NYT
maistellaan!
Juo vähemmän - 
nauti enemmän!
OLUTVERKKO - sinun verkostosi vuodesta 2000.

  sähköposti: [email protected]

* Olutuutiset  * Olutmatkat
* Uutuudet04  * Uutuudet03Uutuudet02  * Uutuudet01
Olut-
uutuuksia
Tee oma
olutarviontisi!Nokian Panimo Oy 2004 - uusi nimi, uusi ilme, uusia tuotteita. Entinen nimihän oli Pirkanmaan Uusi Panimo.Lammin Sahdin Puhti - vahva olutuutuus v. 2003, kesäkuusta 2004 alkaen myös Alkon valikoimassa!Koffin Musta Hevonen - hieno tumma hanalager OLI markkinoilla vv. 1997-2000!
Olutuutisia
Olutseuroissa
Olutravintoloissa
Olutuutuuksia
Olutuutuudet 01
Olutuutuudet 02
Olutuutuudet 03
Olutuutuudet 04
Olutmatkat
Olutonni
Baltian olutuutisia
Olutverkkouutiset 01
Olutverkkouutiset 02
Olutverkkouutiset 03
Olutverkkouutiset 04
 
J o u l u n  ja  t a l v e n 
kausioluet  erikoissivuilla
U u s i  t e e m a : 
miedot mallastuotteet!
  | vuoden olutuutuuksia

Joulu- ja talvioluet  2005-06 
Sivu täydentyy lähes päivittäin! 

Lapin Kulta Aito Jouluolut, Hartwall Oy, Hki, Lapin Kulta, Tornio (Scottish & Newcastle, Englanti)

4,6 til-%, kantavierre 11,6 %, katkeroaineet 19 EBU, väri 44 EBC, tummahko täysmallasolut, lager
Vuoden 2005 joulun ja talven kausioluiden suurin uudistus on perinteisen Hartwallin Jouluoluen siirtäminen Lapin Kullan nimen alle. Hartwallin mukaan kaikki Lapin Kulta -nimiset tuotteet valmistetaan edelleen Tornion panimolla, vaikka yhtiön uudella suurtuotantolaitoksella Lahdessa on runsaasti vapaata kapasiteettia. Lapin Kullan Aidon Jouluoluen väri on tummahkon ruskea. Vaahto on runsas, pehmeä, valkoinen, keskinkertainen kestävyys ja haihtuu kokonaan. Tuoksu on hedelmäinen, kevyesti katkeroinen, kääntyy kuivaan suuntaan. Maku on täyteläinen, maltainen, tasapainoinen. Mukana on hedelmää, aprikoosia. 
Pullo 0,33 l. vähittäismyyntihinta 1,20 e, 6-monipakkaus 6,90 e
oma olutarviointisi!

Lapin Kulta Aito Jouluolut, Hartwall Oy, Hki, Lapin Kulta, Tornio (Scottish & Newcastle, Englanti)

6,5 til-%, kantavierre 16,2 %, katkeroaineet 26 EBU, väri 40 EBC, tumma täysmallasolut, lager
Hartwallin uusi vahva jouluolut on vahva vaihtoehto, edellisvuosien 5,2-prosenttiseen verrattuna. Lapin Kullan Aidon Jouluoluen väri on tummahko, punaisen ruskea. Vaahto on runsas, hienojakoinen, kestävä. Tuoksu on melko vähäinen. Alkoholimainen vivahde erottuu. Maku on erittäin pehmeän tasapainoinen, lievästi maltainen. Myös katkeruus tulee mukavan vaimeana esille. 
Pullo 0,33 l. Alkon myyntihinta 1,51 e, 6-monipakkaus 9,03 e
oma olutarviointisi!

Koff Jouluolut, Sinebrychoff Oy Ab, (Carlsberg Breweries, Tanska), Kerava

4,6 til-%, kantavierre 12,5 %P, väri 45 EBC, katkeroainepitoisuus 21 EBU, tumma lager
Väri on tumma, rubiininpunainen. Vaahto on valkoinen, runsas, kestävä, isokuplainen, pehmeä. Tuoksu on vahvahko, hedelmäisen maltainen. Maku on kuivahko, heinämäinen, hedelmäinen. Maussa mukana miellyttävä katkeroinen potku. Edellisvuoteen verrattuna väriä on lisätty rutkasti 21 EBC:stä 45:een. 
Pullo 0,33, vähittäismyyntihinta 1,20 e, 6-monipakkaus 6,90 e
oma olutarviointisi!

Koff Jouluolut, Oy Sinebrychoff Ab, (Carlsberg Breweries, Tanska), Kerava

6,0 til-%, kantavierre 14,0 %P, väri 45 EBC, katkeroainepitoisuus 25 EBU, suositus tarjoilulämpötilaksi 10 ºC, tumma lager
Väri on syvän kuperinruskea, punertava. Vaahto on vaalea, runsas, isokuplainen, laskeutuu nopeasti, mutta kestää ohuena kalvona oluen pinnalla. Tuoksu on raikkaan hedelmäinen, aprikoosimainen. Maku on vankan täyteläinen, maltainen, vahva, lähes alkoholimaisen sikunainen. Suutuntuma on miellyttävän hedelmäinen. 
Pullo 0,33 l., Alkon hinnat 1,43 e; 6-pakkaus 8,58 e
oma olutarviointisi!

Porter, Oy Sinebrychoff Ab, Kerava (Carlsberg Breweries AS, Kööpenhamina, Tanska)

Koffin portteri - jo vuodesta 1957.7,2 %-til., kantavierre 17 % P, väri 300 EBC, katkeropitoisuus 45 EBU, pintahiivaolut, IV B portteri
Väri on täydellisesti sysimusta. Vaahto on paksu, ruskehtava, kestävä. Tuoksu on hedelmäinen, taatelimainen. Maku on hedelmäinen, paahtunut, melkein tervamainen, lakritsainen. Pitkään kestävä kuivan lakritsainen jälkimaku on yksi hienoimmista olutmakunautinnoista, mihin ikinä on tutustunut. Koffin portteri on suomalaisen panimoperinteen taidonnäyte, paras kaikista. 
Pullo 0,33 l., Alkon hinta 1,57 e. Anniskeluhinta 4,20 e
oma olutarviointisi!

Porter & Karhu III, Oy Sinebrychoff Ab, Kerava, (Carlsberg Breweries, Tanska)

Porter 7,2 %, tumma portteri (pintahiiva); Karhu 4,6 %, vaalea lager (pohjahiiva)
Kautta aikojen ensimmäistä kertaa OLUTVERKKO-tiimi testaa olutsekoitusta. Usein kuullun tarinan mukaan runsaat 30 vuotta sitten helsinkiläisillä olutharrastajilla oli tapana nauttia Koffin hienon portterin ja ykkösoluen sekoitusta, puolet portteria ja puolet Koffin ykköstä. Molempia, siis myös ykkösolutta oli silloin saatavilla hanasta ja sekoitus tilattiin nimellä "half & half". Testissä käytetään keskiolutvahvuista Karhua portterin laimentajana. Mustaan portterin väriin sekoitus ei juuri vaikuta: väri on edelleen erittäin tumma, ruskeansävyinen. Tuoksu on portterin lakritsainen ja paahteinen. Portterin kermainen, paksu vaahto yhdistettynä hyvin vaahtoavaan Karhuun häipyy yllättäen kokonaan. Varsinainen yllätys on kuitenkin maku. Oikein raikas, voimakkaan hedelmäinen kokonaisuus. Katkeroinen, paahtunut, pitkään ilahduttava jälkimaku. Sekoituksessa tuhdin, maukkaan, syvällisen portterin upeimmat ominaisuudet yhdistyvät maltaisen, kevyehkön lagerin helppoon juotavuuteen. Sekoitussuhde kannattaa pitää tarkasti oikeana: puolet ja puolet. Vahvempi ja luonteikkaampi portteri peittää helposti kaverin ominaisuudet. 
Porter: Pullo 0,33 l. Vähittäismyyntihinta Alkossa 1,57 e. 
Karhu III: Vähittäismyyntihinta: Pullo (0,33 l) 1,00 e, (0,5 l) 1,75 e, tölkki (0,5 l) 2,20 e
oma olutarviointisi!

Tumma Jouluolut, Oyj Olvi, Iisalmi

4,7 til-%, kantavierre 11,6 %, katkeroaineet 24 EBU, väri 51 EBC, tumma lager
Väri on punertavan ruskea, kuparinen. Vaahto on vahva, kestävä, vaalea. Tuoksu on miellyttävästi karamellinen ja paahteinen. Maku on raikas, kevyehkö, paahtunut. Wieniläis- ja märzen-tyylisen Jouluoluen juotavuus on hyvin helppo. Vuoden 2005 joulun alla Olvi on pakannut hienon kausioluensa ensimmäistä kertaa myös suosiotaan kasvattavaan tölkkiin. Ratkaisu tuntuu oudolta: kenen tyyliin voisi kuvitella sopivan nostaa tölkki jouluruokkia notkuvaan pöytään! 
Pullo 0,33 l. vähittäismyyntihinta 1,26 e (Alkossa); päivittäistavarakaupassa 1,20 e, 6-monipakkaus 7,40 e; tölkki 0,5 l. 2,15 e, 4-monipakkaus 8,50 e
oma olutarviointisi!

Jouluolut - Julöl, Nokian Panimo Oy, Nokia

5,2 til.-%, kantavierre 12,8 %, katkeroaineet 22 EBU, väri 123 EBC, suodattamaton täysmallasolut, tumma lager, suositus tarjoilulämpötilaksi 10-12 ºC
Väri on sysimusta. Vaahto nousee runsaana, haihtuu nopeasti, kestää pitkään oluen pinnalle hennona kerroksena. Tuoksu on raikkaan hedelmäinen, lievästi karamellimäinen. Maku on täyteläinen, lievästi karamellimäinen, kevyesti paahtunut. Jälkimaku on kuiva, lakritsainen. Keskiolutversioon verrattuna tämä on kauttaaltaan hieman syvempi. Ominaisuuksia on tänä vuonna lisätty kaikissa suhteissa: kantavierre on kolme kymmenystä vankempi, katkeruutta on 2 yksikköä enemmän ja väriä on vahvistettu 23 yksiköllä. Alkon hinta tosin on sentilleen sama. 
Pullo 0,33 l. Alkon myyntihinta 1,41 e
oma olutarviointisi!

Jouluolut - Julöl, Nokian Panimo Oy, Nokia

4,5 til.-%, suodattamaton tumma lager, suositus tarjoilulämpötilaksi 10-12 ºC
Väri on syvän musta. Vaahto kohoaa vankkana, haihtuu nopeasti kokonaan. Tuoksu on paahteinen, hienoisen tervamainen. Maku on täyteläinen, karamellimäinen, nopeasti haihtuva. Laimea, melkein vetinen jälkimaku. Nokialainen Jouluolut on jo melkein klassikko, joka osoittaa että suomalainen mietokin olut voi olla maultaan täyteläinen ja luonteikas. 
Pullo 0,33 l. Vähittäismyyntihinta 1,30 e, 6-monipakkaus 6,40 e
oma olutarviointisi!

Talviolut Vinteröl, valmistuttaja Lidl Suomi Ky, Vantaa (valmistaja Nokian Panimo Oy, Nokia)

4,5 %-til., suodattamaton tumma lager
Alunperin voimakkaasti paheksuttu saksalaistaustainen Lidl-myymäläketju yllättää oluenystävän, jälleen kerran. Alkavalle talvikaudelle Suomen Lidl on valmistuttanut Suomessa erinomaisen kausituotteen, Talvioluen. Väri on sysimusta, läpinäkymätön. Vaahto nousee runsaana ja nopeasti haihtuen saman tien täysin. Tuoksu on raikkaan hedelmäinen, lievästi paahtunut. Maku on maltaisen voimakas, karamellimäinen ja hedelmäinen vivahde erottuu selvästi. Todellisuudessa tämä vain Lidlin myymälöissä saatavilla oleva Talviolut on Nokian Panimon Jouluolut Lidlin omassa etiketissä, vaikkei sitä etiketissä eikä pakkauksessa mainitakaan. 
Pullo 0,33 l. Vähittäismyyntihinta Lidlin myymälöissä 5,49 e (6-monipakkaus)
oma olutarviointisi!

Saimaan Panimon Talvi Olut, Oxa Oy/ Saimaan Panimo, Lappeenranta

4,3 %, tummahko lager
Väri on punertavan ruskea, tummahko. Vaahto on runsas, isokuplainen, nopeasti nouseva ja myös laskeutuu nopeasti jääden ohueksi pinnaksi oluen päälle. Tuoksu on hyvin kevyesti maltainen. Maku on pehmeän maltainen, kevyesti karamellinen, mieto, raikas, helposti juotava. Olut sopii hyvin ruokajuomaksi esimerkiksi joulukalan, kalkkunan tai korkealaatuisen makkaran kanssa. 
Pullo 0,33 l., vähittäismyyntihinta 1,65 e
oma olutarviointisi!

* Kotimaisten panimoiden helposti saatavilla olevat, pullotetut jouluoluet ovat keskenään varsin samanlaisia, poikkeuksena selvästi erilainen Nokian Jouluolut sekä tämän vuoden uutuus Lidlin Talviolut - jotka todennäköisesti ovat sama tuote eri etiketissä. 
* Nokia on väriltään musta, Koff on tumma ruskea, samoin Olvi. Lapin Kulta on vaalein, silti vähintäänkin tummahko, kuten myös Saimaan Panimon Talvi Olut. 
* Karamellimäisyys ja paahteisuus on mukana kaikkien maussa. Täyteläinen hedelmäisyys on Nokian ja myös Koffin hieno ominaisuus. Lapin Kullassa on lievästi mutta hienosti mukana humalan katkeroisuutta ja laimeimmaksi maultaan taitavat sijoittua upean tasapainoiset Olvi ja Saimaa. 
* Nokian Jouluolut on tyyliltään tšekkiläinen täyteläisen maltainen ja paahtunut tumma lagerolut, muut ovat lähinnä wiener- tai märzen-tyylin mukaisia maukkaan maltaisia ja vähintäänkin lievästi hedelmäisiä lageroluita. 
* Nokian, Koffin ja Lapin Kullan vahvat jouluoluet ovat lähinnä vahvaa potkua ja piristystä tarjoavia vaihtoehtoja. Makua ajatellen Nokialle olisi hyvin riittänyt keskiolutversio. Koffin ja Lapin Kullan vahvoissa jouluoluissa on melko voimakas sikunaisuus mukana. Koff on vähentänyt katkeroisuutta selvästi (2003: 45 EBC, 2004: 35 ja 2005: 19) ja Lapin Kulta on lisännyt vahvuutta: 6,5 % (2004: 5,2 %). 
* Yleisesti voi todeta, että kotimaisten panimoiden pullotetut jouluoluet ovat tyylikkäitä ja maukkaita, premium-luokan tuotteita. 

Nokian Jouluolut (4,7 %) 
+ musta väri, paahteisen maun moniulotteisuus 
Lapin Kulta Aito Jouluolut (4,7 %) 
+ tanakka vaahto, humalan katkeroisuus, joka yllättää myös miedossa versiossa 
Tumma Jouluolut, Olvi (4,7 %) 
+ tasapainoinen raikkaus, maltainen hedelmäisyys 
Koff Jouluolut (4,6 %) 
+ hienoa katkeroinen potku, maun 'kovuus' pudottaa sijoitusta kilpailijoihin verrattuna 
Lapin Kulta Aito Jouluolut (6,5 %) 
+ rohkea vahvuus sopii tietyissä tilanteissa 
Koff Jouluolut (6,0 %) 
+ yllättävä alkoholimaisuuden esilletulo hämmentää, joskin tietyissä tilanteissa vahvuuden potku on myös aivan paikallaan. 
Nokian Jouluolut (5,2 %) 
+ miedompi versio on niin hyvä, että vahvuudesta ei tule juurikaan lisäarvoa täysmaltaisen, täyteläisen oluen ominaisuuksiin 
Saimaan Panimon Talvi Olut (4,3 %) 
+ tasapainoinen, helposti juotava, moneen tilanteeseen sopiva yleisolut 

Kommentit: J.T. Laakso


--- K O T I M A I S I A  P U L L O -  O L U I T A  vakituisessa tuotannossa  ---

OLUTVERKON  vertailussa kotimaisia tummia oluita, jotka sopivat myös joulupöytään:

* Hartwall Porter III, Oy Hartwall Ab, Helsinki / Lahden panimo (Scottish & Newcastle, Englanti)
4,5 %-t., kantavierre 12,5 p-%, katkeroaineet 22,0 EBU, väri 150 EBC, tumma pohjahiivaolut, portteri
* Dark Lager, Hartwall Oyj, Helsinki
- 4,5 %-til., kantavierre 11,3 p-%, katkeroaineet 16 EBU, väri 74 EBC, tumma lager, III  (tuotannossa: 2003-05)
- 5,0 %-til.,kantavierre 12,6 p-%, katkeroaineet 18 EBU, väri 82 EBC, tumma lager, IVA (tuotannossa: 2002-03)
* Suklaa Porter, Oy Hartwall Ab, Helsinki / Lahden panimo (Scottish & Newcastle, Englanti)
4,5 %-t., kantavierre 12,0 p-%, katkeroaineet 16,0 EBU, väri 150 EBC, tumma täysmallas-, pohjahiivaolut, portteri
* Olvi Tumma, Oy Olvi Ab, Iisalmi
4,3 t-%., kantavierre 11,5 p-%, suodattamaton täysmallasolut, tumma lager. Suositus tarjoilulämpötilaksi 9-17 ºC
* Velvet , Oy Sinebrychoff Ab, Kerava, (Carlsberg Breweries, Tanska)
4,7 %, kantavierre 11,7 %Pl, katkeroaineet 33 EBU, väri 115 EBC, tumma pintahiivaolut

Hartwllin Porter on tullut korvaamaan Dark Lagerin, jonka viimeisistä eristä (parasta ennen 200306) testioluetkin ovat. Porter on ennen muuta selvästi tummempi, myös paahteisuus ja katkeroisuus on miellyttävän voimakas. Porter-nimi on myös parempi, vaikka ulkomaankielistä muotoa edelleen suositaankin. Suklaa Porter oli Hartwallin kausiolut alkuvuodesta 2005 ja kaikin puolin onnistunut yllätys. Suklaa Porter on erittäin hienostunut ja silti melkoisen helppo olut. Voimakas suklaisuus on kuitenkin kuiva, ei siis makea. (Hartwallin Suklaa Porter on erittäin samantapainen kuin Suomenkin joulumarkkinoille tullut virolainen vahva pohjahiivaolut Chocolate Porter (7,5 %, AS A. Le Coq Tartu Õlletehas, maahantuoja Servaali Oy.) 
Olvin vieläkin miedompi Tumma täysmallasolut on pitkään ollut tummien oluiden ystävien ykkösvalinta. Hartwallin tuotteiden kanssa vertailussa se selviää hienosti ja on Hartwallin Porterin veroinen, ja vain Porterin uutuusviehätys ratkaisee järjestyksen. Samaa voi sanoa ryhmän ainoasta pintahiivaoluesta, Sinebrychoffin upeasta Velvetistä. Jostain kumman syystä Velvet loppui päivittäistavarakaupan hyllyiltä marraskuussa 2005, juuri kun paras joulunajan ja viileän kauden markkinakausi alkoi. Toivottavasti katkos saadaan paikattua ajoissa. 

Testiryhmän pisteet: 
Suklaa Porter 95; Velvet 94, HWL Porter 87; Olvi Tumma 87, Dark Lager 84

Hartwall Porter III, Oy Hartwall Ab, Helsinki / Lahden panimo (Scottish & Newcastle, Englanti)

4,5 %-t., kantavierre 12,5 p-%, katkeroaineet 22,0 EBU, väri 150 EBC, tumma pohjahiivaolut, portteri
Väri on hyvin tumma, mahonginruskea. Vaahto on ruskehtava, runsaasti nouseva ja laskeutuu kestäväksi pinnaksi oluen pinnalle. Tuoksu on tuoreen, raikkaan hedelmäinen, paahteinen. Maku on hedelmäinen, lakritsainen, hienosti hapan. 
Pullo 0,5 l, vähittäismyyntihinta 1,95 e
oma olutarviointisi!

Suklaa Porter, Oy Hartwall Ab, Helsinki / Lahden panimo (Scottish & Newcastle, Englanti)

4,5 %-t., kantavierre 12,0 p-%, katkeroaineet 16,0 EBU, väri 150 EBC, tumma täysmallas-, pohjahiivaolut, portteri
Väri on hyvin tumma ruskea. Vaahto on pursuavan runsas, laskeutuu nopeasti ja pysyy pitkään. Tuoksu on suklainen, kevyesti paahteinen, kuiva. Maku on suklaamaltainen, miellyttävästi katkeroinen, kuiva. Mukavan suklainen jälkimaku. 
Pullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 1,95 e. (Ei enää tuotannossa.)
oma olutarviointisi!

Dark Lager, Oy Hartwall Ab, Helsinki / Lahden panimo (Scottish & Newcastle, Englanti)

- 4,5 %-til., kantavierre 11,3 p-%, väri 74 EBC, katkero 16 EBU,  tumma lager, III 
- 5,0 %-til.,kantavierre 12,6 p-%, väri 82 EBC, katkero 18 EBU,  tumma lager, IVA 
Väri on tumma, ruskea, kirkas, läpinäkyvä. Vaahto on runsas, isokuplainen, tanakkana pysyvä. Maku on laimea, lähes vetinen, makeahko, hedelmäinen ja paahtunut vivahde hienosti mukana. Pitkä jälkimaku. Helposti juotava "münchener dunkel" -tyylinen tumma lager. Aluksi Dark Lager tehtiin vahvana oluena, joka oli karamellinen ja keskiolutta täyteläisempi. 
(III) Pullo 0,5 l, vähittäismyynnissä 2,15 e. (IVA) Pullo 0,5 l, Alkon vähittäismyynnissä 2,38 e. Kumpikaan ei ole enää tuotannossa
oma olutarviointisi!

Olvi Tumma, Oyj Olvi Abp, Iisalmi

4,3 t-%., kantavierre 11,5 p-%, suodattamaton täysmallasolut, tumma lager. Suositus tarjoilulämpötilaksi 9-17 ºC
Väri on hyvin tumman punaruskea, läpinäkyvän kirkas. Vaahto on vaalea, runsas, kestävä. Tuoksu on laimea, hyvin lievästi katkeroinen. Maku on raikkaan hedelmäinen, pehmeä, paahteinen, kevyesti katkeroinen ja lakritsainen. 
Pullo 0,5 l, vähittäismyyntihinta 1,85 e
oma olutarviointisi!

Velvet , Oy Sinebrychoff Ab, Kerava, (Carlsberg Breweries, Tanska)

4,7 %, kantavierre 11,7 %Pl, väri 115 EBC, katkeroaineet 33 EBU, tumma pintahiivaolut
Väri on täysin musta, valoa läpäisemätön. Vaahto on valtavan runsas, paksu, kermakahvin värinen ja jää kauniiksi pitsikuvioksi lasin reunoille. Tuoksu on paahteinen, suklainen, tervainen. Maku on täyteläinen, maltainen, paahtunut, raikas, pehmeä, tasapainoinen. Sananmukaisesti samettinen olut. ("velvet" = "sametti"). Velvet valmistui alunperin kausituotteeksi syksyllä 2000, mutta on vakiinnuttanut paikkansa tumman oluen ystävien suosikkina niin nautiskelun kuin ruokailunkin yhteydessä. 
Pullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 1,95 e
oma olutarviointisi!

* * * 

Kukko tumma III, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas / Fisutta Oy, Laitila

3,8 %-til., kantavierre , väri 60 EBC, katkeroaineet 18 EBU, tumma täysmallasolut. Suositeltu tarjoilulämpötila 9-15 ºC
Tšekkiläistyylinen tumma olut on taas Laitilan tuotannossa vuodesta 2004. Väri on tumma, punertavan ruskea, kirkas. Vaahto on runsas, pehmeä, vaalean ruskea, keskinkertaisesti kestävä. Tuoksu on voimakkaan viljainen ja maltainen, siirappimainen, paahteinen. Maku on täyteläinen, kevyesti karamellinen, lievästi paahtunut. Jälkimaku on heinämäinen, kestää miellyttävän pitkään ja kuivuu loppua kohden. Kukko tumma / dunkel III (kansan suussa Tumma Kukko) sopii hienosti maistelu- ja seurusteluolueksi sekä ruokapöytään. Myös loistava mieto vaihtoehto joulupöytään. Tumma Kukko on tarjolla Presidentin Linnan Itsenäisyyspäivän vastaanotolla vuonna 2005. 
Tölkki 0,5 l., vähittäismyyntihinta 2,00 e. Hanassa olutravintoloissa 0,5 l. 5 e
oma olutarviointisi!

Krouvi, Sinebrychoff Oy, Kerava / Porin panimo (Carlsberg Breweries AS, Tanska)

5,2 til-%, kantavierre 13 % Pl, väri 24 EBC, katkeroainepitoisuus 16 EBU, puolitumma suodattamaton pintahiivaolut, suositus nautintalämpötilaksi 8-12 astetta
Koff on kasvattanut "Sinebrychoff Erikoisoluet" -sarjaa suodattamattomalla moniviljaoluella, joka valmistetaan pintahiivatekniikalla. Krouvi on väriltään punertava, hailakan samea, läpinäkyvä. Vaahto on ruskehtava, nopeasti nouseva ja haihtuu äkkiä lähes kokonaan. Hieno tuoksu on vahva, hiivamainen, vehnämaltaasta tuleva fenolisuus tuo mieleen saksalaiset vehnäoluet. Maku on raikkaan hedelmäinen, taatelia, aprikoosia, hieman karamellimäinen. Valmistuksessa käytetään ohramaltaan lisäksi mallastettua vehnää, ruista ja kauraa. Erinomaisen maukas, monipuolinen ja kiinnostava uutuus, jossa on hieman sahtimaisiakin ominaisuuksia. Koffin Erikoisolutperheen muodostavat Krouvin lisäksi hunajaolut Kaura ja tumma paahteinen pintahiivaolut Velvet
Pullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta Alkossa 2,22 e. Anniskeluhinta 5 e. 
oma olutarviointisi!

Ruisolut, Diamond Beer BC, Helsinki; valmistuspaikka Proefbrouwerij, Lochristi, Belgia

4,5 %-t., tumma ruisolut, suositus tarjoilulämpötilaksi 8-10 ºC
Väri on tumma, kuparinruskea, kirkas. Vaahto on vaaleanruskea, pursuavan runsaasti nouseva, hyvin kestävä. Tuoksu on kohtalaisen vähäinen, imelän hedelmäinen, lääkemäinen. Maku on kuivan maltainen, hennosti mämmimäinen, viljainen. Mieto alkoholipitoisuus tekee oluesta helposti nautittavan, raikkaan, hieman luonteettoman. Ruisolut (Rye beer) sopii mielenkiintoisena vaihtoehtona myös ruokapöytään. Suomessa toimivan Diamond Beerin omistaja ja panimomestari Ronald de Waal on kotoisin Hollannista ja hän valmistaa oluet belgialaisessa panimossa. Syksyllä 2005 de Waal palkittiin osuusliike HOK-Elannon Pro Cerevisia -kunniakirjalla toiminnastaan suomalaisen olutkulttuurin edistäjänä. 
Pullo 0,5 l., vähittäismyyntihinta 3,05 e; hanassa 0,5 l., anniskeluhinta 4,50 e, mm. Zetor, Hki
oma olutarviointisi!

Olvi Tuplapukki, Olvi Oyj, Iisalmi

8,5 %-t., kantavierre 18 % Plato, katkeruus 26 EBU, väri 18 EBC, vaalea bock 
Väri on vaalea, keltainen, punertava. Vaahto on valkoinen, runsas ja kestävä. Tuoksu on hedelmäinen, makeahko, maltainen. Suutuntuma on piristävän pistävä. Maku on voimakas, hedelmäinen, makea, täyteläinen. Pitkä jälkimaku ihastuttaa ja lämmittää mukavasti. Tuplapukki on iisalmelaispanimon lippulaiva yhdessä miedon erikoisoluen Tumman (4,3 %) kanssa. Sitä - molempiakin - voi pitää myös suomalaisen panimotoiminnan erinomaisesti onnistuneena taidonnäytteenä. Vahvan oluen nauttiminen sopii yllättävän moniin tilanteisiin. Dobbelbock-tyylinen olut maistuu vaikkapa raskaan työpäivän jälkeisenä rentoutushetkenä, rauhallisena maistelu- ja vertailuoluena ystäväpiirissä tai vaikkapa yömyssynä. Uuden tyylin mukaisesti myös erikoisoluita aletaan pikku hiljaa pakata tölkkiin. Näin on käynyt myös Olvi Tuplapukille syksyllä 2005. Makuun tai ulkonäköön pakkausmuoto ei vaikuta, vaikka testaustilanteessa tölkkiversiosta oltiin löytävinään liikaa alkoholimaista voimakasta makua. Tuplapukin etiketti on uusittu entistäkin selkeämmäksi ja Olvin hieno suomenkielisyyslinja toimii hyvin. 
Bock- ja dobbelbock-tyylin oluet olivat alunperin kylmien vuodenaikojen tummia kausioluita. Juuri dobbelbock-merkit ovat -ator -loppuisia, siis "Salvator", "Animator", "Lunator", "Celebrator". Kevään kausituplapukit ovat "Maibockeja". Pukkioluiden alkuperäinen oikea tarjoilumuoto on savituoppi. Dobbelbock muuten antoi voimaa myös uskonpuhdistaja Martti Lutherille kilvoituksissa katolisen kirkon vääristymiä vastaan. 
Pullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 1,58 e. Tölkki 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 2,49 e. 
oma olutarviointisi!

--- U L K O M A I S I A  P U L L O - O L U I T A  vähittäismyynnissä   ---

Saku Porter, AS Saku Ölletahas (Baltic Beverages Holding), Saku, Viro

7,5 %-t., kantavierre 17,4 p-%, väri 157 EBC, katkeroainepitoisuus 25 EBC, tumma portteri 
Saku Porter - suosittu jouluna ja myös läpi vuoden!Väri on läpinäkymättömän musta. Vaahto on runsas, vahva, kestävä, väriltään ruskehtava. Tuoksu on voimakkaan karamellimäinen, paahtunut. Maku on voimakas, paahtunut, lakritsainen, hedelmäinen, kuiva, täyteläinen. Hieno, tasapainoinen kokonaisuus tekee Saku Porterista oluiden aatelia. Alko sanoo Porteria edelleen kausituotteeksi, vaikka nykyisin joulunajan portteri on aivan sama tuote kuin ympärivuotinen. Vuodentakaiseen portteriin verrattuna Alkon ilmoittamat arvot ovat alkoholiprosenttia lukuunottamatta tasapainoittuneet: kantavierre on pari prosenttia alhaisempi, väri on yli 40 ja katkeruus viisi yksikköä heikompi. 
Pullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 2,77 e. Maahantuoja Servaali Oy.
oma olutarviontisi!

