanaolut lokakuussa 2006, Olutravintola Teerenpeli, Lahti
oma olutarviointisi!

XXBitter, Brouwerij De Ranke, Wevelgem, Belgia

6,2 %-til., katkeroainepitoisuus 60 EBU, vaalea pintahiivaolut, bitter. Suositus tarjoilulämpötilaksi 10-12 ºC
Väri on keltainen, puolitumma. Vaahto on vaalea, runsas, kestävä. Tuoksu on voimakas, pistävän katkeroinen. Maku on vahvasti katkeroinen, kynsilakkamainen. 
Pullo 0,33 l. Anniskeluhinta 6 e. Hanassa 0,5 l. anniskeluhinta 6,50 e. Maahantuoja Diamond Beer Oy
oma olutarviointisi!

Classic, Oy Hartwall Ab, Hki / Lahden panimo (Scottish & Newcastle, Englanti) 

4,5 %-til., puolitumma täysmallasolut, lager
Väri on vähintäänkin puolitumma, punertavan ruskea, kirkas. Vaahto on valkea, laskeutuu nopeasti, säilyy pitkään ohuena koristeena oluen pinnalla ja lasin reunoilla. Tuoksu on miellyttävän vahva, maltainen ja hedelmäinen. Maku on luonteikkaan syvä, maltainen, täyteläinen, tasapainoinen. Jälkimakuakin on kohtuullisesti. Kotimaisen suuren panimon peruslager siis todellakin voi olla myös näin upeasti luonteikas ja hieno tuote. Classic oli aikaisemmin markkinoilla nimellä 1836 Classic (viitaten Hartwallin perustamisvuoteen - ei kuitenkaan panimona) ja kuuluu Hartwallin erikoisoluiden ALH-perheeseen. Nimitys viittaa kivennäisvesiyhtiön perustajaan August Ludvig Hartwalliin. 
Tölkki 0,5 l., vähittäismyyntihinta 2,15 e
oma olutarviointisi!

Urho, Hartwall Oyj, Helsinki / Lahden panimo (Scottish & Newcastle, Englanti)

5,5 %-til., kantavierre 12,5 ºP, väri 12,0 EBC, katkero 18 EBU, IV A, vaalea lager
Väri on vaalean keltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, vähäinen, melkoisen hyvin kestävä. Tuoksu on vahvahko, katkeroinen. Maku on raikkaan hedelmäinen, kevyehkö. Jälkimaku nousee oikein miellyttävästi vahvana tupsahduksena ja pidentää nautinnon kestoa. Tasapainoinen, luonteikas olut, jossa kaikki on kohdallaan sopivaa alkoholipitoisuutta myöten. 
Pullo 0,33 l., Alkon vähittäismyyntihinta hinta 1,28 e
oma olutarviointisi!

Bruuveri Stout, Panimoravintola Bruuveri, Hki / Oxa Oy, Mikkeli

5,5 %-til., tumma stout
Helsingin uusimman panimon ensimmäinen tuote, helposti maistuva tumma stout / portteri, valmistui keskiviikkona 15.11.2006 kello 18. Väri on hyvin tumma, läpinäkymätön. Vaahto on mahtavan runsas, ruskehtava, nopeasti laskeutuva, kestävä. Tuoksu on laimea, lievästi paahteinen. Maku on täyteläinen, maltainen, hieno lakritsainen, paahteinen aromi. Luonteeltaan melkoisen helposti juotava, käsityönä tehdyn oluen raikas ote. 
Hana 0,5 l,. anniskeluhinta 6,80 e, 0,25 l / 3,60 e. Panimoravintola Bruuveri, Hki
oma olutarviointisi!

