NYT
OLUTTA!!
maistelemaan!
OLUTVERKKO - sinun verkostosi vuodesta 2000.

  sähköposti: [email protected]

* Olutuutiset  * Olutmatkat
* Uutuudet04  * Uutuudet03Uutuudet02  * Uutuudet01
Olut-
uutuuksia
Tee oma
olutarviontisi!

Nokian Panimo Oy 2004 - uusi nimi, uusi ilme, uusia tuotteita. Entinen nimihän oli Pirkanmaan Uusi Panimo.Plevnan Märzen valmistuu oktoberfesteille 27.09.04Suomen Olutseura 15 vuotta v. 2004, Juhla-Ale Savonlinnasta.Lammin Sahdin Puhti - vahva olutuutuus v. 2003, kesäkuusta 2004 alkaen myös Alkon valikoimassa!Hartwallin hunajainen viikinkiolut markkinoille maaliskuussa 2004.Olvin Ruuti myös vahvana v. 2004.Amiraali Nelson - Koffin halpaolutuutuus tammikuussa 2004.Inex tukkuketjun halpisolut Rainbow.Plevnan uutuus Tähti valmistui 15.01.2004Koffin Musta Hevonen - hieno tumma hanalager OLI markkinoilla vv. 1997-2000!
Olutuutisia
Olutseuroissa
Olutravintoloissa
Olutuutuuksia
Olutuutuudet 01
Olutuutuudet 02
Olutuutuudet 03
Olutmatkat
Olutonni
Baltian olutuutisia
Olutverkkouutiset 01
Olutverkkouutiset 02
Olutverkkouutiset 03
 
Talven kausioluita 2004-05. © J.T. LaaksoJ o u l u n   2 0 0 4   kausioluet  erikoissivuilla

Kaisa Pils, valmistuttaja Olutseura Kaisan Kuohut ry, valmistuspaikka Ravintolakoulu Perhon Panimo, Hki
Kaisa Pils -oluen tekijöitä  maistelemassa valmista omaa olutta Kolmessa Kaisassa. Kuva©J.T.Laakso 
Kaisa Pils 2004. Kuva © J.T. Laakso.
5,5 %-t., kantavierre 12,5 p-%, katkeroaineet 31 EBU, suodattamaton, vaalea pils
Väri on kullankeltainen, samea. Vitivalkoinen vaahto on keskinkertainen, mutta jää myös hienona pitsikuviona lasin reunoille. Tuoksu on hedelmäinen ja pistävän katkeroinen. Maku on voimakkaan katkeroinen, mutta mukana on myös esterimäisyyttä, hedelmäisyyttä. Kokonaisuus on hieno käsityötaidon näyte. 
Helsinkiläinen Olutseura Kaisan Kuohut on valmistanut jo kolmannen kerran omaa olutta Perhon tiloissa, nyt keiton määrä oli 90 litraa. Ensimmäisellä kerralla olut oli seuran nimen mukaisesti Kuohu Pils ja sitten omaksuttiin ravintolan nimi mukaan. Oman oluen valmistaminen on esimerkillistä olutseuratoimintaa, joskin ainakin tällä kerralla oluenpanoon oli osallistunut vain muutama henkilö. 
Hanassa Näköalaravintola Kolmessa Kaisassa, Hki,  0,5 l. n. 4,80 e.
oma olutarviontisi!

Kulkuset, Lammin Sahti Oy, Lammi

8,0 %-t., kantavierre 24 ºPl, suodattamaton tumma pintahiiva-ale
Harvinainen talviolutuutuus Lammilta! Valmistuksessa käytetään neljää erilaista mallasta, osittain aidossa savusaunassa savustettuina. Kulkuset-talviolut on väriltään tumman ruskea, samea. Tuoksu on maltainen, lievästi savuinen. Maku on tuhti ja hedelmäinen, sahtimainen. Keittoon käytetään lievästi aromihumalaa, mutta katkeroisuus ei tule esille. Erittäin lämmittävä talven taittaja. 
Hanassa Sipen Saluuna, Tuulos ja One Pint Pub, Hki. Anniskeluhinta 5,20 e (0,5 l)
oma olutarviontisi!

Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock, Brauerei Heller, Bamberg, Saksa

6,5 %-til., kantavierre 14,0 p-%, katkerot 40 EBU, väri 60 EBC, tumma savuolut
Schlenkerla -savuolut on Bambergin perinne-erikoisuus.Talvikauden savuolut nimettiin Vuoden Jouluolueksi ensimmäisessä Turun Beer Festissä 5.11.2004. Kilpailussa oli 17 osallistujaa ja Schlenkerla Rauchbier Urbock sai yhtä lukuunottamatta kaikilta tuomareilta parhaat pisteet, ja siltä yhdeltäkin toiseksi parhaat. 
Hyvin tumma ruskea väri. Savunharmaa, tuhti vaahto, joka tosin haihtuu hyvin nopeasti. Voimakas tuoksu: paahtunut, savukinkun sävy. Maku on ainutlaatuisen omintakeinen. Paahtunut, tervamainen, täyteläinen. Aito oluterikoisuus, joka yllättää uuden tuttavan ja miellyttää ja lämmittää myös kokenutta maistelijaa. Hellerin perhepanimo toimii Bambergin upean olutkaupungin keskustassa. Kaupungissa on yhdeksän panimoa. Heller on perustettu vuonna 1678 ja sen yhteydessä toimii myös vanha majatalo, joka periytyy 1300-luvulta. Savumaltaat valmistetaan ohrasta polttamalla pyökkihalkoja kuivatusvaiheessa. Schlenkerlan Urbock on talvikuukausien tuhti ja voimakas kausituote. Kautta vuoden panimo tuottaa savuolutta nimellä Rauchbier Märzen (5,1 %, Alkon hinta 2,60 e). Nimi "Schlenkerla" tulee entisen panimonjohtajan mukaan. Tämä käveli omituisesti "vaappuen" (saks. "schlenkern"). 
Pullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta Alkossa 3,06 e. Maahantuoja Servaali Oy
oma olutarviontisi!

Hartwall Talvi Porter, Oy Hartwall Ab, Helsinki, Lahden panimo (Scottish & Newcastle, Englanti) 

4,5 %-t., kantavierre 12,0 p-%, katkeroaineet 16,0 EBU, väri 120 EBC, tumma pohjahiivaolut, portteri. Suositus tarjoilulämpötilaksi 13-15 °C. 
Hartwallin kausiuutuus syksyllä 2004.Väri on sysimusta, valoa vasten punertava. Upea, äänekkäästi kupliva vaahto on kermanvärinen, mutta haihtuu todellakin tyystin melko nopeasti. Tšekkiläinen aromihumala ei juuri säväytä lievästi lakritsaisessa tuoksussa, mutta makuaromi on hieno. Maussa on paahteista pistävyyttä. Kokonaisuus on tasapainoinen. Täysmallasolut on kaiken kaikkiaan helposti juotava ja hieman luonteeton. Luonnetta kehittyy jonkin verran kun portteri lämpenee muutaman asteen suosituslämpötilasta.  Hartwallin Talvi Porter tulee myymälöihin 18.10. ja on saatavilla tammikuulle 2005 saakka. August Ludwig Hartwallin ALH-sinetillä varmennettu Talvi Porter on upea lisä panimon erikois- ja kausioluisiin. Omalta osaltaan se myös tutustuttaa oluen ystäviä portterikulttuuriin, joka juontaa Lontooseen. Victoria-rautatieaseman kantajat, engl. porter, toimittivat janojuomaa, kun heille huudettiin: "porter". Kotimaisille markkinoille suunnatun kausiolut on paikannettu etikettin merkinnällä "Victoria Station, London". Kummallista. 
Pullo 0,5 l, vähittäismyyntihinta 1,84 e 
oma olutarviontisi!

Punikki, Nokian Panimo Oy, Nokia

4,5 %-ti., punertava täysmallasjuoma
Väri on vaalean, kirkkaan punertava, tuo mieleen veriappelsiinilimonadin. Vitivalkoinen vaahto nousee nopeasti ja runsaana, mutta haihtuu nopeasti olemattomiin. Tuoksu on hienosti katkeroinen. Maku on raikkaan laimea, jotain karamellimäisyyttä yhdistyneenä kuitenkin kuivaan yleisluonteeseen. Hyvä yhdistelmä tekee juomasta helposti nautittavan. Vähintäänkin värin takia nousee limsamaisia elmenttejä esille. Punikki on uusiutuneen Nokian Panimon uutta valikoimaa, oluen tyyppinen mallasjuoma. 
Pullo 0,33 l., vähittäismyyntihinta  e
oma olutarviontisi!

Plevnan Oktoberfest Märzen, Koskipanimo Oy, Tampere

5,9 %-til., kantavierre 13,6 p-%, katkeroaineet 20 EBU, väri 40 EBC, tummahko lager
Punertavan ruskea väri. Kestävä vaahto. Tuoksu on tyylikkään tasapainoinen, humalan katkeruus miellyttävästi mukana. Raikas, lievästi makea, maltainen maku. Savun ja kinkun vivahteita tulee mukavasti esiin. Tuhti perusluonne, joskin jälkimaku jää olemattomaksi. Syksyn kausiolut on kuivahumaloitu mount hood -aromihumalalla. 
Hanassa 0,5 l anniskeluhinta Plevnassa 5,40 e
oma olutarviontisi!

Tumma Vehnäolut, Koskipanimo Oy, Tampere

5,0 %-til., kantavierre 12,5 p-%, katkeroaineet 8 EBU, väri 80 EBC, tumma vehnäolut
Väri on erittäin tumma, ruskea. Vaahto on vähäinen. Tuoksu on melko vaimea, mukana kuitenkin karamellimäisyyttä. Maku on täyteläinen, hedelmäinen, hieman paahteinen ja lakritsainen. Jälkimaussa nousee hienosti humalan katkeruus ja neilikkamainen aromi. Valmistuksessa käytetään vehnämallasta, tummaa mallasta ja karamellimallasta. Erittäin hieno ja tasapainoinen täysmallasolut, joka kaiken kukkuraksi on juotavuudeltaan helppo. Tumma Vehnäolut juhlistaa panimoravintola Plevnan 10-vuotisjuhlaa, jota vietetään lokakuun lopussa 2004. 
Hanassa 0,5 l anniskeluhinta Plevnassa 4,40 e / 5,60 e
oma olutarviontisi!

Oktopekka, Panimo & Tislaamo Teerenpeli, Lahti

5,3 %-til., märzen-tyyppinen lager
Väri on tumma, punertava. Vaahtoa ei juurikaan ole. Tuoksu on lievästi hedelmäinen, vähäinen. Maku on raikas, omenan ja aprikoosin sävyttämän hedelmäinen. Teerenpelin pienpanimon syksyn kausioluen kokonaisuus on kuitenkin luonteeton. 
Hanassa 0,4 l., anniskeluhinta 4,80 e, varmimmin Olutravintola Teerenpeli Lahti, Tampere, Helsinki
oma olutarviontisi!

Oktoberfest, Panimoravintola Koulu, Turku

5,0 %-til. tumma lager
Väri on tummahkon punertava. Keskimääräinen ja hyvin säilyvä kermanvärinen vaahto. Tuoksu on voimakkaan hedelmäinen, lakritsaakin mukana. Maku on täyteläinen, tuore, hedelmäinen, hyvin lievästi paahtunut. Jälkimaku on nousevan pitkä, palkitseva, mieleenjäävä. Syksyn kausioluen parhaat piirteet ovat tuoreus, raikkaus, tuhtius. Turun Koulussa on myös oma Oktoberfest-tuoppi.
Hanassa 0,5 l. anniskeluhinta 5 e Panimoravintola Koulussa, Olutravintola Uudessa Apteekissa, Turku
oma olutarviontisi!