Aldaris Porteris, AS Aldaris, Riika, Latvia / Baltic Beverages Holding, Tanska

6,8 %-til., tumma pohjahiivaolut, portteri
Väri on täysin musta. Vaahto on ruskehtava, tanakka, pysyvä. Tuoksu on raikkaan hedelmäinen, päärynäinen. Maku on tasapainoisen maltainen, paahteinen, suklainen, lievästi makea. Helposti juotava. Pitkä miellyttävä jälkimaku. Pohjahiivatekniikalla tehtyä paahtunuttakaan olutta ei ole ollut lupa kutsua portteriksi. Niinpä näitä usein sanotaankin 'baltiporttereiksi'. Hieno Aldaris Porteris on muuten joulukuussa 2005 Suomen edullisin portteri; litrahinta on 4,16 e, upea Koffin portteri 4,45 e/l ja virolainen A.Le Coq Porter 4,56 e/l. 
Pullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 2,18 e. Maahantuoja Servaali Oy.
oma olutarviontisi!

Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock, Brauerei Heller, Bamberg, Saksa

6,5 %-til., kantavierre 17,5 p-%, katkerot 37 EBU, väri 79 EBC, tumma savuolut
Väri on erittäin tumma, lähes musta, valoa vasten ruskeanpunainen, kirkas. Vaahto on ruskehtava, kohtuullinen, laskeutuu nopeasti oluen pinnalle. Tuoksu on voimakas, palanut, paahteinen. Todennäköisesti maailman erikoisin mallastuotteen tuoksu. Maku on tervaisen ja paahtuneen maltainen, savulihan vivahde nousee selvästi esille. Myös katkeroisuus kirvoittaa mukavasti kielen pintaa. Pitkään säilyvä vahva jälkimaku. Bambergiläisen savuoluen ("Rauchbier") kausiversio on tämä vahva Urbock ("alkuperäinen pukki"). Alkon valikoimassa on myös vakituisesti 5,1-prosenttinen Raucbier Märzen (2,67 e). 
Pullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta Alkossa 3,14 e. Maahantuoja Servaali Oy
oma olutarviontisi!

Jenlain Bière de Noël, Brasserie Duyck, Jenlain, Ranska

6,8 %-t., kantavierre 15,5 p-%, väri 53,5 EBC, katkeroainepitoisuus 20 EBC, tumma bière de garde, suositus tarjoilulämpötilaksi 10 ºC
Väri on punertavan ruskea, puolitumma, kirkas. Vaahto nousee nopeasti runsaana, laskeutuu pian ohueksi pinnaksi oluen päälle ja lasin reunoille. Tuoksu on vähäinen, miedosti hedelmäinen. Maku on kuivan hedelmäinen, appelsiinimäinen, rapea, tasapainoinen. Humalalajikkeet ovat Brewers Gold, Magnum ja Strisselspalt. "Biére de Garde" on ranskalainen oluttyyppi, jolla tarkoitetaan säilytettäväksi tarkoitettua, pullossa kypsyvää ale-olutta. Panimon perusti runsaat sata vuotta sitten Leon Duyck Pohjois-Ranskan Flanderissa. Hänen poikansa Felix rakensi maatilapanimon vuonna 1922 Jenlainin kylään, joka sijaitsee lähellä Valenciennes'tä. Nykyään perhepanimoa johtaa Raymond Duyck, neljännessä polvessa. - Alkon vakiovalikoimassa on myös lähes jouluoluen tapainen Jenlain Ambrée (6,5 %-til., 0,33 l plo - 2,28 e). 
Pullo 0,75 l. shampanjapullo, luonnonkorkki. Alkon vähittäismyyntihinta 5,03 l
oma olutarviontisi!

Mack Juleøl, Macks Ølbryggeri AS, Tromssa, Norja

4,7 %-til., tumma lager
Väri on punaisenruskea, kirkas. Vaahto on runsas ja kestävä, ruskehtava väriltään. Tuoksu on hedelmäinen kuin jouluinen kiisseli. Maku on mieto, kevyesti paahteinen ja karamellinen. Voimainen vivahde tuntuu hetken verran. Miellyttävä, kuiva jälkimaku. Kondiittori Ludwig Markus Mackin vuonna 1877 perustama perhepanimo toimii viidennessä polvessa Pohjois-Norjassa Tromssassa ja haluaa pitää yllä perinteitä, joihin oluenvalmistuksen kehittäminen halutaan perustaa. Macks Ølbryggeri on maailman pohjoisin panimo. 
Pullo 0,33 l., vähittäismyyntihinta 2,60 e
oma olutarviointisi!

Mack Juleøl Sterkøl, Macks Ølbryggeri AS, Tromssa, Norja

6,5 %-til., kantavierre 15,3 p-%, väri 67,2 EBC, katkeroainepitoisuus 23 EBU, tumma lager
Väri on punaisenruskea, tumma, kirkas. Vaahto on runsas, säilyy pitkään ja haihtuu sitten kokonaan. Tuoksu on voimakkaasti voimainen, hedelmäisen maltainen. Maku on alkoholiprosenttiin nähden yllättävän mieto, tasapainoinen, tumman hedelmäinen. Panimon mainitsema mausteisuus jää piiloon. Jälkimaussa lievä sikunainen vivahde. Jouluolutta on valmistettu Tromssassa jo vuodesta 1937. Kausiolutta kehitetään vuosittain kuluttajapanelin mielipiteiden mukaisesti. Valmistuksessa käytetään pilsner-, münchener- ja tummia maltaita. Humalalajikkeet ovat Perle ja Hallertau Brewers' Gold. 
Pullo 0,33 l., Alkon vähittäismyyntihinta 2,47 e
oma olutarviointisi!

Old Winter ale, Fuller, Smith and Turner PLC, Griffin Brewery, Lontoo, Englanti

5,3 %-t., kantavierre 13,0 p-%, väri 50 EBC, katkeroainepitoisuus 38 EBC, tumma ale
Väri on tumma, punertavan ruskea, kirkas. Vaahto on runsas ja kestävä, isokuplainen, ruskehtava. Tuoksu on diasetyylinen ja vetinen. Maku on paahteinen, pähkinämäinen ja mausteinen, muskottia, inkivääriä. Pitkä mausteinen, kuiva jälkimaku lämmittää miellyttävästi. Humalien (katkero: Target, aromi: Challenger ja Northdown) katkeroisuus on hienosti ja voimakkaasti mukana. Maltaat ovat pale ale -mallas ja kristallimallas (10 %). Toinen Lontoon kahdesta (se toinen on Young's) itsenäisestä panimosta on perustettu vuonna 1845, mutta samalla paikalla Etelä-Lontoon Chiswickissä on valmistettu olutta vuodesta 1654. "Vanha talviolut" on kausituote, mutta Fuller's tunnetaan parhaiten hienosta E.S.B.:stä (Extra Special Bitter) ja myös London Pride -alesta. Fuller'sin vuosituotanto on 41 miljoonaa litraa. 
Pullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 3,42 e. Maahantuoja Heinon Tukku Oy, Turku
oma olutarviointisi!

Samuel Adams Winter lager, The Boston Beer Company, Boston, Massachuset, USA

5,6 %-til., kantavierre 15,1 p-%, väri 49,3 EBC, katkeroainepitoisuus 21 EBU, tumma vehnälager
Väri on punertavan ruskea, tumma, läpinäkyvän kirkas. Vaahto on valkoinen, runsas, tanakka, vaihteleva, haihtuu melko vähiin nopeasti. Tuoksu on vaniljainen, makeahko, aromihumalan katkeruus tuntuu selvästi. Suutuntuma on tyylikkään lievästi mausteinen, neilikkaa, kardemummaa. Maku on pehmeän paahteinen, karamellimäinen, pähkinäinen päätyen kuivaan ja lopulta hedelmäiseen jälkimakuun. Panimomestari Jim Koch perusti pienpanimon vuonna 1985. Talven kausiolueen löytyi kardemumma entisen Etelä-Vietnamin pääkaupungista Saigonista. Valmistuksessa käytetään myös muita talvimausteita. Maltaat ovat Harrington, karamelli-, vehnä- ja münchener-maltaita. Humalat ovat East Kent Golding, Tettnang Hallertauer ja Tettnang Noble. Panimon mukaan kausiolut on talvimausteiden kanssa valmistettu vehnälager. 
Pullo 0,33 l., Alkon vähittäismyyntihinta 2,68 e
oma olutarviointisi!

--- K O T I M A I S I A  H A N A O L U I T A  ---

Touhupetteri, Panimo & Tislaamo Teerenpeli, Lahti

4,7 t-%, tumma ale, pintahiivaolut
Väri on tumma, punertava, läpinäkyvä, kirkas. Vaahto on kohtalainen, ruskehtava. Tuoksu on karamellimäinen, paahteinen. Maku on kirpaisevan karamellimäinen ja raikas, tasapainoinen, kevyehkö, kevyesti jouluisen mausteinen, mukana neilikkaa, kardemummaa. Kevyt, raikas, tunnelmainen kausiherkku, jossa on myös portterimaisia piirteitä. 
Hanassa 0,4 l. anniskeluhinta 4,80 e, varmimmin Teerenpeli, Lahti, Helsinki ja Tampere
oma olutarviointisi!

Perhon Jouluolut, Ravintolakoulu Perhon Panimo, Haaga Instituutti, Hki 

5,8 %-til., kantavierre 14,2 p-%, suodattamaton tumma pintahiiva-ale
Väri on sysimusta, kaunis. Vaahto on runsaasti pursuava, pehmeästi ylivaahtoava, laskeutuu sitten yllättävän nopeasti. Tuoksu on raikkaan, tuoreen hedelmäinen. Maku on syvän maltainen, lakritsainen, mämmimäinen tai pikemminkin hedelmäkiisselimäinen. Joulumausteet polttavat (lämmittävät) mukavasti: piparit, katajanmarja, hunaja, siirappi. Aromihumalana on Spalter ja katkerohumalana Saaz. Voimakkaiden makuvaikutteiden olueksi Perhon Jouluolut yllättää tasapainoisuudellaan ja lopuksi kuivalla jälkimaullaan. 
Hanassa Perho ravintolassa Mechelininkatu 7,  ja Hotelli Haagan ravintolassa, Hki, anniskeluhinta 0,5 l. 5,20 e 
oma olutarviointisi!

Joulutähti, Koskipanimo Oy, Tampere

5,5 %-til., kantavierre 13,0 %, väri 40 EBU, katkeroainepitoisuus 25 EBC, tummahko täysmallas-lager
* Plevnan joulunajan kausiolut on yllätys! Kaneli ja neilikka on jätetty maustehyllylle ja keittoon on ropsautettu erä kuivahumalaa. Väri on syvän keltainen, tummahko. Vaahto on valkoinen, keskinkertainen. Tuoksu on maltainen, lievästi makea. Maku on täyteläinen, hedelmäinen. Kuivahumalointi kääntää makeahkon maltaisuuden kuivahkon katkeroiseen, melko lyhyeen jälkimakuun. Valmistuksessa on käytetty kolmea humalalajiketta: Saaz, Perle ja Mount-Hood. (Testi Pikkulintu, Hki) 
Hanassa Helsingissä mm. HOK-Elannon OlutHuoneet ja Pikkulintu

* Väri on kuparinruskea. Vaahto kohoaa mukavasti valkoisena, haihtuu pian ja kokonaan. Tuoksu on maltainen, lievästi karamellinen. Maku on maltainen, hedelmäinen, karamellimäinen, lievästi paahteinen. Tasapainoinen, kuiva kokonaisuus. Tutun Plevnan Tähti -oluen tuhdimpi, luonteikkaampi versio sopii mainiosti talviajan kausiolueksi. (Testi Tillikka ja Plevna, Tre) 
Hanassa Tampereen Plevna-ravintoloissa. 
oma olutarviointisi!

Kerstbok, Diamond Beer Brewing Oy, Hki; valmistuspaikka: Proefbrouwerij, Lochristi, Belgia

5,5 %-til., kantavierre 11,5 Pl, katkeroainepitoisuus 20 EBU, tumma pintahiivaolut, ale, suositus tarjoilulämpötilaksi 8-13 °C
Väri on tumma, punertava. Vaahto on paksu ja runsas, ruskehtava. Tuoksu on lämpimän karamellisen maltainen. Maku on täyteläinen, makea, maltainen, mausteinen, sopivan miellyttävä katkeroisuus. Tynnyrissä jälkikäyvän alen valmistuksessa käytetään pilsner-, karamelli- ja suklaamallasta. Herkullisen oluen nimi tarkoittaa 'jouluolutta'. 
Hanassa olutravintoloissa. Anniskeluhinta 5 e / 0,5 l
oma olutarviointisi!

Hirvi Kivisahti, Maatilapanimo Hollolan Hirvi, Hollola

6,5 %-til., kantavierre 20 º Plato, tummahko sahti
Väri on vaalean ruskea, samea. Tuoksu raikas, vienosti katajainen ja banaanimainen, taikinamainen. Maku on raikas, täyteläinen, makea, rukiinen, paksu, katajan makuaromia aavistuksenomaisesti mukana. Jälkimaku raikkaan katajainen, paksun banaanimainen. Hyvin lievä humalointi oman tilan humalankävyistä. Muut valmistusaineet ovat Lahden Viking Maltin sahtimallas, joka on tehty ohrasta ja vähäisessä määrin muiden mallastettujen viljojen sekoituksesta sekä pieneltä osin ruismaltaasta. Mäskäyksen loppuvaiheessa sekaan laitetaan grillillä kuumennettuja kiviä, mikä on perinteinen tapa puisten saavien ajalta. Vihreitä ja sinisiä marjoja sisältäviä katajanoksia käytetään vierteen suodatuksessa. Maailman ainoa kaupallinen kivisahti tehdään Ilkka Sipilän maatilapanimossa, suvun perinteen mukaisesti. 
Hanassa Maatilaravintola Hollolan Hirvessä, anniskeluhinta 4,80 e / 0,5 l. Puolen litran patenttikorkkipulloissa mahdollisesti kesästä 2005 alkaen myös mukaan
oma olutarviointisi!

--- U L K O M A I S I A  P U L L O -  O L U I T A  a n n i s k e l u s s a ---

Chocolate Porter, AS A. Le Coq Tartu õlletehas, Tartto, Viro

7,5 %-til., tumma pohjahiivaolut, portteri
Tarton panimon uutuus loppuvuodesta 2005 korvaa perinteisen Tarton Jõuluporterin (7,5 %, oli myös Alkon valikoimassa vuonna 2004). Suklaaportterin väri on hyvin tumma, rubiininpunainen. Vaahto on ruskehtava, runsas, kestävä. Tuoksu on suklainen, kaakaomainen, hennosti katkeroinen. Maku on täyteläinen, vahva, maltainen, voimakkaan suklainen, ei kuitenkaan liian makea, pikemminkin kuiva ja katkeroinenkin. Paksu hedelmäisyys tuo mieleen joulun sekehedelmäkiisselin. Hieno, vahva kokonaisuus. Tarton vakioportteriin (6,5 %) verrattuna suklaaportteri on luonteeltaan voimakkaampi ja suklaisuus-kaakaomaisuus tuo selvästi erikoisen vivahteen olueeseen. 
Pullo 0,5 l. Anniskeluhinta  5,90 e. Maahantuoja Servaali Oy
oma olutarviointisi!

A. Le Coq Porter, AS A. Le Coq Tartu õlletehas, Tartto, Viro

6,5 %-til., tumma pohjahiivaolut, portteri
Tarton panimon vakiotuotannossa oleva portteri on vahva tumma lager. Väri on hyvin tumma, rubiininpunainen. Vaahto on runsas, laskeutuu ohueksi pinnaksi oluen päälle. Tuoksu on vähäinen, lievästi paahteinen. Maku on raikkaan hedelmäinen, aprikoosimainen, makea. Hyvin tasapainoinen, täyteläinen, vahva, helposti juotava tumma olut. Jälkimaku on miellyttävän katkeroinen. Tarton panimon portterin tausta ulottuu vuoteen 1807, jolloin belgialaisen Albert Le Coqin Englannissa aiemmin valmistamaa Imperial Extra Double Stoutia alettiin panna Tartossa, lähempänä Venäjän tsaarin hovia, joka oli "keisarillisen" portterin päämarkkinaa.
Pullo 0,5 l. Anniskeluhinta 6,0 e. Maahantuoja Servaali Oy
oma olutarviontisi!

Mönchshof Weihnachts Bier, Kulmbacher Brauerei AG, Kulmbach, Baijeri, Saksa

5,6 %, vaalea lager
Väri on vaalea, keltainen, kirkas. Tuoksu on lämpimän maltainen, katkeroinen. Maku on ruohomäinen, maltainen, makean viljainen, apilamainen jälkimaku. 'Sympaattinen juhlaolut' on kokonaisuutena ehkä liiankin makean tahmainen. 
Pullo, patenttikorkki 0,5 l. Anniskeluhinta 6,00 e
oma olutarviontisi!

Leikeim Wintertraum, Privatbrauerei Leikeim, Altenkunstadt, Saksa

5,4 %,til., vaalea pils (Landbier)
Väri on erittäin vaalea keltainen, kirkas. Vaahto on vitivalkoinen, kohoaa runsaasti ja nopeasti ja myös haihtuu pian kokonaan. Tuoksu on hieno ja myös hienostunut: tukevan hedelmäinen. Maku on kevyen tasapainoinen, hienosti hedelmäinen, kuivattuja jouluhedelmiä, suutuntumassa siirappi- tai simamaisia vivahteita. Jälkimaku katkeroisen kuiva, lievästi heinämäinen. Vuonna 1887 perustettu panimo pitää "joulu-unelmansa" raikkaana ja pistävänä tai mausteisena kausioluena. Vähintäänkin jälkikäteen siihen voi yhtyä, vaikka onkin vaikea kuvitella Wintertraumia jouluiseen ruokapöytään. Patenttikorkkipulloon pakattu tuote on niin tyylikäs, että sitä tekee mieli nauttia kapeasta ja korkeasta kölsch-lasista. 
Pullo, patenttikorkki 0,5 l. Anniskeluhinta 6,00 e
oma olutarviontisi!

Blonde de Noël, Brasserie Caulier, Péruwelz, Belgia

10,0 %-til, vaalea pullossa kypsyvä ale
Väri on harmaan kellertävä, samea. Vaahto on vaalea, vähäinen ja haihtuu nopeasti. Tuoksu on voimakkaan omenainen, mausteinen. Maku on mausteisen lämmittävä, neilikkainen, kardemummamainen, mieleen tulee käynyt omenamehu. Korkea alkoholipitoisuus on mukana maussa piristävänä, raikkaana vivahteena. Tämän joulun (2005) ehdottomia positiivisia löytöjä! 
Pullo, patenttikorkki 0,33 l. Anniskeluhinta 6,50 e
oma olutarviontisi!

Lump of Coal, Ridgeway Brewing Co, Oxfordshire, Englanti

8,0 %, tumma stout
Väri on täysin sysimusta. Vaahto on vähäinen ja haihtuu pian kokonaan. Tuoksu on hyvin paahteinen. Maku on tervamainen, kuiva, lähes makeaa hedelmäistä viiniä muistuttava, mutta kuiva. Lump of Coal ('hiilikokkare') on erittäin hieno, tasapainoinen, vahva englantilainen stout. Synkän mustan oluen ansaitset jouluksi - juuri niin kuin tuhma olet ollut tänä vuonna, panimon etiketti 'mainostaa'. 
Pullo 0,5 l. Anniskeluhinta 6,50 e
oma olutarviontisi!

Black Chocolate Stout, The Brooklyn Brewery, Utica, New York, USA

8,25 %, tumma pintahiivaolut, stout
Väri on täysin musta. Vaahto on erittäin runsas, kuplikas, paksu, kestävä, kaakaonruskea. Tuoksu on paahteinen ja suklainen. Maku on vahva, täyteläinen, kuiva. Paahtunut, melkein palanut maltaisuus vivahtaa aluksi makealta, mutta on lopulta hyvin kuiva. Humaloiden katkeroisuus nousee vahvasti esille. Jälkimaussa kuivattu hedelmä maistuu pitkään. Valmistuksessa käytetään kuuden erilaisen mustan, suklaisen ja paahdetun maltaan sekoitusta. Panimo valmistaa mustaa suklaastoutia kerran vuodessa joulun alla - tosin parasta ennen -päiväys on kolmen vuoden päässä. Brooklyn Brewery on etsinyt stoutissaan 1800-luvulla Venäjän tsaareille valmistetun englantilaisen Imperial Stoutin tyyliä. 
Pullo 0,355 l. Maahantuoja Servaali Oy
oma olutarviontisi!

Winter warmer, The Ram Brewery, Young's & Co Brewery plc, Wandswoth, Lontoo, Englanti

5,2 %-til., kantavierre 13,2 %, puolitumma ale
Vuonna 1831 perustetun lontoolaispanimon talven kausiolut on "valmistettu lämmittämään". Väri on punertavan ruskea. Vaahto on vähäinen ja häviää nopeasti kokonaan. Tuoksu on vaimeasti paahtunut, karamellimäinen. Maku on täyteläinen, tasapainoinen, luonteikas. Paahteinen, hedelmäinen ja pähkinäinen kuiva makuaromi leimaa hienoa erikoisolutta. Valmistuksessa käytetään Maris Otter -mallasta, useiden humalalajikkeiden sekoitusta ja tarkoin harkittua sekoitusta ruokosokereista. 
Pullo 0,5 l. Anniskeluhinta 5,20 e
oma olutarviointisi!

Samichlaus Bier, Schlossbrauerei Eggenberg / Feldschlösschen Hürlimann Holding, Vorchdorf, Itävalta

14 %, kantavierre 32? Pl, tumma mallaslikööri (dobbelbock), pullotettu vuonna 2002
Väri on tumma, punertavan ruskea. Vaahtoa muodostuu niukasti lasiin kaadettaessa ja se haihtuu heti kokonaan pois. Tuoksu on makea, sherrymäinen. Maku on oluenmaistajille yllätys: makeaa, sakeahkoa, siirappimaista viiniä tai madeiraa. Samichlaus ('joulupukki' Zürichin, Sveitsi, murteella) sopii hienosti jälkiruokaolueksi vahvojen juustojen, kuten sinihomejuuston ja suklaan kanssa tai sellaisenaan lämmittävänä yömyssynä. Maailman silloin vahvinta olutta alkoi valmistaa Brauerei Hürlimann AG, Zürich, Sveitsi. Ensimmäinen erä pantiin Pyhän Nicholauksen päivänä (Samichlaus Tag) 6.12.1979 ja varastoitiin tasan vuodeksi. Vuoden aikana tynnyreitä pyöriteltiin usein, että vahvan lagerin valmistukseen kehitetty erikoinen hiivakanta toimisi kunnolla. Valmistuksessa käytetään vaaleaa ja tummaa mallasta sekä kolmea humalalajiketta Hallertauer, Hersbrücker ja Styrian. Samichlaus pakattiin pieniin 0,25 litran pulloihin, mikä on mukava koko erityiseen nautintoon. Vuonna 1998 Hürlimann joutui Feldschlösschen-panimon omistukseen ja Samichlausin valmistus siirtyi naapurimaahan Itävaltaan Eggenbergin linnan panimolle, jonka kanssa Hürlimannilla oli ollut yhteistyötä. Oluen luonne ja valmistustapa on pysynyt entisellään, vain varastointiaika on supistunut 10 kuukauteen. Myös oluttyypin nimike on vaihtunut, aikaisempi "bockbier" on nyt "mallaslikööri" (malt liquor), ainakin USA:n vientipullon etiketissä. 
Pullo 0,33 l. Anniskeluhinta 10 e. Maahantuoja 
oma olutarviointisi!
 

--- U L K O M A I S I A  H A N A O L U I T A  ---

Budels Winterbier, Budelse Brouwerij BV, Budel, Hollanti

7,5 %-til., tumma ale
Väri on kuparinruskea, punertava. Vaahto on vaalea, niukka. Tuoksu on melko niukka, neilikkainen, maltainen. Maku on täyteläisen hedelmäinen, paksu, pistävän omenainen, maltainen ja mausteinen. Korkea alkoholipitoisuus lämmittää mukavasti. Eteläisessä Hollannissa, aivan Belgian rajalla sijaitsevan pienpanimon talven kausiolut on upea löytö. Vuoden paras kausiolut! 
Hanassa HOK-Elannin OlutHuoneissa, kuukauden olut joulukuussa 2005. Anniskeluhinta 6 e (0,5 l). Pullo (0,5 l), mm. Oluthuone Leskinen, Oulu. Maahantuoja Diamond Beer Oy
oma olutarviointisi!

Bornem Christmas Double Ale, Van Steenberge NV, Ertvelde, Belgia

6,5 %-til., kantavierre 15,5 p-%, väri 65 EBC, katkeruus 24 EBC, tumma pintahiivaolut
Väri on hyvin tumma, samea. Vaahto on olematon. Tuoksu on melko vähäinen, hennosti hedelmäinen. Maku on hyvin tasapainoinen, kevyesti hedelmäinen, kuivahko, täyteläinen paahteisuus nousee mukavasti. Valmistuksessa käytetään paahdettuja maltaita, pilsner-, münchener- ja pale ale -maltaita. Humalalajikkeet ovat Saaz ja Tettnang. Van Steenberge -pienpanimo on toiminut vuodesta 1784. Vuosituotanto on 5,5 miljoonaa litraa. Panimo tunnetaan myös Celis White -valko-oluen lisenssivalmistajana. Tuotteen on alunperin kehittänyt Hoegaardenin panimon perustaja (1966, nykyisin InBevin panimo) Pieter Celis Belgiassa, mutta hän siirtyi sittemmin Texasin Austiniin johtamaan perhepanimoa, jonka nykyisin omistaa Miller
Hanassa Hyvät Olutravintolat -yhdistyksen jäsenravintoloissa kautta maan kuukauden oluena joulukuussa 2005. Anniskeluhinta 5,90 e (0,5 l)
oma olutarviointisi!

Regal Christmas, Brasserie du Bocq, Purnod, Belgia

8,1 %-t., kantavierre 18,0 p-%, väri 70 EBC, katkeruus 32 EBC, tumma dobbelbock IV B, suositus tarjoilulämpötilaksi 8 °C
Väri on aivan musta. Vaahto on ruskehtava, paksu, kermamainen, kiinteä, pysyvä. Tuoksu on kirpeän hedelmäinen. Maku on täyteläinen, hedelmäinen, rusinainen, taatelimainen, raikas. Jälkimaku jatkuu pitkään. Valmistuksessa käytetään puolet vaaleita maltaita ja puolet münchener- ja karamellimaltaita. Neljä erilaista englantilaista humalalajiketta ja neljä luonnonmaustetta. 
Hana olutravintoloissa. Anniskeluhinta 4,50 e (0,33 l.). Maahantuoja Heinon Tukku Oy. 
oma olutarviointisi!

Jack Frost, Fuller, Smith and Turner PLC, Griffin Brewery, Lontoo, Englanti

4,5 %, tumma real ale
Väri on punaisen ruskea, meripihkan värinen. Vaahto on vähäinen. Tuoksu on laimea. Lakritsainen suutuntuma. Maku on täyteläisen raikas, hedelmäinen, rapsakka katkeroisuus piristää. Ruohomainen jälkimaku. 
Hanassa joulukuussa 2005 mm. Olutravintola Kuikka ja Angleterre, Hki, anniskeluhinta 5,80 e (0,5 l), 2,90 e (0,25 l)
oma olutarviointisi!
 

--- U L K O M A I S I A   O L U I T A satunnaisesti myös Suomessa  ---

Jõulu Legend, Pärnu Õlu AS, Pärnu, Viro

5,7 %, tumma lager
Väri on tumma, punertava, melkein läpinäkymätön. Vaahto on vaalea, runsas, haihtuu nopeasti jääden pitsikuviona lasin reunoille. Tuoksu on laimea, vetinen, voimainen. Maku on karamellimäinen, maltainen, täyteläinen, lievästi paahteinen, myös maussa tuntuu selvä voimaisuus. 
Vuonna 2004 Pärnun jouluolut oli "JT" eli "Jõulu Tume". Nyt nimi on siis "Jõulu Legend" eli "JL". 
Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen
oma olutarviointisi!

Talveõlu, Viru Õlu AS, Haljala, Viro

5,0 %, tumma lager
Väri on tumma, punertava. Vaahto on tasaisen ruskehtava, runsas, kestävä. Tuoksu on maltainen, karamellimäinen, paahtunut. Maku on täyteläinen, tasapainoinen, mieto, mausteinen, neilikkainen. Humalan katkeroinen puraisu sopii kokonaisuuteen mukavasti. Erityisen positiivinen asia on, että Virun Talveõlu on päässyt mukaan Wellcome to Estonia -turistiohjelmaan. 
Lasipullo 0,5 l., muovipullo 1,0 l. Ei tuontia Suomeen
oma olutarviointisi!


Kuld, AS Saku Ölletahas (Baltic Beverages Holding), Saku, Viro

5,2 %-t.,vaalea lager
Saku teki sen taas, nimittäin aivan erinomaisen ja maistuvan lageruutuuden! Kuld ("kulta") tuo heti mieleen viiden vuoden takaisen juhlavuoden erikoisoluen Sack bei Reval (5,0 %-til.) - ja tosiaan: nythän on siis Tallinnan naapurissa sijaitsevan Sakun panimon 185-vuotisjuhlavuosi. Kuld on pakattu erikoiseen kohopainettuun, ruskeaan lasipulloon. Etiketinkeräilijöille uutuus on painajainen. Pullossa on vain helposti repeytyvä kaulaetiketti liotettavissa varovasti irti. Panimo on laittanut etikettiin ylpeän tekstin: Hohtavanhenkinen ('säravaim') panimotuote, oluiden parhaimmistoa!
Väri on hyvin vaalea keltainen. Vaahto on vitivalkoinen, runsas, nopeasti nouseva ja kestää pitkään. Tuoksu on hedelmäinen, katkeroinen. Maku on makea, vahva, hedelmäinen, aprikoosia, sitruksia. Erittäin hieno kuivattujen hedelmien tapainen jälkimaku. Toivottavasti maahantuoja saa Sakun Kuldin myös Suomeen. 
Pullo 0,5 l.  Maahantuoja Servaali Oy.
oma olutarviointisi!