ESB, Stadin Panimo Oy, Hki

5,9 %-til., kantavierre 14,5 p-%, katkeroainepitoisuus 43 BU, tumma bitter. Suositus tarjoilulämpötilaksi 10-12 ºC
* Väri on tumma, punertavan ruskea. Vaahto on vaalea, ruskehtava, kermaisen paksu. Tuoksu on katkeroinen, lievästi hapan. Maku on hedelmäinen, täyteläinen, lämmittävän rapsakasti katkeroinen, tasapainoinen, juotavuudeltaan melkoisen helppo. Stadin Panimon englantilaistyylinen Extra Special Bitter -uutuus on tullut markkinoille Hyvät Olutravintolat -yhdistyksen kuukauden hanaoluena marraskuussa 2006. Pieni kokeiluversio ESB:tä oli muutamien kuluttajien nautittavana jo kesällä Helsingin Suuret Oluet -Pienet Panimot -tapahtumassa. Näyte oli vahvan luonteikas verrattuna tähän helpohkoon lopputuotteeseen. (marraskuun alku 2006)
* Väri on punertavan ruskea, samea. Vaahto on ruskehtava, nopeasti nouseva, kestävä. Tuoksu on katkeroinen, lakritsainen. Maku on kuivan katkeroinen, täyteläinen, hedelmäinen. Pitkä, vahva, lämmittävä jälkimaku. StaPan laadun tunnistaa selvästi.  (marraskuu 2006
* Väri on tummanpunainen, samea. Vaahto on valkoinen, keskinkertaisesti kohoava, kestävä. Tuoksu on kuivan hedelmäinen, vahva. Maku on kuivan katkeroinen, pistävän vahva. Vahva hedelmäisyys kääntyy kuivan katkeroiseksi. Luonteikas, tasapainoinen uutuus. Extra Special Bitter -oluttyypin perustaan, lontoolaiseen Fuller's E.S.B.:hen verrattuna StaPan ESB on rajumpi, kovempi. Fuller'sin E.S.B.:n ihastuttavan pehmeä katkeroisuus on kuitenkin hienostuneempi ja tasaisempi. (marraskuun loppu 2006
Hana 0,5 l. anniskeluhinta 5,80 e, Hyvät Olutravintolat -yhdistyksen kuukauden hanaolut kautta maan marraskuussa 2006
oma olutarviointisi!

American Porter, Stadin Panimo Oy, Hki

4,7 %-til., kantavierre 11,5 p-%, katkeroainepitoisuus 33 BU, tumma suodattamaton pintahiivaolut, ale
Väri on täysin musta. Vaahto on ruskehtava, nousee runsaana, laskeutuu nopeasti ja jää pitsikuviona pinnalle ja lasin reunoille. Tuoksu on vaimeahko, hedelmäinen, hapan. StaPa on ymmärtänyt amerikkalaisuuden mauttomuutena - lieneekö sitten vanha (?!) totuus. Jälkimakuna kuitenkin nousee tosi monipuolinen aromimaailma: paahteisuus, lakritsaisuus. Ja sitten lämmenneenä portteri muuttuu hienoksi katkeropommiksi - ja miellyttää. (marraskuu 2006
Väri on hyvin tumma. Vaahto on kermamainen, melko vähäinen. Tuoksu on lupaavan katkeroinen, voimakas tupsahdus. Maku on paahtunut, lakritsainen, hedelmäinen, maltainen, erittäin onnistunut voimakas humalointi leimaa oluen perusluonnetta. Kuiva, katkeroinen, miellyttävän voimakas jälkimaku. (alkuvuosi 06
Hanassa olutravintoloissa 0,5 l., anniskeluhinta 5,80 e.
oma olutarviointisi!

Okell's Smoked Celtic Porter, Okell's Brewery, Isle of Man, Englanti

4,7 %-til., tumma portteri, pintahiivaolut
Väri on täysin sysimusta. Vaahto on vaalea, epätasainen, isokuplainen, vähäinen, kestävä. Tuoksu on tuhti, paahtunut, maltainen. Maku on paksu ja täyteläinen kuin katkeroiden ja paahdetun maltaan vahva jysähdys. Pitkä kuiva jälkimaku. 
Hana 0,5 l., anniskeluhinta 4,40 e, Kolme Kaisaa, Kurvi, Hki. Maahantuoja Diamond Beer Oy
oma olutarviointisi!

