NYT
OLUTTA!!
maistelemaan!
OLUTVERKKO - sinun verkostosi vuodesta 2000.

  sähköposti: [email protected]

* Uutuudet02  * Uutuudet01
*   Olutuutiset    *  Olutseuroissa   * Olutravintoloissa  *   Olutuutiset   * Olutmatkat
Olut-
uutuuksia
Tee oma
olutarviontisi!


Koffin Musta Hevonen - hieno tumma hanalager OLI markkinoilla vv. 1997-2000!
Laplandijos alus - Lapin olut Liettuasta talvesta 2001


Olutuutisia
Olutseuroissa
Olutravintoloissa
Olutuutuuksia
Olutuutuudet 01
Olutuutuudet 02
Olutmatkat
Olutonni
Baltian olutuutisia
Olutverkkouutiset 01
Olutverkkouutiset 02
 

 J o u l u n  kausioluet  erikoissivuilla

Kukko Pils, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy, Laitila

Laitilan Wirvoitusjuomatehdas: Kukko pils keksittiin v. 2002, myös pulloon kesällä 2003.Laitilan Kukko pils - täysmallasolut, vuodesta 2001.4,5 %-t., kantavierre 11,8 p-%, väri13 EBC, katkeropitoisuus 35 EBU, vaalea pils 
Tasavallan Presidentin olut! Tänä vuonna kannattaa katsoa itsenäisyyspäivän linnan juhlat tarkasti, sillä Kukko Pils on mukana kuvassa! Perinnelimonadeilla ja Oiva-siidereillä aloittanut pienpanimo on tehnyt suomalaisittain ajatellen erikoisesti humaloidusta Kukko pilsistään menestyksen. Olut tuli markkinoille kaksi vuotta sitten vuodenvaihteessa olutravintoloiden hanoihin ja vähittäiskaupan hyllyille tölkissä. Suosio kasvoi nopeasti alkuvuodesta 2002, ja Laitilan kapasiteetti tuli ongelmaksi. Tölkitetyn Kukon valmistus siirrettiinkin Ruotsiin Munckbo Bryggerietiin. Tänä vuonna Laitilaan sitten hankittiin uutta laitteistoa Pohjois-Ruotsin Jällivaaran panimon konkurssista. Ruokaravintolamyyntiä varten Kukkoa myös pullotetaan pitkäkaulaiseen pikkupulloon.
Kukko pilsin väri on vaalea, kirkas, kullankeltainen. Runsas, vitivalkoinen vaahto säilyy pitkään oluen suojana. Rapea, raikas, humalankatkera tuoksu. Suutuntuma on laimeahko. Jälkimaku upea: hedelmäistä sitrusta. Varsinkin Ruotsissa tölkitettyssä Kukossa on (oli) makeaan taipuvaa hedelmäisyyttä, joka peräti peittää pilsille tyypillistä katkeruutta. Nykyisen tölkki-Kukon jälkimaussa humalan katkeruus nousee hienosti ja vaimeasti: tämä on taidetta! Pulloversiossa erottuu heinämäinen aromi hienosti. Kukko-pulloissa on loppuvuodesta 2003 alkaen repäisykorkki - ks. kuva. 
Tölkki 0,5 l, vähittäismyyntihinta 2,30 e, pullo 0,33 l ravintolamyynnissä. Hanassa olutravintoloissa, 0,5 l. n. 5 e.
oma olutarviontisi!

Puhti, Lammin Sahti Oy, Lammi, valmistuspaikka Saimaan Panimo, Lappeenranta.

7,0 %-til., kantavierre 18,0 p-%, katkeroaineet 18,0 EBU, väri 30 EBC, tumma pintahiivaolut
Lammin Sahdin Puhti - vahva olutuutuus v. 2003."Jos Puhti on lopussa, niin tilaa lisää!" on Lammin Sahdin uuden katajaoluen mainio mainoslause. Panimojohtaja Pekka Kääriäinen toivoo, että koko pienpanimokenttä saisi nyt uutta puhtia toimintaansa yllättävän hienosti sujuneen veronalennuskampanjan mukana. Pienpanimothan saavat lisää valmisteveronalennusta tuotantomäärän mukaan 50 - 10 % ja portaikko pysyy, vaikka tuotanto kasvaakin seuraavan etapin yli. 
Puhti valmistetaan yhteistyössä Saimaan Panimon ja sen panimomestarin Pirkko Näätäsen kanssa Lappeenrannassa. Tuoksu on makeaan päin, hunajaa. Väri on upean meripihkanpunainen, tai paremmin kait voisi sanoa, että punahonka saattaa olla tämän värinen. Olut vaahtoaa runsaasti, mutta vaahto häipyy täydellisesti melko pian. Maku on lievästi makea, hunajainen, siirappimainen, katajainen. Katajaa käytetään valmistuksessa sahdin tapaan siivilöinnissä. Maku vain paranee oluen lämmitessä 12-14 asteeseen. Pintahiivatekniikalla valmistettu Puhti on täysmallasolut, mukana on pilsner- ja karamellimaltaita. 
Puhti -katajaolut tulee joulukuun puolivälissä Alkon tilausmyyntiin. Tammikuussa 2004 Puhti on kuukauden hanaoluena Hyvät Olutravintolat -yhdistyksen jäsenravintoloissa kautta maan. 
Pullo 0,33 l. Alkon hinta 2,85 e (tilausvalikoimassa)
oma olutarviontisi!

Tongerlo Christmas Ale, Brouwerij Haacht, Belgia

Tongerlon luostariolut jouluksi - ensimmäistä kertaa Suomessa 2003.6,5 %-til., vaalea pintahiivaolut, luostariolut
Norbertiiniläismunkkien valmistama luostariolut jouluksi. Väri on meripihkan punertava. Tuoksu vaimeahko, maltainen, hedelmäinen. Maku on hivelevän hedelmäinen, raikas, aavistuksen verran joulumausteinen. Jälkimaku lämmittää pitkään. Tongerlon jouluoluen ensiesiintyminen Suomessa. 
Hanassa 0,35 l., anniskeluhinta 5 e, joulukuun 2003 Kuukauden Olut Elannon OlutHuoneissa. 
oma olutarviontisi!

Lapin Kulta Premium, Oy Hartwall Ab, Tornion panimo (Scottish & Newcastle, Englanti)
5,0 %-t. , vaalea lager

130-vuotiaan Lapin Kullan pullouutuus ravintolakäyttöön.Hartwallin Lapin Kulta pyrkii uutuudellaan edistämään nykyisiä, kansainvälisiä ravintolasuuntauksia. Kuluttajan väitetään haluavan näyttää toisille, mitä merkkiolutta hän nauttii. Olut on saatava ravintolassa nopeasti, vaivattomasti, jääkylmänä. Niinpä Hartwall on kehittänyt vihreän, pitkäkaulaisen, tyylikkään pullon, jonka lasipintaan oluen merkki (logo) on suoraan silkkipainettu. Eli etiketin kerääjät älkööt vaivautuko! Olut on tarkoitettu juotavaksi suoraan pullon suusta - säästyy tiskiä ja kierrätyslasipullo rikotaan suoraan roskalasiin - säästyy palautus- ja varastointikustannuksia. 
Tämän uuden "pullonsuuolutkulttuurin" harrastajat jäävät harmillisesti vaille upeaa vaahtoa ja tuoksua, jotka lasiin kaadettaessa tähän Lapin Kulta -versioon liittyvät. Vaahto on vitivalkoinen, jopa melko kestävä. Tuoksu on selvästi humalankatkera, vaikka oluen vahvuus on normaalia IVA-versiotakin (5,2 %-til.) alhaisempi. Maku on raikas - kuten tunturipurojen vedestä puhdistusprosessien jälkeen valmistetussa oluessa pitääkin. Suutuntuma on lievästi hedelmäinen, makeahko ja jälkimakuun nousee varovasti katkeruutta. 
Pullo 0,33 l. Pitkäkaulainen vihreä kertakäyttökierrätyslasipullo on jakelussa ainoastaan ravintoloissa. 
oma olutarviontisi!

Linnoitus Luomuolut, Saimaan Panimo Oy, Lappeenranta 
4,3 %-til., vaalea lager

Linnoitus - Suomen ainoa luomuolut.Linnoitus on ainutlaatuinen olut Suomessa. Valmistuksessa käytetään luonnonmukaisesti viljeltyjä raaka-aineita, ja luomuketju on myös järjestelmällisesti valvottua. Jo siinä on kylliksi perustetta ottaa Linnoitus lempiolueksi!. Mutta olut on samalla mukavasti maukas kotimainen laatutuote. Väri on punertavankeltainen, vaalea. Vaahto on melko niukka ja häviää täysin lasissa. Tuoksu on upea: viljamainen, maltainen, hedelmäinen. Maku on hieman laimea, jopa vetisyys tuntuu. Jälkimaku on taas viljainen ja runsas. 
Pullo 0,33 l., vähittäismyyntihinta 1,30 e. 
oma olutarviontisi!

Woima, Saimaan Panimo Oy, Lappeenranta 
5,0 %-til., tumma lager

Mustanruskea, olemattomasti vaahtoava vahva, tumma lagerolut. Paahteinen, lakritsainen, leipämäinen tuoksu. Lievästi hedelmäinen, ruisleipämäinen maku. Kuiva, tervamainen, kohottava jälkimaku. Raikas, tsekkiläistyylinen tumma herkku. 
Pullo 0,33 l., anniskeluhinta 3 e. 
oma olutarviontisi!

Saku Strong, AS Saku Ölletahas (Baltic Beverages Holding), Saku, Viro 

Saku Strong - vahvaa näyttöä Virosta.6,0 %-t., suositus tarjoilulämpötilaksi 6,8 ºC, vaalea lager 
Kirkas vaalenkeltainen väri. Runsas vaahdonmuodostus ja nopea laskeutuminen. Miellyttävä humalan pisto tuoksussa. Maku on melkoisen vaatimaton, mutta kokonaisuus on kuitenkin miellyttävän tasapainoinen. Valmistuksessa on käytetty myös mallastamattomia raaka-aineita, ja riisiolut tästä mieleen tuleekin. 
Pullo 0,5 l. anniskeluhinta  e. Maahantuoja Relive Trading
oma olutarviontisi!

Ordinar Premium, OAO Kompanija imeni Stepana Razina, Pietari, Venäjä

5,0 %-t., kantavierre 12 p-%, vaalea lager 
"Ordinar" (tavallinen) on Stepan Razin -panimon uutuusolut vuonna 2003 - Pietarin kaupungin perustamisen 300. juhlavuonna. Oluen resepti juontuu panimon perustamisvuodelta 1795: valmistusaineet ovat vaaleat ohramaltaat, humala, hiiva ja vesi. Väri on vaalean keltainen. Keskivahvasti säilyvä vaahto on runsas, pehmeä ja vitivalkoinen. Tuoksu on hienovarainen ja tasapainoinen yhdistelmä pehmeää maltaisuutta ja humalan katkeruutta. Suutuntuma on reippaan pistävä ja jälkimaku pehmenee hedelmäiseksi, heinämäiseksi. Makukokonaisuus vahvistaa, että esi-isät käyttivät humalaa parantamaan oluen säilyvyyttä. Pastöroimaton Ordinar ei ole lainkaan mikään keskinkertaisesti tavanomainen Venäjän mahtavilla olutmarkkinoilla. Panimon oluet ovat tuoreoluita, jotka pysyvät kunnossa vain kolme kuukautta. 
Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen. 
oma olutarviontisi!
 


Primátor 24, Pivovar Primátor, Náchod, Tšekin tasavalta

10 %-til., kantavierre 24 p-%, tumma lager
Tšekkiläiseen tyyliin Primátor nimeää oluensa kantavierrevahvuuden mukaan. Primátor 24 on Tšekin tasavallan vahvin olut. Vuodesta 1874 toiminut panimo valmistaa myös 9 % (21 %) ja 7 % (16 %) -prosenttisia laatuja, joista jälkimmäinen on lokakuussa 2003 Hyvien Olutravintoloiden kuukauden hanaoluena. Primátor 24 oli ensiesittelyssä kevään olutfestivaalilla Helsingissä. Oluen väri on tumma, punertavan ruskea. Tuoksu on makea, alkoholimainen. Maku on erittäin voimakas, esterinen, makea. Vuonna 1995 perustettuun Hyvät Olutravintolat -yhdistykseen kuuluu nyt 21 olutravintolaa eri puolilla maatamme - ja kaksi niistä risteilylaivoilla. Kuukauden Olut -nimikkotuote on nyt tarjolla jo 100. kerran. 
Pullo 0,5 l., anniskeluhinta 6 e; miedoin versio hanamyynnissä Hyvät Olutravintolat lokakuussa 2003. Maahantuoja Diamond Beer Oy. 
oma olutarviontisi!

Föri, Panimomiehet, Tuorlan panimo, Piikkiö 

4,5 %-t. vaalea
Kuparinen väri. Tuoksussa miellyttävää humalankatkeruutta. Maku on sopivan voimakkaasti humaloitu, pils-tyyppinen. Olut on kuitenkin helposti juotavaa. 
Hanassa (0,4 l) 4,50 e, Puutorin Vessa, Turku 
oma olutarviontisi!
 


Oktoberfest, Panimoravintola Koulu, Turku

5,0 %-t., puolitumma
Kuparinpunainen väri. Makeanmaltainen tuoksu. Aprikoosinmakuinen hedelmäinen perusluonne. Raikas hedelmäinen jälkimaku. Turun Koulun syksyn kausiolut tehdään saksalaisen märzen-oluttyylin mukaisesti. Nimi tulee "maaliskuusta", jolloin kylvetyn sadon hedelmistä nyt syksyllä nautitaan. 
Hanassa (0,4 l) 4,80 e, Panimoravintola Koulu, Turku 
oma olutarviontisi!

Bitter ale, Panimoravintola Koulu, Turku

4,7 %-t., tumma 
Ruskeanpunainen väri, melkein vaahdoton. Tuoksu on humalaisen katkera, tervainen. Maku on raikkaan humalainen, kuiva, mutta myös raikasta hedelmäisyyttä on mukana. Pysähdyttävä olut. 
Hanassa (0,4 l) 4,20 e, Panimoravintola Koulu, Turku 
oma olutarviontisi!

Märzen, Panimoravintola Herman, Turku

4,8 %-t., kantavierre 12,5 p-%, tumma 
Kuparinpunainen väri, keskivaahto. Maltainen, makeahko, karamellimäinen tuoksu. Maku on hedelmäisen raikas. Jälkimakuna nousee katkeruus mukavasti vallitsevaksi. 
Vuonna 1996 perustettu Panimoravintola Herman sijaitsee Turussa Aurajoen rannalla. Kahdesta kerroksesta ylempi (Panimoravintola Herman) on korkeatyylinen ruokailuravintola valkoisine pöytäliinoineen ja tärkättyine lautasliinoineen. Ala carte -annokset noin 21 e. Katutasossa on välitön pubi-lounasravintola Kalavarasto-baari, lounas 7,10 e. Herman on nimetty vuoden Ravintolaksi vuonna 2003. Märzen-olut sai hopeaa Helsingin Olutfestivaaleilla vuonna 1998. Hermanin toinen oma olut on vaalea Helles, 5,0 %-t./ 12,0 p-%. 
Hanassa (0,4 l) 4,50 e, Panimoravintola Herman, Turku 
oma olutarviontisi!

Lapin Kulta Juhlaolut, Oy Hartwall Ab, Helsinki / Tornio 

IVB: 5,9 %-til. , kantavierre 13,7 p-%, väri 8 EBC, katkero 22 EBU, vaalea lager 
III:  4,5 til-%, kantavierre 10,4 p-%, väri 7 EBC, katkero 18 EBU, vaalea lager
Lapin Kulta Juhlaolut vuonna 2003 - 130 vuotta!Lapin Kulta -olutta valmistavan Tornion panimon lähtökohdat ulottuvat vuoteen 1873, siis 130 vuoden päähän. Panimo on kuulunut vuodesta 1980 Hartwallille. Lapin Kulta on ollut Suomen myydyin olut vuonna 1989-2001 ja nykyisinkin sijoitus on vahva kakkonen, markkinaosuus 22,1 %. Markkinajohtaja on Porin (Sinebrychoffin) Karhu lähes 30 %:n osuudella. 
Hartwall juhlistaa Tornion panimon juhlavuotta valmistamalla kausioluen, joka on lakalla (hillalla) maustettu Juhlaolut, sekä keskiolutversiona että 5,9-prosenttisena vahvana oluena. Olut on periaatteessa vuodesta 1963 tuotettua, kaikkien tuntemaa Lapin Kultaa, johon on jälkisuodatuksen yhteydessä lisätty lakan aromeja. Lapin lakan tuoksu tuntuu todella hienosti myös keskiolutversiossa. Oluen vaahto on runsas, vitivalkoinen ja jää pitsikuviona myös lasin reunoille. Makumaailmaa sävyttää lakka, joka korostaa maun arvokkuutta ja tyyliä. Juhlaolut ei missään nimessä ole keskieurooppalainen marjaolut eikä siideri, mutta siiderin juojien voisi kuvitella löytävän miellyttävät sävyt tästäkin tuotteesta. Lapin Kulta Juhlaolut on juotavuudeltaan helppo kausiolut, joka on valmistettu 130-vuotisjuhlakaudeksi. Kauden pituus riippuu kuluttajien käyttäytymisestä. 
Pullo 0,33 l. Vähittäismyyntihinta 1,25 e (III, myymälöissä), 1,58 e (IVB Alkon hinta) 
oma olutarviontisi!

