NYT
maistellaan!
Juo vähemmän - 
nauti enemmän!
OLUTVERKKO - sinun verkostosi vuodesta 2000.
  sähköposti: [email protected]
* Olutuutiset  * Olutmatkat
Uutuudet05  * Uutuudet04  * Uutuudet03Uutuudet02  * Uutuudet01
Olut-
uutuuksia
Tee oma
olutarviontisi!
Huvilan oluita pullossa!Siperia Imperial Stout - Olutravintola Pikkulinnun 5-vuotisjuhlaolutNokian Panimo Oy 2004 - uusi nimi, uusi ilme, uusia tuotteita. Entinen nimihän oli Pirkanmaan Uusi Panimo.


 
.
T a l v e n  kausioluet  erikoissivuilla
Urhon pubin, Hki, sahtipäivät 06 tuotteet!
Metron, Lahti, sahtiviikko 06 tuotteet!
E r i k o i s t e e m a :  SUURI portterivertailu ja muut portterit
E r i k o i s t e e m a :  miedot mallastuotteet!
.

Joulu- ja talvioluet

Talvi Lapin Kulta, Hartwall Oy, Hki, Lapin Kulta -panimo, Tornio (Scottish & Newcastle, Englanti) 

4,6 til-%, kantavierre 11,6 %, katkeroaineet 19 EBU, väri 44 EBC, tummahko täysmallasolut, lager
Väri on tumma, kauniin kuparinruskea, kirkas. Vaahto on valkoinen, sekakuplainen, runsas, kestävä. Tuoksu on maltainen, lievästi karamellimäinen. Maku on vaimeasti maltainen, paahteinen, pähkinäinen, kuiva. Luonteikas vaihtoehto ruokapöytään. Panimo kutsuu kausituotettaan münchener-olueksi, mutta siihen tyyliin Talvi on liian kuiva. 
Tölkki 0,5 l., vähittäismyyntihinta 8,75 e / 4 tlk; pullo 0,33 l., 1,25 e.
oma olutarviointisi!

Talvi Lapin Kulta, Hartwall Oy, Hki, Lapin Kulta -panimo, Tornio (Scottish & Newcastle, Englanti)

6,5 til-%, kantavierre 15,7 %, katkeroaineet 26 EBU, väri 40 EBC, tumma täysmallasolut, lager
Väri on tumma, kuparinruskea, kirkas. Vaahto on vaalea, niukka, kestävä. Tuoksu on vaimea, makeahko. Maku on vahva, pehmeän pähkinäinen, kuiva. Münchener-tyylinen juotavuudeltaan helppo, maukas olut. Valmistuksesa käytetyt maltaat ovat münchener-, karamelli- ja pilsner. 
Pullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 1,49 e
oma olutarviointisi!

Tumma Jouluolut, Oyj Olvi, Iisalmi

4,7 til-%, kantavierre 11,6 %, katkeroaineet 24 EBU, väri 51 EBC, tumma lager
Väri on tumman ruskea, punertava, kirkas. Vaahto on vaalea, runsaana nouseva, nopeasti laskeutuva ja haihtuva. Tuoksu on miedosti maltainen, katkeroinenkin. Maku on täyteläinen, luonteikas, paahtunutta karamellisuutta. Tasapaino toimii hyvin ja Olvin Jouluolut sopii moneen tilanteeseen joulun ruokapöydästä seurustelutilanteisiin. 
Tölkki 0,5 l., vähittäismyyntihinta 2,20 e, 4-monipakkaus 8,75 e
oma olutarviointisi!

Jouluolut - Julöl III, Sinebrychoff Oy Ab, (Carlsberg Breweries AS, Tanska), Kerava 

4,6 til-%, kantavierre 12,5 %P, katkeroainepitoisuus 21 EBU, väri 45 EBC, tumma lager  
Väri on hyvin tumman ruskea, kirkas. Vaahto on ruskehtava, runsaana nouseva, nopeasti haihtuva, pitsikuvioita muodostava, epätasainen. Tuoksu on maltainen, makeahko, lievästi paahteinen. Maku on pehmeän täyteläinen, vahva, pyöreä, maltainen, lievästi karamellimäinen. Helposti juotava kausiolut sopii hyvin ruokapöytään.  
Pullo 0,33 l., vähittäismyyntihinta 1,30 e, 6-monipakkaus 7,60 e.   
oma olutarviointisi!

Jouluolut - Julöl IV, Oy Sinebrychoff Ab, (Carlsberg Breweries AS, Tanska), Kerava   

6,0 til-%, kantavierre 13,8 %P, katkeroainepitoisuus 16 EBU, väri 48,5 EBC, suositus tarjoilulämpötilaksi 10 ºC, tumma lager 
Väri on tumman ruskea, kirkas. Vaahto on valkoinen, runsas, pehmeä, epätasainen, pitsikuvioinen. Tuoksu on raikkaan maltainen, alkoholimainen vivahde. Maku on pehmeän maltainen, vaimeasti karamellimäinen. Kokonaisuus on yllättävän laimea. Useasti pitää tarkistaa, että olut todella on vahvan jouluoluen pullosta! Katkeroisuus on oluesta häivytetty lähes olemattomiin: EBU-arvo oli vuosi sitten 25, nyt siis 16. 
Pullo 0,33 l., Alkon vähittäismyyntihinnat 1,45 e; 6-pakkaus 8,70 e
oma olutarviointisi!

Porter, Oy Sinebrychoff Ab, Kerava (Carlsberg Breweries AS, Kööpenhamina, Tanska)

7,2 %-til., kantavierre 17 % P, väri 300 EBC, katkeropitoisuus 45 EBU, pintahiivaolut, IV B portteri
2005: Väri on täydellisesti sysimusta. Vaahto on paksu, ruskehtava, kestävä. Tuoksu on hedelmäinen, taatelimainen. Maku on hedelmäinen, paahtunut, melkein tervamainen, lakritsainen. Pitkään kestävä kuivan lakritsainen jälkimaku on yksi hienoimmista olutmakunautinnoista, mihin ikinä on tutustunut. Koffin portteri on suomalaisen panimoperinteen taidonnäyte, paras kaikista. 
Pullo 0,33 l., Alkon hinta 1,59 e. Anniskeluhinta 4,40 e.   
oma olutarviointisi!

Talvi Olut, Saimaan Panimo / Oxa Oy, Lappeenranta 

4,4 %, tummahko lager 
Väri on kuparinruskea, kirkas. Vaahto on vcaalea, runsas, pitsimäinen, keskinkertaisen hyvin kestävä. Tuoksu on maltainen, vaimeasti karamellinen. Maku on tasapainoinen, pehmeä, täyteläisen maltainen, vaimeasti karamellimäinen, omenasosemainen. Jälkimaku nousee kuivan pähkinäisenä, katkeroisena. Helposti juotava, kevyt kokonaisuus.  
Pullo 0,33 l., vähittäismyyntihinta 1,65 e 
oma olutarviointisi!

Kerst Bok , Diamond Beer Company Oy, Hki, valmistuspaikka Proefbrouwerij, Lochristi, Belgia

4,5 %-til., tumma ale
Väri on tumman ruskea, valoa vasten punertava, samea. Vaahto on ruskehtava, runsas, kestävä, epätasainen. Tuoksu on vahva, hedelmäinen, omenaa, päärynää. Suutuntuma on paksun täyteläinen, pehmeän hedelmäinen, aprikoosia, taatelia. Loppua kohden lievästi vetinen. Helposti juotava, vahvan luonteikas belgiale. Etiketin lupaamaa mausteisuutta, kanelimaisuutta, ei oikein erotu. Valmistaja on Suomessa toimivan maahantuonti- ja oluenvalmistajayrityksen hollantilaissyntyinen vetäjä ja panimomestari Ronald de Waal. Kerst Bok ("joulupukki") -oluet ovat myynnissä ainoastaan Suomessa.
Pullo 0,33 l., vähittäismyyntihinta 2,89 e.
oma olutarviointisi!

Kerst Bok , Diamond Beer Company Oy, Hki, valmistuspaikka Proefbrouwerij, Lochristi, Belgia

6,5 %-til., kantavierre 19,4 p-%, katkeroainepitoisuus 33 EBU, väri 109 EBC, tumma ale
Väri on tumman ruskea, valoa vasten punertava, samea. Vaahto on hieman ruskehtava, pehmoisen runsas, kestävä, paksu. Tuoksu on vahva, mausteinen, hedelmäinen. Maku on vahva, täyteläinen, pehmeän hedelmäinen, aprikoosia, kaneliomenaa, appelsiininkuorta. Myös joulumausteet tulevat mukavasti esille. Valmistuksessa käytetään pilsner-, suklaa- ja karamellimaltaita ja mausteena kanelia ja neilikkaa. Kerst Bok (hollanniksi "joulupukki") on saatavilla myös astiapakattuna, jolloin belgialen tuore hedelmäisyys, monipuolinen luonteikkuus ja sävykkyys tulee, jos mahdollista, vieläkin vahvemmin esille. Valmistaja on Suomessa toimivan maahantuonti- ja oluenvalmistajayrityksen hollantilaissyntyinen vetäjä ja panimomestari Ronald de Waal. Mielenkiintoinen yksityiskohta on hinnoittelu: vahva pullo maksaa Alkossa selvästi vähemmän kuin keskiolutversio päivittäistavarakaupassa.
Pullo 0,33 l., Alkon vähittäismyyntihinta 2,56 e. Hana 0,5 l., anniskeluhinta 4,80 e.
oma olutarviointisi!

 

Pienpanimoiden talven kausioluet

 

Jouluporter, Stadin Panimo Oy, Hki

4,7 %-til., kantavierre 11,5 p-%, katkeroainepitoisuus 33 BU, tumma suodattamaton pintahiivaolut, ale
Väri on täysin musta. Vaahto on ruskehtava, runsas, laskeutuu nopeasti. Tuoksu on vaimeahko, hedelmäinen, hapan. Maku on kevyt, tasapainoinen, lievästi paahteinen ja lakritsainen. Helposti juotava, miedohko kokonaisuus.
Hanassa olutravintoloissa 0,5 l., anniskeluhinta 5,80 e.
oma olutarviointisi!

Savoy Jouluolut, valmistuttaja Ravintola Savoy / Royal Ravintolat Oy, Hki; valmistaja Ravintolapanimo Teerenpeli, Hki / Panimo & Tislaamo Teerenpeli, Lahti

6,3 %-til., kantavierre 14,8 %, tumma pintahiivaolut
Väri on tummanruskea, valoa vasten punertava. Vaahto on vaalea, hieman ruskehtava, runsas, haihtuu hitaasti lähes kokonaan pois. Tuoksu on vahvasti mausteinen, kirpeähkö. Vahvasti luonteikas suutuntuma. Mausteisuus melkein polttaa kieltä ja kitalakea. Valmistuksessa käytetään savumallasta, 30 % mallassekoituksesta. Mausteet ovat neilikka, inkivääri, kaneli, sitruunankuori ja myös suomalaiskansallisesta sahdista tuttu katajanmarja. Näin vahva ja luonteikas olut on vaikea saada tasapainoiseksi. Sahdin banaanimainen, hedelmäinen ja katajainen pehmeys puuttuu, mutta melko helppo juotavuus yhdistää, kuivanakin. Jouluolut muistuttaa Perhon Panimon JouluOlutta (5,8 %). Helsingin keskustan hienon Savoy-ravintolan Jouluolut sopii kirpeän marjaisena ja kuivahkona joulun ajan ruokajuomaksi varsinkin kinkun ja karjalanpaistin kanssa. Kaukana jälkimaussa nousee vielä lakritsaisuus esille.
Hana 0,33 l., anniskeluhinta 7 e, vain Ravintola Savoy, Eteläesplanadi, Hki. Joulun 2006 kausiolut.
oma olutarviointisi!

Jouluolut, Panimoravintola Koulu, Turun Panimo Oy, Turku

6,0 %-til., suodattamaton tumma lager
Väri on hyvin tumma, lähes musta, samea. Vaahto on vaalea, keskinkertaisen runsas, kestävä. Tuoksu on vaimeasti mausteinen. Maku on maltainen, täyteläinen, mausteinen, kanelia, neilikkaa, sopivan lievästi makea. Mainio idea on tarjota ruskeita joulupipareita oluen kanssa! Edellisvuonna Koulun joulu oli uutuutta vahvempi (6,5 %). 
Hanassa 0,4 l., anniskeluhinta 5,00 e, vain Panimoravintola Koulu, Turku, 15.11.2006 alkaen
oma olutarviointisi!

Dunkles, Panimoravintola Herman, Turku

5,0 %-til., tumma lager
Panimoravintola Hermanin joulun alla valmistunut erä Dunkles-lageria on väriltään hyvin tumman ruskea, tumman viininpunainen. Vaahto on lievästi ruskehtava, niukahko, kestävän kaunis. Tuoksussa tuntuu maalaisoluen tuhti voimaisuus, lievästi myös maltaisuus ja karamellimäisyys. Maku on täyteläinen, vahva, pyöreä, maltainen, karamellimäinen. Juotavuudeltaan helpossa märzen-tyyppisessä valmistuserässä on mausteisuutta ja luonnetta. 
Hanassa 0,4 l., anniskeluhinta 4,50 e, vain Panimoravintola Herman, Turku
oma olutarviointisi!

Hyvä Tuomas Jouluolut - Julöl, Ravintolapanimo Huvila / Savonniemen Oluttehdas Oy, Savonlinna

4,1 til-%, kantavierre 10,5 %, katkeroaineet 25 EBU, väri 50 EBC, suodattamaton tumma pintahiivaolut. Suositus tarjoilulämpötilaksi 8-12 ºC
Väri on tumma, kuparinruskea, sameahko. Vaahto on vaalea, epätasainen, runsas, nopeasti laskeutuva, kestävä. Tuoksu on maltainen, lievästi paahteinen. Suutuntumassa rapsakkaa katkeroisuutta. Maku on laimean maltainen, pähkinäinen, kuiva, vaimeasti paahteinen. 
Hana; Pullo 0,5 l., vähittäismyyntihinta (Akselinpoika, City Market, Prisma, Savonlinna; K-Oliivi, Lauttasaari, Hki)
oma olutarviointisi!

Jouluolut, Ravintolapanimo Huvila / Savonniemen Oluttehdas Oy, Savonlinna

5,7 til-%, kantavierre 14,0 %, katkeroaineet 25 EBU, väri 50 EBC, suodattamaton tumma pintahiivaolut. Suositus tarjoilulämpötilaksi 8-12 ºC
Väri on tummanruskea, samea. Vaahto on vaalea, runsas, keskinkertaisesti kestävä. Tuoksu on maltainen, karamellimäinen. Maku on poreilevan rapeasti katkeroinen, lievästi maltainen ja paahteinen, kuivahko. Tasapainoinen, helposti juotava jouluherkku, jossa kaikki on tasaisesti kohdallaan. Valmistusaineet ovat vesi, wiener-, pilsner- ja ruskeamallas, paahdettu ohra, humalalajikkeina Hallertau Perle, Saaz ja Spalt Select. 
Hana 0,5 l.; anniskeluhinta 6,20 e, Kuukauden Hanaolut joulukuussa 2006, HOK-Elannon Oluthuoneet, Hki, Espoo. Pullo 0,5 l., anniskeluhinta 
oma olutarviointisi!

Perhon JouluOlut, Ravintolakoulu Perhon Panimo, Haaga Instituutti, Hki

5,8 %-til., kantavierre 14,2 p-%, suodattamaton tumma pintahiiva-ale
Väri on tumma, ruskea, punertava. Vaahdoton. Tuoksu on voimakas, karamellimäinen, maltainen. Maku on vahva, mausteinen, karamellimäisen makea, katkeroisuus puraisee mukavasti. Perinteiset joulumausteet neilikka, kaneli, kardemumma tekevät Jouluoluen piparimaiseksi. Maustamisessa käytetään myös katajaa ja hunajaa. Tuoksu ja maku tuovat mieleen upean virolaisen Saku Tume -oluen (6,7 %). 
Hanassa Perhon ravintolassa, Mechelininkatu 7 ja Hotelli Haagan ravintolassa, Hki, anniskeluhinta 0,5 l. 5,20 e / 0,25 l. 2,60 e
oma olutarviointisi!

Joulutähti, Koskipanimo Oy, Tampere

5,5 %-til., kantavierre 13,0 %, väri 40 EBU, katkeroainepitoisuus 25 EBC, tummahko täysmallas-lager
Kaneli ja neilikka on jätetty maustehyllylle ja keittoon on ropsautettu erä kuivahumalaa. Väri on syvän keltainen, tummahko. Vaahto on valkoinen, keskinkertainen. Tuoksu on maltainen, lievästi makea. Maku on täyteläinen, hedelmäinen. Kuivahumalointi kääntää makeahkon maltaisuuden kuivahkon katkeroiseen, melko lyhyeen jälkimakuun. Valmistuksessa on käytetty kolmea humalalajiketta: Saaz, Perle ja Mount-Hood.
Hanassa Tampereen Plevna-ravintoloissa
oma olutarviointisi!

Touhupetteri, Panimo & Tislaamo Teerenpeli, Lahti

4,7 t-%, tumma ale, pintahiivaolut
Väri on hyvin tumman ruskea, samea. Vaahto on ruskehtava, vähäinen ja säilyy hienosti lasin reunoilla. Tuoksu on tuhdin maltainen, mämmimäinen, hedelmäisen syvä. Maku on vaimeasti mausteinen, jouluinen: kanelia. Kuiva ja tasapainoinen, kevyt kokonaisuus. Touhupetteri tarjoillaan Teerenpelin omissa(kin) ravintoloissa aivan liian viileänä. Niinpä olut on helposti juotava, mutta upean tuoksun lupaukset eivät aivan toteudu. Oluen lämmettyä mausteisuutta tulee esille. 
Hanassa 0,4 l. anniskeluhinta 5,00 e, varmimmin Olutravintola Teerenpeli, Lahti, Helsinki ja Tampere
oma olutarviointisi!

Ulkomaisia joulu- ja talvioluita

Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock, Brauerei Heller, Bamberg, Saksa

6,5 %-til., kantavierre 17,5 p-%, katkerot 37 EBU, väri 79 EBC, tumma savuolut
Väri on erittäin tumman ruskea. Vaahto on valkoinen, tiheä, keskinkertainen, laskeutuu nopeasti ja muodostaa pitsikuvioita lasin reunoilla. Tuoksu on palvatun lihan kaltainen, vahvasti tervainen - kuin lapsuuden suksiterva, jota lämmitettiin tulella. Maku on erittäin täyteläinen ja vahva. Maltaisuus, paahteisuus ja katkeroisuus ovat täydellisesti tasapainossa, eli vahvatkin ominaisuudet muodostavat onnistuneen kokonaisuuden. Vahva, lakritsainen ja tervaisen paahtunut jälkimaku lämmittää pitkään. Humalalajike on Hallertau. Tunnetun baijerilaisen olutkaupungin Bambergin hienoimpia erikoisuuksia on tämä savuolut, Urbock on talven kausiolut. Perhepanimo Heller on toiminut kaupungin keskustassa vuodesta 1678 ja 95 % tuotannosta on savuolutta. Panimon yhteydessä on majatalo, joka periytyy 1300-luvulta. Savumaltaat valmistetaan ohrasta polttamalla pyökkihalkoja kuivatusvaiheessa mallastusaltaiden alla. Oluen nimi "Schlenkerla" tulee entisen panimonjohtajan mukaan. Tämä käveli omituisesti "vaappuen" (saks. "schlenkern"). 
Pullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta Alkossa 3,24 e. Maahantuoja Servaali Oy
oma olutarviointisi!

Ayinger Winter-Bock, Brauerei Aying Franz Inselkammer KG, Aying, Saksa

6,7 til.-%, kantavierre 18,5 %-p., katkeroainepitoisuus 25 EBU, väri 121 EBC, tumma bock
Väri on hyvin tumma, purppuranpunainen. Vaahto on ruskehtava, runsas, tiheäkuplainen, kestävä. Tuoksu on lähes olematon. Maku on makea, tasapainoinen, karamellimäinen, kuivattua kirsikkaa. Jälkimakua ei juuri ole. 
Pullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 3,40 e. Hana 0,5 l. anniskeluhinta 5,60 e. Maahantuoja Heinon Tukku Oy
oma olutarviointisi!

Saku Porter, AS Saku Ölletahas (Baltic Beverages Holding), Saku, Viro

7,5 %-t., kantavierre 17,5 p-%, katkeroainepitoisuus 26 EBU,väri 156 EBC, tumma portteri, pohjahiivatekniikka
Väri on hyvin tumman ruskea, kirkasta valoa vasten erottuu punertavaa sävyä. Vaahto on vaalea, ruskehtava, epätasainen, nousee runsaana, haihtuu nopeasti lähes kokonaan. Tuoksu on maltainen, paahteinen, lakritsainen. Maku on tasapainoinen, ehkä hieman liikaakin. Portterille tyypillistä paahtuneisuutta ja karamellimäisyyttä on sopivasti mukana, ajoittain jopa makeutta ja mämmimäisyyttä. Jälkimaku on mukavan kuiva ja katkeroinen. 
Pullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 2,89 e; maahantuoja Servaali Oy.
oma olutarviointisi!

Samuel Adams Winter lager, The Boston Beer Company, Boston, Massachuset, USA 

5,6 %-til., kantavierre 15,1 p-%, katkeroainepitoisuus 21 EBU, väri 49,3 EBC, tumma vehnälager
Väri on tumman kuparinruskea, kirkas. Vaahto on valkoinen, hienojakoinen, runsas, kestävä. Tuoksu on tuoreen kellarimainen, lievästi diasetyylimäinen. Maku on tasapainoinen, pehmeä, lievästi mausteinen (inkivääriä, kanelia, appelsiininkuorta), karamellimäinen. 
Panimomestari Jim Koch perusti pienpanimon vuonna 1985. Samuel Adams oli 1700-luvulla USA:n itsenäistymiskamppailun sankari ja myös panimomestari. Talven kausioluessa käytetyt maltaat ovat Harrington, karamelli-, vehnä- ja münchener-maltaita. Humalat ovat East Kent Golding, Tettnang Hallertauer ja Tettnang Noble. Bostonissa pullotetun oluen korkin sisäpinnassa on maininta kultamitalista Helsingin Olutfestivaalilla vuonna 2004. 
Pullo 0,355 l., Alkon vähittäismyyntihinta 2,65 e. Maahantuoja Servaali Oy
oma olutarviointisi!

Old Winter ale, Fuller, Smith and Turner PLC, Griffin Brewery, Lontoo, Englanti

5,3 %-t., kantavierre 13,0 p-%, väri 50 EBC, katkeroainepitoisuus 38 EBC, tumma ale
Väri on tumma, kuparinruskea. Vaahto on vaalea, noisee kohtalaisesti, laskeutuu ja haistuu lopulta nopeasti. Tuoksu on voimakas, voimainen, leipämäinen. Maku on kuivan pähkinäinen, katkeroinen, hedelmäinen. Perinteisen vanhan oluen (alen) luonteikkuus ei liity pelkästään tuoteen nimeen; jokin miellyttävän lämmittävästi vanhanaikainen kokonaisuus tästä nousee. Ominaisuus liittyy ehkä vahvahkoon diasetyyliin, joka on tuoksusta alkaen mukana. 
Pullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 3,72 e. Maahantuoja Heinon Tukku Oy, Turku
oma olutarviointisi!

Christmas Ale 2006, Shepherd Neame, Faversham, Kent, Iso-Britannia

5,5 %-til., kantavierre 13,6 p-%, väri 27 EBC, katkeroainepitoisuus 17 EBU, pullossa kypsyvä ale, vuosikerta-ale
Väri on kuparinruskea, punertava, puolitumma. Vaahto on vähäinen, kestävä. Tuoksu on vahvan hedelmäinen, päärynää, makeaa omenaa. Maku on pehmeä, hedelmäinen, toffeemainen, tasapainoinen. Luonteikas ja mieleenpainuva, kuitenkin melko helposti juotava. Iso-Britannian vanhin panimo on perustettu vuonna 1698. Vuosituotanto on 25 miljoonaa litraa. Panimon perustaja oli Favershamin pormestari, kapteeni Richard Marsh. Hänen jälkeensä omistajaksi tuli pormestarin lanko, mallastaja Samuel Shepard. Vuonna 1864 Percy Beale Naeme tuli osakkaaksi ja vuodesta 1877 alkaen hän hallitsi koko yhtiötä. Nykyisin perhepanimoa johtaa jo viides sukupolvi. 
Pullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 4,09 e
oma olutarviointisi!

Bad Elf, Ridgeway Brewing, Oxfordshire, Englanti

6,0 %-til., vaalea ale
Väri on vaalean ruskehtava, sameahko. Vaahto on vaalea, vähäinen. Tuoksu on upeasti voimakkaan katkeroinen. Maku on vaimea, lievästi katkeroinen, kuiva. Hieno tuoksu lupaa liikaa. 
Pullo 0,5 l. Anniskeluhinta 6,80 e. (Hok-Elannon Talviolutviikot 2006.)
oma olutarviointisi!

Very Bad Elf, Ridgeway Brewing, Oxfordshire, Englanti

7,5 %-til., kantavierre 16,2 p-%, väri 24,2 EBC, katkero 21 EBU, vaalea ale
v. 
Pullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 3,69 e (Alko)
oma olutarviointisi!

Chocolate Stout, Daleside Brewery Ltd, Harrogate, Yorkshire, Englanti

4,0 %-til., tumma portteri. Suositus tarjoilulämpötilaksi 12 ºC
Väri on lähes musta. Vaahto on vaalea, vähäinen. Tuoksu on paahtunut, kahvimainen. Maku on vaimeasti paahteinen, maltainen, tosi lievä suklaisuus pitää melkein pakottaa esille. 1980-luvun puolivälissä, 20 vuotta sitten, perustettu Daleside Brewery sijaitsee Victorian kylpyläalueella. 
Pullo 0,5 l. Anniskeluhinta 6,50 e. HOK-Elannon Talviolutviikot 2006
oma olutarviointisi!

Gouden Carolus Christmas, Brouwerij Het Anker, Mechelen, Belgia

10,5 %-til., kantavierre 23,0 p-%, väri 63,5 EBC, katkeroainepitoisuus 16 EBU, tumma pintahiiva-ale, suositus tarjoilulämpötilaksi 9-12 Cº
Väri on kuparisen ruskeanpunainen, kirkas. Vaahto on vaalea, ruskehtava, runsas, pehmeä, tiheä, kestävä. Tuoksu on mausteinen, maltainen, alkoholimainen. Suutuntuma on pistävän neilikkainen. Maku on vahva, mausteinen, hedelmäinen, lakritsainen. Pistävän voimakas alkoholiaromi tuntuu pohjalla. Korianterin, pomeranssin, palsternakan mausteisuutta on ehkä liikaakin; olueen tulee epätasapainoinen luonne. 
Suomenkielisiäkin käsitteittä saanut etiketti hämmentää: tuote on flaaminkielisen panimon mielestä "Olut" ja "Kalja"! Mausteisen jouluoluen valmistusaineet ovat vesi, ohramallas (pilsner- ja karamelli), vehnätärkkelys, maissi, sokeri, humala, hiiva. Mausteisuuden lähteenä ovat korianteri, pomeranssi, anis, lakritsi. Antwerpenin ja Brysselin välissä sijaitsevan Mechelenin kaupungin asiakirjojen mukaan Jan in den Anker on maksanut valmistamastaan oluesta kymmenyksiä kaupungin killalle vuonna 1369. Vuodesta 1873 Het Anker -panimo on kuulunut Van Breedamin suvulle. Viidennen sukupolven edustaja Charles Leclef-Van Breedam teki 1990-luvulla suuria uudistuksia rakennuksissa, joista osa on edelleen peräisin 1400-luvulta. 
Pullo 0,75 l. Alkon vähittäismyyntihinta 6,89 e. Maahantuoja Servaali Oy
oma olutarviointisi!

Enghien Noël, Brasserie de Silly SA, Silly, Belgia

9,0 %-til., kantavierre 15,5 p-%, väri 10 EBC, katkero 24 EBU, tripel blond, vaalea ale
Väri on vaalean keltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, runsas, kestävä. Tuoksu on hedelmäinen. Maku on vahva, täyteläinen, hedelmäinen ja mausteinen, kanelia, vaniljaa, neilikkaa. Kokonaisuus on kuivan katkeroinen. Enghienin kaupungin mukaan nimetty joulun (ranskaksi 'noël') kausiolut on vahvaksi tripleksi yllättävän yllätyksetön. Jälkimaussa vahva neilikkaisuus ponnahtaa mukavasti esille. Valmistuksessa käytetään pale ale -mallasta, Hallertau- ja Kent-humalia, sokeria, hiivaa ja vettä. Perhepanimo on perustettu vuonna 1850 Sillyn kylässä, Brysselistä 40 km lounaaseen. Vuonna 1975 yhtiöön liitettiin naapurikaupungissa Enghienissä sijaitseva panimo Tennstedt Decroes
Pullo 0,33 l. Anniskeluhinta 6,20 e. HOK-Elannon Talviolutviikot 2006
oma olutarviointisi!

Barbãr Winter Bok, Brasserie Lefèbre S.A., Quenast, Belgia

8,0 %-til., kausiolut, tumma bock
Väri on hyvin tumman ruskea. Vaahto pursuaa eläväisenä pullosta. Jo muutama sentti lasin pohjalla nostattaa lasin täyteen vaaleaa, samettimaisen pehmeää vaahtoa. Tuoksu on kirpeästi vahva, hedelmäinen, karamellimäinen. Maku on voimakas, hunajainen, makea, hedelmäinen: aprikoosia, luumua. Alkoholimainen kirpaisu iskee mukavasti. Valmistuksessa käytetään katkeraa omenaa, korianteria, hunajaa (2,5 %) ja sokeria. Humalalajike on Styrian. Barbãr on bock-tyypin oluiden ehdotonta aatelia, joka on tarjolla lokakuusta helmikuulle. Lefèbre-panimon vuosituotanto on 32 miljoonaa litraa. 
Pullo 0,33 l. Anniskeluhinta 6,20 e. Maahantuoja Servaali Oy
oma olutarviointisi!

Corsendonk Christmas Ale, Cerveceria Du Bocq, Purnode, Belgia

8,5 %-til., kantavierre 18,5 p-%, tumma ale
Väri on tumman ruskea, samea. Vaahto on ruskeahko, kestävä, pehmoinen. Tuoksu on vahvasti hedelmäinen. Maku on voimakas, luonteikas, hedelmäinen, katkeroista puraisuakin on mukana. Syvä, kuiva aprikoosi ja viikuna tuovat mieleen kuivan hedelmäkakun.
Pullo 0,33l. Anniskeluhinta 6 e.
oma olutarviointisi!