Zubr tumma, Pivovar Prerov, Tsekin tasavalta

4,0 %-til., tumma lager
Väri on tumma, valoa vasten punertava. Vaahto on ruskehtava, niukka, kestävä. Tuoksu on vahva, voimainen. Maku on kevyet, vetinen, lievästi karamellimäinen, paahteisuus jää vahvan diasetyylin taakse. Panimo Prerov on perustettu vuonna 1872. Zubr on olutravintola Kolmen Kaisan oma maahantuontiolut. 
Hana 0,5 l., anniskeluhinta 4,40 e. Olutravintola Kolme Kaisaa, Kurvi, Hki
oma olutarviointisi!

Hartwall Aura, Hartwall Oy, Lahti (Scottish & Newcastle, Englanti)

4,5 %-t., kantavierre 10,5 p-%, katkeroainepitoisuus 19 EBU, väri 8 EBC, vaalea lager
Väri on vaalean keltainen. Vaahto on valkoinen, runsas, pehmeä, isokuplainen, saippuamainen. Vaahto laskeutuu nopeasti, mutta jää lasin reunoille pitsikuviona. Tuoksu on luonteikas, vaimeasti katkeroinen. Maku on hedelmäinen, lievästi toffeemainen, vaimea humalan katkeroisuus erottuu vähintäänkin hyvällä tahdolla. Hartwall kehitti uuden Aura-oluen vuonna 2004, jolloin vietettiin Turussa vuosina 1884-1974 toimineen Auran Panimon perustamisen 120-vuotisjuhlavuotta. Helposti juotava Hartwallin Aura tuntuu jääneen tuotantoon. Nähtäväksi jää, millainen renessanssi kehittyy vuonna 2007, jolloin Turun Aurajoen ylittävä Aura-silta viettää 100-vuotisjuhliaan. 
Pullo 0,33 l, vähittäismyyntihinta 1,20 e
oma olutarviointisi!

Saku Originaal, AS Saku Õlletehas, Harju mk, Viro (Baltic Beverages Holding Ltd, Helsinki)

4,6 %-til., kantavierre 10,4 %, katkeroainepitoisuus 22 EBU, täysmallasolut, vaalea lager. Suositus tarjoilulämpötilaksi 6-8 ºC
Väri on vaalean keltainen. Vaahto on valkoinen, runsas, nopeasti haihtuva. Tuoksu on vaimeasti katkeroinen, tyylikäs. Maku on miellyttävästi tasapainoinen, maukas, luonteikas, helposti juotava peruslager. 
Tölkki 0,5 l., vähittäismyyntihinta 2,15 e. Pullo 0,5 l., myös Alkossa 2,15 e. Maahantuoja Oy Sinebrychoff Ab (tlk), Servaali Oy (plo)
oma olutarviointisi!

Mönschof Urtypisches Schwartzbier, Kulmbacher Brauerei AG, Kulmbach, Baijeri, Saksa

4,9 %, katkeroainepitoisuus 29 EBU, tumma mustaolut
Väri on punertavasti tumman ruskea, kirkas. Vaahto on vähäinen. Tuoksu on paahteinen, lakritsainen. Maku on pehmeä, paahteinen, karamellimäinen. Pitkä, lämmittävä jälkimaku. Mieto, helposti juotava, miellyttävän aromikas ja luonteikas erikoisen mustaolut-tyypin edustaja Baijerista. 
Patenttikorkkipullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 3,25 e. Anniskeluhinta 5,00 e
oma olutarviointisi!