Olvi 125 juhlaolut, Olvi Oyj, Iisalmi 

6,0 %-til., kantavierre 13,6 p-%, katkeropitoisuus 23 EBU, väri 30 EBC, tumma lager 
Olvin 125-vuotisjuhlaolut v. 2003Olvin perustamisesta tulee tänä vuonna (2003)  kuluneeksi 125 vuotta. Iisalmen Oluttehdas perustettiin vuonna 1878 ja se hankki "olutta" ja "virvoitusjuomaa" tarkoittavan Olvi -nimen helsinkiläiseltä panimolta vuonna 1952. Helsinkiläisestä Olvi Oy:stä muistuttamaan paljastettiin juhlavuoden keväällä muistolaatta 4. linjalla Kalliossa. 
Olvi 125 Juhlaolut on Kööpenhaminassa panimokorkeakoulunsa käyneen Olvin uuden panimomestarin Pia Hortlingin ensimmäinen taidonnäyte. Olvin omistajasukuun syntynyt mestari on olvilainen viidennessä polvessa. Hänen tavoitteenaan on ollut saada esiin oluen maltaisuus, paahteisuus, jopa palaneisuus sekä esterisyys, ja kaikki tämä täyteläisenä, maukkaana kokonaisuutena. Juhlaoluen etiketti on tyylikkään yksinkertainen ja korostaa juhlakalua, panimoa. Kuva perustuu toukokuussa uudistettuun panimon tunnukseen, logoon. Olvi juhlisti vuonna 2002 Panimoliiton 100-vuotisjuhlavuotta myöskin "Juhlaolut"-nimisellä 5,5-prosenttisella kausioluella. 
Olvi 125 Juhlaolut on maltainen, keskimääräistä voimakkaammin humaloitu, pastöroimaton erikoisolut. Väri on kuparinruskea. Vaahto paksu, runsas - ja jättää tyylikkään pitsikuvion lasin reunoille. Tuoksussa on etsimistä, eikä sieltä juuri mitään paljastu. Maku on ennen muuta tyylikkään pehmeä, hedelmäisen maltainen. Vahvan oluen banaanimainen makeus tuntuu juhlavalta. Juhlaolut on kehitetty ihan itsenäisesti, mutta kyllä makumuistikuvat tuovat esiin ainakin Olvin upean erikoisuuden, Vaakunan (n. 1987-99), vuoden 2002 Panimoliiton juhlavuoden kausioluen (Juhlaolut 5,5 %)  ja jopa virolaisen AS Saare Õlun lisenssillä Iisalmessa valmistetun Tuulik-lagerin (5,2 %). Tyylikäs litania, jossa Olvi 125 Juhlaoluen ei lainkaan tarvitse hävetä. 
Pullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 1,80 e. 
oma olutarviontisi!
 

Porin Olut perustettu v. 1853. V. 2003 täyttyy 150 vuotta!Porin Juhlaolut, Oy Sinebrychoff Ab, Kerava/Pori 

5,0 %-til., kantavierre 13,1 plato, katkeropitoisuus 23 EBU, väri 40 EBC, tumma täysmallaslager 
Koff juhlistaa kakkospanimonsa Porin Oluen perustamisen 150. vuotta uudella oluella, joka tulee olemaan markkinoilla syyskuun alusta vuoden 2004 huhtikuuhun. Koff haluaa kunnioittaa oluenvalmistuksen käsityöperinnettä. Porin Juhlaoluen valmistuksessa eräät vaiheet tehdään käsityönä, joten jokainen erä tulee olemaan yksilöllinen. Juhlaoluen väri on punertavan ruskea. Vaahto on kermainen, runsas, mutta haihtuu harmittavan nopeasti. Tuoksussa on makeaa maltaisuutta ja myös maaseudun heinänaromeja. Maku on kuivahko, humalan katkerat aromit kohoavat loivasti esille. 
Keski-Euroopassa kehitetyn lager-oluen valmistus alkoi Suomessa Helsingin Koffilla vuonna 1853. Sitä ennen esi-isämme nauttivat moninaisia, tuoreita pintahiivaoluita. Perustamisestaan v. 1853 alkaen samassa paikassa kaupungin keskustassa toiminut Porin Oluttehdas siirtyi Koffin omistukseen vuonna 1972. Panimon tunnetuin tuote on Karhu, Suomen suosituin keskiolut. Sen valmistus alkoi vuonna 1898. 
Pullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 2,56 e. 
oma olutarviontisi!

Oktoberfest III, Hartwall Oyj, Helsinki

4,5 %-t., kantavierre 12,0 p-%, väri 30 EBC, katkeroainepitoisuus 18 EBU, tummahko täysmaltainen märzen-tyyppinen pohjahiivaolut
Oktoberfest kausiolut 1998-2000 ja 2003.Joskus makumuisti saattaa toimia hyvin. Hartwallin syksyn kausiolut oli markinoilla vv. 1998-2000 ja jäi mieleen todella maukkaana erikoisuutena. Suru puserosta, sillä nyt Oktoberfest tulee jälleen - ja aivan varmasti muidenkin kuluttajien toivomuksesta! Keskiolutvahvuinen, puolitumma märzen-tyylinen Oktoberfest III on pakattu 0,5 litran palautuspulloon. Etiketti on kenties hieman yksinkertaistettu, mutta runsas humoristisuus on edelleen sopivasti mukana. Panimomestareiden käsityötaitoja kunnioittavassa valmistuksessa on käytetty kuutta eri mallaslaatua. Oluen väri on tummahko ruskea, johon liittyy punertavaa sävyä. Vaahto on runsas ja paksu. Tuoksua leimaa lievä karamellimaisuus. Maku on sopivasti tuhti, maltainen, lievästi makea. Ensi-innostuksen jälkeen jää kaipaamaan pientä lisäpotkua, mitä ehkä saisi korkeammasta alkoholipitoisuudesta. 
Pullo 0,5 l, vähittäismyyntihinta 1,89 e 
oma olutarviontisi!

Minhauzena alus, SIA Piepalgas alus, Jaunpiepalga, Latvia

4,6 %-til., vaalea lager
Erittäin vaalean keltainen väri. Valkoinen, runsas vaahto jättää pitsikuvioita lasin reunoille. Tuoksu on upean voimakas, maltaisen viljamainen. Maku on raikkaan maalaisoluen tapaan heinämäinen, pehmeän humalainen - tuntuu kuin pureskelisi jyviä hyvin muhineesta laarista. Tuoreen havun makuinen, humalainen jälkimaku.  Piepalga on pieni paikkakunta keskisessä Latviassa, runsas 100 km Riiasta koilliseen, kohti Venäjän Pihkovaa. Seutu on rehevää viljanviljelyaluetta laajalla Gauja-joen vesistöalueella. Alunperin kolhoosille vuonna 1989 perustettu panimo tekee periaatteessa luomuoluita, sillä kaikki raaka-aineet ovat lähiympäristön pelloilta - joskaan mitään luomusertifiointeja Latviassa ei ole käytössä. Jaunpiepalgassa ("Uudessa Piepalgassa") sijaitseva Piepalgan panimo on varmasti Latvian hauskin: etikettien grafiikka on omaa luokkaansa, samoin mainonta ylipäätään. Minhauzena alus, "Münchausenin olut", on nimetty maailman kaikkien valehtelijoiden isän, paroni von Münchausenin mukaan. Münchausenin "kotimuseo" oli vielä vähän aikaa sitten Via Baltikan varrella Gaujan laskupaikan lähettyvillä ja museon vuosisataisella pihamaalla ehdittiin järjestää pari kertaa valehtelun MM-kisojakin, mutta se paloi poroksi vuonna 2001. Museon yhteydessä oli erinomainen maalaiskrouvi, jossa vallitsi sama viljainen tuoksu kuin tässä oluessakin. Nimikko-olut on kuitenkin jäänyt ja voi hyvin. 
Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen.
oma olutarviontisi!

Tumšais alus, SIA Piepalgas alus, Jaunpiepalga, Latvia

5,0 %-til., tumma lager
Kuparinpunainen, puolitumma väri. Kohtalainen, kestävä ja lasin reunoille jälkensä jättävä vaalea vaahto. Hedelmäinen, banaaninen tuoksu. Hedelmäisen makea suutuntuma muuttuu tuntuvaksi, ravistelevaksi humalankatkeraksi mauksi, joka taas kääntyy makeaksi, hieman alkoholimaiseksi jälkimauksi. "Piepalgan tumma" on todella täynnä luonnetta ja makua! Lämmittää koleana syysiltana - upea merellinen auringonlasku on kuvattu etikettiinkin. Sopii hyvin myös yömyssyksi. 
Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen.
oma olutarviontisi!

Lacplesís tumšais alus, A/S Lacpleša alus, Lielvarde, Latvia

6,2 %, tumma lager 
Syvä, kuparinpunainen väri. Runsas, kermainen vaahto, joka haihtuu melko nopeasti. Hedelmäinen, lievästi paahtunut tuoksu. Runsasmakuisen maalaisoluen rehevä, maltainen, hedelmäinen, makeahko maku. Riiasta itään, Daugava-joen varrella sijaitseva panimo on perustettu vuonna 1948. Lacplesís (laashpleesis - "karhunkaataja") on Latvian kansalliseepoksen nimi. Alberts Pumpursin 1800-luvun lopulla kokoama teos on julkaistu myös suomeksi, Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kustantamana. Nimeen törmää kaikkialla Latviassa: tuotemerkkinä, kadunnimenä...
Pullo 0,5 l.  Ei tuontia Suomeen.
(Latvian kirjaimin, jos näkyy: L??pl?sís tumšais alus, A/S L??pl?ša alus, Lielv?rde, Latvia)
oma olutarviontisi!

Alpo's I.P.A., valmistuttaja One Pint Pub, Hki, valmistaja Stadin Panimo Oy, Hki 

6,5 %-til., kantavierre 16,5 p-%, katkeropitoisuus 90 EBU, vaalea suodattamaton pintahiivaolut 
Stadin Panimo ja varsinkin ruoholahtelainen korttelipub tekevät historiaa - olutkulttuurihistoriaa! Indian Pale Ale -oluttyyppi kehitettiin 1700-luvulla Englannin ja Intian välisiä merimatkoja varten. Reissut saattoivat kestää kuukausia. Runsaalla humaloinnilla parannettiin oluen säilyvyyttä. Vahvan (6-10 %) oluen katkeruus on arvioitu 150-250 EBU-yksikköön. Alpo's I.P.A.:n valmistajat ovat tavoitelleet parhaan tietämyksen mukaista alkuperäissävyä. Eli oluen harrastajilla on nyt ainutlaatuinen mahdollisuus eläytyä vuosisatojen takaiseen makumaailmaan ja tilanteeseen, jossa olut nautittiin. Ruoholahden lisäksi Alpo's I.P.A. on nautittavissa myös Itä-Suomessa Savonlinnan Huvilan Olutkarkeloissa elokuussa. 
Uutuusolut kunnioittaa kirjailija Alpo Ruuthin (1941-2002) muistoa. Hän asui viimeiset vuotensa One Pint Pubin yläkerrassa ja viihtyi kantapaikassaan runsaasti humaloitujen oluiden seurassa. Niinpä nimikko-olut onkin Suomen katkerin olut. Vertailun vuoksi Hartwallin erikoishumaloitu Spalter pils (30), Laitilan Kukko pils (35) tai tšekkiläinen Pilsner Urquell (37 EBU) jäävät kauas jopa kolme kertaa alhaisemmalla katkeruudellaan. 
Alpo's I.P.A.:n väri on vaalean keltainen, samea. Vaahto on lähes olematon. Tuoksu on raikas, mutta yllättävän vähäinen. Voimakas humalan puraisu on miellyttävä alkututtavuus. Katkeruus jää pyörimään kielelle janottavana ja - taas mukava yllätys: makeahkona. 
Hanassa One Pint Pub, Hki, 0,5 l anniskeluhinta 5,60 e.
oma olutarviontisi!
 


Saxon, Oy Sinebrychoff Ab, Kerava

Saxon, Koffin kesälager v. 20034,3 %-til. vaalea lager
Kirkas olut, kellertää toki lievästi. Runsas puhtaanvalkoinen vaahto on lyhytkestoinen. Tuoksu on heikko, mutta jotain pils-mäistä pistävyyttä siellä on mukana. Mausta puuttuu maltaisuus ja katkeruus - uusi Saxon on kerta kaikkiaan liian laimea ja luonteeton olueksi. Pikemminkin tätä voisi kuvata happameksi siideriksi, jota se muistuttaa myös ulkonaisesti.
Koffin pomeranssiuutuus tammikuussa 2000.Koff toi näyttävästi ja komeasti pomeranssilla maustetun pintahiivauutuuden markkinoille heti uuden vuosituhannen alussa. Tarkoitus oli yhdistää belgialaisen maustetun oluen, englantilaisen pintahiivatekniikan ja yhdysvaltalaisen keveyden ominaisuudet samaan Saxoniin (4,5 %-t., kantavierre 9 % Pl, väri 6 EBC, katkerot 9 EBU). Rohkea fuusiokokeilu epäonnistui melko täydellisesti. Harmillista, sillä pintahiivaolut on Suomessa harvinaisuus (Koff Portteri ja Savonlinnan Huvila-oluet onnistuneita poikkeuksia). Vastaanotto oli todella tyly ja Saxon hävisi vähin äänin kesään 2000 mennessä. Jotkut muistivat tässä yhteydessä Suomen ensimmäisen hedelmäisen maustetun oluen Bora Boran (Koff, kevät 1996). Nyt Saxon tulee siis takaisin! Taustaansa vastaan ensireaktio oli, että komeita Saxon-etikettejä on jäänyt miljoonittain johonkin varastoon ja ne halutaan käyttää nyt pois. Mutta alkuperäisen Saxonin tyylikäs etiketti onkin yksinkertaistettu halpistyyliin: taka- ja kaulaetiketit on karsittu pois, tekstiosuuksia ja väritystä yksinkertaistettu. Valmistajan nimi on sentään jätetty näkyviin. 
Pullo 0,33 l., vähittäismyyntihinta 0,99 e. 
oma olutarviontisi!

Albert Le Coq, AS Tartu Õlletehas (AS A. Le Coq/ Olvi Oyj), Tartto, Viro

4,9 %-t., vaalea lager
Tarton panimon uutuus Albert 2003.Vaahto on kauniin vitivalkoinen, runsas, mutta lager-oluen tavoin haihtuu nopeasti kokonaan pois. Tuoksu on neutraali, vähäinen. Väri erittäin vaalea, kullankeltainen. Maku on raikas, mutta laimea. Vastaan tulee jopa vetinen makusävy, kun oikein alkaa etsiä makuvivahteita. Jokaisen oluterän ainutlaatuisuutta korostaakseen panimo on numeroinut jokaisen Albert-pullon etiketin. Esimerkiksi arviointiryhmän käytössä olivat pullot numero on 0760494, 0762505, 0794814 sekä 0911192. 
Tarton panimon uutuusolut Albert juhlistaa vuodesta 1913 kulunutta 90 vuotta. Silloinen panimo Tivoli otti nimekseen Lontoossa vuonna 1807 perustetun "A. Le Coq Ltd". Belgialainen Albert Le Coq alkoi valmistaa Venäjän keisarihuoneelle portteria ja siirsi myöhemmin valmistuksen lähemmäs Pietaria, Tarttoon. Tarton panimon perusti vuonna 1826 saksalainen Justus Reinhold Schramm. Panimo siirtyi nykyiselle paikalleen kaupungin toompean reunalle vuonna 1896, jolloin nimeksi tuli "AG Bier und Meth-Brauerei und Destillatur Tivoli". Yksityisenä A. Le Coq -nimisenä se toimi 1913-40, jolloin yhtiö kansallistettiin: "Natsionaliseeritud AS A. Le Coq". Vuodesta 1941 alkaen panimo on ollut "Tartu õlletehas". Yksityistäminen alkoi vuonna 1991. Suomalainen Olvi Oy osti 15 %:n osuuden AS Tartu õlletehaksesta" vuonna 1995, ja vihdoin vuonna 1997 loputkin. Nykyisin panimoyhtiön omistaa Olvi Oyj:n 100 %-sesti hallitsema virolainen konserni "AS A. Le Coq", jonka Olvi Oyj on muodostanut hallitsemaan kaikkia Baltian panimoyhtiöitään. A. Le Coq palasi Tarton tuotemerkiksi vuonna 2001. Ainoastaan laadukas, pehmeän maltainen "Aleksander" on säilynyt tuotevalikoimassa vanhana nimenä. 
Pullo 0,5 l. Ei vähittäismyyntiä Suomessa (Alkossa). Maahantuoja Servaali. 
oma olutarviontisi!
 