Pere Noël, Brouwerij De Ranke, Wevelgem, Belgia

7,5 %-til., kantavierre 18,5 p-%, puolitumma ale
Väri on punertavan ruskea, samea, puolitumma. Vaahto on vähäinen, kestävä, pitsikuvioinen. Tuoksu on hedelmäinen, sitrusmainen. Maku on vahva, hedelmäisen raikas, sitrusta, aprikoosia. Sopivasti hapan ja kuiva. Tasapainoinen, vahva joulun kausiolut, jossa tosin ei varsinaisesti ole mitään jouluista - ellei sitten kuiva hedelmäisyys.
Pullo 1,5 l., anniskeluhinta 20 e. Hanassa 0,5 l., anniskeluhinta 6 e.
oma olutarviointisi!

Speciale Noël, Abbaye des Rocs, Montignies-sur-Roc, Belgia
9,0 %-til., kantavierre ,2 p-%, väri EBC, katkero EBU, tummahko ale
Väri on o. Vaahto on . Tuoksu on . Maku on v.
Pullo 0,33 l. Anniskeluhinta 6,20 e.
oma olutarviointisi!

Petrus Winterbier, Bavik Brouwerij SA, Harelbege, Bavikhove, Belgia

6,5 %-til., tumma ale
Red ale, karamellinen, paksu. Lämmittävä pehmeä. Petrus-olutperheen talviolut valmistetaan loppuvuodesta pienessä erässä talven lämmittäväksi kausiolueksi.
Pullo 0,33 l. Anniskeluhinta 6,00 e. Maahantuoja Novovin Oy
oma olutarviointisi!

Mack Juleøl Sterkøl, Macks Ølbryggeri AS, Tromssa, Norja 

6,5 %-til., kantavierre 15,3 p-%, katkeroainepitoisuus 23 EBU, väri 67,2 EBC, tumma lager
Väri on tumman ruskea. Vaahto on vaalea, isokulpainen, niukka. Tuoksu on hedelmäinen, lievästi paahtunut. Maku on maltainen, pähkinäinen, kuiva, jokseenkin luonteeton. Maailman pohjoisin panimo on valmistanut joulun kausiolutta 2.9.1936 alkaen. Nykyisin kysytään kuluttajaraadin mielipiteitä, miten tuotetta tulee kehittää. Valmistuksessa käytetään pilsner-, münchener- ja tummia maltaita. Humalalajikkeet ovat Perle ja Hallertau Brewers' Gold. Ludwig Marcus Mack perusti panimon vuonna 1877 eli tulevana vuonna vietetään 130-vuotisjuhlaa. 
Hana 0,5 l., anniskeluhinta 5,70 e. Hyvät Olutravintolat -yhdistyksen Kuukauden Hanaolut joulukuussa 2006. Maahantuoja Evanti Oy, Oulu
oma olutarviointisi!


Krušovice Cerné, Královský Pivovar Krušovice a.s., Krušovice, Tšekin tasavalta

3,8 %-til., tumma lager
Väri on sysimusta. Vaahto on ruskehtava, kermamaisen paksu, runsas, kestävä. Tuoksu on karamellimäisen makeahko, paahtunut. Maku on tasapainoinen, maltainen, kevyehkö, luonteikas ja täyteläinen. Suutuntumassa lakritsaa. Jälkimaku jää näin laimeassa oluessa lyhyeksi, mutta kokonaisuus on erittäin hienosti tumman tšekkilagerin tyypin mukainen. 'Kuninkaallinen' panimo on perustettu Saazin alueella sijaitsevaan Krušovicen kaupunkiin vuonna 1581 ja kaksi vuotta myöhemmin Itävallan keisari Rudolf II (1576-1612) nimitti sen panimokseen. Siitä saakka Krušovicen panimo on ollut kuninkaallinen, královský.
Pullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 2,20 e. (2006 alkuvuosi).
oma olutarviointisi!

Krušovice Musketyr, Královský Pivovar Krušovice a.s., Krušovice, Tšekin tasavalta

4,5 %-til., vaalea lager
Väri on vaalean keltainen. Vaahto on vaalea, pehmeä, runsas. Tuoksu on lievästi makean kukkainen. Maku on tasapainoinen, maltainen, täyteläinen, lievästi voimainen. Jälkimaku on pitkä ja vahvahko, luonteikas. 'Kuninkaallinen' panimo on perustettu Saazin alueella sijaitsevaan Krušovicen kaupunkiin vuonna 1581 ja kaksi vuotta myöhemmin Itävallan keisari Rudolf II (1576-1612) nimitti sen panimokseen. Siitä saakka Krušovicen panimo on ollut kuninkaallinen, královský.
Pullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 2,35 e.
oma olutarviointisi!

Corona Extra, Cerveceria Modelo S.A., Meksiko

4,6 %-til., vaalea lager
Väri on vaalea keltainen. Vaahto on valkoinen, isokuplainen, nopeasti haihtuva. Tuoksu on vaimea, raikkaan maltainen. Maku on mukavasti katkeroinen, joka tuo mukaan yllättävää luonteikkuutta. Helposti juotava jatkuvasti lämpimien levysasteiden alueen janojuoma.
Pullo 0,33 l. Vähittäismyyntihinta 2,25 e. Maahantuoja Burritos Oy, Hki.
oma olutarviointisi!

Pils, valmistuttaja Ravintola Savoy / Royal Ravintolat Oy, Hki; valmistaja Ravintolapanimo Teerenpeli, Hki / Panimo & Tislaamo Teerenpeli, Lahti

5,5 %-til., kantavierre 12,7 %, katkeroainepitoisuus 46 EBU, väri 13 EBC, vaalea pintahiivaolut, pils
Väri on vaalean keltainen, samea, simamainen. Vaahto on valkea, runsas, haihtuu kokonaan. Tuoksu on kukkainen, apilamainen, vahva. Maku on hienosti katkeroinen, kuivan hedelmäinen, kukkakedon raikkautta, vankkaa luonnetta. Erinomaisen hienosti onnistunut luonteikas, helposti juotava erikoisuus. Laitilan Kukko Pils (4,5 %, 35 EBU ja 5,5 %, 35 EBU) on saanut tasavertaisen kilpailijan. Royal Ravintoloiden Savoy on teettänyt Teerenpelin Helsingin ravintolapanimossa oman Pilsin kesäiseksi janonsammuttajaksi Helsingin kattojen ylle näkymänsä avaavalla upealla terassillaan.
Hana 0,33 l., anniskeluhinta 7 e, vain Ravintola Savoy, Eteläesplanadi, Hki. Kesän 2006 kausiolut.
oma olutarviointisi!

Pullman Bitter, Stadin Panimo Oy, Hki 

5,7 %-til., kantavierre 14,0 p-%, katkeroainepitoisuus 25 EBU, vaalea bitter, suodattamaton pintahiivaolut
Väri on vaalean keltainen, aprikoosimainen, samea. Vaahto on valkoinen, niukka. Tuoksu on katkeroinen. Maku on hedelmäinen, kuiva, katkeroinen. Helsingin Rautatieasemalla toimivat Pullman Bar ja Minuuttibaari ovat teettäneet oman nimikko-oluen. 
Hana 0,5 l., anniskeluhinta 5,40 e. Pullman Bar, Helsingin Rautatieasema
oma olutarviointisi!

Landlord's Choise, Mooles Brewery, Englanti

4,5 %-til., tumma real ale
Väri on tumma, purppuranpunainen. Vaahto on ruskehtava, paksu, tiheäkuplainen, kestävä. Tuoksu on raikkaan hedelmäinen. Maku on hedelmäinen, pähkinäinen, maltainen, päättyy kuivaan jälkimakuun. 
Hana 0,5 l., anniskeluhinta 5,60 e
oma olutarviointisi!

Huvila Porter, Ravintolapanimo Huvila / Savonniemen Oluttehdas Oy, Savonlinna

5,5 %-til., kantavierre 14,5 p-%, katkeroainepitoisuus 40 EBU, väri 180 EBC, tumma portteri, suodattamaton pintahiivaolut, tarjoilusuositus 10-14 °C, jalaton lasi
Väri on täysin musta. Vaahto on vaalea, ruskehtava, runsas, nopeasti haihtuva. Tuoksu on lakritsainen, tervainen ja paahteinen. Maku on onnistuneen tasapainoinen, paahtunut, maltainen, lakritsainen, kuiva. Karkeroisuus nousee miellyttävästi ja johtaa kuivaan ja kestävään jälkimakuun. Valmistuksessa käytetään englantilaista paahdettua ohraa. Keväällä 2002 toimintansa aloittanut savonlinnalainen ravintolapanimo on hiljalleen keväästä 2006 lähtien alkanut pullottaa tuotteitaan, mikä parantaa oleellisesti oluiden saatavuutta. 
Pullo 0,5 l., anniskeluhinta 6 e
oma olutarviointisi!

Huvila Bitter, Ravintolapanimo Huvila / Savonniemen Oluttehdas Oy, Savonlinna

4,2 %-t., kantavierre 15,8 p-%, katkeroainepitoisuus 38 EBU, väri 20 EBC, suodattamaton vaalea bitter, pintahiivaolut; suositus tarjoilulämpötilaksi 8-12 ºC
Väri on keltainen, lievästi punertava. Vaahto on valkoinen, tasainen, runsas, kestävä. Tuoksu on vahvasti katkeroinen, hedelmäinen. Maku on vahvasti katkeroinen, kuiva, raikkaan hedelmäinen. Valmistuksessa käytetään myös pieni erä vehnää. 
Hanassa olutravintoloissa 0,5 l. n. 5 e.
oma olutarviointisi!

Huvila E.S.B., Ravintolapanimo Huvila / Savonniemen Oluttehdas Oy, Savonlinna

5,2 %-til., kantavierre 14,0 p-%, katkeroainepitoisuus 48 EBU, väri 45 EBC, suodattamaton tumma bitter, pintahiivaolut, suositus tarjoilulämpötilaksi 8-12 ºC
Väri tumma, punertavan ruskea. Vaahto on vaalea, nousee runsaana ja jää pitsikuviona lasin reunoille. Tuoksu on pistävä, vahvan katkeroinen. Maku on maltainen, hedelmäinen, vahvasti katkeroinen. Golding-aromi- ja katkerohumalat antavat tälle Extra Special Bitterille vahvan, tasapainoisen luonteen. Onnistuneesti. 
Pullo 0,5 l. anniskeluhinta 6 e
oma olutarviointisi!

Joutsen, Ravintolapanimo Huvila / Savonniemen Oluttehdas Oy, Savonlinna

4,7 %-til., kantavierre 12,0 p-%, katkeroainepitoisuus 20 EBU, väri 12 EBC, suodattamaton vaalea pintahiivaolut, suositus tarjoilulämpötilaksi 8-12 ºC
kotimainen humala lempeän pehmeä ja hunajainen maku 
Pullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 2,50 e, anniskeluhinta 6 e
oma olutarviointisi!

Reksi, Panimoravintola Koulu, Turun Panimo Oy, Turku

7,2 %-til., vaalea lager
Väri on punertavan keltainen, puolitumma, samea. Vaahto on valkoinen, runsas, tiivis, kestävä. Tuoksu on tunkkaisen hedelmäinen, tuore. Maku on pehmeän hedelmäinen, lakritsainen, vahva. Alkoholin lyhyt tupsahdus tuntuu mukavasti ja lämmittävästi. Voimakkaan luonteikas olut nopeaksi piristykseksi tai päinvastoin: yömyssyksi. Aivan erityisen hieno, pehmeä bock-tyyppinen olut. 
Hanassa 0,4 l., anniskeluhinta 5,20 e, vain Panimoravintola Koulu, Turku
oma olutarviointisi!

Föri, Panimomiehet MS & JO, Tuorlan panimo / Varsinais-Suomen maaseutuoppilaitos, Piikkiö

4,5 %-t. vaalea lager
Väri on syvän keltainen. Vaahdoton. Tuoksu on kukkainen. Suutuntuma on lievästi hapan. Maku on maltainen, tasapainoinen, täyteläinen. Jälkimaussa nousee vallitsevaksi kuiva hedelmäisyys ja viehättävä katkeroisuus. 
Hanassa 0,5 l., anniskeluhinta 4,50 e, Puutorin Vessa, Turku
oma olutarviointisi!
 

Kapittel Abt, N.V. Brouwerij van Eecke, Watou, Belgia

10,0 %-ti., vaalea luostariolut
Väri on vaalea, punertavan hedelmäinen. Vaahto on valkoinen, pehmeän pumpulimainen, tiheäkuplainen. Tuoksu on vaimea, lähes olematon. Maku on vahva, kepeä, hedelmäinen, aprikoosimainen, lakritsainen. Jälkimaussa tuhtia alkoholinsävyä. Erinomaisen hieno luostariolut. 
Pullo 0,33 l. Anniskeluhinta 6,30 e
oma olutarviointisi!

Ettaler Curator Dunkler Doppelbock, Klosterbrauerei Ettal, Ettal, Saksa

7,0 %-til., katkeroainepitoisuus 29 EBU, tumma bock
Väri on hyvin tummanpunainen, kirkas. Vaahto on vaalea, runsas, pehmeä, kestävä. Tuoksu on melko vähäinen, lievästi hapan. Maku on vahvan maltainen ja makea, iskevän luonteikas, samalla suloisen pehmeä. Lakritsainen, melkein salmiakkimaisesti pistävä, vahva ja pitkäkestoinen jälkimaku. Eteläisessä Baijerissa sijaitseva Ettalin luostaripanimo on toiminut vuodesta 1330. Curator, kuten bock-tyypin oluet yleensäkin sopii mainiosti pakkaskauden lämmittäjäksi ja piristykseksi. 
Pullo 0,5 l, Alkon vähittäismyyntihinta 3,30 e
oma olutarviointisi!

Velvet , Oy Sinebrychoff Ab, Kerava, (Carlsberg Breweries, Tanska)

4,7 %, kantavierre 11,7 %Pl, väri 115 EBC, katkeroaineet 33 EBU, tumma pintahiivaolut. Suositus tarjoilulämpötilaksi 12 ºC
Väri on aivan musta. Vaahto on ruskehtava, paksu, runsas, pumpulimaisen pehmeä ja hienojakoinen, seassa joitakin isoja kuplia. Tuoksu on paahteinen, lakritsainen, kuiva. Maku on laimea, kuivan hedelmäinen, pehmeä, helposti juotava. Kokonaisuus on hieno ja tasapainoinen. Luonteikkuus kaipaa lisää voimaa ja rakennetta. 
Pullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 1,95 e
oma olutarviointisi!

Olvi Tumma, Oyj Olvi Abp, Iisalmi

4,3 t-%., kantavierre 11,5 p-%, suodattamaton täysmallasolut, tumma lager. Suositus tarjoilulämpötilaksi 9-17 ºC
Väri on tumma, purppuranpunainen, kirkas. Vaahto on vaalea, runsas, pehmeä, tasainen, kestävä. Tuoksu on raikkaan hedelmäinen, lievästi paahtunut. Maku on melko laimea, lievästi paahteinen ja karamellimäinen. Kuivan hedelmäinen ja kestävä jälkimaku. Olvin Tummaa voi pitää ainoan suuren kotimaisessa omistuksessa olevan panimon lippulaivana, olutkulttuurin kannalta. Pastöroimaton ja suodattamaton Tumma valmistetaan huolellisesti pienissä erissä. Etiketistä näyttää jääneen pois maininta käsityövalmistuksesta. 
Pullo 0,5 l, vähittäismyyntihinta 1,95 e.
oma olutarviointisi!

Olvi Tuplapukki, Olvi Oyj, Iisalmi

8,5 %-t., kantavierre 18 % Plato, katkeruus 19 EBU, väri 18 EBC, vaalea lager, bock. Panimon tarjoilusuositus: viileänä
Väri on vaalea, keltainen. Vaahto on valkoinen, runsaana ryöpsähtävä, pehmeä, kohtuullisen kestävä. Tuoksu on piristävästi vahva, makea. Maku on voimakas, tasapainoinen, maltainen, luonteikas, makea, hedelmäinen. 
Bock- ja dobbelbock-tyylin oluet olivat alunperin kylmien vuodenaikojen tummia kausioluita. Saksalaiset dobbelbock-merkit ovat -ator -loppuisia, siis "Salvator", "Curator", "Animator", "Lunator", "Celebrator". Kevätkauden tuplapukit ovat "Maibockeja" ('toukokuun pukkeja') . Pukkioluiden alkuperäinen oikea tarjoilutapa on savituoppi. Dobbelbock antoi voimaa myös uskonpuhdistaja Martti Lutherille kilvoittelussa katolisen kirkon vääristymiä vastaan. 
Pullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 1,63 e. Tölkki 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 2,57 e. (Verottomassa ulkomaanmyynnissä myös tölkki 0,33 l.).
oma olutarviointisi!

Rhenania Alt, Krombacher Brauerei KG, Kreuztal-Krombach, Saksa

4,8 %-til., tumma pintahiivaolut, altbier
Väri on tumman ruskea, kuparinen. Vaahto on valkea, runsas. Tuoksu on maltainen, vahva. Maku on pähkinäinen, täyteläinen, maltainen, vaskinen, kuiva. Rapsakka katkeroisuus pistelee mukavasti. Tuore, hieno kellerbier, saksalaista laatua parhaimmillaan. Alt ('vanha') on yksi Saksan lukemattomista paikallisoluttyypeistä. Sitä valmistetaan Düsseldorfin ympäristössä, Kreuztal-Krombach sijaitsee melko pitkällä Düsseldorfista itään. Alt muistuttaa lähinnä englantilaista tai belgialaista ale-oluttyyppiä. 
Hana, anniskeluhinta 4,20 e / 0,4 l. Kuukauden Hanaolut lokakuussa 2006, Olutravintola Teerenpeli, Lahti
oma olutarviointisi!

XXBitter, Brouwerij De Ranke, Wevelgem, Belgia

6,2 %-til., katkeroainepitoisuus 60 EBU, vaalea pintahiivaolut, bitter. Suositus tarjoilulämpötilaksi 10-12 ºC
Väri on keltainen, puolitumma. Vaahto on vaalea, runsas, kestävä. Tuoksu on voimakas, pistävän katkeroinen. Maku on vahvasti katkeroinen, kynsilakkamainen. 
Pullo 0,33 l. Anniskeluhinta 6 e. Hanassa 0,5 l. anniskeluhinta 6,50 e. Maahantuoja Diamond Beer Oy
oma olutarviointisi!

Classic, Oy Hartwall Ab, Hki / Lahden panimo (Scottish & Newcastle, Englanti) 

4,5 %-til., puolitumma täysmallasolut, lager
Väri on vähintäänkin puolitumma, punertavan ruskea, kirkas. Vaahto on valkea, laskeutuu nopeasti, säilyy pitkään ohuena koristeena oluen pinnalla ja lasin reunoilla. Tuoksu on miellyttävän vahva, maltainen ja hedelmäinen. Maku on luonteikkaan syvä, maltainen, täyteläinen, tasapainoinen. Jälkimakuakin on kohtuullisesti. Kotimaisen suuren panimon peruslager siis todellakin voi olla myös näin upeasti luonteikas ja hieno tuote. Classic oli aikaisemmin markkinoilla nimellä 1836 Classic (viitaten Hartwallin perustamisvuoteen - ei kuitenkaan panimona) ja kuuluu Hartwallin erikoisoluiden ALH-perheeseen. Nimitys viittaa kivennäisvesiyhtiön perustajaan August Ludvig Hartwalliin. 
Tölkki 0,5 l., vähittäismyyntihinta 2,15 e
oma olutarviointisi!

Urho, Hartwall Oyj, Helsinki / Lahden panimo (Scottish & Newcastle, Englanti)

5,5 %-til., kantavierre 12,5 ºP, väri 12,0 EBC, katkero 18 EBU, IV A, vaalea lager
Väri on vaalean keltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, vähäinen, melkoisen hyvin kestävä. Tuoksu on vahvahko, katkeroinen. Maku on raikkaan hedelmäinen, kevyehkö. Jälkimaku nousee oikein miellyttävästi vahvana tupsahduksena ja pidentää nautinnon kestoa. Tasapainoinen, luonteikas olut, jossa kaikki on kohdallaan sopivaa alkoholipitoisuutta myöten. 
Pullo 0,33 l., Alkon vähittäismyyntihinta hinta 1,28 e
oma olutarviointisi!

Bruuveri Stout, Panimoravintola Bruuveri, Hki / Oxa Oy, Mikkeli

5,5 %-til., tumma stout
Helsingin uusimman panimon ensimmäinen tuote, helposti maistuva tumma stout / portteri, valmistui keskiviikkona 15.11.2006 kello 18. Väri on hyvin tumma, läpinäkymätön. Vaahto on mahtavan runsas, ruskehtava, nopeasti laskeutuva, kestävä. Tuoksu on laimea, lievästi paahteinen. Maku on täyteläinen, maltainen, hieno lakritsainen, paahteinen aromi. Luonteeltaan melkoisen helposti juotava, käsityönä tehdyn oluen raikas ote. 
Hana 0,5 l,. anniskeluhinta 6,80 e, 0,25 l / 3,60 e. Panimoravintola Bruuveri, Hki
oma olutarviointisi!

ESB, Stadin Panimo Oy, Hki

5,9 %-til., kantavierre 14,5 p-%, katkeroainepitoisuus 43 BU, tumma bitter. Suositus tarjoilulämpötilaksi 10-12 ºC
* Väri on tumma, punertavan ruskea. Vaahto on vaalea, ruskehtava, kermaisen paksu. Tuoksu on katkeroinen, lievästi hapan. Maku on hedelmäinen, täyteläinen, lämmittävän rapsakasti katkeroinen, tasapainoinen, juotavuudeltaan melkoisen helppo. Stadin Panimon englantilaistyylinen Extra Special Bitter -uutuus on tullut markkinoille Hyvät Olutravintolat -yhdistyksen kuukauden hanaoluena marraskuussa 2006. Pieni kokeiluversio ESB:tä oli muutamien kuluttajien nautittavana jo kesällä Helsingin Suuret Oluet -Pienet Panimot -tapahtumassa. Näyte oli vahvan luonteikas verrattuna tähän helpohkoon lopputuotteeseen. (marraskuun alku 2006)
* Väri on punertavan ruskea, samea. Vaahto on ruskehtava, nopeasti nouseva, kestävä. Tuoksu on katkeroinen, lakritsainen. Maku on kuivan katkeroinen, täyteläinen, hedelmäinen. Pitkä, vahva, lämmittävä jälkimaku. StaPan laadun tunnistaa selvästi.  (marraskuu 2006
* Väri on tummanpunainen, samea. Vaahto on valkoinen, keskinkertaisesti kohoava, kestävä. Tuoksu on kuivan hedelmäinen, vahva. Maku on kuivan katkeroinen, pistävän vahva. Vahva hedelmäisyys kääntyy kuivan katkeroiseksi. Luonteikas, tasapainoinen uutuus. Extra Special Bitter -oluttyypin perustaan, lontoolaiseen Fuller's E.S.B.:hen verrattuna StaPan ESB on rajumpi, kovempi. Fuller'sin E.S.B.:n ihastuttavan pehmeä katkeroisuus on kuitenkin hienostuneempi ja tasaisempi. (marraskuun loppu 2006
Hana 0,5 l. anniskeluhinta 5,80 e, Hyvät Olutravintolat -yhdistyksen kuukauden hanaolut kautta maan marraskuussa 2006
oma olutarviointisi!

American Porter, Stadin Panimo Oy, Hki

4,7 %-til., kantavierre 11,5 p-%, katkeroainepitoisuus 33 BU, tumma suodattamaton pintahiivaolut, ale
Väri on täysin musta. Vaahto on ruskehtava, nousee runsaana, laskeutuu nopeasti ja jää pitsikuviona pinnalle ja lasin reunoille. Tuoksu on vaimeahko, hedelmäinen, hapan. StaPa on ymmärtänyt amerikkalaisuuden mauttomuutena - lieneekö sitten vanha (?!) totuus. Jälkimakuna kuitenkin nousee tosi monipuolinen aromimaailma: paahteisuus, lakritsaisuus. Ja sitten lämmenneenä portteri muuttuu hienoksi katkeropommiksi - ja miellyttää. (marraskuu 2006
Väri on hyvin tumma. Vaahto on kermamainen, melko vähäinen. Tuoksu on lupaavan katkeroinen, voimakas tupsahdus. Maku on paahtunut, lakritsainen, hedelmäinen, maltainen, erittäin onnistunut voimakas humalointi leimaa oluen perusluonnetta. Kuiva, katkeroinen, miellyttävän voimakas jälkimaku. (alkuvuosi 06
Hanassa olutravintoloissa 0,5 l., anniskeluhinta 5,80 e.
oma olutarviointisi!

Steam Harvest Bitter, RCH Brewery, Englanti

4,8 %-til., vaalea real ale
Väri on vaalean keltainen. Vaahto on valkoinen, kestävän pitsimäinen. Tuoksu on kepeän hedelmäinen, raikas. Maku on hedelmäinen, miellyttävän katkeroinen, helposti juotavan kepeä. 
Hana 0,5 l., anniskeluhinta 5,80 e
oma olutarviointisi!

Stormaktsporter 2005, Närke Kulturbryggeri AB, Örebro, Ruotsi

9,0 %-til., kantavierre 1103 o.g., tumma Imperial Stout, valmistettu lokakuussa 2005. Suositus tarjoilulämpötilaksi 14 ºC
Väri on täysin sysimusta, läpinäkymätön. Vaahto on vaalean ruskea, pehmeä, runsas, kestävä. Tuoksu on lääkemäinen, yrttimäinen. Maku on kuiva, yrttimäinen, makean karamellimäinen, yrttiliköörimäinen tai sherrymäinen, muistuttaa barley wine -oluttyyliä. Valmistuksessa käytetään kanervahunajaa. Vuonna 2003 perustettu pienpanimo (vuosituotanto 200000 litraa) kypsyttää 'suurvaltaportterin' tammitynnyrissä. Pysähdyttävä erikoisuus. Etiketissä panimo suosittelee pienen pullon jakamista pöytäseurueen kesken ja nautimista suklaisen jälkiruuan kanssa. 
Pullo 0,25 l., anniskeluhinta 10 e. Olutravintola Pikkulintu, Puotila, Hki, omaa tuontia
oma olutarviointisi!

Porter, HaandBryggeriet As, Drammen, Norja

6,0 %-til., tumma portteri
Väri on sysimusta, valoa vasten tumman rubiininpunainen. Vaahto on ruskehtava, paksu kermainen, epätasainen, kestävä. Tuoksu on ilmava, kepeän paahtunut, lakritsainen, katkeroinen, kahvimainen. Maku on kuiva, paahtunut, salmiakkimainen, samettisen pehmeä. Tasapainoisessa portterissa on vahvasti täyteläistä luonnetta. Oslon eteläpuolelle Drammeniin 2000-luvulla perustettu pienpanimo (vuosituotanto 350000 litraa) HaandBryggeriet ('käsityöpanimo') valmistaa tyylin mukaisia oluita, jotka käyvät loppuun pullossa. Porter on hienosti onnistunut englantilaistyylinen erikoisuus. Pikkulinnun ruotsalaisoluiden päivillä vieraileva norjalaispanimo on toimittanut myös muita tuotteita: Ardenne Blond (7,5 %), India Pale Ale (6,5 %) ja Weizenbock (7,5 %). 
Pullo 0,5 l., anniskeluhinta 6 e. Olutravintola Pikkulintu, Puotila, Hki, omaa tuontia.
oma olutarviointisi!

Bedarö Bitter, Nynäshamn Ångbryggeri AB, Nynäshamn, Ruotsi

4,5 %-til., tummahko bitter
Väri on punertavan ruskea, puolitumma, kirkas. Vaahto on vaalea, runsaana kuohuva, kestävä. Tuoksu on kuiva, lähes tuoksuton. Maku on kuivan hedelmäinen, pähkinäinen, raikas, juotavuudeltaan helppo. Nynäshamnin höyrypanimo on perustettu vuonna 1997 ja sen vuosituotanto on 800000 litraa. 
Pullo 0,5 l. anniskeluhinta 6 e. Olutravintola Pikkulintu, Puotila, Hki, omaa tuontia
oma olutarviointisi!

Narren, Hantverksbryggeri AB, Västerås, Ruotsi

5,7 %-til., tummahko bitter, Extra Special Bitter
Väri on punertavan ruskea, puolitumma. Vaahto on vaalea, vähäinen, kestävä. Tuoksu on kuivan hedelmäinen. Maku on tylyn lyhyt - eipä ehdi juuri miettiä makuaromeja, kun kaikki on jo ohi! Onkohan tässä 'narri-ESB:ssä' jokin salaperäinen taika, joka toimii kun nauttii useita tuoppeja! Aivan kuin sahdissa. Västeråsin 'käsityöpanimo' on toiminut vuodesta 2003 ja vuosituotanto on 300000 litraa. 
Hanassa 0,4 l., anniskeluhinta 5 e. Olutravintola Pikkulintu, Puotila, Hki, omaa tuontia
oma olutarviointisi!

Höststout, Dugges Ale- och Porterbryggeri AB, Mölndal, Ruotsi

4,2 %-til., tumma stout
Väri on hyvin tumma, rubiininpunainen, kirkas. Vaahto on vaaleanruskea, tasaisen samettinen, kestävä. Tuoksu on vaimeasti hedelmäinen, paahteinen. Maku on kuiva, kuivatun hedelmän aromia, kevyt, helposti juotava, tasaisen tuntuva katkeroisuus. Panimo on perustettu vuonna 2005. Vuosituotanto on 300000 litraa. 
Hanassa 0,4 l., anniskeluhinta 5 e. Olutravintola Pikkulintu, Puotila, Hki, omaa tuontia
oma olutarviointisi!

Okell's Smoked Celtic Porter, Okell's Brewery, Isle of Man, Englanti

4,7 %-til., tumma portteri, pintahiivaolut
Väri on täysin sysimusta. Vaahto on vaalea, epätasainen, isokuplainen, vähäinen, kestävä. Tuoksu on tuhti, paahtunut, maltainen. Maku on paksu ja täyteläinen kuin katkeroiden ja paahdetun maltaan vahva jysähdys. Pitkä kuiva jälkimaku. 
Hana 0,5 l., anniskeluhinta 4,40 e, Kolme Kaisaa, Kurvi, Hki. Maahantuoja Diamond Beer Oy
oma olutarviointisi!

