NYT
OLUTTA!!
maistelemaan!
OLUTVERKKO - sinun verkostosi vuodesta 2000.

  sähköposti: [email protected]

*   Olutuutisia    *  Olutseuroissa   * Olutravintoloissa  *   Olutuutuuksia   * Olutmatkat
Olut-
uutuuksia
Tee oma
olutarviontisi!


Pride of Romsey - hieno I.P.A. Englannista vuodesta 1997.Uuden Saaremaa õlletehasin ensimmäinen uutuus 2001!Nigulan uutuuskausiolut v. 2001!Laplandijos alus - Lapin olut Liettuasta talvesta 2001

Olutuutisia
Olutseuroissa
Olutravintoloissa
Olutuutuuksia
Olutmatkat
Olutonni
Baltian olutuutisia
Olutverkko-
uutiset v. 2001
Olutverkko- 
uutiset v. 2002

 

Vuoden 2 002 jouluoluet alkavat valmistua. Keräämme tähän listaa ja arviot ilmestyvät heti kun tuotteet ovat saatavilla. Listassa ovat ensin kotimaiset ja sitten ulkomaiset jouluoluet. 
 

Kuohu Pils, valmistuttaja Olutseura Kaisan Kuohut ry, valmistuspaikka Ravintolakoulu Perhon Panimo, Hki 
6,08 %-t., kantavierre 13,5 p-%, tummahko pils

Helsinkiläinen Olutseura Kaisan Kuohut on puolisen vuotta valmistellut omaa oluterää (100 litraa) Perhon tiloissa. Suodattamaton, pastöroimaton täysmallasolut tuli myyntiin Näköalaravintola Kolmessa Kaisassa itsenäisyyspäivän aattona ääriään myöten pursuavassa kantapöydässä, ja myös muiden asiakkaiden nautittavaksi. Valmistajakollektiivia on syytä kiitellä erityisesti maltista: Kuohu pils on tasainen, pyöreä, onnistunut kokonaisuus. Maltaisuus tuo olueen mukavasti maukkautta ja maalaistunnelmaa. Pilsille tyypillinen voimakas humalaisuus kirpaisee mukavasti, mutta ei missään nimessä liikaa, häiritsevästi. Oluenharrastajille, siis esimerkiksi olutseuralaisille aivan erinomaisen tärkeä kokemus käydä koko valmistusprosessi läpi ja vielä omassa, tutussa porukassa! Lisäarvoa tulee tuotteen rekisteröinnistä ja julkisesta myynnistä, mikä on tietysti kustannuskysymyskin. Mutta ainakin pienet erät menevät varmasti myös kaupaksi. (Kaisan Kuohu Pils riitti reilusti viikoksi!) 
Hanassa Näköalaravintola Kolmessa Kaisassa, Hki,  0,5 l. n. 5,80 e.
oma olutarviontisi!

Ruisportteri, Stadin Panimo Oy, Helsinki

5,2 t-%, kantavierre 17 %-p, katkero 50 EBU, tumma ruisportteri 
Helsinkiläisen pienpanimon uutuuskausiolut on sysimusta, vähävaahtoinen ja vienosti tuoksuva portteri. Panimo on perustettu vuonna 1999 ja ensimmäiset tuotteet valmistuivat markkinoille vuonna 2000. Ruisportteri on StaPan 100. valmistuserä. Valmistuksessa on käytetty 10 % ruismallasta. Juotavuus on hyvä - portteri on raikasta ja juoksevaa. Paahteisen, lakritsaisen ja kevyehkön Ruisportterin hieno jälkimaku kruunaa kulttuurinautinnon. 
Hanassa olutravintoloissa 0,5 l. n. 5 e 
oma olutarviontisi!

Perhon Jouluolut, Ravintolakoulu Perhon panimo, Hki

6,0 %-til., tumma schwartzbier 
Sysimusta, tuoksu makean maltainen, lakritsainen. Maku on porterimaisen kuiva, syvä, korianterin ja inkiväärin maustama. Pirteä humalainen jälkimaku. Jouluolut sopii hyvin ruokajuomaksi tuhdin liharuoan kanssa, rasvaisen karjalanpaistin kyytipojaksi. Ravintolakoulu Perho opettaa myös oluenvalmistusta ja olutkulttuuria. Kausioluet ovat tarjolla omassa ravintolassa Helsingin Mechelininkadulla ja kouluun kuuluvassa Hotelli Haagan alakerran ravintolassa. 
Hanassa Perhossa ja Haagassa,Hki 0,5 l. 5 e, 0,25 l. 2,50 e
oma olutarviontisi!

Touhupetteri, Ravintolapanimo Teerenpeli, Lahti

5,2 t-%, tumma lager
Hanassa 0,5 l. 5 e, varmimmin vain Teerenpeli, Lahti ja Tampere. 
oma olutarviontisi!

PUP Jouluolut IV, Pirkanmaan Uusi Panimo Oy, Nokia 

5,5 %-t, vaalea lager 
Pullo 0,33 l., Alkon hinta 1,85 e 
oma olutarviontisi!

PUP Jouluolut III, Pirkanmaan Uusi Panimo Oy, Nokia 

4,5 %-t, vaalea lager 
Pullo 0,33 l., 1,50 e vähittäishinta 
oma olutarviontisi!

Olvi Tumma Jouluolut III, Oy Olvi Ab, Iisalmi 

4,7 t-%., kantavierre 11,0 p-%, väri 30 EBC, katkero 18 EBC, tumma lager 
Kauniin tummanpunainen kausiolut vaahtoaa runsaasti. Maku on sopivasti karamellinen, paahtunut ja makean maltainen. Olvi on valmistanut joulun kausiolutta jo yhdeksän vuotta. Tuotetta on nyt kehitetty täyteläiseen ja pehmeään suuntaan. Myönteinen muutos on myös marginaalikuluttajille tarkoitettujen ulkomaankielisten määritelmien poistaminen etiketistä. Joulu on hyvin suomalainen, kodikas perhejuhla. Myös juhlan juomaa, olutta,  valmistetaan vielä puhtaasti suomalaisinkin voimin, mm. Iisalmessa Olvilla. 
Pullo 0,33 l., vähittäismyyntihinta 1,48 e.
oma olutarviontisi!

Koff Jouluolut IV, Oy Sinebrychoff Ab, Kerava

6,0 t-%., kantavierre 14,0 p-%, väri 30 EBC, katkero 25 EBC, tummahko lager 
Kuparinpunainen tumma Jouluolut vaahtoaa, ja tuoksuu maltaiselta. Maku on täyteläinen, makeahko. Sopii hyvin jouluruokien kanssa pöytään. 
Pullo 0,33 l., vähittäismyyntihinta 1,58 e.
oma olutarviontisi!

Koff Jouluolut III, Oy Sinebrychoff Ab, Kerava

4,6 t-%., kantavierre 12,4 p-%, väri 21 EBC, katkero 23 EBC, vaalea lager 
Hieno, punertavan tumma olut tuoksuu hienosti maltaalta. Maku on makean maltainen ja täyteläinen. Kestää hyvin vertailun A-luokan vahvan version kanssa. 
Pullo 0,33 l., vähittäismyyntihinta 1,25 e.
oma olutarviontisi!

Lapin Kulta Talviolut IV B, Oyj Hartwall Ab, Helsinki/ Tornio 

6,5 %-t., kantavierre 15,9 p-%, väri 43 EBC, katkero 22 EBU, tumma lager
Vahva, maukas tuoksu ja vaalea vaahto. Talvioluen maku on monipuolinen: maltainen, karamellimäinen, hedelmäinen. Se lämmittää mieltä ja makuaisteja. Täyteläinen, hieno kausiolut, jota panimo ylpeästi kutsuu skandinaaviseksi. 
Pullo 0,33 l., vähittäismyyntihinta 1,69 e.
oma olutarviontisi!

Hartwall Jouluolut, Oyj Hartwall Ab, Helsinki/ Lahti

4,5 %-t., kantavierre 11,6 p-%, väri 44 EBC, katkero 19 EBU, tumma lager
Täysmallasolut tuoksuu voimakkaasti viljalle ja makealle maltaalle. Näin korkeaa kantavierrettä ei keskioluessa ole aikaisemmin ollut. Runsas vaahto. Väri on tummahko, punertava. Maku on raikas, kevyehkö mutta miellyttävän maltainen ja maukas. Jouluolut tuo mieleen münchener-tyyppiset, punertavat ja maltaiset oluet. 
Pullo 0,33 l., vähittäismyyntihinta 1,31 e.
oma olutarviontisi!

Tumma Kukko, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy, Laitila

3,7 %-t., tumma lager
Pippurisen Laitilan Kukko-uutuus on hyvin tumma, purppuranpunainen mieto olut. Vaahto muodostuu hienosti, tuoksu on maltainen ja karamellimäinen. Maku on niin mieto, että vetisyys tulee läpi. Karamellimaltainen ja kuiva Tumma Kukko painii samassa sarjassa Suomen suosituimman tuontioluen tšekkiläisen tumman Velkon (Velkopopovický Kozel Dark, 3,8 %-t.) kanssa, vaikka panimo sitä ei olisi tarkoittanutkaan. 
Tölkki 0,5 l., vähittäismyyntihinta 2,30 e; hanassa 0,5 l. 4,50 e. 
oma olutarviontisi!

Jõuluõlu, AS Viru õlu, Haljala, Viro

5,6 %-til., tumma lager
Punertavan ruskea, läpikuultava väri. Tuoksu on mehevä, viljainen, maalaismainen, jouluinen - ei kuitenkaan joulun mausteista vaan perinteestä. Maku on erittäin raikas, hedelmäinen, vain lievästi makea, humalointi on aivan olematon. Jõuluõlu sopii erinomaisesti joulupöytään ruokajuomaksi. Aikaisemmin Viru-panimo teki Jõulumees-nimistä 6,5 %-ista kausiolutta, joka oli selvästi samaa sukua kuin nykyinen miedompi versio. Useina jouluina sitä sai myös eräissä ravintoloissa Suomessa erinomaisena vaihtoehtona Englannin ja Belgian vahvoille, lämmittäville talvioluille. Toivottavasti myös tämä uusi Jõuluõlu löytää tiensä vaativan kuluttajan ulottuville. 
Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen, mutta joulun aikaan mm. Eikan Kellari Pub, Järvenpää, piti tarjolla muutaman erän. 
oma olutarviontisi!

Saku Porter, AS Saku Ölletahas (Baltic Beverages Holding), Saku, Viro 

7,5 %-t., kantavierre 19,7 p-%, väri 200 EBC, katkeroainepitoisuus 30 EBC, tumma portteri 
Viron johtavan panimon erinomainen portteri pitää yllä sekä Viron pitkää olutperinnettä että koko Baltian vahvaa, hienoa portteriperinnettä. Baltian ja Puolan portterit valmistetaan poikkeuksellisesti pohjahiivatekniikalla. Vielä muutama vuosi sitten Saku teki ympärivuotisen Porterin lisäksi vielä erityisen "Jõuluporterin" (8,0 %  / 20,0 p-%), mutta nyt se tyytyy muuttamaan kaulaetikettiin joulupukkiaiheen parin kuukauden ajaksi. Saku Porter on sysimusta, vaahtoaa paksusti, kermamaisesti. Tuoksu on paahteinen ja maltainen. Maku on syvän kahvimainen, lakritsainen, täyteläinen. Lämmittää erinomaisesti ja sopii joulutunnelmaan. 
Pullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 3,10 e. 
oma olutarviontisi!