Black hele, AS Tartu Õlletehas (AS A. Le Coq/ Olvi Oyj), Tartto, Viro 

5,4 %-t., vaalea lager
Kirkkaan kullankeltainen olut vaahtoaa runsaasti, vitivalkoiset pitsikuviot koristavat hiljakseen tyhjenevän lasin reunaa. Mahtava, raikas, viljainen tuoksu muistuttaa oluenvalmistuksen maalaistaustasta. Maku on pehmeän maltainen, mukana hedelmäistä makeutta. Runsaaksi väitetty aromihumalointi jättää kuitenkin jälkimaun laimeaksi, vaisuksi. Maukas, helposti juotava olut. 
Tarton panimo julkisti keväällä v. 2002 "Black Beerin" (5,4 %), joka kuitenkin alle vuoden sisällä muuttui "must õlusta" (mustaolut) "heleksi" (vaalea). Vaalea(kin) uutuus istuu hyvin panimon hienoon valikoimaan pehmeänä, maalaistuoksuisena, vahvuudeltaan sopivana suuren yleisön tuotteena. Itsenäisten, omakielisten Itämeren alueen maiden keskuudessa typerin oluen nimi. 
Pullo 0,5 l. Ei vähittäismyyntiä Suomessa (Alkossa). Maahantuoja Servaali. 
oma olutarviontisi!

Palmse, AS Viru Õlu, Haljala, Viro

Viru-panimon maukas tumma Palmse, valmistettu vuodesta 1993.5,6 %-til., kantavierre 13 p-%, tumma elävä lager
Punertavanruskea olut vaahtoaa mahtavasti ja paksusti jättäen hienon pitsikuvion lasin reunalle. Maltainen, makeahko, lievästi paahteinen tuoksu. Valmistuksessa on käytetty erikois- ja värimaltaita. Maku on raikkaan hedelmäinen, lievää aprikoosia. Jälkimaku on mieto, mikä lisää tuoreen oluen juotavuutta. Viru õlu -panimo perustettiin vuonna 1975 Viru-kolhoosiin Haljalassa Koillis-Virossa. Nykyisin panimon omistaa tanskalainen Harboes Bryggeri AS ja vuonna 2001 panimo lanseerasi näyttävästi Frederik-tuotemerkin, joka melkein päätyi panimonkin nimeksi. Viru on jo pitkään valmistanut Harboen lisenssillä erinomaisia vahvoja Bear Beer -oluita (4,9 %, 7,5 % ja 10,0 %) Viron ja Baltian markkinoille. Virolaiset päätuotteet ovat tumma Palmse, joka on nimetty Lahemaan kansallispuiston alueella sijaitsevan Palmsen kartanon mukaan sekä vaalea Toolse (4,7 %, kantavierre 10,8 p-%), joka on saanut nimensä Haljalan lähellä olevan kartanon mukaan. 
Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen.
oma olutarviontisi!

Sinebrychoff Porter, Oy Sinebrychoff Ab, Kerava

Koffin portteri - jo vuodesta 1957.7,2 %-til., kantavierre 17 % P, väri 300 EBC, katkeropitoisuus 45  EBU, pintahiivaolut, IV B portteri
Läpikuultamattoman musta. Paksu, kermainen, vahva vaahto. Paahteinen, miedohko tuoksu. Kuiva, paahtunut, karamellimäinen, runsaan maltainen maku. Pitkä, hedelmäinen jälkimaku. Suodattamattoman pintahiivaoluen valmistukseen käytetään makua antavia erikoismaltaita (münchener) ja runsaasti humalaa. Koffin portteria (Sff Porter) on valmistettu samanlaisena jo vuodesta 1957 alkaen, siis vuonna 2002 vietettiin 45-vuotisjuhlaa. Se on teollisten panimoidemme ainoa pintahiivatekniikalla valmistettu olut. Porter lienee Suomen kansainvälisesti tunnetuin olut, joka on palkittu usein, mm. vuonna 2002 Olutolympialaisissa Englannissa (Guildhall, Lontoo) saavutuksena oli hopeasija tummien hanaoluiden yli 7 % -sarjassa. Vuonna 1819 perustettu Sinebrychoff valmisti portteria jo 1860-luvulla. 1910-luvulla tuotantoon kuului Ruunu-Portteri ja 1930-luvulla Sff Portteri. 
Pullo 0,33 l., Alkon hinta 1,80 e. Hanassa harvoissa olutravintoloissa
oma olutarviontisi!
 


Rokrammi Pils, Saimaan Panimo Oy, Lappeenranta 

Saimaan Panimon Rokrammi Pils vuodesta 2003, Naapurista jo 1995.4,7 %-t., vaalea lager. Suositus tarjoilulämpötilaksi 8-10 ºC.
Kellertävä, vähävaahtoinen, mukavan pistävästi humalalta tuoksuva pils-tyyppinen kotimainen pienpanimo-olut. Maku on tyypin mukaisesti rapean runsashumalainen. Hieno pitkä jälkimaku kruunaa virkistävän nautinnon. 
Oluen valmistaa nykyisin Saimaan Panimo Oy, mutta se on alun perin kehitetty vuonna 1995 perustetussa Pienpanimo Naapurissa Mikkelissä. Panimot ovat yhdistäneet tuotanto- ja markkinointitoimintojaan vuodesta 2002 alkaen. Rokrammi on saanut nimensä Ylen nyttemmin lakkautetun kanavan Radiomafian ohjelmaotsikon mukaan. Hyvät Olutravintolat ry:n hyvä panos kotimaisen pienpanimotoiminnan edistämiseen. 
Hanassa 0,5 l anniskeluhinta 5,20 e. Hyvät Olutravintolat kautta maan kuukauden olut heinäkuussa 2003.
oma olutarviontisi!

Olvi Tumma, Oy Olvi Ab, Iisalmi 

4,3 t-%., kantavierre 11,5 p-%, suodattamaton täysmallasolut, tumma lager. Suositus tarjoilulämpötilaksi 9-17 ºC. 
Olvin Tumma, Korppi-olutSyvä, kuparinpunainen väri erottuu valoa vasten muuten mustassa lasissa. Kermanvärinen paksu vaahto. Hedelmäinen ja paahteinen maalaisoluen (alkuperäisoluen) mahtava tuoksu. Miellyttävän kirpaiseva suutuntuma. Karamellinen, maltainen maku leviää kitalakeen. Helppo juotavuus. Olvin Tumma, kansan suussa "Korppi-olut" etiketin kuva-aiheen mukaan, nauttii kenties jakamattominta arvostusta kaikkialla, tummien oluiden kuluttajien keskuudessa. Panimon 125-vuotisjuhlavuoden (2003) suomalaistamisinnostukseen saakka Olvin Tumma oli vielä "dark craft beer", mikä suunnilleen tarkoittanee tummaa käsintehtyä olutta. Tietynlainen positiivinen käsityöläisyys, läheisyys, pienimuotoisuus onkin Tummassa mukana. Juuri tällaista pitää oluen olla! 
Pullo 0,5 l, vähittäismyynnissä 1,85 e.
oma olutarviontisi!

Stepan Razin Porter, OAO Kompanija imeni Stepana Razina, Pietari, Venäjä

Stepan Razin Porter - tyyliä Pietarista.8,0 %-t., kantavierre 20 p-%, tumma porter/stout 
Mustanpuhuva olut valuu lähes siirappimaisesti lasiin ja muodostaa paksun kermaisen vaahdon. Syvän mahonkisen punertava väri. Tuoksu on paahteisen ja karamellimäisen makean ihastuttava yhdistelmä, johon sekoittuu myös hedelmäistä raikkautta. Suutuntuma on puraisevan maltainen, karamellimäinen. Hieno jälkimaku avautuu tervamaisena, aluksi pistävänä, mutta kehittyy sitten banaanimaisen pehmeäksi. 
Panimo on Venäjän vanhin, perustettu vuonna 1795 nimellä Kalinkin, mutta se nimettiin myöhemmin Venäjän arojen tunnetun atamaanin mukaan. Nykyinen panimoyhtiö on muodostettu vuonna 1995 ja se on "Venäjän olutpääkaupungin" (Pietarin) markkinajohtaja 37,5 %:n osuudella. Panimon tunnuslause kunnioittaa pitkää perinnettä ja olutkulttuuria: "Me säilytämme oikean, alkuperäisen oluen maun - Teitä varten!" 
Pullo 0,35 l. Ei tuontia Suomeen. 
oma olutarviontisi!

Belyje Nozhi Malina, OOO Bravo Interneshnl, Pietari, Venäjä

3,8 %-t., kantavierre 13 p-%, vaalea maustettu erikoisolut 
"Valkeat yöt" -olut on valmistettu suositun bulkkioluen "Bozhkarevin" perustalle vadelmaesanssilla maustettuna. Makumaailma on kummallinen: limonadia, siideriä… ei kelpaa oluena! Olut on lähtökohtaisesti aikuisten - miesten ja naisten - juoma. Tämä mieto vadelmaolut on valmistettu varhaisnuorten makuun.
Tölkki 0,33 l. Ei tuontia Suomeen. 
oma olutarviontisi!

Erdinger Weissbier Alkoholfrei, Privatbrauerei Erdinger Weissbräu, Werner Brombach GmbH, Erding, Baijeri, Saksa

Erdinger - alkoholiton vehnäolut Baijerista.0,4 %-til., vaalea vehnäolut. Suositus tarjoilulämmöksi 5-8 ºC.
Erinomaisen runsas vaahto pursuaa helposti pullosta. Väri on vaalean keltainen, samea. Tuoksu voimakkaan maltainen ja maku on täyteläisen luonteikas. Tuntuu aivan uskomattomalta, että alkoholiton olut saattaa olla näin täydellinen, elämys ja nautinto. Pullo tulee säilyttää pystyasennossa, että pohjalla lepäävä hiiva ei purskauta maukasta olutta taivaan tuuliin. Tarjoilulämmöksi suositellaan 5 astetta eli virkistävä vehnäolut on parhaimmillaan tosi kylmänä. Valmistusaineet ovat vesi, vehnämallas, ohramallas, humala, hiiva, hiilidioksiidi Saksassa noudatetun puhtauslain hengessä. Saksassa on muutamia panimoita, jotka ovat keskittyneet pelkästään vehnäoluen valmistukseen. Erdingin panimo on vuodesta 1971 alkaen vetänyt vehnäolutbuumia. Münchenin lähellä sijaitseva panimo on perustettu vuonna 1886. Alkoholiton Erdinger Weissbier on autoilijoiden, odottavien äitien, jopa kuntoilijoiden vitamiinipitoinen (B) ja isotoninen voimajuoma, jossa on kaloreita puolet esimerkiksi appelsiinimehuun verrattuna. Todella myönteinen yllätys - joskin korkea vähittäismyyntihinta Suomessa vaikuttaa elämykseen oleellisesti. 
Pullo 0,5 l., vähittäismyyntihinta 2,17 e
oma olutarviontisi!
 


Hamina Vaalea III, valmistuttaja Axel's Hamina Bastioni, valmistaja Saimaan Panimo Oy, Lappeenranta

4,6 %-til., täysmallasolut, vaalea lager
Vaalea hieno vaahto, joka kuitenkin haihtuu nopeasti. Väri on punertavan keltainen, tuoksu maltaisen runsas, viljainen. Maku on mukavasti humalaisen katkeroinen. Jälkimaku on kuiva, heinämäinen. Hamina on vanha, perinteinen panimokaupunki. Haminan panimo toimi vv. 1855-1956, jolloin nykyisellä Panimokadulla sijainnut rakennus tuhoutui tulipalossa. Haminan linnoituksessa toimiva kahvila-ravintola on uusien Hamina-oluiden valmistuttaja kaupungin johtaman projektin tukemana. Haminan kaupunki juhlii perustamisensa 350. juhlavuotta vuonna 2003 ja varsinainen juhlapäivä on 9.8. Axel'sin tilaamat oluet valmistaa kesäkuusta 2003 alkaen Saimaan Panimo Oy Lappeenrannasta, mutta tarkoitus on aloittaa valmistus upeassa linnoitusmiljöössä parin vuoden sisällä. Panimoprojektin mukaan oluiden reseptit ovat perinteisiä haminalaisia valmistusohjeita. Erinomaisen hieno ja kannatettava hanke, varsinkin kun itse oluet ovat todella maukkaita! 
Omituinen nykypäivän oluenvalmistuksen käytäntö on se, että Hamina-oluiden etiketissä ei mainita mitään virallista yhteisöä sen kummemmin valmistajana kuin valmistuttajanakaan - vaikka julkisen sektorin organisaatio on mukana hankkeessa. Saimaan Panimo Oy:stä ei vihjaistakaan, ja valmistuttajanakin on melkoisen epämääräinen yhteisö, joka viittaa Axel's Productionin Haminan linnoituksessa ylläpitämään kahvila-ravintolaan. Kaulaetiketissä jopa lukee "350 vuotta" - viittaamatta yhtään mihinkään!
Pullo 0,33 l, vähittäismyyntihinta 1,75 e, anniskeluhinta 4 e  (0,5 l)
oma olutarviontisi!

Hamina Tumma III, valmistuttaja Axel's Hamina Bastioni, valmistaja Saimaan Panimo Oy, Lappeenranta

Haminan kaupungin 350-vuotisjuhlan kunniaksi vuonna 2003!4,3 %-til., täysmallasolut, tumma lager
Vaahtoaa upeasti ja runsaasti, mutta valkoinen vaahto häivähtää harmittavan nopeasti. Se voi olla kuluttajan kannalta myös hyvä piirre, hyvässä oluessa. Tuoksu on miedosti maltainen, vieno makea vivahde. Maku on kuivahko, kahvimainen. Jälkimaku kuiva, aprikoosimainen. Haminan Tummaa ei aidosti usko perinteiseksi olutlaaduksi. Pikemminkin tämä on moderni, mieto, maukas tummahko täysmallasolut. Ja siis hyvin onnistunut tyyppinsä edustaja.
Pullo 0,33 l, vähittäismyyntihinta 1,75 e, anniskeluhinta 4 e  (0,5 l) 
oma olutarviontisi!

König Ludwig Weiss , König Ludwig Schlossbräuerei Kaltenberg, Baijeri, Saksa

5,5 %-t., kantavierre 12,6 %, suodattamaton vaalea vehnäolut 
Väri on samea, oljenkeltainen. Tuoksu on virkistävän raikkaan viljainen, vehnäinen, joka tuntuu sopivan kesään todella hyvin. Vehnäinen, sitrushedelmäinen maku virkistää  ja jatkuu syvänä jälkimakuna pitkään.
Münchenin lähistöllä sijaisevan Kaltenbergin linnapanimon johtaja on Baijerin prinssi Luitpold (s. 1951), joka on Saksaan yhdistyneen Baijerin kuningaskunnan viimeisen hallitsijan Ludwig III:n (1913-18, k. 1921) jälkeläinen. Wittelsbacher-suku oli perustanut ensimmäisen panimonsa jo vuonna 1260 ja he ovat olleet mukana 70 baijerilaispanimon toiminnassa. Wilhelm IV sääti baijerilaisen puhtauslain vuonna 1516. Hallitsijasuvulla oli - puhtaussäädöksestä huolimatta - vuoteen 1777 saakka yksinoikeus vehnäoluen valmistukseen. Ludwig  I (1825-48) aloitti edelleen jatkuvan Oktoberfest-perinteen v. 1810 ja poika Ludwig II (1864-86) perusti Weihenstephanin panimoyliopiston. Mahtava sukuperinne elää edelleen jatkuvana panimotoimintana. Luitpoldin linnapanimo tosin ei ole pääsyt esi-isänsä aloittamalle Oktoberfestille. Niinpä Kaltenbergissä onkin omat ritariturnajaiset vuotuisena kansantapahtumana. 
Hana 0,5 l, 5,80 e (Hyvät Olutravintolat -yhdistyksen ravintoloissa kuukauden olut kesäkuussa 2003.) Maahantuoja Diamond Beer Oy.
oma olutarviontisi!