Zubr tumma, Pivovar Prerov, Tsekin tasavalta

4,0 %-til., tumma lager
Väri on tumma, valoa vasten punertava. Vaahto on ruskehtava, niukka, kestävä. Tuoksu on vahva, voimainen. Maku on kevyet, vetinen, lievästi karamellimäinen, paahteisuus jää vahvan diasetyylin taakse. Panimo Prerov on perustettu vuonna 1872. Zubr on olutravintola Kolmen Kaisan oma maahantuontiolut. 
Hana 0,5 l., anniskeluhinta 4,40 e. Olutravintola Kolme Kaisaa, Kurvi, Hki
oma olutarviointisi!

Olutravintola Gallows Birdin, Espoo, Kekri-viikolla 4.11.2006 alkaen.

* Golden Spicy ale, Suomenlinnan Panimo / Bitter B, Suomenlinna, Hki

4,7 %-til., vaalea pintahiivaolut
Väri on vaalea, kullankeltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, niukka, haishtuu lähes kokonaan. Tuoksu on miellyttävän vaimea, tasaisen katkeroinen. Maku on laimeahko, hedelmäisen luonteikas, tuore, tasapainoinen, pienpanimomainen. Suomenlinnan Panimon uutuustuote on ensimmäistä kertaa saatavilla espoolaisen Gallows Birdin Kekri-viikolla 4.11.2006 alkaen. 
Hana 0,56 l., anniskeluhinta 5,40 e
oma olutarviointisi!

* Mocca Stout, Stadin Panimo Oy, Hki

5,1 %-til., tumma stout
Väri on täysin musta, läpinäkymätön. Vaahto ei muodostu lainkaan. Tuoksu on maltillinen, lakritsainen. Maku on paahtunut, lähes palanut, kahvimainen, pehmeä, melkoisen helposti juotava. Erikoisen luonteikas, huippukuiva uutuus-stout. Mocca Stout on ensimmäisen kerran saatavilla Espoossa Olutravintola Gallows Birdin Kekri-viikoilla 4.11.2006 alkaen. 
Hana 0,56 l. anniskeluhinta 5,60 e
oma olutarviointisi!

* Helsinki-Portteri, Suomenlinnan Panimo / Bitter B Oy, Hki

5,6 %, tumma porter
Väri on musta. Vaahto on ruskehtava, kestävä. Tuoksu on kuivan paahteinen ja suklainen. Maku on pehmeä, maltainen, lakritsainen, tasapainoinen. Miellyttävästi lämmittävä jälkimaku. Suomenlinnan Rantakasarmissa toimiva panimo on perustettu vuonna 1997 eli 10-vuotisjuhlavuosi on alkamassa 2007. 
Hanassa 0,4 l., anniskeluhinta 5 e; Gallowsin kekriviikolla 0,56 l., anniskeluhinta 5,40 e
oma olutarviointisi!

* Mahtimikko Stout, Panimoravintola Teerenpeli, Hki

4,7 %-til., tumma stout
Väri on musta. Vaahto on ruskehtava, melko niukka. Tuoksu on maltainen, paahteinen, paksun hedelmäinen. Maku on paahteinen, täyteläinen, tasapainoinen, lievästi makea, jopa lakritsaista sävyä. Kuivan hedelmäinen jälkimaku. Lahdessa toimivan Panimo & Tislaamo Teerenpelin helsinkiläisen sivupanimon hieno englantilaistyylinen miedohko stout. 
Hana 0,56 l., anniskeluhinta 5,60 e.
oma olutarviointisi!

* Vouti, Kuninkaankartanon Panimo, Mustiala, Tammela

4,6 %-til., kantavierre 13,7 p-%, suodattamaton tumma pintahiivaolut 
Väri on tumman ruskea, samea. Vaahto on ruskehtava, paksu, laskeutuu nopeasti. Tuoksu on melkoisen vähäinen. Maku on raikkaan maltainen, tasapainoinen, lievästi täyteläinen, vaimeasti lakritsainen ja katkeroinen. Luonteessa on mukana miellyttävä käsityöoluen ote. Kuninkaankartanon Panimo on tuottanut oluita Hämeen maatalousoppilaitoksen yhteydessä vuodesta 1995. Oppilaitos tunnetaan perinteikkäästä, isoterassisesta Iso Piippu -ravintolastaan sekä panimoyrittäjän kursseista, joilta suuri osa kotimaisten uusien pienpanimoiden olutmestareista on saanut oppinsa. Vouti, Pehtoori ja Piika ovat panimon ensimmäiset olutmerkit. Ison Piipun ohella tuotteita saa säännöllisesti esimerkiksi Olutravintola Opus K.:ssa Lohjalla. 
Hana 0,56 l. anniskeluhinta 5,40 e
oma olutarviointisi!

* Joutsan Sahti, Joutsan Sahti Oy, Joutsa

7,0 %, tumma sahti
Väri on punertavan ruskea. Vaahto on vähäinen, vaalea, isokuplainen. Tuoksu on hedelmäinen, raikas. Maku on raikkaan hedeläinen, banaanimaisen pehmeä. 
Hana 0,5 l., anniskeluhinta 5,40 e
oma olutarviointisi!

* Lammin tummahko sahti, Lammin Sahti Oy, Lieso, Lammi

7,5 %, tummahko sahti
Väri on punertavan läpinäkyvä, tummahko. Tuoksu on katajainen. Maku on raikkaan hedelmäinen, banaanimaisen pehmeä, tasapainoinen, vienosti katajainen, makeahko. Tästä parempaa ja sopivampaa Kekri-kauden juhlajuomaa tuskin voi kuvitella. 
Hana 0,5 l., anniskeluhinta 5,90 e
oma olutarviointisi!

Golden Newt, Elgood's Brewery, Englanti

4,1 %-til., vaalea real ale
Väri on kullankeltainen. Vaahto on vaalea, epätasainen, kestävä. Tuoksu on voimakkaasti ja tasaisesti katkeroinen. Maku on tuoreen heinän ja apilan aromeja pullollaan. Sopivan vahva katkeroisuus. Jälkimaussa kuivattua hedelmää ja lakritsia. 
Käsipumppuhanassa, anniskeluhinta 6 e (pintti), 3,50 e (puolikas). Olutravintola Gallows Bird, Espoo, marraskuussa 2006
oma olutarviointisi!

Barley Mead Autumn Ale, Elgood's Brewery, Englanti

4,8 %-til., vaalea real ale
Väri on vaalean keltainen, sameahko. Vaahto on vaalea, runsas, kestävä. Tuoksu on voimakkaasti katkeroinen. Maku on tuoreen hedelmäinen, lakritsainan, maltainen. Syyskauden lämmittävä 'ohrasima'. 
Käsipumppuhanassa, anniskeluhinta 6 e (pintti), 3,50 e (puolikas). Olutravintola Gallows Bird, Espoo, marraskuussa 2006.
oma olutarviointisi!

Hartwall Aura, Hartwall Oy, Lahti (Scottish & Newcastle, Englanti)

4,5 %-t., kantavierre 10,5 p-%, katkeroainepitoisuus 19 EBU, väri 8 EBC, vaalea lager
Väri on vaalean keltainen. Vaahto on valkoinen, runsas, pehmeä, isokuplainen, saippuamainen. Vaahto laskeutuu nopeasti, mutta jää lasin reunoille pitsikuviona. Tuoksu on luonteikas, vaimeasti katkeroinen. Maku on hedelmäinen, lievästi toffeemainen, vaimea humalan katkeroisuus erottuu vähintäänkin hyvällä tahdolla. Hartwall kehitti uuden Aura-oluen vuonna 2004, jolloin vietettiin Turussa vuosina 1884-1974 toimineen Auran Panimon perustamisen 120-vuotisjuhlavuotta. Helposti juotava Hartwallin Aura tuntuu jääneen tuotantoon. Nähtäväksi jää, millainen renessanssi kehittyy vuonna 2007, jolloin Turun Aurajoen ylittävä Aura-silta viettää 100-vuotisjuhliaan. 
Pullo 0,33 l, vähittäismyyntihinta 1,20 e
oma olutarviointisi!

Saku Originaal, AS Saku Õlletehas, Harju mk, Viro (Baltic Beverages Holding Ltd, Helsinki)

4,6 %-til., kantavierre 10,4 %, katkeroainepitoisuus 22 EBU, täysmallasolut, vaalea lager. Suositus tarjoilulämpötilaksi 6-8 ºC
Väri on vaalean keltainen. Vaahto on valkoinen, runsas, nopeasti haihtuva. Tuoksu on vaimeasti katkeroinen, tyylikäs. Maku on miellyttävästi tasapainoinen, maukas, luonteikas, helposti juotava peruslager. 
Tölkki 0,5 l., vähittäismyyntihinta 2,15 e. Pullo 0,5 l., myös Alkossa 2,15 e. Maahantuoja Oy Sinebrychoff Ab (tlk), Servaali Oy (plo)
oma olutarviointisi!

Mönschof Urtypisches Schwartzbier, Kulmbacher Brauerei AG, Kulmbach, Baijeri, Saksa

4,9 %, katkeroainepitoisuus 29 EBU, tumma mustaolut
Väri on punertavasti tumman ruskea, kirkas. Vaahto on vähäinen. Tuoksu on paahteinen, lakritsainen. Maku on pehmeä, paahteinen, karamellimäinen. Pitkä, lämmittävä jälkimaku. Mieto, helposti juotava, miellyttävän aromikas ja luonteikas erikoisen mustaolut-tyypin edustaja Baijerista. 
Patenttikorkkipullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 3,25 e. Anniskeluhinta 5,00 e
oma olutarviointisi!

Twisted Thistle IPA, The Belhaven Brewery Company Ltd, Dunbar, Skotlanti, Iso-Britannia

5,3 %-til., vaalea pintahiivaolut, ale
Väri on syvän keltainen, ruskehtava, kirkas, kauniin sherrymäinen. Vaahto on vaalea, niukka, kestävä, kermamaisen paksu. Tuoksu on rauhoittavan katkeroinen, hedelmäinen. Suutuntumassa nousee esille innostavan rapsakka humalan katkeroisuus. Maku on kuiva, tasapainoinen, hedelmäinen, viikunainen, taatelinen, toffeemainen. Miellyttävä, pitkä jälkimaku ei jätä rauhaan. Valmistuksessa käytetään Cascade- ja Challenger-humalaa. Belhavenin Twisted Thistle Indian Pale Ale ("kippurainen ohdake") voitti mietojen (alle 6 %) pintahiivaoluiden sarjan kevään 2006 Helsingin olutfestivaalilla.. 
Pullo 0,5 l. Anniskeluhinta 6 e. Hana 0,5 l. anniskeluhinta 6,00 e. HOK-Elannon OlutHuoneiden Kuukauden Hanaolut marraskuussa 2006. Oluthuone Leskisen, Oulu, 250.  hanaolut. Maahantuoja Heinon Juomat Oy.
oma olutarviointisi!

Severin Extra I.P.A., Koskipanimo Oy, Plevna, Tre

5,9 %-til., katkeroainepitoisuus 90 EBU, väri 35 EBC, tumma India Pale Ale
Väri on puolitumma, punertavan ruskea, sherrymäinen, kirkas. Vaahto on niukka, kermamaisen paksu, kestävä. Tuoksu on makeasti kirpaisevan katkeroinen, apilamainen, kaukainen. Suutuntuma on aivan pysähdyttävän mahtava: kuin tempaisisi nokkoskimpun suuhunsa, ilman minkäänlaista poltetta. Makua leimaa amerikkalaistyylinen vahva, rapsakkaan raikas katkeroisuus, kuivaa heinää, aamukasteista apilapeltoa. Pitkä, kuivan hedelmäinen jälkimaku pitää luonteikkaan oluen mielessä kauan. I.P.A. -oluttyyppi on muodostunut 1800-luvulla pitkillä laivamatkoilla Englannin ja Intian välillä. Vahva humalointi paransi oluen säilyvyyttä. Severin Extra I.P.A. on Helsingin Puotilassa toimivan Olutravintola Pikkulinnun teettämä uutuustuote lokakuun alussa 2006. Tuote tulee myöhemmin tarjolle myös Panimoravtintola Plevnaan Tampereelle. 
Hana 0,5 l. Anniskeluhinta 5,50 e. Vain Olutravintola Pikkulintu, Puotila, Hki.
oma olutarviointisi!

Kippari, Koskipanimo Oy, Plevna, Tre

4,7 %-til., vaalea lager
Väri on vaalean kullankeltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, tiheäkuplainen, runsas, kestävä. Tuoksu on vaimea, hienosti katkeroinen. Maku on laimeahko, hedelmäinen, aprikoosimainen, pehmeä, tukevasti katkeroinen, helposti juotava. Hyvin lyhyt jälkimaku. Melkein pitää suositella pientä tuoppia ja melkoisen nopeaa nauttimista. Vaahdon läpi raikkaan viileänä Kipparin pehmeys pääsee parhaiten oikeuksiinsa. Luonteikas lager kunnioittaa tamperelaista oluentekoperinnettä. Pyynikki Oy toimi Tampereen keskustan tuntumassa Koulukadulla vv. 1897-1992. Oy Sinebrychoff Ab tuli sen omistajaksi vuonna 1985. Panimoravintola Plevnassa toimiva Koskipanimo Oy valmistaa jo entuudestaan Pyynikin vanhoista merkeistä Tähti-oluita (III ja IV) ja nyt siis myös Kipparia. Kippari on valmistettu juhlistamaan tamperelaisen Oluthuone Panimomestarin 10-vuotisjuhlaa 10.10.2006 alkaen. Kippari tuo mieleen hyvin humaloidun virolaisoluen Saku Hele ja myös Nokian Panimo Oy:n Laivuri-lagerin. 
Hana, anniskeluhinta 4 e / 0,4 l., 3 e / 0,33 l. Ainoastaan Oluthuone Panimomestari, Tre, myöhemmin myös Plevna
oma olutarviointisi!

Kahdet Kasvot 10 v. juhlaolut, valmistaja Nokian Panimo Oy, Nokia

4,5 %, tumma täysmallaslager
Olutravintola Kahdet Kasvot, kansan suussa "Naamapubi" tai vain "Naamat", täytti täydet 10 vuotta syyskuussa 2006. Juhlan kunniaksi ravintola on teettänyt oman juhlaoluen Pirkanmaan suurimmassa panimossa Nokialla. Juhlaoluen väri on hyvin tumma, lähes musta. Vaahto on keskinkertainen ja laskeutuu nopeasti. Tuoksu on miellyttävästi paahtunut. Maku on lievästi karamellimäinen, maltainen, täyteläinen. Olut on helposti juotava, maukas täysmallaslager ja tuo mieleen Nokian Panimon perinteisesti hienosti onnistuneet jouluoluet ja miksei myös panimon lippulaivoihin kuuluvan Kommodori-lagerin. OLUTVERKON testiraati onnittelee hienoa, omaleimaista olutravintolaa ja toivottaa hyvää jatkoa. 
Pullo 0,33 l. Anniskeluhinta 2 e, ainoastaan Olutravintola Kahdet Kasvot, Tre
oma olutarviointisi!

Bernard Special Dark Beer (Speciální Cerné pivo), Rodinný Pivovar Bernard a.s., Humpolec, Tšekin tasavalta

5,1 %-til., kantavierre 13,0 p-%, pastöroimaton tumma lager
Väri on lähes musta, punertavanruskea. Vaahto on ruskehtava, runsas, nousse pehmeästi ja nopeasti, pitkäkestoinen. Tuoksu on karamellimäinen ja katkeroinen. Maku on paahteinen, kahvimainen, kuivahkon hedelmäinen. Hieno, vahva jälkimaku kestää pitkään. Valmistusvaiheessa olueen lisätään hienohiivaa. "Bernardin Erikois Tumma olut" sopii ruokajuomaksi tuhdin annoksen kanssa tai vaikkapa jälkiruuaksi. Mutta se on erinomainen myös nautiskeluun ja maisteluun. Tutustu koko Bernard olutperheeseen!
Hanassa, anniskeluhinta 5,80 e / 0,5 l. HOK-Elannon OlutHuone -ketjun Kuukauden Hanaolut lokakuussa 2006. Maahantuoja Heinon Juomat Oy.
oma olutarviointisi!

Holba Serak, Pivovar Holba, Tšekin tasavalta

5,0 %-til., vaalea lager
Väri on vaalean keltainen,syvä. Vaahto on valkoinen, tiivis, kestävä. Tuoksu on kuivan katkeroinen, heinämäinen. Maku tuo mieleen porakaivoveden raikkauden, rautapitoinen, kuivan heinämäinen katkeroisuus. Onnistunut tšekkilager. 
Hana 0,5 l., anniskeluhinta 5,40 e
oma olutarviointisi!

Klaster Lezák, Pivovar Klaster, Klaster Hradište nad Jizerou / Staropramen a.s., Praha, Tšekin tasavalta

5,1 %-til., kantavierre 12º, vaalea lager
Väri on vaalea, keltainen. Vaahto on valkoinen, runsas. Tuoksu on vahvan katkeroinen. Maku on raikkaan kevyt, apilapellon vetistä, metistä raikkautta. Hieno, luonteikas tšekkipils. Luostaripanimo on perustettu vuonna 1570 ja se kuuluu suureen Staropramenin panimokonserniin. 
Pullo 0,5 l., anniskeluhinta 6,40 e. HOK-Elannon tšekkiläispubien Tšekkiolutviikkojen (1.-15.10.2006) valikoimassa
oma olutarviointisi!

Sedm Kuli, Pivovar Ferdinand a.s., Benesa, Tšekin tasavalta

5,5 %-til., kantavierre 13 %, tumma lager
Väri on tumma, kuparinpunainen. Vaahto on ruskehtava, nousee runsaana ja pehmeänä laskeutuen keskinkertaiseksi, kestää pitkään. Tuoksu on niukka, karamellinen. Suutuntuma on raikkaan vetinen, kevyt. Maku on runsaan maltainen, karamellimäinen, yrttimäinen, helposti juotava, kevyehkö. 
Pullo 0,5 l., anniskeluhinta 6,40 e. HOK-Elannon tšekkiläispubien Tšekkiolutviikkojen (1.-15.10.2006) valikoimassa
oma olutarviointisi!

Kvasar, Pivovar Cerná Hora a.s., Tšekin tasavalta

5,7 %-til., vaalea hunajaolut
Väri on kullankeltainen, syvä. Vaahto on keskinkertainen, haihtuu nopeasti kokonaan pois. Tuoksu on vaimea, katkeroinen. Suutuntuma on hunajainen ja makua leimaa lievä hunajaisuus. Muuten laimeahko, helposti juotava lager. Vuonna 1530 perustetun panimon Kvasar-hunajaoluen rinnalla Sinebrychoffin Kaura-oluen ei tarvitse häpeillä missään suhteessa. 
Pullo 0,5 l., anniskeluhinta 6,40 e. HOK-Elannon tšekkiläispubien Tšekkiolutviikkojen (1.-15.10.2006) valikoimassa
oma olutarviointisi!

Pardubický Porter, Pivovar Pardubice a.s., Pardubice, Tšekin tasavalta

8,0 %-til., kantavierre 19 %, tumma pohjahiivaolut
Väri on erittäin tumma, purppuranpunainen, kirkas. Vaahto on vaaleahko, kohoaa runsaana, laskeutuu melkoisen nopeasti ja jää lasin reunoille komeana suojarenkaana. Tuoksu on vahva, katkeroinen, lakritsainen. Maku on makean karamellimäinen, siirappimainen, täyteläinen. Pitkä jälkimaku kihelmöi kitalaessa, aluksi kuivahkona kääntyen sitten makeaksi. "Perinteisen tšekkiläisen tumman oluen" valmistuksessa käytetään neljää mallaslaatua ja myös sokeria. Tšekin ainoa portteripanimo on perustettu vuonna 1891.
Pullo 0,33 l. Anniskeluhinta 5,80 e. Maahantuoja Diamond Beer Oy. HOK-Elannon tšekkiläispubien Tšekkiolutviikkojen (1.-15.10.2006) valikoimassa
oma olutarviointisi!

Primátor Weizenbier, Pivovar Náchod a.s., Náchod, Tšekin tasavalta

5,0 %-til., suodattamaton vaalea vehnäolut
Väri on vaalean keltainen, samea. Vaahto on valkoinen, runsaana pursuava, epätasainen, kestävä. Tuoksu on imelän viljainen, mausteinen, korianteri ja paprika. Maku on kiprakasti mausteinen, sitrusmainen, appelsiinin kuorta. Huippuhieno jälkimaku kestää todella pitkään. Luonteikas, maukas vehnäharvinaisuus muistuttaa belgialaisia, mausteisia vehnäoluttyylejä. Panimo on perustettu 1872 kollistšekkiläisen Náchodin kaupungin päätöksellä. Vuodesta 1993 panimo on ollut kokonaan kaupungin omistuksessa. 1935 luotiin Náchod Primátor -tuotemerkki, joka tarkoittaa Náchodin pormestaria. Panimon vuosituotanto on 14 miljoonaa litraa. 
Pullo 0,5 l. Anniskeluhinta 6,50 e
oma olutarviointisi!

Perhon syysolut, Ravintolakoulu Perhon Panimo, Hki

6,2 %-til., kantavierre 14,5 p-%, katkeroainepitoisuus 22,1 EBU, väri 39 EBC, tumma pintahiivaolut
Väri on tumman ruskea, punertava, samea. Vaahto on vaalea, hanasta laskettaessa nousee runsaana laskeutuen sitten nopeasti ohueksi peitoksi oluen päälle. Tuoksu on vahva, toffeemainen, katkeroinen. Maku on vahvan viljainen, täyteläinen, makeahko, karamellimäinen hento maltaisuus. Maku on avoimen hedelmäinen, avaa aisteja vastaanottamaan uusia makuvivahteita. Kokonaisuus on helposti juotava syksyn kausiolut. 
Hanassa Ravintola Perhossa ja Haaga Inn -ravintolassa 5,00 e / 0,5 l, 2,50 e / 0,25 l.
oma olutarviointisi!

Perhon Rohkea, Ravintolakoulu Perhon Panimo, Hki

4,7 %-til., tummahko pintahiivaolut
Väri on punertavan ruskea. Vaahto on kohtuullisen runsas, kestävä. Tuoksu on voimakas, hedelmäinen, hapan, katkeroinen. Maku on pistävän hedelmäinen, aprikoosin aromeja. Kokonaisuus on luonteikas ja kuiva. 
Hanassa Ravintola Perhossa 5,40 e / 0,5 l, 2,70 e / 0,25 l. 
oma olutarviointisi!

Kaisan Mahti, valmistuttaja Näköalaravintola Kolme Kaisaa / Ramakons Oy, Hki; valmistaja Kuninkaankartanon Panimo, Mustiala, Tammela

6,1 %-til., kantavierre 13,7 p-%, suodattamaton tumma lager
Helsinkiläinen olutravintola Kolme Kaisaa kutsui syksyllä 2005 vieraakseen diplomipanimomestari Peter Breun Baijerin Bayreuthista. Hänen opastuksellaan valmistettiin Kuninkaankartanon Panimossa 2 x 150 litraa saksalaistyylistä kellariolutta. Pilsnermaltaat olivat kotimaisia, karamelli- ja wienermaltaat sekä hiivan Breu toi mukanaan. 
Kolmannessa valmistuserässä Kaisan Mahti -oluen väri on puolitumma, punertavan ruskea, melkein kirkas. Vaahto on vaalea, vähäinen. Tuoksu on lievästi paahteinen. Maku on raikkaan hedelmäinen, omenaa, aprikoosia, toffeemainen, paksu, voimakas, tasapainoinen. Mukana on myös makeaa sävyä. Lievästi tahmea jälkimaku.
Hanassa Näköalaravintola Kolme Kaisaa, Kurvi, Hki 29.09.2006 alkaen. Anniskeluhinta 5,20 e / 0,5 l.
oma olutarviointisi!

Hartwall Oktoberfest III, Oy Hartwall Ab, Helsinki / Lahden panimo (Scottish & Newcastle, Englanti)

4,5 %-t., kantavierre 12,0 °P, väri 30 EBC, katkeroainepitoisuus 18 EBU, tummahko täysmaltainen märzen-tyyppinen pohjahiivaolut
Väri on kauniin kuparinruskea, punertava. Vaahto on hieman ruskehtava, haihtuu nopeasti. Tuoksu on melko niukka, raikas, hedelmäinen. Maku on hedelmäinen, täyteläinen, pähkinäinen, maltainen. Pitkä jälkimaku palkitsee nautiskelun kääntyen lopulta kuivaksi. Hartwallin syksyn kausiolut on hieno erikoisuus, joka sopii viilenevään syksyn tunnelmaan hyvin. 
Pullo 0,5 l, vähittäismyyntihinta 1,85 e
oma olutarviointisi!

Stallhagen Oktoberfestbier, Ålands Bryggeri AB, Finström, Ahvenanmaa

5,5 %-til., kantavierre 13,8 p-%, väri 33,4 EBC, katkeruus 30 EBU, vaalea lager
Suomen uusin panimo toimii Ahvenanmaalla 19 km Maarianhaminasta pohjoiseen Finströmin kunnan Stallhagenissa, Grelsbyn kartanon vieressä. Ålands Bryggeri perustettiin tammikuussa 2004. Ahvenanmaalla on toiminut neljä panimoa, mutta viimeinenkin lopetti jo 30-luvulla. 
Ensimmäinen ahvenanmaalainen Oktoberfest-olut tuli heti myös Alkon valikoimaan. Valmistusaineet ovat lager-, münchener- ja kristallimaltaat, Magnum-katkerohumala ja Tettnanger-aromihumala. Uusi panimomestari on baijerilainen Marco Hacker. Vuosituotanto 200 000 l. vuodessa. 
Pullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 1,96 e. Hyvät Olutravintolat -yhdistyksen Kuukauden Hanaolut lokakuussa 2006
oma olutarviointisi!

Plevnan Oktoberfest, Panimoravintola Plevna / Koskipanimo Oy, Tampere

5,9 %, vaalea lager
Väri on vaalean keltainen, punertava. Vaahto on vaalea, kohtuullisesti nouseva, haihtuu sitten kokonaan. Tuoksu on katkeroinen, kuivahumalointi tulee mukavasti esille. Maku on raikkaan maltainen, hedelmäinen, helposti juotava, tasapainoinen, tuore pienpanimo-olut. 
Hana 0,5 l., anniskeluhinta 5,80 e, Plevna ja Olohuone, Tre; HOK-Elannon syyskuun 2006 Kuukauden hanaolut, Hki ja Espoo.
oma olutarviointisi!

Oktopekka, Panimo & Tislaamo Teerenpeli, Lahti

5,0 %-til., märzen-tyyppinen lager
Väri on erittäin kaunis, aprikoosinkeltainen, punertava, heikosti läpikuultava. Vaahto on valkoinen, keskinkertainen, laskeutuu nopeasti kestäväksi kerrokseksi oluen pinnalle. Tuoksu on vaimea. Maku on tasapainoinen, hedelmällinen, vaimea, helposti juotava, kuten syyskauden oluen kuuluukin olla. Oktopekka on pehmeä, märzen-tyylinen kausiolut, jossa on paksun hedelmäisyyden vuoksi myös belgialaisten hedelmäoluiden ominaisuuksia. 
Hanassa 0,4 l., anniskeluhinta 4,40 e, varmimmin Olutravintola Teerenpeli Lahti, Tampere, Helsinki
oma olutarviointisi!

Jatsijussi, Panimo & Tislaamo Teerenpeli, Lahti

7,2 %-til., tumma lager, dobbelbock
Väri on hyvin tumman ruskea, punertava. Vaahto on ruskehtava, keskinkertainen, laskeutuu nopeasti, kestävä. Tuoksu on hedelmäinen, raikas, diasetyylimäinen. Maku on makean paahtunut, suklainen, maltainen, täyteläinen, vahvasti katkeroinen. Vahva, maukas loppukesän lämmittäjä on valmistettu Lahden Jazztori-tapahtuman jamijuomaksi. Kelpaa... isi myös muina ajankohtina! 
Hanassa 0,3 l., anniskeluhinta 4,00 e, Olutravintola Teerenpeli Lahti, Tampere, Helsinki
oma olutarviointisi!

OB, Oriental Brewery Co. Ltd., Korea

4,4 %-til., vaalea lager
Eteläkorealainen panimo on perustettu vuonna 1933. Helsingin Kruunuhaassa entisen Savanna-ravintolan tiloissa toimiva ruokaravintola Korea House tuo vaaleaa, helpostijuotavaa riisiolutta omiin tarpeisiinsa Suomeen. 
Pullo 0,33 l. Anniskeluhinta 5 e, Ravintola Korea House, Hki
oma olutarviointisi!

Spaten Oktoberfestbier, Spaten-Fraziskaner-Bräu, München, Baijeri, Saksa / InBev

5,9 %-til., kantavierre 13,7 p-%, vaalea lager
Panimo on perustettu vuonna 1397. Spaten alkoi ensimmäisenä müncheniläispanimona valmistaa tätä Oktoberfest-kausiolutta vuonna 1872 - ensimmäinen Oktoberfest oli vuonna 1810. 
Pullo tai hana 0,5 l. Anniskeluhinta 5,20 e. Maahantuoja Servaali Oy
oma olutarviointisi!

Paulaner Oktoberfest Bier, Paulaner Brauerei GmbH & Co. KG, München, Baijeri, Saksa

6,0 %-til., kantavierre 13,6 %, katkeroainepitoisuus 17 EBU, väri 9,3 EBC, vaalea täysmallasolut 
Baijerin suurin panimo, vuosituotanto 260 miljoonaa litraa. Perustettu 1634, nimi tulee Paulan Pyhän Fransiskuksen veljeskunnan luostarista, joka perustettiin 1600-luvun alussa Münchenin keskustaan. Oluenpano maallistettiin 1800-luvun alussa. Syksyn kausiolut, jonka valmistusprsessi kestää 15 vkkoa (4 kk). 
Pullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 2,85 e
oma olutarviointisi!

Hofbräu Oktoberfestbier, HB - Staatliches Hofbräuhaus in München, München, Baijeri, Saksa

6,0 %-t., kantavierre 13,8 p-%, väri 11,0 EBC, katkero 20 EBU, vaalea bock
Vaalea, kullankeltainen Oktoberfest-olut vaahtoaa hienosti ja ylitsevuotavan runsaasti. Tuoksu on kukkainen, maltainen ja sopivan vahva. Maku on puhtaan maalainen: maltainen ja makea. Oluen täyteläisyys ja pehmeys ihastuttaa maukkaan oluen ystäviä. Hofbräun ("hovipanimon") perusti Baijerin herttua Vilhelm V vuonna 1589. 
Münchenissä alettiin viettää Oktoberfest-juhlaa vuonna 1810 kruununprinssi Ludwigin ja prinsessa Terese von Saxe-Hildburghausenin häiden kunniaksi. Juhla oli aluksi hevosravi, ja varsinaiseksi müncheniläispanimoiden isännöimäksi olutjuhlaksi Oktoberfest on kehittynyt vuodesta 1835. Keskeinen juhlapaikka on yhäkin nimeltään Teresenfield. Oktoberfest alkaa syyskuussa, kestää 16 vuorokautta ja päättyy lokakuun ensimmäisenä sunnuntaina. Yleisöä juhla kerää miljoonittain. Tarjolla on perinteen mukaisesti vain müncheniläisten (suurten) panimoiden oluita, siis mm. Hofbräuhaus, Löwenbrau, Spaten, Paulaner, Augustiner Bräuerei, joka on alueen vanhin panimo, perustettu vuonna 1328. 
Pullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 3,01 e.
oma olutarviointisi!