Hops, Panimoravintola Koulu, Turku

6,5 %-til. tummahko lager
Ruskeanpunainen, tummahko väri. Vähäinen, kestävä vaahto. Vahva maku, fenolinen, alkoholimaiset vivahteet ovat nousemaisillaan esille. Miellyttävästi lämmittävä jälkimaku. Humalan katkeruutta jää kaipaamaan. Aitoon Koulu-henkeen "henkilökohtaista opintosuunnitelmaa" merkitsevä Hops poistuu valikoimasta lokakuussa, mutta tulee taas takaisin vuonna 2005. 
Hanassa 0,4 l. anniskeluhinta 4,60 e Panimoravintola Koulussa, Turku
oma olutarviontisi!

Märzen, Panimoravintola Herman, Turku

4,8 %-t., kantavierre 12,5 p-%, tumma märzenlager
Väri on tummahko, kuparinruskea. Vaahto on keskinkertainen. Aromikkaan maltainen, makeahko tuoksu. Maku on voimakkaan täyteläinen, hedelmäinen, karamellimäinen, raikas. Jälkimakuna nousee katkeruus mukavasti vallitsevaksi.
Vuonna 1996 perustettu Panimoravintola Herman sijaitsee Turussa Aurajoen rannalla. Kahdesta kerroksesta ylempi (Panimoravintola Herman) on korkeatyylinen ruokailuravintola valkoisine pöytäliinoineen ja tärkättyine lautasliinoineen. Ala carte -annokset noin 21 e. Katutasossa on välitön pubi-lounasravintola Kalavarasto-baari, lounas 7,10 e. Herman on nimetty vuoden Ravintolaksi vuonna 2003. Ravintolassa myydään upeaa kirjaa "Vuoden Ravintola Herman 2003", joka sisältää reseptejä. Hinta 28 e. Märzen-olut on saanut hopeaa Helsingin Olutfestivaaleilla vuonna 1998. Hermanin toinen oma olut on vaalea Helles, 5,0 %-t./ 12,0 p-%. 
Hanassa (0,4 l) 4,50 e, Panimoravintola Herman, Turku
oma olutarviontisi!

Ch'ti Blance, Brasserie Castelain, Bénifontaine, Ranska

4,5 %, vaalea pintahiivaolut, suositus tarjoilulämpötilaksi 5 °C
Vaalean keltainen, kuin appelsiinilimonadi. Hyvin voimakas vitivalkoinen vaahto, joka jää pitsimäisenä kuviona lasin reunalle. Tuoksu on pirtsakan sitrushedelmäinen, tuo mieleen kynsilakan. Suodattamaton olut jättää pullon pohjalle vahvan hiivasedimentin. Maku on raikkaan virvoitusjuomamainen, hedelmäinen, mutta samalla myös kuiva. Jopa savua tupsahtaa esille. Voimakas, hieno jälkimaku on mausteinen, korianterimainen, pippurimainen. Vehnäoluen tyylisen käsityötuotten valmistaja on Yves Castelain. Panimo on toiminut vuodesta 1926. 
Pullo 0,25 l. Maahantuoja Heinon Tukku Oy.
oma olutarviontisi!

Ch'ti Brune, Brasserie Castelain, Bénifontaine, Ranska

6,4 %,tumma pintahiivaolut, suositus tarjoilulämpötilaksi 8-10 °C
Sysimusta väri. Kermainen, paksu vaahto. Tuoksu on paahtunut, palanut, syvän hedelmäinen. Maku on tuhti, hedelmäinen, karamellimäisen paahteinen. Varsinainen nautiskelijan löytö! Vuonna 1926 perustetun käsityöpanimon panimomestari on Yves Castelain
Pullo 0,25 l. Maahantuoja Heinon Tukku Oy.
oma olutarviontisi!

Oktober Fest, Slottskällans Bryggeri, Uppsala, Ruotsi

5,2 %, vaalea lager
Keltainen, lievästi punertava väri, vaalea. Hillittömästi kuohuva vaahto on valkoinen ja vahva. Tuoksussa hieno humalan aromi. Maku on maltainen ja hedelmäinen, voimakkaasti, tasapainoisesti ja hienosti humalan katkeroinen. Slottkällanin panimo on toiminut Uppsalassa vuodesta 1998. Etikettitekstin mukaan toiminnan vetäjien yhteinen nimittäjä on rakkaus olueen. He toivovat voivansa myös jakaa omaa intohimoaan samanhenkisten ihmisten kanssa: "Siksi rakkautemme on nykyisin myös pullotettu." Tämän ansiosta myös Suomeen on ollut mahdollsita saada tätä upeaa kausituotetta. 
Pullo 0,5 l. Anniskeluhinta 5 e. Maahantuojia mm. Olutravintola Pikkulintu, Hki ja Servaali Oy.
oma olutarviontisi!

Miezinis, UAB Birzu alus, Birzai, Liettua

5,0 %-til., vaalea lager
Vaalean keltainen väri. Valkoinen vaahto haihtuu nopeasti. Tuoksu on vetinen, hedelmäinen, makea. Maku on tuoreen heinän tapaan kirpaiseva, hedelmäinen. Oluen rakenne on vahva, omaperäinen, (maalais)traditionaalinen, mutta samalla jotenkin vaisu tai laimea. Suuhun jää miellyttävän janoinen jälkimaku: tätä pitää saada lisää! Oluen nimi tarkoittaa yksinkertaisesti "ohraolutta"- mistäpä muusta oikeaa perinteistä olutta tehdäänkään kuin ohramaltaista. Panimo on perustettu vuonna 1686 ja toimii Pohjois-Liettuan legendaarisella pienpanimoalueella, aivan kaupungin keskustassa. 
Pullo 0,33 l. Ei vakituista tuontia Suomeen. Syksyllä 2004 Miezinis alus on saatavilla Eikan kellari Pubissa Järvenpäässä
oma olutarviontisi!

Varpa Ekstra, Rigas Alus Daritava "Varpa", Riika (SIA Alus avots, Kekava), Latvia

5,5 %-til., kantavierre 15,0 p-%, vaalea lager
Loppukesällä 2004 perinteinen Riian panimo "Varpa" (tähkä) on ajautunut konkurssitilaan. Vuodesta 1865 toiminut kaupunkilaispanimo joutui joitakin vuosia sitten Riian naapurikaupungissa Kekavassa toimivan lisenssipanimon "Alus Avotsin" (olutlähde) omistukseen, mutta sekään ei siis ole voinut pelastaa vanhentuneen teknologian varassa toimivaa perinnepanimoa. Onneksi vielä jonkun aikaa Latvian kaupoista saattaa löytää Varpan mielenkiintoisen vanhanaikaisia tuotteita. Etiketit ja korkit ovat tietysti arvokkaita aarteita. 
Ekstra on väriltään vaalea, hieman punertava. Vaahto on keskinkertainen, mutta haihtuu nopeasti. Tuoksu on hedelmäisen makea. Maku on erittäin tuhdin maltainen, hieman tunkkainen. Diasetyylin vivahde merkinnee, että näyte on jo ehtinyt pilaantua. Varpan oluet valmistetaan perinteisen menetelmän mukaisesti, jossa kypsymisaika on 90 vuorokautta. 
Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen.
oma olutarviontisi!

Rigas Sieviškais, Rigas Alus Daritava "Varpa", Riika (SIA Alus avots, Kekava), Latvia

5,0 %-til., vaalea lager
"Riian erikoisoluen" väri on syvän keltainen. Runsas, valkoinen vaahto. Voimakas maltainen ja hedelmäinen, tuore tuoksu. Maku on makea, karamellimainen, lähes tahmea, raikas, heinämäinen. 
Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen
oma olutarviontisi!

Tervetes, A/S Agrofirma Tervete, Tervete, Dobele, Latvia

5,3 %, vaalea lager
Väri on vaalea, keltainen, samea. Vaahto on vitivalkoinen, runsas. Tuoksu on voimakas, syvän maltainen. Maku on runsas, maltainen, kirpeän hedelmäinen, aprikoosia, hieman makea. Jälkimaku miellyttävän hedelmäinen. Terveten maatila Dobelen alueella alle sata kilometriä Riiasta etelään on valtava hevossiittola ja maatila, josta myös panimo saa suuren osan raaka-aineistaan. Oluet valmistetaan saksalaisen puhtaussäännön mukaisesti. Eräs Latvian kiinnostavimmista panimoista. 
Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen.
oma olutarviontisi!

Piepalgas Sencu alus, SIA Piepalgas alus, Jaunpiepalga, Latvia

4,0 %, vaalea lager
Väri on kirkas keltainen, vaalea. Valkoinen, keskinkertainen vaahto. Syvä, lämmin, heinämäinen, hieno tuoksu. Maku on raikas, maltainen. Jälkimaku on hedelmäinen, savuinen. Harvoin näin mieto lager on makuvivahteiltaan yhtä monipuolinen. Oluen nimi "sencu" tarkoittaa "vanhaa", jopa ikivanhaa. Latvian panimot kunnioittavat vuosisataisia perinteitä ja "sencu" kuuluu useiden panimoiden tuotemerkkeihin. Keski-Latvian upean luonnon keskellä sijaitseva panimo saa raaka-aineensa - saksalaista humalaa lukuunottamatta - muutaman kymmenen kilometrin säteeltä luomutuottajilta. Piepalga erottuu myös erinomaisen hauskoilla, piirretyillä etiketeillään. Panimo on perustettu vuonna 1989 alunperin kolhoosin yhteyteen. Vuosi 2004 on siis 15-vuotisjuhlavuosi.
Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen
oma olutarviontisi!

Hartwall Oktoberfest, Oy Hartwall Ab, Helsinki, Lahden panimo (Scottish & Newcastle, Englanti)

4,5 %-t., kantavierre 12,0 p-%, väri 30 EBC, katkeroainepitoisuus 18 EBU, tummahko täysmaltainen märzen-tyyppinen pohjahiivaolut. 
Väri on punertavan kuparinruskea. Kohtuullinen, nopeasti häipyvä vaahto. Hieno, hedelmäinen, vaimea tuoksu. Täysmallasolut on valmistettu kuudesta erilaisesta maltaasta. Maku on tasapainoinen, miellyttävä, kuivahko, melkoisen laimea. Saksalaistyyppiset märzen-oktoberfest -kausioluet ovat varmaankin olleet Hartwallin panimomestareiden esimerkkeinä. Ja hienosti he ovat saattaneet kaikkien suomalaisten saataville mainion, raikkaan kausituotteen, joka kestää vertailun. Oktoberfest-kausioluelle ei "ole myönnetty" Hartwallin laatutaetta vahvistavaa ALH-sinettiä. Siitä huolimatta pullon kruunukorkki on ALH-korkki, mikä on melkoisen epäjohdonmukaista. 
Pullo 0,5 l, vähittäismyyntihinta 1,90 e
oma olutarviontisi!