Finlandia Sahti, Finlandia Sahti Ky, Forssa

8,0 %-til., tummahko sahti
Virolaisen taiteilijan tekemässä Finlandia Sahdin logossa ylvästelee saksanhirvi.Väri on tummahko, punertava. Tuoksu on raikkaan hedelmäinen. Maku on syvän katajainen, jälkimaku viljamainen, lievästi makea. Helposti juotava, tasaisen samea, perinteinen suomalainen juhlajuoma. Panimo on perustettu vuonna 1992. Vierteen myynti alkoi vuonna 1994 ja vuoden kuluttua myös valmiin sahdin. Finlandian resepti on saatu Orimattilan tilaussahdilta. Valmistusaineet ovat puhdas lähdevesi ja ohramaltaat (Lahden polttimon pilsner-maltaat ja runsaat 10 % karamellimallasta värin takia) sekä humala ja kataja aromeja tuomassa. Käymisprosessi alkaa tavallisen leivinhiivan avulla. Omassa metsikössä kasvavaa katajaa haudutetaan pari kolme oksaa kiehuvassa vedessä ja liemi oksineen lisätään mäskiin. Keiton tilavuus on 500 litraa. 
Finlandia Sahti (8,0 %-t.) nimetettiin maaliskuussa 2003 Vuoden Olueksi Helsingin olutfestivaalilla. Se oli Vuoden Olut myös vuonna 1999. Nyt Finlandia Sahti voitti kotimaisten pienpanimo-oluiden kilpailusarjan, ja Finlandia Sahti strong (10,0 %-t.) sijoittui kolmanneksi Stadin Panimo Oy:n Exxxtra Bitterin jälkeen. Tämän suomalaisen juhlajuoman makumaailma on niin taivaallinen, ettei itävaltalaisen Bierpapst ("olutpaavi") Conrad Seidlin johtaman raadin lopputulosta voi lainkaan ihmetellä. Finlandia Sahti on ollut Alkon valikoimassa vuodesta 1995 ja nyt se on hyllytavarana 43 myymälässä eri puolilla Suomea, vaikka Alko Oy:n julkaisema hinnasto ei kyseistä tuotetta laisinkaan tunnekaan. Finlandia Sahtia myydään myös suora- ja anniskelumyynnissä sekä vierteenä panimolla Forssan Matkussa ja anniskelussa parissa olutravintolassa.
Pullo 0,75 l., Alkon hinta 5,70 e. 
oma olutarviontisi!

Finlandia Sahti strong, Finlandia Sahti Ky, Forssa

10,0 %-til., tummahko sahti
Raikkaan makeahko, katajainen tuoksu. Väri on punertavan ruskea. Maku yllättää: pehmeä, makea, viljainen, rukiinen; eipä uskoisi alkoholipitoisuutta, ellei se selvästi näkyisi etiketissä. Sahti valmistetaan perinteisen päijäthämäläisen reseptin mukaan, joka on lainattu Orimattilan tilaussahdilta. Valmistusaineet ovat lähdevesi ja ohramaltaat, mausteena humalaa ja katajaa. Valmistusprosessin loppuvaiheessa keittoon lisätään muutama katajanoksa, mikä riittää tuomaan sahtiin erikoisen, katajaisen makuvivahteen. Katajat kasvavat panimon omissa metsiköissä. Käyminen saadaan aikaan tavallisella leivinhiivalla. Minkäänlaisia lisäaineita ei käytetä. 
Pullo 0,75 l., Alkon hinta 6,72 e. 
oma olutarviontisi!
 


Legenda Tall Ships' Races Special Edition, Oyj Hartwall Abp, Helsinki (Lahti) 

6,0 %-t., kantavierre 14,4 p-%, katkeruus 21 EBU, väri 19 EBC, vaalea lager IV B 
Hartwallin Legenda Special Edition 2003.Hartwallin vahvat Legendat IVA (5,2 %) ja IVB (8,3 %) on yhdistetty erikoisversioksi tukemaan suurta kansainvälistä purjehdustapahtumaa, joka on Itämerellä Puolan-Riian-Turun-Lyypekin reiteillä rankentamassa hyvää mieltä ja ymmärtämystä pääasiassa nuorten osallistujien keskuudessa. Turun etappi järjestetään 31.7.-3.8., jolloin Aurajoen rannoille ilmestyy yli 70 vanhaa alusta. Hartwall toimittaa myös muut juomat kivennäisvesistä aina viineihin saakka. 
Cutty Shark Tall Ships' Races -tapahtuman jälkeen nimi lyhenee (Legenda Special Edition), mutta tuote pysyy samana. Uuden Legendan etiketti kuvaa raikasta ja reipasta merielämää. Suomen, ruotsin, saksan ja englannin lisäksi sisältöä kuvataan myös latvian (alus) ja puolan (piwo) kielillä. 
Bock-tyyppisen uuden Legendan vaahto on upea, tuhti. Väri on kullankeltainen, lievästi punertava. Tuoksua ei juurikaan ole. Maku on raikkaan hedelmäinen, aprikoosia, sikunaa. Tuhti, miellyttävä, lämmittävä jälkimaku. Hartwallin Legendaan on aina liittynyt seikkailuhenkinen tunnelma - tulihan se (Legenda III, 4,5 %-t., kantavierre 11,2 p-%, väri 12 EBC, katkeruus 19 EBU) markkinoillekin Åke Lindmanin eldoradoelokuvan "Lapin kullan kimallus" yhteydessä. Mielikuva sopi elokuvaan, ja niin sopii uudistunut vahva Legenda meriseikkailuunkin. 
Pullo 0,33 l. Alkon hinta 1,91 e. 
oma olutarviontisi!

Pillipiipari, Panimo & tislaamo Teerenpeli, Lahti 

Teerenpelin pullotettu Pillipiipari tukee Sibeliustalon urkuja!4,7 %-til., vaalea lager 
Punertava väri - valmistaja ilmoittaakin oluen tyypiksi kansainvälisesti "red lager". Vaahto muodostuu keskivahvasti, mutta haihtuu nopeasti. Tuoksu on raikkaan maltainen. Maku on runsaan viljamainen, hedelmäinen. Lahden keskustassa toimiva panimo tukee Pillipiiparin myyntikymmenyksillä Lahden urkuviikkojen hankintoja. Kannattaa tukea - ja tutustua muutenkin. Teerenpelin Pillipiiparia myydään pullossa mm. Lahdessa Panimo-Tislaamo-Ravintola Taivaanrannan kioskissa. 
Pullo 0,33 l. Vähittäismyyntihinta mm. Taivaanrannan (Lahti) kioskissa 1,90 e.
oma olutarviontisi!

Marsalkka, Saimaan Panimo Oy, Lappeenranta 

4,6 %-til., vaalea lager 
Syvän keltainen väri, niukkavaahtoinen. Syvän maltainen tuoksu. Makua hallitsee upea humalapitoisuus. Mikkeliläisen pienpanimo Naapurin ja Saimaan Panimon yhteistyön hieno hedelmä. 
Pullo 0,33, vähittäismyyntihinta 1,60 e. 
oma olutarviontisi!

Mühlen Kölsch, Brauerei zur Malzmühle Schwartz KG, Köln, Saksa 

4,8 %-til., vaalea kölsch, pintahiivaolut 
Kölsch on keskisessä Saksassa, Rein-joen varrella sijaitsevan Kölnin kaupungin ja alueen oma oluttyyppi. "Mallasmyllyn" panimo on aivan kaupungin keskustassa, "Heinätorin" laidalla, joten olut on kölsch-tyypin syntysijojen sydämestä. Ohra- ja vehnämaltaasta pintahiivatekniikalla valmistettu Myllykölsch on väriltään vaalean keltainen, hieman punertava. Vaahtoaa kyllä, mutta vaahto häviää pian. Tuoksu on voimakkaan maltainen, viljamainen. Maku on syvän maltainen, leipämäinen, kuivahko. Helppo juotavuus. 
Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen. 
oma olutarviontisi!

Beck's, Brauerei Beck & Co, Bremen, Saksa 

5,0 %-til., vaalea lager, IVA 
Vaalean keltainen läpikuultava väri, hieno, mutta nopeasti haihtuva vaahdonmuodostus. Perinteisen oluen maltainen tuoksu. Erittäin miellyttävä, pehmeä humalapitoinen maku. Viljainen, maltainen jälkimaku. Hienosti humaloitu saksalaisolut. Pohjois-Saksassa toimiva Beckin panimo on perustettu vuonna 1874 ja on nykyisin maailmanlaajuisesti tunnettu merkki. 
Pullo 0,33, Alkon hinta 1,83 e.
oma olutarviontisi!

Foster's lager, Foster's Group, Melbourne, Australia (lisenssivalmistaja: Scottish&Newcastle, Berkshire-panimo, Reading, Englanti) 

4,5 %-t., kantavierre 10 p-%, väri 7 EBU, katkeruus 23 EBU, vaalea lager
Foster's Australiasta - 1.5.2003 alkaen myös Suomessa!Oluen väri on vaalean keltainen, aivan kuin vaalean lagerin pitääkin! Tuoksu on hauska yhdistelmä lievää hedelmäisyyttä ja katkeroa. Foster's pitää - maahantuojan mukaan - nauttia jääkylmänä, mikä normaalisti peittää kaikki oluen mahdolliset makuvivahteet. Humalointi sävähtää mukavasti makeahkon yleisvaikutelman taustalla. Yllättävää kyllä, mutta makuvivahteet häipyvät oluen lämmettyä lasissa. Valmistuksessa käytetään olutmaltaiden,hiivan ja veden ohella maissiuutetta (siirappia) ja hiilidioksidia. 
Foster's perustettiin perhepanimona Australiassa vuonna 1888. Suuri australialainen tavaramerkki on laajalti tunnettu eri puolilla maailmaa. 10 eri maassa valmistettava olut on saatavissa 150 maassa. Euroopassa Foster's on yhdeksänneksi myydyin olutmerkki. Euroopan markkinoiden Foster's valmistetaan S&N:n Berkshire-panimolla Readingin kaupungissa, 100 km Lontoosta länteen. Suomeen Foster's on yrittänyt juurtua jo neljä kertaa 90-luvulla. Olvi jopa valmisti lisenssillä Suomen markkinoiden Foster'sin. Nyt englantilaisvalmisteista australialaisolutta maahantuo Hartwall, joka kuuluu Scottish&Newcastlen panimokonserniin. 
Pullo 0,33 l. vähittäismyyntihinta 1,90 e, tölkki 0,5 l. vähittäismyyntihinta 2,50 e
oma olutarviontisi!

Spalter Pils, Hartwall Oyj, Helsinki

Hartwall Spalter Pils, vähittäismyymälöissä ja Alkossa.(IVA) 5,0 %-t., kantavierre 12,4 p-%, väri 10 EBC, katkeropitoisuus 30 EBU, vaalea täysmaltainen pohjahiivapils 
(III) 4,6 %-t., kantavierre 11,5 p-%, väri 8 EBC, katkeropitoisuus 30 EBU, vaalea täysmaltainen pohjahiivapils
Upea vaahto, mukavasti tuntuva humalan tuoksu. Pils (pilsner) -oluille on tyypillistä runsas humalointi. Panimo hankkii aromihumalat  Saksasta Spaltista, joka sijaitsee mukavasti Münchenin ja Tsekin Plzenin (Pilsenin) puolivälissä. Vahvaa Spalter Pilsiä 0,4 % miedompi keskiolutversio vaahtoaa mukavasti, mutta nopeasti. Tuoksu on hedelmäisen runsas. Hiilihappo kuplii mukavasti kielellä, mutta pils-tyyppiselle ominaista voimakasta humalointia ei löydy. Raikas, miellyttävä,pehmeä oluterikoisuus, joka on tavallisenkin kuluttajan helppo nauttia 
(IVA) Pullo 0,5 l.; 2,38 e, Alkon kuluttajahinta
(III) Pullo 0,5 l.; vähittäismyyntihinta 2,15 e
oma olutarviontisi!
 


Anchor Porter, Anchor Brewing Co, San Francisco, Kalifornia, Yhdysvallat

Anchor Porter - uuden amerikkalaisen olutkulttuurin vetäjä!5,6 %-til., tumma porter 
Paksu kermainen vaahto muodostuu lasiin sysimustan nesteen pinnalle. Paahteinen, karamellimäinen tuoksu leviää heti kun kruunukorkki avautuu. Maku on paksu, siirappimainen, paahteinen, syvä, pehmeä, tumma, lakritsainen. Jälkimaun katkeroisuus kruunaa hienon makuelämyksen. Anchor Porter tuo mieleen Suomen olutteollisuuden ja -kulttuurin helmen Sinebrychoff Portterin, joka on hyvin tunnettu ja tunnustettu myös USA:n uuden olutkulttuurin piireissä. Panimo on valmistanut käsityönä "vanhanaikaiseksi" kuvaamaansa portteria vuodesta 1974. Valmistuksessa käytetään täysmallasta, kokonaisia humalan kukintoja (siis ei brikettejä). Valmistusprosessin tärkeä vaihe on "ainutlaatuisen luonnollinen käyminen". Panimon keilanmuotoinen alkuperäispullo tuntuu erityisen miellyttävältä kädessä. 
Pullo 0,355 l., Alkon hinta 3,24 e
oma olutarviontisi!

Saaremaa Oma Õlu, Saaremaa õlletehas AS, Kuressaari, Viro

Saarenmaan uuden panimon ensimmäinen oma olut vuodelta 2001.4,9 %-t., vaalea lager
Erittäin vaalea, samea, niukkavaahtoinen. Maalaisoluen makeahko, maltainen tuoksu. Vuonna 2001 perustetun Saarenmaan uuden oman itsenäisen panimon perusolut on helposti juotavaa, raikasta lageria, jossa on mukana häivähdys maalaisoluen hienoa makua. Oma õlu on Saarenmaalla myös "olut" ja "beer". Se on hyvin löytänyt paikkansa varsinkin Saarenmaalla, mutta saatavilla myös muutamissa kaupoissa mantereella, Tallinnassakin. 
Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen. 
oma olutarviontisi!

Saaremaa Tõmmu, Saaremaa Õlletahas AS, Kuressaare, Viro

Saarenmaa tumma vuodesta 2001.6,0 %-t., tumma lager
Syvän tumma, ruskeanpunainen, helmeilevästi vaahtoava tumma perusvaihtoehto vuonna 2001 perustetulta Saarenmaan uudelta panimolta. Maalaisoluen syvä tuoksu, joka toistuu upeasti jälkimaussa. Makea, karamellimäinen suutuntuma, rapean tuore maku. Mukana on aprikoosin hedelmäistä makuvivahdetta.
Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen.
oma olutarviontisi!

Saaremaa Tehumardi , Saaremaa õlletehas AS, Kuressaari, Viro

Saarenmaan panimon Tehumardi vuodesta 2001.8,0 %-t., vaalea lager
Vaalean keltainen, kauniin tasainen väri. Tuoksussa löytyy maltaisia ja hedelmäisiä vivahteita. Suutuntuma on pistävän alkoholimainen, joka tosin johtuu myös korkean alkoholiprosentin aiheuttamasta ennakkokäsityksestä. Maltainen, heikosti makea maku levittäytyy kitalakeen. Katkeron kosketus nousee hienona jälkimakuna. Kaikki oluen ominaisuudet ovat erittäin hyvin tasapainossa, eikä vahvuus häiritse missään vaiheessa. Panimo kutsuu Tehumardia "vahvaksi taistelijan olueksi" ja etikettikuvassakin kypäräpäiset fasistit koheltavat, mutta kyllä tästä myönteisiä arvoja löytää rauhankannattajakin. 
Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen.
oma olutarviontisi!

Kalastaja, Saaremaa õlletehas AS, Kuressaari, Viro

Kalastajien oma olut - Saarenmaan panimon uutuus vuodelta 2003.5,1 %-t., vaalea lager
"Eesti kalameeste oma õlu" (Viron kalamiesten oma olut) on Saarenmaan panimon uutuus kesällä 2003. Väri on keltainen, lievästi punertava. Tuoksua ei juurikaan ole. Maku on on rapean pistävä, heinämäinen. Jälkimaku on kuiva, sopivasti tuntuvasti humalainen. Panimon kaikki oluet ovat suodattamattomia, eläviä oluita. 
Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen.
oma olutarviontisi!
 

Kuohu - täysmallasolut Seinäjoelta!Vaalea Kuohu, Oy Mallaskoski Ab, Seinäjoki 

4,5 %-t., vaalea lager 
Mallaskoski kuohuu! lukee etiketissä ja lasiin kaadettaessa Kuohun muodostama vaahto on todella hieno, runsas, tuoksuava. Täysmallasoluen tuoksu raikkaan viljamainen. Väri on haalean keltainen. Maku on makeahko, maltainen, hedelmäinen. Kuohua valmistetaan myös IVA-oluena (Vahva Vaalea Kuohu 5,5 %-t, 1,59 e), ja molempia myös tummana. 
Pullo 0,33 l. vähittäismyyntihinta 1,45 e. 
oma olutarviontisi!

Kuohu - täysmallasolut Seinäjoelta!Tumma Kuohu, Oy Mallaskoski Ab, Seinäjoki 

4,5 %-t., tumma lager 
Hieno vaahtokuohu kauniisti punertavan oluen päälle ja tuoksuu makean maltaiselta. Maku on hedelmäinen, tuhti, runsas, makea. Erittäin jännittävä, monipuolisen aromikas kokonaisuus. Kuohua valmistetaan myös IVA-oluena (Vahva Tumma Kuohu 5,5 %-t, 1,61 e), ja molempia myös vaaleina.
Pullo 0,33 l. vähittäismyyntihinta 1,55 e.
oma olutarviontisi!