Erdinger Weissbier Dunkel, Privatbrauerei Erdinger Weissbräu Werner Brombach GmbH, Erding, Saksa

5,6 %-til., kantavierre o.g. 1048-1054 º, tumma vehnäolut
Valmistusaineet vesi, vehnä- ja ohramallas, paahdettu mallas, humala, hiiva. Pullossa käyvä. Vuonna 1886 perustettu baijerilainen Erdingin yksityispanimo tekee ainoastaan vehnäoluita uskollisena vuoden 1516 Reinheitsgebotille. 
Pullo 0,5 l. Anniskeluhinta 4,80 e. Maahantuoja Servaali Oy
oma olutarviointisi!

Erdinger Weissbier, Privatbrauerei Erdinger Weissbräu Werner Brombach GmbH, Erding, Saksa

5,3 %-til., vaalea vehnäolut
Valmistusaineet vesi, vehnä- ja ohramallas, humala, hiiva. Helposti juotava vehnäolut. 
Pullo 0,5 l. Anniskeluhinta 6,00 e. Maahantuoja Servaali Oy.
oma olutarviointisi!

Weihenstephaner Fest Bier, Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan, München, Baijeri, Saksa

5,8 %, vaalea lager
Väri on vaalea, kullankeltainen. Vaahto on valkoinen, keskirunsas, kestävä. Tuoksu on vahvasti katkeroinen. Maku on voimakkaan luonteikas, täyteläinen, kukkaisen katkeroinen. Hienosti humaloitu baijerilaisherkku vuodesta 1040 alkaen jatkuvasti toimineelta maailman vanhimmalta panimolta. Oktoberfestin kausiolut muistuttaa Suomessakin laajalti saatavilla olevaa Riedenburgin luomuolutta. 
Hanassa olutravintoloissa, anniskeluhinta 5,20 e / 0,5 l. Maahantuoja Servaali Oy

Primátor Weizenbier, Pivovar Náchod a.s., Náchod, Tšekin tasavalta 

5,0 %-til., suodattamaton vaalea vehnäolut
Panimo on perustettu 1872 kollistšekkiläisen Náchodin kaupungin päätöksellä. Vuodesta 1993 panimo on ollut kokonaan kaupungin omistuksessa. 1935 luotiin Náchod Primátor -tuotemerkki, joka tarkoittaa Náchodin pormestaria. Panimon vuosituotanto on 14 miljoonaa litraa. "Pšenicné kvasnicové pivo" eli suodattamaton vehnäolut. 
Pullo 0,5 l. Anniskeluhinta 6,50 e
oma olutarviointisi!

De Zeezuiper Tripple, Scheldebrouwerij B.V. te 's-Gravenpolder, Hollanti

8,0 %, puolitumma ale, suositus tarjoilulämpötilaksi 10-12 ºC
Valmistusaineet vesi, vaalea mallas, ambermallas, humala, korianteri, curacao, sokeri ja panimohiiva. Pullossa käyvä.  "Belgityylinen ale, maussa korianteria, omenaa sitrusta. Jälkimaussa raikasta hapanta hedelmää". 
Pullo 0,33 l. Anniskeluhinta 5,90 e
oma olutarviointisi!

Satcheu, Brasserie Facon, Bellegem, Belgia

5,2 %-til., vaalea ale
Valmistettu erikoismaltaista ja useista humalalajikkeista. Biere d'estampuis. Pullossakäyvä.
Pullo 0,25 l. Anniskeluhinta 5,30 e
oma olutarviointisi!

Petrus Winterbier, Bavik Brouwerij SA, Harelbege, Bavikhove, Belgia

6,5 %-til., tumma ale
Red ale, karamellinen, paksu. Lämmittävä pehmeä. Petrus-olutperheen talviolut valmistetaan loppuvuodesta pienessä erässä talven lämmittäväksi kausiolueksi.
Pullo 0,33 l. Anniskeluhinta 6,00 e. Maahantuoja Novovin Oy
oma olutarviointisi!

Plokkersbier, Brouwerij De Bie, Loker, Belgia

7,0 %-til., vaalea ale
Valmistusaineet mallas, humala, kandisokeri, mausteet, vesi. Pullossakäyvä pintahiivaolut. 
Pullo 0,33 l. Anniskeluhinta 6,00 e
oma olutarviointisi!

Columbus, Brouwerij 'tIJ, Amsterdam, Hollanti

9,0 %-til., puolitumma ale
Turbobiobier. Etiketissä strutsin kuva ja ECO-leima. 
Pullo 0,33 l. Anniskeluhinta 6,00 e. Maahantuoja Heinon Juomat Oy
oma olutarviointisi!

Aile Smoked Celtic Porter, Okell's Brewery, Isle of Man, Englanti

4,8 %-til., tumma portteri, pintahiivaolut
Väri on hyvin tumman ruskea. Vaahto on ruskehtava, paksu, vähäinen. Tuoksu on paahteinen, melkein palanut. Maku on paahteinen, tervainen, lakritsainen, pehmeä, kuiva. Vahva lakritsainen jälkimaku. Erittäin maukas ja tasapainoinen pienpanimon kuiva portteri Englannin ja Irlannin välissä sijaitsevalta saarelta. 
Hana 0,5 l., anniskeluhinta 5,90 e. Hyvät Olutravintolat ry:n Syyskuun Kuukauden Olut eri puolilla maata. Maahantuoja Diamond Beer Oy.
oma olutarviointisi!

Nikolai Tumma Lager, Oy Sinebrychoff Ab, Kerava, (Carlsberg Breweries AS, Tanska)

4,5 %, kantavierre 12,6 Pl, väri 55 EBC, katkeroaineet 15 EBU, tumma lager 
Väri on tumma, kuparinpunainen, kirkas. Vaahto on vaalea, kohtuullinen, kestävä. Tuoksu on raikkaan vaimea. Maku on kevyt, vaimeasti hedelmäinen, karamellimäinen. Hyvin tasapainoinen ja helposti juotava. Karamellimaltaiden käyttö tuo tummaan Nikolaihin hieman enemmän täyteläisyyttä ja makuun syvyyttä tuttuun vaaleaan keskiolueen verrattuna. Uutuusolut tulee päivittäistavarakaupan hyllyille syyskuussa 2006. Raaka-aineina käytetään pilsner- ja karamellimaltaita, tärkkelystä, humalaa ja karamelliväriainetta. Nikolai-tuoteperhe on saanut nimensä panimoyhtiön perustajan Nikolai Sinebrychoffin (1788-1848) mukaan. Ensimmäinen Nikolai (IV A) valmistui vuonna 1988, perustajan syntymän 200-vuotisjuhlan kunniaksi. Nikolai-keskiolutta on tuotettu vuodesta 1991. Vuodesta 2005 on markkinoilla ollut Sveitsissä valmistettu alkoholiton Nikolai (0,0 %) ja nyt siis myös tumma keskiolut. 
Tölkki 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 2,20 e
oma olutarviointisi!

Nikolai Lager olut, Oy Sinebrychoff Ab, Kerava, (Carlsberg Breweries AS, Tanska)

4,5 %, kantavierre 12,6 Pl, väri  EBC, katkeroaineet  EBU, vaalea lager
Väri on vaalea, kullankeltainen, kirkas. Vaahto on valkea, runsas, epätasainen, kestävä. Tuoksu on hyvin laimea. Maku on kevyt, pehmeä, tasapainoinen Helposti juotavan oluen mausta saattaa löytää hyvin vaimeaa hedelmäistä luonnetta. Jo 15 vuotta markkinoilla ollut Nikolai III saa syyskuussa 2006 runnalleen tumman keskiolutvaihtoehdon. Samalla Nikolai-tölkkien ulkoasu uudistetaan. Tyylikkään etiketin vaimeana taustakuvana on kirje vuodelta 1819, jolloin Nikolai Sinebryhoff hakee Keisarilliselta Uudistuskomitealta lupaa rakentaa panimo Helsingin Hietalehden tontille. 
Tölkki 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 2,20 e
oma olutarviointisi!

Keisari Strong IV A, Nokian Panimo Oy

5,7 %-til., kantavierre 13,1 p-%, väri 35,9 EBC, katkeropitoisuus 29 EBU, münchener, tummahko lager
Väri on tummahko, punertavan ruskea. Vaahto on vaalea, hyvin niukka. Tuoksu on katkeroinen. Maku on täyteläinen, voimakas, maltainen, raikas, kevyesti alkoholimainen, makean karamellimäinen. Keisari on münchener-tyylinen, vahva, hieno makuelämys. Valmistuksessa käytetään pilsner-mallasta ja kahta erikoismallasta. Humalalajike on Hallerthau. 
Pullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 1,69 e
oma olutarviointisi!

La Trappe Blond, Bierbrouwerij De Koningshoeven B.V., Tilburg, Hollanti

6,5 %-til., vaalea trappistiolut, ale
Väri on vaalean kullankeltainen, samea, lievästi punertava. Vaahto on valkoinen, erittäin runsas, pumpulisen pehmeä. Tuoksu on voimakas, pyöreän hedelmäinen. Maku on luonteikkaan hedelmäinen, raikas, helposti juotava, lähes vetinen. Upea hollantilainen luostariolut, johon on helppo tutustua. Trappistimunkit ovat valmistaneet oluita jo vuodesta 1884 Hollannissa. Alkon valikoiman uutuus syyskuussa 2006. 
Pullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 2,44 e
oma olutarviointisi!

La Trappe Dubbel, Bierbrouwerij De Koningshoeven B.V., Tilburg, Hollanti

7,0 %-til., tumma trappistiolut, ale
Väri on tumman ruskea, punertava. Vaahto on vaalea, erittäin runsas, pehmeä, kestävä. Tuoksu on hedelmäinen. Maku on hedelmäinen, lievästi karamellimäinen, raikas, loppua kohden kuivuva, helposti juotava. Oluen loppukäyminen tapahtuu pullossa. Alkon valikoiman uutuus syyskuussa 2006. 
Pullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 2,55 e
oma olutarviointisi!

Chimay Triple / Tripel, S.A. Bières de Chimay N.V., Baileux, Belgia

8,0 %-t., vaalea trappistiluostariolut, ale, suositus tarjoilulämpötilaksi 6-8 °C
Väri on vaalean keltainen, punertava, samea. Vaahto on valkoinen, runsas, pehmeä, kestävä. Tuoksu on lähes olematon. Tuoksussa ja suutuntumassa yllättävä herneinen tai papumainen vivahde. Maku on pehmeän toffeemainen, täyteläinen, vaimeasti hedelmäinen. Jälkimaku on katkeroinen ja alkoholimainen. Valmistuksessa käytetään ohramaltaita, humalaa, hiivaa, vettä, vehnää ja sokeria. 
Pullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 3,17 e
oma olutarviointisi!

Nøgne Ø India Pale Ale, Det Kompromissløse Bryggeri AS, Grimstad, Norja

7,5 %-til., kantavierre 17,5 ºP, katkeroainepitoisuus 60 IBU, vaalea ale, I.P.A. Suositus tarjoilulämpötilaksi 10 ºC
Väri on punertavan ruskea, tummahko. Vaahto on vaalea, runsas, kestävä. Tuoksu on vahvan hedelmäinen, omenainen. Maku on voimakas, hartsimaisen katkeroinen, kuiva, kukkainen, hedelmäinen. Voimakkaan humaloinnin vuoksi tulee mieleen lähinnä amerikkalainen I.P.A. Käytetyt maltaat ovat Maris Otter, münchener- ja karamellimaltaat ja vehnämaltaat. Humalalajikkeet ovat Chinook ja Cascade. Säilyvyys pullossa loppukäyvälle oluelle on 3 vuotta. Valmistaja suosittelee, että pulloa pidetään ravistamatta 2-3 vuorokautta ennen avaamista. Nøgne Ø ("Alaston Saari") portteri tulee Alkon valikoimaan syyskuussa 2006. 
Pullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 4,09 e. Maahantuoja Novovin Oy
oma olutarviointisi!

Nøgne Ø Porter, Det Kompromissløse Bryggeri AS, Grimstad, Norja

7,0 %-til., kantavierre 16,6 ºP, katkeroainepitoisuus 29 IBU, tumma portteri
Väri on aivan sysimusta. Vaahto on runsas, paksu, kermamainen, ruskehtava, kestävä. Tuoksu on vahva, hedelmäinen, paahteinen. Maku on kuivan paahteinen, katkeroinen, lakritsainen, tervainen, lievästi suklainen, tasapainoinen. Erinomaisen luonteikas, voimakas, pehmeä norjalaisen kompromissihaluttoman pienpanimon portteri on tervetullut lisä Suomen markkinoille. Portterin maltaat ovat Maris Otter, münchener, karamelli-, musta ja suklaamaltaat. Humalat ovat Centenneal ja Northern Brewer. Pullossa loppuun käyvä olut säilyy kolme vuotta pullotuksesta. Nøgne Ø Porter on Koffin portterin veroinen. Keskinäisessä vertailussa Nøgne ja Koff ovat väriltään aivan yhtä mustia. Nøgnen pumpulinen vaahto on vaaleampi ja hienojakoisempi kuin Koffin. Nøgnen tuoksu on katkeroinen, hedelmäinen, Koffin paahteinen ja hedelmäinen. Maku on erittäin samanlainen, kuiva, katkeroinen, Koffissa painottuu hieno lakritsainen paahteisuus ja Nøgnessa hedelmäisyys. 
Vuoden 2002 loppupuolella Henrik Ibsenin syntymäkaupungissa perustetun tinkimättömän Det Kompromissløse Bryggerin Nøgne Ø ("Alaston Saari") portteri tulee Alkon valikoimaan lokakuussa 2006. Vuonna 1819 perustetun Sinebrychoffin portteri on ollut tuotannossa vuodesta 1957, eli ensi vuonna juhlitaan suomalaisportterin 50-vuotistaivalta. 
Pullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 3,99 e. Maahantuoja Novovin Oy
oma olutarviointisi!

Nøgne Ø Imperial Stout, Det Kompromissløse Bryggeri AS, Grimstad, Norja

9,0 %-til., kantavierre 17,0 ºP, katkeroainepitoisuus 75 IBU, tumma stout. Suositus säilytyslämpötilaksi alle 15 ºC, tarjoilulämpötilaksi 8-12 ºC
Väri on sysimusta. Vaahto on ruskea, vähäinen. Tuoksu on salmiakkimainen, lääkemäisen yrttinen. Maku on tervamaisen paksu, kahvimainen, salmiakkimainen, yrttiliköörimäinen, kirpaisevan katkeroinen. Vahva täyteläinen maltaisuus peittää korkean alkoholipitoisuuden. Lähinnä tulee mieleen latvialainen musta Riga Balsami -yrttilikööri tai vähintäänkin salmiakkikoskenkorva-juomasekoitus. Jälkimaku on pitkä, syvä, pistävä, kuivuva, nautinnollisesti lämmittävä. Valmistuksessa käytetään ohra-, kaura- ja vehnämaltaita ja paahdettua ohraa. Humalalajike on Columbus. Nøgne Ø ("Alaston Saari") Imperial Stout tulee Alkon valikoimaan lokakuussa 2006. Oluen parasta ennen päivä on peräti viisi vuotta pullotuksesta. 
Pullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 4,37 e. Maahantuoja Novovin Oy
oma olutarviointisi!

Amarillo Weizen, valmistaja: Panimoravintola Plevna / Koskipanimo Oy, Tampere; valmistuttaja: Olutravintola Pikkulintu, Hki

5,0 %-til., suodattamaton, vaalea vehnäolut
Väri on kullankeltainen, samea. Vaahto on valkoinen, runsas, paksu, kestävä. Tuoksu on voimakas, mausteinen, vahvasti neilikkainen. Maku on vahva, raikas, viljainen, mausteinen, korianteria, fenkolia, neilikkaa. Rapsakka amerikkalainen humala kuivattaa ja katkeroittaa makukokonaisuuden. Vehnäoluen voimakas humalointi ei varsinaisesti kuulu tyyliin, mutta tässä Pikkulinnun omaan anniskeluunsa kehityttämässä kesäerikoisuudessa tämäkin onnistuu hienosti. 
Hanassa 0,5 l. Anniskeluhinta 5 e, Olutravintola Pikkulintu, Puotila, Hki
oma olutarviointisi!

Ander Göranssons Bästa Rököl, Närke Kulturbryggeri AB, Örebro, Ruotsi

6,3%, tumma savuolut
Väri on tumma, punertavan ruskea. Vaahto on savunharmaa, vankka, kestävä. Tuoksu on savuinen, hedelmäinen, karamellimäinen. Maku on vahva, täyteläinen, savuisen paahteinen, kuiva, katkeroinen. 
Hanassa 0,5 l. Anniskeluhinta 5 e. Olutravintola Pikkulintu, Puotila, Hki. Oma maahantuonti
oma olutarviointisi!

Utenos Porter, AB Utenos-Sveturis alus (Baltic Beverages Holding, Tanska), Utena, Liettua

6,8 %-til., kantavierre 17,9 p-%, katkeroainepitoisuus 19 EBU, väri 117 EBC, tumma pohjahiivaolut, portteri
Väri tumma, valoa vasten kirkkaan viininpunainen. Vaahto on runsas, paksu, epätasainen, ruskehtavan vaalea, aluksi kestävä, mutta haihtuu sitten kokonaan. Tuoksu on karamellimäinen, lasillisen lämmettyä paahtunutta. Maku on vahva, paksun hedelmäinen, karamellimäisen makea. Jälkimaku avautuu kuivana, paahtuneena. Pohjahiivatekniikalla valmistettu 'baltiportteri' on melkein oma oluttyyppinsä, joka sijoittuu tavallaan englantilaisen vahvan pintahiiva-portterin ja tšekkiläistyylisen miedon tumman pohjahiivaoluen väliin. Vuonna 1974 perustettu hieno Utenan panimo on alkanut suuntautua kansainvälisille markkinoille ja perinteinen 'porteris' on nykyisin nimetty yleismaailmallisesti. Alkon valikoimaan Utenan portteri tulee elokuussa 2006. 
Pullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 2,38 e.
oma olutarviointisi!

Utenos Beer, UAB Švyturys-Utenos Alus, Utena, Liettua  (Baltic Beverages Holding, Tanska)

5,0 %-til., kantavierre 12,2 p-%, katkeroainepitoisuus 23 EBU, väri 6,5 EBC, vaalea lager
Väri on vetisen haalea, vaalean keltainen, siiderimäinen. Vaahto kohoaa runsaana ja äänekkäästi poristen, isokuplaisena, epätasaisena, vitivalkoisena ja laskeutuu sitten nopeasti. Tuoksu on vaimea, miellyttävä katkeroisuus erottuu selvästi. Suutuntuma on vetinen, maku on vahvan luonteikas, kuiva humalan katkeroisuus potkaisee esille hienoa kirpeyttä. Jälkimaku on vahvan hedelmäinen ja edelleen kuiva. Lähinnä tulee mieleen virolaisen BBH-panimon Saku Hele (5,2 %), kerrassaan mainio yltiövaalea kesäolut, jonka rapsakka katkeroisuus on Utenan kanssa samaa luokkaa. 
Utenan kaupunki sijaitsee Liettuan koillisosassa, järviseudulla lähellä Latvian ja Valko-Venäjän rajaa, Ignalinan ydinvoimalan läheisyydessä. Panimon käyttämä lähdevesi pumpataan 615 metrin syvyydestä. Utenan panimo on perustettu vuonna 1974. BBH tuli osaomistajaksi vuonna 1997 (20 %) ja vuonna 2001 panimo yhdistettiin Liettuan vanhimman panimon, vuonna 1784 satamakaupunki Klaipedassa perustettuun Švyturykseen ('majakka'). Utenan oluet olivat vuosituhannen vaihteeseen saakka mielenkiintoisia, maalaisoluen tyylisiä herkkiä tuotteita, jotka suunnattiin suurelle yleisölle. Sittemmin oluet ovat asettuneet kansainväliseen kuosiin, mutta jotain kummallista mielenkiintoista tässäkin panimon peruslagerissa on. Utenos-lager tulee Alkon valikoimaan heinäkuussa 2006. (HUOM! Alkon tiedotteissa kantavierteeksi on merkitty 11,9 %.) 
Pullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 2,05 e
oma olutarviointisi!

1698 300 years, Shepherd Neame, Faversham, Kent, Iso-Britannia

6,5 %-til., kantavierre 12,25 p-%, katkeroainepitoisuus 23 EBU, pullossa kypsyvä ale, strong ale
Väri on punertavan ruskea, puolitumma. Vaahto on keskinkertainen, kestävä. Tuoksu on miellyttävän katkeroinen pulloa avattaessa, muuten varsin vaimea. Maku on vahva, raskaan hedelmäinen, pehmeän toffeinen, alkoholimainen kirpaisu on piristävä. Iso-Britannian vanhimman panimon 300-vuotisjuhlaolut humaloidaan kolme kertaa voimakkaasti tuoksuvalla kentiläisellä humalalajikkeella. 
Pullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 3,34 e
oma olutarviointisi!

Saaremaa Tuulik, AS A. Le Coq Tartu Õlletehas, Tartto, Viro / AS A. Le Coq, Tartto Viro / Olvi Oyj, Iisalmi

5,2 %-til., vaalea lager
Saarenmaan olutperinteiden hieno jatkaja on laitettu uuteen kuosiin. Tuulik ('tuulimylly') on nyt vihreässä etiketissä puolen litran tölkissä ja isossa elintarvikemuovipullossa. Etiketissä on myös uutena elementtinä katajanmarjan kuva ja teksti 'maultaan katajainen'. Saatavuuskin on parantunut, sillä nyt Tuulikia myydään Virossa myös muualla kuin kansainvälisillä merilinjoilla. Maahantuojan (Olvi Oyj) kannattaisi harkita myös Tuulikin varsinaista maahantuontia Suomeen: Tuulik on katajalla maustettu vaalea lager, joka kilpailee samassa sarjassa Lammin Sahti Oy:n Saimaan Panimossa teettämien Käki- (4,5 %) ja Puhti (7,0 %) -katajaoluiden kanssa. 
Saaremaa Tuulik -lagerin väri hailean vaalean keltainen. Vaahto on runsaana kuohuva, vitivalkoinen, epätasainen, laskeutuu nopeasti jääden pälvinä oluen pinnalle. Tuoksussa tupsahtaa katajanmarjojen aromi ja tuo mieleen Gordon's Ginin (pikkupoikana koettuna). Maku on raikas, vaimea, katajanmarjan aromi selvästi myös maussa. Jälkimaussa lievästi hedelmäisyyttä. Tasapainoinen, helposti juotava, maukas olut. 
Muovipullo 1,0 l ja tölkki 0,5 l. Ei tuontia Suomeen
oma olutarviointisi!

Bolshoja Kruzhka, OAO Vena, Zeljabinsk / Pietari (Pivovarennaja Kompanija Baltika / Carlsberg, S&N)

7,0 %-til., kantavierre 14,0 p-%; vaalea lager
Väri on vaalea, kullankeltainen. Vaahto on kauniin vitivalkoinen, nousee runsaana, pehmeänä, laskeutuu nopeasti haihtuen melkein kokonaan. Tuoksu on vaimea, hedelmäinen. Suutuntumassa vahva heinämäinen, kuiva katkeroisuus. Maku on vahva, terävän alkoholimainen, hedelmäinen. Jälkimaussa nousee hieno katkeroinen pisto. "Iso tuoppi" on pietarilaisen Vena-yhtiön Uralin itäpuolella sijaitsevan siperialaisen sivupanimon vahva tuote. Suomalainen Sinebrychoff omisti pietarilaispanimon muutaman vuoden ajan ja remontoi vanhan teknologian uuteen aikakauteen. Nykyisin Vena kuuluu tanskalaisen Carlsbergin ja englantilaisen Scottish&Newcastlen omistamaan jättimäiseen Baltika-panimokonserniin. 
Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen
oma olutarviointisi!

Belij Medved krepkoje, OAO Amstar, Ufa, Venäjä

7,2 %-til., kantavierre 16 p-%, vaalea lager, bock
Väri on ruskeankeltainen, punertava. Vaahto on vaalea, runsas, laskeutuu kestäväksi pitsiksi oluen pinnalle ja lasin reunoille. Tuoksu on kukkamaisen hedelmäinen. Maku on vahvan hedelmäinen, tasapainoinen, jälkimaussa kuivattua hedelmää, taatelia. "Jääkarhu" ("valkoinen karhu") on hieno, tasapainoinen, bock-tyylinen olutherkku. Ufan kaupunki sijaitsee Siperian radan varrella, Ural-vuoriston länsipuolella. 
Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen. 
HUOM! Sama tuote Moskovassa valmistettuna on arvioitu alla eri tilanteessa
oma olutarviointisi!

Belij Medved, Pivovarnja Moskva-Efes, Moskova, Venäjä

7,2 %-til., kantavierre 16 p-%, vaalea lager 
Väri on syvän keltainen, punertava, puolitumma. Vaahto on olematon. Tuoksu on vaimean hedelmäinen, katkeroinen. Maku on vahvan luonteikas, voimakas, hedelmäisen makea, heinämäisen kuiva, katkeroinen. Belij Medved ('valkoinen karhu' tai 'jääkarhu') on tyylikkään voimakas bock-mainen nautiskeluolut. 
Muovipullo 1,5 l. Ei tuontia Suomeen
oma olutarviointisi!

A Arsenalnoje Traditional Beer, OAO Pivovarennaja Kompanija Baltika, Pietari, Venäjä / Baltic Beverages Holding

5,1 %, vaalea lager
Väri on puolitumma, punertava. Vaahto on valkoinen, laskeutuu nopeasti. Tuoksu on vahvan hedelmäinen. Maku on täyteläinen, vahva, makea, hedelmäinen, aprikoosia, luumua. Valmistuksessa käytetään myös karamellimaltaita ja tulos on lähes märzen-tyylinen, tasapainoinen, maukas perusolut, hyvää venäläistä 'aseistusta'. Baltika-panimon normaalin tyyliin kuuluvaa numerointia ei tämän sarjan tuotteiden nimissä käytetä. A-kirjain kuitenkin on etiketissä aivan samaan tapaan. 
Muovipullo 1,5 l. Ei tuontia Suomeen
oma olutarviointisi!

Baltika eksportnoje / Export Lager No 7, OAO Pivovarennaja Kompanija Baltika, Pietari, Venäjä / BBH

5,4 %-til., kantavierre 12,5 p-%, väri 7 EBC, katkeroainepitoisuus 10 EBU, vaalea lager, suositus tarjoilulämpötilaksi 4-7 °C
Väri on vaalean kullankeltainen, hailakka, kirkas. Vaahto on vitivalkoinen, epätasainen, ilmava, runsas, kohtuullisesti kestävä. Tuoksu on hedelmäinen ja kuivan heinämäinen. Maku on vahva, hedelmäinen, tasapainoinen, lyhyehkössä jälkimaussa aprikoosia. Kierrekruunukorkki todella myös avautuu pelkillä käsillä. 
Pullo 0,33 l., kierrekruunukorkki. Alkon vähittäismyyntihinta 2,09  e, anniskeluhinta 4,0 e olutravintoloissa. Maahantuoja Oy Sinebrychoff Ab.
oma olutarviointisi!

Chimay Red, S.A. Bières de Chimay N.V., Baileux, Belgia

7,0 %-t., tumma trappistiluostariolut, suositus tarjoilulämpötilaksi 10-12 °C
Väri on tumman ruskea, punertava, marjamehumainen, samea. Vaahto on vähäinen, vaihteleva, haihtuu nopeasti. Tuoksu on vienohko, maltainen, karamellinen. Maku on pehmeän silkkinen, täyteläinen, kuivattua hedelmää, lievää lakritsaisuutta. Valmistuksessa käytetään ohramaltaiden, humalan, hiivan ja veden lisäksi vehnää ja sokeria. Tasapainoinen ja vankka makuelämys, jossa taustat tunteva löytää satojen vuosien historian luostarin muurien sisällä. 
Pullo 0,33 l. Anniskeluhinta 6,00 e
oma olutarviointisi!

La Gauloise Blonde, Brasserie du Bocq, Purnode, Belgia

6,3 %-t., vaalea ale, suositus tarjoilulämpötilaksi 5 °C
Väri on syvän keltainen, kirkas. Vaahto on kauniin valkoinen kukka ylöspäin suippenevassa pienessä nimikkotuopissa tarjoiltuna. Tuoksu on hedelmäinen. Maku on hedelmäinen, mausteinen, sopusuhtaisen voimakkaasti katkeroinen. Pullossa loppunkäyvä olut valmistetaan esi-isien reseptien mukaisesti. Vallonian Purnodessa sijaitsevan panimon perusti Martin Belot vuonna 1858, ja suku omistaa sen edelleen. Brasserie du Bocq on keskittynyt vuodesta 1967 alkaen pelkästään pulloissa käyvien pintahiivaoluiden valmistukseen. Saatavilla on myös tumma Brune-versio. 
Pullo 0,33 l. Anniskeluhinta 5,50 e
oma olutarviointisi!

Duvel, Duvel Moortgat N.V., Puurs, Belgia

8,5 %-til., katkeroainepitoisuus 33 EBU, vaalea pintahiivaolut, ale, suositus tarjoilulämpötilaksi 6-10 °C
Väri on hyvin vaalea keltainen, hunajavesimäinen, samea. Vaahto on vitivalkoinen, kohoaa runsaana, laskeutuu nopeasti haihtuen lähes kokonaan. Vaahto on niin pehmeä ja runsas, että panimo erityisesti varoittaa etiketissä kaatamaan oluen varovasti lasiin. Tuoksu on vahvan hedelmäinen, raikas. Maku on vahva, piristävän alkoholimainen, mutta kuitenkin pehmeä. Rapea fenkolimaisuus yhdistyy hienosti tasapainoiseen katkeroisuuteen. Jälkimaussa jopa lievää savuisuutta. Vuodesta 1871 toiminut perhepanimo kunnioittaa perinteitä, jotka ovat tehneet Belgiasta ainutlaatuisen 'olutparatiisin'. 
Pullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 2,99 e
oma olutarviointisi!