Berries of Bitter, Ostrobotnian Olutseura ry / Talman Panimo, Hki
5,2 %-til., tumma pintahiivaolut, bitter (erä Nro 6)
Väri on tumman ruskea, samea. Vaahto on melko vähäinen. Tuoksu kirpeän hedelmäinen ja katkeroinen. Maku on lakritsainen, makea, tasapainoinen, kuivan katkeroinen. 
* Syksyllä 2005 kymmenvuotisjuhliaan viettäneen OBOS ry:n keskeinen toimintamuoto on oma saunapanimo Helsingin Talmassa, Lahden väylän lähistöllä. Joulukuisessa testaustilanteessa bitterin ohella maisteltiin Portteri-tyylinen ale  (n. 5 %-til., panopäivä 15.10.05) ja ylitsevuotavasti vaahtoava Pils-tyylinen lager ("Lippupäivän pils", n. 5 %-til., panopäivä 4.6.2005). Oluttyylien perusluonne on mukavasti esillä tuotteissa. Portteri on mustaa, lakritsaista ja paahteista, kuivaa. Pils on syvän keltainen, rapsakasti humaloitu, erittäin maukas ja moniulotteinen. Vaahto on niin runsas, että laskeutumista odotellessa päälikerros ehtii kuivua! Tuotteet ovat myös tasapainoisen juotavia kokonaisuuksia. Kaikki erät hyvin onnistuneita. 
Päättyvän vuoden kokeiluihin kuuluu myös Siideri, aidossa real cider -muodossa. Englantilaistyylinen siideri on todella voimakkaan omenanmakuinen, kuiva, hieno makuyllätys, lähes sherrymäinen. Aivan eri asia kuin mikään kotimainen esansseilla ja kemiallisilla makuaromeilla käsitelty teollisuusviini. 
Nämä eivät ole myytäviä tuotteita. - Arviot : J.T. Laakso 

Kaisa Pils, valmistuttaja Olutseura Kaisan Kuohut, Hki; valmistaja Perhon Panimo, Hki

5,2 %-til., kantavierre  p-%, suodattamaton vaalea lager
Näköalaravintola Kolmessa Kaisassa toimiva olutseura on valmistanut kolmatta kertaa oman pils-tyylisen oluen, lähinnä oman jäsenistön tutustuttamiseksi oluenpanoon sekä pikkujoulun erikoisuudeksi. Noin sadan litran valmistuserä on myynnissä myös muille ravintolan asiakkaille itsenäisyyspäivän aatosta alkaen. 
Väri on vaaleankeltainen, melkoisen kirkas. Vaahto on keskinkertainen, vaalea. Tuoksu on heikosti katkeroinen. Maku on maltainen, paksuhko, tahmean makea. Katkeroainepitoisuutta on laskettu aikaisemmista vuosista kovasti, EBU-yksikköjä lienee selvästi alle 30. Helposti juotava, tasapainoinen olut. Pils- ja pilsner-olutyypillä tarkoitetaan yleensä kullankeltaista, kukkaista, kuivaa, jälkimaultaan voimakkaan katkeroista lager-olutta. Monissa yhteyksissä kaikkia vaaleita pohjahiivaoluita on tullut tavaksi nimittää pilsiksi. Kaisa Pils kuuluu tähän jälkimmäiseen ryhmään. Kuluneen syksyn baijerilais- ja frankenilaisoluiden buumissa päästiin tutustumaan useisiin pilseihin, joita Kaisan Pils -uutuus nyt muistuttaa. 
Hanassa Näköalaravintola Kolme Kaisaa, Kurvi, Hki 5.12.2005 alkaen. Anniskeluhinta 5,20 e / 0,5 l; 2,60 e/ 0,25 l.
oma olutarviointisi!

Kaisan Mahti, valmistuttaja Näköalaravintola Kolme Kaisaa, Hki; valmistaja Kuninkaankartanon Panimo, Mustiala, Tammela

6,1 %-til., kantavierre 13,7 p-%, suodattamaton tumma lager
Helsinkiläinen olutravintola Kolme Kaisaa kutsui syksyllä vieraakseen diplomipanimomestari Peter Breun Baijerin Bayreuthista. Hänen opastuksellaan valmistettiin Kuninkaankartanon Panimossa 2 x 150 litraa saksalaistyylistä kellariolutta. Pilsnermaltaat ovat kotimaisia, karamelli- ja wienermaltaat sekä hiivan Breu toi mukanaan. 
Kaisan Mahti -oluen väri on punertavan ruskea, suodattamattomuudesta huolimatta lähes kirkas. Vaahto on kohtuullisen vähäinen, mihin tosin voi vaikuttaa laskemisella. Tuoksu on pirtsakan hedelmäinen. Maku on raikkaan hedelmäinen, kuivattuja etelän hedelmiä, lakritsaa. Humalan katkeroisuus tuo olueen voimaa ja kuivan suutuntuman. Jälkimaussa pirteä sitrushedelmäinen vivahde, joka kääntyy kuivaksi. Testiryhmässä todettiin, että kunpa olut voisi aina olla näin maukasta ja luonteikasta. 
Hanassa Näköalaravintola Kolme Kaisaa, Kurvi, Hki 28.11.2005 alkaen. Anniskeluhinta 5,40 e / 0,5 l.
oma olutarviointisi!

Siperia Imperial Stout, Koskipanimo Oy, Tampere

8,0 %-til., kantavierre 20,0 %, väri 300 EBU, katkeroainepitoisuus 100 EBC, tumma täysmallas-stout
Helsingin Puotilassa sijaitseva olutravintola Pikkulintu on teettänyt 5-vuotisjuhlapäivänsä merkeissä oman oluen tamperelaisessa Koskipanimossa, panimomestarina Sam Viitaniemi. Tavoitteena oli Suomen katkeroisin olut, EBU-asteikolla alunperin 100 + Pikkulinnun toimintavuodet eli 105. Laboratorion mittaustulos valmiista tuotteesta on tasan 100 eli uusi avaus on joka tapauksessa tehty. Aikaisemmin katkeroisin suomalaisolut on helsinkiläisen Stadin Panimon Alpo's IPA, 85 EBU (European Bitterness Unit - eurooppalaisten panimoiden liiton laatiman kriteeristön mukaisesti). Alpo's IPA on valmistettu Helsingin Ruoholahdessa sijaitsevan olutravintola One Pint Pubin tilauksesta. Nimi on kunnianosoitus edesmenneelle kirjailija Alpo Ruuthille, joka asui samassa talossa olutravintolan yläpuolella. 
Siperia Imperial Stoutin ensimmäinen valmistuserä on 1250 litraa ja sitä on saatavilla olutravintola Pikkulinnussa (Hki) 11.11.2005 alkaen ja hieman myöhemmin myös Plevnassa Tampereella. Pikkulinnun ravintoloitsija Markku Ristevirta kertoo halunneensa alunperin uudenlaisen, kunnon oluen, jonka työnimi oli "Brutal". Panimomestari Sam Viitaniemen ensikommentti oli ollut, että "sellaista Brutalia juon kyllä minä ja sinä, mutta ei kukaan muu!" Melkoisen mukavasti juotavan Siperian nyt valmistuttua Ristevirta haaveilee, että seuraava erä voisi sitten olla "Siperia Brutal". 
* Juhlaolut Siperia Imperial Stout on väriltään läpinäkymättömän musta. Vaahto on vahva, ruskehtava, maitokahvimainen. Tuoksu on vaimean hedelmäinen, paahteinen. Maku on hedelmäinen, lähes pirskahtelevan sitrusmainen ja omenainen. Maltaisuus ja hedelmäisyys peittää humaloiden katkeroisuuden varsin tehokkaasti. Valmistuksessa on käytetty neljää humalalajiketta: Mount-Hood, Simcoe, Tomahawk ja Vanguard. 
Hanassa Olutravintola Pikkulintu, Puotila, Hki, Tampereen Plevna-ravintoloissa
oma olutarviointisi!

Kukko lager III, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas / Fisutta Oy, Laitila

4,7 %-til., kantavierre  , väri 5 EBC, katkeroainepitoisuus 22 EBU, vaalea täysmallasolut, panimon suositus tarjoilulämpötilaksi 6-10 °C
Laitilan Kukko lagerin väri on hyvin vaalean keltainen. Vaahto on valkoinen, nousee mukavasti ja laskeutuu nopeasti. Tuoksu on vaimea, hedelmäinen ja maltainen vivahde on mukana. Maku on tasapainoisen maltainen, kevyesti hedelmäinen, kuivahko. Kokonaisuus on miellyttävän omintakainen, laitilamainen. Kukko lager on panimon uutuusolut vuonna 2005 saapuen myymälöihin ensin Laitilan alueella ja joulukuun alkupuolella kautta maan. 
Kesällä 2004 Laitilan panimo valmisti Hurriganes-täysmallaslagerin (4,5 %), joka oli / on (?) hyvin samantyyppinen tämän Kukko lagerin kanssa. Katkeroisuutta ei juuri pysty havaitsemaan, täysmaltaisuuden miellyttävän pehmeä ominaisuus sen sijaan on mukana selvästi niin maussa kuin tuoksussakin. Kukko lagerin tölkki on yksinkertainen, silmiinpistävästi erottuvan vihreä, melkein kuin Laitilan tuttu siideritölkki. 
Tölkki 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 
oma olutarviointisi!

Kukko tumma III, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas / Fisutta Oy, Laitila

3,8 %-til., kantavierre , väri 60 EBC, katkeroaineet 18 EBU, tumma täysmallasolut. Suositeltu tarjoilulämpötila 9-15 ºC
Tšekkiläistyylinen tumma olut on taas Laitilan tuotannossa vuodesta 2004. Väri on tumma, punertavan ruskea, kirkas. Vaahto on runsas, pehmeä, vaalean ruskea, keskinkertaisesti kestävä. Tuoksu on voimakkaan viljainen ja maltainen, siirappimainen, paahteinen. Maku on täyteläinen, kevyesti karamellinen, lievästi paahtunut. Jälkimaku on heinämäinen, kestää miellyttävän pitkään ja kuivuu loppua kohden. Kukko tumma / dunkel III (kansan suussa Tumma Kukko) sopii hienosti maistelu- ja seurusteluolueksi sekä ruokapöytään. Myös loistava mieto vaihtoehto joulupöytään. Tumma Kukko on tarjolla Presidentin Linnan Itsenäisyyspäivän vastaanotolla vuonna 2005. 
Tölkki 0,5 l., vähittäismyyntihinta 2,00 e. Hanassa olutravintoloissa 0,5 l. 5 e
oma olutarviointisi!

Ruisolut, Diamond Beer BC, Helsinki; valmistuspaikka Proefbrouwerij, Lochristi, Belgia

4,5 %-t., kantavierre 11,3 Pl, katkeroainepitoisuus 19,5 EBU, tumma pintahiivaolut, suositus tarjoilulämpötilaksi 8-10 ºC
Väri on tumma, kuparinruskea, kirkas. Vaahto on vaaleanruskea, pursuavan runsaasti nouseva, hyvin kestävä. Tuoksu on kohtalaisen vähäinen, imelän hedelmäinen, lääkemäinen. Maku on kuivan maltainen, hennosti mämmimäinen, viljainen. Mieto alkoholipitoisuus tekee oluesta helposti nautittavan, raikkaan, hieman luonteettoman. Ruisolut (Rye beer) sopii mielenkiintoisena vaihtoehtona myös ruokapöytään. Valmistuksessa käytetään pilsner- ja vehnämallasta sekä ruista. Suomessa toimivan Diamond Beerin omistaja ja panimomestari Ronald de Waal on kotoisin Hollannista ja hän valmistaa oluet belgialaisessa panimossa. Syksyllä 2005 de Waal palkittiin osuusliike HOK-Elannon Pro Cerevisia -kunniakirjalla toiminnastaan suomalaisen olutkulttuurin edistäjänä. 
Pullo 0,5 l., vähittäismyyntihinta 3,05 e; hanassa 0,5 l., anniskeluhinta 4,50 e, mm. Zetor, Hki
oma olutarviointisi!

Leffe Brune / Bruin, Brouwerij Abbaye Leffe S.A. / N.V., Dinant, Belgia / S.A. InBev Belgium N.V., Bryssel, Belgia

6,5 %-til., tumma pintahiiva-ale 
Väri on syvän tummanruskea, kirkas. Vaahto on ruskehtava, runsas, kestävä. Tuoksu on voimakkaan hedelmäinen, aprikoosia, banaania. Maku on makean hedelmäinen, täyteläinen, lievästi karamellimäinen, tyylikkään tasapainoinen. Suutuntumassa lakritsaa. Jälkimaussa nousee katkeroisuus mukavasti, lämmittävästi. Leffe oli alunperin luostarioluen tyylinen lisenssiolut (Abdijbier). Notre Dame de Leffen luostari antoi 50-luvulla nimensä paikallisen panimon oluelle Namurin maakunnassa eteläisessä Belgiassa. Nykyisin oluet valmistuttaa Euroopan toiseksi suurin panimokonserni InBev ja myös laatu on tasapainoittunut kansainväliselle tasolle. Leffe on belgialaisten 'kaupallisten luostarioluiden' menestynein merkki. Kasvun tahdissa tuoteen maine asiantuntijoiden keskuudessa on romahtanut. 
Pullo 0,33 l., Alkon vähittäismyyntihinta 2,49 e. Hanassa olutravintoloissa. Maahantuoja (2006 alkaen) Oy Sinebrychoff Ab
oma olutarviointisi!

Leffe Blonde / Blond, Brouwerej Abbaye Leffe S.A. / N.V., Dinant, Belgia / S.A. InBev Belgium N.V., Bryssel, Belgia

6,6 %-til., vaalea pintahiiva-ale
Väri on kullankeltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, hieman likainen, runsas ja kestävä. Tuoksu on voimakkaan hedelmäinen. Maku on pirteän hedelmäinen, omenaa, aprikoosia, miellyttävästi makea ja vahva. Katkeroinen vivahde muuttaa maun kuivan heinämäiseksi. 
Pullo 0,33 l., Alkon vähittäismyyntihinta 2,50 e. Hanassa olutravintoloissa. Maahantuoja (2006 alkaen) Oy Sinebrychoff Ab
oma olutarviointisi!
 

The Gallow's Bird Pub, Espoo 5.11.2005 alkaen Kekri-teeman oluet:

* Plevnan Stout, Koskipanimo Oy, Tampere
7,0 %, kantavierre 16,7 %, tumma stout, pintahiivaolut (irish dry stout). Vuoden hanaolut, TOT 2005
Väri on musta. Kahvinruskea vaahto on paksu, kermainen ja säilyy pitkään. Tuoksu on lievästi paahteinen, tuoreen ja raikkaan hedelmäinen. Maku on paahtuneen kuiva, sopivan savuinen, lakritsainen, erittäin tasapainoinen ja juotavuudeltaan hyvä. Jälkimaussa humalan katkeruus nousee mukavan piristävästi pintaan. Korkea alkoholipitoisuus ei hyökkää esille lainkaan. 
* Plevnan Weizenbock, Koskipanimo Oy, Tampere
7,0 %, kantavierre 17 %, suodattamaton tumma vehnäolut, bock
Väri on tumman ruskea, samea. Vaahto on valkoinen, runsas, kestävä. Kaunis pitsikuvio säilyy pitkään lasinreunoilla. Tuoksu on hedelmäinen, aprikoosia ja hapanta omenaa. Maku on voimakkaan hedelmäinen, täyteläinen, kuin maistelisi lusikalla kotona valmistettua omenahilloa. Vahva alkoholipitoisuus piristää, mutta alkoholi ei leimaa makua. Pehmeä ja miellyttävä jälkimaku tuo esille kuivattua hedelmää, kuten taatelia tai aprikoosia. 
* Plevnan Pils, Koskipanimo Oy, Tampere
4,7 %, vaalea lager, pils
Pehmeä, kevyehkösti humaloitu pils. 
* Plevnan Bock, Koskipanimo Oy, Tampere
6,6 %, tumma lager, bock
Väri on hyvin tumma, punertava. Maku on hedelmäinen, luumua ja rusinaa. Hieno humalan katkeroisuus tulee esille jälkimaussa. 
* Shemeikka Suklaa Ale, Koskipanimo Oy, Tampere
4,7 %, tumma pintahiivaolut, ale
Väri on tumma. Tuoksu ja maku on paahtunut, kahvimainen, suklainen. Kesän 2005 uutuusoluen valmistuksessa käytetään tamperelaisen valmistajan Dammenbergin suklaata.
* Plevnan Pale Ale (IPA), Koskipanimo Oy, Tampere
4,6 %, vaalea lager, I.P.A.
TOT 2004 Vuoden hanaolut on rapean katkeroinen Indian Pale Ale. 
* Yakima Pale Ale, Stadin panimo Oy, Hki
4,0 %, vaalea pintahiivaolut, pale ale
StaPan hieno kesäinen, kevyehkö, vaalea pale ale on upeasti humalan katkeroinen ja kuiva. 
* Tervapiru 0,4‰, Stadin panimo Oy, Hki
5,4 %, kantavierre 14,0 %, katkeroainepitoisuus 48 EBU, suodattamaton, tumma pintahiivaolut, ale
Väri on tummanruskea, samea. Vaahto on vähäinen. Tuoksu on hedelmäinen, aprikoosimainen, paahteinen, savuinenkin. Suutuntuma on tervainen. Maku on hedelmäinen, katkeroinen ja kuiva. 
* Hirvi Kivisahti, Maatilapanimo Hollolan Hirvi
6,5 %, tumma sahti; pintahiivaolut / real ale
Väri on tumman ruskea, samea, vaahdoton. Tuoksu on pehmeän banaanimainen. Maku on hedelmäinen, maltainen, pehmeä, banaanimainen. Katajan aromi tulee mukavasti esille. Helposti juotava hieno suomalainen erikoissahti. 
* Finlandia Sahti, Finlandia Sahti Ky
8,0 %, tummahko sahti; pintahiivaolut / real ale
Väri on tummahko ruskea, samea. Tuoksu on hedelmäinen, pehmeä. Maku on banaaninen, katajainen, maltainen, täyteläinen. 
* Hophead Kekri eXXtra, Savonniemen Oluttehdas Oy, Savonlinna
4,1 %, vaalea pintahiivaolut, bitter, real ale
Savonlinnan Huvilan Extra Bitter -oluesta on teetetty erikoiserä real alenä nimenomaan Gallowsin Kekriä varten! Väri on vaalea, vaahto on poreilevan isokuplaista ja haihtuu nopeasti. Tuoksu on raikkaan tuore, hedelmäinen, katkeroinen. Maku on tasapainoisen katkeroinen, rapean kuiva. 
* Reksi, Panimoravintola Koulu, Turku
7,2%, vaalea lager
Väri on vaalean keltainen, samea. Vaahto on runsas, laskeutuu nopeasti ja katoaa. Tuoksu on makeahko, maltainen. Maku on täyteläinen, makean maltainen, viljainen. 
* Tumma Kukko, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy / Fisutta Oy, Laitila
3,8 %-til., kantavierre , väri 60 EBC, katkeroaineet 18 EBU, tumma täysmallasolut, lager 
Laitilan tsekkiläistyylinen tumma olut. 
oma olutarviointisi!

Vehnäoluita vertailussa

* Valge Nisuõlu - Weissbier, Saku Õlletehas AS, Harju mk, Viro (BBH)
5,2 %, suodattamaton vaalea vehnäolut, panimon suositus tarjoilulämpötilaksi 4-8 C
Väri on haalean vaalean keltainen, samea. Valkoinen, runsas, kestävä vaahto. Tuoksu on maltainen, viljainen, mausteinen. Maku on makean viljainen, korianterimainen, fenolinen, hedelmäinen, sitrusmainen. Raikas, hieno puhdas vehnäolut. Valmistusaineet vesi, vehnä-, ohra- ja karamellimallas, humala, hiiva. 
Pullo 0,5 l. Maahantuoja Servaali Oy

* Kvietinis, AB Gubernija, Siauliai, Liettua
4,3 %, suodattamaton vaalea vehnäolut, valko-olut
Väri on hyvin vaalean keltainen, samea. Valkoinen, hyvin runsas, pursuava, tanakasti kestävä vaahto. Tuoksu on maltainen, voimainen. Maku on täyteläinen, heinämäinen, viljainen, kirpaisevan makea. Diasetyyli tuntuu selvästi niin maussa kuin tuoksussakin. On aivan mahdollista, että voimainen vivahde on mukana tarkoituksella. Kvietinis Baltas Alus ("vehnäinen valko-olut") on valmistettu vedestä, ohra- ja vehnämaltaasta, hiivasta ja humalista. 
Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen

* Baltika No 8 psheniznoje / Wheat, Pivovarennaja Kompanija Baltika, Pietari, Venäjä (BBH)
5,0 %-til., suodattamaton vaalea vehnäolut
Väri on vaalean keltainen, simamainen, samea. Vaahto on valkoinen, runsaasti nouseva, keskimääräisesti kestävä. Tuoksu on viljainen, melko vaimea. Maku on vankan viljamainen, hedelmäinen, korianterimainen, erittäin tasapainoinen. Valmistusaineet ovat vesi, vehnämallas, ohramallas, karamellimallas ja panimohiiva. Baltika vehnäolutta valmistetaan Pietarin, Tulan, Rostovin ja Samaran panimoilla, testitilaisuuden erä on Pietarista. 
Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen

* Franziskaner Hefe-Weissbier, Spaten-Franziskaner-Bräu, München, Baijeri, Saksa (InBev, Belgia)
5,0 %-til., kantavierre 11,8 p-%, suodattamaton vaalea vehnäolut 
Väri on vaalean keltainen, samea. Vaahto on hyvin runsas, tanakka,kestävä, vitivalkoinen. Tuoksu on vaimeahko, viljainen, maltainen. Maku on tasapainoinen, toffeemainen, laimeahkona helposti juotava. Valmistusaineet vesi, vehnämallas, ohramallas, humalauute. Suomessakin on saatavissa myös Dunkel (5,0 %) ja suodatettu Kristallklar (5,0 %, Alko 2,82 e). 
Pullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta (Alko) 2,82 e. Maahantuoja Oy Sinebrychoff Ab

* * *  Keskinäisessä vertailussa näiden neljän kesken Franziskaner on tasapainoisin ja helpoin, siis turvallisin. Makumaailman sävyisyys on vahvinta ja kiinnostavinta tuoreimmassa tuotteessa eli Sakun Valge-oluessa. Melkoisen lähelle pääsee myös pietarilainen Baltika No 8. Aikaisemmin on Olutverkossakin (ks. alla) arvioitu Baltikan vehnäoluen (No 8)  5,3 %-til. (12,5 p-%) -versio, joka on valmistettu Aldaris-panimolla (BBH), Riika, Latvia. Pohjois-Liettuan pienpanimon Gubernijan (perustettu v. 1786) Kvietinis on selvästi voimaista, mahdollisesti aivan tarkoituksellisesti. Muiden kanssa vertailussa sävy tuntuu virheeltä ja usein aikaisemmin Kvietinis on arvioitu selvästi paremmin. Väri on kaikissa neljässä melko samansävyinen, Baltika on kirkkain. Tuoksussa Sakun Valge on selvästi voimakkain ja hienoin, Franziskaner ja Baltika tasaväkisiä ja Kvietinis kylläkin maltainen, mutta voimainen. Kaikkiin pulloihin laskeutuu hieno hiivasakka suodattamattomuuden takia. 
Vertailun tärkein havainto on baijerilaisen perinteisen vehnäoluen vaimea, joskin aivan ilmeisesti takuuvarma maku uusiin yritelmiin verrattuna. Ilmeisesti oluenvalmistuksessakaan mikään ei ole pyhää. 

* Baltika psheniznoje No 8, Pivovarennaja Kompanija Baltika, Venäjä; lisenssivalmistaja AS Aldaris, Riika, Latvia (BBH)
5,3 %-t, kantavierre 12,5 p-%, vaalea, suodattamaton vehnäolut
Väri on vaalean keltainen, samea. Paksu valkoinen vaahto nousee voimakkaasti ja pysyy oluen pinnalla pitkään. Tuoksu on raikkaan viljamainen, kukkainen, hunajainen. Maku on yllättävän laimea, makean viljamainen, helppo juotavuus. Miellyttävä makea jälkimaku säilyy pitkään nielussa. Yksi hienoimmista vehnäoluista. (04.2005
Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen.

* Baltas, UAB Svyturys-Utenos alus, Utena, Liettua
5,2 %, suodattamaton vaalea vehnäolut
Väri on samea vaaleankeltainen. Mahtava valkoinen vaahto kohoaa helposti yli äyräiden. Hedelmäinen, viljamainen tuoksu. Maku on heinämäinen, tuoreen raikas, yllättävänkin laimea, jopa kuiva. Jälkimaussa kohoaa hedelmäisyys ja vehnäoluen vankka luonne. BBH-konserniin vuodesta 2001 kuulunut Liettuan vanhin panimo Svyturys ("majakka") on toiminut Klaipedan rannikkokaupungissa vuodesta 1784. Valkoinen ("baltas") vehnäolut on ensimmäinen panimon erikoissarjassa "Svyturyksen perinneoluiden kokoelma". Baltas tuli markkinoille samanaikaisesti virolaisen BBH-panimon julkistaman Valge-vehnäoluen kanssa. Jopa etiketit ovat täysin samanlaiset. Yllättävää kyllä, mutta makumaailma on molemmilla oma.  (2004
Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen
oma olutarviointisi!

* * * 

Olvi Tuplapukki, Olvi Oyj, Iisalmi

8,5 %-t., kantavierre 18 % Plato, katkeruus 26 EBU, väri 18 EBC, vaalea lager, bock. Panimon tarjoilusuositus: viileänä
Väri on vaalea, keltainen, punertava. Vaahto on valkoinen, runsas ja kestävä. Tuoksu on hedelmäinen, makeahko, maltainen. Suutuntuma on piristävän pistävä. Maku on voimakas, hedelmäinen, makea, täyteläinen. Pitkä jälkimaku ihastuttaa ja lämmittää mukavasti. Tuplapukki on iisalmelaispanimon lippulaiva yhdessä miedon erikoisoluen Tumman (4,3 %) kanssa. Sitä - molempiakin - voi pitää myös suomalaisen panimotoiminnan erinomaisesti onnistuneena taidonnäytteenä. Vahvan oluen nauttiminen sopii yllättävän moniin tilanteisiin. Dobbelbock-tyylinen olut maistuu vaikkapa raskaan työpäivän jälkeisenä rentoutushetkenä, rauhallisena maistelu- ja vertailuoluena ystäväpiirissä tai vaikkapa yömyssynä. Uuden tyylin mukaisesti myös erikoisoluita aletaan pikku hiljaa pakata tölkkiin. Näin on käynyt myös Olvi Tuplapukille syksyllä 2005. Makuun tai ulkonäköön pakkausmuoto ei vaikuta, vaikka testaustilanteessa tölkkiversiosta oltiin löytävinään liikaa alkoholimaista voimakasta makua. Tuplapukin etiketti on uusittu entistäkin selkeämmäksi ja Olvin hieno suomenkielisyyslinja toimii hyvin. 
Bock- ja dobbelbock-tyylin oluet olivat alunperin kylmien vuodenaikojen tummia kausioluita. Juuri dobbelbock-merkit ovat -ator -loppuisia, siis "Salvator", "Animator", "Lunator", "Celebrator". Kevään kausituplapukit ovat "Maibockeja". Pukkioluiden alkuperäinen oikea tarjoilumuoto on savituoppi. Dobbelbock muuten antoi voimaa myös uskonpuhdistaja Martti Lutherille kilvoituksissa katolisen kirkon vääristymiä vastaan. 
Pullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 1,58 e. Tölkki 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 2,49 e. (Verottomassa ulkomaanmyynnissä myös tölkki 0,33 l.).
oma olutarviointisi!

Olvi Tumma, Oy Olvi Ab, Iisalmi

4,3 t-%., kantavierre 11,5 p-%, suodattamaton täysmallasolut, tumma lager. Suositus tarjoilulämpötilaksi 9-17 ºC
Väri on hyvin tumma, purppuranpunainen. Vaahto on ruskehtava, paksu ja kestävä. Kaunis pitsikuvio säilyy lasin reunoilla ilahduttaen nautittavan pitkään. Tuoksu on miedosti paahteinen, karamellimäinen. Maku on paahtunut, miedosti tervainen, kuivan hedelmäinen, pehmeä. 
Olvin Tumma on perinteisen oluentekotaidon mestarinäyte. Olutta valmistetaan pienehköinä erinä panimomestareiden tarkassa valvonnassa. Olvi Tumma on pastöroimaton ja suodattamaton pohjahiivaolut. Olvi Tumma sopisi mainiosti myös hanatuotteeksi (mitä se tänä päivänä ei ole!) ja esimerkiksi helposti toteutettavaksi kausiolueksi: Olvi Tumma hanassa syyskaudella (oktoberfest-oluena) tai keväällä (vaikkapa pääsiäisoluena). Ja parasta tietenkin molempina! 
Pullo 0,5 l, vähittäismyyntihinta 1,90 e
oma olutarviointisi!

Ruisrape, Panimo & Tislaamo Teerenpeli, Lahti

4,7 %-til., puolitumma ruislager
Väri on kastanjanruskea. Vaahto on vähäinen. Tuoksu on raikkaan maltainen, viljainen, kevyesti paahtunut. Suutuntuma on lievästi siirappimainen. Maku on raikas, hedelmäinen, kevyt, aavistuksen verran pähkinäinen. Pitkä jälkimaku tuo tyylikkäästi esille humalan katkeroisuutta. Syksyn 2005 uutuusolut Ruisrape on helposti juotava oluterikoisuus, jossa on persoonallisuutta, maukkautta ja luonnetta. Vertailukohteena tulee mieleen skotlantilainen oluterikoisuus Newcastle Brown Ale
Hanassa Teerenpeli-ravintoloissa, Lahti, Tampere, Hki, anniskeluhinta 4,80 e / 0,4 l
oma olutarviointisi!

Special Bitter, Stadin Panimo Oy, Hki

5,5 %-til., kantavierre 14,0 %, katkeroainepitoisuus 48 EBU, suodattamaton, tumma pintahiivabitter
Stadin Panimon Special Bitter, uutuus syksyllä 2005.Väri on punertavan ruskea, samea, heikosti läpinäkyvä. Vaahto on keskinkertainen laskeutuen nopeasti ja jättäen kauniin pitsikuvion lasin reunoille. Tuoksu on hedelmäinen ja lakritsainen. Maku on hedelmäinen, lievästi paahtunut, yllättävän 'kevyt' - jos sitä sanaa on lupa bitterin kohdalla käyttää. Humalan katkeroisuus tulee esille miellyttävässä jälkimaussa kuivana kirpaisuna. 
Hanassa olutravintoloissa. Anniskeluhinta 5,50 e / 0,5 l.; 3,00 e / 0,25 l. Kuukauden hanaolut Hyvät Olutravintolat -yhdistyksen jäsenravintoissa eri puolilla maata marraskuussa 2005
oma olutarviointisi!

Premium Special Bitter, Stadin Panimo Oy, Hki

5,6 %-til., kantavierre 15,5 %, katkeroainepitoisuus 48 EBU, suodattamaton, tumma täysmallasolut,  pintahiiva-ale
Väri on tumman ruskea, punertava. Vaahto on ruskehtava, runsas, pehmeä, epätasainen. Tuoksu on paahteinen, katkeroinen. Suutuntuma on rapsakka, kynsilakkamainen. Täyteläistä, tuhtia makua leimaa humaloiden kuiva katkeroisuus. Paahteisia, maltaisia ja karamellisiakin sävyjä on mukavasti mukana. Miellyttävä, pitkä jälkimaku. Tämä ale on valmistettu erityisesti kolmea helsinkiläistä kalaravintolaa varten. Vivahteita kannattaa vertailla samanaikaiseen Special Bitteriin. Ale on todellinen erikoisherkku. 
Hanassa anniskeluhinta 5,20 e / 0,5 l. Janoinen Lohi, Vastarannan Kiiski ja Kaunis Kampela alkaen marraskuusta 2005
oma olutarviointisi!