Urho, Hartwall Oyj, Helsinki / Lahti

III: 4,7 %-til., kantavierre 10,7 ºP, väri 10,0 EBC, katkero 15 EBU, vaalea lager
IVA: 5,5 %-til., kantavierre 12,5 ºP, väri 12,0 EBC, katkero 18 EBU, IV A, vaalea lager
Urho - uutuus Lahden uudelta panimolta vuodesta 2001.Suosituksi tulleen Hartwallin suomalaiskansallisen Urhon keskiolutversio on pehmeän humalainen peruslager. Kullankeltainen olut vaahtoaa hienosti, mutta ohuesti. Tuoksu on miellyttävän maltainen. Sopivan kylmänä Urho-kolmonen on raikas olutuutuus. Maku on hedelmäisen raikas ja maltainen. Humalan katkera aromi on mukana jälkimaussa. Vahvan Urhon runsas vaahto ohjaa odotukset pehmeyteen. Tuoksu on kirpeän humalainen, ehkä vähän tunkkainen. Miehekkyyden korostuksesta huolimatta Urhon maku on miellyttävän pehmeä - tarkoittaneeko tämä sitä pehmo-miestä. Tavallisen pilsner-maltaan lisäksi on valmistuksessa käytetty erikoismaltaiden uudentyyppistä yhdistelmää, joka jonkin verran tavallista suomalaista voimakkaamman humaloinnin kanssa muodostaa mukavan kokonaisuuden. Mainosten painottama maukas, kirpeä jälkimaku ei kuitenkaan kestä kovin pitkään.
Pullo 0,33 l., vähittäismyyntihinta 1,30 e (III); Alkon hinta 1,43 e (IVA). 
oma olutarviontisi!

Roggenbier, Oyj Hartwall Abp, Helsinki (Lahti)

- 4,5 %-t., kantavierre 10,7 p-%, väri 25 EBC, katkeroainepitoisuus 13 EBU, vaalea täysmaltainen pohjahiivaolut 
- 5,7 %-t., kantavierre 13,5 p-%, väri 31 EBC, katkeroainepitoisuus 17 EBU, vaalea täysmaltainen pohjahiivaolut
Hartwallin Roggenbier - myös III-oluena v. 2003 alusta.Hienosti vaahtoava rukihinen lager on väriltään kauniin punertava ja sitä voi kutsua vähintäänkin puolitummaksi. Oluen valmistuksessa käytetään ohramaltaan ohella reilut 10 % ruismallasta. Maun pehmeys ja viljamaisuus tulee miedosta humaloinnista. Roggenbierin yleisilme on yllättävänkin mieto - eli toisaalta juotavuus on erikoisolueksi oikein hyvä ja tuotteen kokeilu ei vaadi mitään erityistä seikkailumieltä. Varsinkin keskiolutversio jää laimeaksi. Roggenbier IVA valmistui alunperin vuonna 2002 Panimoliiton 100-vuotisjuhlavuoden Hartwall-olueksi. Rukiin käytöllä haluttiin kunnioittaa suomalaista sahtiperinnettä. Tällä hetkellä (kesä 03) se on neljästä tuotteesta ainoa tuotannossa edelleen oleva juhlaolut. 
(III) Pullo 0,5 l, vähittäismyyntihinta 1,95 e 
(IVA) Pullo 0,5 l, Alkon hinta, 2,52 e.  (kesäkuu 2003)
oma olutarviontisi!

Roggenbier, Hartwall Oyj, Helsinki

4,5 %-t., kantavierre 10,7 plato, väri 25 EBC, katkeroainepitoisuus 13 EBU, vaalea täysmallasolut
Roggenbier on saksaa ja tarkoittaa "ruisolutta". Keväällä 2002 markkinoille tullut 5,7 %:n vahvuinen Roggenbier siirtyy nyt vuoden 2003 alkaessa myös elintarvikeliikkeiden hyllyille. Valmistuksessa käytetään ohramaltaiden ohella runsaat 10 % ruismallasta. Oluen väri on kauniin punaruskea. Maku on pehmeä, viljamainen, aavistus sahtia mukana. Ruisolut on saanut Hartwallin laatutakeena ALH-sinetin (August Ludvig Hartwallin mukaan).
Pullo 0,5 l, vähittäismyyntihinta 1,98 e. (tammikuu 2003)
oma olutarviontisi!

Dark Lager, Hartwall Oyj, Helsinki 

- 4,5 %-til., kantavierre 11,3 p-%, väri 74 EBC, katkero 16 EBU,  tumma lager, III 
- 5,0 %-til.,kantavierre 12,6 p-%, väri 82 EBC, katkero 18 EBU,  tumma lager, IVA 
Hartwallin "münchener dunkel" -tyyliset tummat oluet vaahtoavat voimakkaasti ja runsaasti. Vankan vaahdon värikin on ruskehtavan kermamainen. Aromikas yleisilme saadaan tšekkiläisestä saazer-humalasta ja karamellimaltaasta. Maku on makeahko, paahteinen, hedelmäinen (aprikoosi) ja kuiva. Eli onnistunut, pehmeä kokonaisuus tulee monen tekijän yhdistelmästä. Vahvempi versio on karamellimäinen - makeampi ja tuhdimpi kuin keskiolut, joka puolestaan on helposti juotava runsasmakuinen olut. Dark Lager sopii maisteltavaksi, vertailtavaksi, seurustelujuomaksi ja kyydittämään jälkiruokia, vaikkapa suklaata. Ainoa miinus tulee hassusta englanninkielisestä nimestä. Jotenkin etiketissä käytetty saksalainen ilmauskin (münchener dunkel) vielä menettelee oluttyypin vakiintuneena nimityksenä, mutta varsinainen nimi ei sovi suomalaiseen suuhun. Dark Lager kuuluu panimon tyylikkääseen ALH-sinettiperheen täysmallasoluisiin. August Ludvig Hartwall oli kivennäisvesiä valmistavan sukuyhtiön laadun kehittelijä 1800-luvun lopulla. 
(III) Pullo 0,5 l, vähittäismyynnissä 2,15 e.
(IVA) Pullo 0,5 l, Alkon vähittäismyynnissä 2,38 e. 
oma olutarviontisi!

Tsingtao Beer, Tsingtao Brewery Co Ltd, Tsingtao, Kiina 

4,6 %-t., vaalea lager
Kiinan suurin olutmerkki on Suomessakin ruokakauppatuote, ja ollut meidän markkinoilla jo vuosikausia. Valmistusaineet ovat veden, ohramaltaan ja humalan lisäksi suola ja riisi. Vaalean kellertävä olut muodostaa runsaan ja nopean vaahdon. Jo tuoksussa tuntuu riisin osuus. Maku on melkoisen neutraali. Tsingtao on helposti juotava yleisolut.
Pullo 0,33 l., vähittäismyyntihinta. 
oma olutarviontisi!
 


Huvilan Joutsen, Savonniemen Oluttehdas Oy, Savonlinna

4,5 %-t., vaalea pintahiivaolut
Tämän kotimaisemmaksi ei olut enää voi tulla, sillä humalatkin ovat Pohjois-Karjalan puhtaasta luonnonympäristöstä. Joutsenen väri on keltainen kuin hunajavesi. Tuoksu on viljainen ja maltainen. Kotimaisen humalan katkeruus tuntuu mukavasti. Maku on suussasulavan vaatimaton. Helposti juotava vaalea perusolut, jonka pienpanimotausta tekee kuitenkin mielenkiintoiseksi. 
Hanaolut 0,5 l. anniskeluhinta 5,00 e.
oma olutarviontisi!

Perhon Kevätolut, Ravintolakoulu Perhon panimo, Helsinki 

5,0 %-t., vaalea lager
Perhon Kevätolut on aivan musta. Tuoksu on hieno, raikas, paahtunut. Maku on lakritsainen ja karamellimäinen, paahtunut, maukkaan rapea, tuhti, kuiva. 
Hanaolut 0,5 l. anniskeluhinta 5,20 e. 
oma olutarviontisi!

Sauhusanttu, Ravintolapanimo Teerenpeli, Lahti

5,0 t-%, kantavierre 13 p-%, tumma savulager, suositus tarjoilulämmöksi 6-8 Cº
Teerenpelin Sauhusanttu - HBF kultamitalisti v. 2002!Vuonna 1994 perustetun Lahdessa ja Tampereella toimivan panimoravintolan Sauhusanttu valittiin pienpanimo-oluiden sarjassa parhaaksi Helsingin olutfestivaalilla huhtikuussa 2002. Kausiolut on tuotannossa alkuvuodesta 2003 ainakin kesään saakka. Maaliskuussa Sauhusanttu on kuukauden hanaolut Hyvissä Olutravintoloissa. Sauhusanttu on onnistunut savuolut. Taiten valmistetun oluen raaka-aineena on neljää mallasta, joista savumallas hallitsee 40-prosenttisesti. Muut maltaat ovat pilsner, münchener ja tumma mallas, humalalajikkeina hallentauer ja tettnang. Savun makuvivahde on maltettu jättää tarpeeksi lieväksi ja hedelmäisyys erottuu mukavasti. Muuten Santtu on kuiva ja sopivan humalainen. 
Hanassa 0,5 l. 5 e, varmimmin vain Teerenpeli, Lahti ja Tampere; maaliskuussa 2003
Hyvät Olutravintolat -ketjun kuukauden hanaoluena.
oma olutarviontisi!

Olvi Export IV A, Oy Olvi Ab, Iisalmi 

5,2 t-%., kantavierre 13,0 p-%, vaalea lager
Kirkas, syvänkeltainen nelosolut. Vaahto on vahva, epätasainen ja haihtuu pienenkin vitkuttelun aikana. Lievästi makea, maltainen tuoksu. Maku on lievästi maltainen ja hedelmäinen. Humalan katkeruutta ei kyllä löydy.  Olvin IV:n on palkittu kultamitalilla Amsterdamissa vuonna 1981. 
Pullo 0,33 l, vähittäismyynnissä 1,42 e, tölkki 0,33 l 1,70 e, pullo 0,5 l  2,10 e
oma olutarviontisi!

Karjala Kisaolut III, Oyj Hartwall Abp, Helsinki

4,6 %-t., kantavierre 10,7 plato, väri 9 EBC, katkeroainepitoisuus 18,5 EBU, vaalea lager
Karjala Kisaolut - Lahden uuden panimon ensimmäinen tuote, helmi-toukokuussa 2003!Suomessa pidettävien MM-kisojen viralliseksi kisajuomaksi on jääkiekkoilun tukija Hartwall valmistanut uuden Karjala Kisaoluen, joka on saatavilla vain rajoitetun ajan, helmikuulta toukokuulle. Kisaolut on vaaleampi ja maultaan neutraalimpi kuin tavallinen Karjala. Kisaoluen erikoisuus on varsinaisesti tähän tarkoitukseen kehitetty Gold-mallas. Se on vaalea, makea karamellimallas, jonka makeus ei kuitenkaan tule olueen saakka. Hiemankin lämmenneessä Kisaoluessa tuntuva makeus syntyy hiivasta. Kisa-Karjalan saa vaahtoamaan komeasti, mutta nopeasti. Tuoksussa on palaneisuutta ja pistävyyttä jossain taustalla. Maku on melko neutraali, mutta saazer-aromihumala ja magnum-katkerohumala tuovat mukavaa katkeruutta jälkimakuun. Uskoisi Kisa-Karjalan sopivan penkkiurheilijoiden käyttöön television ääressä suoritettavan urakan siivitykseen. Urheilua harrastamattomalle oluenmaistelijalle tästä sen sijaan ei ole nautinnoksi. Ellei sitten halua merkitä makumuistiinsa, millainen on ensimmäinen kokonaan Hartwallin uudella Lahden panimolla valmistettu olut! 
Pullo 0,33 l. vähittäismyyntihinta 1,20 e.
oma olutarviontisi!

Nikolai IV A, Oy Sinebrychoff Ab, Kerava 
Nikolai III, Oy Sinebrychoff Ab, Kerava 

IV A:  5,5 t-%., kantavierre 14,5 p-%, väri 14 EBC, katkeroainepitoisuus 21 EBC, vaalea lager 
III: 4,5 t-%, vaalea lager
Koffin Nikolai - myös A-oluena vuodesta 2003.Nikolai on yksi Koffin laatumerkeistä. Olut vaahtoaa komeasti ja vankasti. Tuoksu on tuntuvan syvä, maltainen ja makeahko. Maku on erittäin pehmeä, karamellimäinen. Jälkimaku on miellyttävästi pysyvä, hedelmäinen. Vuoden 2003 alusta Nikolaista tehtiin myös A-versio. 
Samanlaisella logolla valmistetaan myös Venäjällä Pietarissa (OAO Vena) "Nikolaj Sinebrjuhoff" -nimistä premium lager -olutta (5,6 t-% / 13 %-p) keravalaisen Sinebrychoffin lisenssillä. Logon kaksipäisen kotkan keskellä on "S" -kirjaimen tilalla "C" eli kyrillisen aakkoston S-kirjain sinisellä pohjalla. Pietarilainen Nikolai Sinebrychoff sai panimo-oikeudet Helsingissä 13.9.1819, jolloin katsotaan Koffin panimon syntyneen. Tuota päivää vietetään edelleen "suomalaisen oluen päivänä". 
(IVA) Pullo 0,5 l, Alkon vähittäismyynnissä 2,44 e, 
(III) Pullo 0,5 l, vähittäismyynnissä 2,10 e
oma olutarviontisi!
 


San Miguel Premium cerveza 1516, San Miguel Fábricas de Cerveza y Malto S.A., Barcelona, Espanja 

4,2 t-%., vaalea lager 
Kansainvälisen tyylin vaalea lager Espanjasta korostaa vuoden 1516 baijerilaista oluen  "puhtauslakia" jopa nimessään. Oluen tuoksu on tuntuva, maltainen. Väri on kirkas vaalean keltainen. Maku on korkeatasoisen maltainen ja miellyttävä  - oluen selvästä mietoudesta huolimatta. Tämä "International Premium Lager" - kuten etiketti ilmoittaa - on siinä mielessä erikoinen, että tätä voi pitää myös nautinto- ja maisteluoluena. 
Pullo 0,33 l, vähittäismyynnissä 2,14 e
oma olutarviontisi!

Revolution, Dublin Brewing Company, Dublin, Irlanti 

4,7 %-t., tumma punainen lager 
Dublinin vanhan kaupungin sydämessä Smithfieldissä toimiva uusi panimo on oikeastaan perustettu jo vuonna 1798. Revolution (vallankumous) on tarkoitettu "vallankumouksellisille kaikkialla". Olut sopii myös vegaaneille ja Irlannin vegaaniliitto on antanut etikettiin oman leimansa. Raaka-aineina vesi, mallasohra, mallastamaton paahdettu ohra, humala, hiiva sekä irlantilainen merilevä ("Irish Moss" on oikeastaan "irlanninsammal"). Revolution on tumma, punertava, tuoksu paahtunut ja vaahto niukka. Maku on tuhti, kuiva, paahtunut, rukiinen. 
Pullo 0,5 l., vähittäismyyntihinta 2,00 e
oma olutarviontisi!

Tri bogatirja, OOO Kaluzhskaja Pivovarennaja kompanija, Kaluga, Venäjä 

4,5 %-t, kantavierre 11 p-%, vaalea lager 
Kalugan panimon "Kolme urhoa" on suomalaisen Urhon (Hartwall, 5,5% ja 4,7 %) sukulaistuote. Paitsi että venäläislager tuoksuu hienosti viljalle ja maaseudulle. Valmistuksessa on käytetty myös mallastamatonta ohraa. Väri on haalean keltainen, vaahto runsas mutta nopeasti häipyvä. Voimakas tuoksu lupaa paljon, mutta vaatimaton, yleinen maku ei ihan pysty vastaamaan odotukseen. Kaluga sijaitsee Sydän-Venäjällä, parisataa kilometriä Moskovasta etelään. 
Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen.
oma olutarviontisi!

Krasnij Vostok Krasnoje Lager Beer, OAO Pivovarenija kompanija Krasnij Vostok, Kazan, Tatarstan, Venäjä

5,0 t-%, kantavierre 12 %, puolitumma lager
"Punainen itä", punainen lagerolut on yksi harva venäläinen olut, jonka nimessä on englannin kieltä. "Punainen lager" on punertava, vaahtoaa mahtavasti ja vaahto myös pysyy kauniin taiteellisesti lasin reunalla. Tuoksu on voimakas, makea; tuo mieleen maaseudun tuoksumaailman - kuten oluen pitääkin! Punainen itä - Punainen on erittäin maukas münchener-tyylin olut. Valikoituihin raaka-aineisiin kuuluu vaalea ohramallas, karamellimallas, riisiryyni, sokeri ja humala, kaikki ilman säilöntäaineita. Jälkimaku on karamellimäisen makea, mihin yhdistyy miellyttävä hedelmäinen, aprikoosin vivahde. Maku ja tuoksu sopivat hyvin yhteen. "Krasnij Vostok" (punainen itä) on Kazanissa toimiva panimo, joka on perustettu vuonna 1892. 
Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen. 
oma olutarviontisi!

Solodov, Klassizeskoje, OAO Pivovarenija kompanija Krasnij Vostok, Kazan, Tatarstan, Venäjä

5,0 t-%, kantavierre 12 %, vaalea lager
Klassinen mallasolut valmistetaan ekologisin periaattein vuodelta 1903 periytyvän reseptin mukaisesti. Ohramallasmäskiin on lisätty riisiä ja maissia. Olut on erittäin vaalean keltaista, ja vaahtoaa todella runsaasti ja upeasti. Tuoksu on perinneoluen tapaan pistävän makea. Maku on luonteeton, kuten riisioluelle sopii. Miellyttävä hedelmäinen makeus kuitenkin parantaa mielikuvaa. "Solodov" on nimetty "Vuoden Brändiksi" vuonna 2001.
Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen. 
oma olutarviontisi!