Twisted Thistle IPA, The Belhaven Brewery Company Ltd, Dunbar, Skotlanti, Iso-Britannia

5,3 %-til., vaalea pintahiivaolut, ale
Väri on syvän keltainen, ruskehtava, kirkas, kauniin sherrymäinen. Vaahto on vaalea, niukka, kestävä, kermamaisen paksu. Tuoksu on rauhoittavan katkeroinen, hedelmäinen. Suutuntumassa nousee esille innostavan rapsakka humalan katkeroisuus. Maku on kuiva, tasapainoinen, hedelmäinen, viikunainen, taatelinen, toffeemainen. Miellyttävä, pitkä jälkimaku ei jätä rauhaan. Valmistuksessa käytetään Cascade- ja Challenger-humalaa. Belhavenin Twisted Thistle Indian Pale Ale ("kippurainen ohdake") voitti mietojen (alle 6 %) pintahiivaoluiden sarjan kevään 2006 Helsingin olutfestivaalilla.. 
Pullo 0,5 l. Anniskeluhinta 6 e. Hana 0,5 l. anniskeluhinta 6,00 e. HOK-Elannon OlutHuoneiden Kuukauden Hanaolut marraskuussa 2006. Oluthuone Leskisen, Oulu, 250.  hanaolut. Maahantuoja Heinon Juomat Oy.
oma olutarviointisi!

Severin Extra I.P.A., Koskipanimo Oy, Plevna, Tre

5,9 %-til., katkeroainepitoisuus 90 EBU, väri 35 EBC, tumma India Pale Ale
Väri on puolitumma, punertavan ruskea, sherrymäinen, kirkas. Vaahto on niukka, kermamaisen paksu, kestävä. Tuoksu on makeasti kirpaisevan katkeroinen, apilamainen, kaukainen. Suutuntuma on aivan pysähdyttävän mahtava: kuin tempaisisi nokkoskimpun suuhunsa, ilman minkäänlaista poltetta. Makua leimaa amerikkalaistyylinen vahva, rapsakkaan raikas katkeroisuus, kuivaa heinää, aamukasteista apilapeltoa. Pitkä, kuivan hedelmäinen jälkimaku pitää luonteikkaan oluen mielessä kauan. I.P.A. -oluttyyppi on muodostunut 1800-luvulla pitkillä laivamatkoilla Englannin ja Intian välillä. Vahva humalointi paransi oluen säilyvyyttä. Severin Extra I.P.A. on Helsingin Puotilassa toimivan Olutravintola Pikkulinnun teettämä uutuustuote lokakuun alussa 2006. Tuote tulee myöhemmin tarjolle myös Panimoravtintola Plevnaan Tampereelle. 
Hana 0,5 l. Anniskeluhinta 5,50 e. Vain Olutravintola Pikkulintu, Puotila, Hki.
oma olutarviointisi!

Kippari, Koskipanimo Oy, Plevna, Tre

4,7 %-til., vaalea lager
Väri on vaalean kullankeltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, tiheäkuplainen, runsas, kestävä. Tuoksu on vaimea, hienosti katkeroinen. Maku on laimeahko, hedelmäinen, aprikoosimainen, pehmeä, tukevasti katkeroinen, helposti juotava. Hyvin lyhyt jälkimaku. Melkein pitää suositella pientä tuoppia ja melkoisen nopeaa nauttimista. Vaahdon läpi raikkaan viileänä Kipparin pehmeys pääsee parhaiten oikeuksiinsa. Luonteikas lager kunnioittaa tamperelaista oluentekoperinnettä. Pyynikki Oy toimi Tampereen keskustan tuntumassa Koulukadulla vv. 1897-1992. Oy Sinebrychoff Ab tuli sen omistajaksi vuonna 1985. Panimoravintola Plevnassa toimiva Koskipanimo Oy valmistaa jo entuudestaan Pyynikin vanhoista merkeistä Tähti-oluita (III ja IV) ja nyt siis myös Kipparia. Kippari on valmistettu juhlistamaan tamperelaisen Oluthuone Panimomestarin 10-vuotisjuhlaa 10.10.2006 alkaen. Kippari tuo mieleen hyvin humaloidun virolaisoluen Saku Hele ja myös Nokian Panimo Oy:n Laivuri-lagerin. 
Hana, anniskeluhinta 4 e / 0,4 l., 3 e / 0,33 l. Ainoastaan Oluthuone Panimomestari, Tre, myöhemmin myös Plevna
oma olutarviointisi!