Stadin Tervaolut, Stadin Panimo Oy, Hki

5,2 %-til., kantavierre 14,0 %, katkeroainepitoisuus 48 EBU, suodattamaton, tumma pintahiivaolut, ale
Väri punertavanruskea, tumma, samea. Vaahto on vaalea, olematon, haihtuu nopeasti. Tuoksu on raikas, maltainen, makean hedelmäinen, hieman karamellimäinen. Maku on raikkaan hedelmäinen, banaanimainen, tervainen vivahde tulee aidosta tervasta, jota lisätään vierteeseen. Miellyttävä humalan katkeruus nousee esille ja jälkimaku taipuu kuivaan suuntaan. Valmistuksessa käytetään neljää mallaslaatua ja First Gold - ja Challenger-käpyhumalia. Ulkonäöltään, tuoksultaan, olemukseltaan sahtimainen Tervaolut muistuttaa Sinebrychoffin upeaa pintahiivauutuutta Krouvia (5,2 %). Vertailukohteeksi sopii myös Lammin Sahdin voimakas ale Puhti (7,0 %). Tervaolut on valmistunut lokakuun lopussa 2005 ja muuttuu seuraavissa valmistuserissä hieman vahvemmaksi, 5,6 %-til. ja saa nimekseen Tervapiru 4 ‰
Hanassa olutravintoloissa 0,5 l, anniskeluhinta 5,80 e (OlutHuone Kuikka, Hki)
oma olutarviointisi!

Tervapiru 4‰, Stadin panimo Oy, Hki

5,6 %, kantavierre 14,0 %, katkeroainepitoisuus 48 EBU, suodattamaton, tumma pintahiivaolut, ale
Väri on tummanruskea, samea. Vaahto on vähäinen. Tuoksu on hedelmäinen, aprikoosimainen, paahteinen, savuinenkin. Suutuntuma on tervainen. Maku on hedelmäinen, katkeroinen ja kuiva. 
Hanassa olutravintoloissa (mm. OlutHuone Kaisla, Hki tai The Gallow's Bird, Espoo) 0,5 l, anniskeluhinta 5,80 e
oma olutarviointisi!

Huvila Stout, Savonniemen Oluttehdas Oy, Savonlinna

6,7 %-til., kantavierre 17,5 p-%, väri 280 EBC, katkeroainepitoisuus 35 EBU, tumma stout, suodattamaton pintahiivaolut, tarjoilusuositus 10-14 °C, jalaton lasi
Huvila Stout 6,7 % - Savonniemen Oluttehdas, SavonlinnaVäri on täysin musta. Vaahto on kohtalaisen vähäinen. Tuoksu on paahteinen, mausteinen. Maku on sametinpehmeä, paahteinen, lähes tervamainen, kuiva. Upea, pitkä jälkimaku. Stoutin valmistuksessa käytetään pilsnermallasta, vaaleaa ja tummaa karamellimallasta, suklaamallasta sekä paahdettua ohraa ja kaurahiutaleita. Humalalajike on saksalainen Hallertau Perle, hiivana käytetään Irish ale -pintahiivaa. Stoutin hieno pehmeys tulee kaurahiutaleista, mikä loiventaa kuivaa paahtuneisuutta. Reseptin kehittelyyn on osallistunut olutharrastaja Pekka Salminen Turusta. 
Hanassa olutravintoloissa. Anniskeluhinta 6,00 e / 0,5 l. Kuukauden hanaolut HOK-Elannon OlutHuoneissa Helsingissä ja Espoossa marraskuussa 2005
oma olutarviointisi!

Huvila Porter, Savonniemen Oluttehdas Oy, Savonlinna

5,5 %-til., kantavierre 14,4 p-%, väri 180 EBC, katkeroainepitoisuus 40 EBU, tumma portteri, suodattamaton pintahiivaolut, tarjoilusuositus 10-14 °C, jalaton lasi
Väri on läpinäkymättömän musta. Vaahtoa ei ole lainkaan. Tuoksu on tervamainen, paahtunut. Suutuntuma on voimakkaan tervamainen. Maku on paahtunut, lakritsainen, täyteläinen. Erittäin tyylikäs ja tasapainoinen englantilaistyylinen portteri. Jälkimaku on pitkään kestävä ja miellyttävän hedelmäinen. Valmistuksessa käytetään veden ohella sahtimallasta, suklaamallasta, tummaa karamellimallasta, paahdettua ohraa, Challenger -humalaa. 
Hanassa olutravintoloissa. Anniskeluhinta 5,70 e / 0,5 l
oma olutarviointisi!

Olutravintola Pikkulintu, Puotila, Hki Svenska Dagar 
27.10.- 6.11.2005

Slättöl, Närke Kulturbryggeri AB, Örebro, Ruotsi
4,4 %-til., kantavierre (og) 1046, vaalea pils
Väri on vaalea, keltainen, hieman samea. Vaahto on keskinkertainen, pysyy kohtuullisesti. Tuoksu on voimakkaan aromihumalan katkeroinen. Maku on voimakas, kukkaisen aromaattinen, apilamainen, kuiva. Jälkimaku on voimakkaan katkeroinen ja kestää pitkään. Slättöl (suom. tasankomainen olut) on kesän kausiolut ja voimakkaista tuoksu- ja makuominaisuuksistaan huolimatta erittäin helposti juotava, maukas ja monipuolinen oluterikoisuus. Berith Karlssonin ja Hage Wsonin pienpanimon muutamaa tuotenäytettä testattiin heinäkuun lopulla Suuret oluet - pienet panimot -tapahtuman yhteydessä Helsingissä. Samalla ryhdyttiin myös suunnittelemaan Örebron Närke Kulturbryggerin (NKB) tuotteiden saamista tulevan syksyn (2005) Svenska Dagar -teemaviikolla Olutravintola Pikkulintuun. Panimon tunnuslause on "Öl är Konst!" ('Olut on Taidetta!'). Ja hankehan on toteutunut! 
Hana 0,4 l. (5,-), pullo 0,5 l. (6,-)

Örebro Bitter, Närke Kulturbryggeri AB, Örebro, Ruotsi
5,6 %-til., suodattamaton, pastöroimaton, tumma bitter, suositeltava tarjoilulämpötila 12 °C
Väri on hyvin tumma, rubiininpunainen. Vaahto on vähäinen. Tuoksu on kuivan katkeroinen, aavistuksen verran lakritsainen. Maku on kuiva, hedelmäinen, taatelimainen, kuituinen, täyteläinen. Kuivan katkeroinen jälkimaku. Valmistuksessa käytetään veden, maltaiden ja hiivan lisäksi East Kent Golding - ja Cascade-humalaa. 
Pullo 0,5 l. (6,-)

Närke Mörker, Närke Kulturbryggeri AB, Örebro, Ruotsi
4,9%, kantavierre OGV 1054, tumma portteri
Väri on sysimusta. Vaahto vähäinen. Maku on kevyesti paahtunut, kuiva. Helposti juotava englantilaistyylinen portteri. 
Hana 0,4 l. (5,-), pullo 0,5 l. (6,-)

Huvill, Närke Kulturbryggeri AB, Örebro, Ruotsi
7,8%, vaalea bitter
Väri on vaalea, syvän keltainen. Vaahto on runsas, nopeasti haihtuva. Tuoksu on katkeroinen. Maku on vahvan maltainen, täyteläinen ja humalan katkeroisuus nousee voimakkaana esille. 
Pullo 0,5 l. (6,50 e)

Bedarö Bitter, Nynäshamn Ångbryggeri AB, Nynäshamn, Ruotsi
4,4 - 4,6 %-til., suodattamaton, pastöroimaton tumma pintahiivaolut, bitter ale, suositeltava tarjoilulämpötila 11-13 °C
Väri on punertavan ruskea. Keskivaahto. Tuoksu on katkeroinen ja paahteinen. Maku on hedelmäinen, paahtunut, kuiva. Upean voimakas, katkeroinen ja kuiva jälkimaku. Valmistuksessa käytetään kolmea mallaslaatua (Pale Ale -, kristalli-, vehnämallas) ja kahta amerikkalaista humalaa (Chinook ja Cascade). Panimon oluet käyvät avoaltaissa 4-5 viikkoa. Oluen nimi tulee Nynäshamnin edustalla olevan saaren mukaan. 
Pullo 0,5 l. (6,-), hana 0,4 l. (5 e)

Nils Oscar Kalasöl, Nils Oscar Bryggeri & Bränneri Ab, Tukholma, Ruotsi
5,2%-til., tummahko lager
Väri on ruskean punertava, tummahko. Vaahto on valkoinen, runsas, hyvin kestävä. Tuoksu on maltainen, vaimea. Suutuntuma on kova. Maku on raikkaan hedelmäinen, tasapainoinen, vaimea. Jälkimaku alkaa humalan katkeroisella puraisulla ja jatkuu miellyttävän pitkään luonteikkaana makuelämyksenä. Yllättävä kokemus: hyvä suutuntuma ja jälkimaku, mutta itse maku on melkoisen vaisu. Kalasöl ("juhlaolut") on alunperin valmistettu Oktoberfest-olueksi. 
Hana 0,5 l. (5,-), pullo 0,33 (4,50)

India Ale, Nils Oscar Bryggeri & Bränneri Ab, Tukholma, Ruotsi
5,3%-til., tummahko ale
Väri on tummahko, kuparinen, punaisen ruskea. Vaahto on valkoinen, kohtalainen, pysyvä. Tuoksu on miellyttävän voimakas, syvältä maltainen. Suutuntuma on voimakkaan katkeroinen. Maku on maukas, tasapainoinen, kynsilakkamainen. Voimakas humalointi tulee mukavasti esille. Jälkimaku on sopivan tasapainoisesti kuiva. India ale on panimon syksyn 2005 uutuus. 
Hana 0,5 l. (5,-), pullo 0,33 (5,-)
oma olutarviointisi!

Krouvi, Sinebrychoff Oy, Kerava / Porin panimo (Carlsberg Breweries AS, Tanska)

5,2 til-%, kantavierre 13 % Pl, väri 24 EBC, katkeroainepitoisuus 16 EBU, puolitumma suodattamaton pintahiivaolut, suositus nautintalämpötilaksi 8-12 astetta
Koff on kasvattanut "Sinebrychoff Erikoisoluet" -sarjaa suodattamattomalla moniviljaoluella, joka valmistetaan pintahiivatekniikalla. Krouvi on väriltään punertava, hailakan samea, läpinäkyvä. Vaahto on ruskehtava, nopeasti nouseva ja haihtuu äkkiä lähes kokonaan. Hieno tuoksu on vahva, hiivamainen, vehnämaltaasta tuleva fenolisuus tuo mieleen saksalaiset vehnäoluet. Maku on raikkaan hedelmäinen, taatelia, aprikoosia, hieman karamellimäinen. Valmistuksessa käytetään ohramaltaan lisäksi mallastettua vehnää, ruista ja kauraa. Erinomaisen maukas, monipuolinen ja kiinnostava uutuus, jossa on hieman sahtimaisiakin ominaisuuksia. Koffin Erikoisolutperheen muodostavat Krouvin lisäksi hunajaolut Kaura ja tumma paahteinen pintahiivaolut Velvet. Krouvi tulee olutravintolamyyntiin syyskuussa ja Alkon valikoimaan lokakuussa 2005. 
Pullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta Alkossa 2,22 e. Anniskeluhinta 5 e. Kuukauden olut HOK-Elannon OlutHuoneissa lokakuussa 2005
oma olutarviointisi!

Urho, Oy Hartwall Ab, Helsinki / Lahden panimo (Scottish & Newcastle, Englanti)

III: 4,7 %-til., kantavierre 10,7 ºP, väri 10,0 EBC, katkero 15 EBU, vaalea lager
IVA: 5,5 %-til., kantavierre 12,5 ºP, väri 12,0 EBC, katkero 18 EBU, IV A, vaalea lager

III: Väri on vaalean keltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, nousee runsaana ja jää kestävänä pintana oluen päälle. Tuoksu on vaimea, makeahko, maltainen ja hedelmäinen. Maku on pehmeä, tasapainoisen vaimea, lähes vetinen. Katkeroisuutta on tasaisen mukavasti helpon juotavuuden säilyessä päällimmäisenä ominaisuutena. Urho sopii aivan mainiosti saunaolueksi ja ruokajuomaksi varsinkin runsaasti maustetun ruuan kanssa. 
IV: Väri on keltainen, kirkas. Vitivalkoinen vaahto nousee runsaana. Tuoksu on heikosti hedelmäinen, aprikoosimainen. Maku on tasapainoinen, pehmeä, raikas, kukkainen, makeahko. Vahva versio eroaa keskioluesta syvemmän keltaisessa värissä, hieman voimakkaammassa tuoksussa ja vieläkin makeammassa, hedelmäisessä tai kukkaisessa maussa. Mutta molemmat ovat selvästi saman sarjan helppoja peruslagereita. Valmistuksessa käytetään tavanomaisten pilsner-maltaiden lisäksi useiden erikoismaltaiden sekoitusta. 
Hartwallin taideolut Urho - takaetiketeissä Kari Hotakaisen novelleja.Urho tuli markkinoille Hartwallin Lahden uuden tuotantolaitoksen ensimmäisenä uutuusoluena alkukesällä vuonna 2001. Seuraavina vuosina 2002-03 Urhon takaetiketeissä julkaistiin kirjailija Kari Hotakaisen kirjoittamia pikkunovelleja. Tarinoita lienee kymmenkunta erilaista, ja määrän epävarmuus vain lisää kiinnostusta Urho-pulloihin. Aiheet eivät liity mitenkään olueen tai alkoholiin, elleivät ne sitten ole jonkinlaisina itsestäänselvyyksinä suomalaisten miesten ja naisten, pariskuntien ja kaverusten arkielämän kuvioissa. Hieno idea panimolta kilpailee menestyksellä taideviinien (kuvataidetta viinipullojen etiketeissä) kanssa. 
III: Pullo 0,33 l., vähittäismyyntihinta 1,15 e, tölkki 0,5 l., vähittäismyyntihinta 2,25 e; (IVA) Pullo 0,33 Alkon vähittäismyyntihinta hinta 1,27 e
oma olutarviointisi!

Porter & Karhu III, Oy Sinebrychoff Ab, Kerava, (Carlsberg Breweries, Tanska)

Porter 7,2 %, tumma portteri (pintahiiva); Karhu 4,6 %, vaalea lager (pohjahiiva)
Kautta aikojen ensimmäistä kertaa OLUTVERKKO-tiimi testaa olutsekoitusta. Usein kuullun tarinan mukaan runsaat 30 vuotta sitten helsinkiläisillä olutharrastajilla oli tapana nauttia Koffin hienon portterin ja ykkösoluen sekoitusta, puolet portteria ja puolet Koffin ykköstä. Molempia, siis myös ykkösolutta oli silloin saatavilla hanasta ja sekoitus tilattiin nimellä "half & half". Testissä käytetään keskiolutvahvuista Karhua portterin laimentajana. Mustaan portterin väriin sekoitus ei juuri vaikuta: väri on edelleen erittäin tumma, ruskeansävyinen. Tuoksu on portterin lakritsainen ja paahteinen. Portterin kermainen, paksu vaahto yhdistettynä hyvin vaahtoavaan Karhuun häipyy yllättäen kokonaan. Varsinainen yllätys on kuitenkin maku. Oikein raikas, voimakkaan hedelmäinen kokonaisuus. Katkeroinen, paahtunut, pitkään ilahduttava jälkimaku. Sekoituksessa tuhdin, maukkaan, syvällisen portterin upeimmat ominaisuudet yhdistyvät maltaisen, kevyehkön lagerin helppoon juotavuuteen. Sekoitussuhde kannattaa pitää tarkasti oikeana: puolet ja puolet. Vahvempi ja luonteikkaampi portteri peittää helposti kaverin ominaisuudet. 
Porter: Pullo 0,33 l. Vähittäismyyntihinta Alkossa 1,57 e. 
Karhu III: Vähittäismyyntihinta: Pullo (0,33 l) 1,00 e, (0,5 l) 1,75 e, tölkki (0,5 l) 2,20 e
oma olutarviointisi!

* * *

Saksalaisten oluiden viikot 24.10.- 6.11., 
One Pint Pub, Ruoholahti
28 panimon tuotteita omatuontina, lisäksi 12 muun saksalaispanimon olutta. 

* Weihnachtsbock, Ricklinger Landsbrauerei, Rickling, Saksa
7,0 %, tumma bock. Vuosituotanto 0,8 milj.l. 
Väri on tumman ruskea, rubiininpunainen. Vaahto on vähäinen. Tuoksu on vaimeasti karamellimäinen, metallinen, voimainen. Suutuntuma on savuinen, paahteinen. Maku on vahva, täyteläinen, kovan hedelmäinen, paahtunut, maukas. "Joulubock" on vahva ja savuinen; perusjouluoluiden mausteisuutta ei ole. 
Pullo 0,5 l. Patenttikorkki

* Schwedentrunk Dunkles Spezialbier, Brauerei Kaiserhof, Kronach, Saksa
5,2 %, tumma lager. Vuosituotanto 1,2 milj.l. 
Kronachin urhokkaat joivat tämäntyyppistä olutta jo 30-vuotisen sodan aikana ja siitä syystä panimo on antanut oluelle nimen "svedujuoma". Väri on tumman ruskea. Vaahto on vaalea, keskimääräisesti kestävä. Tuoksu on hedelmäinen, lievästi paahteinen. Maku on makean karamellimaltainen, hedelmäinen, täyteläinen. Jälkimaku kääntyy nopeasti kuivaksi. 
Pullo 0,5 l. Patenttikorkki

* Reh-Bier Ellertaler Landbier, Privatbrauerei Reh, Lohndorf, Franken, Baijeri, Saksa
5,5 %, tumma lager. Vuosituotanto 16 milj.l. 
Väri on kuparinruskea, tummahko, kirkas. Vaahto on valkoinen, kohtalaisen vähäinen ja haihtuu kokonaan. Tuoksu on melko vaimea, lievästi karamellimäinen. Maku on varsin tavanomainen, raikas, makeahko, lievästi täyteläinen. Oluenvalmistuksessa noudatetaan vanhaa frankenilaista perinnettä. 
Pullo 0,5 l

* Hübner Bräu Vollbier, Brauerei Hübner, Steinfeld, Saksa
4,7 %-til. Vuosituotanto 6 milj.l. 
Voimakkaan maltainen, täyteläinen.

* Ungespundetes Lagerbier, Privatbrauerei Wagner-Bräu, Kemmern, Saksa
4,8 %-til. Perustettu 1788. Vuosituotanto 9 milj.l.
Maltainen, viljainen, tasapainoinen, helposti juotava. 

* Vollbier Dunkles, Brauerei Hellmuth, Saksa
4,9 %-til. Vuosituotanto 0,9 milj.l. 
Voimainen 'baltioluen tuoksu', melkein kuin tuote olisi pilaantunut. Maku on laimea, sherrymäinen. Patenttikorkki ja sulkijaetiketti. 

* Doppelbock Dunkel, Brauerei Faust, Saksa
7,0 %-til. Vuosituotanto 40 milj.l. 
Vahva, makea, siirappimainen. 

* Keller Pils, Brauerei Wolf, Saksa
4,9 %-til. Vuosituotanto 18 milj.l. 
Väri on kalpean vaalea. Maku on laimea, humalointi lähes olematon. Koillisen ja itäisen Baijerin pilsit ovat tyypillisesti kevyesti humaloituja. 

* Fränkisches Landbier, Kalt-Loch-Bräu GmbH, Miltenberg, Saksa
5,5 %-til., kantavierre 12,6 p-%. Perustettu 1580. Vuosituotanto 4 milj.l. 
Väri on tummahko, punertavan ruskea. Vahva vaahto. Maku on voimakkaan maltainen, viljainen, lievästi paahtunut, makeahko, täyteläinen. Lyhyt jälkimaku. 

* Vollbier (Zwickelbier Hell?), Schwanen Bräu Ebing, Ebing, Saksa
4,8 %-til. Perustettu 1859. Vuosituotanto 1,5 milj.l. 
Maltainen ja viljainen tuoksu. Maku on raikas, täyteläinen, maltainen. (Sulkeissa järjestäjän listan ilmeisesti virheellinen tämän panimon ainoan oluen nimi.) 
 

* * *

Antero Niemi ja herkkupöytä frankenilaistuotteita notkuen. Kuva J.T. LaaksoHerkuttele baijerilaisittain Franken-viikot 16.-30.10.2005 - Näköalaravintola Kolme Kaisaa, Kallio, Hki

Kolmen Kaisan ravintoloitsija Antero Niemi esittelee olut-, viini- ja snapsiherkkuja Pohjois-Baijerin Frankenista. Kuva © J.T. Laakso

Oluet:
* Maisel Festbier, Brauerei Maisel Bräu Bamberg GmbH, Bamberg, Baijeri, Saksa
5,2 %, vaalea lager
Väri syvän keltainen, kirkas. Vaahto on runsas ja kestävä. Tuoksu on maltainen, viljainen. Maku on täyteläinen, maltainen, maalaismainen. Maiselin pienpanimo valmistaa juhlaolutta vuosittain syyskaudella nautittavaksi. Panimo on perustettu vuonna 1894. 

* Maisel Pils, Brauerei Maisel Bräu Bamberg GmbH, Bamberg, Baijeri, Saksa
4,7 %, vaalea pils
Väri on vaalean keltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, pitsimäisen isokuplainen, runsas, paksu, kestävä. Tuoksu on varsin vaimea, hedelmäisen maltainen. Maku on täyteläinen, maltainen, lievästi makea, tasapainoinen pohjahiivaolut. Maisel Pilsiin sopii hyvin käsite "jalo" - jo ennen kuin sanan löytää takaetiketin tekstistä! Olut valmistetaan tarkoin vartioidun oman reseptin mukaan. Rudolf Maiselin vuonna 1894 perustama panimo on panostanut hienoimpiin humalalajikkeisiin saadakseen aikaan hienon makukokonaisuuden. Helposti juotavassa pilsissä humalan katkeroisuus ei nouse erityisesti esille, paitsi aikojen kuluttua tyylikkäässä jälkimaussa. 

* Vollbier, Bauerei Meister, Unterzaunsbach, Baijeri, Saksa
4,9 %, tummahko täysmallasolut
Väri on tummahko, punertavan ruskea, läpinäkyvä, kirkas. Vaahto on vaalea, runsas, kohtuullisen pysyvä. Tuoksu on maltainen, karamellimäinen. Maku on viljainen, maltainen, täyteläinen, lievästi paahtunut. Upea, pitkä jälkimaku. 
oma olutarviointisi!

Muut Frankenin alueen oluet
* Aktien Dunkel, Bayreuther Bierbrauerei AG, Bayreuth, Baijeri, Saksa
4,9 %, kantavierre 11,6 %, väri 55,0 EBC, katkeroaineet 17 EBU, tumma lager
Kolme sanaa riittää kuvaamaan tätä oluterikoisuutta: "jalorotuinen, musta, viettelevä", toteaa panimo etiketissä. Panimo on perustettu vuonna 1872. 
* Aktien Zwick'l Kellerbier, Bayreuther Bierbrauerei AG, Bayreuth, Baijeri, Saksa
5,5 %,  kantavierre 13,4 %, väri 16,0 EBC, katkeroaineet 24 EBU, suodattamaton vaalea lager
Zwickel ("kiila") -termillä tarkoitetaan suodattamatonta olutta, siis samaa kuin "ungespundet" ("sulkematon"). Maukas olut on pakattu patenttikorkilla suljettuun puolen litran pulloon. 
* Maisel's Weisse Original, Brauerei Gebr. Maisel GmbH & Co KG, Bayreuth, Baijeri, Saksa
5,7 %, kantavierre 12,7 %, väri 28,0 EBC, katkeroaineet 13 EBU, suodattamaton vaalea vehnäolut
Baijerissa on neljä Maisel-nimistä panimoa, joilla ei ole mitään yhteyttä keskenään. 
* Maisel's Weisse Kristall, Brauerei Gebr. Maisel GmbH & Co KG, Bayreuth, Baijeri, Saksa
5,2 %, suodatettu vaalea vehnäolut 
Tarjolla on sekä suodatettu että suodattamaton vehnäolut. 
oma olutarviointisi!

Muita Baijerin oluita teemaviikoilla
* Weihenstephaner Hefeweissbier, Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan, München, Baijeri, Saksa
5,4 %, suodattamaton vaalea vehnäolut 
Vuonna 1040 perustetun panimon hieno, aromikas, kevyesti humaloitu vehnäolut. 
Pullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 2,86 e. Anniskeluhinta hanassa 5,00 e
* Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen, Brauerei Heller, Bamberg, Baijeri, Saksa
5,1 %, tumma savuolut
Maailmankuulu savuolut Bambergista on oman oluttyyppinsä edustaja. 
Pullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 2,67 e. Anniskeluhinta 5,20 e
* Andechser Weissbier Dunkel, Klosterbrauerei Andechs, Andechs, Baijeri, Saksa
5,0 %, suodattamaton tumma vehnäolut 
Ammersee-nimisen järven rannalla lähellä Müncheniä sijaitsevan benediktiiniläisluostarin vehnäolut. 
Pullo 0,5 l. Anniskeluhinta 5,30 e
* Ayinger Altbairisch Dunkel, Brauerei Aying Franz Inselkammer KG, Aying, Baijeri, Saksa
5,0 til.-%, tumma lager
Punertavanruskea, lievästi paahteinen, kevyesti humaloitu tumma pohjahiivalager Münchenin lähistöllä sijaitsevasta maalaispanimosta. 
Pullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 2,82 e. Anniskeluhinta 5,00 e
* Kulmbacher Pils, Kulmbacher Brauerei, Kulmbach, Baijeri, Saksa
4,9 %, vaalea pils
Pullo 0,5 l. Anniskeluhinta 5,00 e
* Mönschof Bockbier, Kulmbacher Brauerei AG, Kulmbach, Baijeri, Saksa
6,9 %, tumma bock 
Kuuluisa bock Kulmbachista. 
Patenttikorkkipullo 0,5 l. Anniskeluhinta 5,50 e
* Mönschof Schwartzbier, Kulmbacher Brauerei AG, Kulmbach, Baijeri, Saksa
4,9 %, tumma mustaolut
Urtypisches Schwartzbier ("ikivanhan tyypin mustaolut"), Kulmbachin sympaattinen olut. Kaupunki sijaitsee Pohjois-Baijerissa Nürnbergistä ja Bambergista koilliseen ja Bayreuthista pohjoiseen. 
Patenttikorkkipullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 3,21 e. Anniskeluhinta 5,00 e
* Riedenburger Organic Lager, Riedenburger Brauhaus, Michael Krieger KG, Riedenburg, Baijeri, Saksa
4,6 %, vaalea lager, luomuolut 
Pullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 2,85 e. Anniskeluhinta 4,80 e
* Schneider Weisse Original, Private Weissbierbrauerei G. Schneider, Baijeri, Saksa
5,4 %, vaalea vehnäolut 
Pullo 0,5 l. Anniskeluhinta 5,40 e
* Aventinus, Private Weissbierbrauerei G. Schneider, Baijeri, Saksa
8,0 %, vaalea vehnäolut 
Pullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 3,56 e. Anniskeluhinta 6,20 e
oma olutarviointisi!

Viinit: Sommeracher Katzenkopf Müller Thürgau 2003 ja 2004 (kuivia valkoviinejä), Sommeracher Katzenkopf Baccus 2004 (puolikuiva valkoviini). Winzenkeller-viinitila. 
Snapsit: No 1 Weisserblitz (vehnäolutsnapsi), Birnen Gute Luise (päärynäsnapsi), Zwetschengen (luumusnapsi),  Waldschrat (vatsakatkero), Wildkirschlikör  (kirsikkalikööri) 

Guinness Draught, Guinness & Co, Dublin, Irlanti

4,2 %-til., kantavierre 10,0 p-%, katkeroainepitoisuus 45 EBU, väri 120 EBC, tumma dry stout
Kuuluisa kuiva irlantilaisstout Guinness - suoraan pullon suusta!Hana-Guinnessiä suoraan pullon suusta! Tämä pullotettu Guinness on tarkoitettu nimenomaan ravintolakäyttöön, silloin kun ei ole aikaa rakentaa oikeaa perinteistä Guinness-tuoppia kuuluisine vaahtoineen. Tiukalla muovikalvolla päällystettyyn lasiseen kertakäyttöpulloon on laitettu muovinen raketti-vempain, josta vapautuu avattuun pulloon typpeä ja hiilidioksidia. Vähintään kaksi tuntia jäähdytetty pullo tulee avata yhdellä kiskaisulla. Paksu, hieno, pehmeä, kermainen vaahto muodostuu pullon sisälle. Mutta onko vaahtoista olutta mukava juoda pullon suusta? Se kysymys jää kuluttajan ratkaistavaksi. 
Perinteiseen muodokkaaseen Guinness-tuoppiin kaadettuna tämäkin pintahiivaolut on väriltään hyvin tumma. Kirkasta valoa vasten erottuu tumman ruusunpunainen väri. Vaahto on paksu, pienikuplainen, kestävä. Tuoksu on paahteinen, lakritsainen. Maku on voimakas, paahteinen, lähes tervainen. Valmistuksessa käytetään paahdettua mallastamatonta ohraa. Täyteläinen, kuiva, vahva jälkimaku kruunaa komeuden. Guinnessiä on valmistettu Arthur Guinnessin perustamassa panimossa St. James Gate'llä Dublinissa vuodesta 1759. 
Kertakäyttöpullo 0,33 l., vähittäismyyntihinta 2,30 e. Maahantuoja Oy Sinebrychoff Ab, Kerava
oma olutarviointisi!

Guinness Draught, Guinness & Co, Dublin, Irlanti

4,2 %-til., kantavierre 10,0 p-%, katkeroainepitoisuus 45 EBU, väri 120 EBC, tumma dry stout
Väri on milteimusta, vain kirkasta valoa vasten värisävy osoittautuu rubiininpunaiseksi. Vaahto on runsas, tiheä, kermakahvin ruskea, tanakka. Tuoksu on paahteinen, lakritsamainen. Maku on paahtuneen maltainen, lakritsainen, tasapainoinen, helposti juotava. Alhainen alkoholipitoisuus yhdistettynä luonteikkaaseen kokonaisuuteen tekee Guinnessista suositun kaikkialla maailmassa. Korkean katkeroainepitoisuuden vuoksi jälkimaku on kuiva ja jatkuu pitkään. Tölkkipakattu versio ei eroa pullonsuu-Guinnessista mitenkään. Panimo suosittelee nauttimaan oluen kylmänä, kolmen tunnin viilennyksen jälkeen ja se pitää kaataa kerralla kokonaan tuoppiin. 
Tölkki 0,44 l. vähittäismyyntihinta 3,00 e. Maahantuoja Oy Sinebrychoff Ab, Kerava
oma olutarviointisi!

Kilkenny Draught Irish Beer, Guinness Ireland Group, Dublin ja Kilkenny, Irlanti

4,3 %-t., väri 29 EBC, tummahko pintahiivaolut
Väri on tummahko, punertavan ruskea, kirkas. Vaahto on valkoinen, paksu ja erittäin kestävä. Tuoksu on melko vaimea, lievästi paahteinen. Maku on vaimea, tasapainoinen, lievästi paahtunut, kuparinen. Muistuttaa Skotlannin Newcastle Brown Alea tai vaikkapa hienoa virolaista pienpanimo-olutta München Vasknea (Sillamäe Õlletehas). Valmistuksessa käytetään myös paahdettua ohramallasta. Panimo suosittelee nauttimaan oluen kylmänä, kolmen tunnin viilennyksen jälkeen ja se pitää kaataa kerralla kokonaan tuoppiin. Kilkenny-oluen perinteet ulottuvat 1100-luvulla perustettuun fransiskaaniluostariin Kilkennyssä. St. Francis -apottiluostarissa tätä olutta on valmistettu vuodesta 1710. Nykyisin perinneolutta valmistetaan Guinnessin panimoilla Dublinissa ja Kilkennyssä. 
Tölkki 0,44 l., vähittäismyyntihinta 3,00 e. Maahantuoja Oy Sinebrychoff Ab, Kerava.
oma olutarviointisi!