Olvi Tumma, Oy Olvi Ab, Iisalmi 

4,3 t-%., kantavierre 11,5 p-%, suodattamaton täysmallasolut, tumma lager. Suositus tarjoilulämpötilaksi 9-17 ºC
Läpinäkymättömän musta väri, valoa vasten kuparinpunainen. Kermainen vaahto kestää hyvin jättäen kauniin pitsikuvion lasin reunoille. Tuoksu on paahteinen, lakritsainen ja lievästi karamellimäinen. Maku on paahteinen, kuiva, jopa tervanmakuinen. Helppo juotavuus. Miinuksena melkoisen olematon jälkimaku, mikä tietenkin helpottaa - ja nopeuttaa - oluen nauttimista. Olvin Tumma on ansainnut hyvän laadukkaan maineensa. Tuote tehdään erityisessä panimomestarin valvonnassa, käsityönä, pienehkö erä kerrallaan. Olut sopii hyvin kylmenevän syksyn tunnelmiin ja vaikkapa joulupöytään. Tumman nimi on vihdoin viimein parin vuoden asteittaisen projektin jälkeen saatu suomenkieliseen muotoon. Siis suositellaan maukkaan oluen ystäville. 
Pullo 0,5 l, vähittäismyyntihinta 1,65 e.
oma olutarviontisi!

Olvi Export, Olvi Oyj, Iisalmi

5,2 %-til., kantavierre 13,0 p-%, vaalea lager
Väri on vaalea, kirkkaan kellertävä. Vaahto vitivalkoinen ja hyvin kestävä. Tuoksu on miellyttävästi maltainen ja pehmeä. Maku on hyvin laimea, makeaan vivahtava maltaisuus nousee esille. Aromihumalaa on, mutta katkeruutta ei lainkaan. Sopii ruoka- ja janojuomaksi sekä saunaan keskiolutta hieman vahvempana vaihtoehtona. Olvin Exportilla on hieno historia, mm. kultamitali Amsterdamin festivaaleilta vuodelta 1981. 
Pullo (0,33 l) 1,24 e; (0,5 l) 1,80 e; tölkki (0,33 l) 1,56 e; (0,5 l) 2,25 e, Alkon vähittäismyyntihintoja
oma olutarviontisi!

Olvi Tuplapukki, Olvi Oyj, Iisalmi 

8,5 %-t., kantavierre 18 % Plato, katkeruus 26 EBU, väri 18 EBC, vaalea bock 
Vaalea, kuparinkeltainen väri. Tuoksu on voimakkaan maltainen ja hedelmäinen. Vitivalkoinen runsas vaahto, joka tosin haihtuu nopeasti jäljettömiin. Maku on makean maltainen, hedelmäinen, lievästi katkeroinen. Selvä alkoholimaisuus ei häiritse. Jälkimaku on lämmittävän alkoholimainen. Pukki- ja tuplapukki  (dubbelbock) on alunperin saksalainen lageroluttyyppi. Olvin Tuplapukki edustaa hienosti suomalaista erikoisoluiden valmistustaitoa. 
Pullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 1,54 e.
oma olutarviontisi!

Koff Extra Strong Beer, Oy Sinebrychoff, Kerava (Carlsberg Breweries AS, Tanska) 

7,5 %-til, kantavierre 16,1 p-%, vaalea lager
Kirkkaan keltainen väri. Mahtava valkoinen vaahto kohoaa upeaksi kukaksi tuopin päälle. Tuoksu on pehmeä, lievästi katkeroinen. Liian lämpimänä tuoksuun tulee alkoholimainen vivahde. Maku on reippaan tuhti ja maltainen, mutta samalla miellyttävän pehmeä. Oikeassa lämpötilassa sopivan kylmänä olut on selvästi makea, mutta lämpimänä makuun tulee alkoholimaisuutta mukaan. 
Tölkki 0,33 l. Vain ulkomaisessa myynnissä. 
oma olutarviontisi!

James, Koskipanimo Oy, Tampere

5,5 %-til., kantavierre 12,5 p-%, vaalea viskimallasolut 
Plevnan James - mallasviskiolut Finlaysonin kunniaksi!Suomen ensimmäinen viskimallasolut kunnioittaa nimellään tamperelaisen teollisuuden suurmiestä, skotlantilaissyntyistä James Finlaysonia ja valmistui vuoden 2004 keväällä panimoravintola Plevnan skottiviikoille. Valmistuksessa on käytetty pelkästään viskimallasta. Humalalajike on nugget. Maltaan kuivatuksessa on poltettu suomalaista turvetta joten oluen tuoksussa ja jälkimaussa tuntee savua ja turvetta savuisten skottilaisten mallasviskien tapaan. Jamesin väri on kirkas tummankeltainen. Vaahto on heikko. Maku on savuinen, lakritsainen. Savuaromi nousee hienosti jälkimaussa, jonka pituus ja kestävyys yllättää mukavasti. Juuri kun luulee, ettei jälkimakua tulekaan, savuinen maltaisuus nousee esille. Kaikki makuelementit ovat mukana hillityn tasapainoisesti. Hieno, tarkka käsityötuote on onnistunut hyvin. 
Hanassa 0,5 l. 5,80 e. Pääsääntöisesti Plevnassa, Tre; kesäkuussa 2004 Olutravintola Pikkulintu, Hki, syyskuussa 2004 kuukauden hanaolut HOK-Elannon Oluthuoneissa, Hki ja Espoo.
oma olutarviontisi!

Koff Draught, Oy Sinebrychoff Ab, Kerava (Carlsberg Breweries AS, Tanska)

4,5 %-til., kantavierre 10,0 % Plato, katkeroainepitoisuus 16 EBU, väri 11 EBC, vaalea lager 
Syksyn kausiolut juhlistaa Sinebrychoffin 185. vuosipäivää. Nikolai Sinebrychoff sai 13.10.1819 luvan oluenpanoon Helsingissä. Silloin Suomi oli juuri liitetty Venäjän keisarikuntaan 200 vuotta kestäneen Ruotsin herruuden jälkeen. Kausiolut liittyy kapakkaperinteeseen, sillä oluen pullottaminen on vasta runsaan sadan vuoden aikana kehittynyt pakkaustapa. Aikaisemmin olut oli yleensä hanatuote. Tätä tarkoittaa myös uutuuden hassu englanninkielinen nimi, jota suomalaisen on hankala lausua. 
Hanaolut - Koffin 185-vuotisjuhlavuoden tölkkiuutuus syksyllä 2004.Hanaoluen väri on vaalean keltainen, hyvällä tahdolla ns. puolitumma. Runsas, hieno valkoinen vaahto. Tuoksu on maltainen, vaimea. Maku on lievästi makea, maltainen, tasapainoinen, pehmeä. Olut on panimon mukaan "viimeistelty paahdetulla maltaalla", mikä lienee hienon pehmeyden lähde. Helppo, suuren yleisön makutottumuksia seuraileva olut. Tähän kausioluen makumaailmaan soisi Koffin pikku hiljaa siirtyvän peruslagereidensakin valmistuksessa. 
Hieno uusi kokeilu on Taideteollisen Korkeakoulun oppilaiden kilpailuttaminen tölkin suunnittelussa. Kisan voitti Leena Vainio, joka on korvannut perinteisen "koffinpunaisen" värinkin "kuninkaallisella" punasävyllä. Tölkki pyrkii kuvastamaan kaupunkilaista kapakkahenkisyyttä, mukulakivikatujen tunnelmaa. 
Koffin kausiolut tulee myyntiin syyskuun alussa ja on markkinoilla vuoden 2004 loppuun. 
Tölkki 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 2,35 e. 
oma olutarviontisi!

Roggenbier, Oy Hartwall Ab, Helsinki /Lahden panimo / S&N, Edinburgh, Englanti

4,5 %-t., kantavierre 10,7 p-%, väri 25 EBC, katkeroainepitoisuus 13 EBU, vaalea täysmaltainen pohjahiivaolut 
Hartwallin Roggenbier III-oluena v. 2003 alusta.Väri on vaalea, punertava. Kestävä hieno vaahto. Makeahko, karamellinen tuoksu. Suutuntuma on maltainen, hieman vetinen. Maku on tuhti, luonteikas, karamellimäinen, mutta ei (liian) makea. Tasapainoinen, hieno olut. Hartwallin panimomestarit kehittivät Roggenbierin alunperin Panimoliiton 100-vuotisjuhlaolueksi vuonna 2002 vahvana oluena. Sittemmin valmistettiin laajaa jakelukanavaa varten myös tämä miedompi versio, joka on nyt siis ainoa juhlavuoden erikoisoluista tuotantoon jäänyt olut. Erikoista on myös se, että Roggenbierin valmistuksessa käytetään mallastettua ruista (10 %), mikä saa olueen suomalaiskansallisen, sahtimaisen vivahteen. Sopii erinomaisestimmyös syksyn kausiolueksi. 
Pullo 0,5 l, vähittäismyyntihinta 1,95 e 
oma olutarviontisi!

The Hurriganes Lager Beer, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy, Laitila 

4,5 %, vaalea täysmallasolut, lager
Kirkas vaaleankeltainen väri. Vitivalkoinen, runsas vaahto, joka häviää tyystin melkoisen nopeasti. Piristävän reipas, hienoisesti humalan aromeja sisältävä tuoksu. Maku on maltainen, heinämäinen, laimeahko. Jälkimaussa nousee hieno humalan katkeruus ja sitrushedelmäinen sävy. Positiivinen yllätys. Laajoille piireille suunnattu olut, joka ei kuitenkaan tyydy helppoon ratkaisuun eli kaikille sopivaan mauttomuuteen. 
1970-luvun alussa perustetun, suoraa rokkia soittaneen bändin nimikko-olut on tietenkin rock 'n' roll -henkinen. Oman oluen on ideoinut Hurriganesin kitaristi Ile Kallio ja toteuttanut panimomestari Jani Vilpas. Panimon mukaan ensimmäisissä maistajaisissa Lounais-Suomen Laitilassa testiryhmässä muisteltiin lähinnä alkuperäistä Auraa, kun Hurriganes Lagerille etsittiin vertailukohteita. Olut on alkanut levitä  vähittäismyymäläverkostoon 29.07.04. 
Tölkki 0,5 l. vähittäismyyntihinta 2,30 e
oma olutarviontisi!

Vahva Kukko Pils IVA, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy, Laitila

5,5 %-t., vaalea täysmallasolut, pils 
Väri on vaalea, kullankeltainen. Syvä, voimakas humala etualalla tuoksussa. Vahva Kukko on kaikin puolin hieno versio yhden prosentin verran miedommasta Kukko Pilsistä. Maku on täyteläisen maltainen ja voimakas humala jälkimaussa viimeistelee tuoksusta lähtevän tasapainoisen kokonaisuuden. Humalointi tekee pils-tyyppisen oluen luonteen kuivaksi, mutta Vahvassa Kukossa on myös miellyttävä raikas hedelmäinen, lievästi siirappimainen vivahde. Valmistuksessa käytetään kotimaisia pilsnermaltaita ja saksalaista humalaa. Laitilan Wirvoitusjuomatehdas käy puhtaalla ylikansallisella tuulivoimalla. Vahva Kukko on Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan ensimmäinen vahva olut. Se on pakattu 0,33 litran kierrätyspulloon, jossa on helposti avattava repäisykorkki. 
Pullo 0,33 l. repäisykorkilla. Alkon vähittäismyyntihinta 1,39 e. 
oma olutarviontisi!