Saku Tume, AS Saku Ölletahas (Baltic Beverages Holding), Saku, Viro

6,7 %-t.,kantavierre 17 p-%, väri EBC 65-85, katkeroainepitoisuus EBU 26-30 , tumma 
Sakun tume (lue: "sakku tumme") on ollut tuotannossa jo vuodesta 1960 ja on vuonna 1820 perustetun panimon vanhin tuote. BBH-konserniin kuuluva Sakun panimo on Viron markkinajohtaja, jonka näkyvyys ja asema myös Suomessa on jatkuvasti vahvistunut. Oluen väri on punaisenruskea. Vaahto on erittäin runsas, suorastaan yli äyräitten pursuava. Tuoksu on makea, karamellimäinen, lakritsainen. Huippuhieno ja maukas maku on karamellin makea, jälkimaussa maltaisuutta, paahtuneisuutta. Saku Tume on edelleen maailman parasta tummaa olutta! 
Pullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 2,75 e.
oma olutarviontisi!

Samichlaus Bier (Santa Claus Beer), Schloss Eggenberg, Vorchdorf, Itävalta

14 %, tumma pohjahiivalager 
Maailman vahvimpiin kuuluva olut on vuodesta 1979 valmistettu sveitsiläisen Hürlimann-panimossa (perustaja Albert Hürlimann v. 1836), mutta on siirtynyt vuosituhannen vaihteessa naapurimaassa sijaitsevan linnapanimon vastuulle. Perinteen mukaisesti olut käytetään vuosittain Joulupukin Päivänä (Samichlaus Tag, 6.12.), varastoidaan vuoden ja nauttiminen aloitetaan seuraavan Joulupukin Päivän aikoihin. Viime vuosina Samichlaus on ollut saatavilla myös Suomessa joulukaudella. Vaahdoton, tumma ruskeanpunainen jouluolut on olemukseltaan, tuoksultaan ja maultaankin kuin sherryä: kuiva, voimakas, kirpeä maku leviää kitalakeen ja lämmittää mukavasti. Valmistusaineet ovat vesi, mallas, Hallertauer-, Hersbrücker- ja Styrian-humalat, humalauutteet sekä antioksidanttinen askortiinihappo. Puhdas hiivatyyppi on nimenomaan kehitetty tuomaan oluelle korkea alkoholipitoisuus. Monien vahvojen oluiden tapaista alkoholinmakua Samichlausista ei löydy. Olut sopii mainiosti kiireettömiin maistelu- ja seurustelutilanteisiin, jälkiruokana tai yömyssyksi. Ja - etiketin suosituksen mukaisesti - suklaan kanssa tämä sopii tosi hyvin. 
Pullo 0,25 l., anniskeluhinta 5,5 e.
oma olutarviontisi!

Santa Claus, Wychwood Brewery, Witney, Oxfordshire, Iso-Britania 
6,0 %-til., puolitumma ale 

Joulukauden mausteinen yllätys tulee Englannista ja on tarjolla Elannon OlutHuoneissa. Tuoksussa ja maussa on voimakas neilikan, kanelin ja muskotin jouluinen sekoitus. Erittäin onnistunut "vahva juhlaolut" (strong festive ale) lämmittää kauden erikoisuutena. 
Pullo 0,5 l., anniskeluhinta 6,50 e
oma olutarviontisi!

Winter Koninck, Brouwerij De Koninck, Antwerpen, Belgia
6,5 %-t., puolitumma pintahiivaolut 

Kuuluisan belgialaispanimon talviolut on kauniin punaruskea, vaahtoaa ja tuoksuu voimakkaasti. Maku on tuhti ja syvä, lämmittää niin makuaisteja kuin mieltäkin. 
Pullo 0,33 l., anniskeluhinta 5 e 
oma olutarviontisi!

Regal Christmas, Brasserie du Bocq, Purnod, Belgia 
8,1 %-t., kantavierre 18,0 p-%, väri 70,0 EBC, katkeruus 28 EBC, tumma dobbelbock IV B, suositus tarjoilulämpötilaksi 8 °C

Tummanruskea, makealle ja mausteiselle tuoksuva pintahiivaolut juhlistaa sampanjakorkkeineen jouluaikaa. Vahva alkoholipitoisuus ja sopiva makeus tekevät Belot'n pienen perhepanimon oluesta sherrymäisen nautiskelujuoman. "Kuninkaallinen joulu" on hyvin täyteläinen eli riittää jo yksinäänkin näläntunteen tyydyttäjäksi. 
Pullo 0,75 l., Alkon kuluttajahinta 6,50 e 
oma olutarviontisi!

Kers Bock, Diamond Beer Oy, Helsinki 
5,5 %-t., tumma jouluolut 

Oluenystävän Oman Ravintola-ketjun jouluolut voisi olla samalla suomalainen, belgialainen ja hollantilainen: Valmistaja toimii Helsingin Lauttasaaressa, panimomestari on hollantilainen ja olut valmistetaan Belgiassa. "Kers Bock" eli "Joulupukki" on tummanpunainen, kermaisesti runsasvaahtoinen ja tukeva vaahto myös säilyy pitkään jättäen kauniin pitsikuvion lasin reunoille. Suutuntuma on kuiva ja paahteinen. Humalan kirpeys tuntuu mukavasti, mutta muuten makuelämys jää melko vaatimattomaksi: kuivaa, lakritsaa. Vahvasta alkoholipitoisuudesta huolimatta yleisvaikutelma jää laimeaksi ja nimenomaan miedoksi. 
Hanassa olutravintoloissa 0,5 l. n. 5,40 e.
oma olutarviontisi!

ALeCoq Football Beer, AS Tartu Õlletehas (AS A. Le Coq/ Olvi Oyj), Tartto, Viro

5,4 %-t., vaalea lager
Vaalea, pehmeä premiumolut on valmistettu Viron jalkapalloliiton tukemiseksi kesäkaudelle 2002. Urheilun ja oluen yhdistäminen on tietenkin erittäin kyseenalaista, mutta tässä tapauksessa yhteys on etikettitaidetta myöten täydellinen. Valmistajakin ilmoittautuu jalkapallon "kultatukijaksi". Englanninkielisen olutpullon sisältö sen sijaan on erinomainen. Kaunis vaalean keltainen olut vaahtoaa sopivasti ja tuoksuu maltaiselle, viljaiselle. Maku on juotavan neutraali, mutta hedelmäinen, maltainen, syvä maku nousee myös esille. 
Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen. 
oma olutarviontisi!

Stepan Razin Vyborgskoje Zolotoje pivo, Viipurin panimo / AO Stepana Razina, Viipuri, Venäjä

4,5 %-t., kantavierre 12 p-%, vaalea lager 
Suomalaisten vuonna 1863 perustama (Yhdys Oluttehdas/ Viipurin Olut) Viipurin panimo kuuluu nykyisin pietarilaiseen Stepan Razin -yhtiöön. Stepan Razin -panimo on perustettu jo vuonna 1795. Hyvin menestyvän panimon nimi viittaa Suomessakin yleisesti tunnettuun kasakkapäällikköön. "Viipurin kultainen" on kirkkaan keltainen, runsaasti ja hienosti vaahtoava kylmäsuodatusmenetelmällä valmistettu olut. Tuoksu on kiihottavan maltainen. Maku on syvä, hedelmäinen, pehmeä , makeahko. Mukavan maltainen jälkimaku. Valmistusaineina vaaleita ohramaltaita, karamellimaltaita, riisiä, sokeria, humalaa. 
Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen. 
oma olutarviontisi!

Gösser, Brau Union Österreich AG, (Gösser Brauerei), Leoben-Göss, Graz, Itävalta 

5,1 %-t., kantavierre 11,8 p-%, vaalea lager 
Hyvin vaalea olut vaahtoaa kohtuudella ja tuoksuu saksalaisalueen lagereiden tyyliin humalalle. Maku on sikunainen, katkeroinen. Maltaan ja humalan ominaisuuksien onnistunut yhdistelmä. Humala tuntuu mukavasti jälkimaussa. Valmistuksessa on käytetty myös riisiä. Leoben-Gössissä Grazissa vuodesta 1860 toiminut panimo kuuluu Itävallan johtaviin noin 50 tuotantolaitoksen joukossa. 
Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen. 
oma olutarviontisi!

Huvila Bitter, Savonniemen Oluttehdas Oy, Savonlinna 

4,2 %-t., kantavierre 10,8 p-%, katkero 35 EBU, tummahko pintahiivaolut 
Lievästi vaahtoava, tummansävyinen kuparinen bitter on keväällä 2002 aloittaneen savonlinnalaispanimon tuote, jota saa jossain määrin muuallakin kuin oopperajuhlakaupungin entiseen "höpölään" rakennetusta panimoravintola Huvilasta. Panimomestarina toimii parin vuoden takainen kotiolutmestari ja sahdinvalmistuksen SM-voittaja Markku Pulliainen. Bitterin maku on pistävän humalainen, raikkaan hedelmäinen makuelämys. 
Hanassa olutravintoloissa 0,5 l. n. 5 e.
oma olutarviontisi!

Grafenwalder Premium Pils, valmistuttaja Lidl Stiftung & Co KG, Neckarsulm, Saksa 

4,5 %-t., vaalea pils 
Uuden kauppaketju Lidlin valmistuttama ja maahantuoma saksalainen pils on kirkkaan vaalean keltainen ja tuoksuu selvästi humaloidulta. Maku on miellyttävän maukkaasti pistävän katkeroinen. Olut on valmistettu saksalaisen puhtaussäännön mukaisesti vedestä, maltaista, humalista ja hiivasta. 
Tölkki 0,5 l., vähittäismyyntihinta 1,44 e (Lidl)
oma olutarviontisi!

Schwaben Bräu Pilsner, panimo: Schwaben Bräu, Stuttgart, Saksa; valmistuttaja Lidl Stiftung & Co KG, Neckarsulm, Saksa 

4,5 %-t., kantavierre 10,3 p-%, vaalea pils 
Pikkupulloihin pakattu Lild-olut ilmoittaa jopa valmistuspaikan! Tosin Lidl-laadut vaikuttavat sen verran samanlaisilta, että Stuttgart saattaa olla kaikkien erimerkkisten oluiden panimopaikka. Kauniin vaalea Schwaben maistuu voimakkaasti humaloidulta pilsneriltä. Etiketissä mainitaankin, että humalointi on tehty "pilseniläisen panimotaiteen" mukaisesti. Totta! 
Pullo 0,33 l., vähittäismyyntihinta 5,79 e/ 6 plo (Lidl)
oma olutarviontisi!