Carlsberg Beer, Oy Sinebrychoff Ab, Kerava (Carlsberg Breweries AS, Tanska) / Carlsberg , Tanskan valvonnassa

4,5 til-%, kantavierre  % Pl, väri  EBC, katkeroainepitoisuus EBU, vaalea lager
Tanskalaiseen Carlsberg-konserniin kuuluva Oy Sinebrychoff Ab valmistaa Keravan panimolla konsernin maailmanmerkin mietoa versiota lisenssioluena. Carlsberg Beer on väriltään vaalean keltainen, kirkas. Valkoinen vaahto kohoaa keskinkertaisesti ja laskeutuu oluen pinnalle kauniiksi ohueksi kerrokseksi. Tuoksu on vaimeasti makean maltainen. Maku on laimea, melkein neutraali. Lievä hedelmäisyys ja maltaisuus erottuu kuitenkin huipputasapainoisesta yleisvaikutelmasta. Jälkimaku kestää jonkin aikaa ja vaimeaa katkeroisuutta nousee nieluun. Testitilanteessa niin tölkki- kuin pullopakattu Koffin Carlsberg ovat tuoretta, parasta ennen päivämääriin on pullossa neljä kuukautta ja tölkissä yhdeksän. Pullossa olut vaikuttaa vieläkin vaaleammalta, vaahto on erittäin runsas, isokulpainen ja haihtuu välittömästi kokonaan. Tölkkioluen vaahto sen sijaan säilyy, ohuena, mutta kuitenkin. Makua pakkaustavan perusteella tuskin erottaa, paitsi jos nimenomaan tietää, mistä tuoppi on täytetty. Testiryhmän kolme ääntä menivät tölkkiversiolle, vaikka periaatteessa kannatetaankin pullopakkausta. Molemmat ovat tosi tasapainoisen neutraaleja, mutta pullo-oluessa on jokin pistävä piirre, mikä ei tässä yhteydessä miellyttänyt. 
Pullo 0,33 l., tölkki 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 1,20 e (plo), 1,90 e (tlk)
oma olutarviointisi!

Carlsberg Beer, Carlsberg Breweries AS, Kööpenhamina, Tanska

5,0 til-%, vaalea lager
Carlsbergin vahvempi peruslager on väriltään keltainen, kirkas. Vaahto on kohtalaisen vähäinen, haihtuu kokonaan pois. Tuoksu on vaimea, kevyesti maltainen. Maku on tasapainoinen, laimea, hienoinen maltainen vivahde erottuu. Olut on lähes mauttomana helposti juotava. Jälkimaku on olematon, mutta lopuksi kohoaa esille mukava katkeroinen tupsahdus. Lajissaan hieno ja tyylikäs tuote. 
Tölkki 0,33 l.
oma olutarviointisi!

Asahi Super "Dry", valmistuttaja Asahi Beer Europe Ltd, Lontoo, Englanti, valmistusmaa Tšekin tasavalta; Asahi Breweries Ltd, Tokio, Japani valvonnassa.

5,0 %-til., vaalea riisiolut, lager
Väri on kullankeltainen, kirkas. Valkoinen vaahto nousee runsaana ja nopeasti, säilyy kohtalaisen pitkään. Tuoksu on hyvin vaimea, ehkä jonkinmoista maltaisuuden vivahdetta löytyy. Maku on erittäin tasapainoinen, laimea, raikas, uskaltaisiko sanoa oluesta, että se on mauton. Ohramaltaiden lisäksi valmistuksessa käytetään riisiä ja maissia, jotka turvaavat oluen mauttoman perusluonteen. Asahi on Japanin suurin panimo, jonka tuotteita on jonkin verran tullut suomalaisiinkin ravintolavalikoimiin. Tällainen olut sopii hyvin itämaisen, mausteisen ruuan kanssa. 
Pullo 0,33 l. Anniskeluhinta 5 e
oma olutarviointisi!

Original Velvet, valmistuttaja: UAB Palink -myymäläketju; valmistaja: AB Ragutis, Kaunas, Liettua / AS A. Le Coq, Tartto, Viro

6,0 %-til., vaalea lager
Liettuan maaseudun vahvojen oluiden valmistusperinne elää edelleen vahvana. Ehkä sen takia myös teolliset panimot valmistavat jatkuvasti erilaisia tosi vahvoja oluita. Jopa suosittujen myymäläketjujen tavallisesti niin kaikille sopivan virtaviivaiset oluet saavat rinnalleen vahvoja herkkuja. Olvin baltilaiseen konserniin kuuluva panimo Ragutis (Juomasarvi) valmistaa 'alkuperäistä sametti' (engl. 'original velvet') -olutta. Se on väriltään meripihkan keltainen, punertava. Vaahto on valkoinen ja nopea, sekä nousemaan että haihtumaan lähes kokonaan. Tuoksu on voimakas. Maltainen, viljamainen tuulahdus pyrähtää pullosta komeasti ja houkuttelevasti. Suutuntuma on raikas, täyteläinen ja vahva. Jälkimaku on edelleen voimakas, hedelmäinen, makeahko, tasapainoinen. Helposti juotava, lähes bock-mainen olut.
Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen
oma olutarviointisi!

Original 9,5, valmistuttaja: UAB Palink -myymäläketju; valmistaja: AB Ragutis, Kaunas, Liettua / AS A. Le Coq, Tartto, Viro

9,5 %-til., vaalea lager, dubbelbock
Väri on vaalean keltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen ja keskimääräinen, häviää melko nopeasti kokonaan. Tuoksu on makean hedelmäinen. Maku on miellyttävän raikas, vahva, makeahko, hedelmäinen. Jälkimaku on voimakas, lievästi savuinen, sherrymäinen vivahde nousee selvästi esille. Luonteikas tuplapukki sopii vaikka yömyssyksi maltaisten makujen ystävälle. 
Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen
oma olutarviointisi!

Plevnan Weizenbock, Koskipanimo Oy, Tampere

Koskipanimon vehnäinen bockuutuus vuonna 2005.7,0 %, kantavierre 17 %, suodattamaton tumma vehnäolut, bock
Väri on tumman ruskea, samea. Vaahto on valkoinen, runsas, kestävä. Kaunis pitsikuvio säilyy pitkään lasinreunoilla. Tuoksu on hedelmäinen, aprikoosia ja hapanta omenaa. Maku on voimakkaan hedelmäinen, täyteläinen, kuin maistelisi lusikalla kotona valmistettua omenahilloa. Vahva alkoholipitoisuus piristää, mutta alkoholi ei leimaa makua. Pehmeä ja miellyttävä jälkimaku tuo esille kuivattua hedelmää, kuten taatelia tai aprikoosia. 
Hanassa olutravintoloissa. Anniskeluhinta 5 e / 0,5 l, 3 e / 0,25 l
oma olutarviointisi!

3-maltainen juhlaolut, Ravintolakoulu Perhon Panimo, Hki 

5,4 %-til., kantavierre p-%, tumma pintahiivaolut
Väri on punertava, kastanjanruskea. Vaahto on valkoinen ja kestävä. Tuoksu on maltainen, viljainen, vaimeahko. Maku on tuoreen hedelmäinen, kirpeähkö. Suutuntumassa humalan aromit nousevat hienosti esille. Vehnäoluen raikas kirpeys ja onnistuneen humaloinnin melkein heinämäinen kuivuus toimivat hyvin yhdessä. Perhon Panimon juhlavuoden uutuusoluen valmistuksessa käytetään kolmen maltaan sekoitusta. Ohramallasta on 60 %, ruis- ja kauramallasta 20 % kumpaakin. Aromihumalana on saksalainen Saaz ja katkerohumalana Magnum USA:sta. Valmistajan mukaan 3-maltainen sopii hyvin myös ruokajuomaksi, esimerkiksi simpukoiden kanssa. 
Onnea 10-vuotiaalle Helsingin vanhimmalle toimivalle panimolle ja kiitokset kaikista hienoista olutherkuista vuosien aikana! Pitkää ikää! 
Hanassa Ravintola Perhossa 5,40 e / 0,5 l, 2,70 e / 0,25 l
oma olutarviointisi!

Töölön tumma, Ravintolakoulu Perhon Panimo, Hki 

5,2 %-til., kantavierre 12,7 p-%, väri 144 EBC,  tumma lager
Väri on hyvin tumma, musta, mukana rubiininpunainen vivahde. Vaahto muodostaa komean vaahtokukan, joka pysyy ja säilyy oluen pinnalla ja lasin reunoilla. Tuoksu on paahteisen maltainen, sopivan voimakas. Maku on hedelmäinen, kukkainen, raikas, lievästi makea. Helposti juotava tumma lager, joka edustaa hyvin omaa oluttyyppiään. 
Hanassa Ravintola Perhossa 5,40 e / 0,5 l, 2,70 e / 0,25 l. Rautatientorin pienpanimotapahtumassa heinäkuussa 2005: 5,70 e / 0,5 l., 2,50 e / 0,2 l.
oma olutarviointisi!

Perhon Rohkea, Ravintolakoulu Perhon Panimo, Hki

4,7 %-til., kantavierre p-%, tummahko pintahiivaolut
Väri on tummahko, punertava, sameahko, heikosti läpikuultava. Tuoksu on mallasmainen ja viljainen, voimakas, kuivahko. Maku on raikkaan hedelmäinen, aprikoosia, kuivatua viikunaa. Jälkimaku on rapean katkeroinen. Rohkea on vuonna 1995 aloittaneen ravintolapanimon vakituisesti tuotannossa oleva perusolut, joka on nimetty alusta saakka mukana olleen panimomestari Antero Rohkean mukaan. 
Hanassa Ravintola Perhossa 5,40 e / 0,5 l, 2,70 e / 0,25 l
oma olutarviointisi!

W.P.A., Wentworth Brewery, Wentworth, Rotherham, Englanti

4,0 %, vaalea real ale
Wentworth Pale Ale eli kansan kielellä "woppa" on väriltään vaalean keltainen, samea. Paksu, isokuplainen vaahto on valkoinen ja tanakka. Tuoksu on toffeinen ja katkeroinen. Maku on perustaltaan laimea, raikas, mutta humalan katkeroisuus tuo kokonaisuuteen hienoa, reipasta potkua. Jälkimaku on kuivan katkeroinen. Elävä, real ale -olut W.P.A. valmistetaan kolmesta mallastetusta viljasta, humalajike on cascade. Wentworth'n panimo tunnetaan Suomessa "woppan" ohella tuotteista kuten Oatmeal Stout (4,8 %; hanassa syksyllä 2005: Pub Angleterre, Hki) tai Black Zac (4,0 %; hanassa syksyllä 2005: Oluthuone William K., Fleminginkatu, Hki). 
Hanassa olutravintoloissa. Anniskeluhinta 5,80 e / 0,5 l. Olutravintola Birger, Hämeenlinna; St. Urho's Pub, Hki, The Gallow's Bird, Espoo
oma olutarviointisi!

Joutsan sahti, Joutsan Sahti Oy, Joutsa

7,0 %, tummahko sahti
Väri on tumman ruskea. Vaahtoa ei ole, tosin isoja kuplia harvekseltaan muodostuu tuopin reunoille. Tuoksu on vähäinen, lievästi banaanimainen. Maku on pehmeä, hedelmäinen. Katajan aromi tulee vaimeasti nousten esille ja vahvistuu sitten hienossa jälkimaussa. Hyvin helposti juotava, samettisen pehmeä, miellyttävä sahti. Joutsan Sahti on aloittanut toimintansa vuonna 1986, aluksi enimmäkseen vierteen valmistajana. Valmista sahtia on pantu säännöllisesti vuodesta 1992. Nykyisin vakituinen anniskelupaikka on mm. Lahden torin laidalla sijaitseva kellariravintola Metro, jossa sahti tarjoillaan muovikanisterista erityisissä savituopeissa. 
Anniskeluhinta 4,50 e / 0,5 l. savituoppi (Metro, Lahti). 
oma olutarviointisi!

Saaremaa Taluõlu, OÜ Taako, Pihtla, Saarenmaa, Viro

Saarenmaan sahti on kauniin raikasta, muovituopissakin! Kuva: © J.T. Laakso.Pihtlan sahtipanimo Taako on perustettu vuonna 1990.7,0 %, suodattamaton, elävä vaalean harmaa maalaisolut, sahti 
Väri on samean harmaa, vaalean keltainen. Vaahto on valkoinen, pehmeä, runsas. Tuoksu on voimakas, sitrusmainen, raikkaan hedelmäinen. Maku on voimakas, pistävä, hedelmäinen, puumainen. Jälkimaku on kuiva, heinämäinen. Täyteläisyys, hedelmäisyys ja raikkaus tuovat mieleen kesäkauden hienot vehnäoluet. Saarenmaalaisen "sahdin" (koduõlu) valmistuksessa käytetään ohramallasta (ei siis ruista eikä vehnää), katajaa, leivinhiivaa ja saksalaista Hallerthau-humalaa. Keskisellä Saarenmaalla, lähellä Kuresaarta sijaitseva Taako on nykyisin saarimaakunnan ainoa kaupallinen panimo. Se on perustettu vuonna 1990 ja laitteisto on uudistettu vuonna 1999. Lisenssipolitiikan vuoksi upeaa olutta saa pääsääntöisesti vain Saarenmaalla, poikkeuksena muutamat tapahtumat kuten Õllesummer-festivaali Tallinnassa. Myyntipisteitä on Muhulla Eemun luomumyyntipaikka, Anglan tuulimyllyillä, Kaalin kraaterin vieressä olevassa trahterissa (krouvissa) ja Kuresaaressa toimii oma olutravintola.
Vain astiamyynnissä Saarenmaalla. Ei tuontia Suomeen
oma olutarviointisi!
 

Tinkoff Platinovoje / Pilsner, OOO Zastnaja Pivovarija Tinkoff, Pushkin, Pietari, Venäjä

4,7 %-til., kantavierre 13 p-%, pastöroimaton vaalea lager
Väri on vaalean kullankeltainen. Valkoinen vaahto on vähäinen, säilyy kohtalaisesti oluen pinnalla. Tuoksu on viljainen, heinämäinen, nokkosmainen, kuiva. Maku on täyteläinen, kuivatun hedelmän pistävä makeus hallitsee makuaromia. Erittäin tyylikäs, helposti juotava olut. Tinkoffin vuonna 1998 perustettu panimo sijaitsee Pietarin esikaupungissa Pushkinissa, mutta varsinainen oma paikka on panimoravintola Pietarin keskustassa Kazanin tuomiokirkon lähettyvillä. Muutaman vuoden ajan panimo on myös pullottanut tuotteitaan omiin kohopainettuihin pulloihin, joissa on kierrekruunukorkki. Elävien oluiden säilyvyys taataan pulloissa kuudeksi kuukaudeksi. Esimerkiksi testioluet ovat valmistuneet 17.03.05 ja parasta ennen päivämäärä on 17.09.05.
Hanassa Panimoravintola Tinkoff, Pietari. Pullo 0,33 l. Ei tuontia Suomeen
oma olutarviointisi!

Helsingin Oktoberfestin saksalaisoluet

* Karchster Oktoberfestbier, Staatliche Berufsschule Main-Spessart in Karlstadt, Baijeri, Saksa 
6,5 %-til., suodattamaton, tumma täysmallasolut; terästynnyri
Saksalaista Oktoberfestbieriä, jota ei saa edes Baijerista! Marcus Metzger  vetää Karlstadtissa ammattikoulun oluenpanijan-mallastajan linjaa ja sen pientä panimoa, josta HBF on saanut aivan oman erikoisoluen. Karlstadt sijaitsee Baijerin pohjoisosassa, Bambergista länteen. Väri on samean ruskea, tumma. Vaahto on hyvin vähäinen. Tuoksu on vaimea, hienoista lakritsaa nousee esille. Maku on täyteläinen, maltainen, viljamainen, makea. Tahmean maltainen jälkimaku. 

* Mahr's Bräu Ungespundet,  Mahr's Bräu, Bamberg, Baijeri, Saksa 
n. 5,4 %-til., kantavierre n. 12,7 %, vaalea täysmallasolut; tammitynnyri
Bamberger Mahr's Bräu on yksi kaupungin yhdeksästä panimosta.Panimon alkuperä on ajoitettu vuoteen 1602. Nykyisen omistajan Ingmar Michelin isoisä osti sen vuonna 1895.  Nyt panimo on luovuttanut arvokkaita tammitynnyreitään ensimmäistä kertaa Baijerin ulkopuolelle! Ungespundet, Saksassa kansan suussa "a U" on Mahrin päätuote. Väri on keltainen, vaalea, hieman punertava. Vaahto on vähäinen ja haihtuu pian. Tuoksu on maltainen, karamellimäinen, mukana kuparinen vivahde. Maku on täyteläinen, maltainen, ei katkeroisuutta. Mahrsin ponttaamaton olut tuo mieleen paitsi müncheniläisen Spaten Oktoberfestbierin (5,9 %) myös virolaisen Sillamäe Õlletehasin hienon  München vaskne -oluen (6,1 %). 

* Aecht Schlenkerla Raucbier Märzen, Brauerei Heller, Bamberg, Baijeri, Saksa
5,1 %-til., kantavierre 13,5 %, katkeroaineet 30 EBU, tumma savuolut; tammitynnyri
Schlenkerlan savuolut märzen on saatavilla läpi vuoden.Schlenkerlan savuolut (Rauchbier) on tuttu tuote Suomessa Alkonkin valikoimista. Mutta nyt on tarjolla tammitynnyriin pakattu versio - ensimmäistä kertaa Schlenkerlan panimoravintolan ulkopuolella! Savuolutta on valmistettu vuodesta 1678 ja panimon toiminta on alkanut jo vuonna 1405. Trumin suku on johtanut toimintaa jo kuuden sukupolven ajan. Todennäköisesti tynnyrissä olut on kypsynyt vahvemmaksi kuin pulloversion 5,1 %. Väri on musta, kuparisen punertava. Vaahto on vaalea, runsas, kestävä. Tuoksu on tuoreen tervamainen, voimakas. Maku on tuoreen hedelmäinen, tuoreen tervamainen, lakritsainen, toffeemainen. Mukana on savupalvatun lihan tuoksua ja makua. Aivan erinomainen olutherkku! 

* Paulaner Oktoberfest Bier, Paulaner Brauerei GmbH & Co.KG, München, Baijeri, Saksa 
6,0 %-til., kantavierre 13,7 %, vaalea täysmallasolut; terästynnyri
Paulanerin syksyn kausiolutta on saatavilla heinä-lokakuussa, Saksassa.Vuonna 1634 perustetun Paulanerin kausiolut on Baijerin pääkaupungin Münchenin alueelle tyypillisen maukas tuote. Väri on vaalean keltainen, kirkas. Vaalea vaahto on vähäinen, nopeasti haihtuva. Tuoksu on vaimea, melkein olematon. Maku on tasapainoinen, raikas, täyteläinen, maltainen, viljaisen syvä. Juotavuus on erittäin helppo. 
 

* Tee sinäkin Olutverkolle: oma olutarviointisi!
Laita oluet vaikkapa järjestykseen mieltymystesi mukaan. Minun järjestykseni on 

1. Schlenkerla Raucbier, 
2. Mahr's, 
3. Karchster, 
4. Paulaner. 
Tosin järjestykseen ilmeisesti vaikuttaa oluiden tuttuus, varsinkin Paulanerin sijoitukseen. Olen aina pitänyt maukkaista, raikkaista Paulanerin oluista. 

Arviot: J.T. Laakso 

Paulaner Oktoberfest Dunkel, Paulaner Brauerei GmbH & Co.KG, München, Baijeri, Saksa

6,0 %-til., tumma täysmallasolut
Väri on tummanruskea, samea, sahtimainen. Vaahto on ruskehtava, kestävä. Tuoksu on raikkaan hedelmäinen, melko vaimea. Maku on makean maltainen, täyteläinen, hedelmäinen, mukana sitrushedelmien kuorta, lakritsaa. Erittäin sahtimainen kokonaisuus, ilman katajaa ja banaania. 
Hanassa olutravintoloissa, anniskeluhinta 5,70 e (0,5 l.), 3,70 e (0,33 l.)
oma olutarviointisi!

Weihenstephaner Fest Bier, Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan, München, Baijeri, Saksa

5,8 %, vaalea lager
Väri on vaalean keltainen, kirkas. Vaalea vaahto nousee mukavasti ja haihtuu nopeasti jättäen ohuen pitsin oluen pinnalle. Tuoksu on vaimea, raikkaan hedelmäinen. Maku on tasapainoinen, hedelmäinen, maltainen. Hedelmäinen, paksu vivahde ja humalan katkeroisuus nousee kuin varkain pitkään jatkuvassa jälkimaussa. Helposti juotava, melko neutraali syksyn kausiolut. 
Hanassa olutravintoloissa, esimerkiksi Birger, Hämeenlinna 9,40 e / 1 l; 5,20 e / 0,5 l; 3,40 e / 0,33 l
oma olutarviointisi!

Andechser Weissbier hefetrüb, Klosterbrauerai Andechs, Andechs, Saksa

5,5 %, suodattamaton, vaalea täysmaltainen vehnäolut
Väri on vaalean keltainen, lievästi punertava, samea. Vaahto on valkoinen, runsas ja laskeutuu ohueksi kanneksi oluen pinnalle. Tuoksu on varsin vaimea, raikkaan hedelmäinen. Maku on tasapainoinen, sävykäs ja luonteikas. Vahvan hedelmäinen, makean maltainen, mukana vehnän kostea fenolimaisuus. Suodattamattoman oluen hiivainen vivahde tulee mukavan tasaisesti esille. 
Pullo 0,5 l. Anniskeluhinta 5,20 e
oma olutarviointisi!

Lammin tummahkoa sahtia, Lammin Sahti Oy, Lammi

7,5 %-til., perinteinen pintahiivaolut, tumma sahti
Lammin Sahti Oy 20 vuotta (15.08.2005) kamppailua sahtikulttuurin edistämiseksi.Lammin Sahti Oy:n perustamisesta tuli 15.8.2005 kuluneeksi 20 vuotta. Yhtiön päätuotetta, tummahkoa lammilaissahtia on valmistettu ja myyty vuodesta 1987. Lammin Sahti on maamme vanhin kaupallinen sahtiyritys. Juhlan kunniaksi Olutverkon raati on maistellut tuoretta sahtia suoraan hanasta. 
Väri on tummahkon ruskea, punertava, samea. Vaahtoa ei ole juuri lainkaan. Tuoksu on aivan mahtava, tuhti, banaanimainen lehahdus, joka herättää taatusti kaikkien läsnäolijoiden maistelunhalut. Maku on tasaisen täyteläinen, pehmeä, hedelmäinen ja banaanimainen. Jälkimaussa nousee katajan hieno aromi esille. Lammin sahti on erittäin helposti juotavaa, suorastaan petollisen makeaa perinteistä suomalaista herkkua. Valmistuksessa käytetään ohraa ja ruista sisältävää sahtimallasta (Viking Malt Oy), leivinhiivaa, katajaa ja vettä. Humalaa ei käytetä. Sahti sopii hyvin myös ruokajuomaksi ja ruuan valmistusaineeksi. Sitä käytetäänkin esimerkiksi HOK-Elannon Zetor-ravintolassa Helsingin keskustassa. 
Pullo 0,33 l., anniskeluhinta 4,50 e, hanassa olutravintoloissa ja tilaisuuksissa 5 e (0,5 l.). Alkon (Lammin myymälä) hinta (24x0,33 l, kori) 63,12 e. Panimon oma myymälä Kauppakeskus Tuulonen, Tuulos
oma olutarviointisi!

Hartwall Porter III, Oy Hartwall Ab, Helsinki / Lahden panimo (Scottish & Newcastle, Englanti)

4,5 %-t., kantavierre 12,5 p-%, katkeroaineet 22,0 EBU, väri 150 EBC, tumma pohjahiivaolut, portteri
Hartwallin Portteri pysyvästi tuotantoon kesällä 2005.Väri on läpinäkymättömän musta, valoa vasten erottuu punertavaa sävyä. Vaahto on runsas ja paksu, kermamainen. Kauniin vaahdon perusominaisuus, pysyminen lasin reunoilla, on toteutunut kohtalaisesti. Tuoksu on varsin vaimea, aromaattinen, katkeroinen. Maku on lievästi paahteinen, maltainen, miellyttävästi katkeroinen, maukas, monipuolinen. Pohjahiivatekniikalla valmistettu mieto täysmallasportteri on helposti juotava. Valmistuksessa käytetään tummien erikoismaltaiden lisäksi myös paahdettua ohraa sekä jalohumalia. Hartwallin ALH-perheeseen kelpuutettu olut tulee pysyvästi markkinoille syyskuussa 2005 ja korvaa hyvin sinnitelleen Dark Lager -merkin. Viime vuonna valmistetun Talvi Porter -kausioluen ominaisuuksia on vahvistettu tässä vakiportterissa kaikilta osin. Kantavierre on 0,5 % korkeampi, katkeroainepitoisuus on kasvanut 16 -> 22:een ja väri 120 -> 150:een. Hyvän vastaanoton saanut talviportteri on siis vain vahvistunut ominaisuuksiltaan. 
Mahdollisesti harvakseltaan Hartwall Porter III osuu myös kotimaisia kieliä taitamattoman maahanmuuttajan tai jopa turistin käteen. Heitä varten uutuusoluen etiketti ilmoittaa, että nautittavana on "kuormallinen maltaista makua". Toivottavasti myös oikeat ostajat, suomalaiset kuluttajat, ymmärtävät, että tarjolla on tosi hieno ja juotavuudeltaan erinomainen olut. 
Pullo 0,5 l, vähittäismyyntihinta 1,95  e 
oma olutarviontisi!

Hartwall Oktoberfest III, Oy Hartwall Ab, Helsinki / Lahden panimo (Scottish & Newcastle, Englanti)

4,5 %-t., kantavierre 12,0 °P, väri 30 EBC, katkeroainepitoisuus 18 EBU, tummahko täysmaltainen märzen-tyyppinen pohjahiivaolut 
Hartwall Oktoberfest - märzen-tyyppinen kausiolut syys-lokakuussa 2005.Väri on kuparinruskea. Vaahto on valkoinen, runsas, paksu. Tuoksu on vaimea, hedelmäisen maltainen. Maku on tasapainoinen, runsas, vankka, pähkinämäinen, kuivahko. Tasapainoinen mieto kokonaisuus tekee kotimaisesta syksyn kausioluesta hyvin sopivan vaihtoehdon ruokajuomaksi. Valmistuksessa käytetään kuutta erilaista mallasta ja erikoishumalaa sekä lisäaineena hapettumisenestoainetta (E 300). Hartwall on valmistanut tämän herkullisen kausioluen pimenevää, kylmenevää syksyä lämmittämään jo vuodesta 1998, paitsi 2001-02. Oktoberfest on myymälöissä syys-lokakuussa ja ainoastaan puolen litran kierrätyspullossa. Tuoreuden ja tunnelman kannalta olisi hyvä, jos vastaisuudessa tällaista kausiolutta olisi saatavilla myös hanatuotteena olutravintoloissa. 
Pullo 0,5 l, vähittäismyyntihinta 1,95 e
oma olutarviontisi!

Imperial, AB Gubernija, Siauliai, Liettua

6,0 %, vaalea lager, bock
Retkellä Liettuan pohjoisosiin törmää aina uusiin kiinnostaviin olutmerkkeihin. Siauliai on alueen suurin teollisuuskaupunki, jossa on valmistettu oluttakin jo vuodesta 1665 siis peräti 340 vuotta! Gubernija on Liettuan pienimpiä teollisia panimoita, jonka tuotteet muistuttavat läheisesti alueen kuuluisia maalaisoluita: vahvoja, herkkiä, maukkaita oluita. Gubernija on myös valmistanut koko ajan Zigulinis-merkkistä (4,3 %) venäläistyylistä kansanolutta. Imperialin väri on vaalean keltainen, punertava, kirkas. Vaahto on valkoinen, runsas ja pysyykin epätavallisen pitkään. Tuoksu on voimakas, miellyttävän hedelmäisen makea, aprikoosimainen. Maku on raikkaan makea, piristävän voimakas, bockimainen. Humalan heinämäinen, lievästi savuinen kuiva katkeroisuus nousee mukavasti esille. Banaanimainen aromi häivähtää pitkässä jälkimaussa. 
PET-muovipullo 1,5 l. Ei tuontia Suomeen
oma olutarviontisi!

Grand miezhiu alus, AB Gubernija, Siauliai, Liettua

9,5 %, vaalea lager, tuplapukki
Väri on vaalean keltainen. Valkoinen vaahto nousee runsaana ja jää pitsikuvioina lasin reunoille haihtuen sitten kokonaan. Hedelmäinen tuoksu on melko vaimea, pistävä piirre kuitenkin löytyy kun oikein etsii. Maku on vahva, täyteläinen, makean hedelmäinen. Pitkään jatkuvassa upeassa jälkimaussa nousee esille jonkin verran alkoholimaisuutta. Tasapainoinen "ohraolut" (miezhiu alus) -tuplapukki on tuhti ja piristävä paukku ja sopii juuri sellaiseen tilanteeseen. 
Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen
oma olutarviontisi!

Švyturys Baltijos IV B, UAB Svyturys-Utenos Alus, Klaipeda, Liettua / Baltic Beverages Holding
6 %-til., kantavierre 15,1 p-%, väri: 43 EBC, katkeroaineet 20 EBC, vaalea lager
Baltijos - hieno makuelämys Liettuasta Suomeen elokuussa 2005.Alkon uutuustuote elokuussa 2005 on taustaltaan yksi Baltian hienoimmista oluista. Väri on kauniin kullankeltainen, kirkas, hieman punertava. Vaahto on vitivalkoinen, runsas ja kestävä. Tuoksu on varsin laimea, heikosti katkeroinen. Suutuntumassa mukavasti humalaa. Maku on pehmeä, tasapainoinen, syvän maltainen, täyteläinen, helposti juotava, ei makea, mutta ei myöskään väkevä tai pistävän katkeroinen. Premium laatua. Valmistuksessa käytetään mm. karamellimallasta. 
Kauppias J. W. Reinecke perusti Švyturys-panimon (majakka, nimi lausutaan "shviituriis") vuonna 1784 Klaipedan satamakaupunkiin. Baltijos-olutta on tuotettu vuodesta 1964. 1990-luvulla tätä pehmeän vahvaa olutherkkua saattoi pitää selvästi Liettuan parhaana ja olipa se kaikkein parhaiden oluiden listallakin korkealla ja tiukasti. Liettuan olutharrastajat eivät pitäneet lainkaan tanskalaisen panimojätin Carlsbergin nurkanvaltauksessa 1990-luvun puolivälissä. Uudet omistajat joutuivat vakaasti lupaamaan, että Švyturyksen oluiden makuun ja luonteeseen ei puututa. Pitkään lupaus pitikin, mutta nykyisin se ei liene enää voimassa: perinteinen Baltijos-merkkikin on muuttunut takuuvarmaksi kansainväliseksi premium-standardituotteeksi. Liettuan olutolojen pyörityksessä maan vanhin panimo yhdistyi toisella puolella maata Utenassa sijaitsevan UAB Utenos alus -panimon kanssa vuonna 2001. Syntyi uusi panimoyhtiö, jonka omistaa Baltic Beverages Holding (BBH). Švyturys–Utenos alus -panimon vuosituotanto on 108 miljoonaa litraa olutta. 
Pullo 0,5. Vähittäismyyntihinta 2,13 e (Alko)
oma olutarviontisi!