Bocmanis, A/s Cesu alus (A. Le Coq / Olvi Oyj), Cesis, Latvia

7,0 %-t, kantavierre 13,5 p-%, katkeroainepitoisuus 24 EBC, väri 10,0 EBC, vaalea bock
Latvialaisen Olvi-panimon vahva lager viihtyi Suomen Alkon valikoimassakin pari vuotta. Tuotteeseen liittyy tietysti erikoissuutta ja bock-tyylisen oluen vahvaa eksotiikkaa, mutta eihän se toki Olvin omalle Tuplapukille (8,5 %, pullo 0,33 Alkossa 1,63 e) vedä vertoja. Bochmaniksen väri on hyvin vaalean kellertävä. Vaahto on valkoinen, kauniin tasainen ja pehmeä, niukahko ja haihtuu nopeasti. Tuoksu on vahva, sikunamaisen pistävä. Maku on makea, alkoholimainen, lämmittävästi piristävä. 
Olvin Baltia-konserniin (AS A. Le Coq) vuodesta 1997 kuulunut Cesu alus -panimo on Pohjois-Euroopan vanhin oluttehdas, perustettu vuonna 1590. Panimo on toiminut vuonna 2006 800-vuotisjuhliaan viettävän Cesiksen keskiaikaisen linnan muurilla. Uusi tuotantolaitos valmistui vuonna 2001 kaupungin laitamilla olevalle teollisuusalueelle. Vuoden 2002 alkupuolella panimo sai uuden osoitteen Aldaru laukums, Oluenpanijan aukio. 
Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen
oma olutarviointisi!

Pripps Blå Extra Strong, Carlsberg Sweden AB, Ruotsi

7,2 %-til., vaalea lager
Väri on syvän keltainen. Vaahto on valkoinen, vähäinen, nopeasti haihtuva. Tuoksu on vahva, makeahko, alkoholimainen. Maku on voimakas, makea. Mieleen tulee lähinnä Olvin hieno Tuplapukki (8,5 %). Vuonna 1828 perustettu Prippsin panimo edustaa ruotsalaista panimoperinnettä. Nykyisin Pripps kuuluu tanskalaiseen Carlsberg Breweries -konserniin, samaan kuin suomalainen Sinebrychoff
Tölkki 0,5 l. Ei tuontia Suomeen
oma olutarviointisi!

Wittekerke Rosé, Bavik Brouwerij SA, Harelbege, Bavikhove, Belgia

4,3 %-til., marjaolut, witbier. Suositus tarjoilulämpötilaksi 6-10 ºC.
Raikas, marjainen kesäyllätys Belgiasta! Panimo tunnetaan Suomessa Alkon valikoimassa olevan Petrus Dubbel Bruin (6,5 %) -alen valmistajana. Olut on alunperin belgialainen vehnäolut, valko-olut (witbier), joka on sitten maustettu vadelmalla. Väri on erikoinen vaaleanpunainen, roséviinimäinen. Vaahto on valkea, vähäinen. Tuoksu on vahvasti marjainen. Maku on raikkaan vadelmainen, kevyt, kuiva. Parhaimmillaan helposti juotava kokonaisuus on omasta huurteisesta korkeasta lasista nautittaessa. 
Hanassa 0,4 l., anniskeluhinta 4,90 e, esimerkiksi Näköalaravintola Kolme Kaisaa, Hki
oma olutarviointisi!

Old Bank's A, Diamond Beer Oy, Hki, valmistuspaikka De Proef Brouwerij, Lochristi, Belgia

5,0 %-til., vaalea lager
Turkulainen olutravintola Old Bank teettää kahta erilaista omaa olutta, vaaleaa kesäolutta ja tummaa talvikauden olutta. Vaalea Old Bank's A valmistetaan Dirk Naudtsin perustamassa belgialaisessa panimossa ravintolan työryhmän ideoiden pohjalta. Tuotteen kehittely on aloitettu vuonna 2005 ja ensimmäisen erän valmistumiseen kului seitsemän viikkoa. 
Väri on vaalean keltainen, kirkas, simamainen. Vaahto on valkoinen, keskinkertainen, kestävä. Tuoksu on hedelmäinen, sitrusmainen. Maku on hienostuneen kevyt, kesäinen. Luonnetta tuo upea humalointi (Hallertau ja Tomahawk), jota kuivahumalointi täydentää. Maku on raikkaan sitrusmainen ja katkerot viimeistelevät hienon kuivan kokonaisuuden. 
Hana 0,33 l. / 0,5 l. Anniskeluhinta 4,50 e / 6 e. Old Bank, Turku ja muut Hallman-yhtiöiden ravintolat
oma olutarviointisi!

Märzen, Panimoravintola Herman, Turku

4,8 %-t., kantavierre 12,5 p-%, tumma lager, märzen
Väri on kuparinruskea, punertava, samea. Vaahto on keskinkertainen, ruskehtava, tasainen, kestävä. Tuoksu on tuhti, vahvan maltainen. Maku on viljainen, pehmeän maltainen, täyteläinen, syvä, jyvämäinen. Maku on makea ja makeus jää lievänä tahmeutena jälkimakuunkin. Humalointi on onnistunut hienosti. Tasapainoisen maukas pienpanimo-olut tuo lähinnä mieleen virolaisen Sillamäen panimon München Vasknen (vaskinen, kuparinen; 6,1 %), jonka varjoon Hermanin Märzen kuitenkin jää. 
Hanassa (0,4 l) 4,50 e, Panimoravintola Herman, Turku
oma olutarviointisi!

Helles, Panimoravintola Herman, Turku

5,0 %-t., kantavierre 12,0 p-%, vaalea täysmallasolut, lager
Väri on vaalean keltainen, appelsiinin värinen, samea, läpinäkyvä. Vaahtoa ei ole lainkaan. Tuoksu on maltainen, täyteläinen. Maku on pehmeän maltainen, viljainen, hedelmäinen. Lyhyt jälkimaku. Helles on juotavuudeltaan helppo täysmallasolut, jossa on luonnetta ja vankkuutta. 
Hanassa (0,4 l) 4,50 e, Panimoravintola Herman, Turku
oma olutarviointisi!

Föri, Panimomiehet, Tuorlan panimo, Piikkiö

4,5 %-t. vaalea lager
Väri on syvän kullankeltainen, kirkas, puolitumma. Vaahtoa ei ole. Tuoksu on vähäinen. Maku on tasapainoinen, vaimea, laimea, jopa luonteeton. Helposti juotava peruslager, jossa on mukana miellyttävästi lämmittävä pienpanimoaromi. 
Hanassa 0,5 l. anniskeluhinta 4,50 e, Puutorin Vessa, Turku
oma olutarviointisi!

Kesä, Panimoravintola Koulu, Turun Panimo Oy, Turku

4,8 %-t., puolitumma ale
Punertavan ruskea väri. Niukka, vahva vaahto. Maltainen, makeahko tuoksu. Maku on maltaisen tuhti, lievästi makea. Humalan katkerot puraisevat hienosti jälkimaussa. Tasapainoinen, raikas, kesäinen olut. 
Hanassa 0,4 l. anniskeluhinta 4,80 e, Panimoravintola Koulu.
oma olutarviointisi!

Vehnä, Panimoravintola Koulu, Turun Panimo Oy, Turku

5,4 %-t., puolitumma vehnäolut, ale
Väri on ruskean keltainen, tummahko. Vaahto on valkoinen, vähäinen. Tuoksu on viljainen, hedelmäinen, lakritsainen. Maku on makean maltainen, viljainen, täyteläinen. Tuhti, vahva maku. Voimakkaasti sahtimainen, baijerilaistyylinen vehnäolut. 
Hanassa 0,5 l. anniskeluhinta 5 e, Panimoravintola Koulu.
oma olutarviointisi!

Käki Katajaolut, Lammin Sahti Oy, Lammi

4,5 %-til., tumma lager
Väri on todella kauniin punertavan ruskea, kuparinen, kirkas. Vaahto on olematon. Tuoksu on voimakkaan hedelmäinen, vahva. Maku on mieto, lähes vetinen, katajan aromi tulee miellyttävän pistävästi esille. Helppo juotavuus. Käki-keskiolut on ollut Lammin Sahdin tuotannossa vuodesta 2002. 
Pullo 0,33 l. Vähittäismyyntihinta 1,65 e
oma olutarviointisi!

Vehnäolut, Koskipanimo Oy, Tampere

5,0 %-til., kantavierre 12,3 p-%, katkeroaineet 10 EBU, väri 13 EBC, suodattamaton, vaalea vehnäolut
Vehnäolutta Tampereelta vuodesta 2003.Väri on syvän keltainen, samea. Vaahto on valkoinen, runsas, nopeasti asettuva. Tuoksu on makean maltainen, viljainen, fenkolimainen. Maku on raikkaan viljainen, täyteläinen, fenolimainen, lakritsainen. Vehnä on täysmallasolut ja vehnämaltaan osuus on 60 %. Raikas baijerilaistyyppinen vehnäolut on ollut tuotannossa vuodesta 2003. 
Hanassa 0,5 l. Anniskeluhinta Panimoravintola Plevnassa (Tre) 4,90 e. Hyvät Olutravintolat -yhdistyksen Kuukauden Hanaolut kautta maan heinäkuussa 2006
oma olutarviointisi!

Panimosima, Koskipanimo Oy, Tampere

5,0 %, vaalea hunajajuoma
Perinteistä Panimosimaa kesällä 2006 Plevnasta!Erinomainen kesähitti! Panimosimassa yhdistyy hieno vanhanaikainen perinne nykyaikaiseen, helposti juotavaan panimotuotteeseen, vaikka mallastettua viljaa ei käytetäkään. Perinteinen Panimosima valmistetaan hunajasta, fariinisokerista, hiivasta, sitruunasta ja humalasta. Väri on kirkkaan keltainen. Vaahto nousee nopeasti vitivalkoisena ja haihtuu sitten kokonaan. Tuoksu on simamainen: sitruunaa, rusinaa, hiivaa. Maku on raikkaan sitruunainen ja simamainen fariinisokeri tekee lievästi siirappimaisen juoman melkein ylimakeaksi. Sitruunaviipale sopii hyvin Panimosiman sekaan. 
Juuri tämänlaista kotitekoista simaa, rusinoiden kanssa, prosenteitta (?) meidän etelähämäläisessä perheessä nautittiin kesäisin vapusta elokuulle. Ei siis ihme, että kaupan suomalaiset ja ruotsalaiset simat eivät ole maistuneet. Vasta Panimosima nousee samalla tasolle.
Hana 0,5 l. Anniskeluhinta Panimoravintola Plevna, Tre, Olutravintola Olohuone, Tre 5,20 e / 4 e (0,33 l.)
oma olutarviointisi!

Plevnan Pale Ale, Koskipanimo Oy, Tampere

Plevnan Pale Ale vuodesta 2002!4,6 %-til., kantavierre  p-%, katkeroaineet  EBU, väri  EBC, vaalea pintahiivaolut, I.P.A.
Väri on punertavan ruskea, kirkas. Vaahto on valkoinen, niukka, kestävä. Tuoksu on vahva, katkeroinen. Maku on rapsakan katkeroinen, raikkaan omenainen, vaimean hunajainen, lievästi paahtuneen hedelmäinen, kuiva aromi. Kuivassa jälkimaussa on nokkosta. Tasapainoinen, helposti juotava, mutta luonteikas ja puhdas Indian Pale Ale
Hanassa 0,5 l. Anniskeluhinta Panimoravintola Plevnassa (Tre) 4,60 e.
oma olutarviointisi!

Utopias, Boston Beer Co, Boston, Massachusett, Yhdysvallat

25,6 %-til./ 20 p-%, kantavierre / original gravity 48 ºPl (1.0074 SG), kalorit 12 / unssi, 107 / 2 unssia, tumma pintahiivaolut, barley wine
Samuel Adams Utopias, maailman vahvin olut!Maailman vahvin olut! Käymismenetelmällä valmistettu portviinimäinen olut on väriltään tumma, punertavan ruskea, kirkas. Vaahtoa ei ole. Tuoksu on makean viinimäinen. Maku on vahva, lämmittävä, karamellimäinen, paahteinen, viinimäinen. Varsinainen nautiskelijan erikoisuus, ainutlaatuisuus, joka ihastuttaa Olutravintola Pikkulinnun (Puotila, Hki) amerikkalaisten oluiden teemaviikoilla touko-kesäkuussa 2006. Valmistuksessa käytetään karamellimallasta (60 %), Two Row Pale ja Moravian mallasta, Münchener mallasta ja baijerilaista savumallasta. Humalalajikkeet ovat Hallertau Tettnang ja Mittlefruh, Spalt-Spalter ja tšekkiläinen Saaz. Hiivana on kaksi erityisesti kehitettyä hiivakantaa. Kypsymistä varten olut varastoidaan 10 kuukaudeksi tammisiin viski-, portviini- ja konjakkitynnyreihin. Samuel Adams Utopias pakataan erikoiseen 0,7 litran keraamiseen pulloon, joka muistuttaa panimon perinteistä käymistankkia. Samuel Adamsin panimo Bostonissa valmisti ensimmäisen erän vuonna 2001 uuden vuosituhannen kunniaksi (MM II), jolloin olut oli 24 %:n vahvuista. Vuonna 2003 valmistuneessa toisessa erässä (25,6 %-til.) on 8000 numeroitua pulloa. Olutravintola Pikkulinnun kuusi pulloa ovat 5700-sarjaa. 
Keraaminen erikoispullo 0,7 l., anniskeluhinta 170 e; 12 e / 0,04 l. Maahantuoja Diamond Beer Oy
oma olutarviointisi!

Innis & Gunn Oak Aged Beer, Innis & Gunn Brewing Company Ltd., Edinburgh, Skotlanti, Iso-Britannia

6,6 %-til., kantavierre 15,9 p-%, katkeroainepitoisuus 19 EBU, väri 22,2 EBC, tummahko ale
Väri on punertavan ruskea, kirkas. Vaahto on vaalea, heikosti punertava, keskinkertainen, pysyvä. Tuoksu on raikkaan hedelmäinen, tuore. Maku on täyteläinen, hunajaisen paksu, makea, hedelmäinen, vaniljamainen, lämmittävä. Mallasviskin aromi on vaimea. Seitsemän päivää kestävän pintahiivakäymisen jälkeen skotlantilais-ale kypsytetään 30 vuorokautta tammisissa valkotammitynnyreissä ja sen jälkeen vielä 47 vuorokautta 'liiton sammioissa' (marrying tun). 77 vuorokauden prosessin vakuudeksi pullossa on panimomestarin ja pullotukseen hyväksyjän allekirjoitukset. Kentuckyn (USA) valkotammesta tehtyjä tynnyreitä käytetään vain yhden kerran, jonka jälkeen ne myydään viskitislaamolle. Nykyinen toimitusjohtaja Dougal Sharp perusti Innis & Gunn -panimon vuonna 2003 ja heti seuraavana vuonna Oak Aged Beer ('tammikypsytetty lagerolut') voitti IBC:n (International Beer Competition) pääpalkinnon. Panimo on osa William Grant and Sons -viskitislaamoa. 
Pullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 2,87 e
oma olutarviointisi!

Capucijn, Budelse Brouwerij BV, Budel, Hollanti

6,5 %-til., kantavierre 17,6 p-%, katkeroainepitoisuus 18 EBU, väri 65,5 EBC, tumma pintahiivaolut, ale
Väri on kuparinruskea, punertava, kirkas. Vaahto on vaalean ruskea, runsas, laskeutuu melko nopeasti kestäväksi peitoksi oluen päälle. Tuoksu on melko niukka, hedelmäinen. Maku on hedelmäinen, lakritsainen, lievästi paahtunut, täyteläinen, maltainen. Hollannin Brabantissa, Belgian rajalla sijaitsevan pienpanimon 'abdij bier van hoge gisting' (pintahiivakäymisellä valmistettu luostariolut) valmistetaan avosammioissa ohra- ja vehnämaltaista, vedestä, humalista ja sokerista. Budelin panimo on perustettu vuonna 1870 ja sitä johtaa Artsin perhe neljännessä polvessa. Alunperin nimi oli "De Hoop", toivon panimo. Capucijn-nimi viittaa ranskalaisiin kapusiinimunkeihin, jotka ovat perustaneet Budeliin luostarin. Merkinnällä 'abdij' (engl. 'abbey') tarkoitetaan maallisen panimon olutta, joka valmistetaan luostarioluen tapaan. 
Pullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 2,25 e. Maahantuoja Diamond Beer Oy
oma olutarviointisi!

Burgen Pils Premium, valmistettu Saksassa, valmistuttaja Lidl Suomi Ky, Vantaa

4,5 %-til., vaalea lager
Väri on vaalea keltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, runsas, laskeutuu ja haihtuu nopeasti. Tuoksu on vahvan maltainen, lievästi katkeroinen. Maku on keveän maltainen, heikkoa humalan katkeroisuutta erottuu.
Tölkki 0,33 l., vähittäismyyntihinta Lidl-myymälöissä 0,89 e
oma olutarviointisi!

Schwaben Bräu Pilsner, Schwaben Bräu, Stuttgart, Saksa

4,5 %-t., kantavierre 10,3 p-%, vaalea lager
Suomen kaikkien aikojen halvin olut! Juhannuksen alla vuonna 2006 kuuden pullon monipakkauksessa sisällön litrahinta on 1,37 e. 
Väri on vaalea keltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, runsas. Tuoksu on neutraali. Maku on laimea, kuiva, erittäin heikkoa katkeroisuutta erottuu lyhyessä jälkimaussa. 
Pullo 0,33 l., vähittäismyyntihinta Lidl-myymälöissä 3,89 e/ 6 plo
oma olutarviointisi!

Drongens Plezierke, lisenssivalmistaja Brouwerij Slaghmuylder, Ninave, Belgia

7,5 %-til., vaalea pintahiivaolut, ale
Väri on kellertävä, samea. Vaahto on valkoinen, runsas. Tuoksu on hedelmäinen. Maku on pehmeän hedelmäinen, maltainen, vahva humalan katkeroisuus tulee selvästi esille. 
Pullo 0,33 l. Vähittäismyyntihinta 6 e.
oma olutarviointisi!

Rogue Mocha Porter, Oregon Brewing Co, Newport, Oregon, USA

5,1 %-til., tumma pintahiivaportteri
Mokkaportteri on tarkoitettu 'veijarille jokaisessa meissä'. Väri on aivan musta. Vaahto on ruskea, runsas, pehmeä, tasainen, kestävä. Tuoksu on paahteinen, lakritsainen. Maku on vahva, syvä, täyteläinen, paahteinen, lakritsainen, pehmeän kahvimainen, hedelmäinen, kuiva. Humalan katkeroisuus on vahva, aitoon amerikkalaiseen tapaan. 
Pullo 0,355 l. Anniskeluhinta 6 e. (Satunnaisesti tuontia Suomeen, keväällä 2006 mm. Pikkulintu ja One Pint Pub, Hki. Ensi-ilta oli 2001 Helsingin Olutfestivaalin Amerikan olutseikkailun teemassa.)
oma olutarviointisi!

Marston's Pedigree, Marston's Brewery, Burton, Englanti

4,5 %-t., kantavierre 10,7 p-%, katkeroainepitoisuus 26 EBU, väri 18 EBC, puolitumma ale, bitter. Suositus tarjoilulämpötilaksi 10-12 ºC
Väri on punertavan ruskea, tumma, kirkas. Vaahto on äärimmäisen niukka. Tuoksu on pähkinäinen, paahteinen, kuiva. Maku on kuivan pähkinäinen, puumainen, vieno katkeruus sopii hyvin helposti juotavaan kuivaan kokonaisuuteen. Vuodesta 1834 toiminut panimo on Marstonin perheen (v. 1898) omistama perinteinen keskienglantilainen pienpanimo. Panimon käyttämää ainutlaatuista valmistusjärjestelmää kutsutaan nimellä Burton Union. Pedigree valmistetaan pale ale -maltaista, 83 % lattiamallastettuina. Humalat ovat Fuggless, Goldings ja Worchester. 
Hana 0,5 l. Anniskeluhinta 5,80 e. (Hyvät Olutravintolat ry:n Kuukauden Hanaolut kesäkuussa 2006.) Pullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 3,40 e. Maahantuoja Diamond Beer Oy
oma olutarviointisi!

Budels Parel, Budelse Brouwerij BV, Budel, Hollanti

6,0 %-til., vaalea pintahiivaolut, ale
Väri on kullankeltainen, kirkas. Vaahto on olematon. Tuoksu on maltainen, kevyt. Maku on makeahko, tasapainoinen, miellyttävästi katkeroinen. Pitkä, vahva jälkimaku kohottaa kokonaisuuden luonteikkaaksi. Lähinnä Parel muistuttaa tšekkiläistä klassikkoa, Budejovický Budvar -pohjahiivaolutta. 
Hanassa 0,5 l. anniskeluhinta 5,80 e. Pullo 0,33 l. Maahantuoja Diamond Beer Oy. HOK-Elannon OlutHuoneiden Kuukauden Olut kesäkuussa 2006
oma olutarviointisi!

Nick's ale, Bryggeriet Skands, Fredriksberg, Tanska

5,1 %-til., vaalea real ale
Tanskalaisen nousevan pienpanimotoiminnan hyvä esimerkki on Skands. Oluet valmistetaan käsityönä huolellisesti valikoiduista raaka-aineista tavoitteena toteuttaa panimomestarin unelmat parhaista mahdollisista oluista. Nick's ale on englantilaistyyppinen, pullossa loppuun käyvä pastöroimaton real ale, elävä olut. Humalalaatu on Northern Brewer. Väri on punertavan ruskea. Vaahto on vaalea, runsas, nopeasti laskeutuva. Tuoksu on voimakkaan hedelmäinen. Maku on hedelmäinen, pähkinäinen, täyteläinen, kova, kuiva. Katkeroisuus nousee rapean voimakkaana esille. Jälkimaku on kuiva, katkeroinen, hedelmäinen. 
Pullo 0,7 l. Anniskeluhinta 10 e. Satunnaisesti tuontia Suomeen. Keväällä 2006 One Pint Pub, Hki
oma olutarviointisi!

Legenda III, Oy Hartwall Ab, Helsinki / Lahden panimo (Scottish & Newcastle, Englanti)

4,5 %-t., kantavierre 11,2 p-%, katkeroainepitoisuus 19 EBU, väri 12 EBC, vaalea lager
Väri on kauniin kullankeltainen. Vaahto on valkoinen, nousee runsaana, haihtuu nopeasti. Tuoksu on vaimean maltainen. Maku on täyteläisen maltainen, hedelmäinen, lievästi katkeroinen. Legenda on Suomen luonteikkaampia mietoja peruslagereita. 
Pullo 0,33 l. Vähittäismyyntihinta 1,20 e 
oma olutarviointisi!

Exclusive, TUB Rinkuškiai, Birzai, Liettua

5,0 %, vaalea lager 
Väri on vaalean keltainen. Vaahto on keskinkertainen, valkoinen, haihtuu nopeasti. Tuoksu on vähäinen, lievästi katkeroinen. Maku on tasapainoisen tyylikäs, vaimea, maltainen, jälkimaku on vienon katkeroinen. Tällaista olutta on totuttu kutsumaan Premium-tason panimotuotteeksi. Kesäkuussa 2006 helsinkiläisen Oluthuone Poirotin Birzai-viikkojen aloitusolut. 
Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen, paitsi satunnaisesti
oma olutarviointisi!

Port Premium, TUB Rinkuškiai, Birzai, Liettua

5,0 %, vaalea lager
Väri on hyvin vaalea keltainen. Vaahto on valkoinen ja vähäinen. Tuoksu on voimakkaan diasetyylimäinen. Maku on voimainen, selvästi voimakkaammin kuin esimerkiksi tšekkilagerit. Jälkimaussa miellyttävää humaloiden katkeroisuutta ja heinämäisyyttä. Rinkuškiain Port ('uosto', 'satama') -tuoteperhe kunnioittaa Riian ja Birzain satamia, joiden kautta aikoinaan kulki humalan tie. 
Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen, paitsi satunnaisesti
oma olutarviointisi!

Classic Miezinis, TUB Rinkuškiai, Birzai, Liettua 

4,8 %, vaalea lager
Perinteisen pohjoisliettualaisen reseptin mukaan valmistettu 'klassinen ohraolut'. Väri on vaalean keltainen. Vaahto on valkoinen, runsas, lyhytkestoinen. Tuoksu on selvästi diasetyylimäinen. Maku on maltainen, hedelmäinen. Voimainen aromi erottuu selvästi. Miellyttävä humalointi tekee jälkimaun kuivahkoksi. 
Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen, paitsi satunnaisesti
oma olutarviointisi!

Zaibo, TUB Rinkuškiai, Birzai, Liettua

9,5 %, vaalea lager, bock
Liettuan Birzain alueen maalaisolutperinne on edelleen voimissaan, vaikka pienehköllä alueella on useita kaupallisia panimoitakin. Vuonna 1991 perustettu moderni panimo on nimetty Birzaissa sijaitsevan Rinkuskis-kylän mukaan. Sen tuotteissa on säilynyt mainiolla tavalla Birzain maalaisoluiden melkein sahtimainen perinne. Zaibo ('salama') on vahvana vaaleana lagerina lähes bock-tyylinen piristävä salamanisku. Väri on vaalean keltainen, hieman punertava. Vaahto on valkoinen, runsas, laskeutuu melko nopeasti. Tuoksu on vahvan hedelmäinen, imelä. Maku on maltainen, hedelmäinen, kirpeä. Poirotin Birzai-viikkojen hienoin erikoisuus, jota ei (ainakaan) pidä jättää väliin. 
Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen, paitsi satunnaisesti
oma olutarviointisi!

Kuld, AS Saku Ölletahas (Baltic Beverages Holding), Saku, Viro

5,2 %-t.,vaalea lager. Suositus tarjoilulämpötilaksi 6-8 ºC.
Väri on hyvin vaalea, kullankeltainen. Vaahto on vitivalkoinen, runsas, tiheä, keskinkertaisesti kestävä. Tuoksu on upeasti katkeroinen, heinämäinen, hedelmäinen. Maku on vahvasti ja monipuolisesti hedelmäinen, sitrusmainen, miellyttävän makea jälkimaku, joka on kuitenkin melko lyhytkestoinen. Raikas hedelmäisyys ja toisaalta kuivan heinäkuhilaan aromi luovat mielikuvia nostalgisesta vanhanaikaisuudesta. Toisaalta tasapainoinen tyylikkyys tekee oluesta modernin. Välittömästi Tallinnan ulkopuolella Harjun kunnan puolella sijaitseva panimo on perustettu vuonna 1820 eli vuonna 2005 vietettiin 185-vuotisjuhlavuotta. Kuld ('kulta') on pakattu erikoiseen kohopainettuun, ruskeaan lasipulloon. Kaulaetiketin mukaan Kuld on: Hohtavanhenkinen ('säravaim') panimotuote, oluiden parhaimmistoa!
Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen. (Panimon maahantuoja Servaali Oy).
oma olutarviointisi!

Fuller's London Pride, Fuller, Smith and Turner PLC, Griffin Brewery, Chiswick, Lontoo, Englanti

4,7 %-t., vaalea ale
Väri on keltainen, vaalea, kirkas. Vaahto on valkoinen, runsas, keskinkertaisesti kestävä ja pysyvä. Tuoksu on maltainen ja katkeroinen. Maku on pehmeän vaimea, lähes laimea. Humaloiden katkeroisuus nousee upeasti esille ja peittää kuivalla rapeudellaan laimeahkon maltaisuuden. Humalalajikkeet ovat Target, Challenger ja Northdown. 
Pullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 3,00 e, anniskeluhinta 5,60 e. Maahantuoja Heinon Juomat Oy
oma olutarviointisi!

Fuller's 1845, Fuller, Smith and Turner PLC, Griffin Brewery, Chiswick, Lontoo, Englanti

6,3 %-t., katkeroainepitoisuus 36 EBU, tumma ale. Suositus tarjoilulämpötilaksi 12 ºC
Väri on punertavan ruskea, kirkas. Vaahto on runsas ja kestävä. Tuoksu on maltainen, karamellimäinen, katkeroinen. Maku on täyteläinen, voimakas, paahteinen, karamellimäisen ja kuivan hedelmäisen makea, katkeroinen. Upea pitkäkestoinen jälkimaku muistuttaa vielä pitkään hienosta makunautinnosta. Valmistuksessa käytetään Amber-mallassekoitusta ja Goldings-humalia. Pullossa loppuun käyvä elävä real ale -olut kehitettiin alunperin vuonna 1995 lontoolaisen perhepanimon 150-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. 
Pullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 3,62 e, anniskeluhinta 6,00 e. Maahantuoja Heinon Juomat Oy
oma olutarviointisi!

ESB Fuller's Extra Special Bitter, Fuller, Smith and Turner PLC, Griffin Brewery, Chiswick, Lontoo, Englanti

5,9 %-t., katkeroainepitoisuus 30 EBU, vaalea bitter ale
Väri on tummahko, punertavan ruskea. Vaahto on ruskehtava, niukka, kestävä. Tuoksu on paahteinen, pähkinäinen, hedelmäinen, lievästi katkeroinen. Real ale -versiona (St. Urho's Pub, Hki, toukokuussa 2006) testattuna esille nousee ennen kaikkea tuotteen raikkaan hedelmäinen tuoreus ja miellyttävästi tasainen, tuntuvan katkeroinen jälkimaku. 
Pullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 3,48 e, anniskeluhinta 6,00 e. Hanassa usein myös real alena. Maahantuoja Heinon Juomat Oy
oma olutarviointisi!

Summer Bitter, Stadin panimo Oy, Hki

5,0 %-til., kantavierre 11,3 p-%, katkeroainepitoisuus 28 BU, tummahko pintahiivaolut, ale
Väri on tummahko, punertavan ruskea, samea, läpinäkyvä. Vaahto on vaalea, vähäinen, kestävä. Tuoksu on vahvan hedelmäinen, tuhti. Maku on tiukka, kovan hedelmäinen, aprikoosimainen, lakritsamainen, vahva. Vaimea katkeroisuus. - Oikeastaan mikään tässä oluessa ei viittaa kesään. Silti kokonaisuus on hyvin kiinnostava, vahvan luonteikas. 
Hana 0,5 l. Anniskeluhinta 5 e. Kalaravintoloissa Helsingissä ja Kirkkonummella
oma olutarviointisi!