Bergadler Premium Pils, valmistuttaja Lidl Suomi Ky, valmistettu Saksassa 

4,7 %-t., vaalea pils 
Mukavasti vaahtoava hyvin vaalea pils tuoksuu humalalle. Maku on terävän humaloitu, mutta vähän persoonaton yleisilme tästäkin jää. Lidlin suomalaistaustaisia kauppoja selvästi edullisemmat hinnat miellyttävät tietenkin oluenkuluttajaa. Toinen arvokas asia on se, että tarjolla on vain saksalaistyyppisiä voimakkaasti humaloituja oluita. Ehkä suomalainen kuluttaja oppii arvostamaan oluessa myös makua. Parempia, monipuolisempia pilsejä löytyy jopa kotimaasta - mainittakoon tässä Kukko Pils (Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy, 4,5 %-t., vähittäismyyntihinta n. 2,70 e / 0,5 l.; 9,50 e / 4 tlk.) ja Höpken Pils (Suomenlinnan Panimo Oy, 4,2 %-t., hanassa 5,50 e/ 0,5 l.).
Pullo 0,5 l., vähittäismyyntihinta 9,99 e/ 6 plo (Lidl)
oma olutarviontisi!

Hofbräu Oktoberfestbier, HB - Hofbräu München, München, Saksan Liittotasavalta 

6,0 %-t., kantavierre 13,8 p-%, väri 9,0 EBC, katkero 24 EBU, vaalea bock 
Vaalea, kullankeltainen Oktoberfest-olut vaahtoaa hienosti ja ylitsevuotavan runsaasti. Tuoksu on kukkainen, maltainen ja sopivan vahva. Maku on puhtaan maalainen: maltainen ja makea. Oluen täyteläisyys ja pehmeys ihastuttaa maukkaan oluen ystäviä. Hofbräun ("hovipanimon") perusti Baijerin herttua Vilhelm V vuonna 1589. Baijeri on tunnetusti Saksan konservatiivisinta, oikestolaisinta aluetta. Maakunnan pääkaupungin hovipanimokin ilmoittaa edelleen - vuonna 2002 - Münchenin sijainniksi Saksan Liittotasavallan, jolla kymmenen vuotta sitten tarkoitettiin sodan jälkeisen Saksan läntisiä miehitysvyöhykkeitä. 
Münchenissä alettiin viettää Oktoberfest-juhlaa vuonna 1810 kruununprinssi Ludwigin ja prinsessa Terese von Saxe-Hildburghausenin häiden kunniaksi. Juhla oli aluksi hevosravi, ja varsinaiseksi müncheniläispanimoiden isännöimäksi olutjuhlaksi Oktoberfest on kehittynyt vuodesta 1835. Keskeinen juhlapaikka on yhäkin nimeltään Teresenfield. Oktoberfest alkaa syyskuussa, kestää 16 vuorokautta ja päättyy lokakuun ensimmäisenä sunnuntaina. Yleisöä juhla kerää miljoonittain. Tarjolla on perinteen mukaisesti vain müncheniläisten (suurten) panimoiden oluita, siis mm. Hofbräuhaus, Löwenbrau, Spaten, Paulaner, Augustiner Bräuerei, joka on alueen vanhin panimo, perustettu vuonna 1328. Kolmen ensiksi mainitun panimon Oktoberfest-oluita on laajasti myynnissä myös Suomessa. HB Oktoberfestbier oli ainakin tänä vuonna parasta. 
HB Oktoberfestbier - Pullo 0,5 l., Alkon vähittäismyyntihinta 2,94 e. 
Löwenbrau Oktoberfestbier, 6,1 %-t., kantavierre 13,6 p-%, väri 9,0 EBC, katkeruus 23 EBC, Alkon vähittäismyyntihinta 2,77 e. 
Spaten Oktoberfestbier, 5,9 %-t., hanassa anniskeluhinta 0,5 l. 5 e. 
oma olutarviontisi!

Ted & Bens Organic Beer, W.H. Brakspear & Sons, The Brewery, Henley on Thames, Englanti 

4,6 %-t, vaalea luomulager
Runsaasti vaahtoava, samean keltainen voimakastuoksuinen englantilaisolut, jonka valmistumisprosessissa pullokäyminen on tärkeä vaihe. Eli pullon pohjalle laskeutuu sakea hiivainen seos. Maku on hieman makea, voimakkaan maltainen. Herrat Ted ja Ben ovat Thamesin rannalla toimivan perhepanimon kiinteistöjen turvallisuusmies ja oluiden myyntipäällikkö. He halusivat tehdä oman oluen, joka kunnioittaisi kaikkia mahdollisia noin v. 1780 perustetun Brakspearin panimon perinteitä, mutta valmistusaineet olisivat luomutuotantoa. Näin he voisivat tarjota oivallisia olutnautintoja vegaaniystävilleen. 
Pullo 0,5 l., anniskeluhinta 5 e. 
oma olutarviontisi!

Sauhusanttu, Ravintolapanimo Teerenpeli, Lahti

5,2 t-%, tumma lager
Vuonna 1994 perustetun Lahdessa ja Tampereella toimivan ravintolapanimon Sauhusanttu valittiin pienpanimo-oluiden sarjassa parhaaksi Helsingin olutfestivaalilla huhtikuussa 2002. Markkinoilta olut hävisi saman tien mutta on syksyllä palannut entistäkin laajemmin nautittavaksi. Sauhusanttu on onnistunut savuolut. Savun makuvivahde on maltettu jättää tarpeeksi lieväksi. Muuten Santtu on kuiva ja sopivan humalainen. 
Hanassa 0,5 l. 5 e, varmimmin vain Teerenpeli, Lahti ja Tampere; Pullman Bar, Hki.
oma olutarviontisi!

125 år Jubileumsbrygg, Macks Ølbryggeri AS, Tromssa, Norja 

4,5 %-t., vaalea lager
Macksin juhlaolut vaahtoaa runsaasti. Väri on vaalean keltainen, mukana punertava vivahde. Oluen tuoksu on syvä, maalaisoluen kirpeä makeus osuu sopivasti. Maku on lievästi ja miellyttävästi makeaan päin ja voimakas. Pakko tarkistaa etiketistä, että vahvuus todella on "vain" keskiolutta. Ludwig Mack perusti maailman pohjoisimman panimon Tromssaan vuonna 1877. Juhlaoluella pyritään esittelemään panimon oluenvalmistusperinteiden kaikkein parhaita puolia, jotka eri tavoin esiintyvät Macksin muissakin tuotteissa. Tässä juhliva panimo on onnistunut täydellisesti. 
Pullo 0,33 l., vähittäismyyntihinta 1,50 e. 
oma olutarviontisi!

Ope, Turun Panimo Oy, Turku

4,7 %-t., vaalea lager
Turun Koulun vaalea täysmallasolut vaahtoaa runsaasti ja tuoksuu reilusti. Maku on hedelmäinen, lievästi makea, joka taittuu raikkaan kuivaksi jälkimauksi. Erikoisilla järjestelyillä panimo on päässyt myymään Opea (siis Koulun laajasta valikoimasta myydään vain Opea) myös asiakkaan mukaan kahden litran patenttikorkillisessa pullossa. Itse pullo on sinänsä jo hieno matkamuisto. Ulosmyynnin hinta - niin brutto kuin nettokin - on tosin erittäin kova. 
Hanassa Panimoravintola Koulu 0,4 l., anniskeluhinta 4,00 e, Koulun kioskissa pullo 2 l. vähittäismyyntihinta 23,60 e (sis. pullopantti 10,10 e) 
oma olutarviontisi!

Åland Öl, Oy Sinebrychoff Ab, Kerava 

Sinebrychoffin ahvenanmaalaisolut - myynnissä vain maakunnassa 5.10.2002 alkaen.4,5 %-t, kantavierre 10,3 % Pl, vaalea lager 
Kauniin keltainen tuoksuva uutuusolut on tehty Koffilla Ahvenanmaan markkinoita varten. Toimitusjohtaja Johan Furuhjelmin mukaan globalisoituvassa maailmassa erinomaisesti ja itsenäisesti pärjäävä Ahvenanmaa ansaitsee oman nimikko-oluen. Åland Öl (Ahvenanmaan olut) maistuu mukavan raikkaalta ja täyteläiseltä lagerilta. Humalat ovat tšekkiläisiä aromihumaloita. Kierrätyspullon etiketti on tyylikkään etnohenkinen ja maakunnan lippu toistuu koristelussa peräti yhdeksän kertaa. Åland Öl taitaa olla Suomen ainoa olutmerkki, jonka tiedoissa ei mainita lainkaan suomenkielistä olut-sanaa. "The Beer of Ålandista" kerrotaan vain ruotsiksi ja englanniksi. Sinebrychoff tukee Åland Ölin myynnillä Östersjöfondenia, joka kantaa huolta Itämeren saastumisen estämisestä. Lahjoitus on vähintään 5000 e. Oluen myynnin laajentaminen Ahvenanmaan Alkoihin ja laivoille on harkittavana.
Pullo 0,5 l. Myynnissä ravintoloissa ja vähittäismyymälöissä vain Ahvenanmaalla. 
oma olutarviontisi!
 

Kaburs Tumšais alus, SIA Alus Avots, Kekava, Latvia

6,5 %-t., kantavierre 15 p-%, tumma lager 
Syvän tummanpunainen olut vaahtoaa niukasti ja tuoksuu makealle ja maltaiselle. Maku on voimakkaan karamellimäinen. Miellyttävä maistelumakeus peittää korkean alkoholipitoisuuden. Jälkimaussa edelleen jatkuva makeus alkaa jo hieman tympiä. Kahden litran muovipullon etiketissä ilmoitetaan, että tuote säilyy nautintakelpoisena kolme päivää avaamisen jälkeen. Riian eteläpuolella suuren kolhoosin ympärillä sijaitsevan Kekavan kaupungin panimo "Olutlähde" on aloittanut toimintansa vuonna 1998. 
Muovipullo 2 l. Ei tuontia Suomeen.
oma olutarviontisi!