Kahdet Kasvot 10 v. juhlaolut, valmistaja Nokian Panimo Oy, Nokia

4,5 %, tumma täysmallaslager
Olutravintola Kahdet Kasvot, kansan suussa "Naamapubi" tai vain "Naamat", täytti täydet 10 vuotta syyskuussa 2006. Juhlan kunniaksi ravintola on teettänyt oman juhlaoluen Pirkanmaan suurimmassa panimossa Nokialla. Juhlaoluen väri on hyvin tumma, lähes musta. Vaahto on keskinkertainen ja laskeutuu nopeasti. Tuoksu on miellyttävästi paahtunut. Maku on lievästi karamellimäinen, maltainen, täyteläinen. Olut on helposti juotava, maukas täysmallaslager ja tuo mieleen Nokian Panimon perinteisesti hienosti onnistuneet jouluoluet ja miksei myös panimon lippulaivoihin kuuluvan Kommodori-lagerin. OLUTVERKON testiraati onnittelee hienoa, omaleimaista olutravintolaa ja toivottaa hyvää jatkoa. 
Pullo 0,33 l. Anniskeluhinta 2 e, ainoastaan Olutravintola Kahdet Kasvot, Tre
oma olutarviointisi!

Bernard Special Dark Beer (Speciální Cerné pivo), Rodinný Pivovar Bernard a.s., Humpolec, Tšekin tasavalta

5,1 %-til., kantavierre 13,0 p-%, pastöroimaton tumma lager
Väri on lähes musta, punertavanruskea. Vaahto on ruskehtava, runsas, nousse pehmeästi ja nopeasti, pitkäkestoinen. Tuoksu on karamellimäinen ja katkeroinen. Maku on paahteinen, kahvimainen, kuivahkon hedelmäinen. Hieno, vahva jälkimaku kestää pitkään. Valmistusvaiheessa olueen lisätään hienohiivaa. "Bernardin Erikois Tumma olut" sopii ruokajuomaksi tuhdin annoksen kanssa tai vaikkapa jälkiruuaksi. Mutta se on erinomainen myös nautiskeluun ja maisteluun. Tutustu koko Bernard olutperheeseen!
Hanassa, anniskeluhinta 5,80 e / 0,5 l. HOK-Elannon OlutHuone -ketjun Kuukauden Hanaolut lokakuussa 2006. Maahantuoja Heinon Juomat Oy.
oma olutarviointisi!

Holba Serak, Pivovar Holba, Tšekin tasavalta

5,0 %-til., vaalea lager
Väri on vaalean keltainen,syvä. Vaahto on valkoinen, tiivis, kestävä. Tuoksu on kuivan katkeroinen, heinämäinen. Maku tuo mieleen porakaivoveden raikkauden, rautapitoinen, kuivan heinämäinen katkeroisuus. Onnistunut tšekkilager. 
Hana 0,5 l., anniskeluhinta 5,40 e
oma olutarviointisi!

Kaisan Mahti, valmistuttaja Näköalaravintola Kolme Kaisaa / Ramakons Oy, Hki; valmistaja Kuninkaankartanon Panimo, Mustiala, Tammela