Stallhagen Pale Lager, Ålands Bryggeri AB, Ahvenanmaa

4,7 %-til., vaalea lager
Suomen uusin panimo toimii Ahvenanmaalla Stallhagenissa, Grelsbyn kartanon vieressä. Ålands Bryggeri perustettiin vuoden 2004 keväällä. Laitteet hankittiin Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalta, joka on myös Ahvenanmaan Panimon osakas (10 %). Ensimmäinen olut on myös pullotettu Laitilassa. 
Englannin kielen sana "pale" viittaa kalpean vaaleaan. Ahvenanmaalaislagerin väri onkin todella vaalean keltainen. Tuoksu on maltainen ja hedelmäinen. Maku on miellyttävästi katkeroinen, heinämäinen, kuiva. Kyllä tästä pakosta tulee mieleen Laitilan menestystuote, hieno Kukko Pils. Tai ehkä Hurriganes-lageruutuus on vieläkin lähempänä. 
Pullo 0,33 l. Myynnissä pääasiassa vain Ahvenanmaalla. 
oma olutarviontisi!

Finkbräu Hefe Weissbier, valmistuttaja Lidl Stiftung & Co KB, Neckarsulm, Saksa

4,7 %-til., vaalea vehnäolut
Samea vaaleankeltainen väri. Paksu, valkoinen vaahto. Maltainen, viljamainen, makeahko tuoksu. Maku on syvän hedelmäinen ja maltainen, makeahko. Tasapainoinen ja hieno vehnäolut. Lienee Suomen halvin vehnäherkku. 
Tölkki 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 1,49 e kauppaketju Lidl.
oma olutarviontisi!

Valge Nisuõlu-Weissbier, AS Saku õlletehas, Harju mk, Viro (BBH) 

5,2 %, suodattamaton, vaalea vehnäolut. Suositus tarjoilulämpötilaksi 4-8 °C. 
Saku vehnäolut valmistuu kesäksi 2004.Samea, vaaleankeltainen väri. Voimakas hedelmäinen tuoksu nousee nenään heti pulloa avatessa. Tuoksussa on sitrusta, banaania. Vaahto on erittäin runsas ja vitivalkoinen, tai kuten takaetiketti sanoo: lumenvalkoinen. Ja vaahto myös pysyy. Maku on hienostuneen raikas, hedelmäinen, monia makean vivahteita, joista yksikään ei nouse yli. Viron ensimmäinen vehnöolut ("nisuõlu") valmistetaan ohra-, vehnä- ja karamellimaltaista, humalasta, hiivasta ja vedestä. Tuloksena on onnistunut kesäinen janonsammuttaja, joka kelpaa myös maisteluun ja nautinnollisiin seurusteluhetkiin. Takaetiketissä opastetaan kuvien kanssa, miten vehnäolut nautitaan: olut kaadetaan kylmällä vedellä huuhdottuun pitkään lasiin reunaa pitkin, sitten pulloa pöyritetään hiivojen saamiseksi mukaan ja kaadetaan lasi täyteen. 
Pullo 0,5 l. Maahantuoja Relive Trading Oy. 
oma olutarviontisi!

Baltas, UAB Svyturys-Utenos alus, Utena, Liettua

5,2 %, suodattamaton vaalea vehnäolut 
Väri on samea vaaleankeltainen. Mahtava valkoinen vaahto kohoaa helposti yli äyräiden. Hedelmäinen, viljamainen tuoksu. Maku on heinämäinen, tuoreen raikas, yllättävänkin laimea, jopa kuiva. Jälkimaussa kohoaa hedelmäisyys ja vehnäoluen vankka luonne. BBH-konserniin vuodesta 2001 kuulunut Liettuan vanhin panimo Svyturys ("majakka") on toiminut Klaipedan rannikkokaupungissa vuodesta 1784. Valkoinen ("baltas") vehnäolut on ensimmäinen panimon erikoissarjassa "Svyturyksen perinneoluiden kokoelma". Baltas tuli markkinoille samanaikaisesti virolaisen BBH-panimon julkistaman Valge-vehnäoluen kanssa. Jopa etiketit ovat täysin samanlaiset. Yllättävää kyllä, mutta makumaailma on molemmilla oma. 
Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen
oma olutarviontisi!

Svyturio, UAB Svyturys-Utenos alus, Klaipeda, Liettua (Baltic Bevarages Holding Ltd, Helsinki, Suomi)

5,0 %-til., vaalea lager 
Erittäin hienon ja perinteikkään liettualaispanimon peruslager, majakkaolut (liettuan "svyturys" = "majakka", lue: "sviituuriis"). Haalean vaalean keltainen väri. Runsas, vitivalkoinen vaahto on kevyt ja pian haihtuva. Tuoksu on heikko ja laimea. Maku on laimea, jälkimaussa kohoaa aivan lievä aavistus humalan katkeruutta. Juotavuus on erittäin hyvä tässä raikkaassa oluessa. 
Pullo 0,5 l., ei tuontia Suomeen
oma olutarviontisi!

Pikkulintu IPA, Stadin Panimo Oy, Helsinki

5,2 %-t., katkeroainepitoisuus 75 EBU,  tummahko pintahiivaolut 
Olutravintola Pikkulintu Helsingin Puotilassa on valmistuttanut oman raikkaan kesäoluen. IPA (Indian Pale Ale) on rapeasti humaloitu, hienosti tuoksuva kesäinen yllätys. Väri on punertava. Maku on erittäin hienosti ja tasapainoisesti humalan katkeroittama. Kesän 2004 miellyttävin yllätys. 
Hanassa Olutravintola Pikkulinnussa (Hki) 0,5 l. anniskeluhinta 5 e. 
oma olutarviontisi!

Saimaa Luomuolut, Oxa Oy Saimaan Panimo, Lappeenranta

4,3 %-t., vaalea lager 
Saimaa - luomu-uutuus Lappeenrannasta kesällä 2004.Väri on syvän meripihkankeltainen, hieman punertava, kirkas. Runsas valkoinen vaahtokukka, joka häviää melko nopeasti ja jättää kauniin pitsikuvion lasin reunalle. Tuoksu on kukkainen, mehevä, lievästi katkeron aromia nousee esille. Suutuntuma on melko neutraali eli olut on helposti juotavaa, mutta ei kuitenkaan maultaan laimeaa alhaisesta alkoholipitoisuudesta huolimatta. Luomunautinnon kruunaa upean tasainen jälkimaku. Kukkamainen, hedelmäinen (taateli), lievästi savuinen, katkeron maukas pistävyys. Lappeenrannan meijeripanimolla on kokemusta luomuraaka-aineiden käytöstä. Saimaa jatkaa Linnoitus-luomuoluen linjoilla. Luomumaltaiden pehmeys ja tuhti viljaisuus on nyt saanut väistyä Saimaan kirkkauden ja terävän, lähes pilsmäisen humaloinnin tieltä. Valmistuksessa on käytetty luonnonmukaisesti viljeltyä ohra- ja ruismallasta, luomuhumalaa sekä hiivaa. Lisäaineena on happamuudensäätelyainetta. Saimaa on saanut valvotun luomutuotannon takaavan merkinnän. Panimo lahjoittaa olutpullon hinnasta yhden sentin Saimaan norpan suojelutyöhön Suomen Luonnonsuojeluliiton välityksellä.  Lue OLUTVERKON arvio Linnoituksesta v. 2001!
Pullo 0,33 l. Vähittäismyyntihinta 1,70 e. 
oma olutarviontisi!

Nokian Laivuri, Nokian Panimo Oy, Nokia

4,5 %-t., kantavierre 10,5 p-%, katkeroainepitoisuus 15 EBU, vaalea lager
Nokian Panimon Laivuri - täysmallasolutHyvin vaalea, kullankeltainen väri. Runsas puhtaanvalkoinen vaahto, joka häipyy nopeasti, mutta jättää hienon pitsikoristeen lasin reunaan. Tuoksu on maltainen. Maku on tasapainoinen, laimea, kevyt, helposti juotava. Erittäin taidokas humalan katkeruus nousee juuri sopivasti kruunaamaan makua. Aivan mainio tasapainoinen, kevyehkö, kesäinen olut. Laivuri on valmistettu ohramaltaista, hiivasta, humalasta ja vedestä - perinteiseen saksalaiseen tyyliin. Nokian Panimo Oy on perustettu syyskuussa vuonna 1991 ja oluen tuotanto alkoi 1993. Se toimi vuoden 2004 huhtikuuhun saakka nimellä Pirkanmaan Uusi Panimo PUP
Pullo 0,33 l, vähittäismyyntihinta 1,09 e. 
oma olutarviontisi!

Puhti, Lammin Sahti Oy, Lammi, valmistuspaikka Saimaan Panimo, Lappeenranta.

7,0 %-til., kantavierre 17,7 p-%, katkeroaineet 18,0 EBU, väri 37 EBC, tumma pintahiivaolut, bock
Lammin Sahdin Puhti - vahva olutuutuus v. 2003. Alkon valikoimaan kesällä 2004.Väri on kastanjanruskea, punertava, suodatettu kirkkaaksi. Vaahto vähäinen ja häviää kokonaan. Tuoksu on lakritsainen, hedelmäinen. Maku on paksu, raikkaan hedelmäinen, makeahko. Katajan aromi tuo ilman muuta mieleen sahdin ihastuttavan makumaailman. Siivilöinnissä käytetään katajanoksia, joista tarttuu mainio erityispiirre olueen. Valmistaja kutsuukin Puhtia katajaolueksi. Saimaan Panimossa panimomestari Pirkko Näätäsen käsissä valmistetun oluen resepti tulee valmistuttajalta, Lammin Sahti Oy:ltä. Puhti tuli markkinoille joulukuussa 2003 ja kesäkuun alkupuolelta vuonna 2004 se on kuulunut Alkon valikoimaan. 
Pullo 0,33 l. Alkon hinta 2,59 e. 
oma olutarviontisi!  -  vrt. myös OLUTVERKON ensiarvio joulukuulta 2003. 

Kesäolut, Panimoravintola Koulu, Turku

4,8 %-t., puolitumma ale
Punertavan ruskea väri. Niukka, vahva vaahto. Maltainen, makeahko tuoksu. Maku on maltaisen tuhti, lievästi makea. Humalan katkerot puraisevat hienosti jälkimaussa. Tasapainoinen, raikas, kesäinen olut. Koulun kausiolut valmistui toukokuussa 2004 Vasemmistoliiton kokoukseen, jolloin sen nimi oli Red Vas. 
Hanassa 0,4 l. anniskeluhinta 4,20 e (mm. Koulu ja Uusi Apteekki Turussa)
oma olutarviontisi!

Föri, Panimomiehet, Tuorlan panimo, Piikkiö 

4,5 %-t. vaalea
Väri on kullankeltainen, sameahko. Tuoksu on paksun maltainen. Maku on makea, pistävän katkeroinen, ruohomainen. Maussa on myös hieman lakritsan vivahteita. Raikkaan hedelmäinen, miellyttävä kokonaisuus. Tuorlan panimo toimii maatalousoppilaitoksen yhteydessä Piikkiössä, Turun naapurissa. 
Hanassa (0,4 l) 4,50 e, Puutorin Vessa, Turku 
oma olutarviontisi!
 


La Wambrechies, Distillerie de Genièvre Claeyssens, Wambrechies, Ranska

7,5 %-til., vaalea elävä olut, tarjoilulämpötilasuositus 6-12 °C 
Ranskalaisoluen viimeinen käyminen tapahtuu vasta pullossa. Väri on syvän keltainen, samea. Runsas valkoinen vaahto jättää kauniin pitsikuvioinnin lasin reunoille. Tuoksu on erittäin runsaan hedelmäinen, sitrusmainen, raikas. Maku on raikkaan hedelmäinen, viljamainen, lievä savuinen sivujuonne. 
Pullo 0,33. Alkon vähittäismyyntihinta 2,52 e.
oma olutarviontisi!