Bocmanis, AS Cesu alus (A. Le Coq / Olvi Oyj), Cesis, Latvia 

Latvian Bocmanis - saatavilla Suomessa syyskuusta 2002 alkaen!7,0 %-t, kantavierre 13,5 p-%, väri 10,0 EBC, katkeruus 24 EBC, vaalea bock 
Suomen olutmarkkinoille on saapunut ensimmäinen tuote Baltian maasta Viron eteläpuolelta. Bocmanis rakentaa vanhan merimieskulttuurin varaan. Etiketissä on vanha partainen merikarhu piippu suussa ja ankkureita. Läpikuultavan vaalean kullankeltainen väri, lievästi makea tuoksu. Runsas vitivalkoinen vaahto. Maku on hedelmäinen ja sopivasti humaloitu. Jälkimaku on lievästi tunkkainen, mutta näinkin vahvaan olueen usein liittyvä alkoholimaisuus ei tule häiritsevästi esiin. Olvin Baltia-konserniin (AS A. Le Coq) vuodesta 1997 alkaen kuulunut Cesu alus -panimo on Pohjois-Euroopan vanhin oluttehdas, perustettu vuonna 1590. Panimo on toiminut keskiaikaisen Cesiksen linnan muurilla, mutta vuonna 2001 sille valmistui uusi tuotantolaitos kaupungin laitamilla olevalle teollisuusalueelle.  Vuoden 2002 alkupuolella panimon sijaintikadun nimeksi muuttui Aldaru laukums, Oluenpanijan aukio. 
Pullo 0,5 l., Alkon hinta 3,09 e. 
oma olutarviontisi!

Spalter Pils, Hartwall Oyj, Helsinki 

Hartwall Spalter Pils - syyskuussa 2002 mukaan ALH-olutperheeseen.  5,0 %-t., kantavierre 12,4 p-%, väri 10 EBC, katkeropitoisuus 30 EBU, vaalea täysmaltainen pohjahiivalager, pils 
Kullankeltainen, lievästi punertava täysmallaslager on Hartwallin olutperheen uusi jäsen, leviää Alkon kautta syyskuun alusta 2002 alkaen. Tukeva vaahto jää kauniina pitsikuviona tyhjenevän lasin reunalle. Tuoksu on hienostuneen humalainen. Maku on sopivasti humalan katkeroittama ja säilyy hedelmäisenä, kuivana jälkimakuna. Hartwall ei uskaltanut nimetä uutuutta 'pilsneriksi', koska sillä on Suomessa edelleen virheellisesti miedon ykkösoluen maine. Niinpä nimeksi otettiin tyypin mukaisesti pils, jolla tarkoitetaan selvästi humaloitua, vaalea pilsnermaltaasta valmistettua olutta. Sana "pils" ("pilsener", "pilsner") tulee tšekkiläisestä Plzén (saksaksi "Pilsen") -kaupungista, joka laajasti tunnetaan mm. "Pilsner Urquell" -nimisestä oluesta. Spalter Pilsin aromihumala on Saksasta. Spalt sijaitsee keskellä Baijeria, etelään Nürnbergistä ja on yksi viidestä laadukkaasta humalanviljelyalueesta. Spaltissa on kasvatettu humalaa jo 700-luvulla. Humalallakin on oma laatusinettijärjestelmä, jonka kehitti piispa Philip von Pappenheim vuodelta 1538. 
Pullo 0,5 l.; 2,34 e, Alkon kuluttajahinta 
oma olutarviontisi!


Wehnä olut III, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy, Laitila

4,3 %-t., vaalea vehnäolut 
Samea, (horsma)hunajankeltainen olut vaahtoaa reippaasti. Maku on runsas, aprikoosin ja rusinan hedelmäinen. Maltainen makeus kuuluu vehnäoluttyyppiin luonteenmukaisesti. Jälkimaussa mukana miellyttävää kirpeyttä. Varsinkin erityisen kylmänä Laitilan Wehnä selviytyy hyvin vertailussa muiden vehnäisten kanssa. Suomalaisilla oluenvalmistajilla on ollut vaikeuksia kehittää menestyvää vehnäolutta. Laitilan Wehnä onkin ainoa pullopakattu Koffin Weizzen jäätyä yhden kesän kukkaseksi vuonna 2001. Useat panimoravintolat valmistavat kuitenkin silloin tällöin vehnäisiä kausituotteita. 
Pullo 0,33 l., vähittäismyyntihinta 2,69 e, hanassa 0,5 l. 5,00 e.
oma olutarviontisi!

Perhon vehnä, Perhon Panimo, Helsinki 

6,1 %-t, vaalea pintahiivaolut 
Miellyttävän makea, vehnäinen kausiolut Ravintolakoulu Perhon panimolta. Olut on tuore, maltainen, hedelmäinen, täyteläinen. Perhon vehnä tuli asiakkaiden saataville mukavassa "oktoberfestissä" jo syyskuussa. 
Ravintolakoulu Perhon ravintolassa 0,5 l. 5 e, 0,25 l, 2,50 e. Kausiolut. 
oma olutarviontisi!

Jahti, Pirkanmaan Uusi Panimo Oy, Nokia 

4,5 %-t, vaalea lager 
Kullankeltainen olut vaahtoaa runsaasti - ja nopeasti. Hieno, hedelmäinen tuoksu. Tyylikkään neutraali maku, mukana kuitenkin myös sitrushedelmien kirpeyttä. Juotavuus hyvä. PUP:n heinäkuisissa uutuusoluissa on hieno luontovalokuviin perustuva etiketti-idea. Vaaleassa Asko Hämäläisen loppukesän hirvi ja tummassa Matti Silvennoisen metso soittimella. 
Pullo 0,33 l., 1,35 e vähittäishinta 
oma olutarviontisi!

Jahti, Pirkanmaan Uusi Panimo Oy, Nokia 

4,5 %-t, tumma lager 
Suodattamaton tumma täysmallasolut Jahti on läpinäkymättömän tummanruskea väriltään. Vaahto on ylitsevuotavan runsas, mutta suhteellisen nopeasti sekin häipyy. Heikko tuoksu häivähtää karamellille. Maku on maltainen, lakritsainen ja kuiva. PUP:n niukan linjan etikettipolitiikkaan nähden tumma Jahti kertoo kuluttajalle paljon, mm. suositeltavan tarjoilulämmön 10-12ºC. Sen sijaan kuluttajan oikeus tietää tuotteen parasta ennen -päiväys toteutuu PUP:n pullotuslaitteissa heikosti. Info leimataan tummanruskeaan lasipintaan, jossa musta muste leviää ja kuluu epäselväksi. 
Pullo 0,33 l., 1,45 e vähittäishinta 
oma olutarviontisi!


Démon, Lobkowiczky pivovar Vysoky Chlumec spol s r.o., Príbram, Tšekin tasavalta 

5,2 %-til., kantavierre 12,6 %-p, väri 35,0 EBC, katkeropitoisuus 28 EBC, keskitumma lager
Punertavankeltainen väri, karamellimäinen ja hedelmäinen tuoksu. Maku on mukavasti tšekkiläisen zatec- ja saksalaisen spalter-humalan sävyttämä. Lievästi paahtunut, karamellimaltaan makea maku. Démonin resepti on böömiläistä luostariperinnettä ja noudate taan edelleen. Lobkowiczin ruhtinassuvun hallintaan vuonna 1420 perustettu panimo siirtyi 1576. Eli se on yksi maailman vanhimmista panimoista. 
Pullo 0,35 l., Alkon kuluttajahinta 2,00 e
oma olutarviontisi!

Haigerlocher hefe weizen, W. & H. Zöhrlaut Schlossbrauerei Haigerloch GmbH & Co. KG, Haigerloch, Saksa 

4,6 %-t., vaalea vehnäolut 
Samea kullankeltainen vehnäolut vaahtoaa hienosti. Tuoksu on makean maltainen. Laimea maku on maltainen ja hedelmäinen. Humalan katkeruus on hyvin tasapainossa. Perhepanimo on kehittänyt omaa tekniikkaansa ja reseptejään saksalaisen puhtaussäädöksen mukaisesti jo 280 vuotta, vuodesta 1723. 
Pullo 0,5 l., vähittäismyyntihinta 2,40 e 
oma olutarviontisi!

Haigerlocher dunkles weizen, W. & H. Zöhrlaut Schlossbrauerei Haigerloch GmbH & Co. KG, Haigerloch, Saksa 

4,6 %-t., tumma vehnäolut 
Kuraveden värinen, samea nopeasti vaahtoava, suodattamaton, luonnonmukainen  'tumma valko-olut'! Tuoksu on vaimeasti karamellimaltainen. Maku vetinen, makeahko. Myös jälkimaku on aika laimea, paahtuneen maltainen. Haigerlochin perhepanimo on kehittänyt omaa valmistustekniikkaansa ja reseptejään saksalaisen puhtaussäädöksen mukaisesti jo 280 vuotta, vuodesta 1723. 
Pullo 0,5 l., vähittäismyyntihinta 2,40 e
oma olutarviontisi!

Westmalle dubbel trappist, Brouwerij der Trappisten van Westmalle, Malle, Belgia 

7,0 %-t., kantavierre 15,3 p-%, väri 77,0 EBC, katkeruus 27 EBC, tumma trappistiolut  (abbaye) IV B 
Perinteinen belgialainen luostariolut valmistetaan Antwerpenin lähellä Mallessa sijaitsevassa Pyhän Sydämen Neitsyeen luostarissa. Raaka-aineet ovat puhdasta luonnontuotetta: paikallista vettä, ohramallasta, sokeria, hiivaa ja humalia. Luostari on perustettu vuonna 1794 ja oluenpano aloitettu 1846. Belgiassa on viisi ja Hollannissa yksi trappistiluostaria, joista Westmalle ensimmäisenä alkoi valmistaa olutta. Synkän tumma, punaisenruskea väri. Vaahto on erittäin runsas, paksu, kahvin värinen. Tuoksu on maltainen, makeahko. Dubbelin maku on raikas, vetinenkin. Paras hetki on jälkimaku: runsas, maltainen, hedelmäinen, sikunainen, lievästi makea ja poreilevan voimakas. Lienee sokerin (flaamiksi "kandijsuiker", ranskaksi "sucre candi" ja Alkon suomennoksena "kandisokeri" - mikä on arkikielessä tietysti "kandidaattisokeri" mutta taitaa olla "kidesokeri")  syytä, että dubbel on jossain määrin liian makeaa ja hiilidioksiidista. Avattaessa olut pursuaa pullosta, sillä viimeinen käyminen tapahtuu pullossa. Pohjalle jää myös sakkaa, joka kannattaa siemaista maukkaana herkkuna erinomaisen olutnautinnon päätteeksi. Dubbel trappistin tuoreus taataan kahdeksi vuodeksi. 
Pullo 0,33 l., Alkon kuluttajahinta 3,09 e 
oma olutarviontisi!

Westmalle tripel trappist, Brouwerij der Trappisten van  Westmalle, Malle, Belgia 

9,5 %-t., kantavierre 19,8 p-%,, vaalea trappistiolut (abbaye) IV B
Samea, kullankeltainen väri ja erittäin runsas vahva vaahto, joka jää kauniina pitsikuviona lasin reunaan. Tuoksu on sikunainen, makeahko. Maku on yllättävän laimea - näin vahvaa olutlaatua ajatellen. Olutelämys löytyy kuitenkin mahtavan voimakkaasta jälkimausta, joka hyväilee nielua: mukana hedelmää (aprikoosia, sikunaisuutta) ja humalan pistävyyttä. Tripel trappist jatkaa käymistään pullossa ja pohjaan kertyy maukasta sakkaa. Trappistimunkit valmistavat oluen puhtaista luonnon raaka-aineista: pohjavesi, sokeri, ohramallas, hiiva ja humala. Tuote säilyy kelvollisena peräti kaksi vuotta. 
Pullo 0,33 l., Alkon kuluttajahinta 3,57 e 
oma olutarviontisi!