Kukko tumma III, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas / Fisutta Oy, Laitila

3,8 %-til., kantavierre , väri 60 EBC, katkeroaineet 18 EBU, tumma täysmallaslager. Suositeltu tarjoilulämpötila 9-15 ºC
Väri on ruskehtavan punainen, tumma, kirkas. Vaahto on tiheä, paksu, kestävä, runsas. Tuoksu on paahteinen, maltainen. Maku on kepeä, paahteinen, makean maltainen. Miellyttävä ja helposti juotava. Hienosti onnistunut tšekkiläistyylinen tumma olut. 
Tölkki 0,5 l., vähittäismyyntihinta 2,10 e. Hanassa olutravintoloissa 0,5 l. 5 e
oma olutarviointisi!

Krušovice Cerné, Královský Pivovar Krušovice a.s., Krušovice, Tšekin tasavalta

3,8 %-til., tumma lager
Väri on sysimusta. Vahto on ruskehtava, kermamaisen paksu, runsas, kestävä. Tuoksu on karamellimäisen makeahko, paahtunut. Maku on tasapainoinen, maltainen, kevyehkö, luonteikas ja täyteläinen. Suutuntumassa lakritsaa. Jälkimaku jää näin laimeassa oluessa lyhyeksi, mutta kokonaisuus on erittäin hienosti tumman tšekkilagerin tyypin mukainen. 'Kuninkaallinen' panimo on perustettu Saazin alueella sijaitsevaan Krušovicen kaupunkiin vuonna 1581 ja kaksi vuotta myöhemmin Itävallan keisari Rudolf II (1576-1612) nimitti sen panimokseen. Siitä saakka Krušovicen panimo on ollut kuninkaallinen, královský. 
Pullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 2,35 e
oma olutarviointisi!

Pilsner Urquell, Pilsner Urquell A.S., Plzen, Tšekin tasavalta

4,4 %-til., kantavierre 11,9 p-%, väri 11,0 EBC, katkeropitoisuus 37 EBC-yks., vaalea pils
Väri on keltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, keskinkertainen. Tuoksu on paksun hedelmäinen, katkeroinen. Maku on upean katkeroinen, heinämäisen kuiva, tasapainoinen. Jälkimaku on sopivasti katkeroinen ja pitkä. Yhdessä Budéjovický Budvarin kanssa testattuna Urquell saa pisteitä luonteikkuudesta ja katkeroisuudesta. Budvar puolestaan on pehmeämpi Tšekkiläisen Plzenin kaupungin saksankielinen nimi on Pilsen ja nimi Urquell viittaa "ikilähteeseen", joista oluen perusraaka-aine, vesi, saadaan. Pilsenin oluenpanon historia ulottuu vuoteen 1295, mutta vuonna 1842 monet kaupungin porvarit yhdistivät toimintansa Urquellin edeltäjäksi: Mestansky Pivovar ("Porvareiden panimo"). Vuodesta 1999 Urquellin panimo, Plzenský Prazdroj, on kuulunut eteläafrikkalaiseen South African Breweries PLC -yhtiöön. 
Pullo 0,5 l., Alkon vähittäismyyntihinta 2,45 e; tölkki 2,30 e. Maahantuoja Servaali Oy
oma olutarviointisi!

Budéjovický Budvar, Budéjovický Budvar N.P. (Národní podnik), Ceske Budéjovice, Tšekin tasavalta

4,5 %-til., vaalea lager
Väri on vaalea, keltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, keskinkertainen. Tuoksu on tasapainoinen, hedelmäinen. Maku on pehmeä, täysipainoinen, kuivahko, hedelmäinen, helposti juotava. Hieno, katkeroinen jälkimaku. Oluenvalmistustraditio Ceske Budéjovicessa ulottuu aina vuoteen 1265, jolloin kuningas Otakar II perusti kaupungin. Budvaria valmistava panimo aloitti toimintansa vuonna 1895. 
Pullo 0,5 l., vähittäismyyntihinta 2,15 e. Maahantuoja Heino Juomat Oy
oma olutarviointisi!

Rokrammi Pils A, Oxa Oy Saimaan Panimo, Lappeenranta

5,2 %-til., kantavierre 12,9 p-%, katkeroainepitoisuus 45 EBU, väri 15,3 EBC, vaalea lager
Väri on syvän keltainen, läpinäkyvä, sameahko. Vaahto on valkoinen, runsas, keskinkertaisesti kestävä. Tuoksu on vienosti hedelmäinen ja katkeroinen. Maku on tasapainoisen raikas, hedelmäinen ja rapean katkeroinen. Miellyttävästi kuivuva ja katkeroinen jälkimaku. Oluen valmistuksessa käytetään runsaalla kädellä (45 EBU) Hallertau-katkerohumalaa ja Saaz-aromihumalaa. Rokrammi on alunperin keskioluena (4,6 %) Yleisradion entisen musiikkiohjelman nimikko-olut silloisesta Oxan Mikkelin pienpanimosta, jonka laitteet on huhtikuussa 2006 asennettu Helsingin Kampin uuteen panimoravintolaan Bruuveriin. Vahva Rokrammi Pils on kevään 2006 uutuus, joka tulee kesäkuussa myös Alkon valikoimaan. 
Pullo 0,33 l, Alkon vähittäismyyntihinta 1,81 e
oma olutarviointisi!

Kronenbourg Blanc, Brasseries Kronenbourg S.C.A., Strasbourg, Ranska / Scottish & Newcastle, Englanti 

5,0 %-til., kantavierre 11,8 p-%, katkeroainepitoisuus 11 EBU, väri 5,2 EBC, valko-olut
Väri on vaalea, samean keltainen, simamainen. Vaahtoa ei ole lainkaan. Tuoksu on sitrusmainen, kynsilakkamainen. Maku on raikas, hedelmäinen, poreilevan sitrusmainen kuin limonadi, rusinan makuaromi lisää oluen simamaisuutta. Sopii mainiosti aurinkoisen kesäpäivän janonsammuttajaksi ja myös tulevien oluenystävien uudeksi, (positiivisesti) yllättäväksi tuttavuudeksi. 
Valtava ranskalainen panimoyhtiö sijaitsee Koillis-Ranskan Strasbourgissa, jonka Cronenbourg-kaupunginosan mukaan panimo on saanut nimensä. Jérome Hatt perusti panimon vuonna 1664, ja se sai nykyisen nimensä vuonna 1885. Nykyisin yhtiöllä on neljä panimoa, joista suurin on Strasbourgin eteläpuolella sijaitseva Obernai. Sen vuosituotanto on 600 miljoonaa litraa, koko panimoyhtiön tuotannon ollessa 800 miljoonaa litraa. (Vrt. Suomessa olutmarkkinat ovat runsaat 400 miljoonaa litraa.) Ranskassa Kronenbourgin markkinaosuus kulutuksesta on 40 % ja sen tuotteita viedään 120 maahan. Vuodesta 2000 ranskalaispanimo on kuulunut englantilaiseen Scottish & Newcastle -konserniin, samaan kuin suomalainen Oy Hartwall
Pullo 0,3 l, Alkon vähittäismyyntihinta 2,29 e. Maahantuoja Oy Hartwall Ab
oma olutarviointisi!

Franziskaner Hefe-Weissbier, Spaten-Franziskaner-Bräu GmbH, München, Baijeri, Saksa (InBev, Belgia)

5,0 %-til., kantavierre 11,8 p-%, katkeroainepitoisuus 11 EBU, suodattamaton vaalea vehnäolut
Väri on punertavan keltainen, vaalea, samea. Vaahto on valkoinen, tasainen, tiheä, kestävä, runsas. Tuoksu on aivan mahtava: pehmeä, makean hedelmäinen. Maku on tasapainoinen, täyteläinen, runsas, hedelmäisen aromaattinen, aprikoosimainen, banaanimainen. Mukava juotavuus kylmän raikkaana. Valmistusaineet vesi, vehnämallas, ohramallas, humalauute. Suomessakin on saatavissa myös Dunkel (5,0 %) ja suodatettu Kristallklar (5,0 %, Alko 2,86 e). 
Pullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 2,88 e. Maahantuoja Oy Sinebrychoff Ab
oma olutarviointisi!

Fastenbier, Brauerei Heller, Bamberg, Baijeri, Saksa

5,5 %-til., kantavierre 14,5 p-%, katkeroainepitoisuus 32 EBU, tummahko lager, savuolut
Ainutlaatuinen ensimmäinen erä bambergiläisen Hellerin panimon pääsiäisajan kausiolutta Suomessa! Ravintola Kolme Kaisaa Helsingin Kalliossa on tuonut erän oluterikoisuutta alkuperäisissä tammitynnyreissä. Fastenbier ('paasto-olut') on väriltään punertavan ruskea, läpinäkyvä, tasaisen samea. Vaahto on erittäin runsas, ruskehtava, kestävä. Tuoksu on savuisen maltainen, viljainen. Maku on kevyesti savuinen, täyteläinen, maltainen. Helposti juotava olut jää pitkänä, miellyttävänä jälkimakuna lämmittämään kurkkua. Paastonajan oluen perinne ulottuu kauas vuosisatojen taakse, jopa antiikin aikaan. Luostareissa munkit panivat vahvaa olutta paastopäiviksi. Schlenkerlan paasto-olut on perinteisesti omassa panimossa tarjolla tuhkakeskiviikosta pääsiäiseen eli Suomeen on saatu periaatteessa viitisen viikkoa liikaa kypsynyt olut. Hellerin panimon tuotteita (Aecht Schlenkerla Rauchbier) on hyvin saatavilla Suomessakin, maahantuonti alkoi vuonna 1999. Märzen (5,1 %) kuuluu Alkon valikoimaan ja Urbock (6,5 %) on arvostettu joulunajan kausiolut. Panimon historia ulottuu vuoteen 1405 ja savuoluen valmistus alkoi vuonna 1678. (Arvio ensi-illassa 24.5.2006). 
Väri on punaisenruskea, tasaisen samea. Vaahto on isokuplainen, vähäinen, nopeasti haihtuva. Tuoksu on raikas, vähäinen. Maku on voimakkaan savuinen, tasapainoinen, tuoreen raikas, hedelmäinen, maltainen. Erikoisolueksi helppo juotavuus. Jälkimaussa savuinen aromi säilyy edelleen miellyttävän tasapainoisena ja lämmittävänä. Mukaan tulee myös lakritsaisuutta ja humalan katkeroinen sävyaromi. Hellerin maailmankuulujen oluiden savuisuus saadaan pyökkilastujen savusta, joka lasketaan vaalean pilsnermaltaan läpi omassa mallastamossa. (Arvio 25.5.2006, toisen tammitynnyrin viimeisimmistä tuopeista.
Hana tammitynnyristä 0,5 l. anniskeluhinta 5 e; 0,25 l. 2,50 e. Ravintola Kolme Kaisaa, Kallion Kurvi, Hki, 24.5.2006 alkaen. Maahantuoja Servaali Oy
oma olutarviointisi!

Isojano-olut, Oy Hartwall Ab, Helsinki / Lahden panimo (Scottish & Newcastle, Englanti)

5,7 %-til., kantavierre 12,8 p-%, katkeroaineet 20 EBU, väri 9 EBC, suodattamaton vaalea pohjahiivaolut, lager
Väri on vaalean keltainen, samea, läpinäkyvä. Vaahto on valkoinen, runsas, kohtalaisesti kestävä. Tuoksu on kohtuullinen vähäinen, lievästi katkeroinen. Maku on laimean neutraali, vain vaimea maltaisuus erottuu. Kokonaisuus on helposti juotava, melko neutraali olut, joka varmasti nautintatilanteessa painottuu määrään. Hartwallin Isojano-oluttapahtuma järjestetään tänä vuonna helatorstain viikonloppuna jo 13. kerran. Tapahtuman erikoisolut on laadultaan ja toimivuudeltaan vaihdellut, onpa joskus ollut makuvirheiden takia pilallakin. Tänä vuonna olut on onnistunut, mutta ei tarjoa mitään erityistä luonnetta tai piirrettä. Joka tapauksessa tällaisen tapahtumaoluen valmistaminen on erittäin kannatettava projekti, Hartwallin panostus olutkulttuuriin. 
Hanassa Hartwallin Isojano-tapahtumassa 24.-27.5.2006. Anniskeluhinta 5 e (0,5 l) 10 e (1 l.)
oma olutarviointisi!

Vauhtiveikko, Panimo & Tislaamo Teerenpeli, Lahti

5,3 %-til., suodattamaton, vaalea vehnäolut
Väri on aprikoosinkeltainen, samea. Vaahto on valkoinen, keskinkertainen, nopeasti haihtuva. Maku on makean hedelmäinen, maltainen, viljainen, toffeemainen, raikas. 
Hanassa 5,60 e / 0,5 l. anniskeluhinta Teerenpeli-ravintoloissa.
oma olutarviointisi!

Grimbergen Blonde / Blond, N.V. Brouwerej Alken-Maes S.A., Waarloos, Belgia

6,7 %-til., kantavierre 14,7 p-%, katkeroainepitoisuus 13,3 EBU, väri 12,1 EBC, vaalea pintahiivaolut (Abteibier, Abbey beer). Tarjoilulämpötilasuositus 3-7 ºC.
Väri on kullankeltainen, lievästi punertava. Vaahto on valkoinen, runsas, paksu, kestävä. Tuoksu on voimakkaan hedelmäinen. Maku on raikkaan hedelmäinen, pehmeä, täyteläinen, lievästi makea jälkimaku. 
Pullo 0,33 l. Anniskeluhinta 6,50 e. Maahantuoja Oy Hartwall Ab
oma olutarviointisi!

Grimbergen Dubbel / Double, N.V. Brouwerej Alken-Maes S.A., Waarloos, Belgia

6,5 %-til., kantavierre 14,7 p-%, katkeroainepitoisuus 22,6 EBU, väri 63 EBC, tumma pintahiivaolut (Abteibier, Abbey beer). Tarjoilulämpötilasuositus 3-7 ºC
Väri on tumma, läpikuultavan punertava. Vaahto on ruskehtavan vaalea, pursuavan runsas, epätasainen, paksu, kestävä. Tuoksu on vahva, kuivan karamellimäinen. Maku on tasapainoinen, hedelmäinen, paksun karamellimäinen, täyteläinen. Vahva täyteläisyys ja hedelmäisyys ovat oluen keskeiset piirteet. Hyvin tyylipuhdas dubbel-olut. Grimbergenin luostarin historia ulottuu vuoteen 1128 ja vuosisatojen aikana siellä on myös pantu olutta. Nykyisin luostarin nimissä markkinoidut oluet valmistaa maallinen Alken-Maes -panimo. 
Pullo 0,33 l. Anniskeluhinta 6,50 e. Maahantuoja Oy Hartwall Ab.
oma olutarviointisi!

Odin pilsner, Danish Interbrew Ltd., Faxe, Tanska

4,6 %-til., vaalea lager
Väri on vaalea, kullankeltainen, kirkas. Vaahto on olematon. Tuoksu on kevyesti maltainen. Maku on hyvin laimea, tasapainoinen, virheetön janojuoma. Maussa erottuu häivähdys katkeroisuutta. Jälkimakua ei ole. HOK-Elanto / SOK on löytänyt pohjoismaisen peruslager-halpiksen, joka ei tuo mitään uutta Suomen olutvalikoimaan. 
Tölkki 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 1,50 e
oma olutarviointisi!

Krombacher Pils, Krombacher Brauhaus A.G., Krombach, Saksa

4,8 %-til., vaalea pils
Väri on hyvin vaalea keltainen, kirkas. Vaahto on runsas, valkoinen, kuohuvan pehmeä. Tuoksu on raikas, tuo mieleen porakaivoveden. Maku on viljainen, maltainen, täyteläinen. Maltaista makeutta ja pilsin katkeruutta sopivassa, tasapainoisessa suhteessa. Tyypillinen pohjoissaksalainen lager, jonka tarjoiluun kuuluu hitaasta ja hartaasta laskemisesta seuraava mahtavan komea vaahtokukka. "Sieben Finger Schaum", saksalaiset sanovat haluten oluensa  'seitsemän sormen vaahdolla'. 
Hanassa 0,5 l. anniskeluhinta 5,60 e. HOK-Elannon OlutHuoneiden kuukauden hanaolut toukokuussa 2006.
oma olutarviointisi!

Bischofshof Urhell, Brauerei Bischofshof, Regensburg, Baijeri, Saksa

4,8 %-til., vaalea lager
Väri on kullankeltainen, kirkas. Vaahto on vitivalkoinen, paksu, kestävä, tiheä, kaunis. Tuoksu on pehmeän makea, heinämäinen. Maku on katkeroinen, kuivan heinämäinen, tasapainoisen helppo, vaimeakin. Kuiva hedelmäkaramellimäinen maku nousee mukavasti esille. Miellyttävässä jälkimaussa kuiva heinä jatkaa edelleen. Panimo on toiminut vuodesta 1649. 
Hanassa 0,5 l. anniskeluhinta 5,80 e. Hyvät Olutravintolat -yhdistyksen Kuukauden Hanaolut toukokuussa 2006 kaikkialla maassa. Maahantuoja Servaali Oy
oma olutarviointisi!

Kaisan Mahti, valmistuttaja Näköalaravintola Kolme Kaisaa, Hki; valmistaja Kuninkaankartanon Panimo, Mustiala, Tammela

6,1 %-til., kantavierre 13,7 p-%, suodattamaton tumma lager
Väri on tasapainoisen punertavan ruskea, puolitumma, samea. (Mahdin väri tuo mieleen ikimuistoisen "punaisen Jaffan tai Apsin", limonadit!) Vaahto on valkoinen, vähäinen, kestävä. Tuoksu on paksun hedelmäinen, mieleen tulee vähän käynyt omenasose. Suutuntumassa on reipasta, piristävää katkeroisuutta. Maku on täyteläisen hedelmäinen, maltainen. Taatelia, aprikoosia. Jälkimaussa vahva hedelmäisyys jää tuntumaan tahmeutena. Sahdinystävä löytää Mahdista myös miellyttäviä sahtimaisia, pehmeän hedelmäisiä piirteitä - katkeroisuus tosin ei kuulu sahtiin. 
Helsinkiläinen olutravintola Kolme Kaisaa on valmistuttanut tämän oman, frankenilaistyylisen 'kellerbierin' Bayreuthista vierailleen panimomestari Peter Breun valvonnassa. Alkuperäisistä raaka-aineista pilsner-maltaat ovat kotimaisia, karamelli- ja wienermaltaat sekä hiivan Breu toi mukanaan. Ensimmäinen erä valmistui Mustialan panimossa marraskuun lopussa vuonna 2005. Testitilanteessa oli Kaisan Mahdin neljäs tuotantoerä, joka on tullut myyntiin toukokuun alkupuolella vuonna 2006. 
Hanassa Näköalaravintola Kolme Kaisaa, Kurvi, Hki. Anniskeluhinta 5,20 e / 0,5 l
oma olutarviointisi!

Sandels, Olvi Oyj, Iisalmi

4,7 %-til., vaalea lager
Väri on kirkkaan kullankeltainen. Vaahto on valkoinen, vähäinen, melko kestävä. Tuoksu on lievästi maltainen. Maku on täyteläinen, pehmeä, maltainen, tasapainoinen. Juotavuus on helppo, mutta oluessa on silti luonnetta. Mieto Sandels on ollut Olvin tuotannossa vuodesta 1971, siis tänä vuonna (2006) vietetään Sandelsin 35-vuotisjuhlavuotta. Olut on saanut nimensä J.L. Runebergin "Vänrikki Stoolin tarinoista" tutun eversti Johan August Sandelsin mukaan. 
Pullo 0,33 l pullo, 0,5 l pullo ja tölkki. Vähittäismyyntihinta 1,05 e (0,33), 2,00 e (0,5 l). Hanassa olutravintoloissa
oma olutarviointisi!

Sandels, Olvi Oyj, Iisalmi

5,3 %-til. kantavierre 11,7 p-%, väri 9 EBC, katkero 20 EBU, vaalea lager
Väri on kirkkaan keltainen, syvempi ja kirkkaampi kuin miedossa versiossa. Vaahto on valkoinen ja hyvin vähäinen. Vähäinenkin vaahto haihtuu melkein kokonaan. Tuoksu on lähes olematon, hedelmäistä vivahdetta tulee esille. Maku on varsin luonteeton, laimeasti hedelmäinen ja katkeroinen. Jälkimaku on pitkä ja miellyttävästi katkeroinen. Miedon version kanssa rinnakkain maisteltuna sittenkin luonteikkaampi ja maukkaampi.
Pullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 1,32 e
oma olutarviointisi!

Olvi Export, Olvi Oyj, Iisalmi

5,2 %-til., kantavierre 13,0 p-%, katkeroainepitoisuus 19 EBU, vaalea lager
Väri on syvän keltainen, kirkas. Vaahto on vähäinen, haihtuu nopeasti. Tuoksu on lievästi katkeroinen. Maku on neutraali, tasapainoinen, luonteeton. Helppo juotavuus ja luonteettomuus leimaavat Olvin vahvaa peruslageria. Tuoksun aavistuksen verran lupaama katkeroisuus ehkä parantaisi kokonaisvaikutelmaa. 
Pullo (0,33 l) 1,29 e; tölkki (0,33 l) 1,56 e; (0,5 l) 2,26 e, Alkon vähittäismyyntihintoja
oma olutarviointisi!

Olvi Tumma, Oyj Olvi Abp, Iisalmi

4,3 t-%., kantavierre 11,5 p-%, suodattamaton täysmallasolut, tumma lager. Suositus tarjoilulämpötilaksi 9-17 ºC
Väri on kuparinruskea, hyvin tumma. Vaahto on ruskehtava, hienojakoinen, paksu, kestävä. Tuoksu on paahteinen, karamellimäinen, lakritsainen. Maku on hedelmäisen makea, karamellimäinen, täyteläinen ja samalla tasapainoisesti kevyehkö. Paahteinen, hieno jälkimaku. Olvin Tumma täysmallaslager on ison panimon oluentekijöiden käsityötaidon näyte, yksi hienoimmista suurten kotimaisten panimoiden vakiotuotteista. Tällainen olut pitäisi saada tuoreena suoraan tynnyristä. 
Pullo 0,5 l, vähittäismyyntihinta 1,95 e.
oma olutarviointisi!

Olvi Tuplapukki, Olvi Oyj, Iisalmi

8,5 %-t., kantavierre 18 % Plato, katkeruus 26 EBU, väri 18 EBC, vaalea lager, bock. Panimon tarjoilusuositus: viileänä.
Väri on punertavan keltainen, vaalea. Vaahto on vitivalkoinen, runsas, pehmeä, kestävä. Tuoksu on voimakas, heinämäinen, hedelmäinen. Maku on vahva, hedelmäinen, pähkinäinen, makean maltainen. Miellyttävä jälkimaku. 
Pullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 1,63 e. Tölkki 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 2,57 e. (Verottomassa ulkomaanmyynnissä myös tölkki 0,33 l.).
oma olutarviointisi!

Pääsiäisolut Påsköl, Nokian Panimo Oy, Nokia

6,5 %-til., kantavierre 15,1 p-%, katkeroainepitoisuus 20 EBU, väri 43,5 EBC, suodattamaton täysmallasolut,  tumma bock
Tämän kevään ainoa kotimainen pääsiäisen kausiolut, joka on saatavissa myös pullopakkauksessa! (Puolittain kotimainen vaihtoehto on Diamond Beer Oy:n Belgiassa teettämä Paasbier (6,5 % ja 4,7 %)). Hanaversiona testatun Nokian Pääsiäisoluen väri on punertavan ruskea, tumma. Vaahto on vähäinen. Tuoksu on vienosti maltainen. Maku on täyteläisen mämmimäinen, hailakka, laimea kokonaisuus. Erittäin hienoja ja maukkaita tummia oluita valmistavan Nokian Panimon tuotteena Pääsiäisolut on lievä pettymys. Korkea alkoholipitoisuus ja täyteläisyys ovat kiinnostavia ominaisuuksia, mutta laimean hailakka lopputulos ei ole onnistunut. 
Pulloversio: Väri on punertavan ruskea, läpinäkyvä, tumma, samea. Vaahto on vaalea, runsas, epätasainen, pysyvä. Tuoksu on raikkaan hedelmäinen, lakritsainen. Maku on voimakas, täyteläinen, hedelmäinen, lakritsainen. Humalan katkeruus tuntuu mukavasti suutuntumassa. Yllättävä havainto, miten pullopakkaus onnistuu näin selvästi paremmin kuin tynnyriolut. Yleensähän mahdollisimman suuri säilytysastia käsitetään pientä paremmaksi. 
Hana 0,5 l. Anniskeluhinta 5,50 e. Alkon vähittäismyyntihinta 1,51 e (0,33 l.). Kausiolut
oma olutarviointisi!

Paasbier, valmistuttaja Diamond Beer Oy, Hki; valmistaja De Proeuf Brouwerij, Lochristi, Belgia

6,5 %-til., kantavierre 16,7 p-%, katkeroainepitoisuus 19 EBU, väri 31 EBC, tumma ale
Väri on tummahko, ruskea, samea. Vaahto on valkoinen, ruskehtava, vahva. Tuoksu on hedelmäinen, voimakas. Maku on täyteläinen, hedelmäinen, aromaattinen. Paasbier ('pääsiäisolut') on saatavissa myös päivittäistavarakauppaversiona. Hollantilaissyntyinen Ronald de Waal on perustanut Diamond Beerin Helsingissä vuonna 1998. Alunperin yhtiö valmistutti omien reseptiensä mukaisesti oluita Suomen markkinoille Belgiassa. Gentin panimoyliopiston professori Dirk Naudts perusti De Proeuf Brouwerij -panimon vuonna 1995. Viime aikoina Diamond Beerin toiminnan toinen tärkeä alue on ollut idearikas maahantuonti. de Waal palkittiin syksyllä 2005 HOK-Elannon oluthuoneketjun Pro Cerevicia -kunniapalkinnolla. 
Pullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 2,56 e. Kausiolut
oma olutarviointisi!

Primátor Velikonocní lezák, Pivovar Náchod, Náchod, Tšekin tasavalta

4,8 %-til., kantavierre 12,1 p-%, katkeroainepitoisuus 33 EBU, väri 98 EBC, tumma lager
Väri on hyvin tumma, punertavanruskea. Vaahto on ruskehtava, nousee runsaana ja pysyy kestävänä oluen pinnalla. Tuoksu on laimean maltainen, vahvasti voimainen. Maku on laimea, lähes vetinen, lievästi makean maltainen. Voimainen aromi on ainoa vahvasti erottuva ominaisuus tässä 'suuren yön' pääsiäisoluessa. Lähinnä tuotetta voi pitää tavanomaisena tummana tšekkioluena. Náhodin panimo on toiminut vuodesta 1872. Náchodsky Primátor ('Náchodin pormestari') -tuotemerkki kehitettiin vuonna 1935. 
Pullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 2,40 e. Kausiolut
oma olutarviointisi!

Fishing Rod Pale Ale, Stadin panimo Oy; Hki

5,8 %-til., kantavierre 14,5 p-%, katkeroainepitoisuus 30 BU, vaalea pintahiivaolut, pale ale
Väri on syvän keltainen. Vaahto on niukka. Tuoksu on runsaan hedelmäinen. Maku on rikkaan hedelmäinen, kevyehkö, tuntuvan katkeroinen. Fishing Rod ('onkivapa') on englantilaistyylinen ale, jonka valmistuksessa käytetään pilsner-, wiener-, münchener- ja karamellimallasta, englantilaisia Admiral- ja Northdown-käpyhumalia. Kevään 2006 uutuus on Delifoxin Kalaravintoloiden Talon Olut.
Hana 0,5 l. Anniskeluhinta 5 e. Kalaravintoloissa Helsingissä ja Kirkkonummella.
oma olutarviointisi!

Yakima Pale Ale, Stadin panimo Oy; Hki

4,0 %-til., kantavierre 10,0 p-%, katkeroainepitoisuus 30 BU, vaalea pintahiivaolut, pale ale
Väri on syvän kullankeltainen, punertava. Vaahto on valkoinen, vähäinen, haihtuu nopeasti. Tuoksu on vahva, katkeroinen, kuiva. Maku on rapsakan katkeroinen, raikas, olut suorastaan kuivuu kielelle. YPA saa vahvimmin piirteensä amerikkalaisesta Yakima-humalasta. Mieto olut sopii mainiosti kuuman kesäpäivän rapeaksi virkistykseksi.
Hana 0,5 l. Anniskeluhinta 5,80 e
oma olutarviointisi!

Tinima Cerveza, Cerveceria Camagüey, Kuuba

10 ºPl (kantavierre), vaalea lager
Väri on hailakka keltainen, lievästi samea. Vaahto on valkoinen, nousee laiskahkosti ja jää kauniiksi pinnaksi oluen päälle. Tuoksu on vahva, hedelmäinen, pehmeä. Maku on äärimmäisen laimea, ei minkäänlaista luonnetta. Katkeruutta kuitenkin nousee esille lopuksi ja jälkimaku on melkeinpä katkeroinen. Tuoksun lupaamaa makeutta oluessa ei ole, pikemminkin olutta voi sanoa kuivaksi. Maapallon kuuman vyöhykkeen oluet ovat juuri tällaisia: luonteettomia, laimeita. Siinä vertailussa kuubalaistuote selviää kirkkaasti huipun tasolle. Tällaiset oluet sopivat janojuomaksi ja voimakkaasti maustettujen ruokien kanssa. Saarivaltakunnan panimo ilmoittaa etiketissä ainoastaan kantavierteen: 10º Platoa. Alkoholipitoisuus jäänee noin 4 tilavuusprosenttiin. 
Pullo (lasinen, ruskea, pitkäkaulainen) 0,35 l
oma olutarviointisi!

Panimosima, Koskipanimo Oy, Tampere

5,0 %, vaalea hunajajuoma
Väri on kirkkaan keltainen. Vaahtoa ei ole lainkaan. Tuoksu on silkkaa simaa: sitruunaa, rusinaisuutta, hiivaisuutta. Maku on makea, lähes fariinisokerimainen, paksu, raskas. Kokonaisuus on raikas, varsin laimea. Makeus muuttuu jännittäväksi kuivahkoksi tahmaisuudeksi. Jälkimaussa nousee miellyttävä, kirpeän hedelmäinen vivahde sopivan vahvana esille. Humalan käyttö valmistuksessa vaikuttaa juuri jälkimakuun. Perinteinen Panimosima valmistetaan hunajasta, fariinisokerista, hiivasta, sitruunasta ja humalasta. Hieno, tasapainoinen tuote - vapun ajan ehdotonta hittiainesta! 
Hana 0,5 l. Anniskeluhinta 5 e. Vapun aikaan mm. Panimoravintola Plevna, Tre, sekä Olutravintola Pikkulintu ja kalaravintolat, Hki
oma olutarviointisi!