Wojak Wszechmocne IV B, Browar Belgia, Kielce, Puola 

Browar Belgia Puolasta - uutuus Suomessa!9 %-til., kantavierre 18,7 p-%, väri 12,5 EBC, katkeroaineet 18 EBC, vaalea bock
Väri on vaalea, keltainen, niukasti punertava. Upea valkoinen vaahto on runsas ja säilyy hienoina kuvioina lasin reunalla. Tuoksu on melko vähäinen, kirpeän hedelmäinen. Maku on tasapainoinen, heinämäinen, lievästi maltainen, aavistuksen verran savuisuutta. Jälkimaku kallistuu makeaan päin. Oikein hieno vahva olut tuo mieleen tutun Olvin Tuplapukin (8,5 % / 18 °Pl). "Wojak supervahvaan" olueen on lisätty säilöntäaineita. 
Browar Belgia -panimo sijaitsee Kielcessä, 150 kilometriä Varsovasta etelään. Panimo on perustettu vuonna 1995. 10 vuoden aikana Browar Belgia on kasvanut pienestä paikallispanimosta Puolan neljanneksi suurimmaksi moderniksi panimoksi. Se oli alunperin belgialaisen Brasserie Palm s.a.:n ja puolalaisen Browar Kielcen yhteisyritys nimeltään Browar Kielce. Saatuaan osake-enemmistön Palm muutti panimon nimeksi Browar Belgia vuonna 1996. Vuosituotanto on 100 miljoonaa litraa vuodessa. 
Pullo 0,5 l., vähittäismyyntihinta 2,84 e (Alko)
oma olutarviontisi!

Koff Red Lager Beer (Koffin Punainen lager), Oy Sinebrychoff Ab, Kerava / Carlberg Breweries AS, Tanska

Koff Punainen - uutuus lager 2005.4,5 %-til., kantavierre 10,3 ° pl, väri 17 EBC, katkeroaineet 16 EBU, vaalea lager
Väri on vaalea, hailakan limonadinpunertava. Vaahto on valkoista, se kohoaa runsaasti ja hienosti, kestää keskinkertaisesti. Ulkonäkö tuo mieleen Nokian Panimon keväisen uutuuden, täysmallasjuoma Punikin (4,5 %), jota ei saa nimittää olueksi väriaineen käytön vuoksi. Koffin Punaisen oluen värisävy tulee karamellisoiduista maltaista. Tuoksu on raikas ja vaimea. Maku on raikkaan vetinen, laimea, karkkimainen. Huippuhelposti juotava eikä makuvivahteista juuri synny mielipiteenvaihtoa ystävien kesken. Mutta ei Koffin punaista uutuutta ole maistelutarkoituksiin valmistettukaan. Olut on pakattu kevyeen, ulkomaalaiseen kertakäyttökierrätyslasipulloon, jonka päälle on vedetty tiukka muovikuori. Pullo on pitkäkaulaista mallia. Olut on tarkoitus nauttia suoraan pullon suusta bileravintolan tungoksessa. Koffin Punainen lager on tavoitteisiinsa nähden hyvin onnistunut uutuustuote. Olut tulee vähittäismyyntiin päivittäistavaramyymälöihin syyskuussa 2005.
Pullo 0,33 l. (kertakäyttöpullo kierrätyslasista). Vähittäismyyntihinta
oma olutarviontisi!

Juhla Tumma IV Oulu 400, OPR Oy Polarmallas, Oulu-Kiiminki

6,5 %-til., kantavierre 17 p-%, tumma täysmallasolut
Väri on tummahko ruskea, punertava, samea. Vaahto on runsas ja laskeutuu nopeasti. Tuoksu on pulloa avatessa upean hedelmäinen ja voimakas. Lasissa tuoksu on vetinen ja melkein hapan. Maku on raikkaan vetinen, kirpeän hedelmäinen. Mieleen tulee ylikäynyt omenamehu. Jälkimaku on pitkä, hedelmäinen, lievästi savuinen. Valmistaja kutsuu tätä Oulun kaupungin 400-vuotisjuhlavuoden (2005) merkeissä valmistettua olutta bock-tyyppiseksi täysmallasolueksi. Arviointitilanteessa Juhla Tumma vertautui kuitenkin enemmän kotiolueen tai Liettuan maaseudun erikoisvahvoihin pienpanimotuotteisiin. Vuonna 1994 perustetun oululaisen Polarmallas Oy:n panimo sijaitsee kaupungin rajojen ulkopuolella Kiimingissä. 
Pullo 0,33 l
oma olutarviontisi!

Kukko pils, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy, Laitila

4,5 %-til., vaalea pils
Väri on vaalea keltainen, kirkas. Vaahto on runsas ja se jää kauniiksi pitsikuvioksi oluen pinnalle. Tuoksu on raikkaan hedelmäinen, kukkainen ja katkeroinen. Maku on tasapainoinen, vahva, kukkaisen makea ja rapean katkeroinen. Maku pysyy pitkään nielussa ja kielellä, joten varsinainen nautiskelukin sujuu Kukko pilsin kanssa mainiosti. Maukkauden ja voimakkaiden vivahteiden lisäksi Kukko on myös helposti juotava. Kertakaikkiaan huippuluokan kotimainen panimotaidon näyte. Kukko pils on saatavilla myös tummana versiona. 
Tölkki 0,5 l., vähittäismyyntihinta 2,10 e. Hanassa useissa olutravintoloissa, anniskeluhinta n. 5 e / 0,5 l
oma olutarviontisi!

7.30, AB Kalnapilio-Tauro Grupe, Panevezys, Liettua

7,30 %-til., vaalea lager. Suositus tarjoilulämpötilaksi 6-8 ºC
Väri on kirkas, vaalean keltainen. Vaahto on vitivalkoinen ja keskikestoinen. Tuoksu on melko vähäinen, mutta hedelmäisyys ja lievä katkeroisuus nousee esille. Maku on puraisevan vahva, tasapainoinen, hedelmäisen makea, lievästi lakritsainen. Hieno jälkimaku lämmittää melkoisen pitkään. Kalnapilis-panimon vahva lager on parhaimmillaan mahdollisimman kylmänä. Panimo on toiminut Pohjois-Liettuan keskisuuressa kaupungissa vuodesta 1902. Alunperin saksalaisten perustama Kalnapilis ('mäkilinna') oli 1990-luvulla Baltic Beverages Holdings (BBH) -konsernin panimo Liettuassa - ja markkinajohtaja. Nyttemmin se on liittoutunut suuren vilnalaisen Tauras-panimon kanssa ja yhtymän takana on tanskalainen sijoittajaryhmä. 
Pullo ja tölkki 0,5 l. Ei tuontia Suomeen
oma olutarviontisi!

Geras alus, AB Gubernija, Siauliai, Liettua

8,2 %-til., vaalea bock
"Hyvää olutta", toteaa panimo oluen nimessä. Vahvassa bockissa onkin potkua ja etiketin punanaamainen sarvipääpiru on ihan paikallaan. Väri on kullankeltainen, vaalea. Vaahto on keskinkertainen ja pysyy pitkään oluen pinnalla. Tuoksu on maltainen, vahva, lievästi kirpaiseva. Suutuntuma on vahva, täyteläinen, väkevä. Maku tasaantuu hienoksi makeahkoksi olueksi, joka jättää tasapainoisen, maukkaan jälkimaun nieluun pitkäksi aikaa. Geras alus sopii nautittavaksi hetkellä, jolloin kaipaa piristävää potkua tai rauhoittavaa nautinnollista pysähdystä. Tuo mieleen Olvin mainion Tuplapukin (8,5 %) ja muutkin kotimaiset erikoisvahvat lagerit / bockit. Panimon liikemerkissä on kaksi pukkia sarvet vastakkain puisen oluttynnyrin päällä. AB Gubernija on sinnikäs pohjoisliettualainen pienehkö teollinen kaupunkipanimo, joka on toiminut vuodesta 1786. 
Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen
oma olutarviontisi!

Brooklyn Pilsner, The Brooklyn Brewery, Utica, New York, USA 

4,9 %-til., vaalea lager
Väri on vaalea, kullankeltainen. Vaahto on runsas, vitivalkoinen ja pysyy pitkään. Tuoksu on voimakkaan humalan katkeroinen. Suutuntumassa lyhyt savuinen häivähdys. Maku on raikkaan rapea, katkeroisuus on voimakas, maukas, tasapainoinen. Pilsner on saksalaistyylinen olut, jonka tyyppi palautuu ennen kieltolakia valmistettuihin amerikkalaisoluisiin. Valmistetaan vuoden 1516 Baijerin puhtauslain mukaisesti. 
Pullo 0,355 l. Maahantuoja Servaali Oy
oma olutarviontisi!

Brooklyn Brown Ale, The Brooklyn Brewery, Utica, New York, USA

5,5 %-til., kantavierre 15,5 p-%, (original gravity 1062), väri 45 SRM, katkeroainepitoisuus 30 IBU. Suositeltava tarjoilulämpötila on 12-14 °C; tumma ale, pintahiivaolut
Väri on tummanruskea, punertava. Vaahto on runsas, nopeasti laskeutuva, pysyvä. Tuoksu on hienosti katkeroinen. Maku on paksu, täyteläinen, pehmeän suklainen, karamellimäisen makea. Jälkimaku on suklainen ja kahvimainen. Oluen valmistuksessa käytetään kristalli-, sulkaa- ja mustamaltaasta. 
Pullo 0,355 l. Maahantuoja Servaali Oy
oma olutarviontisi!

Brooklyn Lager, The Brooklyn Brewery, Utica, New York, USA

5,0 %, puolivaalea pohjahiivaolut, lager
Väri on tummahko, punertavan ruskea. Vaahto on hyvin runsas, pehmeästi nouseva, pysyvä. Tuoksu on voimakkaan katkeroinen. Maku on rapean raikas, katkeroinen, tasapainoinen. Brooklyn Breweryn ensimmäinen tuote ja kaikkein suosituin merkki. 
Pullo 0,355 l. Maahantuoja Servaali Oy
oma olutarviontisi!

Black Chocolate Stout, The Brooklyn Brewery, Utica, New York, USA

8,25 %, tumma pintahiivaolut, stout
Väri on täysin musta. Vaahto on erittäin runsas, kuplikas, paksu, kestävä, kaakaonruskea. Tuoksu on paahteinen ja suklainen. Maku on vahva, täyteläinen, kuiva. Paahtunut, melkein palanut maltaisuus vivahtaa aluksi makealta, mutta on lopulta hyvin kuiva. Humaloiden katkeroisuus nousee vahvasti esille. Jälkimaussa kuivattu hedelmä maistuu pitkään. Valmistuksessa käytetään kuuden erilaisen mustan, suklaisen ja paahdetun maltaan sekoitusta. Panimo valmistaa mustaa suklaastoutia kerran vuodessa joulun alla - tosin parasta ennen -päiväys on kolmen vuoden päässä. Brooklyn Brewery on etsinyt stoutissaan 1800-luvulla Venäjän tsaareille valmistetun englantilaisen Imperial Stoutin tyyliä. 
Pullo 0,355 l. Maahantuoja Servaali Oy
oma olutarviontisi!

Presidendi Pilsner, Saku Õlletehase AS, Saku, Viro / Baltic Beverages Holding

4,2 %-til., vaalea lager
Väri on hyvin vaalea keltainen. Vaahtoa ei ole lainkaan. Tuoksu on makean maltainen. Maku on tasaisen maltainen, laimea, juotavuudeltaan helppo. Mieto Presidendi sopii hyvin kylmäksi hellejuomaksi tai vaikkapa saunaolueksi. Sakun Presidendi-sarjaan kuuluvat myös 8- ja 10-prosenttiset vahvat versiot. Etiketin mukaan olut on "valmistettu presidentille, kaikkien juotavaksi". Pils-tyypin ominaisuuksia oluesta ei löydy hakemallakaan. 
Pullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 2,20 e. Maahantuoja Servaali Oy
oma olutarviontisi!

Frederik Pilsner, AS Viru Õlu, Haljala, Viro / Harboes Bryggeri AS, Skælkør, Tanska 

4,3 %-til., vaalea lager
Vaalea, keltainen väri. Valkoinen vaahto kohoaa kohtuullisesti. Tuoksu on melko vähäinen, mutta katkeroiden pistävyys erottuu lievästi. Maku on tasapainoisen neutraali, lievästi makea. Humalan katkerot nousevat hienosti esille antaen oluelle juuri sopivasti puraisevaa potkua. Aivan 'pils' tämäkään pilsner ei kyllä ole, mutta voinee kutsua pils-tyyppiseksi lageriksi. 
Frederik-nimi tulee Tanskan kuninkaasta ja olutta on Tanskanmaalla tehty jo vuodesta 1883. Tanskalainen Harboen panimo omistaa nykyisin Viru õlun, joka on entinen kolhoosipanimo (Viru kolhoos) Koillis-Viron Haljalassa. 
Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen
oma olutarviontisi!

Hansa, AS A. Le Coq Tartu Õlletehas, Tartto, Viro

4,7 %-til., tumma lager
Kaunis punaruskea väri. Vaahto on vähän ruskehtava, paksu, laskeutuu ohueksi peitoksi oluen pinnalle. Tuoksu on hedelmäinen, lievästi karamellimäinen. Maku on melko laimea, raikkaan maltainen, lievästi makean karamellimäinen, pehmeä, sananmukaisesti "mahe" (leppoisa). Tasapainoinen ja helposti juotava oluterikoisuus. Jälkimaku on miellyttävä ja pitkä. Olut on valmistettu 25. kansainvälisille hansapäiville, keskiaikajuhlille, jotka pidetään Tartossa 30.06.-3.7.2005. Tarton panimon hieno panos hienoon kansanjuhlaan. 
Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen.
oma olutarviontisi!

Ankur, AS Pärnu Õlu, Pärnu, Viro

4,7 %-til., vaalea lager
Väri on syvän keltainen, kirkas. Vaahtoa muodostuu niukasti ja sekin haihtuu nopeasti kokonaan pois. Voimakas diasetyylin tuoksu leimahtaa heti kun pehmyttä muovia olevan pullon avaa. Maku on laimea, lähes vetinen, mutta mukana on myös terävää pistävyyttä. Voimaisuus hallitsee myös makua. 
Muovipullo 1,5 l. Ei tuontia Suomeen. (Suomessa 26.07.05)

Väri onvaalean keltainen. Valkoinen vaahto on vähäinen. Tuoksu on voimakkaan raikas, porakaivomainen, voimakas diasetyyli. Maku on raikas ja makea, mutta myös voimainen ja tahmea. Jälkimaussa vienosti humalan katkeroisuuden puraisua.
Hanassa 0,5 l. 1,30 e, Laterna Baar, Pärnu,. (ent. Õllekuningas kelder) (15.07.05) 
oma olutarviontisi!

Hell, AS Pärnu Õlu, Pärnu

5,2 %-til., vaalea lager
Väri on syvänkeltainen. Keskinkertainen vaahto. Tuoksu on voimakkaasti voimainen.Maku on hedelmäinen ja makea. Myös nimensä mukaista pehmeyttä uutuusoluessa on, "hell" = lempeä, hellä. Tuntuu kuin Pärnun panimo olisi ottamassa takapakkia. Juuri tältä maistuivat kaikki panimon oluet vielä 1990-luvun loppupuolella, kun Pärnun alueen suolaista vettä ei vielä osattu käsitellä. Uutuus esiteltiin Tallinnan olutfestivaaleilla heinäkuun alussa. Hell oli ainoa 0,5 litran muovituopissa tarjoiltu annos, joka maksoi vähemmän kuin 25 EEK (22 EEK). 
Hanassa 0,5 l., anniskeluhinta 1,45 e, Õllesummer festivaali, Tallinna 08.07.05

Väri on kauniin syvä keltainen. Vaahtoa ei ole. Tuoksussa on raikkaan porakaivoveden rautapitoinen aromi. Maku tuo mieleen saman kaivoveden. Hell ('lempeä') on pehmeä, raikas, lievästi maltainen, heinämäinen, mukana voimakas voimaisuus. Jälkimaussa erottuu humalan katkeruutta lievästi. 
Hanassa 0,5 l., anniskeluhinta 1,20 e, Baar Leila, Tallinna 24.07.05. Muovipullo 1,5 l. Ei tuontia Suomeen
oma olutarviontisi!

Pühvel, AS Pärnu Õlu, Pärnu,Viro 

8,0 %-til., bock-tyyppinen vaalea lager
Väri on vaalean kullankeltainen, kirkas. Vitivalkoinen vaahto on hyvin runsas, haihtuu nopeasti. Tuoksu on voimakas, raikas, hedelmäinen, alkoholimaista pistävyyttä. Suutuntuma on pehmeän alkoholimainen, hedelmäinen, lakritsainen. 'Puhveli'-olut tehdään etiketin mukaan miesten makuun, "meestele". Olutta kutsutaan bock-tyyppiseksi ja se raikas voimakkuus kaikkine sävyineen on mukavasti esillä. Pühvel-uutuus on ilmeisesti tullut korvaamaan maukasta vahvaa olutta "Rummu Jüriä" (7,0 %), sillä "Tulipühvel" (8,5 %) näyttää edelleen olevan saatavilla Virossa 0,5 litran lasipullossa. 
Muovipullo 1,5 l. Ei tuontia Suomeen
oma olutarviontisi!

Tulipühvel, AS Pärnu Õlu, Pärnu, Viro

8,5 %-til., vaalea lager
Vaalean keltainen olut tuoksuu piristävän hedelmäiseltä, hieman makealta. Maku on sikunainen, makeahko, bock-tyyppinen. Miellyttävä hunajamainen suutuntuma. Jälkimakuna terävän alkoholimaista potkua - olut on kuitenkin tasapainoinen ja helposti juotava. 
Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen
oma olutarviontisi!

Rummu Jüri, AS Pärnu Õlu, Pärnu, Viro

7,0 %-til., vaalea lager
Väri on vaalea, keltainen, punertava. Maku on hedelmäinen, makeahko, paksu. Vahva alkoholipitoisuus tuo olueen luonnetta ja makua. Hyvin onnistunut ja tasapainoinen vahva olut.  (Testaus, Pärnu 16.07.04) 
Pehmeä makeus on mukana niin tuoksussa kuin makuaromeissakin. Maku on melkein hunajainen, mukavalla ja miellyttävällä tavalla. Erinomainen vahva olut! 
Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen. (Testaus, Pärnu 25.07.03) 
oma olutarviontisi!

St. Andrews Ale, The Belhaven Brewery Company Ltd., Dunbar, Skotlanti, Iso-Britannia

4,6 %-til., tumma ale
Väri on kastanjanruskea. Heikko vaahto, joka häviää lähes kokonaan. Tuoksu on tuhti ja paahteinen. Maku on voimakas, täyteläinen, karamellimäinen ja hedelmäinen. Sitrushedelmän kuorta, paahtuneisuutta. Jälkimaku on kuiva ja hedelmäinen. Olut on nimetty skottilaisten pyhimyksen mukaan ja haluaa kunnioittaa myös kaupunkia, jota pidetään golfin kotina.
Pullo 0,355 l. Anniskeluhinta 4,60 e. Maahantuoja
oma olutarviontisi!

Voitto, Mallaskoski Oy, Seinäjoki

Voitto, kesäpils HOK-Elannon ravintoloissa heinä-elokuussa 2005.5,0 %, vaalea pils
Väri on vaalean kullankeltainen. Valkoinen vaahto on vähäinen. Tuoksu on melkoisen laimea, katkeroinen. Maku on maltainen, hedelmäinen, apilapellon tuoreen raikkauden sävyjä. Humalan katkeroisuus nousee rapeasti esille. Hieno, katkeroinen, kuivahko jälkimaku. Rapean raikas kesäolut! Voitto osoittaa jälleen kerran, että Suomessa kyllä osataan valmistaa myös voimakkaasti humaloituja oluita. Olut on valmistettu pääkaupunkiseudun osuuskauppaliikkeen HOK-Elannon anniskelupaikoille heinä-elokuun kausiolueksi. 
Hanassa 0,5 l. OlutHuoneissa 5,50 e, pullo 0,33 l. muissa HOK-Elannon anniskeluravintoloissa 3 e
oma olutarviontisi!

Wojak Wszechmocne IV B, Browar Belgia, Kielce, Puola 

Browar Belgia Puolasta - uutuus Suomessa!9 %-til., kantavierre 18,7 p-%, väri 12,5 EBC, katkeroaineet 18 EBC, vaalea bock
Väri on vaalea, keltainen, niukasti punertava. Upea valkoinen vaahto on runsas ja säilyy hienoina kuvioina lasin reunalla. Tuoksu on melko vähäinen, kirpeän hedelmäinen. Maku on tasapainoinen, heinämäinen, lievästi maltainen, aavistuksen verran savuisuutta. Jälkimaku kallistuu makeaan päin. Oikein hieno vahva olut tuo mieleen tutun Olvin Tuplapukin (8,5 % / 18 °Pl). "Wojak supervahvaan" olueen on lisätty säilöntäaineita. 
Browar Belgia -panimo sijaitsee Kielcessä, 150 kilometriä Varsovasta etelään. Panimo on perustettu vuonna 1995. 10 vuoden aikana Browar Belgia on kasvanut pienestä paikallispanimosta Puolan neljanneksi suurimmaksi moderniksi panimoksi. Se oli alunperin belgialaisen Brasserie Palm s.a.:n ja puolalaisen Browar Kielcen yhteisyritys nimeltään Browar Kielce. Saatuaan osake-enemmistön Palm muutti panimon nimeksi Browar Belgia vuonna 1996. Vuosituotanto on 100 miljoonaa litraa vuodessa. 
Pullo 0,5 l., vähittäismyyntihinta 2,84 e (Alko)
oma olutarviontisi!

Okocim Beer, Carlsberg Okocim S.A., Brzesko, Puola

Okocim - Alkon uutuus Puolasta kesäkuussa 2005.5,5 %-til., kantavierre 12,3 p-%, väri 10,1 EBC, katkeroaineet 17 EBU, vaalea lager
Väri on kirkas, vaalean keltainen. Vitivalkoinen vaahto kohoaa runsaana ja jossain määrin myös säilyy kestävästi. Tuoksu on vaimea, maltainen, heinämäinen. Maku on pehmeä, täyteläinen, tasapainoinen, maltainen, hieman makea ja pähkinäinen. Helposti juotava. Itävaltalaisen Jan Gotzin vuonna 1845 perustama Okocim on tunnetuimpia puolalaispanimoita, joka 2000-luvun alusta on kuulunut tanskalaisen Carlsbergin konserniin. Brzesko sijaitsee Etelä-Puolassa Krakovan itäpuolella. Panimon nimi tulee Okocimin kaupunginosasta. 
Pullo 0,5 l., vähittäismyyntihinta 2,20 e (Alko)
oma olutarviontisi!

Okocim Mocne, Carlsberg Okocim S.A., Brzesko, Puola

Okocim - Alkon uutuus Puolasta kesäkuussa 2005.7,0 %-til., kantavierre 15,0 p-%, väri 11,9 EBC, katkeroaineet 21 EBU, vaalea bock
Väri on kirkas, kullankeltainen. Vaahto on valkoinen ja kuohuaa runsaasti, mutta myös haihtuu nopeasti. Tuoksu on vähäinen. Maku on vahva ("mocne"), hedelmäisen makea, lievästi heinämäisen tukkoinen. Alkoholin pistävyys tulee bockimaisesti esille. Vahvat oluet kuuluvat hienoon puolalaiseen olutkulttuuriin. Uusi olutmaa Alkon valikoimassa on tervetullut, iloinen asia! 
Pullo 0,5 l., vähittäismyyntihinta 2,48 e (Alko)
oma olutarviontisi!

Baltika eksportnoje / Export Lager No 7, Pivovarennaja Kompanija Baltika, Pietari, Venäjä / Baltic Beverages Holding Ltd

5,4 %-til., kantavierre 12,5 p-%, väri 7 EBC, katkeroainepitoisuus 14 EBU, vaalea lager, suositus tarjoilulämpötilaksi 4-7 °C 
Baltika No 7 - tulossa Pietarista Suomeen syksyllä 2005!"Panimo 15 vuotta". Juhlavuoden merkeissä Euroopan suurin panimo on tehnyt selvän avauksen ulkomaailmaan valmistamalla kansainvälisten standardien mukaisen 'export premium lager' -oluen. Olut on pakattu tyylikkääseen vihreään lasipulloon, johon on vielä kohopainettu sana 'premium'. Monesta vastaavasta vaaleasta lagerista Baltika No 7 eroaa siinä, että oluessa on todella luonnetta. Maku on tasapainoisen raikas, mutta myös täyteläinen ja runsas. 
Väri on erittäin vaalea. Vaahto on runsas ja pysyykin mattona oluen pinnalla - jos ehtii! Tämä on niin helposti juotava ja maukas, parhaimmillaan viileänä, että se tulee siemailtua nopeaan tahtiin. Venäläisen tavan mukaan etiketissä ilmoitetaan oluen pullotuspäivä ja parasta ennen -päivä, joka on vuosi eteenpäin pullotuksesta. 
Panimoyhtiö Baltika perustettiin Pietarissa vuonna 1990. Yhtiön omistaa kansainvälinen panimojättiläinen Baltic Beverages Holding, joka kuuluu puoliksi englantilaiselle Scottish & Newcastle plc -yhtiölle ja tanskalaiselle Carlsbergille. Suomen suurimmista panimoista Hartwallin omistaa S&N ja Sinebrychoffin Carlsberg. Pietarin lisäksi Baltikan panimoita toimii Tulassa, Donin Rostovissa, Habarovskissa ja Samarassa. 
Sinebrychoff on ilmoittanut aloittavansa Baltika eksportnoje No 7 -oluen maahantuonnin Suomeen syksyllä 2005. Jakelu alkaa marraskuussa ravintoloissa ja Alkon vähittäismyynti tammikuussa 2006. Suomessa oluen pakkaus on 0,33 litran kohopainettu lasipullo, jossa on kierrekruunukorkki. 
Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen
oma olutarviontisi!

Riedenburger Michaeli Dunkel, Riedenburger Brauhaus, Michael Krieger KG, Riedenburg, Baijeri, Saksa

5,2 %-til., kantavierre 12,4 p-%, väri 43 EBC, katkeroaineet 8 EBU, tumma pintahiivavehnäolut (hefeweizenbier)
Riedenburg - luomuoluita Baijerista, Saksasta!Väri on tummanruskea, punertava, samea, näyttää toffeemassalta. Vaahto on paksu, valkoinen, runsas. Tuoksu on raikkaan hedelmäinen, toffeemainen. Maku on raikkaan viljamainen, salmiakkimainen ja hedelmäinen, aprikoosia. Jälkimaku säilyy pitkään lievästi makean viljaisena, sahtimaisena. Baijerilainen Riedenburgin panimo on perustettu vuonna 1866. Pelkästään Bioland-järjestelmän mukaan tarkistetusti luonnonmukaisesti tuotetuista raaka-aineista valmistettuja oluita panimo on tuottanut vuodesta 1994. Vuosituotanto on 2 miljoonaa litraa. Riedenburgin panimo on valmistanut lähellä sijaitsevan Plankstettenin benediktiiniläisluostarin luostarioluet vuodesta 1997 alkaen. Suomessa on saatavilla myös Riedenburger Organic Lager (4,6 %). Lue Olutverkkouutisten arvio
Pullo 0,5 l., vähittäismyyntihinta 2,74 e (Alko)
oma olutarviontisi!
 

Tinkoff (InterBir) Pietarin, ja koko Venäjän, ensimmäinen ravintolapanimo vuodesta 1998.Tinkoff -oluita Pietarista. Kuva: © J.T. Laakso.

Tinkoff Platinovoje / Pilsner, OOO InterBir, Pushkin, Pietari, Venäjä

4,7 %-til., kantavierre 13 p-%, pastöroimaton vaalea lager
Väri on kullankeltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, lyhytkestoinen. Tuoksu on syvän maltainen, makea, heinämäinen. Maku on syvän täyteläinen, makeahko, hedelmäinen, aprikoosimainen. "Platinaolut" on Tinkoffin valtavan ravintolapanimon perustuote, joka on tarkoitettu ja sopii suurelle yleisölle. Ja samalla onnistuu olemaan erinomaisen maukas.
Pietarin keskustassa vuonna 1998 perustetun 'yksityispanimon' maine on kasvanut nopeasti ja tuotteet leviävät laajasti eri puolille. Pari vuotta sitten Tinkoff, jonka varsinainen panimo sijaitsee Pietarin esikaupunkialueella Pushkinossa, alkoi myös pullottaa tuotteitaan. Lasipullo on ainutlaatuinen, firman tunnus on kohokuviona pullon kyljessä. Pullo on suljettu kierrekruunukorkilla, joka avautuu helposti käsin. 
Pullo 0,33 l. Ei tuontia Suomeen. Hanassa Panimoravintola Tinkoff, Pietari
oma olutarviontisi!

Tinkoff Temnoje / Porter,  OOO InterBir, Pushkin, Pietari, Venäjä

6,0 %-til., kantavierre 14 p-%, pastöroimaton tumma pintahiivaolut
Väri on punertava, kastanjanruskea. Vaahto on vaalea ja haihtuu nopeasti. Tuoksu on paahteinen, kastanjamainen, karamellimäinen. Maku on lievästi paahtunut, pähkinämäinen, melkein kuivahko. Tuoksussa erottuva karamellin vivahde ei ole mukana maussa. Jälkimaku on kuivan katkeroinen, aprikoosimainen. Tinkoff Temnoje tuo lähinnä mieleen Newcastle Brown Alen tai Caffrey's Irish Alen - ei lainkaan hullumpia vertailukohteita. Olutta kutsutaan tummaksi ('temnoje'), mutta etiketin englanninkielinen puoli käyttää nimeä 'porter'. 
Pullo 0,33 l. Ei tuontia Suomeen. Hanassa Panimoravintola Tinkoff, Pietari
oma olutarviontisi!