St. Brenoit Brune, Brasserie du Bocq, Purnod, Belgia 

6,5 %-t., kantavierre 14,6 p-%, väri 70,0 EBC, katkeruus 28 EBC, tumma pintahiivaolut IV B, suositus tarjoilulämpötilaksi 8 °C
Runsas, paksu, hieno valkoinen vaahto pursuaa helposti yli lasin laitojen. Vaahto myös jää lasin reunoille kauniiksi kuvioksi. Väri on syvän punaisenruskea. Tuoksu on karamellimaltaisen makea, hedelmäinen, aromaattinen. Maku on rapea, lievästi vetinen ja poreileva. Jälkimakua leimaa upea humalan katkera puraisu. St. Brenoit Brune (Bruin) on Abdijbier (ransk. Biere d'Abbaye) kuten Alkon toinenkin belgialaisuutuus Westmallen vaalea (tripel) ja tumma (dubbel) trappistiolut. Abbey tarkoittaa maallisessa panimossa valmistettua trappisti(luostari)olutta. Valmistuksessa on käytetty mm. kolmea laatua erikoismallasta, englantilaista humalaa, mausteita (lakritsia, appelsiininkuorta ja korianteria). Vallonian Purnodissa sijaitsevan panimon perusti Martin Belot vuonna 1858, ja suku omistaa sen edelleen. Brasserie du Bocq on keskittynyt vuodesta 1967 alkaen pelkästään pulloissa käyvien pintahiivaoluiden valmistukseen. St. Brenoit Brune on ollut tuotannossa vuodesta 1988. 
Pullo 0,33 l., Alkon kuluttajahinta 2,45 e 
oma olutarviontisi!

Red Stripe, Desnoes & Geddes Co Ltd, Kingston, Jamaika (Charles Wells Ltd, Englanti) 

4,7 %-til., kantavierre 11,0 p-%, vaalea lager 
Oluterikoisuus Jamaikalta on saatavilla ainakin joissakin K-kaupoissa. Lähes väritön vaalea maissiolut maistuukin melko luonteettomasti. Suomessa saatava 'punainen viiva' valmistetaan lisenssillä Englannissa. Oluenvalmistus aloitettiin perheyhtiössä vuonna 1927 ja ensimmäinen (ale-mäinen, paksu, tumma) Red Stripe seuraavana vuonna. Vaalea, kultainen premium-lager tuli markkinoille v. 1934. Vuodesta 1976 olutta on valmistettu lisenssillä Euroopan markkinoita varten. Olut on pakattu omaan erikoiseen pulloon, joka muistuttaa vuosikymmenten takaista lonkeropulloa. Kaupan hinta on suomalaisiin peruslagereihin verrattuna lähes kaksinkertainen. 
Pullo 0,33 l., 2,95 e vähittäismyyntihinta 
oma olutarviontisi!

Bi-Aglut, Heineken, Italia 

5,0 %-t., katkeruus 16 EBC, väri 6,0 EBC, vaalea lager 
Runsas nopea vaahto. Vaalea, sameankeltainen väri. Tuoksu on hailakka, tunkkainen. Maku on laimea, viljamainen. Voimakas jälkimaku kestää pitkään: viljamainen, maltainen, makean hedelmäinen, itumainen. 
Gluteiiniton dieettiolut valmistetaan tattarista, maissista, humalista ja hiivasta. Mukana on myös väriaineita ja B1-vitamiinia. Bi-Aglut on gluteiinittomiin elintarvikkeisiin erikoistunut järjestö Italiassa. Se on tilannut lageroluen Heinekenin panimolta. Jännittävä oluterikoisuus tuli heinäkuussa (2002) Alkon valikoimaan ja ensimmäinen erä katosi sukkelaan - todelliseen tarpeeseen. 
Pullo 0,33 l. 2,44 e, Alkon hinta. 
oma olutarviontisi!
 


Olvi Doppelbock, Olvi Oyj, Iisalmi 

8,5 %-t., kantavierre 18 % Plato, katkeruus 26 EBU, väri 18 EBC, vaalea lager (bock) 
Vaalean kuparinkeltainen pukkiolut muodostaa runsaan, hienon vaahdon, joka tosin haihtuu nopeasti jäljettömiin. Tuoksu maltainen, upean voimakkaasti. Maku on makean maltainen, eikä (olueksi!) tosi vahva alkoholiprosentti tule lainkaan läpi. Reippaasti humaloitu, onnistunut oluterikoisuus. 
Pullo 0,33 l. 1,61 e, Alkon hinta. 
oma olutarviontisi!

Dojlidy Classic, Browar Dojlidy SP. Z.O.O., Bialystok, Puola 

5,5 %-t., kantavierre 10,5 p-%, vaalea lager (National Premium)
Kirkkaankeltainen, nopeavaahtoinen puolalaisolut vuonna 1768 perustetusta Bialystokin panimosta. Tyylikäs, "elegantti" lager tuoksuu hienosti maltaalle. Maku on makeahko, karamellimäinen. 
Tölkki 0,5 l. Ei tuontia Suomeen. 
oma olutarviontisi!

Zywiec, Zywiec S.A., Zywiec, Puola 

5,8 %-t., kantavierre 12,5 p-%, vaalea lager 
Zywiecin panimo perustettiin vuonna 1856. Siitä lähtien panimomestarit ovat käyttäneet perinteistä reseptiä oluenpanossa. Valmistusaineet ovat mallasohra, valikoidut humalalajikkeet ja vuoripurojen kirkas vesi. Vaalea lager on Puolan "jokapaikanolut" ja lienee myös menestynein vientituote. Vähävaahtoisen oluen väri on hailakankeltainen, tuoksussa lievästi mallasta mukana. Maku on kansainvälistä lagerlaatua, jossa erottaa kukkaista makeutta. 
Pullo 0,33 l., tölkki 0,33 l. ja 0,5 l. Ei tuontia Suomeen. 
oma olutarviontisi!

Leningrad Cowboy Special Lager Beer, Mallaskoski Oy, Seinäjoki 

4,5 %-til., vaalea lager
Mallaskosken vaalea lager on onnistunut erinomaisesti. Samean keltainen väri, maltainen tuoksu ja nautinnon kruunaa voimakkaan maltainen maku. Oluen nimi viittaa menneiden vuosien suosittuun rockyhtyeeseen - tosin ilman s-kirjainta lopussa ja ratsastaa Neuvosto-symboliikalla. Alun perin Sinebrychoff valmisti olutta tällä merkillä, mutta oikeudet siirtyivät mielenkiintoiselle seinäjokispanimolle jo vuosia sitten. 
Pullo 0,33 l. 
oma olutarviontisi!


Leningrad Cowboy Dark Lager Beer, Mallaskoski Oy, Seinäjoki 

4,5 %-til., tumma lager
Leningrad Cowboy -oluen tumma versio ei ole aivan yhtä kiintoisa kuin vaalea. Mutta hyvä perustumma tämä kuitenkin on. Yllättävää kyllä tumman maltaisuus ei ole vaalean veroista. 
Pullo 0,33 l.
oma olutarviontisi!

PIT svetloje, ZAO Pivovarni Ivana Taranova, Orenburg, Novotroizhk, Venäjä

4,4 %-t., kantavierre 11 p-%, vaalea lager 
"Ivan Taranovin Panimo" on perustettu vuonna 1910 ja toimii Novotroizhkin kaupungissa orenburgin alueella. Panimo käyttää tuotteissaan vain puhtaita luonnon raaka-aineita (vesi, ohramallas, humala ja erikoishiiva) ja eräänlainen luomuvivahde leimaa tätä peruslageriakin. PIT vaahtoaa todella runsaasti, tuoksuu ja maistuu mukavan maltaiselta. Lasiin kaadettaessa syntyy niin kaunis, pehmeä ja lämmin ääni, ettei sitä kuule kuin suurella rahalla tehdyissä olutmainoksissa. 
Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen.
oma olutarviontisi!

Ruski svetloje, OAO Pivovarenija kompanija Krasnij Vostok, Kazan, Tatarstan, Venäjä 

4,8 %-t., kantavierre 11 p-%, vaalea lager
Vaalea Ruski on perinteinen venäläinen olut, jota valmistaa Kazanin suurkaupungissa vuodesta 1892 toiminut panimoyhtiö "Punainen Itä". Ruski on tuoteperhe, johon kuuluu kolme erilaista olutta: vaalea, tumma ja klassinen. Ne valmistetaan alusta alkaen säilytetyn reseptin mukaisesti ilman säilöntäaineita. Vaalea on väriltään vaalean keltainen, vaahtoava. Tuoksu on maltainen ja lupaa maukasta nautintahetkeä. Olut maistuu perinneoluelta: mukava maltainen yleisluonne. Jälkimaku säilyy ja kehittyy pehmeäksi, makeaksi. 
Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen.
oma olutarviontisi!

Ruski Klassitseskoje, OAO Pivovarenija kompanija Krasnij Vostok, Kazan, Tatarstan, Venäjä 

5,0 %-t., kantavierre 12 p-%, vaalea lager
Vaalean keltainen, runsaasti mutta nopeasti vaahtoava "klassinen Ruski" helmeilee mukavasti kielellä. Maku on vahva, maltainen, perinneoluen maku. Jälkimaku hedelmäisen makeahko. Oluen valmistusohje onkin säilynyt panimon perustamisesta, v. 1892, alkaen ja sen on alunperin kehittänyt I.V. Aleksandrov. 
Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen.
oma olutarviontisi!

Krasnij Vostok Klassitseskoje, OAO Pivovarenija kompanija Krasnij Vostok, Kazan, Tatarstan, Venäjä 

5,0 %-t., kantavierre 12 p-%, vaalea lager
"Klassinen Punainen Itä" on kauniin vaalea peruslager, sopii jano- ja ruokajuomaksi tai vaikkapa saunan jälkeen. Maku on selvästi makeahko. 
Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen.
oma olutarviontisi!

Starij melnik, ZhAO Pivovarnja Moskva-Efes, Moskova, Venäjä

4,6 %-t., kantavierre 11 p-%, vaalea lager 
Uusi, vuonna 1999 perustettu panimo Moskovassa. Vanha mylläri ("Starij melnik") on kirpeän maltainen vaalea lager. Oluen raaka-aineena käytetään humalan ja ohramaltaiden lisäksi myös riisiä. Väri on vaalean keltainen ja tuoksu keskimaltainen. 
Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen.
oma olutarviontisi!

Starij melnik Krepkoje, ZhAO Pivovarnja Moskva-Efes, Moskova, Venäjä

6,5 %-t., kantavierre 15 p-%, vaalea lager
Vahva ja raikas Vanhan myllärin ("Starij melnik") riisioluen vahva ("krepkoje") versio on vaalean keltainen, tuoksuton ja maistuu ennen kaikkea vahvalta, vähän pilkottaa alkoholikin esiin. Sopii janojuomaksi kylmänä. 
Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen. 
oma olutarviontisi!