Bogemskoje, OAO Pivovarenija kompanija Krasnij Vostok, Kazan, Tatarstan, Venäjä

8,6 t-%, kantavierre 18 %, vaalea lager
Tataarien kullankeltainen "vahva vaalea böömiläisolut" vaahtoaa runsaasti, mutta nopeasti. Tuoksu on suorastaan pistävän makea, syvä aprikoosi hallitsee. Voimakas, pistävä maku on alkoholimainen, makea, sokerinen. Valmistusaineina on "erityisesti esivalmistellun" veden, hiivan, vaaleiden maltaiden ja humalan ohella sokeri, riisiryynit ja hiilidioksidi. Jälkimaku on tuoksun ja pistävän maun jälkeen yllättävän laimea, hedelmäinen, makea. Oluen etiketti on harvinaisen kaunis. Smokkiin pukeutunut herrasmies korkea, ohut olutlasi kädessään on tyyliä! Etiketin mukaan Bogemskoje ("Böömiläinen") on palkittu Moskovan kansainvälisillä festivaaleilla vuonna 1996, ja panimo kuuluu "panimoteollisuusliittoon" (Assoziatzija pivoindustrija). Kaunis pullo ja etiketti, voimakas, mielenkiintoinen tuoksu lupaavat paljon. Vahva viinimäinen, alkoholimainen maku ja heikkenevä jälkimaku eivät lunasta niitä odotuksia. 
Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen. 
oma olutarviontisi!
 


Erikois olut, Oyj Hartwall Abp, Helsinki

4,3 %-t., kantavierre 10,3 plato, väri 8 EBC, katkeroainepitoisuus 17 EBU, vaalea lager
Erikois olut Lahdesta - jo vuodesta 1930!Hartwallin mieto kansanolut palauttaa Lahden Erikoisoluena lähes 70 vuotta tunnetun merkin takaisin markkinoille. Etiketissä todetaankin ulkomaankielellä, että tuotemerkki periytyy peräti vuodelta 1930. Etikettiin on sijoitettu myös Mallasjuoman M-leimoja, jotka erehdyttävästi muistuttavat kansainvälisten olutkatselmusten palkintomitaleja. Vanhaa "Erikoista" valmisti Lahdessa Mallasjuoma Oy, joka siirtyi Hartwallin omistukseen vuonna 1988. Erikoisen tuotanto jatkui Mallasjuoman korttelissa Lahden keskustassa vielä vuoteen 1998. Uusi Erikois olut valmistetaan Liipolan kaupunginosaan vuonna 2002 valmistuneessa uudessa Hartwallin panimossa. Alun perin, kieltolain aikaan, vanha Erikoinen oli mietoa ykkösolutta ja lakkauttamisen aikoihin erittäin suosittua A-olutta. Nykyinen Erikoinen on valmiiksi laimennettua koko kansan halpisolutta. Alkoholipitoisuutta alentamalla verotus helpottuu ja kuluttajahintaa on mahdollista laskea. Hinnan perässä myös suomalainen peruskuluttaja siirtyy entistäkin neutraalimman ja laimeamman maun pariin. 
Pullo 0,33 l. vähittäismyyntihinta alimmillaan 0,99 e.
oma olutarviontisi!

Lager olut Euro shopper, valmistettu Suomessa (Olvi, Iisalmi), valmistuttaja Ruokakesko Oy, Helsinki

4,3 %, vaalea lager
Alkuvuoden 2003 salamyhkäisin "uutuus"olut on K-kauppojen oma bulkkimerkki Euro shopper Lager olut, jonka valmistaa iisalmelainen panimo Olvi Oyj. Lager vaahtoaa runsaasti ja vieläkin nopeammin. Makua ei ole. Mutta halvaksi on tehty! Menettelee saunaoluena, jos jostain syystä ei halua nauttia raikasta, kotimaista vesijohtovettä. 
Pullo 0,33 l, vähittäismyyntihinta tarjouksissa alimmillaan 0,89 e
oma olutarviontisi!

Ruuti Olut, Oyj Olvi Abp, Iisalmi 

4,3 %-t., kantavierre 10 p-%, väri 9 EBC, katkeroainepitoisuus 16 EBU, vaalea lager
Ruutia Olvilta Itä-Suomesta 2003!Olvin itäsuomalainen panos oluthintakilpailuun on täyttää ruutia, ainakin nimeltään. Tuntuu kuin Panimoliiton jäsenet olisivat jotenkin yksissä tuumin konseptoineet upean 100-vuotisjuhlavuotensa (v. 2002) jälkeiset ensimmäiset uutuusoluet. Hienojen, erikoisten ja keskenään täysin erilaisten juhlaoluiden jälkeen on kaikkien tuotantoon tullut 4,3 %-nen vaalea lager, yksinkertaisella, halvantuntuisella etiketillä ja näkymättömän pienin kirjaimin painetuilla valmistajatiedoilla. Ruuti on raikas, vetinen pastöroimaton peruslager, joka sopii saunan jälkeen ja janoiseen tilanteeseen. Etiketin mainoslause, "Maussa on potkua", menee tässä tapuksessa kuitenkin ihan hakoteille. 
Pullo 0,33 l. vähittäismyyntihinta alimmillaan 0,99 e.
oma olutarviontisi!

Voima olut, Oy Sinebrychoff Ab, Kerava

4,3 %-t., vaalea lager
Voima olut on Koffin uutuus vuonna 2003.Koffin uutuus-kansanolut on nimetty useissa vaiheissa Suomen oluthistoriaa käytetyn merkin mukaan. Tällä hetkellä Woima kuuluu myös Mikkelissä ja Lappeenrannassa toimivan Saimaan Panimon (Pienpanimo Naapurin) tuotevalikoimaan. Myös tämä Woima (5,1 %, tumma lager) on nykyisin saatavissa pullopakattuna olutravintoloissa. Koffin Voima olut on vaatimaton suomalainen peruslager, joka maistuu vetisen raikkaasti ja edullisesti suomalaisessa suussa. 
Pullo 0,33 l. vähittäismyyntihinta alimmillaan 0,99 e.
oma olutarviontisi!

Musta Hevonen III, valmistuttaja Ruokakesko Oy, Hki, valmistaja Oy Sinebrychoff Ab, Kerava 

Musta Hevonen - laatuolut 90-luvulta - palasi halpiksena vuonna 2002.4,3 %-t., vaalea lager
Kesko toi alkaneeseen oluthintakilpailuun vuoden alussa varsinaisen "mustan hevosen", jonka valmistaa kotimainen suurpanimo. Halvimmissa tarjouskampanjoissa 0,33 litran pullo maksaa vain 79 senttiä. Pantillisen pullon saa palauttaa mihin tahansa suomalaiseen liikkeeseen. Halpislager on nimetty kutkuttavan rohkeasti erinomaiseen maineeseen päätyneen Koffin tumman Mustan Hevosen tapaan. Vuonna 2000 hanamyynnistäkin lopetettu perinteinen Musta Hevonen on sittemmin korvattu mainiolla, maukkaalla Koffin Velvetillä. Uusi Musta Hevonen on vaalea peruslager, joka halunnee olla tämän hintakilpailun "musta hevonen", siis yllättäjä, voittaja! Musta Hevonen on erittäin vaalean keltainen, kupliva, runsaasti ja nopeasti vaahtoava olut. Tuoksu on olematon, etsimällä erottaa humalan katkeruutta. Maku ei poikkea suomalaiseen makuun sopivaksi kuvitellusta peruslagerista mitenkään. Ei edukseen, mutta ei missään tapauksessa myöskään tappiokseen! Laimea maku on hedelmäinen, ja jotain heikkoa humalointia erottuu - hyvällä tahdolla. Tässä yhteydessä lienee oikein muistuttaa, että suomalaiset jokapaikan lagerit (Koff III ja Lapin Kulta) ovat maailmalla runsaasti mitaloituja laatuoluita.
Pullo 0,33 l. vähittäismyyntihinta (K-kaupoissa) alimmillaan 0,89 e.
oma olutarviontisi!

Baltika psheniznoje No 8, Pivovarennaja Kompanija Baltika, Venäjä, lisenssivalmistaja AS Aldaris, Riika, Latvia 

5,3 %-t, kantavierre 12,5 p-%, vaalea, suodattamaton vehnäolut 
Venäjän suurimman panimon Baltikan vehnäolut (Nro 8) vaahtoaa helposti yli lasin reunojen. Suodattamaton olut on samean keltainen ja tuoksu viljainen, makea. Maku on voimakkaan vehnäinen ja hedelmäinen, mutta ei erityisen makea. Suutuntuma on makean viljamainen, jälkimaku mukavasti puraisevan katkera. Pietarilainen, vuonna 1990 perustettu Baltika on Euroopan suurimpia panimoyhtiöitä. Se kuuluu Hartwallin ja Carlsbergin puoliksi omistamaan Baltic Beverages Holding -konserniin, kuten myös Latvian johtava panimo Aldaris. 
Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen.
oma olutarviontisi!
 


Admiral Korolevskij Eelj, IP Judin V.Ju., Viipuri, Venäjä

4,7 %-t., kantavierre 13 p-%, (puoli)vaalea elävä ale 
Punaisenruskea väri, vahva vaahto. Tuoksu on raikkaan hedelmäinen. Maku on kirpeän raikas, makean hedelmäinen, hapokas. Kuin (omituisen sävyinen) banaanipirtelö. Panimo kutsuu tätä "vanhanaikaista humalajuomaa" vaaleaksi olueksi, mutta väri on kyllä melko tumma. Oluen nimi kirjoitetaan väärinpäin olevalla eellä ja lausutaan "eil", siis englanniksi "ale". Sana tarkoittaa venäjässä "ohraolutta". Judinin pienpanimo on toiminut Viipurissa Gagarininkadulla vuodesta 2000. Tuotteet ovat suodattamattomia, vanhojen reseptien mukaan valmistettuja eläviä perinneoluita, joiden säilyvyys on saatu 4,5 kuukauteen. Panimo korostaa oluidensa virkistävää vaikutusta hiilihydraattien ja vitamiinien ansiosta. Teknologia ("Teddi Bir" eliTeddy Bear) on shampanjateknologiaa. Venäjän olutkulttuuri on todella nousussa ja ilmenee mielenkiintoisina, yllättävinä erikoisuuksina.
Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen.
oma olutarviontisi!

Admiral Zitnij Eelj, IP Judin V.Ju., Viipuri, Venäjä 

4,3 %-t., kantavierre 13 p-%, tumma elävä ale
Viipurilainen tumma ale. Läpinäkymättömän tumman punaruskea väri, paksu kermainen vaahto. Lievä tuoksu on hedelmäinen. Maku on voimakkaan hiivainen, makeahko, kallistuu hieman vetiseen päin. Maussa on pistävää hedelmäisyyttä, mutta ei lainkaan humalan katkeruutta tai aromia. Oluen käyminen jatkuu pullossa, joten pohjalla on herkullinen hiivakerros, mielenkiintoisen makuelämyksen kruununa. 
Pullo 0,33 l. Ei tuontia Suomeen. 
oma olutarviontisi!

Saku Porter, AS Saku Ölletahas (Baltic Beverages Holding), Saku, Viro 

7,5 %-t., kantavierre 19,7 p-%, väri 200 EBC, katkeroainepitoisuus 30 EBC, tumma portteri 
Saku Porter - suosittu jouluna ja myös läpi vuoden!Viron johtavan panimon erinomainen portteri pitää yllä sekä Viron pitkää olutperinnettä että koko Baltian vahvaa, hienoa portteriperinnettä. Baltian ja Puolan portterit valmistetaan poikkeuksellisesti pohjahiivatekniikalla. Vielä muutama vuosi sitten Saku teki ympärivuotisen Porterin lisäksi vielä erityisen "Jõuluporterin" (8,0 %  / 20,0 p-%), mutta nyt se tyytyy muuttamaan kaulaetikettiin joulupukkiaiheen parin kuukauden ajaksi. Saku Porter on sysimusta, vaahtoaa paksusti, kermamaisesti. Tuoksu on paahteinen ja maltainen. Maku on syvän kahvimainen, lakritsainen, täyteläinen. Lämmittää erinomaisesti ja sopii joulutunnelmaan. 
Pullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 3,10 e.
oma olutarviontisi!

Saku Tume, AS Saku Ölletahas (Baltic Beverages Holding), Saku, Viro

Saku Tume, valmistettu jo vuodesta 1960.6,7 %-t.,kantavierre 17 p-%, väri EBC 65-85, katkeroainepitoisuus EBU 26-30 , tumma 
Sakun tume (lue: "sakku tumme") on ollut tuotannossa jo vuodesta 1960 ja on vuonna 1820 perustetun panimon vanhin tuote. BBH-konserniin kuuluva Sakun panimo on Viron markkinajohtaja, jonka näkyvyys ja asema myös Suomessa on jatkuvasti vahvistunut. Oluen väri on punaisenruskea. Vaahto on erittäin runsas, suorastaan yli äyräitten pursuava. Tuoksu on makea, karamellimäinen, lakritsainen. Huippuhieno ja maukas maku on karamellin makea, jälkimaussa maltaisuutta, paahtuneisuutta. Saku Tume on edelleen maailman parasta tummaa olutta! 
Pullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 2,68 e.
oma olutarviontisi!

Stepan Razin Vyborgskoje Zolotoje pivo, Viipurin panimo / OAO Kompanija imeni Stepana Razina, Viipuri, Venäjä

Viipurin Panimon Kultainen.4,5 %-t., kantavierre 12 p-%, vaalea lager 
Suomalaisten vuonna 1863 perustama (Yhdys Oluttehdas/ Viipurin Olut) Viipurin panimo on kuulunut vuodesta 2000 pietarilaiseen Stepan Razin -yhtiöön. Stepan Razin -panimo on perustettu jo vuonna 1795. Hyvin menestyvän panimon nimi viittaa Suomessakin yleisesti tunnettuun kasakkapäällikköön. "Viipurin kultainen" on kirkkaan keltainen, runsaasti ja hienosti vaahtoava kylmäsuodatusmenetelmällä valmistettu olut. Tuoksu on kiihottavan maltainen. Maku on syvä, hedelmäinen, pehmeä , makeahko. Mukavan maltainen jälkimaku. Valmistusaineina vaaleita ohramaltaita, karamellimaltaita, riisiä, sokeria, humalaa.
Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen. 
oma olutarviontisi!

Gösser, Brau Union Österreich AG, (Gösser Brauerei), Leoben-Göss, Graz, Itävalta 

5,1 %-t., kantavierre 11,8 p-%, vaalea lager 
Hyvin vaalea olut vaahtoaa kohtuudella ja tuoksuu saksalaisalueen lagereiden tyyliin humalalle. Maku on sikunainen, katkeroinen. Maltaan ja humalan ominaisuuksien onnistunut yhdistelmä. Humala tuntuu mukavasti jälkimaussa. Valmistuksessa on käytetty myös riisiä. Leoben-Gössissä Grazissa vuodesta 1860 toiminut panimo kuuluu Itävallan johtaviin noin 50 tuotantolaitoksen joukossa. 
Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen. 
oma olutarviontisi!
 


Huvila Bitter, Savonniemen Oluttehdas Oy, Savonlinna 

4,2 %-t., kantavierre 10,8 p-%, katkero 35 EBU, tummahko pintahiivaolut 
Lievästi vaahtoava, tummansävyinen kuparinen bitter on keväällä 2002 aloittaneen savonlinnalaispanimon tuote, jota saa jossain määrin muuallakin kuin oopperajuhlakaupungin entiseen "höpölään" rakennetusta panimoravintola Huvilasta. Panimomestarina toimii parin vuoden takainen kotiolutmestari ja sahdinvalmistuksen SM-voittaja Markku Pulliainen. Bitterin maku on pistävän humalainen, raikkaan hedelmäinen makuelämys. 
Hanassa olutravintoloissa 0,5 l. n. 5 e.
oma olutarviontisi!

Grafenwalder Premium Pils, valmistuttaja Lidl Stiftung & Co KG, Neckarsulm, Saksa 

4,5 %-t., vaalea pils
Uuden kauppaketju Lidlin valmistuttama ja maahantuoma saksalainen pils on kirkkaan vaalean keltainen ja tuoksuu selvästi humaloidulta. Maku on miellyttävän maukkaasti pistävän katkeroinen. Olut on valmistettu saksalaisen puhtaussäännön mukaisesti vedestä, maltaista, humalista ja hiivasta. 
Tölkki 0,5 l., vähittäismyyntihinta 1,44 e (Lidl)
oma olutarviontisi!

Schwaben Bräu Pilsner, panimo: Schwaben Bräu, Stuttgart, Saksa; valmistuttaja Lidl Stiftung & Co KG, Neckarsulm, Saksa 

4,5 %-t., kantavierre 10,3 p-%, vaalea pils 
Pikkupulloihin pakattu Lild-olut ilmoittaa jopa valmistuspaikan! Tosin Lidl-laadut vaikuttavat sen verran samanlaisilta, että Stuttgart saattaa olla kaikkien erimerkkisten oluiden panimopaikka. Kauniin vaalea Schwaben maistuu voimakkaasti humaloidulta  pilsneriltä. Etiketissä mainitaankin, että humalointi on tehty "pilseniläisen panimotaiteen" mukaisesti. Totta! 
Pullo 0,33 l., vähittäismyyntihinta 5,79 e/ 6 plo (Lidl)
oma olutarviontisi!