Biere de Miel, Brasserie Dupont, Tourpes, Belgia

8,0 %-t., hunajainen luomuolut
Väri samean keltainen. Tuoksu voimakkaan hedelmäinen. Maku on luonteeltaan voimakas, paksun hedelmäinen, raikas, hunajainen. Luomuleimat saanut belgialainen herkku on erinomaisen täyteläinen ja helposti juotava perinneolut. Tämän oluen nauttiminen on suorastaan juhlaa. Käyminen jatkuu pullossa, joka on suljettu shampanjakorkilla. 
Pullo 0,75 l. Anniskeluhinta 13 e.
oma olutarviontisi!

Cantillon Geuze Bio, Cantillon SPRL, Anderlecht, Bryssel, Belgia 

5,0 %-til., vaalea lambic
Väri on samean keltainen. Syvä, hedelmäinen tuoksu. Maku on kuiva, omenainen, aprikoosimainen. Suutuntuma on happamen omenainen. Vahva, hapan jälkimaku säilyy pitkään. Luomu-Geuze on sekoitettu 1-, 2- ja 3-vuotta kypsyneistä lambiceista Cantillonin pienpanimossa Brysselissä. 
Hanassa mm. Gallow's Bird, Espoo, One Pint Pub, Oluthuone Poirotti, Helsinki.
oma olutarviontisi!

125 Jubileum, AS Pärnu õlu, Pärnu, Viro

5,0 %-t., vaalea lager
Pärnu õlu 125 vuotta v. 2004 - juhlaolut JubileumErittäin runsas, vitivalkoinen vaahto. Väri on vaalea, kullankeltainen. Tuoksua ei juurikaan ero tu. Makuvivahteidenkin etsintä on melkoisen vaikeaa. Oluen hieman lämmettyä tulee esiin miellyttävän muhkea, pehmeä makeus. Laimea, helppo, tyylikäs, kansainvälinen. 
Vuonna 1879 perustetun Pärnun panimon 125-vuotisjuhlavuoden olut edustaa nykyaikaista, laadukasta, korkeatasoista, teollista oluenvalmistusta. Kuka vielä muistaa panimon kotikaupungin 750-vuotisjuhlavuoden (2001) kunniaksi valmistetun Perona õlun?! Voi että oluilla on eroa! 
Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen.
oma olutarviontisi!

Hell Hunt Hele, AS Saaremaa Õlletehas, Kuresaari, Viro

4,5 %-t., vaalea lager
Vaalean keltainen väri. Maltainen tuoksu. Maku on pehmeän maltainen, laimea, mutta ei vetinen. Jälkimaku on hieman makea, melkein hunajainen. Hell Hunt on Tallinnan vanhassa kaupungissa vuodesta 1993 alkaen toiminut olutravintola. Vuoden 2004 alusta pubin valikoimaan on kuulunut oma, Saarenmaan panimossa teetetty elävä hanaolut. Hell Huntin oluita kannattaa verrata puolen litran pulloihin pakattuihin Saarenmaan Oma õluun ja Tõmmu olueen. 
Hanassa Hell Hunt -pubissa Tallinnassa.
oma olutarviontisi!

Hell Hunt Tume, AS Saaremaa Õlletehas, Kuresaari, Viro

5,3 %-t., tumma lager
Punertavan ruskea väri. Raikas, maltainen tuoksu. Maku on karamellimaltainen, makeahko, mutta ei liian makea. Tallinnan keskustassa sijaitsevan Hell Hunt -pubin tunnuslause on "Onnelik inimene ei ole teisele hunt" / Onnellinen ihminen ei ole toiselle susi. 
Hanassa Hell Hunt -pubissa Tallinnassa. 
oma olutarviontisi!

Eurolager, valmistettu Saksassa, valmistuttaja Heba Trading AB, Ruotsi

5,2 %-t., vaalea lager 
Vaalean keltainen väri. Vaimea tuoksu, ehkä oikein etsimällä saa heinämäistä sävyä esille. Vaahto on valkoinen ja runsas, oikeastaan upea. Maku on epämiellyttävällä tavalla makea, melko voimakas alkoholimaisuus nousee pinnalle. Makeaa hedelmäisyyttä on myös jalkimaussa. Tämä "saksalainen lager" löytyi Systembolagetista Tukholmasta. Joku ruotsalainen firma on valmistuttanut sen ilmeisesti jossain panimossa Saksassa. Epämääräisyys valmistusalkuperässä lisää tämän eurooppalaisen yleisoluen epämiellyttävää kokonaisuutta. 
Tölkki 0,5 l. Ei tuontia Suomeen. 
oma olutarviontisi!

Hartwall Aura, Hartwall Oy, Lahti

4,5 %-t., kantavierre 10,5 p-%, katkeroainepitoisuus 19 EBU, väri 8 EBC, vaalea lager 
Turkulainen vuonna 1884 perustettu Auran Panimo -yhtiö myytiin Hartwallille vuonna 1971. Turkulainen Aura olut säilyi tuotannossa vielä vuoteen 1995, jolloin auralaisten 60-luvulla perustama panimo Kaarinassa lakkautettiin. Auran perinteinen panimorakennus, jonka Hartwall myi Turun kaupungille vuonna 1974, Linnankadun ja Aurajoen välillä on edelleen olemassa ja siinä toimii nykyisin ravintola. 
Hartwall tekee olutkulttuurihistoriaa! Vuosi 2004 on Auran Panimon perustamisen 120-vuotisjuhlavuosi, ja samalla myös Turun kaupungin perustamisesta tulee kuluneeksi 775 vuotta. Tasavuosien viettoa kunnioittamaan Hartwall on nyt tuonut Aura oluen uudelleen markkinoille. Toukokuun lopulla olutta saa lähinnä Turussa, mutta loppuvuoden aikana jakelu laajenee koko maahan. Valmistustapa perustuu vanhan Auran reseptiin, mutta nykyajan makutottumusten suuntaan kehiteltynä. Etiketissä lahtelaista Hartwall Auraa luonnehditaan sanoilla "Turun olut - Åbo öl". Toinen länsirannikon olut on kohonnut erityisen suosituksi Turun tienoolla, ja kipusi muutama vuosi sitten maamme suosituimmaksi keskiolueksi. Keravalais-porilainen Karhu (Sinebrychoff Oy)  on etiketissä edelleenkin "Porin olut". 
Hartwall Aura 2004:  Auran Panimo 120 v. Turun kaupunki 775 v.Hartwall Auran väri on kirkas keltainen, vaalea. Vaahto on runsas, vitivalkoinen, vaahtokukka kaunis, mutta laskeutuu nopeasti. Saazer-aromihumala tuntuu tuoksussa erinomaisesti. Maku on vaimeahkon maltainen, tuo mieleen kylmän kaivon. Helposti juotava, raikas olut. Kun oluen antaa lämmetä, maku ja luonne syvenevät sopivasti. Testiryhmässä oli mukana myös entisen Auran vakituisia nauttijoita. Humalan miellyttävästi puraisevaa katkeruutta Hartwall Aurasta jää kaipaamaan. 
Pullo 0,33 l, vähittäismyyntihinta 1,15 e, Alkossa 1,09 e, anniskeluhinta 3,30 e. 
oma olutarviontisi!

Mahtimikko, Panimoravintola Teerenpeli, Hki 

4,7 %-til., tumma stout
Paksu kermainen vaahto kohoaa hienosti laskettaessa olutta hitaasti hanasta. Täysin musta väri. Paahteinen, lakritsainen tuoksu. Maku on erittäin hienosti ja voimakkaasti paahtunut, karamellimäinen, kuiva. Jälkimaku on kuivan raikas, hedelmäinen. Mahtimikko on upea napakymppi! Helsinkiläinen panimoravintola Teerenpeli, olutmestarina Mikko Salmi, on valmistanut Mahtimikko stoutin Heinolan Reumasairaalan lääkärin juhlapäivää varten. Suuren olutyleisön iloksi tuotetta riittää normaalijakeluunkin. 
Hanassa 4,80 e / 0,4 l. Helsingin Teerenpelissä.
oma olutarviontisi!

Vauhtiveikko, Panimo & Tislaamo Teerenpeli, Lahti 

5,4 %-til., vaalea vehnäolut
Samean keltainen väri. Valkoinen paksu vaahto. Makean maltainen, viljainen tuoksu. Maku on raikas, viljamainen, makeahko, toffeeta ja - silkkaa banaania! Hienosti onnistunut keväinen kausiolut. Toukokuussa lahtelainen olutravintola viettää vehnäoluiden teemakuukautta. Vauhtiveikon ohella tarjolla on useita ulkomaisia vehnäoluita. 
Hanassa 5,60 e / 0,5 l. Lahden Teerenpelissä. 
oma olutarviontisi!

Sinebrychoff Kaura, Sinebrychoff Oy, Kerava (Carlsberg Breweries AS, Tanska)

4,5 til-%, kantavierre 11 % Pl, väri 10,5 EBC, katkeroainepitoisuus15 EBU, vaalea suodattamaton pohjahiivaolut, suositus nautintalämpötilaksi 8-12 astetta
Koffin hunajaolut Kaura v. 2004.Toukokuussa 2004 markkinoille tuleva Koffin erikoisolutuutuus on kaura-hunajaolut. Olut on syvän ja samean vaaleankeltainen, kuin hunajavesi. Vahva vaahto on valkoinen ja pysyvä. Tuoksu on voimakkaan hunajainen. Maku on hienosti maltainen ja selvästi hunajan sävyttämä. Jälkimaku on lyhyehkö, hiukan makea. Oikeassa, melko viileässä tarjoilulämpötilassa olut on myös raikas ja pirteä. Suodattamattomuuden takia Kaurassa on suolistolle tarpeellista liukoista kuitua, betaglukaania, enemmän kuin oluessa yleensä. Kauraa on käytetty esimerkiksi sahdinvalmistuksessa aikaisemminkin. Luostaripanimoiden oluissa käytettiin kauraa jo tuhat vuotta sitten. Hunaja on erikoisoluiden maustajana nykyisin melko suosittukin. 
Pullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 1,90 e.
oma olutarviontisi!

4.1, Sinebrychoff Oy, Kerava (Carlsberg Breweries AS, Tanska)

Koffin Täyteläinen Kevyt Olut v. 2004.4,1 t-%, kantavierre 10,0 p-%,;vaalea pohjahiivaolut 
Väri on vaalean keltainen. Runsas valkoinen vaahto kestää lyhyen hetken. Mieto maltainen tuoksu. Maku on laimea, pehmeä, raikas. Jälkimakuun nousee jonkin verran miellyttävää katkeruutta. Koffin toukokuisen uutuusoluen erikoisuus on keveys: kaloreita on vain 30 kcal desilitraa kohden. Oluen koko nimikin kuuluu: "4.1 Täyteläinen Kevyt Olut". Tuotannossa on ollut jo vuodesta 1982 Light Beer -niminen 4,1-prosenttinen kevytolut, joka nyt siis poistuu uutuuden tieltä. 
Pullo 0,33 l. Vähittäismyyntihinta 1,10 e.
oma olutarviontisi!