Roggenbier, Hartwall Oyj, Helsinki

5,7 %-t., kantavierre 13,5 p-%, väri 31 EBC, katkeroainepitoisuus 17 EBC-yks., vaalea täysmaltainen pohjahiivaolut
Roggenbier on saksaa ja tarkoittaa "ruisolutta". Hartwallin juhlaolut haluaakin kunnioittaa syvää suomalaista perinnettä, Hartwallin suvun hämäläisiä juuria ja hämäläistä sahtiperinnettä. Roggenbierin valmistuksessa ruismaltaan osuus on noin 10 prosenttia. Panimo ei uskaltanut nimetä tuotettaan suomeksi "ruisolueksi", koska - panimon lukutavan mukaan - Suomen Laki kieltää kutsumasta olutta ruisolueksi, ellei rukiin osuus raaka-aineista ole 50 %. Joka tapauksessa suomalainen ruisolut vaahtoaa erittäin runsaana ja hienosti, pitkään säilyen. Oluen väri on punertavanruskea ja se tuoksuu tuhdilta rukiilta. Maku on makeahko, maltainen. Erään oluen perusraaka-aineen, humalan, pistävyys peittyy kokonaan tähän maltaisuuteen. Vahvanmakuisena erikoisoluena Roggenbier sopii ruokapöydässä voimakkaiden ruokalajikkeiden kanssa. Todella mielenkiintoinen ja suomalaisperäinen olutuutuus. Ruisolut on saanut Hartwallin laatutakeena ALH-sinetin (August Ludvig Hartwallin mukaan), Classic 1836- ja Dark Lager -täysmallasoluiden tapaan.
Pullo 0,5 l, 2,58 e, Alkon hinta
oma olutarviontisi!


Juhlaolut, Olvi Oyj, Iisalmi

5,5 %-t., kantavierre 12,0 p-%, väri 17 EBC, katkeroainepitoisuus 25 EBC-yks., vaalea, märzen-tyyppinen pohjahiivaolut
Olvin mukaan oluenvalmistusperiodi alkoi sata vuotta sitten aina keväällä, joten aromikas, keväinen märzen-tyyppinen Juhlaolut oli juuri paikallaan. Juhlaolut vaahtoaa hienosti ja tuoksuu maltaiselta. Kitkerä suutuntuma, joka kehittyy makean maltaiseksi mauksi. Valmistuksessa on käytetty pilsen-maltaiden ohella tummiksi paahdettuja maltaita, mikä vaikuttaa myös hieman punertavaan värisävyyn. Juhlava, makeahko jälkimaku. 
Pullo 0,33l., 1,58 e, Alkon hinta 
oma olutarviontisi!

Nokian Kellari, Pirkanmaan Uusi Panimo Oy, Nokia

5,7 %-t., kantavierre 12,9 p-%, väri 100 EBC, katkeroainepitoisuus 22 EBC-yks., tumma, suodattamaton, täysmaltainen pohjahiivaolut
Pirkanmaan Uusi Panimo eli PUP Oy on perustettu vuonna 1991, jolloin Tampereella toiminut Pyynikin panimo lopetti toimintansa. Panimoperinteen ylläpitäminen synnytti melkein kansanliikkeen ja uusi panimo aloitti tuotantonsa vuonna 1993. Ensimmäinen tuote oli "Pup 3" ja toinen suodattamaton "Kellari". Vasta sitten alettiin valmistaa virvoitusjuomia ja siideriä, jolla puolella Linda saavutti (kyseenalaistakin) menestystä niin runsaasti, että panimon olutpuoli oli vähällä unohtua. Panimoliiton juhlaolueksi PUP päätti palata "Kellariin". IVA-vahvuinen uusi Nokian Kellari on suodattamaton tumma, helposti nautittava olut. Kellari vaahtoaa hienosti ja tuoksahtaa heti lievästi savuiselta. Maku on runsaan humalainen, tuhti, paahteinen. Lievästi lakritsainen jälkimaku kruunaa hienon oluen. 
Pullo 0,33l., 1,78 e , Alkon hinta 
oma olutarviontisi!

Ruunu-olutta, Sinebrychoff Oy, Kerava

5,5 %-t., kantavierre 11,8 p-%, väri 8 EBC, katkeroainepitoisuus 18 EBC-yks., vaalea, kölsch-tyyppinen pintahiivaolut
Edellisen kerran Ruunu olutta (Kron-öl) -olutlaatuperhettä alettiin valmistaa Hietalahden panimolla vuonna 1902. Perheeseen kuuluivat silloin "pils" ja "porter", joka siihen aikaan oli lähinnä janojuomaksi tarkoitettua kaljaa. Nyt on perinteitä kunnioittaen valmistettu raikas, keväinen, kölsch-tyyppinen kepeä olut. Erittäin vaalea Ruunu vaahtoaa hienosti ja kuplii kuin raikas keväinen kuohuviini. Ruunu sopii keväisen juhlahetken nautiskelu- ja janojuomaksi ja jopa saunaolueksi. Ruokapuolella kala- ja linturuuat menevät mukavasti alas Ruunun mukana. Saazer-humalan lisäksi on käytetty kuivahumalaa, joka tuo mukaan puraisevaa humalaisuutta. Humala mukana mukavasti myös jälkimaussa. 
Pullo 0,5 l., 2,67 e, Alkon hinta 
oma olutarviontisi!

Grisette Ambrée, Brasserie Friart, Belgia 

5,0 %-til, puolitumma, suodattamaton ale
Kauniin punertavankeltainen väri. Maltainen, pistävä tuoksu. Lyhytkestoinen vaahto säilyy pitsikuviona lasin reunalla. Humalan katkeruus puraisee mukavasti kielellä ja myös säilyy pitkänä jälkimakuna. Tumman Grisetten nimi ambrée (amber) tarkoittaa meripihkaa, jota mielikuvaa vahvistaa niin kaunis väri kuin pähkinäinen, hunajainen vivahdekin. Grisetteä on näkynyt Suomen olutmarkkinoilla myös vaaleana pintahiivaoluena: Grisette Blonde (4,5 %-t.).
Hana 0,5 l. 5,60 e; 0,25 l. 2,80 e, anniskeluhinta 
oma olutarviontisi!

Frederik Porter, AS Viru õlu, Haljala, Viro 

6,7 %-til., tumma lager
Onneksi Virun panimo ilmoittaa, että Frederik Porter on "väkevä portterimainen olut, joka on aina kiinnostanut oluen ystäviä". Nimittäin Frederik P. ei kyllä ole portteria - maukas tumma olut kylläkin. Virolais-tanskalaisena yhteistyönä kehiteltyyn tuotteeseen on käytetty vaaleita, karamelli- ja kahvimaltaita, sokeria, humalaa ja hiivaa. Tuloksena on tosi tumma, makealta mutta vain vähän paahtuneelta tuoksuva tumma olut, joka maistuu melko laimealta. Tanskalainen Harboes Bryggeri on Viru õlun merkittävä omistaja ja lisännyt panostaan viime aikoina huomattavasti. Tanskalaisperäinen "Frederik" -nimi on annettu kokonaiselle olutperheelle ja nimi on myös mainonnassa näkyvästi esillä. Viime (v. 2001) jouluna Viru õlun ystävät jäivät kaipaamaan mainiota Jõulumees -jouluolutta. Ehkä Frederik Porter on nyt korvaamassa sitä puutetta. 
Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen. 
oma olutarviontisi!


Black beer, AS Tartu Õlletehas (AS A. Le Coq/ Olvi Oyj), Tartto, Viro

5,4 %-t., tumma lager Tarton panimon Black beer keväällä 2002
Tarton panimon uutuus on runsaasti vaahtoava, melkein musta, mutta valoa vasten kauniin syvän punainen lagerolut. Tuoksu on lievästi paahteinen. Suutuntuma on kirpeän hiilihappoinen. Maku kehittyy hedelmäiseksi ja hieno jälkimaku erikoishumaloiden ansiosta tasaisesti kirpeäksi. Pelkästään vieraalla kielellä nimettyä olutta kutsutaan etiketissä käsitteellä "must õlu", mutta varsinaista "schwartzbier"-tyyppiä (saks. "mustaolut") tämä Black beer ei ole. Emopanimon keskiolutvahvuinen Olvin Tumma (4,3 %/ 11,5%) on  jopa runsaampi makuaromeiltaan. Nykypäivän tavan mukaan Viron kaupungit peiteltiin kaikkeen mahdolliseen mustaan kuosiin, kun Black beer tuotiin markkinoille helmi-maaliskuussa 2002. Korkin sisäpuolella on joku viidestä kirjaimesta, ja korkeista on määrä kerätä sana "black", jolloin ahkeruus voidaan palkita. 
Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen. 
oma olutarviontisi!

Karksi Premium, AS Karme, Karksi, Viro 

4,7 %-t., vaalea lager
Elävä, pastöroimaton, säilöntäaineeton olut vaahtoaa Hiidenmaalta hankitun katajatuopin laidoille saakka. Maaseudun alkuperäisoluen voimakas, hengeltään lämmin ja kotoinen tuoksu leviää tukevana. Saarenmaalainen juusto on vähän kuivettunut, eli parhaimmillaan. Karksi Premium maistuu pehmeän maltaiselle. Nyt maistellaan joulukuussa 2001 valmistuneen viimeisen erän pullotetta. Karksissa on pantu olutta vuodesta 1795. Viini- ja oluttehdas Karme kehitti tuotteitaan perinteitä kunnioittaen lähtemättä varsinaiseen teolliseen tuotantotapaan. Viime vuosina oluen säilyvyysaika kasvoi kolmeen kuukauteen perinteisestä parista viikosta. Viron olutmarkkinoiden erikoisuus on ollut elävän oluen arvostus. Karksin ja vuonna 1999 lopetetun Saare õlun (Saarenmaalla) lisäksi Nigula ja Sillamäe valmistavat tuoreoluita. Karmen olutpuoli tuli tiensä päähän vuoden 2001 lopulla. Se on erityisen valitettavaa, koska juuri viime vuosina Karksin monet laadut ovat ehdotonta huippua Virossa. Mainittakoon vaalea ja tumma Vaadi õlu ("astiaolut"). Karksin oluenteon tietämys jatkaa kuitenkin hyödyntämässä Koillis-Viron Viru-Nigulassa sinnikkäästi kehittyvän Nigulan panimotoimintaa. 
Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen. Tuotanto loppunut joulukuussa 2001.
oma olutarviontisi!