Bergadler Premium Pils, valmistuttaja Lidl Suomi Ky, valmistettu Saksassa 

4,7 %-t., vaalea pils 
Mukavasti vaahtoava hyvin vaalea pils tuoksuu humalalle. Maku on terävän humaloitu, mutta vähän persoonaton yleisilme tästäkin jää. Lidlin suomalaistaustaisia kauppoja selvästi edullisemmat hinnat miellyttävät tietenkin oluenkuluttajaa. Toinen arvokas asia on se, että tarjolla on vain saksalaistyyppisiä voimakkaasti humaloituja oluita. Ehkä suomalainen kuluttaja oppii arvostamaan oluessa myös makua. Parempia, monipuolisempia pilsejä löytyy jopa kotimaasta - mainittakoon tässä Kukko Pils (Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy, 4,7 %-t., vähittäismyyntihinta n. 2,70 e / 0,5 l.; 9,50 e / 4 tlk.) ja Höpken Pils (Suomenlinnan Panimo Oy, 4,2 %-t., hanassa 5,50 e/ 0,5 l.).
Pullo 0,5 l., vähittäismyyntihinta 9,99 e/ 6 plo (Lidl)
oma olutarviontisi!
 

Finkbräu, valmistuttaja Lidl Stiftung & Co KG, Neckarsulm, Saksa 

4,5 %-t., vaalea lager 
"Peippo" on täysin neutraali ja mauton Lidl-olut. Tämä ei tosiaankaan ole pilsiä, kuten monet melko onnistuneetkin saksalaiset halpisoluet. Ensimmäisten Lidlin Suomen markkinoille kesällä 2002 tuomien saksalaispilsien kohdalla epäiltiin seinäjokelaisen Mallaskosken panimon olevan oluiden valmistaja. Totuus ei ole ikinä paljastunut, mutta tätä Finkbräu-lageria voisi hyvin väittää mallaskoskelaiseksi: etikettitaidekin muistuttaa Mallaskosken tunnettuja Kuohu-laatuja ja olut on pakattu suomalaiseen kierrätyspulloon, joka siis kelpaa muuallekin kuin Lidlin myymälöihin. Finkbräun etiketissä ei kerrota valmistajasta mitään. 2,8-prosenttinen kansanolutversio (Lidl-tölkki 0,33 l / 0,44 e) ilmoitetaan sentään "Saksassa valmistetuksi". 
Pullo 0,33 l., vähittäismyyntihinta 0,95 e (Lidl)
oma olutarviontisi!

Bocmanis, AS Cesu alus (A. Le Coq / Olvi Oyj), Cesis, Latvia

Latvian Bocmanis - saatavilla Suomessa syyskuusta 2002 alkaen!7,0 %-t, kantavierre 13,5 p-%, väri 10,0 EBC, katkeruus 24 EBC, vaalea bock 
Suomen olutmarkkinoille on saapunut ensimmäinen tuote Baltian maasta Viron eteläpuolelta. Bocmanis rakentaa vanhan merimieskulttuurin varaan. Etiketissä on vanha partainen merikarhu piippu suussa ja ankkureita. Läpikuultavan vaalean kullankeltainen väri, lievästi makea tuoksu. Runsas vitivalkoinen vaahto. Maku on hedelmäinen ja sopivasti humaloitu. Jälkimaku on lievästi tunkkainen, mutta näinkin vahvaan olueen usein liittyvä alkoholimaisuus ei tule häiritsevästi esiin. Olvin Baltia-konserniin (AS A. Le Coq) vuodesta 1997 alkaen kuulunut Cesu alus -panimo on Pohjois-Euroopan vanhin oluttehdas, perustettu vuonna 1590. Panimo on toiminut keskiaikaisen Cesiksen linnan muurilla, mutta vuonna 2001 sille valmistui uusi tuotantolaitos kaupungin laitamilla olevalle teollisuusalueelle.  Vuoden 2002 alkupuolella panimon sijaintikadun nimeksi muuttui Aldaru laukums, Oluenpanijan aukio. 
Pullo 0,5 l., Alkon hinta 3,09 e. 
oma olutarviontisi!
 


Kukko Pils, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy, Laitila

Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan Kukko Pils, vuodesta 2002.4,5 %-t., kantavierre 11,8 p-%, väri13 EBC, katkeropitoisuus 35 EBU, vaalea pils 
Kukko Pils valittiin Tummien Oluiden Torilla (Tampere 16.1.2003) Vuoden Hanaolueksi ja Parhaaksi Olueksi omassa sarjassaan, alle 5 % pohjahiivaoluet. 
Laitilan uusi Kukko-pils on voimakkaasti humaloitu suodattamaton täysmallasolut. Olut vaahtoaa ja tuoksuu maltillisesti. Väri on kauniin kullankeltainen. Voimakas katkeruus muodostaa syvän makutuntuman. Hedelmäinen maltaisuus. Laitila valmistuttaa Pilsiään osittain Ruotsissa. Munckbo Bryggeri Tukholman lähistöllä tekee vuonna 2002 noin 2,5 miljoonaa litraa Kukkoa, suomalaisista raaka-aineista. Oiva-siidereiden tölkittäjänä tutuksi tullut panimo pakkaa Kukko Pilsin myös tölkkiin, joten keskioluen saatavuus parantunee entisestään. Laitilan aikaisemman oluen, tumman ja vaalean Kukko Höyryoluen valmistus on lopetettu. (v.2002)
Hanassa useissa erikoisoluita tarjoavissa ravintoloissa, n. 5 e 0,5 l. Tölkki 0,5 l. vähittäiskaupoissa 2,24 e, pullo 0,33 l ravintolamyynnissä. 
oma olutarviontisi!

Käki, Lammin Sahti Oy, Lammi

Lammin Sahdin katajaolut Käki, vuodesta 2001.4,5 %-t., vaalea lager III
Vuodesta 1987 toiminut lammilainen sahtipanimo valtaa alaa keskiolutmarkkinoilla! Samalla on julkistettu myös Mansikka- ja Mustikka-siideri. Käki on suodattamaton, laimea, helposti juotava olut, jonka mainio erikoisuus on katajan maku. Perinteinen sahdin makuaromi nyt siis mukana keskioluessa. 
Pullo 0,33 l. ja hanassa olutravintoloissa.
oma olutarviontisi!


Jouluoluet syksyllä 2003 ja talvella 2004. 
Sivu täydentyy päivittäin! 

Olvi Jouluolut, Oy Olvi Ab, Iisalmi 

4,7 t-%., kantavierre 11,7 p-%, väri 40 EBC, katkero 23 EBC, tumma lager 
Tumma, rubiininpunainen väri. Vahva, paksu vaahto. Hedelmäinen tuoksu. Maku on täyteläinen, maltainen, makeahko, pehmeä. Karamellimaltaista tuleva makeus ja pehmeys ovat hienosti tasapainossa tuoden mieleen hienoimmat saksalaiset märzen-tuyyppiset oluet. Olvin uusi, nuori panimomestari Pia Hortling on tehnyt keskiolutvahvuisesta kausituotteesta selvästi tuhdimman: kantavierre on vahvempi, väriarvo on kolmanneksen suurempi ja katkeruuskin kasvanut 5 EBU-yksiköllä vuodentakaisiin arvoihin verrattuna. Kuutospakin kartongissa on myös joulukortti ja kuusenkoristeita. Oluenystävän jouluvalmistelut sujuvatkin nyt mukavasti ja vaivatta kun joulukortit kertyvät pakkauksen mukana. Olvi uudisti alkukesällä yhtiön tuotemerkin juhlavuoden kunniaksi. Jouluoluen etiketissä ja monipakkauksissakin tyydytään edelleen entiseen logoon. 
Pullo 0,33 l., vähittäismyyntihinta 1,49 e (Alkossa).
oma olutarviontisi!

Hartwallin neljä joulun kausiolutta vuonna 2003.Lapin Kulta Talviolut IV B, Oyj Hartwall Ab, Helsinki/ Tornio 

6,5 %-t., kantavierre 15,9 p-%, väri 43 EBC, katkero 22 EBU, tumma lager
Väri punaisen ruskea, tumma. Vaahto keskiverto, tuoksu vähäinen. Suutuntuma raikkaan makea, sitrusmainen, vahva, karamellimäinen. Jälkimaku loiva, mutta pitkä ja kehittyy makeaksi. Lapin Kullan Talviolut tulee kausimarkkinoille nyt kolmatta kertaa. Erikoismallasseos ja Lapin Kullan oma hiiva pohjustavat hienon, vahvan, lämmittävän lopputuloksen.
Pullo 0,33 l., Alkon hinta 1,71 e.
oma olutarviontisi!

Hartwall Jouluolut IVA, Oyj Hartwall Ab, Helsinki/ Lahti

5,2 %-t., kantavierre 13,3 p-%, väri 50 EBC, katkero 22 EBU, tumma lager
Syvä, tummanruskea väri. Runsas, komea vaahto on lyhytkestoinen. Paahteinen, karamellimaltainen tuoksu. Maku on lievästi makea, maltainen, pehmeä, syvä. Vahva versio palaa tauon jälkeen joulun kausimarkkinoille. 
Pullo 0,33 l., Alkon hinta 1,50 e.
oma olutarviontisi!

Hartwall Jouluolut III, Oyj Hartwall Ab, Helsinki/ Lahti

4,5 %-t., kantavierre 11,6 p-%, väri 44 EBC, katkero 19 EBU, tumma lager
Keskiolutvahvuinen Hartwal Jouluolut on raikas palanpainike jouluisen aterian yhteydessä. Maltainen, lievästi makea makuvivahde on mukana myös tässä miedommassa oluessa. 
Pullo 0,33 l., vähittäismyyntihinta 1,30 e.
oma olutarviontisi!

Hartwallin Juhlakalja, Oyj Hartwall Ab, Helsinki/ Lahti

2,2 %-t., kantavierre 6,0 p-%, väri 30 EBC, katkero 12 EBU 
Väri tasainen tummanruskea. Vaahto vähäinen, tuoksu olematon. Ensipuraisu hyvä, makea, laimenee nopeasti. Jälkimaku vähäinen, pehmeä. Makeahko jouluinen ruokajuoma. Valmistuksessa käytetään ohramaltaiden lisäksi ruismallasta, mistä tulee väriä, aromeja ja luonnetta. Tervetullut lisä mietojen mallasjuomien tarjontaan. 
Pullo 1 l, vähittäismyyntihinta 2,50 e. 
oma olutarviontisi!
 


Koff Jouluolut IVA, Sinebrychoff Oy Ab, (Carlsberg Breweries, Tanska), Kerava

Koffin jouluolutta ja III- ja IV-vahvuisina.6,0 til-%, kantavierre 14 %P, väri 45 EBC, katkeroainepitoisuus 25 EBU, suositus tarjoilulämpötilaksi 10 ºC, tummahko lager
Tumma, kuparinpunertava väri. Runsas, paksu vaahto. Vähäinen, makeahko tuoksu. Maku on sikunainen, mukana alkoholimainen vivahde. Reippaasti hiilihappoa. Jälkimaku hedelmäinen ja pitkä. Koffin Jouluoluiden korkea kantavierre varmistaa maun. Ohramaltaiden lisäksi mäskissä käytetään raakaviljaa ja tasainen humalointi tehdään Saazer-humalilla. Koffin Jouluolut on maamme vanhimpia kausioluita - valmistettu joulun alla jo vuodesta 1987! ACNielsenin selvitysten mukaan se on myös suosituin: markkinaosuus 40 %. (Hartwall 30 %, Olvi 25 %.) 
Pullo 0,33, Alkon hinta 1,61 e
oma olutarviontisi!

Koff Jouluolut III, Sinebrychoff Oy Ab, (Carlsberg Breweries, Tanska), Kerava 

4,6 til-%, kantavierre 12,4 %P, väri 21 EBC, katkeroainepitoisuus 23 EBU, tummahko lager
Väri kirkas tumman punaruskea. Vaahto keskiverto, haihtuu nopeasti. Tuoksu vähäinen. Suutuntuma laimea, lievästi hedelmäinen ja maltainen. Jälkimaku lievästi katkera. Helposti juotava, raikas,pehmeä jouluolut sopii hyvin ruokajuomaksi. 
Pullo 0,33, vähittäismyyntihinta 1,30 e.
oma olutarviontisi!

Sinebrychoff Porter, Oy Sinebrychoff Ab, Kerava

Koffin portteri - jo vuodesta 1957.7,2 %-til., kantavierre 17 % P, väri 300 EBC, katkeropitoisuus 45 EBU, pintahiivaolut, IV B portteri
Koffin maailmankuulu portteri on ollut valmistuksessa jo 1950-luvun lopulta lähtien. Maistelunhaluisille nautiskelijoille portteri onkin aina paikallaan. Koff on myös yrittänyt laajentaa portterin kuluttajapiiriä valmistamalla pari vuotta sitten erikoisen, joulumausteisen Talviportterin. Portteri sopii hyvin myös joulupöytään - ja sen jälkeen vaikkapa suklaan kanssa nautinnollisena seurustelujuomana. 
"Sff Porter" on väriltään läpinäkymättömän musta. Paksu, kermamainen vaahto täyttää lasin jo puolivälistä. Paahteisessa, tervaisessa tuoksussa on omenan hedelmäisyyttä. Maku on tervaisen karamellimäinen, toffeemainen, kuivan lakritsainen. 
Pullo 0,33 l., Alkon hinta 1,80 e. Hanassa eräissä olutravintoloissa. 
oma olutarviontisi!

Joulu Olut, Pirkanmaan Uusi Panimo Oy - PUP, Nokia 

Joulu Olut Nokian PUPilta.III 4,7 %-til.; IVA 5,2 %-til., kantavierre 12,5 p-%, katkeroaineet 20 EBU, väri 100 EBC, tumma täysmallaslager
Täysin musta väri. Vaahto on hyvin runsas ja paksu, maitokahvimaisen ruskea. Tuoksu on maltainen, viljamainen, mukana myös jotain marjaisen raikasta, kuin kynsilakkaa. Maku on karamellimäinen ja sopivasti paahtunut. Kuiva, maltainen jälkimaku, jonka hedelmäinen vivahde kruunaa. Hyvin tasapainoinen ja hieno, suodattamaton olut tumman Kommodori-täysmallasoluen valmistajalta. Ominaisuudet löytyvät miellyttävinä myös keskiolutversiossa.
Pullo 0,33 l., vähittäishinta n. 1,27 e (III), pullo 0,33, Alkon hinta 1,56 e (IVA)
oma olutarviontisi!
 

Lammin tummahkoa sahtia, Lammin Sahti Oy, Lammi 

Lammin tummahko sahti - etelähämäläinen perinejuoma!7,5 %-til., tumma sahti
Mahtava hedelmäinen tuoksu leviää heti kun pullon aukaisee. Makeahko, banaanimainen tuoksu. Väri on samean ruskea, tummahko. Ei vaahtoa. Pintahiivatekniikalla valmistettu perinteinen suomalainen juhlajuoma maistuu makealle, hedelmäiselle banaanille ja katajalle. Katajanoksia käytetään sahdin valmistusprosessissa sihtinä ja niistä jää mukava katajainen makuvivahde valmiiseen tuotteeseen. Sahti sopii mitä parhaiten jou lupöydän särpimeksi. 
Sahti sai viime vuonna (2002) EU:n alkuperäistuotteen nimisuojan. Eli sahdiksi voidaan kutsua vain tietyillä alueilla eteläisessä Hämeessä ja Pohjanmaalla valmistettuja kaupallisia tuotteita. Lammin sahdin kaulaetikettiin on lisätty suojaukseen liittyvät EU-leimat. 
Pullo 0,33 l. Alkon hinta 2,54 e. 
oma olutarviontisi!

Finlandia Sahti ja Finlandia Sahti strong, Finlandia Sahti Ky, Forssa 

Virolaisen taiteilijan tekemässä Finlandia Sahdin logossa ylvästelee saksanhirvi.8,0 %-til.; strong 10,0 %-til.,  tummahko sahti
Väri on tummahko, punertava, samea. Tuoksu on raikkaan hedelmäinen, banaania ja katajaa. Maku on syvän katajainen, jälkimaku viljamainen, leipämäinen, lievästi makea. Helposti juotava, tasaisen samea, perinteinen suomalainen juhlajuoma. Finlandian resepti on saatu Orimattilan tilaussahdilta. Valmistusaineet ovat puhdas lähdevesi ja ohramaltaat (Lahden polttimon pilsner-maltaat ja runsaat 10 % karamellimallasta värin takia) sekä humala ja kataja aromeja tuomassa. Käymisprosessi alkaa tavallisen leivinhiivan avulla. Muutama katajanoksa haudutetaan kiehuvassa vedessä ja liemi oksineen lisätään mäskiin. Finlandia Sahti (8,0 %-t.) nimetettiin maaliskuussa 2003 Vuoden Olueksi Helsingin olutfestivaalilla ja 10-prosenttinen strong sijoittui kotimaisten pienpanimo-oluiden kilpailusarjassa kolmanneksi.
Finlandia Sahti strong (10,0 %) on väriltään punertavan ruskea. Raikkaan makeahko, katajainen tuoksu. Maku yllättää: pehmeä, makea, viljainen, rukiinen; eipä uskoisi alkoholipitoisuutta, ellei se selvästi näkyisi etiketissä.
Pullo 0,75 l., Alkon hinta 5,70 e; strong 6,72 e. 
oma olutarviontisi!
 