6,1 %-til., kantavierre 13,7 p-%, suodattamaton tumma lager
Helsinkiläinen olutravintola Kolme Kaisaa kutsui syksyllä 2005 vieraakseen diplomipanimomestari Peter Breun Baijerin Bayreuthista. Hänen opastuksellaan valmistettiin Kuninkaankartanon Panimossa 2 x 150 litraa saksalaistyylistä kellariolutta. Pilsnermaltaat olivat kotimaisia, karamelli- ja wienermaltaat sekä hiivan Breu toi mukanaan. 
Kolmannessa valmistuserässä Kaisan Mahti -oluen väri on puolitumma, punertavan ruskea, melkein kirkas. Vaahto on vaalea, vähäinen. Tuoksu on lievästi paahteinen. Maku on raikkaan hedelmäinen, omenaa, aprikoosia, toffeemainen, paksu, voimakas, tasapainoinen. Mukana on myös makeaa sävyä. Lievästi tahmea jälkimaku.
Hanassa Näköalaravintola Kolme Kaisaa, Kurvi, Hki 29.09.2006 alkaen. Anniskeluhinta 5,20 e / 0,5 l.
oma olutarviointisi!

Aile Smoked Celtic Porter, Okell's Brewery, Isle of Man, Englanti

4,8 %-til., tumma portteri, pintahiivaolut
Väri on hyvin tumman ruskea. Vaahto on ruskehtava, paksu, vähäinen. Tuoksu on paahteinen, melkein palanut. Maku on paahteinen, tervainen, lakritsainen, pehmeä, kuiva. Vahva lakritsainen jälkimaku. Erittäin maukas ja tasapainoinen pienpanimon kuiva portteri Englannin ja Irlannin välissä sijaitsevalta saarelta. 
Hana 0,5 l., anniskeluhinta 5,90 e. Hyvät Olutravintolat ry:n Syyskuun Kuukauden Olut eri puolilla maata. Maahantuoja Diamond Beer Oy.
oma olutarviointisi!

Nikolai Tumma Lager, Oy Sinebrychoff Ab, Kerava, (Carlsberg Breweries AS, Tanska)

4,5 %, kantavierre 12,6 Pl, väri 55 EBC, katkeroaineet 15 EBU, tumma lager 
Väri on tumma, kuparinpunainen, kirkas. Vaahto on vaalea, kohtuullinen, kestävä. Tuoksu on raikkaan vaimea. Maku on kevyt, vaimeasti hedelmäinen, karamellimäinen. Hyvin tasapainoinen ja helposti juotava. Karamellimaltaiden käyttö tuo tummaan Nikolaihin hieman enemmän täyteläisyyttä ja makuun syvyyttä tuttuun vaaleaan keskiolueen verrattuna. Uutuusolut tulee päivittäistavarakaupan hyllyille syyskuussa 2006. Raaka-aineina käytetään pilsner- ja karamellimaltaita, tärkkelystä, humalaa ja karamelliväriainetta. Nikolai-tuoteperhe on saanut nimensä panimoyhtiön perustajan Nikolai Sinebrychoffin (1788-1848) mukaan. Ensimmäinen Nikolai (IV A) valmistui vuonna 1988, perustajan syntymän 200-vuotisjuhlan kunniaksi. Nikolai-keskiolutta on tuotettu vuodesta 1991. Vuodesta 2005 on markkinoilla ollut Sveitsissä valmistettu alkoholiton Nikolai (0,0 %) ja nyt siis myös tumma keskiolut. 
Tölkki 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 2,20 e
oma olutarviointisi!

Nikolai Lager olut, Oy Sinebrychoff Ab, Kerava, (Carlsberg Breweries AS, Tanska)

4,5 %, kantavierre 12,6 Pl, väri  EBC, katkeroaineet  EBU, vaalea lager
Väri on vaalea, kullankeltainen, kirkas. Vaahto on valkea, runsas, epätasainen, kestävä. Tuoksu on hyvin laimea. Maku on kevyt, pehmeä, tasapainoinen Helposti juotavan oluen mausta saattaa löytää hyvin vaimeaa hedelmäistä luonnetta. Jo 15 vuotta markkinoilla ollut Nikolai III saa syyskuussa 2006 runnalleen tumman keskiolutvaihtoehdon. Samalla Nikolai-tölkkien ulkoasu uudistetaan. Tyylikkään etiketin vaimeana taustakuvana on kirje vuodelta 1819, jolloin Nikolai Sinebryhoff hakee Keisarilliselta Uudistuskomitealta lupaa rakentaa panimo Helsingin Hietalehden tontille. 
Tölkki 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 2,20 e
oma olutarviointisi!