Luksus, A/S "Aldaris", Riika, Latvia

5,2 %-t., vaalea premium lager
Pohjoismaiseen BBH-konserniin kuuluvan Latvian johtavan panimon Luksus on kansainvälisen luokan lager-olut. Humalan pisto tuntuu kuitenkin jo tuoksussa. Luksus muistuttaa läheisesti Viron johtavaa olutmerkkiä Saku Originaalia, jonka takana on myös BBH-panimo. Luksuksen väri on kauniin keltainen - kultainen. Maku on melko neutraali kuten helppokäyttöisellä tuotteella pitääkin olla. Varsinkin hieman jääkaappisäilytyksestä lämmettyään olut saa perinteisen hienon, kukkaisen ja pistävän humalaisen makuvivahteen. Luksus on palkittu pronssimitalilla World Beer Cupissa  vuonna 1998. 
Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen. 
oma olutarviontisi!

Tongerlo Dubbel Bruin, Brouwerij Haacht, Belgia 

6,0 %-t., tumma
Tumma, punertavanruskea luostariolut. Vaahto jää kauniiksi kerrostumiksi lasin reunoille. Syvän maltainen, hedelmäinen, karamellimaltainen maku. Jälkimaku lämmittää ja rentouttaa. Upea makukokemus. 
Hana 0,3 l., 5,00 e, anniskeluhinta 
oma olutarviontisi!

De Verboden Vrucht, S.A. Interbrew Belgium N.V., Bryssel, / N.V. Br. Hoegaarden S.A., Hoegaarden, Belgia

8,8 %-t., vaalea 
"Kielletty hedelmä" on samea, marjamehun punainen olut, jonka loppuunkäyminen tapahtuu vasta pullossa. Pullon pohjalla on paksu hiivasakka, jonka voi jättää - tai sitten herkutella kaiken päätteeksi. Tuoksu on kirpeän marjainen, makeahko. Mutta varsinainen maku se vasta makea on. Kuitenkin onnistuneella tavalla, sillä marjamaisuus tai ehkä oikeammin hedelmäisyys kehittyy pian kuivan miellyttäväksi kokonaisuudeksi. "Kiellettyä hedelmää" valmistaa jättipanimo Interbrew laatupanimo Hoegaardenille. Etiketissä on hieno taideteos, joka kuvaa paratiisin tunnettua tilannetta olutlasilla mukaellen.
Pullo 0,33 l., esimerkiksi 5 e, anniskeluhinta
oma olutarviontisi!


White Sapphire, The Durham Brewery, Englanti

4,4 %-t., vaalea ale
The Durham Brewery, EnglantiMikä tuoksu! Viettelevä, pistävä humalan kiihottava tuoksu lupaa todella paljon. Mutta maku onkin laimea, jopa vetinen. Humala nousee taas mukavasti jälkimauksi, joka on - yllätys, yllätys! - kuiva ja säilyy pitkään. Väri on todella vaalea, kuin valko-oluen, mutta "valkoinen safiiri" on kuitenkin erinomainen englantilainen tynnyrissä loppuunkäynyt real ale. 
Tynnyriolut, esimerkki ravintolahinnasta 0,5 l tuoppi 5,40 e.
oma olutarviontisi!

Koff Pääsiäisolut - Påsköl IV B, Sinebrychoff Oyj, Kerava 

8,0 t-%, kantavierre 17,2 p-%, väri 45,4 EBC, katkeroainepitoisuus 28 EBC; tumma pohjahiivaolut
Koff on tehnyt vahvaa tummaa pääsiäisen kausiolutta vuodesta 1998. Kausiherkkua voi nauttia sekä olutravintoloiden hanoista että pullotettuna Alkosta. Tänä keväänä tölkitettiin pieni erä myös tax free -myyntiin. Pääsiäisoluen suklaan makuvivahde on kuivaa, ei lainkaan ällöttävän makeaa. Erottuu siinä hunajaisuuttakin. Runsas humalointi tulee hallertau-katkerohumalasta ja saaz-aromihumalasta. Valmistuksessa on käytetty pilsner-, karamelli- ja värimaltaita. Suklainen aromi sopii Pääsiäisolueen erittäin hyvin. Pääsiäiseen loppuu perinteinen paastonaika, joten oluen täyteläisyys on paikallaan.
Pullo 0,5 l. Alkon hinta 2,52 e, myös hanassa useissa paikoissa pääsiäiskautena.
oma olutarviontisi!

Koff Pääsiäisolut - Påsköl III, Sinebrychoff Oyj, Kerava 


Koff Pääsiäisolut vuodesta 1997, keskioluen vuodesta 2002.
4,5 t-%, kantavierre 12,5 p-%, väri 45,0 EBC, katkeroainepitoisuus 21 EBC; tumma pohjahiivaolut
Vuoden 2002 ilahduttava pääsiäiskauden yllätys oli Koffin Pääsiäisoluen ilmestyminen myös ruokakauppaan. Suodattamaton pohjahiivaolut maistuu myös mietona versiona kuivalta suklaalta ja runsaasti humaloidulta. Pehmeyden takia olut sopii maistelutilanteeseen jopa vahvaa siskoa paremmin. 
Pullo 0,33 l. vähittäismyyntihinta 1,45 e
oma olutarviontisi!

Sandels, Olvi Oyj, Iisalmi 


Olvin vahva 5,3 % Sandels, talviuutuus 2002.
5,3 %-til. kantavierre 11,7, väri 9 EBC, katkero 20 EBU, IV A, vaalea lager 
Olvi teki vanhasta kunnon Sandelsista A-vahvuisen version - ja onnistui! Vahva Sandels on maukasta, pehmeää, miellyttävä ja helposti juotava suomalainen olut. Sandels on saanut nimensä 1800-luvun suomalaisen sotasankarin, eversti Johan August Sandelsin mukaan. 
Pullo 0,33 l. 
oma olutarviontisi!

Dark lager, Hartwall Oyj, Helsinki

5,0 %-til., IV A, tumma lager
Hartwallin hieno täysmallasolutsarja jatkuu Classicin linjoilla tummalla, vahvalla uutuudella. Runsas, hieno vaahto, syvän tummanpunainen tai musta väri. Runsaan maltainen tuoksu. Kirpeähkö suutuntuma pyöristyy nopeasti maltaiden pehmeydeksi. Jälkimaku on pehmeä, hieman paahteinen. "Tumma lager" on erittäin tasapainoinen olut. Oluen etiketti on varsinaista kielten sekamelskaa: supisuomalainen tumma lager on ristitty englanniksi. Olutta luonnehditaan kuitenkin saksaksi "münchen dunkel".  Hauska keksintö on korkkiin kuvattu ALH-sinetti: August Ludvig Hartwallin laatuleima näkynee sarjan tuotteissa vastaisuudessakin. 
Pullo 0,5 l. Alkon hinta 2,34 e
oma olutarviontisi!


Urho III, Hartwall Oyj, Helsinki

4,7 %-til. kantavierre 10,7 ºP, väri 10,0 EBC, katkero 15 EBU, III, vaalea lager 
Suosituksi tulleen Hartwalllin uutuusoluen keskiolutversio on pehmeän humalainen peruslager. Kullankeltainen olut vaahtoaa hienosti. Sopivan kylmänä Urho-kolmonen on raikas olutuutuus. Miellyttävä humalointi on onnistunut jopa paremmin kuin vahvassa Urhossa.
Pullo 0,33 l.
oma olutarviontisi!

Urho, Hartwall Oyj, Helsinki 


Hartwall uutuus v. 2001 Vahva Urho!
5,5 %-til., kantavierre 12,5 ºP, väri 12,0 EBC, katkero 18 EBU, IV A, vaalea 
Hartwallin viime kesäkuussa (2001) avatun Lahden panimolaitoksen uutuus on voimakas "suomalainen olut". Hartwall uskoo nimenomaan A-olutta juoviin miehiin: "11 % miehistä juo viikoittain A-olutta". Urhon komea runsas vaahto ounastelee jo pehmeyttä. Tuoksu on kirpeän humalainen, ehkä vähän tunkkainen. Kaikesta miehekkyyden painotuksesta huolimatta Urhon maku on miellyttävän pehmeä. Tavallisen pilsner-maltaan lisäksi on valmistuksessa käytetty erikoismaltaiden uudentyyppistä yhdistelmää, joka aavistuksen verran tavallista suomalaista voimakkaamman humaloinnin kanssa muodostaa mukavan kokonaisuuden. Maukas, kirpeä jälkimaku, jota panimo korostaa mainosteksteissään ei kuitenkaan kestä kovin pitkään. Takaetikettikin painottaa: "Jälkimausta sen tuntee!" Vertailutuotteena tulee ensimmäisenä mieleen tamperelaisen PUP:n "Nokian Vaalea" (5,2 %) vuodelta 2000. Urhossa kiinnostaa kaiken nykyisen globalisaation keskellä rehtiin suomalaisuuteen vetoaminen. Nimi tietysti viittaa kaikkien arvostamaan presidenttiin, Urho Kekkoseen (1956-82). Panimon mielestä sana on kuitenkin helppo ja luotettava: kuin paras kaveri vieressä, jonka puoleen voi helposti kääntyä. Tästä täydet pisteet! 
Pullo 0,33 l., Alkon hinta 1,39 e
oma olutarviontisi!

Kukko Pils, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy, Laitila

4,5 %-t., kantavierre 11,8 p-%, väri13 EBC, katkeropitoisuus 35 EBU, vaalea pils 
Laitilan uusi Kukko-pils on voimakkaasti humaloitu suodattamaton täysmallasolut. Olut vaahtoaa ja tuoksuu maltillisesti. Väri on kauniin kullankeltainen. Voimakas katkeruus muodostaa syvän makutuntuman. Hedelmäinen maltaisuus. Laitila valmistuttaa Pilsiään osittain Ruotsissa. Munckbo Bryggeri Tukholman lähistöllä tekee vuonna 2002 noin 2,5 miljoonaa litraa Kukkoa, suomalaisista raaka-aineista. Oiva-siidereiden tölkittäjänä tutuksi tullut panimo pakkaa Kukko Pilsin myös tölkkiin, joten keskioluen saatavuus parantunee entisestään. Laitilan aikaisemman oluen, tumman ja vaalean Kukko Höyryoluen valmistus on lopetettu.
Hanassa useissa erikoisoluita tarjoavissa ravintoloissa, n. 5 e 0,5 l. Tölkki 0,5 l. vähittäiskaupoissa 2,74 e.
oma olutarviontisi!

Käki, Lammin Sahti Oy, Lammi

4,5 %-t., vaalea lager III
Vuodesta 1987 toiminut lammilainen sahtipanimo valtaa alaa keskiolutmarkkinoilla! Samalla on julkistettu myös Mansikka- ja Mustikka-siideri. Käki on suodattamaton, laimea, helposti juotava olut, jonka mainio erikoisuus on katajan maku. Perinteinen sahdin makuaromi nyt siis mukana keskioluessa. 
Pullo 0,33 l. ja hanassa olutravintoloissa. 
oma olutarviontisi!