Waltterin Walkoinen, Ravintolakoulu Perhon panimo, Hki

5,2 t-%, kantavierre 12,0 p-%, vaalea vehnäolut
Ravintolakoulu Perhon opiskelijoiden kehittämä keväisen raikas kausiolut on belgialaistyylinen valko-olut (witbier), jonka mallaspohjassa käytetään 30 % mallastettua vehnää. Väri on melkoisen haalea, kellertävä. Tuoksu on vahvan hedelmäinen, viljainen, maltainen. Maussa tuntuvat oluen mausteet korianteri ja varsinkin pomeranssi muutenkin raikkaan sitrushedelmäisessä ja maltaisessa yleisvaikutelmassa. Oluen nimi tulee siitä sattumasta, että kahdenkin valmistajan pikkuisten poikien nimeksi on sattumalta tullut Valtteri. 
Hanassa 0,5 l. 5,40 e; 0,25 l. 2,80 e. Vain Perhon ravintola, Hki
oma olutarviointisi!

Perhon Kevätolut, Ravintolakoulu Perhon panimo, Hki

6,0 t-%, kantavierre 13,5 p-%, tumma pintahiivaolut
Väri on hyvin tumma, ruskea, samea. Vaahto on runsas, kestävä. Tuoksu on maltainen, mämmimäinen, lakritsainen. Maku on täyteläinen, mausteinen, korianteria. Katkeroinen puraisu piristää lämpimän raskasta kokonaisuutta. Valmistuksessa käytetyt mallaslajikkeet ovat pilsner, münchner, tumma, karamelli ja värimallas. 
Hanassa 0,5 l. 5,20 e; 0,25 l. 2,60 e. Vain Perhon ravintola, Hki
oma olutarviointisi!

Karhu III, Oy Sinebrychoff Ab, Kerava; Porin panimo (Carlsber Breweries AS, Tanska)

4,6 %-til., vaalea lager
Väri on syvän keltainen, vaalea, kirkas. Vaahto on valkoinen, kohoaa runsaana, haihtuu nopeasti kokonaan. Tuoksu on vähäinen, maltaisuuden ja katkeroisuuden tasainen yhdistelmä. Maku on tasapainoinen, miellyttävän maltainen, aavistuksen verran syvempi ja vahvempi kuin virtaviivaisten suomalaisten lager-oluiden. Helppo juotavuus tekee Karhusta seurustelujuoman, saunaoluen ja ruokapöydän yleissärpimen. Vuonna 1853 perustettu Porin panimo toimii edelleen alkuperäisellä paikallaan kaupungin keskustassa. Nykyisin Koff valmistaa Karhu(j)a myös pääpanimollaan Keravalla. 
Pullo 0,33 l. Vähittäismyyntihinta 1,00 e
oma olutarviointisi!

Twisted Thistle IPA, The Belhaven Brewery Company Ltd, Dunbar, Skotlanti, Iso-Britannia

5,3 %-til., vaalea pintahiivaolut, ale
Väri on syvän keltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, melko runsaasti kohoava, kestävä, kaunis. Tuoksu on voimakkaan parfyymimäinen, raikas, värikäs. Maku on raikkaan katkeroinen, mausteinen, jälkimaku jättää mukavan janon tunteen: lisää juuri tätä - vaiko ehdottomasti jotain muuta janonsammuttajaa?!!! Valmistuksessa käytetyt humalat ovat Cascade ja Challenger. Belhavenin Indian Pale Ale voitti mietojen (alle 6 %) pintahiivaoluiden sarjan kevään 2006 Helsingin olutfestivaalilla. 
Pullo 0,5 l. Anniskeluhinta  e. Maahantuoja Heinon Juomat Oy
oma olutarviointisi!

McCallum's Stout, The Belhaven Brewery Company Ltd, Dunbar, Skotlanti, Iso-Britannia

4,1 %-til., tumma stout
Väri on tumma, kastanjanruskea. Vaahto on ruskehtava, hienojakoinen, runsas, kestävä. Tuoksu on raikas, maltainen, voimainen. Suutuntuma on raikkaan makea, mukana hieno paahteinen vivahdus. Maku on melkoisen vaimea, kuivahko. Jälkimaku on pitkä, paahteinen, tervainen, lakritsainen. Skotlantilaispanimo on perustettu vuonna 1719. 
Pullo 0,355 l. Vähittäismyyntihinta  e. Maahantuoja Heinon Juomat Oy
oma olutarviointisi!

Scottish Ale, The Belhaven Brewery Company Ltd., Dunbar, Skotlanti, Iso-Britannia

3,9 %-til., tumma ale
Väri on kuparinruskea, kirkas. Vaahto on vaalea, epätasainen, kestävä. Tuoksu on raikkaan hedelmäinen, pähkinäinen. Suutuntuma on savuinen, maku on tasapainoinen, täyteläisen maltainen, runsas, pehmeä. Savuinen vivahde on mukana myös jälkimaussa. Maun täyteläisyys on lähes uskomaton alhaiseen alkoholipitoisuuteen nähden. 
Pullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 3,15 e. Maahantuoja Heinon Juomat Oy
oma olutarviointisi!

St. Andrews Ale, The Belhaven Brewery Company Ltd., Dunbar, Skotlanti, Iso-Britannia

4,6 %-til., tumma ale
Väri on kauniin kuparinruskea, läpinäkyvä. Vaahto on runsas, pehmeän ohut, kestävä. Tuoksu on tasapainoisesti katkeroinen ja herättää kiinnostuksen olueen. Maku on raikkaan pehmeän hedelmäinen ja samalla savuinen, tervamainen, katkeroinen, baijerilaisen savuoluen kinkkuvivahde tulee mieleen. Pyhä Andrew on Skotlannin suojeluspyhimys, jonka mukaan vuonna 1719 perustettu skottipanimo on nimennyt oluensa. 
Pullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 3,25 e. Maahantuoja Heinon Juomat Oy
oma olutarviointisi!

Suklaa Porter, Oy Hartwall Ab, Helsinki / Lahden panimo (Scottish & Newcastle, Englanti)

4,5 %-t., kantavierre 12,0 p-%, katkeroaineet 16,0 EBU, väri 150 EBC, tumma täysmallas-, pohjahiivaolut, portteri
Hartwallin kiinnostavan Suklaa portterin viimeisestä (=ainoasta?) valmistuserästä vuoden verran säilytetty näyte on edelleen hyvässä kunnossa. Parasta ennen 13.08.2005, testaus 29.04.2006. Tuote ei ole enää tuotannossa. 
Väri on hyvin tumma, viinimarjanpunainen. Vaahto on ruskehtava, nousee runsaana ja laskeutuu kestävänä pitsikuviona oluen pinnalle ja lasin reunoille. Tuoksu on suklainen, maltainen, kuiva. Maku on suklaamainen, kaakaomainen, ei lainkaan rasvainen. Mausteisuutta, kanelia, neilikkaa. Tasapaino on kuitenkin onnistunut hyvin ja kokonaisuus on pikemminkin kuiva kuin ällöttävän makea. Suklaa sopii tunnetusti nautittavaksi hienon vahvan portterin kanssa, ja aivan selvästi myös jo oluen valmistusvaiheeseen. Etiketissä Suklaa portteria verrataan mittaamattoman arvokkaisiin Fabergé-munien valmistukseen käsityönä. Aika rohkea vertaus, joka ei jää täysin vastikkeettomaksi. 
Pullo 0,5 l. Ei enää tuotannossa
oma olutarviointisi!

Hartwall Porter III, Oy Hartwall Ab, Helsinki / Lahden panimo (Scottish & Newcastle, Englanti)

4,5 %-t., kantavierre 12,5 p-%, katkeroaineet 22,0 EBU, väri 150 EBC, tumma pohjahiivaolut, portteri
Väri on tummanruskea, punertava. Vaahto on vaalea, runsas, haihtuu kokonaan pois. Tuoksu on paahteinen, karamellimäinen. Maku on vahva, täyteläinen, lämmittävän paahtunut, kuivan hedelmäinen, sävykäs. Hartwallin portterin valmistuksessa käytetään tummia erikoismaltaita, paahdettua ohraa sekä jalohumalia. 
Pullo 0,5 l., vähittäismyyntihinta 2,15 e
oma olutarviointisi!

Aldaris Porteris, AS Aldaris, Riika, Latvia / Baltic Beverages Holding, Tanska

6,8 %-til., kantavierre 19,7 p-%, katkeroainepitoisuus 28 EBU, tumma pohjahiivaolut, portteri
Väri on punertavan kuparinruskea, hyvin tumma. Vaahto on ruskehtava, runsas, kestävä. Tuoksu on paahteinen, lakritsainen, sävykäs, muttei hyökkäävän voimakas. Suutuntuma on kirpeän hedelmäinen, maku lämmittävän paahteinen, lakritsainen, suklainen, hieman karamellimäinen. Miellyttävä, pitkä jälkimaku, jossa hulmahtaa pieni katkeroisuuskin esille. Erikoisen harvinaisen etikettimerkinnän mukaan Porteris pysyy kunnossa kolme päivää pullon avaamisen jälkeenkin. Yksi hienoimmista porttereista. 
Pullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 2,25 e. Maahantuoja Servaali Oy.
oma olutarviointisi!

Baltika No 6 Porter, OAO Pivovarennaja Kompanija Baltika, Pietari, Venäjä

7,0 %-til., kantavierre 17,0 p-%, tumma portteri
Väri on täysin musta, vain kirkasta valoa vasten tulee punertava sävy esille. Vaahto on runsas, pehmeä, sekakuplainen eli tanakassa massassa on myös isoja kuplia. Vaahto laskeutuu äänekkäänä tiiviiksi, kestäväksi kanneksi oluen päälle. Tuoksu on voimakas, makean paahteinen, vahvan viinimäinen. Maku on täyteläinen, paahteinen, tasapainoinen, voimakas. Jälkimaku on pitkäkestoinen, lakritsainen. Vahva alkoholipitoisuus ei nouse esiin, mutta paksu viinimäisyys tuntuu erityisen hienosti. Baltikan portteri on perinteisen englantilaisen tyylin mukainen. Koffin erinomaiseen portteriin (7,2 %-til.) vertaillen huomaa selvästi, että on kysymys saman tyylin oluista ja vielä saarivaltakunnan tyypistä. Koff on vieläkin mustempi, vaahto on ruskeampi ja ennen kaikkea humalointi on selvästi terävämpi. Koffin lääkemäinen yrttisyys korvaa Baltikan viinimäisyyden. Mutta: Baltika Porter on myös aivan huippuluokkaa - eikä mikään baltiportteri. (Useiden Baltian maiden panimoiden valmistamat portterit ovat pohjahiivatekniikalla tehtyjä tummia oluita, vrt. myös maltaiset tummat tšekit tai Hartwallin portteri). 
Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen
oma olutarviointisi!

Pardubický Porter, Pivovar Pardubice a.s., Pardubice, Tšekin tasavalta

8,0 %-til., kantavierre 19 %, tumma pohjahiivaolut
Väri on hyvin tumma, kuparinpunainen. Vaahtoa ei ole lainkaan. Tuoksu on lievästi paahtunut, humalan katkeruus häivähtää mukavasti. Maku on raikas, karamellimäinen, hedelmäinen, yllättävän laimea. Vahva alkoholipitoisuus ei nouse lainkaan esille. "Perinteisen tšekkiläisen tumman oluen" valmistuksessa käytetään neljää mallaslaatua ja myös sokeria. Tšekeissä harvinainen portteripanimo on perustettu vuonna 1891, eli Suomen valloitus alkaa 115-vuotisjuhlavuonna. 
Pullo 0,5 l. Anniskeluhinta 5 e. Maahantuoja Diamond Beer Oy
oma olutarviointisi!

Hartwall Porter III, Oy Hartwall Ab, Helsinki / Lahden panimo (Scottish & Newcastle, Englanti)

4,5 %-t., kantavierre 12,5 p-%, katkeroaineet 22,0 EBU, väri 150 EBC, tumma pohjahiivaolut, portteri
Väri on tummanruskea, punertava. Vaahto on vaalea, runsas, haihtuu kokonaan pois. Tuoksu on paahteinen, karamellimäinen. Maku on vahva, täyteläinen, lämmittävän paahtunut, kuivan hedelmäinen, sävykäs. Hartwallin portterin valmistuksessa käytetään tummia erikoismaltaita, paahdettua ohraa sekä jalohumalia. 
Pullo 0,5 l., vähittäismyyntihinta 2,15 e
oma olutarviointisi!

Suklaa Porter, Oy Hartwall Ab, Helsinki / Lahden panimo (Scottish & Newcastle, Englanti)

4,5 %-t., kantavierre 12,0 p-%, katkeroaineet 16,0 EBU, väri 150 EBC, tumma täysmallas-, pohjahiivaolut, portteri
Hartwallin kiinnostavan Suklaa portterin viimeisestä (=ainoasta?) valmistuserästä vuoden verran säilytetty näyte on edelleen hyvässä kunnossa. Parasta ennen 13.08.2005, testaus 29.04.2006. Tuote ei ole enää tuotannossa. 
Väri on hyvin tumma, viinimarjanpunainen. Vaahto on ruskehtava, nousee runsaana ja laskeutuu kestävänä pitsikuviona oluen pinnalle ja lasin reunoille. Tuoksu on suklainen, maltainen, kuiva. Maku on suklaamainen, kaakaomainen, ei lainkaan rasvainen. Mausteisuutta, kanelia, neilikkaa. Tasapaino on kuitenkin onnistunut hyvin ja kokonaisuus on pikemminkin kuiva kuin ällöttävän makea. Suklaa sopii tunnetusti nautittavaksi hienon vahvan portterin kanssa, ja aivan selvästi myös jo oluen valmistusvaiheeseen. Etiketissä Suklaa portteria verrataan mittaamattoman arvokkaisiin Fabergé-munien valmistukseen käsityönä. Aika rohkea vertaus, joka ei jää täysin vastikkeettomaksi. 
Pullo 0,5 l. Ei enää tuotannossa
oma olutarviointisi!

Herold Bohemian Black Lager, Pivovar Herold Breznice a.s., Breznice u Príbrami, Tšekin tasavalta

5,2 %, kantavierre 13,7 p-%, katkeroainepitoisuus 22 EBU, väri 154 EBC, tumma lager
Väri on tumman ruskea, samea. Vaahto on ruskehtava, paksu, kestävä. Tuoksu voimakkaan maltainen, maalaisoluen tapainen tuoden mieleen virolaisten pienpanimoiden tuotteet, esimerkiksi Viru Õlun upean Palmsen (5,6 %). Maku on karamellimäinen, makea, täyteläisen maltainen. Juotavuus erinomaisen hyvä. Herkän perinteiseltä tuntuvan oluen kokonaisuus on tasapainoisen laimea. Vuodesta 1506 (puoli vuosituhatta vuonna 2006!) toimineen tšekkiläisen linnapanimon olut valmistetaan pilsner-, münchener-, karamelli- ja värimaltaista, Saaz-humalasta ja lähdevedestä. Breznicen linna sijaitsee 65 km Prahasta etelään. Amerikkalainen Charles Corry kumppaneineen on omistanut pienpanimon vuodesta 1998. 
Pullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 2,45 e. Maahantuoja Alko Oy
oma olutarviointisi!

von Raven Birra Scura, Turmbräu Getränke-Vertriebs GmbH, Schwerin, Saksa

5,3 %-til., 25 EBU, tumma lager
Väri on hyvin tumma ruskea. Vaahto on vaalea, hieman ruskehtava, runsas ja paksu. Tuoksu on raikas, neutraali. Maku on täyteläinen, hedelmäinen, kuiva, tammimainen. Lyhyehkössä jälkimaussa puumaisuus korostuu. Olut tuo mieleen tuoreet saksalaiset kellarioluet ja maalaisoluet (Landbier) sekä Baltian maaseutupanimojen tuotteet. 
Pullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 1,55 e
oma olutarviointisi!

Stella Artois, n.v. InBev Belgium s.a., Bryssel, Belgia

5,2 %-til., katkeroainepitoisuus 22 EBU, vaalea lager
Väri on hailakan keltainen, kirkas. Vaahto on vitivalkoinen, runsas, pehmeä. Tuoksu on vähäinen, lievä hedelmäinen vivahde kuitenkin erottuu. Maku on kevyen raikas, hedelmäinen, kuivattujen hedelmien aromeja. Jälkimaku on kuiva ja vaatimaton. Belgian suurin panimo kutsuu tuotettaan "klassiseksi eurooppalaiseksi olueksi". Stella Artois -lagerin tausta ulottuu vuoteen 1366, jolloin Den Horen -kievarissa alettiin valmistaa olutta. Vuonna 1717 panimomestari Sebastien Artois sai haltuunsa Brysselistä itään Leuvenissa sijainneen panimon ja pian se kohosi Euroopan suurimpien panimokonsernien joukkoon. Panimo alkoi valmistaa kirkkaankeltaista pohjahiivalageria 1800-luvun lopulla nimellä Bock. Varsinainen menestys koitti kuitenkin pilsner-tyylisen Stella Artois -oluen kehittämisen jälkeen vuodesta 1926. (Vuonna 2006 juhlitaan alunperin jouluolueksi - "stella" = "tähti" - valmistetun kausituotteen 80-vuotisjuhlaa.) Myöhemmin Stella Artois -konserni yhdistyi Belgian johtavan lagerin Jupilerin tuottajan kanssa ja muodostui vahva markkinajohtaja n.v. Interbrew s.a. Alkaneella vuosisadalla yhdistyminen ja kansainvälistyminen on jatkunut ja 77 maassa panimotoimintaa harjoittavan konsernin nimi on nyt InBev. Se valmistaa 14 % maailman oluista.
Pullo 0,33 l. Vähittäismyyntihinta 2,28 e Alkossa. Maahantuoja Oy Sinebrychoff Ab
oma olutarviointisi!

Staropramen Dark Beer, Pivovary Staropramen a.s., Praha, Tšekin tasavalta

4,4 %-til., tumma lager
Väri on tumman ruskea, kuparinpunainen. Vaahto on hyvin runsas, nousee nopeasti ja pehmeästi laskeutuen melko nopeasti tasaiseksi pinnaksi oluen päälle. Tuoksu on upean maltainen, lievästi karamellimäinen. Maku on karamellimäinen, melkoisen laimea, makeus pyöristyy kuivaksi jälkimauksi. Luonne on hienosti oikean alkuperäisoluen tapainen, vaikka "vanhan kevään" olut on levinnyt kaikkialle maailmaan. Prahalaispanimo on toiminut vuodesta 1869. 
Pullo 0,33 l. Vähittäismyyntihinta 2,00 e. Maahantuoja Oy Sinebrychoff Ab
oma olutarviointisi!

HBF:n Vuoden Olut 2006!Brooklyn Lager, The Brooklyn Brewery, Brooklyn, New York, USA

5,0 %, puolivaalea pohjahiivaolut, lager
Helsingin Olutfestivaalin huhtikuussa nimeämä Vuoden Olut 2006! Väri on tummahko, punertavanruskea. Vaahto on hyvin runsas, pehmeä, valkea. Tuoksu on voimakas, kukkaisen katkeroinen. Maku on makeahkon hedelmäinen, pehmeän maltainen ja voimakas. Brooklyn Lager on panimon ensimmäinen tuote ja edelleen kaikkein suosituin. Etiketin mukaan tyyli noudattelee "ennen kieltolakia" USA:ssa runsaasti valmistettuja saksalaistyylisiä oluita. Brooklynin panimon panimomestari Garrett Oliver oli HBF:n tyylikäs ja miellyttävä päävieras keväällä 2005. Vuoden Oluen nimitys tuli tuotteen kannalta hieman liian aikaisin - Brooklyn Lager tulee Suomessa uudelleen markkinoille vasta kesäkuussa, jolloin Sinebrychoff alkaa hoitaa maahantuontia.
Pullo 0,355 l. Maahantuoja Sinebrychoff Oy 1.6.2006 alkaen
oma olutarviointisi!

American Dark Ale, Stadin Panimo Oy, Hki

4,7 %-til., kantavierre 11,7 p-%, katkeropitoisuus 30 BU, tumma suodattamaton pintahiivaolut, ale
Helsingin Olutfestivaalin pienpanimosarjan kultamitalisti v. 2006. Väri on erittäin tumman ruskea, valoa vasten rubiininpunainen. Vaahto on vankka, kermamainen, ohut, kestävä, epätasainen. Tuoksu on vähäinen, miellyttävä paahteinen ja katkeroinen sävy erottuu kuitenkin selvästi. Maku on tasapainoisen maukas, tyylikkäästi humaloitu, paahteisen maltainen kokonaisuus. Kuiva, katkeroinen, miellyttävän voimakas jälkimaku. 
Hanassa olutravintoloissa 0,5 l., anniskeluhinta 5,80 e.
oma olutarviointisi!

Laiskajaakko, Panimo & Tislaamo Teerenpeli, Lahti

4,5 %-til., kantavierre 12 p-%, tumma lager
Helsingin Olutfestivaalin pienpanimosarjan hopeamitalisti v. 2006. Väri on hyvin tumma, rubiinin puna tulee esille valoa vasten. Vaahto on runsas, paksu, mutta haihtuu nopeasti. Tuoksu on paahtunut, karamellimäinen, paksu. Maku on raikkaan hedelmäinen, lakritsainen. Erinomainen, kuiva jälkimaku. Laiskajaakko on helposti juotava tumma olut. 
Hanassa 0,4 l., anniskeluhinta 4,80 e, Teerenpeli-ravintoloissa Lahdessa, Helsingissä ja Tampereella
oma olutarviointisi!

Savuolut James, Koskipanimo Oy, Tampere

5,2 %-til., kantavierre 12,6 p-%, katkeroainepitoisuus 30 EBU, väri 55 EBC, tumma savuolut
Helsingin Olutfestivaalin pienpanimosarjan pronssimitalisti. 
Plevnan ravintolapanimon ensimmäisen savuoluen väri on tumma, punertavan ruskea. Vaahto on vaalea, kestävä laskeutuen nopeasti oluen pinnalle. Tuoksu on maltainen, miellyttävästi savuinen. Maku on tasapainoinen, hienovaraisesti savuinen ja paahteinen. Katkeroisuus nostaa jälkimakua ja pitkittää nautinnollista makuelämystä. Hämmentävän upea savustetun kinkun makuaromi tulee mukavan sopivalla tavalla esiin, aivan kuin bambergiläisessä klassikossa Schlenkerla Rauchbierissä. Koskipanimo käyttää valmistuksessa Bambergistä, Saksan Baijerista, hankittuja savumaltaita. Maltaiden savuisuus tehdään kuivatusvaiheessa, kun pyökkipuusta lähtevän savun annetaan kulkea maltaiden lävitse. Jameksen muut mallaslaadut ovat pilsner, tumma ja karamelli. Humalalajike on Vanguard. Erittäin hienosti ja tasapainoisesti onnistunut makuerikoisuus! Maku paranee kun oluen antaa hieman lämmetä varsin kylmäksi säädetystä tarjoilulämpötilasta. Savuolut James on Plevnan uutuus helmikuussa vuonna 2006. 
Hanassa, anniskeluhinta 5,40 e / 0,5 l. Panimoravintola Plevna, Tre; Olutravintola Pikkulintu, Hki
oma olutarviointisi!

Castulus, Klášterní Pivovar Zeliv s.r.o., Zeliv, Tšekin tasavalta

6,5 %, vaalea pintahiivaolut
Tšekin tasavallan ainoa luostariolut on kiinnostava hunajainen pintahiivaolut. Väri on punertavan keltainen, samea. Vaahto on valkoinen, runsas, haihtuu sitten kokonaan. Tuoksu on syvän hunajainen. Maku on pehmeän hedelmäinen, hunajan maku selvästi esillä. Valmistuksessa käytetään aitoa pastöroitua hunajaa. 
Pullo 0,33 l. Anniskelumyynnissä, maahantuoja Diamond Beer Company
oma olutarviointisi!

Bigfoot ale, Sierra Nevada Brewing Company, Chico, Kalifornia, USA

9,6 %-til., katkeroainepitoisuus 90 EBU, tumma pintahiivaolut, ale
Barley wine -tyylinen upea erikoisale iskee mahtavan hienosti onnistuneella humaloinnilla. Peräti 90 EBU-yksikön katkeroisuus tuntuu niin tuoksussa kuin maussakin. Väri on tumma, ruskeanpunainen, samea. Vaahto on vähäinen. Maku on yrttimäisen lämmittävä, lääkemäinen. Bigfootin vahvuuden takia pieni pullo on mainio annos, saattaa joskus olla paikallaan jakaa vielä sekin. Todellisille olutnautiskelijoille. 
Pullo 0,33 l. Anniskelumyynnissä, maahantuoja Diamond Beer Company
oma olutarviointisi!

Riedenburger Weisse Premium, Riedenburger Brauhaus, Michael Krieger KG, Riedenburg, Baijeri, Saksa

5,1 %-til., luomutuotettu vaalea, suodattamaton pintahiivavehnäolut
Väri on vaaleahko, punertavan keltainen, samea. Vaahto on valkoinen ja niukka. Tuoksu on vähäinen, hiivamainen. Maku on tasapainoinen, hedelmäinen edustaen hyvin vehnäoluen tyyliä. Baijerin Altmühltalissa vuodesta 1866 toiminut perhepanimo on käyttänyt vuodesta 1994 alkaen valvottuja, luonnonmukaisesti tuotettuja raaka-aineita. Weisse Premium on Kuukauden Hanaolut HOK-Elannon OlutHuoneissa huhtikuussa 2006. 
Hana 0,5 l. anniskeluhinta 5,90 e. Maahantuoja Diamond Beer Company Oy.
oma olutarviointisi!

Puhti, myyjä: Lammin Sahti Oy, Lammi, valmistaja: Saimaan Panimo, Lappeenranta

7,0 %-til., kantavierre 17,7 p-%, katkeroaineet 18,0 EBU, väri 37 EBC, tumma pintahiivaolut, ale
Väri on punertavanruskea, tummahko, kirkas. Vaahtoa ei ole juuri ollenkaan. Tuoksu on makea, vahva, raikas, bockmainen. Maku on vahva, täyteläinen, sopivasti makea, lievästi siirappimainen. Erittäin hieno sahtimainen katajainen vivahde nousee miellyttävästi esille. 
Pullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 2,87 e.
oma olutarviointisi!

H.F. Puls Extra Lager, AS Puls Brewery, Pärnu, Viro

5,0 %-til., vaalea lager
Väri on hyvin vaalean keltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, runsas, vankka. Tuoksu on hienovaraisen voimakas, apilamainen, heinämäinen. Maku on makeahko, laimeahko, tasapainoinen. Katkeruutta on sen verran, että kokonaisuus on tyylikäs, luonteikaskin. Aivan erityisesti on syytä mainita ruskea lasipullo, jossa on kohopainatus. Panimon nimi muutettiin helmikuussa 2006 oltuaan sitä ennen "Pärnu õlu" vuodesta 1879. Länsi-Viron rannikkokaupungissa Pärnussa toimi baltiansaksalainen panimomestari nimeltä Heinrich Ferdinand Puls vuodesta 1846, mikä on kiskaistu uuden panimonimen etikettiin. Pärnun panimo valmisti H.F. Pulsin kehittämiä tuotteita 1920-luvulle saakka. Pärnun panimon edellisen tuotesarjan (Ankur, Hell, Pühvel) epäonnistumisen jälkeen Puls-vaihe vaikuttaa tosi kiinnostavalta. 
Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen
oma olutarviointisi!

H.F. Puls Tume Lager, AS Puls Brewery, Pärnu, Viro

5,0 %-til., tumma lager
Väri on hyvin tumma, punaruskea. Vaahto on ruskehtava, runsas, nopeasti laskeutuva, kestävä. Tuoksu on aluksi vetinen, sitten karamellimäinen, makea, lievästi paahteinen. Maku on makean salmiakkimainen, paahteinen, pähkinäinen, lievästi vetinen. Lähinnä tulee mieleen mieto tšekkiläinen tumma olut. Eli sarjassaan maailman parhaiden kanssa painitaan. 
Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen
oma olutarviointisi!

English ale, AS A. Le Coq Tartu Õlletehas, Tartto, Viro (Olvi Oyj, Iisalmi)

5,6 %, vaalea pintahiivaolut, ale
Väri on syvän keltainen, hieman punertava. Vaahto on runsas, vaalea, kestävä. Tuoksu on hedelmäinen, raikas, tuore. Maku on raikkaan hedelmäinen, pehmeä, täyteläinen. Humalan katkeruus iskee pistävän mukavasti. Baltian maiden nykyisten panimoiden ensimmäinen pintahiivaolut on todella hieno uutuus. Lähinnä tulee mieleen Koffin loistava pintahiivaolut Krouvi (5,2 %), joskin "englantilaisolut" on vaisumpi ja laimeampi, korkeammasta alkoholipitoisuudesta huolimatta. Tarton  edelliseen uutuuteen (Imperial Red) verrattuna English Ale on aivan eri maailmasta, loistossaan, maukkaudessaan, luonteikkuudessaan. Myös parasta ennen -päiväys on 6 kuukautta, nykyisin yleisesti käytössä olevan 9 tai 12 kuukauden sijasta. Etikettiteknologia opastaa kuluttajaa helposti: takaetiketin voi repäistä ja sen takaa lukea lyhyen esittelyn pintahiivateknologiasta. 
Pullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta      Maahantuoja Servaali Oy.
oma olutarviointisi!

Red Imperial, AS A. Le Coq Tartu Õlletehas, Tartto, Viro (Olvi Oyj, Iisalmi)

4,5 %, puolitumma lager
Väri on syvän keltainen, punertava. Vaahto on valkoinen, erittäin runsas ja kestää hyvin pitsikuvioina lasin reunalla. Tuoksu on melkoisen laimea, lievästi maltainen, vielä lievemmin katkeroinen. Maku on täyteläinen, maltainen, lievästi karamellinenkin. Kokonaisuus on melko lähellä Tarton panimon normaalilagereiden tasoa. 
Pullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta      Maahantuoja Servaali Oy.
oma olutarviointisi!

Brooklyn East India Pale Ale, The Brooklyn Brewery, Brooklyn, New York, USA

6,9 %-til., vaalea pintahiivaolut, IPA
Väri on punertavan keltainen. Vaahto on valkoinen, runsas, nopeasti laskeutuva, pysyvä. Tuoksu on upean voimakkaasti katkeroinen. Maku on kirpeän raikas, katkeroinen, hedelmäinen, kuiva. Jälkimaku on lämmitävän pitkä. East India Pale Alen alkuperä ulottuu 1820-luvulle, jolloin englantilainen oluenpanija George Hodgson purjehti Hyväntoivonniemen kautta Intiaan. Olut humaloitiin voimakkaasti säilyvyyden takin. Brooklyn käyttää valmistuksessa englantilasia maltaita ja humalia. 
Pullo 0,355 l. Maahantuoja Servaali Oy. (1.6.2006 alkaen Oy Sinebrychoff Ab, Kerava)
oma olutarviointisi!