Keisari Strong IV A, Nokian Panimo Oy

5,7 %-til., kantavierre 13,1 p-%, väri 35,9 EBC, katkeropitoisuus 29 EBU, münchener, tummahko lager
Väri on tummahko, punertavan ruskea. Vaahto on vaalea, hyvin niukka. Tuoksu on katkeroinen. Maku on täyteläinen, voimakas, maltainen, raikas, kevyesti alkoholimainen, makean karamellimäinen. Keisari on münchener-tyylinen, vahva, hieno makuelämys. Valmistuksessa käytetään pilsner-mallasta ja kahta erikoismallasta. Humalalajike on Hallerthau. 
Pullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 1,69 e
oma olutarviointisi!

La Trappe Blond, Bierbrouwerij De Koningshoeven B.V., Tilburg, Hollanti

6,5 %-til., vaalea trappistiolut, ale
Väri on vaalean kullankeltainen, samea, lievästi punertava. Vaahto on valkoinen, erittäin runsas, pumpulisen pehmeä. Tuoksu on voimakas, pyöreän hedelmäinen. Maku on luonteikkaan hedelmäinen, raikas, helposti juotava, lähes vetinen. Upea hollantilainen luostariolut, johon on helppo tutustua. Trappistimunkit ovat valmistaneet oluita jo vuodesta 1884 Hollannissa. Alkon valikoiman uutuus syyskuussa 2006. 
Pullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 2,44 e
oma olutarviointisi!

La Trappe Dubbel, Bierbrouwerij De Koningshoeven B.V., Tilburg, Hollanti

7,0 %-til., tumma trappistiolut, ale
Väri on tumman ruskea, punertava. Vaahto on vaalea, erittäin runsas, pehmeä, kestävä. Tuoksu on hedelmäinen. Maku on hedelmäinen, lievästi karamellimäinen, raikas, loppua kohden kuivuva, helposti juotava. Oluen loppukäyminen tapahtuu pullossa. Alkon valikoiman uutuus syyskuussa 2006. 
Pullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 2,55 e
oma olutarviointisi!

Chimay Triple / Tripel, S.A. Bières de Chimay N.V., Baileux, Belgia

8,0 %-t., vaalea trappistiluostariolut, ale, suositus tarjoilulämpötilaksi 6-8 °C
Väri on vaalean keltainen, punertava, samea. Vaahto on valkoinen, runsas, pehmeä, kestävä. Tuoksu on lähes olematon. Tuoksussa ja suutuntumassa yllättävä herneinen tai papumainen vivahde. Maku on pehmeän toffeemainen, täyteläinen, vaimeasti hedelmäinen. Jälkimaku on katkeroinen ja alkoholimainen. Valmistuksessa käytetään ohramaltaita, humalaa, hiivaa, vettä, vehnää ja sokeria. 
Pullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 3,17 e
oma olutarviointisi!

Nøgne Ø India Pale Ale, Det Kompromissløse Bryggeri AS, Grimstad, Norja

7,5 %-til., kantavierre 17,5 ºP, katkeroainepitoisuus 60 IBU, vaalea ale, I.P.A. Suositus tarjoilulämpötilaksi 10 ºC
Väri on punertavan ruskea, tummahko. Vaahto on vaalea, runsas, kestävä. Tuoksu on vahvan hedelmäinen, omenainen. Maku on voimakas, hartsimaisen katkeroinen, kuiva, kukkainen, hedelmäinen. Voimakkaan humaloinnin vuoksi tulee mieleen lähinnä amerikkalainen I.P.A. Käytetyt maltaat ovat Maris Otter, münchener- ja karamellimaltaat ja vehnämaltaat. Humalalajikkeet ovat Chinook ja Cascade. Säilyvyys pullossa loppukäyvälle oluelle on 3 vuotta. Valmistaja suosittelee, että pulloa pidetään ravistamatta 2-3 vuorokautta ennen avaamista. Nøgne Ø ("Alaston Saari") portteri tulee Alkon valikoimaan syyskuussa 2006. 
Pullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 4,09 e. Maahantuoja Novovin Oy
oma olutarviointisi!