Tinkoff Krasnoje / Böck,  OOO InterBir, Pushkin, Pietari, Venäjä

6,5 %-til., kantavierre 16 p-%, pastöroimaton, suodattamaton puolitumma elävä bockolut
Väri on tummahko, punertava. Vaahto on valkoinen ja runsas, laskeutuu nopeasti, mutta jättää kauniin jäljen lasin reunoille. Tuoksu on vahva, kinuskimainen, hieman paahtunut. Maku on vahva, pehmeä ja täyteläinen, savuinen. Alkoholimainen väkevyys nousee vienosti esille. Jälkimaku kehittyy makeaan suuntaan, mukana myös vahvaa siirappimaisuutta. Tuntuu kuin oluen nimessä olisi virhe: tämä ei ole 'krasnoje' ('punainen'), vaikka vähän sitäkin värisävyä löytyy, ehkä enemmän 'krepkoje' ('vahva'). Joka tapauksessa englanninkielisellä puolella 'bock' ('pukkiolut') on kirjoitettu väärin. Lasipullo on ainutlaatuinen, firman tunnus on kohokuviona pullon kyljessä. Pullo on suljettu kierrekruunukorkilla, joka avautuu helposti käsin. 
Pullo 0,33 l. Ei tuontia Suomeen. Hanassa Panimoravintola Tinkoff, Pietari
oma olutarviontisi!

Tinkoff Beloje / Weissbier, OOO InterBir, Pushkin, Pietari, Venäjä

5,2 %-til., kantavierre 13 p-%, pastöroimaton, suodattamaton, elävä vaalea vehnäolut
Suodattamaton, pastöroimaton elävä olut on väriltään vaalean keltainen, samea. Erittäin runsas ja kestävä valkoinen vaahto. Tuoksu on voimakkaan hedelmäinen, sitrusmainen, hieman makea. Maku on voimakkaan sitrushedelmäinen, kepeä, luonteikas. Pitkä, upea jälkimaku, jota korianteri vielä hieman vahvistaa. Hieno valko-olut-tyylin (Weissbier) edustaja Pietarissa vuodesta 1998 toimineelta panimoravintola Tinkoffilta. Panimon nimi oli alun perin Zastnaja Pivovarija Tinkoff ('yksityinen Tinkoff-panimo'), mutta vuoden 2005 alkupuolella nimeksi muutettiin 'OOO InterBir', mikä - toivottavasti - tarkoittaa toiminnan laajentumista entistä enemmän valtavan panimoravintolan ulkopuolelle.
Pullo 0,33 l. Ei tuontia Suomeen. Hanassa Panimoravintola Tinkoff, Pietari
oma olutarviontisi!

Stephans Bräu premium pilsener, Mammut Getränke GmbH, Sangerhausen, Saksa

4,5 %-til., vaalea lager
Väri on vaalean keltainen, kirkas. Runsas vitivalkoinen vaahto nousee hienosti ja muodostaa kauniita kuvioita lasin reunoille. Tuoksu on täysin olematon. Maku on tasapainoinen, laimea, mitätön. Luonnetta kuitenkin tulee humalan katkeroisesta, pikkusievästä puraisusta. Peruslager on Tukon omana tuotemerkkinä kaukaa Saksasta tuotuna, mammuttimaisesti tuotettuna bulkkioluena. Osa tölkin teksteistäkin on suomeksi. Tarjoushinnat (jopa 0,99 e / tlk pantteineen) vaikuttavat toivottavasti suomalaiseen hintatasoon tehokkaammin kuin 'veronalennuspuijaus'. 
Tölkki 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 1,49 e. Maahantuoja Tuko Logistics Oy, Kerava
oma olutarviontisi!

Goudenband, Liefmans Brewery, Oudenaarde, Belgia

8,0 %-til., tumma brown ale
Belgialainen tumma pintahiivaolut on pakattu pieneen shampanjapulloon ja kääritty paperiin, johon on painettu etiketti kaikkine tietoineen. "Pussikaljaa", voisi hyvin todeta. Väri on tumman ruskea, sameahko. Vaahto on valkoinen ja melko vaatimaton, varsinkin kestoltaan. Tuoksu on voimakkaan hedelmäinen. Maku on tuhti, hedelmäinen, happamen kuivahko. Liefmansin Goudenband sopii mainiosti rauhalliseen maisteluun mukavassa seurassa keskustellessa, sillä tämän oluen nauttiminen nopeasti on silkkaa tuhlausta. Panimo sijaitsee Länsi-Belgiassa. Vuosituotanto on 1,5 miljoonaa litraa. 
Pullo 0,375 l. anniskeluhinta 7 e
oma olutarviontisi!

Finlandia Sahti strong, Finlandia Sahti Ky, Forssa

10,0 %-til ., tummahko sahti
Väri on tumman ruskea, punertava. Ei vaahtoa. Tuoksu on makean katajainen, voimakas. Maku on tuhti ja voimakas, melkoisen makea, pehmeän banaanimainen ja katajan hienot metsäiset aromit tulevat selvästi esille. Todella maukas ja tasapainoinen, upea suomalainen perinnejuoma. Matkun kylässä Forssassa toimiva panimo käyttää Orimattilan tilaussahdin reseptiä. Raaka-aineet ovat sahtimaltaat, leivinhiiva, vesi, hieman humalaa ja muutama katajanoksa. 
Pullo 0,75 l., Alkon hinta 6,63 e (sis. pantti 0,10 e), anniskeluhinta 4,80 e (0,33 l., esim. Urhon Pub, Hki) 
oma olutarviontisi!

Saaremaa X, AS A. Le Coq Tartu Õlletehas, Tartto, Viro

10,0 %-til., vaalea lager, bock
Väri on hyvin vaalean keltainen, kirkas. Vaahto on vähäinen. Tuoksu on maltainen, makea. Maku on vahva, tasainen, maltainen, makeahko. Tämä olut osoittaa, että myös vahva olut voi olla maukasta ja tasapainoista. Saaremaa X on Länsi-Virossa sijaitsevan panimon kunnianosoitus Saarenmaan olutperinteelle. Suomalaisen Olvin omistama Tarton panimo hankki itselleen Saarenmaalla toimineen Saare Õlu -panimon - ja nopeasti lopetti teknologialtaan vanhentuneen panimon toiminnan kokonaan. Tartossa valmistettu Saaremaa X -olut kehitettiin jatkamaan saarenmaalaista perinnettä. Tarton nimissä on myös pehmeä lager Tuulik (5, 2 %), jota pitkään valmistettiin Olvilla Iisalmessa lähinnä turistiliikenteen myyntiin. 
Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen
oma olutarviontisi!

Budweiser, Budweiser Stag Brewing company, Lontoo, Englanti / USA-laisen Anheuser-Bush -panimon lisenssillä

4,4 %-til., kantavierre 10,0 p-%, väri 2 EBC, katkeroainepitoisuus 7,1 EBU, riisiolut vaalea lager
Budweiser - maailmanmerkki USA:sta.Väri on vaalean keltainen, kirkas. Vaahto kohoaa upeasti tiiviinä, valkoisena ja kohtalaisen hyvin säilyvänä. Tuoksu on olematon, vienosti maltainen. Maku on tasapainoisen laimea, pehmeä, kylmänä virkistävän raikas. Oluen valmistuksessa käytetään riisiä, joka varmistaa mauttomuuden. Beechwood Aging -varastointimenetelmällä panimo kertoo saavansa olueen hienon aromin, hyvän juotavuuden ja pehmeyden. Budweiserin etiketissä ilmoitetaan hienosti ja ylpeästi oluen syntymäpäivä (pullotuspäivä) sekä parasta ennen päivä 110 päivän päässä. Amerikkalainen panimojätti on lainannut kaikkialle maailmaan leviävän oluensa nimen tšekkiläiseltä Budvar (saksaksi Budweiser) -oluelta Budejovickyn kaupungista. EU:n alueelle Budweiser valmistetaan Englannissa. Maahantuonti Suomeen siirtyi Sinebrychoffille keväällä 2005. 
Pullo 0,33 l., vähittäismyyntihinta 2,30 e. Maahantuoja Oy Sinebrychoff Ab.
oma olutarviontisi!

Franziskaner Hefe-Weissbier dunkel, Spaten-Franziskaner-Bräu, München, Baijeri, Saksa (InBev)

5,0 %-til., kantavierre 11,8 p-%, tumma suodattamaton vehnäolut
Väri on samea, kuultavan ruskea, tuo mieleen lammilaisen tummahkon sahdin. Vaahto on erittäin paksu, hienojakoinen, runsaasti kehittyvä ja pitkään säilyvä. Tuoksu on viljamainen ja hedelmäinen, heikosti banaanimainen. Maku on raikas, viljamaisen makea, toffeemainen, täyteläinen, juotavuus on helppo. Pitkässä jälkimaussa on mukavaa lakritsaisuutta mukana. "Hefe" (hiiva)- vehnäoluessa on hiiva mukana vielä pullossakin. Tätä vehnäolutta valmistetaan myös suodatettuna "Kristall-klar" eli kristallinkirkkaana. Panimoyhdistelmä on Baijerin pääkaupungin Münchenin vanhin. Franziskaner-fransiskaaniluostaripanimon perinne ulottuu vuoteen 1363 ja Spaten perustettiin 1397. Vuoden 1516 Reinheitsgebot rajoitti kansanoluen raaka-aineeksi mallastetun ohran, mutta aatelistolla ja aristokratialla oli oikeus valmistaa vehnäolutta omissa "hovipanimoissaan". Hienosta perinteestä huolimatta baijerilainenkin suurpanimo on joutunut lähtemään kansainväliseen yhteistyöhön ja se kuuluu jättiläismäiseen InBev-ryhmään. 
Pullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 2,82 e
oma olutarviontisi!

Pilsner gold, Panimoravintola Beer House, Tallinna, Viro

5,0 %-til., vaalea pintahiivaolut
Väri on syvän kullankeltainen, samea. Valkea vaahto on kohtalainen, kestävä. Tuoksu on maltainen, melko vaisu. Maku on tasapainoinen, raikas, maltainen, laimea, katkeroisuuden sävyä mukana eli hieno makeuden ja katkeruuden yhdistelmä löytyy. Pilsner on Tallinnan ensimmäisen panimoravintolan suosituin olut, ennen Märzeniä ja Dunklesta. 
Hanassa Beer House, Tallinna ja Õlletare, Tartto. Anniskeluhinta 0,5 l. 30 EEK (n. 2 e); omassa astiassa mukaan 30 EEK/litra
oma olutarviontisi!

Dunkles Extra, Panimoravintola Beer House, Tallinna, Viro

6,0 %-til., tumma pintahiivaolut
Väri on hyvin tumma, musta, valoa vasten punertava, samea. Vaahto on runsas ja kestävä. Tuoksu on maltainen, lievästi paahtunut. Maku on erittäin täyteläinen, makeahko, suklainen, karamellimäinen, hieman paahtunut. Humalan katkeroisuus on myös mukana, varsinkin jälkimaussa. Erittäin maukas tumma olut, yksi parhaista. 
Hanassa Beer House, Tallinna ja Õlletare, Tartto. Anniskeluhinta 0,5 l. 40 EEK (n. 2,70 e); omassa astiassa mukaan 30 EEK/litra
oma olutarviontisi!

Märzen spezial, Panimoravintola Beer House, Tallinna, Viro

5,5 %-til., puolitumma pintahiivaolut, märzen
Väri on ruskean punertava, samea. Vaahto on keskinkertainen ja pysyy pitkään. Tuoksu on vähäinen, makeaa maltaisuutta nousee mukavasti esille. Maku on täyteläisen makea, hedelmäinen ja maltainen, pienpanimon elävän oluen vaikutelma on mukavasti mukana. Jälkimaku on vaisu. 
Hanassa Beer House, Tallinna ja Õlletare, Tartto. Anniskeluhinta 0,5 l. 35 EEK (n. 2,40 e); omassa astiassa mukaan 30 EEK/litra
oma olutarviontisi!

München vaskne, AS Sillamäe õlletehas, Sillamäe, Viro

Sillamäe münchen - maalaisolutta Virossa.6,1 %-til., kantavierre 15,0 p-%, puolitumma pintahiivaolut, märzen
Väri on kauniin punertava, ruosteenruskea, kirkas. Tuoksu tuo mieleen kylmän, raikkaan porakaivon. Maku on maltainen, makea, kuin imeskelisi kupariputkea. Mukana on maalaispanimon elävän oluen herkkyyttä, eli jos tämän tyypin tuoreesta oluesta ei pidä, voi tuotetta luulla pilaantuneeksi. "Vaskne" on vaskinen eli siis kuparinen. 
Hanassa useissa olutravintoloissa Virossa mm. Tallinnassa, esimerkiksi Retro Restoran, Õlletorn, Miihkli Trahter, Mustika Baar. Saatavana myös 2 litran patenttikorkillisessa erikoispullossa (n. 330 EEK)
oma olutarviontisi!
 

Taurus, Saku Õlletehas AS, Saku, Harju mk, Viro (BBH)

Saku Taurus - vahva uutuus Virosta keväällä 2005.8,0 %-til., vaalea bock
Väri on kullankeltainen, kirkas. Vaalea vaahto on melko vähäinen. Tuoksu on makeahko, maltainen, vähäinen. Maku on tasapainoinen, vahva, makeahko, sakariinimainen. Katkerohumalat tekevät uutuusbockista pistävän piristävän. Erinomaisen hieno ja maukas bock. Taurus ("härkä") on Sakun uutuus keväältä 2005. Erotuksena niinikään 8-prosenttiseen "bock-tyyppiseen" Sortsiin Taurus on tehty uudella reseptillä ja ilmoitetaan etiketissä suoraan "bock-olueksi". Ainakin toistaiseksi erittäin samantapainen Sorts on edelleen tuotannossa. 
Pullo 0,5 l. / AM-muovipullo 1,0 l. Maahantuoja Servaali Oy
oma olutarviontisi!

Red Imperial, AS A. Le Coq Tartu Õlletehas, Tartto, Viro (Olvi Oyj, Iisalmi)

4,5 %, puolitumma lager
Väri on syvän keltainen, joka sopivasti valoa vasten punertaa hienosti. Vaahto on vaalea, erittäin runsas ja hyvin säilyvä. Pitsikuviot lasin reunalla kertovat onnistuneesta kehittelytyöstä. Tuoksu on melkoisen laimea, lievästi maltainen. Maku on sopivasti makea, maltainen, lievästi karamellinenkin. Olvin konserniin kuuluva panimo pitää "Keisarillista Punaista" Viron ensimmäisenä klassiseen reseptiin perustuvana punaisena oluena. Lienevätkö Sillamäen Ölletehasin ja panimoravintola Beer Housen upeat märzenit sitten moderneja, mutta niiden maukkaalle tasolle sinänsä hyvin onnistunut Red ei aivan yllä. 
Pullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta   Maahantuoja Servaali Oy
oma olutarviontisi!

Bernardin oluita miedosta (vas.) alkaen. Kuva: J.T. Laakso.Nokian Panimo Oy on laajentanut toimintaansa myös oluen tuontiin. Ensimmäisten joukossa on löytynyt Bernard-perhepanimo kiinnostavine uutuuksineen. Pyrimme seuraavassa etsimään tuotteille myös jonkun tutuhkon vertailukohteen. Maahantuojalta saa kaikkia Bernard-oluita myös tynnyreissä anniskelumyyntiin. 

Bernard Svetlé pivo, Rodinný Pivovar Bernard a.s., Humpolec, Tšekin tasavalta

3,8 %-til., kantavierre 10,0 p-%, pastöroimaton vaalea olut (lager), (vihreä etiketti)
Väri on kullankeltainen, kirkas. Vaahto on vankka, isokuplainen ja säilyy oluen pinnalla. Tuoksu on lievästi makea. Maku on tasapainoinen, kuiva, vankka, kukkainen, hunajainen. Jälkimaussa humalan katkeruus nousee miellyttävästi esille. Alkoholiprosentti yllättää. Mieto olut on tällaista, kun sillä on luonnollinen tarkoitus - joka siis ei liity verotukseen eikä myyntikanaviin. "Bernardin vaalea olut" sopii kesäiseksi janojuomaksi ja saunaolueksi. Mieleen tulevat virolaiset miedot pilsnerit, Tarton A. Le Coq Pilsner
Pullo 0,5 l., vähittäismyyntihinta ; maahantuoja Nokian Panimo Oy
oma olutarviontisi!

Bernard Svetlý lezák, Rodinný Pivovar Bernard a.s., Humpolec, Tšekin tasavalta

4,5 %-til., kantavierre 11,0 p-%, pastöroimaton vaalea lager (sininen etiketti)
Väri on syvän kullankeltainen. Vaahto on runsas, vankka, paksu ja säilyy pitkään. Tuoksu on pehmeän hedelmäinen, banaanimainen. Maku on maltainen, lievästi makea. Kukkainen aromihumala. Jälkimaku on pitkä ja hieno. Olut muuttuu katkeroisen kuivaksi. "Bernardin vaalea lager" sopii janojuomaksi, mutta myös rentouttavaan nautiskeluun ja maisteluvertailuun ystävien kanssa. Makeuden ja kirpakan kuivuuden tanssi tuo mieleen parhaat tunnetuimmat tšekkioluet Urquellin ja jopa Budwarin. 
Pullo 0,5 l., vähittäismyyntihinta ; maahantuoja Nokian Panimo Oy
oma olutarviontisi!

Bernard Svetlý lezák, Rodinný Pivovar Bernard a.s., Humpolec, Tšekin tasavalta

4,7 %-til., kantavierre 12,0 p-%, pastöroimaton vaalea lager (vihreä etiketti)
Väri on syvän kullankeltainen. Vaahto nousee runsaana, mutta haihtuu. Tuoksussa on kirpeää lakritsaa ja kukkaisuutta. Maku on tasapainoisen maltainen, hedelmäinen, makeahko. Jälkimaku yllättää miellyttävästi, kun humalan katkeroisuus tulee esille. "Bernardin vaalea lager" sopii hätäiseksi janojuomaksi, saunaan ja ruokapöytään. Mieleen tulee lähinnä jokin mieto pohjoissaksalainen pils. 
Pullo 0,5 l., vähittäismyyntihinta ; maahantuoja Nokian Panimo Oy
oma olutarviontisi!

Bernard Polotmavý lezák, Rodinný Pivovar Bernard a.s., Humpolec, Tšekin tasavalta

4,5 %-til., kantavierre 11,0 p-%, pastöroimaton tumma lager (ruskea etiketti)
Väri on punertavan ruskea. Vaahto on runsas, kermainen, pysyvä. Tuoksu on melko laimea, mutta jännittävä kuiva lakritsa tulee esille. Maku yllättää vienolla kuivuudellaan, vaikka tumman tšekkioluen karamellisen makeuden tuhti piirre on myös mukana. Jälkimaussa nousee hieno humalan kuiva katkeruus esille. "Bernardin puolitumma lager" menee melko normaalina janojuomana. Mieleen tulee ehkä Hartwallin punertava Oktoberfest-olut. 
Pullo 0,5 l., vähittäismyyntihinta ; maahantuoja Nokian Panimo Oy.
oma olutarviontisi!

Bernard Speciální Cerné pivo, Rodinný Pivovar Bernard a.s., Humpolec, Tšekin tasavalta

5,1 %-til., kantavierre 13,0 p-%, pastöroimaton tumma lager (musta etiketti)
Väri on musta, valoa vasten kastanjanruskea. Vaahto on runsas, nopeasti nouseva, kermakahvimaisen ruskehtava ja pysyy pitkään annoksen koristeena. Tuoksu on pistävän karamellimäinen ja katkeroinen. Maku on paahteinen, kahvimainen, kuivahkon hedelmäinen. Hieno jälkimaku vielä kruunaa kokonaisuuden. Valmistusvaiheessa olueen lisätään vielä hienohiivaa ('s prisadou jemnych kvasnic'). "Bernardin Erikois Tumma olut" sopii ruokajuomaksi esimerkiksi pääsiäispöytään lammaspaistin kanssa tai jälkiruuaksi suklaan kera. Mutta se on erinomainen myös nautiskeluun ja maisteluun. Muistuttaa Maailman Parasta tummaa olutta elikkä Saku Tume (6,7 % / 17 %). 
Pullo 0,5 l. Patenttikorkki. Vähittäismyyntihinta ; maahantuoja Nokian Panimo Oy
oma olutarviontisi!

Bernard OX speciální svetlé pivo, Rodinný Pivovar Bernard a.s., Humpolec, Tšekin tasavalta

5,8 %-til., kantavierre 14,0 p-%, pastöroimaton vaalea lager (musta-hopea etiketti)
Väri on kirkas, kauniin kullankeltainen. Vaahto on runsas, nousee nopeasti ja kepeästi pysyen keskinkertaisesti. Tuoksu on kukkaisen rehevä, raikkaan makea. Maku on vahvan oluen tapaan selvästi makea, voimakas, alkoholi nousee esille. Jälkimaku on lyhyt ja katkerohumala loistaa poissaolollaan. "Bernardin erikois vaalea olut HÄRKÄ" sopii seurustelu- ja jopa bailausjuomaksi. Vertailukohteita voisivat olla vahvat kotimaiset Vahva Karhu tai Olvin Tuplapukki, joskin tuoksun hieno kukkainen aromi ja toisaalta jälkimaun töksähtävä lyhyys myös erottavat Härän Karhusta ja Pukista. 
Pullo 0,33 l. Repäisykorkki. Vähittäismyyntihinta ; maahantuoja Nokian Panimo Oy
oma olutarviontisi!

Coopers - perinteitä kunnioittavia olutuutuuksia Australiasta. Kuva J.T. Laakso.Coopers Original Pale Ale, Coopers Brewery, Australia

4,5 %-til., vaalea pintahiivaolut
Pullon pohjalla on muutaman millin paksuinen kerros hiiva-aineksia, jotka myös leijuvat pullossa. Pääosa Coopersin perhepanimon tuotteista valmistetaan pintahiivatekniikalla ja oluen loppukäyminen tapahtuu pullossa. Pale Alen väri on vaalean keltainen, samea. Tuoksu on raikkaan humalan katkeroinen. Vaahto on valkoinen, isokuplainen ja häviää nopeasti täysin. Maku on tasapainoisen maukas ja hedelmäinen, rapeutta tulee hienosti toteutetusta humaloinnista. Coopers on toiminut Etelä-Australiassa vuodesta 1862, koko ajan saman perheen omistuksessa. Panimo korostaa perinteitä oluenpanossa. Ensimmäiset lagerit se valmisti vasta vuonna 1969. Perinteisten oluiden valmistuksessa käytetään 18 % ruokosokeria, joka sekoitetaan mäskiin. Sokeria lisätään myös ennen astiointia. Humalat ovat paikallisia Victoriassa ja Tasmaniassa kasvatettuja Pride of Ringwood -lajikkeita - samaa käyttää myös toinen Suomessa tuttu australialaispanimo Foster's. 
Pullo 0,375 l., vähittäismyyntihinta; maahantuoja Heinon Tukku Oy 
oma olutarviontisi!

Coopers Sparkling Ale, Coopers Brewery, Australia

5,8 %-til., vaalea pintahiivaolut 
Väri on vaalean keltainen, samea. Kupliva vaahto häviää nopeasti kokonaan. Tuoksu on hedelmäinen ja kukkainen. Maku on tasainen, parfyymimäinen ja melko laimea. Luonnetta ja sävyä tulee humalan kuivasta aromista. "Kupliva ale" on melko helposti juotava pintahiivaolut, jonka käyminen jatkuu vielä pullossa. Hieno jälkimaku on hedelmäinen ja hapan, joka sopii tämän tyylin olueen hyvin. Coopersin oluita varastoidaan pulloissa puolitoista kuukautta ennen jakelua. Oluet säilyvät kunnossa ainakin 20 kuukautta. Kierrekruunukorkki toimii hyvin ja aukenee paljain käsin. 
Pullo 0,375 l., vähittäismyyntihinta; maahantuoja Heinon Tukku Oy
oma olutarviontisi!

Coopers Best Extra Stout, Coopers Brewery, Australia

6,3 %-til., tumma stout
Väri on täysin läpinäkymättömän musta. Paksu vaahto nousee ruskehtavana hienosti ja haihtuu nopeasti lähes kokonaan. Tuoksu on yllättävän vähäinen, vain vaimea tervaisuus ja paahteisuus löytyy huolellisesti etsien. Maku on paahteinen, maltainen ja erittäin tasapainoinen helposti juotavalla tasolla. Humalan aromit täydentävät sopivasti kokonaisuutta. Voi hyvin yhtyä tämän portterin nimeen: parasta ja ekstraa! 
Pullo 0,375 l., vähittäismyyntihinta; maahantuoja Heinon Tukku Oy
oma olutarviontisi!

American Pale Ale, Stadin Panimo Oy, Hki

5,2 %, kantavierre 13,3 p-%, katkeruus 40 IBU, suodattamaton pintahiivaolut, pale ale
Väri on punertavan keltainen, samea. Tavanomainen vaahto. Tuoksu on kukkainen, makea, voimakkaan katkeroinen. Maku on raikas, hieno, tasapainoisen voimakkaasti katkeroinen; humalointiin käytetään amerikkalaista Amarillo-käpyhumalaa. Täysmallasoluen mallaslajikkeet ovat pilsner-, münchener- ja wiener.  "StaPan APA" valittiin Vuoden Olueksi 2005 Helsingin Olutfestivaalilla aprillipäivänä 1.4. Panimo ilmoittaa oluen katkeroainepitoisuuden tyylin mukaisesti IBU (International Bitterness Unit) -yksikköinä. 40 IBUa vastannee noin 35 EBUa (European Bitterness Unit). 
Hanassa helsinkiläisissä olutravintoiloissa, anniskeluhinta 4,80 e / 0,5 l
oma olutarviontisi!

Spalter Pils, Oy Hartwall Ab, Helsinki / Lahden panimo (Scottish & Newcastle, Englanti)

4,6 %-t., kantavierre 11,5 p-%, väri 8 EBC, katkeropitoisuus 30 EBU, vaalea täysmaltainen pohjahiivapils
Väri on keltainen, hieman samea. Vaahto on vitivalkoinen ja runsas, häviää nopeasti kokonaan. Tuoksu on maltainen, lievästi hunajainen. Maku on laimean vetinen, jälkimaku melkein puuttuu. Aivan lopussa nousee aavistus tämän oluttyypin upeasta katkeroisuudesta. Erittäin helposti juotava, laimea kokonaisuus. Huhtikuussa 2005 testatun erän viimeiseksi myyntipäiväksi on merkitty 14.12.04. Spalter Pilsin valmistus on lopetettu vuoden 2004 puolivälissä. 
Pullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 2,50 e (Nokian Panimon tehtaanmyymälässä)
oma olutarviontisi!

Laivuri, Nokian Panimo Oy

4,5 %-til., kantavierre 10,5 p- %, katkeroainepitoisuus 15 EBU, vaalea lager
Väri on kirkas, vaalean keltainen. Isokuplainen vitivalkoinen vaahto kohoaa komeasti, mutta haihtuu täysin ja nopeasti. Tuoksu on kukkaisen katkeroinen, raikas. Maku on hienosti tasapainoinen, voimakas, humalan katkeroinen. Laivuri tuo nimensä mukaisesti mieleen merituulen raikkauden ja se  sopii jano- ja saunajuomaksi.
Pullo 0,33 l. Vähittäismyyntihinta 1,25 e, 6-pakkaus 6,60 e
oma olutarviontisi!

Amadeus, Nokian Panimo Oy

4,5 %-til., täysmallasolut, vaalea lager
Väri on kirkas, vaalean keltainen. Vitivalkoinen vaahto nousee runsaana, mutta haihtuu nopeasti. Tuoksu on heinämäinen, katkeroinen, raikas. Maku on hienosti tasapainoinen, voimakas, katkeroinen. Amadeus on lähes pils-mäinen katkeroisuudeltaan ja sopii hyvin jano- ja saunajuomaksi. 
Pullo 0,33 l. Vähittäismyyntihinta 1,25 e, 6-pakkaus 6,60 e
oma olutarviontisi!

Kommodori, Nokian Panimo Oy

4,5 %, suodattamaton, tumma lager, suositus tarjoilulämpötilaksi 10-12 °C
Väri on hyvin tumma. Vain valoa vasten olut osoittautuu ruskeanpunertavaksi. Runsas, maitokahvin värinen vaahto nousee nopeasti ja jää lasin pintaan ohueksi suojakerrokseksi. Tuoksu on paahteinen, lakritsainen, humalan katkerot erottuvat hyvin. Maku on kylmänä raikas, hedelmäinen, aivan lievästi makea. Jälkimaussa esiintyy lievää heinämäisyyttä kuivuen mukavasti nieluun. Kommodori on rajusti uudistuneen panimon pitkäaikaisin olut. 1991 perustetun panimon tuotannossa on tumman Kommodorin lisäksi enää vaalea Laivuri aikaisemmasta, Pirkanmaan Uuden Panimon PUP:n nimen alla tehdyistä oluista. 
Pullo 0,33 l. Vähittäismyyntihinta 1,25 e, 6-pakkaus 6,60 e
oma olutarviontisi!

Keisari, Nokian Panimo Oy

4,5 %, münchener, tummahko lager
Väri on kauniin punertava, puolitumma. Vaahto on keskinkertainen, haihtuu nopeasti kokonaan pois. Tuoksu on voimakas, humalan katkerot puraisevat hienosti. Maku on karamellisen makea, kahvimainen. Aromihumalat leviävät suuhun ja nieluun muodostaen pitkään säilyvän jälkimaun. Kokonaisuus on tasapainoinen ja erityisen maukas. Olut on helposti juotava. Oluttyyppi münchener viittaa Baijerin pääkaupungissa kehittyneeseen pohjahiivalager-olueen. Samaan perheeseen kuuluu tšekkiläisen lagerin rinnalla punertava wiener-oluttyyppi, joka on kehittynyt Vienissä 1800-luvun loppupuolella. Keisarin tapainen tumma (saks. "dunkel") on tavallisinta müncheneriä, mutta sitä tehdään myös vaaleana (pale) sekä erityisen vahvana (bock). Münchener pitäisi nauttia melko kylmänä, alle 10-asteisena. Testissä tosin todettiin, että Keisarin upea makukokonaisuus vain parani kun olut oli selvästi lämpimämpää.
Pullo 0,33 l. Vähittäismyyntihinta 1,25 e, 6-pakkaus 6,60 e
oma olutarviontisi!

Keisari Strong, Nokian Panimo Oy

5,7 %-til., kantavierre 13,1 p-%, väri 35,9 EBC, katkeroaineet 29 EBU, münchener, tummahko lager
Väri on ruskehtavan punainen. Vaahto nousee kohisten, ja myös laskeutuu nopeasti. Tuoksu on upeasti katkeroinen. Maku on tasapainoisen voimakas, makeahko. Aromihumalat levittävät katkeroista puraisuaan nieluun lähes polttaen. Keisari Strong on Nokian Panimon nykyisen valikoiman ainoa vahva tuote. Olut tulee Alkon hyllyille toukokuussa. 
Pullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta  1,66 e
oma olutarviontisi!

Nightwish Olut, Nokian Panimo Oy

4,5 %, vaalea lager
Väri on vaalea, kullankeltainen, kirkas. Valkoinen vaahto on melkoisen niukka. Tuoksu on raikkaan maltainen. Maku on helposti juotavan tasapainoinen maltaisuuden ja sopivan katkeruuden yhdistelmä. Jälkimaku vielä muistuttaa pienieleisesti hyvän oluen tärkeästä ominaisuudesta, katkeroisuudesta, joka tulee oikeasta katkerohumalan käytöstä. Kiteeläisen suosikkibändin nimikko-olut on etiketin mukaan "a Megasbueno Cerveza" eli 'huippuhyvä olut'. 
Pullo 0,33 l. Vähittäismyyntihinta 1,35 e, 6-pakkaus 7,40 e
oma olutarviontisi!