Mee õlu, AS Pärnu õlu, Pärnu, Viro

5,0 %-t., vaalea lager
Mee - Pärnun panimon virolainen hunajaolut.Pärnun panimon hunajaolut on todella hunajainen tuote. Mehiläisten tuottama luonnon luomutuote nousee miellyttävän voimakkaana esille jo tuoksussa. Väri on kirkkaan kullankeltainen. Valkoinen vaahto pysyy tyydyttävästi. Maku on selvästi hunajainen, mutta ei liian makea, ei siirappimainen.
Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen. (Vähittäismyynnissä Eikan Kellari Pubissa loppukeväällä 2004.)
oma olutarviontisi!

Baltika original tjomnoje No 4, Pivovarennaja Kompanija Baltika, Pietari, Venäjä

5,6 %-t, tumma lager 
Ruskean punainen väri. Tuoksu on paahteinen, melkein savuinen. Paahteinen, karamellimaltainen, mutta kuiva maku. Onnistunut hienovarainen humalointi tuo jälkimakuun sopivasti, mukavasti pistävää katkeroisuutta. Pietarilainen, vuonna 1990 perustettu Baltika on Euroopan suurimpia panimoyhtiöitä. Se kuuluu Hartwallin ja Carlsbergin puoliksi omistamaan Baltic Beverages Holding -konserniin, jonka pääkonttori edelleen toimii Suomessa. 
Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen. (Vähittäismyynnissä Eikan Kellari Pubissa loppukeväällä 2004.)
oma olutarviontisi!

(Liivu gaishais) Livu gaisais, SIA Grigis un Co - Livu alus daritava, Liepaja, Latvia

5,2 %-t., vaalea lager
Vaalea "liiviläisten olut" on kirkkaankeltaista, runsasvaahtoista ja tuoksuu sopusuhtaisesti maltaiselta. Maku on melko mieto, vaikka meikäläisittäin vaalea Liivu onkin vahvaa olutta. 
Muovipullo 1 l. Ei tuontia Suomeen. (Pullo 0,5 l. Vähittäismyynnissä Eikan Kellari Pubissa keväällä 2004.)
oma olutarviontisi!

(Liivu tumshais) Livu tumsais, SIA Grigis un Co - Livu alus daritava, Liepaja, Latvia

5,5 %-t., tumma lager
Liepajasta, Latvian länsirannikolta tulee tämä mielenkiintoinen, tumma "liiviläisten olut". Kuparinruskea väri, makea tuoksu. Makea, hedelmäinen, täyteläinen maku. Vuonna 2000 aloittanut liiviläispanimo ("Livu alus daritava") valmistaa oluensa ikivanhan tradition mukaisesti. Mielenkiintoinen suomalais-ugrilainen erikoisuus. 
Muovipullo 1 l. Ei tuontia Suomeen. 
oma olutarviontisi!

Rainbow Vaalea Lager Olut, valmistettu Suomessa, myyjä Inex Partners Oy, Hki

Osuuskauppojen halpisolut v. 2004.4,3 %-til., vaalea lager 
Uusin halpisolut on sijoitettu osuuskauppaliikkeiden (SOK, Tradeka) yhteisen bulkkituotemerkin Rainbown alle. Varsinaista valmistajaa ei paljasteta ja saattaa olla, että niitä onkin useampia. Joka tapauksessa vihreän ruskea etiketti on halpisoluiden paras. Rainbow ("Sateenkaari") Olut ei mitenkään poikkea vastaavista aikaisemmista tuotteista. Ei myöskään pahalla. Väri on kullankeltainen. Vaahtoa ei muodostu nimeksikään. Makua ei ole, eikä jälkeenkään jää mitään. Täysin luonteeton olut. Valmistuksessa on käytetty maltaiden ja humalan lisäksi ohratärkkelystä. 
Pullo 0,33 l. Vähittäismyyntihinta 0,89 e.
oma olutarviontisi!

Gouden Carolus Classic, Brouwerij / Brasserie Het Ancker, Mechelen, Belgia 

8,5 %-t., tumma pintahiivaolut, ale. Suositus tarjoilulämmöksi 9-12 ºC
HBF04 vahvojen pintahiivaoluiden kärkikolmikko, keskellä Vuoden Olut. © Kuva J.T. Laakso.Helsingin olutfestivaalin 2004 Vuoden Olueksi nimettiin englantilaisen olutkirjailijan Michael Jacksonin johtamassa kansainvälisessä raadissa laadukas ja perinteikäs Gouden Carolus Classic. Punertavan ruskea, meripihkan värinen. Runsas vaahto. Tuoksu raikkaan hedelmäinen, banaanimainen. Maku on makeaan vivahtava, hedelmäinen, täyteläinen. Ruhtinaallisen hieno jälkimaku nousee ja kehittyy tuoreesti, raikkaasti, vivahteikkaasti. Luonnon puhtaista materiaaleista huolellisesti valmistettu yksilöllinen ale. Sopii mainiosti nautittavaksi myös suklaan kanssa. Het Anker -panimon historia ulottuu peräti vuoteen 1349. Nykymuodossaankin perustamisvuosi on 1873. Tuoreelta ja virkistävältä maistuva olut on panimomerkintöjen mukaan kunnossa peräti 3 vuotta. Oluen nimen ("kultainen Kaarle") alkuperä on Burgundin herttua, saksalais-roomalainen keisari Kaarle V (1506-56). 
Pullo 0,33 l., anniskeluhinta 6 e. Maahantuoja Servaali Oy.
oma olutarviontisi!

Gouden Carolus Triple, Brouwerij / Brasserie Het Ancker, Mechelen, Belgia 

9,0 %-t., tumma pintahiivaolut. Suositus tarjoilulämmöksi 6-9 ºC.
Helsingin olutfestivaalin HBF 2004:n olutkilpailun vahvojen pintahiivaoluiden sarjan kakkonen heti saman panimon Gouden Carolus Classicin jälkeen. Väri on kullankeltainen, samea. Valkoinen, kestavä vaahto on erittäin runsas. Tuoksu on raikas, hedelmäinen, hieman sikunainen. Maku on raikkaan rapea, maltainen, heinämäinen vivahde ja alkoholimaisuus tulee jonkin verran esiin. Oluen loppukäyminen tapahtuu pullossa. 
Pullo 0,33 l., anniskeluhinta 6 e. Maahantuoja Servaali Oy
oma olutarviontisi!

Old Engine Oil, Harviestoun Brewery, Dollar, Skotlanti, Englanti

6,0 %-til., katkeroainepitoisuus 40 EBU, väri 100,0 EBC, tumma ale
Öljyä rattaisiin, "vanhaa moottoriöljyä"! Väri on lähes musta. Tuoksu paahteinen. Maku on kuiva, mutta samalla suklainen, palanut. Upea humalan katkeruus kruunaa koko öljyämisen! Valmistusperinne ulottuu vanhaan kelttiläiseen reseptiin. Raaka-aineina on vaaleita maltaita, kauramaltaita, paahdettua ohraa ja humalavalikoimassa Goldings, Fuggles ja Galena. Laadultaan arvostetun panimon on perustanut Ken Brooker vuonna 1984. Harviestounin "Bitter & Twisted" nimitettiin Englannin Vuoden Olueksi 2003 GBBF:ssä. Ja Old Engine Oil kipusi vahvojen pintahiivaoluiden kolmoseksi Helsingin HBF:ssä 2004. 
* Tuotteen hintakehitys: Old Engine Oil tuli Suomessa Alkon valikoimaan alkukesällä 2002, jolloin 0,33 litran pullon hinta oli 2,88 e. Vuoden aikana hinta nousi 2,93 euroon, +1,74 %. 1.3.2004 veronalennus romahdutti pullon hinnan 2,75 euroon. Eduskunnan päättämän valmisteveron alennuksen (-32 %) vaikutus oli 18 snt, siis  -6,1 %. 
Pullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 2,75 e. Maahantuoja Diamond Beer Brewing Company. 
oma olutarviontisi!

Cantillon tyrnilambic - Baie d'Argousier lambic, valmistuttaja One Pint Pub, Helsinki, Suomi, valmistaja Cantillon SPRL, Anderlecht, Bryssel, Belgia

Tyrnilambic - One Pint Pubin Belgiassa valmistuttama. © Kuva J.T. Laakso.5,0 %-til., vaalea lambic 
Helsinkiläisen One Pint Pubin ravintoloitsija Markku Korhonen on valmistuttanut 250 pullon erän (alle 100 litraa) lambic-tyylistä tyrnimarjaolutta, Baie d'Argousier (5,0 %). Olut on kypsynyt vuodesta 2001 pienessä brysseliläisessä käsityöpanimo Cantillonissa, jonka vuosituotanto on vain 0,9 miljoonaa litraa. Ilmassa leijuvista hiivoista käymisensä aloittava lambic-perinneolut on maustettu suomalaisilla luomutuotetuilla tyrnimarjoilla, joita on liotettu kypsyvässä oluessa kolme kuukautta. Olut on vaaleahko, punertava. Tuoksu on selvästi runsas ja marjaisa. Tyrnin aromi tuntuu maussa vallitsevana. Tällainen oluterikoisuus on erittäin hieno olutkulttuuria edistavä teko. 250 pulloa on numeroitu ja Helsingin olutfestivaalin jälkeen niitä saa One Pint Pubista. 
Suomen länsirannikolla Porissa toimiva panimoravintola Beer Hunters on jo useiden vuosien ajan valmistanut tyrniolutta. Myös Hartwallin Tornion panimon vuonna 2003 valmistama Lapin Kullan lakalla maustettu Juhlaolut palaa mieleen. Perinteinen belgialainen lambic on kuitenkin oluttyyppinä aivan eri asia kuin nämä marjaisat suomalaisoluet. 
Pullo 0,375 l, anniskeluhinta 10,00 e, rajoitettu erä One Pint Pub, Ruoholahti, Hki
oma olutarviontisi!

Pääsiäisolut, Sinebrychoff Oy, Kerava (Carlsberg Breweries AS, Tanska)

8,0 t-%, kantavierre 17,2 p-%, väri 45,4 EBC, katkeroainepitoisuus 28 EBU; tumma pohjahiivaolut 
Koffin Pääsiäisolut, kausiherkku vuodesta 1998.Väri on tumma, kuparinpunainen. Vaahto paksu ja kestävä. Tuoksu on raikkaan makea. Maku on hienosti runsaan rapeasti humaloitu, katkera, mutta samalla karamellimäinen  ja suklainen, täyteläinen ja tasapainoinen. Koffin hieno vahva Pääsiäisolut tuntuu paranevan vuosi vuodelta, jos suinkin mahdollista. Kausiolutta on valmistettu vuodesta 1998. Tänä vuonna tehtiin vain vahva 8-prosenttinen olut. Päivittäistavarakauppaan panimo on valmistanut erän Pääsiäis-Velvet -monipakkauksia tölkissä. Samettinen 4,7-prosenttinen Velvet on myös erinomainen vaihtoehto pääsiäispöytään! Pääsiäisoluen parasta ennen -päiväys on vuoden päässä valmistumisesta. Tähän saakka suomalaispanimoiden keskinäisen sopimuksen mukaisesti on käytetty kuuden kuukauden säilyvyystakuuta. Sekin tuntuu nyt muuttuvan?!
Pääsiäisoluen hintakehitys: Vuosi sitten Alkon hinta oli 2,52 e eli nyt - 32 %:n valmisteveroalennuksen jälkeen - hinta on 49 senttiä (-19,4 %) edullisempi. Kuluttajahintoihin ounasteltu noin -15 %:n alennus näkyy ainakin jossain! 
Pullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 2,03 e.
oma olutarviontisi!