Nøgne Ø Porter, Det Kompromissløse Bryggeri AS, Grimstad, Norja

7,0 %-til., kantavierre 16,6 ºP, katkeroainepitoisuus 29 IBU, tumma portteri
Väri on aivan sysimusta. Vaahto on runsas, paksu, kermamainen, ruskehtava, kestävä. Tuoksu on vahva, hedelmäinen, paahteinen. Maku on kuivan paahteinen, katkeroinen, lakritsainen, tervainen, lievästi suklainen, tasapainoinen. Erinomaisen luonteikas, voimakas, pehmeä norjalaisen kompromissihaluttoman pienpanimon portteri on tervetullut lisä Suomen markkinoille. Portterin maltaat ovat Maris Otter, münchener, karamelli-, musta ja suklaamaltaat. Humalat ovat Centenneal ja Northern Brewer. Pullossa loppuun käyvä olut säilyy kolme vuotta pullotuksesta. Nøgne Ø Porter on Koffin portterin veroinen. Keskinäisessä vertailussa Nøgne ja Koff ovat väriltään aivan yhtä mustia. Nøgnen pumpulinen vaahto on vaaleampi ja hienojakoisempi kuin Koffin. Nøgnen tuoksu on katkeroinen, hedelmäinen, Koffin paahteinen ja hedelmäinen. Maku on erittäin samanlainen, kuiva, katkeroinen, Koffissa painottuu hieno lakritsainen paahteisuus ja Nøgnessa hedelmäisyys. 
Vuoden 2002 loppupuolella Henrik Ibsenin syntymäkaupungissa perustetun tinkimättömän Det Kompromissløse Bryggerin Nøgne Ø ("Alaston Saari") portteri tulee Alkon valikoimaan lokakuussa 2006. Vuonna 1819 perustetun Sinebrychoffin portteri on ollut tuotannossa vuodesta 1957, eli ensi vuonna juhlitaan suomalaisportterin 50-vuotistaivalta. 
Pullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 3,99 e. Maahantuoja Novovin Oy
oma olutarviointisi!

Nøgne Ø Imperial Stout, Det Kompromissløse Bryggeri AS, Grimstad, Norja

9,0 %-til., kantavierre 17,0 ºP, katkeroainepitoisuus 75 IBU, tumma stout. Suositus säilytyslämpötilaksi alle 15 ºC, tarjoilulämpötilaksi 8-12 ºC
Väri on sysimusta. Vaahto on ruskea, vähäinen. Tuoksu on salmiakkimainen, lääkemäisen yrttinen. Maku on tervamaisen paksu, kahvimainen, salmiakkimainen, yrttiliköörimäinen, kirpaisevan katkeroinen. Vahva täyteläinen maltaisuus peittää korkean alkoholipitoisuuden. Lähinnä tulee mieleen latvialainen musta Riga Balsami -yrttilikööri tai vähintäänkin salmiakkikoskenkorva-juomasekoitus. Jälkimaku on pitkä, syvä, pistävä, kuivuva, nautinnollisesti lämmittävä. Valmistuksessa käytetään ohra-, kaura- ja vehnämaltaita ja paahdettua ohraa. Humalalajike on Columbus. Nøgne Ø ("Alaston Saari") Imperial Stout tulee Alkon valikoimaan lokakuussa 2006. Oluen parasta ennen päivä on peräti viisi vuotta pullotuksesta. 
Pullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 4,37 e. Maahantuoja Novovin Oy
oma olutarviointisi!


   
 

 

Sivun ylälaitaan!  © 2006 - OLUTTIEDOTUS