Punikki, Nokian Panimo Oy, Nokia

4,5 %-ti., punertava täysmallasjuoma
Väri on vaalean, kirkkaan punertava, tuo mieleen veriappelsiinilimonadin. Vitivalkoinen vaahto nousee nopeasti ja runsaana, mutta haihtuu nopeasti olemattomiin. Tuoksu on hienosti katkeroinen. Maku on raikkaan laimea, jotain karamellimäisyyttä yhdistyneenä kuitenkin kuivaan yleisluonteeseen. Hyvä yhdistelmä tekee juomasta helposti nautittavan. Vähintäänkin värin takia nousee limsamaisia elmenttejä esille. Punikki on uusiutuneen Nokian Panimon uutta valikoimaa, oluen tyyppinen mallasjuoma. 
Pullo 0,33 l., vähittäismyyntihinta  e
oma olutarviontisi!

La Bio Jade, Brasserie Castelain, Bénifontaine, Ranska

4,5 %, vaalea luomuolut
Ranskan ensimmäinen luonnonmukaisesti kasvatetuista raaka-aineista tehty olut on saanut ranskalaisen luomumerkin, Agriculture biologique. Väri on kullankeltainen, kirkas. Valkea vaahto nousee kohtuullisesti ja jää kauniina pitsikuviona lasin reunoille. Tuoksu on paksu, viljamainen, öljyinen. Maku on tasaisen raikas, lievästi hedelmäinen, heikko fenolimainen vivahde mukana. Jälkimaku on melkoisen vaatimaton. Koillis-Ranskassa sijaitseva perhepanimo on toiminut vuodesta 1926. 
Pullo 0,33 l., vähittäismyyntihinta; maahantuoja Heinon Tukku Oy
oma olutarviontisi!

Gouden Carolus Easter Beer, Brouwerij Het Anker, Mechelen, Belgia

10,0 %-til., kantavierre 21,5 p-%, väri 122 EBC, katkeroaineet 11 EBU, tumma pintahiiva-ale, suositus tarjoilulämpötilaksi 9-12 Cº
Belgialainen pääsiäisolut Het Anker -panimolta.Jatkoksi hienosti menestyneelle Gouden Carolus  jouluoluelle saadaan Suomeen myös pääsiäisen kausiolut. Saman sarjan Classic (8,5 %) nimettiin Vuoden Olueksi keväällä 2004 Helsingin Olutfestivaalilla. Pääsiäisoluen väri on syvän kastanjanruskea. Aivan mahtava tanakka vaahto nousee nopeasti ja pehmeästi. Tuoksu on hedelmäinen, karamellimäinen. Maku on voimakas, kirpeän hedelmäinen, pehmeä, makean sikunamainen. Makusävy on sukua makealle, katajaiselle sahdille. Jälkimaku säilyy pitkään miellyttävästi suussa. Oluen loppukäyminen tapahtuu pullossa. Het Ankerin panimo toimii Antwerpenin etäläpuolella sijaitsevassa Mechelenissä. Jan in den Anker on aloittanut oluenvalmistuksen vuonna 1369. Vuodesta 1873 panimon on omistanut van Breedam -suku, jonka edustaja viidennessä polvessa, Charles Leclef, on tehnyt 1990-luvulla suuria uudistusinvestointeja vanhassa panimossa. Vuosituotanto 7 miljoonaa litraa. 
Pullo 0,75 l. Alkon vähittäismyyntihinta 6,16 e. Maahantuoja Servaali Oy
oma olutarviontisi!

Blåkulla Påsköl, Slottkällans Bryggeri, Upsala, Ruotsi

Ruotsalainen pääsiäisolut Blåkulla påsköl tulee Upsalasta.4,8 %-til., kantavierre 12,1 p-%, väri 59,5 EBC, katkeroaineet 21 EBU, tumma lager
Ruotsin pienimpiin kuuluva panimo perustettiin vuonna 1998 Upsalassa. Pääsiäisen kausiolut on melko yllätyksetön tumma lager. Väri on tumma, kirkas, punaisenruskea. Vaahto on keskinkertainen ja kestää kohtalaisesti. Tuoksu on kohtalaisesti tuntuva, karamellimaltaisen makea, voimainen. Suutuntuman karamellimäinen paahtuneisuus pyöristyy laimeaksi makukokonaisuudeksi. Valmistuksessa käytetään münchener-, pilsner-, karamelli- ja suklaamaltaita. Humalalajikkeet ovat Spalter Select ja Hersbrucker. 
Pullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 3,06 e.
oma olutarviontisi!

Hillevin Höyry, Stadin Panimo Oy, Hki

6,0 %, tumma alt bock
Väri on läpikuultavan ruskea, samea. Keskinkertainen vaahto. Tuoksu on pirskahtelevan sitrushedelmäinen, raikas, vanhanaikainen. Maku on voimakas, kirpeä, käyneen omenamehun vivahde. Jälkimaku on hedelmäinen ja kestää pitkään. Nautiskelijan ja kokeilijan kiinnostava oluterikoisuus. Oluttyypin nimessä alt ('vanha') viittaa Düsseldorfiin ja bock on perinteinen saksalainen, tumma, vahva kevätolut. 
Hanassa (Pub Gaselli, Hki) anniskeluhinta 6 e / 0,5 l, 3 e / 0,25 l
oma olutarviontisi!

Ch'ti Blonde, Brasserie Castelain, Benifontaine, Ranska

6,4 %-til., vaalea ale
Väri on vaalea, keltainen. Paksu, runsas, valkoinen vaahto kestää pitkään lasin reunoilla. Tuoksu on hedelmäinen, heinämäinen. Maku on makean hedelmäinen, aprikoosimaisen raikas. Kokonaisuus on tasapainoinen. Pohjois-Ranskassa, Lillen tienoilla toimiva panimo on "isien ja poikien muinaistyylinen panimo". Se on perustettu vuonna 1926 ja ollut vuodesta 1966 Castelainin perheen hoidossa. Roland Castelainin jälkeen käsityöläispanimo siirtyi hänen lapsilleen, jotka ovat Yves ja Annick
Pullo 0,25 l., anniskeluhinta 5 e, maahantuoja Heinon Tukku Oy
oma olutarviontisi!

Ch'ti Ambrée, Brasserie Castelain, Benifontaine, Ranska

5,9 %-til., tumma ale
Väri on punertavan ruskea; "ambrée" tarkoittaa meripihkaa. Ruskehtava vaahto on paksu ja runsas. Tuoksu on kuivatetun viikunan hedelmäinen. Maku on tanakka, paahtunut, lievästi vetinen. Jälkimaussa humalan katkeroisuus tulee mukavasti esille. 
Pullo 0,25 l., anniskeluhinta 5 e, maahantuoja Heinon Tukku Oy
oma olutarviontisi!

Ch'ti Triple, Brasserie Castelain, Benifontaine, Ranska

7,5 %-til., vaalea ale
Väri on vaalea, keltainen. Paksu, runsas, valkoinen vaahto kestää pitkään lasin reunoilla. Tuoksu on melko vaimea, heinämäinen. Maku on lievästi hedelmäinen, makean raikas. Kokonaisuus on tasapainoinen, joskin hieman vaisu.
Pullo 0,25 l., anniskeluhinta 6 e, maahantuoja Heinon Tukku Oy
oma olutarviontisi!

Juhlaolut Laiskajaakko, Panimo & Tislaamo Teerenpeli, Lahti

4,5 %-til., kantavierre 12,0 p-%, väri 80 EBC, katkeroaineet 20 EBU, tumma lager
Teerenpelin Laiskajaakko - tumma juhlaolut,  Lahti 2005Oluenvalmistajana vuodesta 1995 ja viskitislaamona vuodesta 2002 toiminut Teerenpeli osallistuu kotikaupunkinsa Lahden kaupungiksitulon 100-vuotisjuhlallisuuksiin Laiskajaakko-oluen Juhlapullotuksella. Oluen tyylikäs etiketti muistuttaa kaupungin juhlavuoden tunnuskuviota. Pullon sisältö puolestaan kunnioittaa hienosti Lahden pitkää olutpanimoperinnettä. Laiskajaakkohan on tuttu Teerenpelin hanatuotteena jo vuosien takaa. Pullotetun oluen käyttö monenlaisissa juhlatilaisuuksissa on varmasti helpompaa kuin astiapakatun. Ja toivottavasti oman kaupungin perinteiset tuotteet löytyvät lahtelaisten juhlatilaisuuksista, ranskalaisten ja espanjalaisten tuontiviinien rinnalla / sijalla. 
Juhlaolut Laiskajaakon väri on hyvin tumma, rubiinin puna tulee esille valoa vasten. Vaahto on runsas, paksu, mutta haihtuu nopeasti. Tuoksu on paahtunut, karamellimäinen, paksu. Maku on raikkaan hedelmäinen, lakritsainen. Erinomainen, kuiva jälkimaku. Juhlaolut on helposti juotava ja sopii tosiaan juhlivalle kansalle laidasta laitaan. Pinttyneimmänkin viinin kanssa hienostelijan kannattaa kokeilla. Olut sopii myös mainiosti cocktail-tilaisuuksien ruokajuomaksi sekä kana-, riista- ja grilliruokien kanssa. 
Pullo 0,33 l., vähittäismyyntihinta 1,65 e
oma olutarviontisi!

Erikois Quality Lager, Oy Hartwall Ab, Helsinki / Lahden panimo (Scottish & Newcastle, Englanti)

5,2 %-til., kantavierre 12,5 p-%, väri 10 EBC, katkeroaineet 21 EBU, vaalea lager
Lahden Erikoisolut IVA jälleen tuotannossa vuonna 2005, kun Lahden kaupunki viettää satavuotisjuhlavuottaan.Väri on kirkkaan kullankeltainen. Valkea vaahto häviää nopeasti täysin. Vaahdottomana oluen olemus vaikuttaa siideriltä tai väljähtäneeltä limulta. Tuoksu on neutraali, mutta etsimällä saa esille katkerohumalan pistävyyttä. Maku on neutraali, alkoholimainen. Heinämäinen, katkeroinen jälkimaku. Vuonna 2003 Hartwall toi perinteisen lahtelaisen Erikois-merkin takaisin kaupan hyllylle ns. halpismerkkinä. Monien mielestä se on ainoa kotimainen halpisolut, jossa on edes nimeksi makua mukana. Vahva Erikois lager tuo kyllä makumuistista mieleen takavuosien Lahden Erikoisen. Se oli OLUTVERKON testiryhmän etelähämäläisen jäsenenkin oma merkki pitkän aikaa, joskin Sininen oli vieläkin maukkaampi. Olutuutuus on valmistettu A-oluen huippukauden 80-luvun reseptillä ja etiketti noudattelee 1930-luvun alkuperäistä mallia. 
Lahti - kaupunkina vuodesta 1905.Lahti 100 vuotta. Hartwallin tuotantolaitos Lahdessa on palauttanut perinteisen Mallasjuoman merkin tuotantoon juhlistamaan Lahden kaupungiksi tulon 100-vuotisjuhlavuotta (2005). Etikettikin muistuttaa alkuperäistä, jonka historia ulottuu vuoteen 1930. Oy Mallasjuoma perustettiin Lahden kaupungissa vuonna 1912, mutta omistajan, Henrik Mattsonin harjoittama panimotoiminta Lahden kauppalassa ulottuu vuoteen 1872. Mallasjuoma siirtyi Hartwallille vuonna 1988, jonka jälkeen tunnetut merkit kuten Lahden Erikoisolut (kansan suussa "lahtelainen") ja Lahden Sininen hiljalleen hävisivät markkinoilta. Mallasjuoman panimo Lahden keskustassa oli Hartwallin käytössä vielä vuoteen 2003, jolloin nykyinen tuotanto- ja jakelukeskus valmistui. Keskustan panimokortteli muuttuu hiljalleen Taidepanimoksi, johon sijoittuu monenlaista toimintaa. 
Lahti tuli kaupungiksi vuonna 1905, viimeisten ns. vanhojen kaupunkien joukossa. Seuraavat kaupunkinimitykset tulivatkin sitten vasta vuonna 1960, ns. uudet kaupungit.
Pullo 0,33 l., Alko vähittäismyyntihinta 1,17 e, 6-monipakkauksessa 6,28 e
oma olutarviontisi!

Velvet , Oy Sinebrychoff Ab, Kerava, (Carlsberg Breweries, Tanska)

Koffin samettinen Velvet jo vuodesta 2000.4,7 %, kantavierre 11,7 %Pl, väri 115 EBC, katkeroaineet 33 EBU, tumma pintahiivaolut
Väri on täysin musta, valoa läpäisemätön. Vaahto on valtavan runsas, paksu, kermakahvin värinen ja jää kauniiksi pitsikuvioksi lasin reunoille. Tuoksu on paahteinen, suklainen, tervainen. Maku on täyteläinen, maltainen, paahtunut, raikas, pehmeä, tasapainoinen. Sananmukaisesti samettinen olut. ("velvet" = "sametti"). 
Velvet valmistui alunperin kausituotteeksi syksyllä 2000, mutta on vakiinnuttanut paikkansa tumman oluen ystävien suosikkina niin nautiskelun kuin ruokailunkin yhteydessä. 
Pullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 1,65 e
oma olutarviontisi!

Gavroche, Brasserie de Saint Sylvestre, St. Sylvestre Chappel, Ranska

8,5 til-%, kantavierre 18,2 p-%, väri 47,6 EBC, katkeroaineet 22 EBU, pintahiivaolut, tumma ale. Suositus tarjoilulämpötilaksi 10-12 ºC
Gavroche (Katupoika), pintahiiva-ale Ranskan Flanderista.Väri on tummahko, punertavan ruskea. Mahtava vaahto pursuaa kevyen ilmavasti pullossa käymistään jatkavassa pintahiivaoluessa. Hiivasakkaa jää pullon pohjalle vankkana kerroksena. Tuoksu on kirpakan makean hedelmäinen. Maku on hapan, hedelmäinen, pehmeä. Korkea alkoholipitoisuus tupsahtaa aika ajoin esille, varsinkin jälkimakuna. Oluen nimi on lainattu Victor Hugon Kurjat-romaanista ja se tarkoittaa kapinallista katupoikaa. Pohjois-Ranskan Flanderissa toimiva kyläpanimo on perustettu 1860-luvulla. Ricourin perhe on omistanut panimon vuodesta 1920. Gavroche on Alkon valikoimassa helmikuun puolivälistä 2005 alkaen. Takaetiketin tekstikin on moitteetonta ruotsia ja suomea, paitsi maakunnasta suomeksi käytetty nimi, Flaami, joka tarkoittaa Pohjois-Belgian saksalaissävyistä kieltä! 
Pullo 0,33 l., Alkon vähittäismyyntihinta 2,77 e.
oma olutarviontisi!

Plevnan Stout, Koskipanimo Oy, Tampere

7,0 %, kantavierre 16,7 %, tumma stout
Plevnan Stout - vahva irlantilaistyylinen Koskipanimolta.Tampereen Tummien Oluiden Tori -tapahtumassa (JuhlaTorilla tammikuussa 2005) nimettiin Vuoden Hanaolueksi 2005  Plevnan Stout. Musta, katkeroinen, irlantilaistyylinen dry stout sopiikin nimikkofestivaalin tähdeksi vallan mainiosti! 
Väri on musta. Kahvinruskea vaahto on paksu, kermainen ja säilyy pitkään. Tuoksu on lievästi paahteinen, tuoreen ja raikkaan hedelmäinen. Maku on paahtuneen kuiva, sopivan savuinen, lakritsainen, erittäin tasapainoinen ja juotavuudeltaan hyvä. Jälkimaussa humalan katkeruus nousee mukavan piristävästi pintaan. Korkea alkoholipitoisuus ei hyökkää esille lainkaan. 
Hanassa Plevna, Tre ja olutravintoloissa n. 5 e (0,5 l)
oma olutarviontisi!

TOTuus, Koskipanimo Oy, Tampere

5,5 til-%, kantavierre 13,5 %, väri 150 EBC, katkeroaineet 35 EBU, tumma lager 
TOTuus valmistui 20.01.2005 Tampereen TOTiin. Plevnasta.Väri on hyvin tumma. Vaahto niukahko. Tuoksu on voimakkaan savuinen. Maku on savuinen, lakritsainen, paahtunut, kuiva. Maukas ja tasapainoinen olutherkku, jonka valmistuksessa käytetään neljää mallaslaatua ja neljää humalaa. Koskipanimo valmisti oluen Tampereen Tummien Oluiden Tori (TOT) -oluttapahtuman 10-vuotista taivalta juhlistamaan tammikuussa 2005. Nimi TOTuus saatiin esille Radio 957:n yleisökilpailussa. Nimen keksinyt nuorukainen on insinööri Jarmo Makkonen
Hanassa Plevna, Tre ja olutravintoloissa n. 5 e (0,5 l). Hyvät Olutravintolat -yhdistyksen jäsenravintoloissa kuukauden hanaolut helmikuussa 2005.
oma olutarviontisi!

Mansen Pride, Koskipanimo Oy, Tampere

4,7 til-%, kantavierre 12,5 %, tumma bitter 
Väri on tumma, punertavan ruskea. Tuoksu on katkeroinen. Makuelämys alkaa tosi hienosta katkeroiden puraisusta. Kuiva, pitkävaikutteinen jälkimaku. Mansen Pride on Tampereen Ylpeys, joka valmistui tammikuussa 2005 Tummien Oluiden Torille ensimaisteltavaksi. 
Hanassa Plevna, Tre ja olutravintoloissa n. 5 e (0,5 l). HOK-Elannon OlutHuone -ketjun kuukauden hanaolut helmikuussa 2005.
oma olutarviontisi!

Lapin Kulta Premium Strong, Oy Hartwall Ab, Helsinki / (Scottish & Newcastle, Englanti) 

8,0 %-til., kantavierre 18,0 ºPl, väri 12 EBC, katkeroaineet 28 EBU, vaalea lager, bock 
Vahva Lapin Kulta, eteläisestä Lahdesta tammikuussa v. 2005.Väri on kullankeltainen. Valkoinen vaahto on runsas ja laskeutuu nopeasti oluen pinnalle muodostaen sille kauniin maton. Tuoksu on raikkaan hedelmäinen, esterimäinen. Maku on pehmeän maltainen, humalan katkeruus peittää sitten maltaan makeuden. Pitkään kestävä jälkimaku on kuiva ja vahva alkoholipitoisuus yhdistyy tuntuvalla tavalla katkeruuteen. 8-prosenttinen Lapin Kulta on valmistunut vuoden 2005 alkupäivinä Alkon ja anniskelupaikkojen valikoimiin. Testiryhmässä uutuus toivotettiin tervetulleeksi, mutta mitenkään ainutlaatuisena tätä ei pidetty. Erityisen vahva olut sopii parhaiten rauhalliseen, nautiskelevaan maisteluun (vrt. vahvat pintahiivaportterit, hedelmäiset belgit) tai pehmeänä yömyssynä (vrt. pukkioluet). Tämä  "tunturipurojen raikkaus" ei oikein istu kumpaankaan tilanteeseen. Panimon mukaan noin 5 % oluen kuluttajista nauttii ainoastaan vahvoja IVB-veroluokan oluita. Tämän ryhmän tuotteet ovat etenkin miesten mieleen. 
Pullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta  1,47 e. 6-pakkauksessa 8,69 e
oma olutarviontisi!

Mallaskosken Kuohu, Mallaskoski Oy, Seinäjoki

4,5 %-til., täysmallasolut, vaalea lager
Väri on hyvin vaalean keltainen, kirkas. Valkoinen vaahto kohoaa, mutta myös haihtuu nopeasti. Tuoksu on erittäin maltaisen heinämäinen, upea. Maku on maltainen, makeahko, persikkamainen ja parfyyminen, täyteläinen, tasapainoinen. Upean maukas suomalaislager. Humalalajike on Zatek Tšekin tasavallasta. Takaetiketissä selostetaan oluen 1920-luvulle saakka ulottuvaa pohjalaista taustaa pohjanmaan murteella. Valmistuksessa noudatetaan vuoden 1516 baijerilaista puhtaussääntöä. 
Nykyinen Mallaskoski Oy perustettiin vuonna 1998 paikkaamaan 60-luvulla lopettaneen pitkäaikaisen panimon aukkoa. Perinne, mukaanlukien vanha hiivakanta, siirtyi myös Juhani Walleniuksen mukana. Vanhan Mallaskosken omistajaperheeseen kuuluva panimomestari on konsultoinut myös nykyisessä panimossa. Alkuvuodesta 2004 Mallaskoskeen vetäjiksi tulivat toimitusjohtaja Markus Lyyra ja Jyri Ojaluoma. Panimo on uudistanut ilmeensä ja markkinointinsa pohjalaisine jussipaitoineen ja murrekielineen: "Tätei pirä hotelehtaa!". Nähtiinpä syksyllä 2004 olutpanimon (siis Mallaskosken) mainos jopa Helsingin Sanomien etusivulla. Kukaan ei muista, milloin vastaavaa olisi tapahtunut edellisen kerran. Mallaskosken tuotevalikoimaan kuuluvat Vaalea ja Tumma Kuohu, molemmat myös IVA-versioina (5,5 %), Häjy-lonkero, Makia-perry ja Komia-siideri. 
Pullo 0,33 l..Vähittäismyyntihinta 1,30 e
oma olutarviontisi!

Mallaskosken Tumma Kuohu, Mallaskoski Oy, Seinäjoki

4,5 %-til., täysmallasolut, tumma lager
Väri on tasainen, kirkas, punertavan ruskea. Paksu vaahto on kermaisen ruskea, runsas, haihtuu nopeasti. Tuoksu on paahteisen maltainen, heinämäinen, karamellimäinen, vahva. Maku on maltainen, makeahko, persikkamainen, hieman paahtunut, täyteläinen, tasapainoinen, loppua kohden kuivuva. Humalan (tšekkiläinen Zatec) katkeruus puraisee jälkimaussa. Upean maukas täysmallaslager. 
Pullo 0,33 l..Vähittäismyyntihinta 1,30 e
oma olutarviontisi!

Mallaskosken Talvi Kuohu, Mallaskoski Oy, Seinäjoki

4,5 %-til., täysmallasolut, tumma lager
Väri on erittäin tumma ruskeanpunertava. Paksu kiinteä vaahto on kermaisen ruskea. Tuoksu on vahvan maltainen, maalaismainen. Maku on vahva, karamellinen, makean maltainen. Mallaskosken joulun ja koko talven ajan kausiolut valmistetaan käsityönä kahvi- ja karamellimaltaiden sekä dark ale -maltaiden sekoituksesta, humalalajikkeina Zatec ja Saaz Tšekin tasavallasta. Talvi Kuohu on ollut tuotannossa vuodesta 1999. 
Hanassa olutravintoloissa joulun alla ja talven aikana. Anniskeluhinta n. 4-6 e 0,5 l
oma olutarviontisi!

Nikolai alkoholiton, Oy Sinebrychoff Ab, Kerava, (Carlsberg Breweries, Tanska)

0,0 %, kantavierre 4,0 Pl, väri 8 EBC, katkeroaineet 22 EBU, vaalea lager
Nikolai on täysin alkoholiton! Koffin uutuus tammikuussa 2005.Koff yllättää - positiivisesti! Heti uuden vuoden tammikuussa valmistuu panimon uutuusolut, joka on täysin alkoholiton Nikolai. Alkoholittomat oluet saattavat olla maukas mallasjuomavaihtoehto monessa tilanteessa. Keski-Euroopassa alkoholiton olut on kuluttajien keskuudessa jopa suosiossa. Saksassa kulutus on 2,7 litraa asukasta kohden ja Sveitsissä 1,8 litraa (v. 2002). 
Alkoholiton Nikolai on väriltään vaalean keltainen. Vaahto on vitivalkoinen, runsas ja nopea haihtumaan. Tuoksu on vaimea. Maku on vienosti katkeroinen, raikkaan laimean maltainen ja vetinen. Mutta kokonaisuus on erinomaisen mielenkiintoinen. Olut valmistetaan normaalin lageroluen tapaan. Käymisen jälkeen alkoholi kuitenkin tislataan pois vakuumitislausmenetelmällä, joka jättää oluen aromit paikalleen. Valmistuksessa käytetään myös sokeria, lisäaineena hapettomuudenestoainetta. 
Tölkki 0,33 l. Vähittäismyyntihinta 1,05 e. 
oma olutarviontisi!

Suklaa Porter, Oy Hartwall Ab, Helsinki / Lahden panimo (Scottish & Newcastle, Englanti) 

4,5 %-t., kantavierre 12,0 p-%, katkeroaineet 16,0 EBU, väri 150 EBC, tumma täysmallas-, pohjahiivaolut, portteri
Hartwall Suklaa portteri - kausiuutuus tammikuussa 2005.Hartwallin kausiolutsarja jatkuu edelleen -ja jos mahdollista paranee koko ajan. Vuoden 2005 talvikuukausina (tammi-maalis) tarjolla on suklainen portteri, joka on lämmittävä ja sopii varmasti myös pääsiäispöytään ruokajuomaksi. Suklaa portteri on valmistettu edellisen vuoden loppukuukausien kausiuutuuden Talvi portterin pohjalle. Väriarvoa on edelleen lisätty 120 EBC:stä 150:een. Vaahto on runsas ja kohoaa upeasti, pehmeästi, mutta haihtuu melkoisen nopeasti ja melko täydellisesti. Tuoksu on kaakaomainen, suklainen. Maku on syvän paahtunut, suklainen, suklaan makeuden ja humalan pistävän katkeruuden miellyttävä yhdistelmä. Suklaan sävy säilyy myös pitkästi jälkimaussa. Talvi portterin kanssa rinnakkain maistettaessa Suklaa portteri on voimakkaampi maultaan ja luonteeltaan, eikä siihen välttämättä kaipaa lisää alkoholipitoisuutta. Suklaa portteria voi verrata Koffin vahvaan Pääsiäisolueen (8,0 %) tai Young's & Co:n Double Chocolate Stoutiin (5,2 %) ja myös englantilaiseen Camerons Chocolate aleen (4,0 %). Erikseen on vielä nostettava esiin oluen nimen suomenkielinen osuus. Käsitteet suklaa ja talvi lienevät kohtuullisen hyvin ymmärrettäviä näiden kausioluiden muutenkin tyylikkäissä etiketeissä. Suklaa sen enempää kuin Talvikaan eivät kuitenkaan varsinaisesti ole portteri-tyypin oluita. Ehkä tästä syystä Hartwall on sittenkin jättänyt nimeen ulkomaan kieltä.
Pullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 1,95 e.
oma olutarviontisi!

Talvi olut, Oxa Oy Saimaan Panimo, Lappeenranta

4,3 %-til., tumma lager
Väri on punertavan ruskea, tumma. Vaahtoaa kohtalaisesti, mutta ruskehtava vaahto haihtuu nopeasti. Tuoksu on karamellimäinen, hieman paahtunut. Maku on laimeahko, karamellimaltainen ja talvisesti mausteinen. Humala piristää mukavasti jälkimaussa. Suutuntuman makeus kuivuu jälkimaussa pois. 
Pullo 0,33, vähittäismyyntihinta 1,75 e.
oma olutarviontisi!

Saku Originaal, AS Saku Õlletehas, Harju mk, Viro (Baltic Beverages Holding Ltd, Helsinki)

4,6 %-til., kantavierre 10,4 %, täysmallasolut, vaalea lager 
Väri on vaalean keltainen, kirkas. Vaahto on vitivalkoinen, mutta haihtuu täysin melko nopeasti. Tuoksu on vaimea, maltainen. Maku on hedelmäisen pehmeä, makeahko, raikas, laimea. Jälkimakuna säilyy vaimeasti miedon humaloinnin katkera karheus. 
Vuonna 2004 Saku kohosi Suomen suurimmaksi tuontiolutmerkiksi, ilman henkilötuontia. Vuodenvaihteessa 2004-05 Relive Trading Oy myi Sakun maahantuontioikeudet Servaali Oy:lle. Pantilliset tölkit markkinoi Suomessa kuitenkin Oy Sinebrychoff Ab
Pullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 2,09 e; tölkki 0,33 l. vähittäismyyntihinta  / 0,5 l. vähittäismyyntihinta 1,95 l. Maahantuoja Servaali Oy.
oma olutarviontisi!

A. Le Coq Porter, AS A. Le Coq Tartu õlletehas, Tartto, Viro

6,5 %-til., tumma pohjahiivaolut, portteri
Tarton panimon vakiotuotannossa oleva portteri on vahva tumma lager. Väri on hyvin tumma, rubiininpunainen. Vaahto on runsas, laskeutuu ohueksi pinnaksi oluen päälle. Tuoksu on vähäinen, lievästi paahteinen. Maku on raikkaan hedelmäinen, aprikoosimainen, makea. Hyvin tasapainoinen, täyteläinen, vahva, helposti juotava tumma olut. Jälkimaku on miellyttävän katkeroinen. Tarton panimon portterin tausta ulottuu vuoteen 1807, jolloin belgialaisen Albert Le Coqin Englannissa aiemmin valmistamaa Imperial Extra Double Stoutia alettiin panna Tartossa, lähempänä Venäjän tsaarin hovia, joka oli "keisarillisen" portterin päämarkkinaa. 
Pullo 0,5 l. Anniskeluhinta 6,0 e. Maahantuoja Servaali Oy
oma olutarviontisi!

A. Le Coq Premium Export, tuottaja AS Tartu Õlletehas, Tartto, Viro (AS A. Le Coq, Viro / Olvi Oyj, Iisalmi)

5,2 %-til., vaalea lager
Väri on kirkas, vaalean keltainen. Runsas, valkoinen, nopeasti katoava vaahto. Tuoksu on raikkaan makea, hedelmäinen, pehmeä. Maku on varsin neutraali, melkein vetinen. Jälkimaussa nousee vaimea, pehmeän makea sävy miellyttävästi esille. Peruslager. 
Keskiolutvahvuisena A. Le Coq Premium (4,7 %) on Suomessakin markettavaraa, maahantuoja on Servaali Oy. Tämä vahva tölkkiversio on virallisen tiedon mukaan valmistettu Tarton panimolla, kuljetettu tankeissa Suomeen ja tölkitetty Iisalmessa. Sieltä tölkkilavat viedään takaisin Viroon ja myydään massaturismikaupoissa - useimmiten suomalaisille, jotka taas kuljettavat oluen Suomeen. Tartossa pullotetaan "A. Le Coq Premium Extra" -olutta (5,0 %)  kartionmuotoisiin erikoispulloihin. Olvin panimolla Iisalmessa tehdään "Olvi Export IVA" -merkkistä (5,2 %) vaaleaa neutraalia lagerolutta. Juuri tällaisen sekasotkun - ja kuluttajan harhauttamisen - vuoksi on olutpakkauksiin saatava yhdenmukaiset merkinnät. Kuluttajan oikeus on tietää, mitä hän ostaa ja missä tuote on valmistettu. 
Tölkki 0,33 l. Ei tuontia Suomeen
oma olutarviontisi!
 

 
Sivun ylälaitaan!


  © 2005 - OLUTTIEDOTUS