Ruuti IVA, Olvi Oyj, Iisalmi

5,0 %-til., vaalea lager 
Olvin Ruuti myös vahvana v. 2004.Väri on vaalean keltainen, kirkas. Kohtalainen vitivalkoinen vaahto. Laimea, olematon tuoksu. Maku on raikkaan maltainen kääntyen lievästi vetiseksi. Mieto humalointi kirvahtaa jälkimaussa äkkiseltään. Laimea, neutraali kokonaisuus. Keskiolutvahvuinen Ruuti (4,3 %) oli Olvin panos halpisolutmarkkinoille. Nyt siis tätä (neutraalia, halpahintaista) ajatusta laajennetaan vahvempien oluiden alueelle. Ruudin hinta Alkossa nyt valmisteverouudistuksen jälkeen vastaa aikaisempaa keskioluen hintatasoa päivittäistavarakaupassa. Nyt kuitenkin vieressä hyllyllä ovat esimerkiksi Urho (5,5 %) 1,21 e tai Koff IVA (5,2 %) 1,21 e. 
Pullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 1,15 e. 
oma olutarviontisi!

Hippaheikki ale, Panimoravintola Teerenpeli, Helsinki

4,65 %-t., tummahko suodattamaton ale
Hippaheikki ale - Teereenpelin ensimmäinen keitto Helsingissä 12.3.2004.Väri on tummahko, punertava, samea. Vaimea tuoksu on syvä, maltainen. Maku on raikas, hedelmäinen, mieto. Hyvin tasapainoinen, helposti juotava englantilaistyyppinen ale.  Hippaheikki ale on Helsingin Teerenpelin ensimmäinen oma olut, joka valmistui tänään 12.03.2004. 
Teerenpeli on Helsingin ydinkeskustan ainoa panimoravintola. Lähistöllä toimivat myös Ravintolakoulu Perhon panimo ja Suomenlinnan Panimo. Sörnäisissä toimivalla Stadin Panimolla ei ole omaa ravintolaa, mutta sen tuotteita on tarjolla usein olutravintoloissa myös keskustassa. 
Hanassa 0,4 l. Teerenpeli-ravintolat Lahti, Tre ja Hki. Anniskeluhinta 4,80 e. 
oma olutarviontisi!

10-vuotisjuhla ale, Panimo&Tislaamo Teerenpeli, Lahti

5,5 %-t., tummahko ale
Väri ruskea, samea. Tuoksu maltainen. Maku on hedelmäisen raikasta sitrusta yhdistettynä paahtuneen lakritsan kuivahkoon makuun. Hieno yhdistelmä! Anssi ja Marianne Pyysing perustivat Teerenpelin vuonna 1994 Lahden Vapaudenkadulle, jossa 10-vuotisjuhlat pidettiin karkauspäivänä 29.02.2004. Panimon toiminta on siirretty Rautatienkadulle Panimo&Tislaamo Teerenpeliin, joka sijaitsee Ravintola Taivaanrannan kellarissa. 
Hanassa 0,4 l. Teerenpeli-ravintolat Lahti, Tre ja Hki. Anniskeluhinta 4,80 e.
oma olutarviontisi!

Thors Øl, Oy Hartwall Ab, Hki, Lahden panimo (S&N, Englanti)

4,5 %-t., kantavierre 10,3 p-%, väri 8 EBC, katkeroainepitoisuus 12 EBU, vaalea lager

Hartwallin hunajainen viikinkiolut markkinoille maaliskuussa 2004.Vaalean keltainen väri, nopea valkoinen vaahto. Tuoksu on selvästi miellyttävän hunajainen. Maussa on ehdottomasti hyvää - ja parasta - selkeästi esille tuleva hunajan aromi. Jälkimaku onkin sitten jo vetinen. Vaalea pilsnermallas ja heikko katkerohumalointi ovat taustatekijöitä, jotka tasoittavat hunajaisen oluen helposti juotavaksi, miellyttäväksi kokonaisuudeksi. 
Hartwallin ALH-olutperheessä on nyt viikinkiolut Thorsin jälkeen viisi erilaista tuotetta: Classic, Dark Lager, Spalter Pils ja Roggenbier. Kaikki ovat saatavilla enää keskiolutvahvuisina. August Ludwig Hartwallin sinettillä erottuva olutperhe on kotimaisen suurpanimon hieno panos suomalaisen olutkulttuurin kehittämiseen. 
Hunajaoluiden niukassa valikoimassa Thors Øl -viikinkiolut pärjää hyvin. Se on miellyttävämpi kuin jostain syystä omituinen englantilainen luomolut Fuller's Honey Dew (5,0 %), samaa luokkaa St. Peter'sin Honey Porterin (5,1 %) kanssa, mutta jää tietysti kauaksi (eri tyyppisen) belgialaisen Barbar Winter Bokin (8,0 %) ainutlaatuisesta mausta. Myös venäläisen Baltikan (BBH) Baltika Medovoje (7,6 %) hunajaolut kiilaa vahvalla maullaan selvästi ohi. - Tuotetta ei saa Suomesta, mutta Virossa sekin herkku on yleinen, puolentoista litran muovipakkauksessa. 
Norjankielinen  Thors Øl -nimi viittaa muinaisen pohjoismaisen taruston ukkosenjumalaan Toriin (Tor-ukko). Etiketin norjankielisen tekstin mukaan olut tulee "Valhalla-panimosta"! 
Pullo 0,5 l, vähittäismyyntihinta 1,84 e
oma olutarviontisi!

Palm speciale, Brasserie Palm s.a., Steenhuffel, Belgia 

5,2 %-til., tumma pintahiivaolut
Palm Speciale Belgiasta - jo vuodesta 1747, Suomessa vuodesta 2004.Yrttiolutta, saako olla! Punertava väri. Hedelmäinen tuoksu. Maku on pehmeä, monipuolisen yrttinen, kuin parhaissa balsameissa. Silti Palm on selvästi olutta, käsityönä tehtyä pintahiivaolutta. Näin pullossa - ja Belgiassa. Suomessa testattu hanaversio on ylläkuvattuun verrattuna selvästi miedompi ja laimeampi kokonaisuus, juotavuudeltaan helpompi. Panimon perinne on siirtynyt isältä pojalle jo yli 250 vuotta, vuodesta 1747. 
Palm speciale on HOK-Elannon OlutHuoneiden kuukauden hanaolut maaliskuussa 2004. Ensi kertaa saatavana Suomessa. 
Hanassa 0,5 l, anniskeluhinta 5,60 e 
oma olutarviontisi!

Guinness Draught, Guinness UDV Ireland, St. James Gate, Dublin, Irlanti

4,2 %-t., kantavierre 9,8 p-%, katkeroainepitoisuus 45 EBU, väri 120 EBC, tumma stout
Guinness stout - suoraan pullon suusta!Ikivanha irlantilaisstout Guinness on perinteisen tynnyripakkauksen ja tölkin ohella saatavissa maaliskuulta alkaen 0,33 litran pullossa! Tavoitteena on tehdä hitaalla laskemisella upeaa vaahtokukkaa muodostavasta hanastoutista nopeasti ja helposti suoraan pullonsuusta juotava olut. Uutuuden salaisuus on Raketti Widget –kapseli, joka alkaa pyöriä avatussa pullossa ja muodostaa Guinnessiin kuuluvan perinteisen aromin. Ja - yllätys, yllätys! Se toimii! Guinness Draught (4,2 %) on upean makuinen, paahteinen, täyteläinen. Maku viihdyttää erittäin pitkään nautinnon jälkeen. Onnistunut uutuus! Irlannin pääkaupungissa Dublinissa toimiva panimo on perustettu vuonna 1759. 
Pullo 0,33 l. Ravintolamyynnissä 4,50 e. Maahantuoja Sinebrychoff Oy. 
oma olutarviontisi!

Suomenlinnan Panimon Helsinki Portteri.Helsinki Portteri, Suomenlinnan Panimo Oy, Hki

5,6 %, tumma portteri
Sysimusta väri, vähäinen kahvinruskea vaahto. Raikas, hedelmäinen tuoksu. Lievästi paahteinen, rapean hedelmäinen maku. Jälkimaku kruunaa upean makuelämyksen. 
Hanassa Suomenlinnan Rantakasarmilla ja mm.  Paino  Baarissa, 0,5 l anniskeluhinta 5,50 e. 
oma olutarviontisi!

Viaporin Talviolut, Suomenlinnan Panimo Oy, Hki

5,0 %, tumma kausiolut
Kuparinruskea, punertava väri. Niukka vaahto. Vähäinen tuoksu. Rapean raikas sitrushedelmäinen maku. Elävää raikkautta, joka tuo mieleen upeimmat englantilaiset real ale -oluet. 
Hanassa Suomenlinnan Rantakasarmilla ja mm. Kolme Kruunua -ravintolassa, 0,5 l anniskeluhinta 4,80 e. 
oma olutarviontisi!

Juhla-Ale, Savonniemen Oluttehdas Oy, Savonlinna

5,2 %-til., 13,5 p-%, katkeroaineet 27 EBU, väri 50 EBC, tumma brown ale, pintahiivaolut 
Suomen Olutseura 15 vuotta v. 2004, Juhla-Ale Savonlinnasta.Suomen Olutseuran 15. juhlavuoden kunniaksi valmistettu erikoisolut saa nimen yleisöäänestyksessä Tampereen Tummien Oluiden Torilla tammikuussa 2004. Olut on amerikkalaistyylinen pintahiivaolut, jonka leimaa-antavat humalalajikkeet ovat Amarillo ja englantilainen Fuggle. Ensiesittelyssä Tampereella 22.1. olut oli harmahtavan samea, tummanruskea, hyvin vaahtoava ja vaikuttavasti humalalta tuoksuva. Maku on oivallinen yhdistelmä hedelmäistä, karamellimäistä maltaisuutta ja tyylikkäisen amerikkalaisoluiden katkeruutta. Kuivahko maku jopa yllättää laimeudellaan, lähes vetisyydellä, mutta juotavuus on todella helppo. Maltaina on käytetty kotimaisia pilsner-, ruskea- ja karamellimallasta sekä englantilaista suklaamallasta. Huvilan panimo käyttää oluissaan lontoolaista pintahiivaa. Osa Juhla-ale-eristä tehdään real alena, joka kuivahumaloidaan Amarillo-humalalla. 
Hanassa olutravintoloissa. 
oma olutarviontisi!

Tähti, Koskipanimo Oy, Plevna, Tampere 

Plevnan uutuus Tähti valmistui 15.01.2004III: 4,7 %-til.; IV: 5,2 %-til., vaalea pohjahiivaolut
Kirkkaan keltainen, vaalea väri. Vaahto on vitivalkoinen ja kohtalainen. Tuoksussa miellyttävä katkeroinen vivahde. Maku on rapean humalainen ja pehmeä maltaisuus leviää mukavan hedelmäisesti suun makuaisteihin. Plevnan panimo sai vuoden 2002 lopulla Sinebrychoffilta oikeuden valmistaa perinteistä tamperelaisolutta Amiraalia. Lupa kuitenkin päättyi vuoden kuluttua ja Tähti-uutuus paikkaa selvästi tätä aukkoa. Vahvemman Tähden maku on selvästi tuhdimpi ja katkeroisempi kuin keskioluen. "Tähti", kuten "Amiraalikin" olivat tamperelaisen Pyynikin panimon tunnettuja ja suosittuja merkkejä. 
Hanassa useissa tamperelaisissa olutravintoloissa, ajoittain muuallakin Suomessa. 
oma olutarviontisi!