Perhon jouluolut, Ravintolakoulu Perhon panimo, Hki

6,0 %-til., tumma
Läpinäkymättömän musta väri. Runsas, paksu vaahto. (Testiryhmä huomasi vaahdon vähän laskeuduttua saaneensa vain 2/3-osaa isossa tuopissa!) Vaimea tuoksu antaa niukkoja lupauksia: paahteista, lakritsaista. Suutuntuma on palaneen tervainen - ja tämä on miellyttävä, myönteinen havinto! Joulumausteet - neilikka, kaneli - nousevat esiin miellyttävästi hidastellen jälkimaussa. Kuiva, paahtunut, mausteinen joulunajan kausiolut vuodesta 1995 alkaen toimineesta ravintolakoulun panimosta. 
Hanassa Perhossa ja Haagassa, Hki 0,5 l. 5,20 e, 0,25 l. 2,60 e
oma olutarviontisi!

Rehtorin PrincipAle, Ravintolakoulu Perhon panimo, Hki

Perho teki rehtorien kongressiin oman oluen v. 2003!6,2 %-til., tumma pintahiivaolut 
Helsingissä pidettiin marras-joulukuun 2003 vaihteessa hotelli- ja ravintolakoulujen rehtoreiden Eufofa-kongressi. Ravintolakoulu Perhon panimo valmisti kokousvieraita varten erän perinteistä suomalaista pintahiivaolutta, jolle annettiin hauska nimi: PrincipAle, siis "rehtoreiden ale" -olut. Olutta myös pullotettiin, joten etiketinkerääjien suunta on selvä! PrincipAlen parasta ennen -päiväys on 5.5.04, joten tuote kyllä säilyy - jos rajallista erää vain säilyy tarjolla.
Rehtorin PrincipAle on kuparinruskea, samea, niukkavaahtoinen pintahiivaolut. Tuoksu on perinteisen maalaisoluen tapaan hedelmäinen, hapokas. Suutuntuma on kirpeän marjaisa, voimakas - kirsikkaa, aprikoosia tai hapanta omenaa. Myös ylikäyneen siman makumaailma pyrkii esiin. Jälkimaku on kuiva, selkeä, raikas. Katkeroisuuden puraisu pehmenee mukavasti kestäväksi, nautinnolliseksi ja edelleen hedelmäiseksi jälkimauksi. Lisää huippukongresseja siis Suomeen! 
Hanassa Perhossa ja Haagassa, Hki 0,5 l. 5,40 e, 0,2 l. 2,70 e, pullossa 0,33 l. 3,50 e.
oma olutarviontisi!

Hullujussi, Ravintolapanimo Teerenpeli, Lahti/ Hki/ Tre

5,5 t-%, tumma portteri
Tummanruskea, melkein sysimusta, tuoksuton pintahiivaportteri tarjoillaan valmistuspaikassaan, Lahden Panimoravintola Teerenpelissä, aivan liian kylmänä. Seurauksena on laimea, vaatimaton kokonaisuus. Vasta lämmettyään portterin makuun tulee kaivattua paahteisuutta. Jälkimaku on kuiva, lievästi palanut. Runsaasti pisteitä Teerenpelin tietoisesti rakennetulle tunnelmalle: hauskat suomenkieliset nimet omilla tuotteilla ja tosi mukavat omat tarjoilulasit. Jopa inhottavan, standardinvastaisen annoskoon voi hyväksyä, kun se ilmoitetaan selvästi joka paikassa. 
Hanassa 0,4 l. 5 e, varmimmin vain Teerenpeli, Lahti, Helsinki ja Tampere.
oma olutarviontisi!

Tongerlo Christmas Ale, Brouwerij Haacht, Belgia 

Tongerlo - jouluolut belgialaisesta luostarista, ensimmäistä kertaa Suomessa!6,5 %-til., vaalea pintahiivaolut, luostariolut 
Norbertiiniläismunkkien valmistama luostariolut jouluksi. Väri on meripihkan punertava. Tuoksu vaimeahko, maltainen, hedelmäinen. Maku on hivelevän hedelmäinen, raikas, aavistuksen verran joulumausteinen. Jälkimaku lämmittää pitkään. Tongerlon jouluoluen ensiesiintyminen Suomessa. 
Hanassa 0,35 l., anniskeluhinta 5 e, joulukuun 2003 Kuukauden Olut Elannon OlutHuoneissa. 
oma olutarviontisi!
 

Barbãr Winter Bok, Brasserie Lefèbre, Quenast, Belgia

Barbar kausiolut lokakuusta helmikuulle.8,0 %-til., tumma bock-tyylinen pintahiivaolut 
Väri on syvä punaruskea, vaahto runsas ja pysyvä. Hedelmäinen, paahteinen tuoksu. Suutuntuma makeahko, kukkainen, hunajaisen pehmeä, kuiva. Jälkimaku kehittyvä, mutta häipyvä. Kuuluisa belgialainen talven kausiolut on saatavissa lokakuusta helmikuulle. Pintahiivatekniikalla valmistettu pukkiolut on sopiva kolean kauden lämmittäjä. 
Pullo 0,33 l., anniskeluhinta  e, maahantuoja Servaali Oy
oma olutarviontisi!
 
 
 

Winter Koninck, Brouwerij De Koninck, Antwerpen, Belgia

De Koninck - lämmittävä talven kausiolut Antwerpenista Belgiasta.6,5 %-t., puolitumma pintahiivaolut 
Belgialainen talviolut on kauniin punaruskea, tumma. Vaahto on runsas. Tuoksu on voimakas, pistävä, hedelmäinen. Maku on tuhti ja syvä, hedelmäinen, sitrusmainen, heinämäinen, tuore. Olut lämmittää niin makuaisteja kuin mieltäkin. Makea, upeasti nouseva jälkimaku. Kokonaisuus mukava, myös miellyttävää purevuutta, nouseva kehittyvä maku. Antwerpenissa toimiva panimo on perustettu vuonna 1833. 
Pullo 0,33 l., anniskeluhinta 5 e. Maahantuoja Servaali Oy. 
oma olutarviontisi!
 
 


Saku Tume, AS Saku Ölletahas (Baltic Beverages Holding), Saku, Viro

Sakun tumma, vahva - tuotannossa jo vuodesta 1960.6,7 %-t.,kantavierre 17 p-%, väri EBC 65-85, katkeroainepitoisuus EBU 26-30 , tumma 
Sakun tume on ollut tuotannossa jo vuodesta 1960 ja on vuonna 1820 perustetun panimon vanhin tuote. Oluen väri on punaisenruskea. Vaahto on erittäin runsas, suorastaan yli äyräitten pursuava. Tuoksu on makea, karamellimäinen, lakritsainen. Huippuhieno ja maukas maku on karamellin makea, jälkimaussa maltaisuutta, paahtuneisuutta. Saku Tume on edelleen maailman parasta tummaa olutta! 
Pullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 2,68 e.
oma olutarviontisi!

Saku Porter, AS Saku Ölletahas (Baltic Beverages Holding), Saku, Viro 

Saku Porter - suosittu jouluna ja myös läpi vuoden!7,5 %-t., kantavierre 19,7 p-%, väri 200 EBC, katkeruus 30 EBC, tumma portteri, pohjahiivatekniikka 
Viron suurimman panimon Sakun portteri saa joulun kunniaksi tontun kuvan kaulaetikettiiinsä. Väri on sysimusta, läpinäkymätön. Vaahto vähäinen, nopeasti häipyvä. Tuoksu lakritsainen, mieto. Suutuntuma vaisu, mutta makeahko ja täyteläinen. Jälkimaku lakritsainen, paahteinen, palanut, kuiva. Kokonaisilme hieno. 
Pullo 0,5 l. Alkon hinta 3,12 e; maahantuoja Relive Trading Oy.
oma olutarviontisi!

A. Le Coq Jõuluporter, AS Tartu õlletehas (AS A.Le Coq/ Olvi Oyj), Tartto, Viro 

Tarton panimon A. Le Coq -jouluportteri Virosta.7,5 %-t., kantavierre 17,3 p-%, väri 80 EBC, katkeruus 23,5 EBC, tumma portteri, pohjahiivatekniikka 
Tarton panimon perinteinen jouluportteri tuli markkinoille nykyisessä kuosissaan kaksi vuotta sitten (2001). Etiketissä on loistavan sininen, melkein violetti taivas ja menneen ajan hopeinen kaupunki, jonka silhuetin päällä loistavat tähdet. Sisältö on edelleen laatutavaraa. Melkein musta olut on valoa vasten ruskeanpunaista. Vaahto on runsas, mutta haihtuu nopeasti. Tuoksu lakritsainen. Maku on vahva, makean paahteinen. Pehmeässä jälkimaussa erottuu hunajainen makeus. Valmistuksessa on käytetty pilsner-, suklaa- ja karamellimaltaita, humalalajikkeet ovat Perle ja Magnum. Aitoon portterityyliin Tarton Jõuluporter lämmittää mausteisena ja vahvana hyisellä talvikelillä. Jõuluporterin alkoholipitoisuus on prosentin suurempi kuin läpi vuoden tuotannossa olevalla A. Le Coq Porterilla (5,5 %-t.). A.Le Coq Jõuluporter arvioitiin tämän vuoden parhaaksi Helsingin Sanomien testissä (4.12.03). Vertailussa olivat mukana Alkosta saatavat kausioluet. 
Pullo 0,5 l. Alkon hinta 2,94 e; maahantuoja Servaali Oy. 
oma olutarviontisi!
 

Utenos porteris, AB Utenos-Sveturis alus (Baltic Beverages Holding, Tanska/Englanti/Suomi), Utena, Liettua 

Utenan panimo pohjahiivaportteri.6,8 %-til., tumma portterityyppinen
Syvä, rubiininpunainen väri. Runsas, kermainen vaahto. Karamellimäinen, hedelmäinen tuoksu. Aprikoosin hedelmäisyys tuntuu maussa. Jälkimakuun nousee miellyttävää tervamaista paahtuneisuutta. Erinomainen, hieman makeampi vaihtoehto Koffin 7,5-prosenttiseen Sff Porteriin verrattuna. Vuonna 1974 perustettu panimo toimii kaukana Koillis-Liettuassa. Vuonna 1997 BBH tuli sen osakkaaksi ja myöhemmin pääomistajaksi. Nykyisin Utenan panimo muodostaa yhteisen yhtiön merenrannalla Klaipedassa sijaitsevan vanhan liettualaispanimon kanssa. Porteris on hieno lisä Utenan aina maukkaiden oluiden tuotelistalla. Pohjahiivamenetelmällä valmistettuja Baltia-porttereita on nyt jo seitsemän laatua, Virossa kolme (Saku, Tartto, Viru), Latviassa yksi (Aldaris) ja Liettuassa kolme (Tauras, Utena sekä Kaunaksen stout). 
Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen.
oma olutarviontisi!
 

Anchor Christmas Ale 2003, Anchor Brewing Co, San Fransisco, Kalifornia, USA

5,5 %-til., pintahiivaolut, tumma ale 
Yhdysvaltalainen jouluolut on vuonna 1896 perustetun Anchor-panimon 29. jouluolutvuosikerta. Se on kehitetty keskiaikaisen englantilaisen tyylin mukaisesti, jota silloin kutsuttiin nimellä "wassail". Sana tarkoittaa joulun juhlistamista nauttimalla mausteista olutta. Se merkitsee myös juominkeja ja yksinkertaisesti mausteolutta. Oleellista on tuoreiden luonnollisten raaka-aineiden käyttö: ohramallasta, tuoreita humalankäpyjä, hiivaa. Anchorin wassail valmistetaan pintahiivatekniikalla avoimissa käymissammioissa. Maku on jouluisen mausteinen: lakritsia, kanelia, neilikkaa. Valmistusprosessissa käytetään kuivahumalointia, mikä tuntuu katkeroisena pistävyytenä maussa. Olutkulttuuria upeimmillaan. 
Hanassa 0,5 l. anniskeluhinta 6,50 e, Hyvät Olutravintolat -yhdistyksen jäsenravintoloissa kuukauden olut joulukuussa 2003. Maahantuonti Servaali Oy. 
oma olutarviontisi!

Harvey´s Christmas ale, Harvey's & Son Ltd, Lewes, Sussex, Englanti. 
8,1 %-til., 21,6 p-%, katkeropitoisuus 45 EBU, väri 30 EBC; tumma ale

Väri on syvä rubiininpunainen. Vaahto vähäinen. Tuoksu paahtunut, karamellimainen, tuntuva. Suutuntuma lievästi lakritsainen. Portviinimäisessä jälkimaussa maltaisuus nousee loivasti ja paljastaa humalan katkeruutta taiten, hitaillen. 
Pullo 0,275 l. Ravintolamyynnissä. Maahantuoja Suomen Mercus Oy
oma olutarviontisi!
 


Tuborg Julebrygg / Christmas Brew, Tuborg Breweries Ltd, Kööpenhamina, Tanska

5,6 %-til., tumma lager 
Punertavan ruskea väri. Runsas, paksu vaahto. Paahteinen, hedelmäinen tuoksu. Tasapainoisen makea, paahtunut, lakritsainen maku. Valmistuksessa käytetään vettä, hiivaa, maltaita, humalaa ja englantilaista lakritsaa. Yllättävän mainio löytö!
Pullo ja tölkki 0,33 l. Ei tuontia Suomeen. Tölkin vähittäismyyntihinta mm. ruotsinlaivoilla 1 e. 
oma olutarviontisi!

Garnegie Porter 3,5, Carlsberg Sverige AB, Ruotsi

3,5 %-til., musta portteri 
Kuuluisa ruotsalainen portterinvalmistaja D. Garnegie & Co on perustettu vuonna 1836 ja portteri on periaatteessa pysynyt samana läpi vuosisatojen. Erinomainen vahva portteri (5,5 %) oli muutama vuosi sitten Suomessakin jouluvalikoimassa. "Kansanolutvahvuinen" versio on kuitenkin kotoisin ruotsalaisesata marketista. Läpinäkymättömän musta portteri tuoksuu paahteiselta. Vaahto on paksu, mutta haihtuu pikaisesti jättäen hienoja pitsikuvioita muistoksi lasin reunoille. Maku on tervainen, paahtunut, kahvimainen. Mieto versio on samalla kevyen oloinen, raikaskin. 
Pullo 0,33 l. Ei tuontia Suomeen.
oma olutarviontisi!

Mack Julespesial, Mack's Ølbryggeri AS, Tromssa, Norja 

4,5 %-til., tumma lager 
Punaisenruskea väri. Vahva, kestävä vaahto. Herkkä ja hienovarainen, aprikoosimainen tuoksu. Maku on voimakkaan maltainen, lievästi karamellimäinen. Ei uskoisi keskiolueksi. Maailman pohjoisin panimo valmistaa joulun uuden kausioluen käyttäjäpaneelin palautetta kuuntelemalla. Tulos yllättää asiantuntemuksellaan: jouluerikoisuuden tuoksu on upea tuoden mieleen Baltian maalaisoluiden herkän tuoksumaailman; maku erinomaisen tasapainoinen. Julespesial-uutuuden lisäksi Mack valmistaa perinteistä jouluoluttaan keskiolutvahvuisena (0,33 l. pullo, vähittäismyyntihinta Suomessa 2,45 e) ja 6,5-prosenttisena tummana bockina (0,33 l. pullo, anniskeluhinta Suomessa 4,50 e).
Pullo 0,33 l., vähittäismyyntihinta 2,45 e 
oma olutarviontisi!

Aass Juleöl, A/S P.LTZ Aass, Drammen, Norja 
6,5 t-%, tumma lager 
Vahva ruskehtava vaahto, joka pysyy mukana koko nautinnon ajan. Syvän punaruskea väri. Tuoksu on maltainen, paahtunut, karamellimäinen. Maku on karamellimäisen makeahko, syvän paahteinen. Mukava, tyylikäs, lämmittävä talven kausiolut, jossa on perinnettä mukana. Norjan vanhin panimo on perustettu vuonna 1834 ja sijaitsee Oslo-vuonon länsirannalla Drammenissa. Aass-jouluolut oli vuonna 2002 Alkon valikoimissa, ja jostain syystä tuotetta riitti kevään alennusmyyntiin saakka. Tänä vuonna tätä erinomaista olutta ei tuoda Suomeen. 
Pullo 0,33 l. Ei tuontia Suomeen. 
oma olutarviontisi!
 

Sivun ylälaitaan!


  © 2003 - OLUTTIEDOTUS