Old Tom, Frederick Robinson Ltd., Stockport, Englanti

8,5 %-til., kantavierre 18,4 p-%, katkeroainepitoisuus 32 EBU, väri 101 EBC, tumma pintahiivaolut, ale. Suositus tarjoilulämpötilaksi: viilentämätön.
Väri on kuparinpunainen, tumma, kirkas. Vaahto on ruskehtava, paksu, kestävä. Tuoksu on pähkinäinen, paahtuneen hedelmäinen. Maku on kirkkaan, kovan hedelmäinen, katkeroisen kuiva, jälkimaku paahtuneen lakritsainen, vahva. Valmistuksessa käytetään British Pale - ja kristallimallasta sekä vähäisessä määrin suklaa- ja karamellimallasta. Humalat ovat Goldings-käpyhumalaa ja ripaus Northdownia. Olut kuivahumaloidaan Goldings-pelleteillä. Manchesterin lähistöllä toimiva panimo on perustettu vuonna 1899, joskin Frederick Robinsonin isä William hankki majatalopaikan jo vuonna 1838. Nykyisin viides ja kuudes sukupolvi vetävät perhepanimoa ja 400 pubin ketjua. Suomessa "vanha kollikissa" on uutuus Alkon valikoimassa maaliskuussa 2006. 
Pullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 2,92 e
oma olutarviointisi!

XXBitter, De Ranke, Wevelgem, Belgia

6,2 %-til., katkeroainepitoisuus 60 EBU, vaalea pintahiivaolut, bitter. Suositus tarjoilulämpötilaksi 10-12 ºC.
Flanderilaisen pienpanimon De Ranken juuret johtavat vuoteen 1994 ja nykyisessä muodossa tällä nimellä on toimittu vuodesta 1997. Panimon lippulaivan XXBitterin väri on syvä, vaalean keltainen. Vaahto on valkoinen, kestävä. Tuoksu on raikkaan hedelmäinen. Maussa on hieno hedelmäinen suutuntuma kehittyen hienosti vahvan katkeroiseksi, tasapainoiseksi, voimakkaaksi. Jälkimakuna humaloiden katkeroisuus jatkuu pitkään miellyttävänä ja lämmittävänä. Valmistuksessa käytetään pilsner-maltaita, humalalajikkeet ovat Brewers Gold ja Hallertau Mittelfrüh. 
Hanassa 0,5 l. anniskeluhinta 5,70 e. Hyvät Olutravintolat -yhdistyksen Kuukauden Hanaolut maaliskuussa 2006. Maahantuoja Diamond Beer Oy
oma olutarviointisi!

Ayinger Weizen Bock, Brauerei Aying Franz Inselkammer KG, Aying, Baijeri, Saksa

7,1 %-til., vaalea vehnäolut
Väri on keltainen, lievästi punertava, samea. Vaahto on valkoinen, runsas, paksu, kestävä, melko nopeasti laskeutuva. Tuoksu on voimakas, hedelmäinen, raikkaan viljainen. Maku on kirpeän hedelmäinen, aprikoosia, tuoreita sitrushedelmiä. Sekahedelmäkiisseliä oluen muodossa. Baijerilaispanimon vahva vehnäolut on juotavuudeltaan helppo. Jälkimaku on miellyttävän raikas ja tuntuva, pitkäkestoinen. Weizen Bock on HOK-Elannon OlutHuoneiden kuukauden hanaolut maaliskuussa 2006. Se jatkaa ansiokkaasti helsinkiläisketjun todella hienojen erikoisuuksien sarjaa. 
Hanassa 0,5 l. anniskeluhinta 6,90 e
oma olutarviointisi!

Saku Originaal, Saku Õlletehase AS, Saku, Harju mk, Viro (BBH)

5,2 %-til., vaalea lager, suositus tarjoilulämpötilaksi 6-8 ºC
Viron itsenäistyminen on kypsynyt! Näkyvä ja tärkeä itsenäisyysajatuksen edistäjä 90-luvun taitteessa oli omalla tavallaan myös virolainen olut, varsinkin Tallinnan kyljessä sijaitsevan Sakun valmistama. Peruslager Originaal pakattiin upeaan siniseen etikettiin. Nyt uusittu etiketti on kypsynyt tummansiniseksi ja säilynyt tietysti edelleen tyylikkäänä. Saku Originaal Premium Lagerin väri on vaalean keltainen, kirkas. Vaahto on vitivalkoinen, nousee runsaana ja haihtuu nopeasti. Tuoksu on vaimea, hienoisesti humalan katkeroinen. Maku on pehmeä, raikas, vaimean maltainen. Humalan katkeroisuus tuntuu maussa mukavasti. Sakun olut, varsinkin juuri Originaal, työntyy Virossa kaikkialla ja kaikkialta, lähes hermostuttavalla tavalla. Huolellisesti maisteltuna olut ei kuitenkaan ole aivan mitätön peruslager. "Perinteinen virolaisolut" Originaal valmistetaan myös 4,6-prosenttisena ja on saatavilla myös Suomessa sekä Alkossa että päivittäistavarakaupassa. 
Pullo 0,5 l., tölkki 0,33 l. Hanassa olutravintoloissa. Maahantuoja Servaali Oy
oma olutarviointisi!

Savuolut James, Koskipanimo Oy, Tampere

5,2 %-til., kantavierre 12,6 p-%, katkeroainepitoisuus 30 EBU, väri 55 EBC, tumma savuolut
Plevnan James on Suomessa harvinaista savuolutta, uutuus helmikuussa 2006.Plevnan ravintolapanimon ensimmäisen savuoluen väri on tumma, punertavan ruskea. Vaahto on vaalea, kestävä laskeutuen nopeasti oluen pinnalle. Tuoksu on maltainen, miellyttävästi savuinen. Maku on tasapainoinen, hienovaraisesti savuinen ja paahteinen. Katkeroisuus nostaa jälkimakua ja pitkittää nautinnollista makuelämystä. Hämmentävän upea savustetun kinkun makuaromi tulee mukavan sopivalla tavalla esiin, aivan kuin bambergiläisessä klassikossa Schlenkerla Rauchbierissä. Koskipanimo käyttää valmistuksessa Bambergistä, Saksan Baijerista, hankittuja savumaltaita. Maltaiden savuisuus tehdään kuivatusvaiheessa, kun pyökkipuusta lähtevän savun annetaan kulkea maltaiden lävitse. Jameksen muut mallaslaadut ovat pilsner, tumma ja karamelli. Humalalajike on Vanguard. Erittäin hienosti ja tasapainoisesti onnistunut makuerikoisuus! Maku paranee kun oluen antaa hieman lämmetä varsin kylmäksi säädetystä tarjoilulämpötilasta. Savuolut James on Plevnan uutuus helmikuussa vuonna 2006 ja juhlistaa myös Panimomestarin menú -teeman ruoka-annoksia.  Teerenpelin (Lahti) Sauhusanttu ja Stadin Panimon (Hki) savumaltaista valmistetut oluet saavat Jameksesta varteenotettavan kilpailijan! 
Hanassa, anniskeluhinta 5,40 e / 0,5 l. Panimoravintola Plevna, Tre; Olutravintola Pikkulintu, Hki
oma olutarviointisi!

Siperia Imperial Stout, Koskipanimo Oy, Tampere

8,0 %-til., kantavierre 20,0 %,  katkeroainepitoisuus 100 EBU, väri 300 EBC, tumma täysmallas-stout
Siperia Imperial stout on valmistettu Tampereen Plevnassa Olutravintola Pikkulinnulle, Hki.Väri on täysin musta, läpinäkymätön. Vaahto on ruskea, vankka, kestävä, aivan kuin tiivis kansi arvokkaan makuherkun päällä. Testitilanteessa Plevnassa annoksen laskeminen kesti neljännestunnin - ja kärsivällisyys palkittiin! Oikea annostelu on tosiaan tärkeä osa olutkulttuuria. Tuoksu on raikkaan katkeroinen. Voi melkein kuvitella rutikuivat humalankävyt, joiden rapisevista suomuista tämä tuoksu syntyy. Suutuntuma on makeahko. Maku kohottaa kuivan hedelmäisyyden (kuiva omenalajike) voimakkaana esille ja maku kuivuu kitalakeen. Itse olut kuitenkin jatkaa eteen- ja alaspäin jättäen tärisyttävän miellyttävän ja tuntuvan katkeroisen jälkimaun, joka kestää pitkään. Vahvassa maussa on myös paahteisuutta, lakritsaa, mämmiä, tietynlaista kuivaa karamellimäisyyttäkin. Makuelämysten aatelia! Valmistuksessa käytetään neljää humalalajiketta, jotka ovat Mount-Hood, Simcoe, Tomahawk ja Vanguard. Siperia Imperial Stout on alunperin valmistettu helsinkiläisen Olutravintola Pikkulinnun 5-vuotisjuhlaolueksi marraskuussa 2005. Tässä esitelty toinen erä on testattu Plevnassa Tampereella, St. Urho's Pubin portteripäivillä (helmikuu 2006) ja Pikkulinnussa. 
Hanassa Olutravintola Pikkulintu, Puotila, Hki, Tampereen Plevna-ravintoloissa
oma olutarviointisi!

Entire Butt English Porter, Salopian Brewing Company, Shrewsbury, Shropshire, Iso Britannia

4,8 %-til., tumma pintahiivaolut, ale
Väri on tumman ruskea. Vaahto on valkoinen, vähäinen. Tuoksu on mahtava tupsahdus raikasta katkeroisuutta, paahtuneisuutta ja maltaisuutta. Maku on syvän maltainen, tuore, herkkä, paahtunut. 300 vuotta sitten Lontoossa haluttiin pidentää oluen valmistusaikaa myös lämpimään vuodenaikaan. Kehittyi pintahiivalla käyvä olut, jota ei ollut välttämätön viilentää kovasti. Aivan alussa oluen nimi oli "entire butt" ja 1720-luvun lopulta alkaen sitä alettiin kutsua nimellä "porter", portteriksi. Aikaisemmin pubissa tavallisesti laskettiin annos (pint) eri tuotteiden sekoituksena. Mutta nyt oluenystäville tarjottiin "entire" (kokonainen) "butt" (tynnyri). Erinomaisen hieno löytö olutravintolaan! Tällainen herkku innostaa tutustumaan perinteisiin ja jopa kunnioittamaan niitä. Salopianin Entire Butt muistuttaa läheisesti helsinkiläisen Stadin Panimon vastaavia tuotteita: herkkyys, käsityömäisyys, tuoreus ovat yhdistäviä ominaisuuksia. 
Hanassa 0,5 l. anniskeluhinta 5,80 e. HOK-Elannon OlutHuoneissa Kuukauden Hanaolut helmikuussa 2006
oma olutarviointisi!

Winter-Traum, Weltenburger Klosterbrauerei, Kelheim, Baijeri, Saksa

5,2 %-til., tummahko lager
Väri on kuparisen ruskea, kirkas. Vaahto on isokuplainen ja vähäinen. Tuoksu on vaimeasti karamellimäinen. Maku on raikas, tuore, lievästi hedelmäinen, varsin tavanomainen. Winter-Traum ("talviunelma" - tämä on siis eri asia kuin ravintolan tiedotteessa mainittu Winter-Träum - "talviunet"!) on Weltenburgin luostaripanimon kausiolut, jota valmistetaan rajoitetusti talvikuukausien lämmittäjäksi. Panimo on toiminut jo ainakin vuodesta 1050. Nykyisin luostarin oluet valmistaa Regenburgissa sijaitsevan Bischofshofin panimon henkilökunta. Weltenburgin tuotteita saa Suomessa melko mukavasti muutenkin, esimerkiksi tumma ja vaalea Barock on monien päivittäistavarakauppojen hyllyillä. 
Hanassa 0,5 l. anniskeluhinta 5,20 e. Maahantuoja Servaali Oy. Hyvät Olutravintolat -yhdistyksen jäsenravintoloiden Kuukauden Hanaolut helmikuussa 2006
oma olutarviointisi!

Liberty ale, Anchor Brewing Co, San Francisco, Kalifornia, Yhdysvallat

5,6 %-til., tumma ale
Väri on ruskehtavan keltainen. Vaahto on vähäinen, harmahtava. Tuoksu on voimakkaan katkeroinen. Maku on pirskahtelevan humalan katkeroinen, heinämäinen, täyteläinen, kuivan hedelmäinen, kuivattua aprikoosia, viikunaa. 
Hanassa 0,5 l., anniskeluhinta 5 e
oma olutarviointisi!

Olvi Export, Olvi Oyj, Iisalmi

5,2 %-til., kantavierre , katkeroainepitoisuus 19 EBU, vaalea lager
Väri on vaalean keltainen, kirkas, tasainen. Vaahto on valkoinen, melkoisen hyvin kestävä. Tuoksu on melko vahva, makeahko, lievästi hedelmäinen. Maku on maltaisen vahva, lievästi täyteläinen, tasapainoinen, helposti juotava. Vaimea jälkimaku. Tyylikkään vaaraton tyypillinen nykysuomalainen olut. 
Pullo 0,33 l. 1,29 e, tölkki 0,33 l. 1,56 e, tölkki 0,5 l. 2,26 e, Alkon vähittäismyyntihinnat
oma olutarviointisi!

Koff Export, Sinebrychoff Oy, Kerava (Carlsberg Breweries AS, Tanska)

5,2 %-til., kantavierre 12,0 p-%, katkeroainepitoisuus 20 EBU, vaalea lager
Väri on vaalean keltainen, kirkas. Vaahto on vitivalkoinen, runsas, laskeutuu nopeasti ohueksi matoksi oluen pinnalle. Tuoksu on vaimea. Maku on raikkaan neutraali, lähes vesimäinen, pehmeä. Tasaisen vähäinen  jälkimaku. 
Pullo 0,33 l. 1,27 e, pullo 0,5 l. 1,86 e, tölkki 0,5 l. 2,26 e, Alkon vähittäismyyntihinnat
oma olutarviointisi!

Koff III, Sinebrychoff Oy, Kerava (Carlsberg Breweries AS, Tanska)

4,5 %-til., katkeroainepitoisuus 15 EBU, vaalea lager
Väri on vaalean keltainen, kirkas. Vaahto nousee valkoisena runsaasti, laskeutuu nopeasti ja jää kauniiksi pitsiksi lasin reunoille ja oluen pinnalle. Tuoksu on vaimeasti hedelmäinen. Maku on pehmeän maltainen, laimean neutraali, lievästi hedelmäinen, helposti juotava. Koffin kolmonen edustaa ehkä puhtaimmillaan suomalaista peruslageria pahimmillaan (helppo juotavuus, luonteeton mitättömyys, nykyisin myös halpahintaisuus) ja myös parhaimmillaan (Vuonna 2004 hanaversio palkittiin kultamitalilla Englannissa The Brewing Industry -olympialaisissa. Uudessa etiketissä tämä mahtava huomionosoitus on hienosti ja ylpeästi esillä.). 
Pullo 0,33 l. vähittäismyyntihinta Alkossa 1,14 e, päivittäistavaramyymälässä 0,56 e
oma olutarviointisi!

American Porter, Stadin Panimo Oy, Hki

4,7 %-til., tumma suodattamaton pintahiivaolut, ale
Väri on hyvin tumma. Vaahto on kermamainen, melko vähäinen. Tuoksu on lupaavan katkeroinen, voimakas tupsahdus. Maku on paahtunut, lakritsainen, hedelmäinen, maltainen, erittäin onnistunut voimakas humalointi leimaa oluen perusluonnetta. Kuiva, katkeroinen, miellyttävän voimakas jälkimaku. 
Hanassa olutravintoloissa 0,5 l., anniskeluhinta 5,80 e.
oma olutarviointisi!

American Dark Ale, Stadin Panimo Oy, Hki

4,7 %-til., kantavierre 11,7 p-%, katkeropitoisuus 30 BU, tumma suodattamaton pintahiivaolut, ale
Väri on erittäin tumman ruskea, valoa vasten rubiininpunainen. Vaahto on vankka, kermamainen, ohut, kestävä, epätasainen. Tuoksu on vähäinen, miellyttävä paahteinen ja katkeroinen sävy erottuu kuitenkin selvästi. Maku on tasapainoisen maukas, tyylikkäästi humaloitu, paahteisen maltainen kokonaisuus. Kuiva, katkeroinen, miellyttävän voimakas jälkimaku. 
Hanassa olutravintoloissa 0,5 l., anniskeluhinta 5,00 e.
oma olutarviointisi!

Alpo's I.P.A., Stadin Panimo Oy, Hki

6,5 %-til., kantavierre 16,5 p-%, katkeropitoisuus 90 EBU, vaalea suodattamaton pintahiivaolut, ale (Seitsemäs tuotantoerä)
Väri on syvän keltainen, samea. Vaahto on vähäinen, vaalea, kestävä. Tuoksu on katkeroinen ja makea. Maku on voimakas, humalan katkeroisuus tulee rapean pirteästi etualalle. Maku on hedelmäisen pehmeä. Jälkimaku muuttuu kuivan katkeroiseksi ja nipistelee mukavasti suussa hyvin pitkään. Alpo's I.P.A. on nimetty kirjailija Alpo Ruuthin (1941-2002) mukaan. Oluen on kehittänyt Helsingin Ruoholahdessa toimivan One Pint Pubin ravintoloitsija Markku Korhonen ja vuodesta 2003 alkaen on valmistettu nyt seitsemän erää. Testiryhmän kirjattujen arvioiden mukaan tuote on pysynyt melko hyvin samanlaisena. Uuden erän hieno piirre on pehmeys. Juotavuus tuntuu entisestäänkin parantuneen. Lue ensimmäinen arvio vuodelta 2003.
Hanassa One Pint Pub, Hki, 0,5 l anniskeluhinta 5,80 e.
oma olutarviointisi!

Hullujussi, Panimo & Tislaamo Teerenpeli, Lahti

5,5 t-%, tumma pintahiivaolut, portteri. Suositus tarjoilulämpötilaksi 10-12 ºC 
Väri on erittäin tumman ruskea, samea. Vaahto on paksu, kermamainen, ruskehtava, kestävä. Tuoksu on lakritsainen, hedelmäinen. Maku on tasapainoinen, täyteläinen, lakritsimainen, tasaisen paahteinen, miellyttävästi hedelmäisen makea. Talven kausituotteen valmistuksessa käytetään neljää mallaslajiketta: dark ale-, pilsner-, musta- ja münchener-mallas ja kolmea erilaista humalalajiketta: brittiläiset Fuggles East Kent Golding ja Target. 
Hanassa 0,4 l. anniskeluhinta 4,80 e, varmimmin vain Teerenpeli, Lahti, Helsinki ja Tampere. Tammikuussa 2006 Hyvät Olutravintolat -yhdistyksen Kuukauden Hanaolut eri puolilla maata. Anniskeluhinta 5,40 e / 0,5 l.
oma olutarviointisi!

Baltika zolotoje / Gold No 5, OAO Pivovarennaja Kompanija Baltika, Pietari, Venäjä

5,3 %-til., kantavierre 12,0 p-%, vaalea lager
Baltikan "Kultainen" on väriltään kirkkaan keltainen, vaalea. Vaahto on vitivalkoinen, runsas, laskeutuu melko nopeasti ohueksi pinnaksi oluen päälle. Tuoksu on miellyttävän voimakas, makea, apilamainen. Suutuntuma on paksun hunajamainen. Maku on tasaisen maltainen, miedohko. Lyhyessä jälkimaussa hunajainen potkaisu tuntuu taas mukavasti. Oluen valmistuksessa käytetään vaaleita ohramaltaita, karamellimaltaita, mallassiirappia, parhaita humalalajikkeita ja vettä. 
Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen
oma olutarviointisi!

Mee õlu, AS Pärnu õlu, Pärnu, Viro

5,0 %-t., vaalea lager
Pärnun panimon upea hunajaolut on voimakkaimmin hunajainen tuoksultaan ja maultaan, mitä koskaan on testiryhmän eteen sattunut! Väri on vaalean keltainen, samea, muistuttaa hunajavettä tai simaa. Vaahto on valkoinen, runsas, kestävä. Tuoksu on voimakkaasti hunajainen, makea mutta ei äklö. Maku on myös ennen kaikkea hunajainen, mutta ei lainkaan tahmainen. Hunaja oli muinoin tavallinen oluen mauste ja säilöntäaine. Pärnun hunajaolut perustuu vanhaan reseptiin. 
Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen.
oma olutarviointisi!

Švejk, valmistettu EECssä (Portugalissa), maahantuoja Bella-Sera Oy, Tampere

4,7 %-til., vaalea lager
Tamperelaisen uuden alkoholimaahantuojan ensimmäinen olut tutustuttaa suomalaiset uuteen olutmaahan, Portugaliin, vaikka ilmoittaakin neutraalisti tuotteen valmistuspaikaksi 'Euroopan Talousyhteisön'. Heikohko alku siis, eikä olutkaan olen mitenkään poikkeava uutuus vaaleaa lageria pullollaan oleville markkinoillemme. Väri on kirkkaankeltainen. Vaahto on vitivalkoinen, nousee runsaasti ja pehmeästi ja jättää hienon pitsikuvion oluen pinnalle. Tuoksu on heinämäinen, kukkainen. Maku on raikkaan maltainen ja myös humalointi on onnistuneesti kohdallaan. 
Tölkki 0,33 l. Vähittäismyyntihinta 1,30 e
oma olutarviointisi!

A Marsalkka, Oxa Oy / Saimaan Panimo, Lappeenranta

5,2 %, kantavierre 12,5 p-%, katkeroainepitoisuus 29 EBU, vaalea lager
Väri on syvän keltainen, kirkas. Vitivalkoinen vaahto nousee runsaana ja jää pitsikuviona lasin reunoille. Tuoksu on hienosti maltainen, viljainen. Maku on huikaisevan maukas, täyteläinen, maltainen, rapean raikas humalointi tekee kuivan, tuoreen ruohomaisen yleisluonteen. Jälkimaussa mukavaa lakritsaisuutta. 
Pullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 1,81 e 
oma olutarviointisi!

Marsalkka, Oxa Oy / Saimaan Panimo, Lappeenranta

4,6 %-til., vaalea lager
Väri on vaalean keltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, runsas. Tuoksu on makean maltainen, voimakas. Maku on heinämäinen, maltainen, miellyttävä humalointi tuntuu rapeana jälkimakuna. 
Pullo 0,33, vähittäismyyntihinta 1,30 e.
oma olutarviointisi!

- Koffin Erikoisoluet -tuoteperheeseen kuuluu kolme hienoa kotimaista oluterikoisuutta. Suuren panimon joustavan ja kattavan jakelujärjestelmän ansiosta nämä tuotteet ovat helposti kuluttajien saatavilla, kaikkialla Suomessa. Velvet on huikaisevan hieno tumma pintahiivaolut, Kaura on makean hunajainen makuerikoisuus, Krouvi on erittäin suomalaiskansallinen, sahtimainen, herkkä moniviljaolut. Koffin Erikoisoluet pakataan yhtenäisiin puolen litran palautuspulloihin, joissa on informatiivinen takaetiketti sekä rapiseva kaulahuppu. 

* Krouvi, Sinebrychoff Oy, Kerava / Porin panimo (Carlsberg Breweries AS, Tanska)

5,2 til-%, kantavierre 13 % Pl, väri 24 EBC, katkeroainepitoisuus16 EBU, puolitumma suodattamaton pintahiivaolut, ale, suositus nautintalämpötilaksi 8-12 astetta
Väri on tummahko, hieman punertava, samea. Vaahto on ruskehtava, runsaana kohoava, pehmeä, kestävä ja laskeutuu ohueksi kanneksi oluen pinnalle. Tuoksu on raikkaan hedelmäinen, kuivattua aprikoosia ja muita. Maku on tuore, raikas, hedelmäinen, viljaisen maltainen, pehmeä. Jälkimaussa lievästi savuisuutta ja lakritsaa. Moniviljaolut Krouvin valmistuksessa käytetään ohramaltaan lisäksi mallastettua vehnää, ruista ja kauraa. Koffin Erikoisolutperheen tuorein tuote tuli Alkon valikoimaan lokakuussa 2005. Suurten panimoiden sarjassa 2000-luvun paras kotimainen uutuusolut! Sopii sahdin tapaan seurustelu- ja nautiskelujuomaksi sekä ruokajuomaksi esimerkiksi paistetun kalan, kalakukon tai liharuuan kanssa. 
Pullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta (Alko) 2,22 e.
oma olutarviointisi!

* Sinebrychoff Kaura, Sinebrychoff Oy, Kerava / Porin panimo (Carlsberg Breweries AS, Tanska)

4,5 til-%, kantavierre 11 % Pl, väri 10,5 EBC, katkeroainepitoisuus15 EBU, vaalea suodattamaton pohjahiivaolut, suositus nautintalämpötilaksi 8-12 astetta
Väri on vaalean keltainen, vähän samea kuin hunajavesi. Vaahto on valkoinen, runsaasti pursuava, kestävä pitsikuvioinen. Tuoksu on miellyttävän lämpimän hunajainen. Maku on pehmeä, tasapainoinen, laimea, viljainen ja hunajainen. Hieno, helposti juotava Erikoisolut on ollut markkinoilla toukokuusta 2004. Sopii seurustelu- ja nautiskelujuomaksi, juustojen ja jälkiruokien kanssa. 
Pullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 2,00 e.
oma olutarviointisi!

* Velvet , Oy Sinebrychoff Ab, Kerava / Porin panimo, (Carlsberg Breweries, Tanska)

4,7 %, kantavierre 11,7 % Pl, väri 115 EBC, katkeroaineet 33 EBU, tumma pintahiivaolut
Väri on täysin musta, läpinäkymätön. Vaahto on runsas, paksun kermamainen, maitokahvin värinen. Tuoksu on paahteinen, lievästi lakritsainen. Maku on pehmeän samettinen (='velvet'), lievästi paahteinen, hedelmäinen, paahtunut. Juotavuudeltaan helppo, upean maukas mieto olut. Velvet on ollut markkinoilla vuoden 2000 syksystä. Sopii seurustelu- ja nautiskelujuomaksi, voimakkaan liharuuan ja suklaisten jälkiruokien kanssa. 
Pullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 2,00 e
oma olutarviointisi!

Lammin tummahkoa sahtia v/m 2003, Lammin Sahti Oy, Lammi

7,5 %-til., tumma sahti
Runsaat kaksi vuotta varastossa paikoillaan maannut sahti on muuttunut tuoksultaan ja maultaan belgialaista hedelmäistä perinneolutta muistuttavaksi voimakkaan happameksi lambiciksi. Väri on edelleen tasaisen punertava, tummahko. Hiiva on laskeutunut kyljelle paksuksi kerrokseksi. Tuoksu on voimakkaan hedelmäinen, miellyttävä. Maku on erittäin kuiva, voimakkaan hedelmäinen ja marjainen, hapan. 
Tässäpä vihje sahdintekijöille: jos erästä jää joskus myymättä / juomatta, kannattaa loput laittaa varastoon. Luulisi tällä menetelmällä tulevan maailman edullisinta lambicia markkinoille. Testatut pullot olivat jääneet vahingossa varastohyllylle, jossa ne olivat myös kahtena kesänä pitkiä aikoja huoneenlämmössä. 
oma olutarviointisi!

Velkopopovický Kozel Dark, Plenský Prazdroj a.s., Plzen, Tšekin tasavalta
3,8 %-til., tumma lager
Väri on tumma, valoa vasten punertava ja läpinäkyvä. Vaahto on runsas, paksu, valkoinen. Tuoksu on laimean paahteinen. Maku on makean maltainen, paahteinen, laimeahko, tasapainoinen. 'Tumma Velko' on antanut tummalle lager-oluelle perusvertailukohdan Suomessa. Pivovar Velké Popovice -panimo on perustettu vuonna 1874, ja nykyisin se on osa suurta tšekkiläistä panimoa Plze?issä. Oluen nimi 'kozel' tarkoittaa pukkia. 
Pullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 2,30 e
oma olutarviointisi!

Bohemia Regent Prezident, Bohemia Regent s.r.o., Trebon, Tšekin tasavalta
6,0 %-til., katkeroainepitoisuus 24,5 EBU, vaalea lager, bock
Väri on vaalean keltainen. Vaahto on valkea, keskinkertainen. Tuoksu on makean hedelmäinen, savuinen. Maku on voimakas, hedelmäinen, keskiasteisesti humaloitu, raikkaan tasapainoinen. Vahva maku jättää miellyttävän lämmittävän jälkimaun. Hieno bock-tyyppinen olut. Regent-panimo on toiminut vuodesta 1379. 
Pullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 2,61 e, anniskeluhinta 5,80 e
oma olutarviointisi!

Baltika eksportnoje / Export Lager No 7, OAO Pivovarennaja Kompanija Baltika, Pietari, Venäjä
5,4 %-til., kantavierre 12,6 p-%, väri 7 EBC, katkeroainepitoisuus 14 EBU, vaalea lager, suositus tarjoilulämpötilaksi 4-7 °C
Baltika No 7 - pietarilaisolut Suomeen!Väri on vaalean keltainen, kalpea. Vaahto on vitivalkoinen, nousee runsaasti, laskee nopeasti lähes kokonaan. Tuoksu on upea: hedelmäinen, makea, voimakas. Maku on raikkaan hedelmäinen, persikkaa, banaania. Venäläiseen tyyliin etiketissä ilmoitetaan oluen pullotuspäivä ja parasta ennen -päivä, joka on vuosi eteenpäin pullotuksesta. BBH perusti panimoyhtiö Baltikan Pietarissa vuonna 1990. Yhtiön omistaa kansainvälinen panimojättiläinen Baltic Beverages Holding, joka kuuluu puoliksi englantilaiselle Scottish & Newcastle plc -yhtiölle (Hartwallin omistaja) ja tanskalaiselle Carlsbergille (Koffin omistaja). Pietarin lisäksi Baltikan panimoita toimii Venäjällä Tulassa, Donin Rostovissa, Habarovskissa ja Samarassa.
Pullo 0,33 l., kierrekruunukorkki. Alkon vähittäismyyntihinta 2,09  e, anniskeluhinta 4,0 e olutravintoloissa. Maahantuoja Oy Sinebrychoff Ab
oma olutarviointisi!
 

 
Sivun ylälaitaan!


  © 2006 - OLUTTIEDOTUS