Amiraali III, Oy Sinebrychoff Ab, Kerava (Carlsberg Breweries As, Tanska) 

Amiraali Nelson - Koffin halpaolutuutuus tammikuussa 2004.4,3 %-t., vaalea lager 
Erittäin vaalea väri. Vaahtoaa runsaasti ja myös melko kestävästi. Komeimpia vaahtokukkia suomalaisoluiden keskuudessa. Tuoksu lievästi, mutta tuntuvasti katkeroinen. Maku on tasaisen vaatimaton niin maltaisen täyteläisyyden kuin humalaisen katkeruudenkin puolesta. Ei kuitenkaan vetinen. Pyynikin vanhan Amiraalin hieno humalointi on tässä amiraali Horatio Nelsonia (1758-1805) kunnioittavassa halpaoluessa unohdettu kokonaan. Amiraali oli hyvin arvostettu olut, jota tamperelainen Pyynikki Oy valmisti vuosina 1970-92. Sinebrychoff osti panimon ja sulki sen pian. Sinebrychoff Oy antoi marraskuussa 2002 tamperelaiselle Koskipanimo Oy:lle oikeuden valmistaa Amiraali-merkkisiä oluita: Nelson (5,6 %) ja Togo (4,7 %). Näitä Plevnan Amiraaleja on valmistettu ainoastaan hanatuotteina.
Pullo 0,33 l. Vähittäismyyntihinta 0,99 e. 
oma olutarviontisi!

Lapin Kulta Ice, Oy Hartwall Ab, Tornion panimo (Scottish & Newcastle, Englanti)

Lapin Kulta Ice - uutuus tammikuusta 2004 alkaen.4,6 %-t., kantavierre 10,2 p-%, katkeroaineet 16,0 EBU, väri 6 EBC, vaalea lager 
Väri on hyvin vaalean keltainen. Vaahtoaa lasiin kaadettaessa hyvin, mutta vaahto häviää saman tien. Tuoksua ei ole. Raikas, pehmeä olut ei juuri maistu miltään. Hartwallin Tornion panimon käyttämän hiivan ansiosta myös "Ice" on selvästi Lapin Kulta -perheen jäsen. Humalan katkeruus kyllä erottuu, mutta sitä pitää osata erityisesti kaivata. Mieleen tulee jopa raikas virolainen kesäolut Saku Hele, jossa tosin humalointi myös maistuu ja pysyy. Lapin Kulta Ice on saanut nimensä amerikkalaisilta esikuviltaan Bud Ice ja Miller Lite Ice ja nimi tarkoittaa "jäätä". Jääolut on alunperin Saksassa kehittynyt hyvin vahva olut, Eisbock. Valmistusprosessin yhteydessä olut jäähdytetään lyhyeksi ajaksi alle nollaan asteeseen. Syntyneet jääkiteet poistetaan. Lapin Kulta Ice valmistetaan tavallisesta Lapin Kullan keskioluesta, joka jäähdytetään -3 tai jopa -7 Cº:een. Normaalistikin stabilointivaiheessa lämpö laskee -1 Cº:een. Prosessissa alkoholipitoisuus nousee 0,1 %. Olut suositellaan nautittavaksi hyvin kylmänä, jopa vain muutaman asteen lämpöisenä. "Lapin Kulta Ice - pakkasen puolelta!" panimo mainostaa tammipakkasten keskellä. 
Pullo 0,33 l. Vähittäismyyntihinta 1,35 e. 
oma olutarviontisi!

Woima, Saimaan Panimo Oy, Lappeenranta 

5,1 %-til., tumma lager
Mustanruskea, olemattomasti vaahtoava vahva, tumma lagerolut. Paahteinen, lakritsainen, leipämäinen tuoksu. Lievästi hedelmäinen, ruisleipämäinen maku. Kuiva, tervamainen, kohottava jälkimaku. Raikas, tsekkiläistyylinen tumma herkku. Kuukauden hanaoluena HOK-Elannon OlutHuoneissa Helsingissä ja Vantaalla tammikuussa 2004.
Pullo 0,33 l., vähittäismyyntihinta 1,50 e, anniskeluhinta 3,50 e; hanassa 0,5 l 6 e. 
oma olutarviontisi!

Kukko Pils, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy, Laitila

Laitilan Wirvoitusjuomatehdas: Kukko pils keksittiin v. 2002, myös pulloon kesällä 2003.Laitilan Kukko pils - täysmallasolut, vuodesta 2001.4,5 %-t., kantavierre 11,8 p-%, väri13 EBC, katkeropitoisuus 35 EBU, vaalea pils 
Tasavallan Presidentin olut! Tänä vuonna kannattaa katsoa itsenäisyyspäivän linnan juhlat tarkasti, sillä Kukko Pils on mukana kuvassa! Perinnelimonadeilla ja Oiva-siidereillä aloittanut pienpanimo on tehnyt suomalaisittain ajatellen erikoisesti humaloidusta Kukko pilsistään menestyksen. Olut tuli markkinoille kaksi vuotta sitten vuodenvaihteessa olutravintoloiden hanoihin ja vähittäiskaupan hyllyille tölkissä. Suosio kasvoi nopeasti alkuvuodesta 2002, ja Laitilan kapasiteetti tuli ongelmaksi. Tölkitetyn Kukon valmistus siirrettiinkin Ruotsiin Munckbo Bryggerietiin. Tänä vuonna Laitilaan sitten hankittiin uutta laitteistoa Pohjois-Ruotsin Jällivaaran panimon konkurssista. Ruokaravintolamyyntiä varten Kukkoa myös pullotetaan pitkäkaulaiseen pikkupulloon.
Kukko pilsin väri on vaalea, kirkas, kullankeltainen. Runsas, vitivalkoinen vaahto säilyy pitkään oluen suojana. Rapea, raikas, humalankatkera tuoksu. Suutuntuma on laimeahko. Jälkimaku upea: hedelmäistä sitrusta. Varsinkin Ruotsissa tölkitettyssä Kukossa on (oli) makeaan taipuvaa hedelmäisyyttä, joka peräti peittää pilsille tyypillistä katkeruutta. Nykyisen tölkki-Kukon jälkimaussa humalan katkeruus nousee hienosti ja vaimeasti: tämä on taidetta! Pulloversiossa erottuu heinämäinen aromi hienosti. Kukko-pulloissa on loppuvuodesta 2003 alkaen repäisykorkki - ks. kuva. 
Tölkki 0,5 l, vähittäismyyntihinta 2,30 e, pullo 0,33 l ravintolamyynnissä. Hanassa olutravintoloissa, 0,5 l. n. 5 e.
oma olutarviontisi!

Mühlen Kölsch, Brauerei zur Malzmühle Schwartz KG, Köln, Saksa 

4,8 %-til., vaalea kölsch, pintahiivaolut 
Kölsch on keskisessä Saksassa, Rein-joen varrella sijaitsevan Kölnin kaupungin ja alueen oma oluttyyppi. "Mallasmyllyn" panimo on aivan kaupungin keskustassa, "Heinätorin" laidalla, joten olut on kölsch-tyypin syntysijojen sydämestä. Ohra- ja vehnämaltaasta pintahiivatekniikalla valmistettu Myllykölsch on väriltään vaalean keltainen, hieman punertava. Vaahtoaa kyllä, mutta vaahto häviää pian. Tuoksu on voimakkaan maltainen, viljamainen. Maku on syvän maltainen, leipämäinen, kuivahko. Helppo juotavuus. 
Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen.
oma olutarviontisi!

Ordinar Premium, OAO Kompanija imeni Stepana Razina, Pietari, Venäjä

5,0 %-t., kantavierre 12 p-%, vaalea lager 
"Ordinar" (tavallinen) on Stepan Razin -panimon uutuusolut vuonna 2003 - Pietarin kaupungin perustamisen 300. juhlavuonna. Oluen resepti juontuu panimon perustamisvuodelta 1795: valmistusaineet ovat vaaleat ohramaltaat, humala, hiiva ja vesi. Väri on vaalean keltainen. Keskivahvasti säilyvä vaahto on runsas, pehmeä ja vitivalkoinen. Tuoksu on hienovarainen ja tasapainoinen yhdistelmä pehmeää maltaisuutta ja humalan katkeruutta. Suutuntuma on reippaan pistävä ja jälkimaku pehmenee hedelmäiseksi, heinämäiseksi. Makukokonaisuus vahvistaa, että esi-isät käyttivät humalaa parantamaan oluen säilyvyyttä. Pastöroimaton Ordinar ei ole lainkaan mikään keskinkertaisesti tavanomainen Venäjän mahtavilla olutmarkkinoilla. Panimon oluet ovat tuoreoluita, jotka pysyvät kunnossa vain kolme kuukautta. 
Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen. 
oma olutarviontisi!

Stepan Razin Porter, OAO Kompanija imeni Stepana Razina, Pietari, Venäjä

Stepan Razin Porter - tyyliä Pietarista.8,0 %-t., kantavierre 20 p-%, tumma porter/stout 
Mustanpuhuva olut valuu lähes siirappimaisesti lasiin ja muodostaa paksun kermaisen vaahdon. Syvän mahonkisen punertava väri. Tuoksu on paahteisen ja karamellimäisen makean ihastuttava yhdistelmä, johon sekoittuu myös hedelmäistä raikkautta. Suutuntuma on puraisevan maltainen, karamellimäinen. Hieno jälkimaku avautuu tervamaisena, aluksi pistävänä, mutta kehittyy sitten banaanimaisen pehmeäksi. 
Panimo on Venäjän vanhin, perustettu vuonna 1795 nimellä Kalinkin, mutta se nimettiin myöhemmin Venäjän arojen tunnetun atamaanin mukaan. Nykyinen panimoyhtiö on muodostettu vuonna 1995 ja se on "Venäjän olutpääkaupungin" (Pietarin) markkinajohtaja 37,5 %:n osuudella. Panimon tunnuslause kunnioittaa pitkää perinnettä ja olutkulttuuria: "Me säilytämme oikean, alkuperäisen oluen maun - Teitä varten!"
Pullo 0,35 l. Ei tuontia Suomeen.
oma olutarviontisi!
 


Stepan Razin Vyborgskoje Zolotoje pivo, Viipurin panimo / OAO Kompanija imeni Stepana Razina, Viipuri, Venäjä

Viipurin Panimon Kultainen.4,5 %-t., kantavierre 12 p-%, vaalea lager 
Suomalaisten vuonna 1863 perustama (Yhdys Oluttehdas/ Viipurin Olut) Viipurin panimo on kuulunut vuodesta 2000 pietarilaiseen Stepan Razin -yhtiöön. Stepan Razin -panimo on perustettu jo vuonna 1795. Hyvin menestyvän panimon nimi viittaa Suomessakin yleisesti tunnettuun kasakkapäällikköön. "Viipurin kultainen" on kirkkaan keltainen, runsaasti ja hienosti vaahtoava kylmäsuodatusmenetelmällä valmistettu olut. Tuoksu on kiihottavan maltainen. Maku on syvä, hedelmäinen, pehmeä , makeahko. Mukavan maltainen jälkimaku. Valmistusaineina vaaleita ohramaltaita, karamellimaltaita, riisiä, sokeria, humalaa.
Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen. 
oma olutarviontisi!
 

 
Sivun ylälaitaan!


  © 2004 - OLUTTIEDOTUS