Linnoitus Luomuolut, Saimaan Panimo Oy, Lappeenranta

Suomen ainoa pullotettu luomuolut. 4,3 %-til., vaalea lager
Saimaan panimon uutuus on samean vaalean keltainen, vähävaahtoinen lagerolut. Tuoksu on syvän maltainen, ohramainen. Erittäin hieno, voimakas maku: maltainen, vahvasti humaloitu - voi kuvitella olevansa maalaispanimon avokeittoaltaiden upeassa tuoksumaailmassa. Näin hienoa kotimaista uutuutta ei ole tullut eteen sitten Vainio-Ketolan maatilaoluiden. Linnoitus sijoittuu samaan sarjaan eurooppalaisten hienojen luomuoluiden rinnalle, esimerkiksi saksalainen huippuolut Riedenburger Organic Lager (4,6 %). Linnoitus on saanut Luomu-Liiton virallisen "luomutuote" -tarkastusmerkin.
Pullo 0,33 l. 2,41 e vähittäismyyntihinta
oma olutarviontisi!

Savotan Sanni, Saimaan Panimo Oy, Lappeenranta 

5,1 %-til., kantavierre 12,2 p-%, väri 90,0 EBC, katkeroainepitoisuus 24 EBC, tumma lager IV A 
Vuonna 1999 perustetun uuden pienpanimon tumma täysmallasolut on läpikuultavan punaruskeaa. Tuoksu on lähes huomaamattoman laimea, mutta tarkkaavainen havinnoitsija erottaa sittenkin lievää humalaa. Kun testitilanteessa +9-asteinen olut lämpenee muutaman pylälän, voimistuu niin tuoksu kuin makukin: lievästi makeaa, karamellimäistä, pehmeää. Yleisvaikutelmana Sanni kipuaa erinomaisten kotimaisten tummien huippuoluiden joukkoon. 
Pullo 0,33 l., 1,77 e, Alkon hinta 
oma olutarviontisi!

Pitkäpaasi, Saimaan Panimo Oy, Lappeenranta

4,3 %-t. vaalea täysmallasolut 
Kostea, kolea syysilta vanhassa puuveneessä tai -laivassa. Oluen tuoksuun on saatu mallastuksella tosi erikoinen, tunkkainen vivahde. Pitkäpaasi on keskiolueksikin tosi mieto, mutta sama kostea suotunnelma on myös vetisessä maussa. Oluet kypsytetään neljän viikon aikana täyteläisiksi ilman lisä- ja säilöntäaineita. Pitkäpaasi on paitsi vaalea myös tumma täysmallasolut sekä siideri. Pitkäpaasi on melkoisen kallista keskiolutta. Osa oluen myyntituotosta käytetään Suomen Merimuseon Tuki ry:n toimintaan. Vuonna 1997 perustettu yhdistys on hankkinut Ranskasta 30 yrityksen sponsoroimana Pitkäpaasi-nimisen veneen, jonka kunnostustyöt on aloitettu vuonna 2001. Aluksen kuva on etiketissä.
Pullo 0,33 l., 1,60 e, vähittäismyynnissä
oma olutarviontisi!

Tukki Jätkä, Saimaan Panimo Oy, Lappeenranta

4,3 %-t., tumma täysmallasolut
Hieno punaisenruskea väri ja tumman oluen maltaisenmakea tuoksu raamittavat tämän Saimaan Panimon puolitumman uutuuden. Maku on lievästi maltainen, ehkä vähän vetinen. 
Pullo 0,33 l., 1,60 e, vähittäismyyntihinta 
oma olutarviontisi!

Pride of Romsay, Hampshire Brewery Ltd., Romsey, Englanti

5,0 %, tumma ale (I.P.A.)
Hampshire Brewery on perustettu vuonna 1992, aluksi Andoveriin. Laajennuksen yhteydessä tarvittiin kuitenkin lisää tilaa, jota löytyi aivan saarivaltion eteläkärjestä. Romseyssa oli yli satavuotias panimoperinne päässyt katkeamaan vuonna 1979. Niinpä uuden aloituksen vuonna 1997 nimeksi päätettiin antaa Pride of Romsey, "Romseyn ylpeys", joka kunnioittaa kaupungin panimoperinnettä. Muutenkin hyvin menestynyt panimo voitti uutuustuotteellaan Beer Industry International Awards -kisassa kultamitalin vuonna 2000 vahvojen ale -oluiden sarjassa. Ja sen jälkeen on mitalisijoja tullut joka vuosi Great British Beer Festivalilla. Pride of Romsay on ns. IPA-tyypin olut. "Indian Pale Ale" on kuparinruskeaa, runsasvaahtoista, tuoksuvaa. Vahva, hedelmäinen tuoksu ja maku tulee Cascade-humalasta. Olut jättää syvän, pitkään säilyvän jälkimaun. Olisikohan tämä maailman paras ale-olut!
Hanassa 0,5 l. 5,75 e; 0,25 l. 3,05 e. (esimerkkejä olutravintolahinnoista). 
oma olutarviontisi!

High Level, Federation Brewery Ltd, Englanti

4,5 %-t., tummahko ale
Yli 75 vuotta vanha osuuskuntapanimo tekee pehmeän maukasta, tummanruskeaa ale-olutta "työtätekevien ihmisten hyväksi kaikkialle". Federation on ainoa osuuskuntamuotoinen panimo Englannissa. Etikettiin onkin mahdollista  kirjoittaa: "Meidän oma panimomme." Ylpeinä. High Level ("korkea taso") strong brown ale on väriltään tumma, kuparinpunainen. Vaahtoa ei juurikaan muodostu, ei tuoksua - eikä oikeastaan makuakaan! Osuuskuntaoluen hiilihappotaso on erinomainen: mukava, kirpeä puraisu. Maltaiden paahteisuus ja karamellin makeus erottuvat lievästi.
Pullo 0,5 l. 5 e, olutravintolahinta.
oma olutarviontisi!


Hippaheikki, Ravintolapanimo Teerenpeli, Lahti

5,2 t-%, tumma ale
Lahtelaisen ravintolapanimon kevään kausiolut Hippaheikki voitti kultamitalin Helsingin olutfestivaalin kotimaisten pienpanimo-oluiden sarjassa maaliskuussa 2001. Olut on kuultavan punaruskea, kuparinen. Maku on hedelmäisen raikas. Laatutuote. 
Hanassa 0,5 l. 5 e, varmimmin vain Teerenpeli, Lahti ja Tampere
oma olutarviontisi!

Pääsiäisolut, Ravintolapanimo Teerenpeli, Lahti

5,6 t-%, tumma pintahiivaolut
Tuoreiden uutisten mukaan pohjoismaiden ensimmäinen mallasviskitislaamo aloittaa ravintola Taivaanrannan yhteydessä Hämeenkadulla Lahdessa. Taivaanrannalle siirtyy myös Teerenpelin olutpanimo, joka siis jatkaa arvokasta olutkulttuurityötä. Kausioluita valmistamalla panimo tuo uusia kokeilujaan kuluttajien keskuuteen. Pienet määräaikaiset erät eivät epäonnistuessaankaan aiheuta korvaamatonta vahinkoa. Teerenpelin pääsiäisen kausiolut on maukkaan maltainen ja raikas tumma ale-tyyppinen olut. 
Hanassa 0,5 l., 5e, varmimmin vain Teerenpeli, Lahti ja Tampere.
oma olutarviontisi!

Perhon Kevätolut, Ravintolakoulu Perhon panimo, Hki

6,0 t-%, kantavierre 16 p-%, tumma pintahiivaolut
Raikas hunajainen kevään kausiolut on maustettu korianterilla. Hienosti vaahtoava, syvän keltainen olut on keväinen piristys pääkaupungin erikoisolutmarkkinoilla. 
Hanassa 0,5 l. 5 e; 0,25 l. 2,5 e. Vain Perhon ravintola, Hki. 
oma olutarviontisi!

Ruisolut, Diamond Beer BC, Helsinki

4,5 %-t., tumma ruisolut
Hollantilais-suomalaisen valmistuttajan olutuutuus vaikuttaa mustalta, mutta valoa vasten se paljastuu syvän punaisen ruskeaksi. Vaahto ei kylläkään pysy pitkään, mutta kaadettaessa muodostuu hieno vaahtokukka. Olut tuoksuu syvän rukiiselta - kuin mämmi. Miellyttävän makea maku tulee ruis- ja karamellimaltaista. Parhaimmillaan kylmänä 8-10 C  Ruisolut (Rye beer) on Suomen oloihin tehty mielenkiintoinen uutuus, nimikin on suomeksi. Käsittämättömästä syystä takaetiketin teksti on kuitenkin englanniksi! 
Pullo 0,5 l.  3 e, vähittäismyyntihinta
oma olutarviontisi!

OOR Dark, Diamond Beer BC, Helsinki

4,7 %-t., väri 44 EBC, katkeropitoisuus 20 EBU, tumma ale
OOR on noin kymmenen eri puolilla Suomen toimivan Oluenystävän Oman Ravintolan markkinointiketju. Talvikaudeksi on tuotettu oma ale-tyylinen hanaolut. Valmistuksessa on käytetty vehnä- ja ruismallasta. Varsinkin jälkimmäinen leimaa myös makua. OOR Dark on tumma, täyteläinen, onnistunut oluterikoisuus. 
Hanassa Oluenystävän Oma Ravintola -ryhmän ravintoloissa.
oma olutarviontisi!


Hui Cat, OlutHuone ravintolat, valmistuttaja: Diamond Beer Oy, Hki

5,0 %-t., vaaleahko ale 
Elannon ravintoloiden OlutHuone-ketju on valmistuttanut oman nimikko-oluen. Diamond Beer on Helsingissä toimiva belgialais-suomalainen oluen valmistuttaja ja maahantuoja. "Kissaolut" on kohtuullisesti vaahtoava, punertava belgialaistyyppinen ale-olut. Maku on makeahko karamellimaltaiden ansioista. Humalalajike on englantilainen East Kent Goldings, joka tuo olueen kukkamaista aromia. Olut kehittyy lopulta miellyttävän kuivaksi makunautinnoksi. 
Pullo 0,33 l.
oma olutarviontisi!

Koff Talviportteri (Winter Porter), Oy Sinebrychoff Ab, Kerava

7,2 %-til., kantavierre 17,0 % Pl, väri 300 EBC, katkeropitoisuus 45 EBU, IV B portteri
Koff on valmistanut tunnetusta, perinteisestä portterista mausteisen kausioluen, jota on rajoitetusti saatavilla lokakuusta 2001 alkavan talvikauden ajan. Kehuttu ja runsaasti palkittu Koff Porter (IV / 7,2 %) on ollut tuotannossa samanlaisena jo vuodesta 1957. Talviportterin paahteiseen, kuivaan makuun on lisätty glögimausteiden mantelia ja kanelia. Kotimaan markkinoille tehty olutuutuus on jälleen nimetty ameriikankielellä.
Pullo 0,33 l, Alkon hinta 1,76 e.
oma olutarviontisi!

Saaremaa Oma Õlu, Saaremaa õlletehas AS, Kuressaare, Viro

4,9 %-t., vaalea lager
Teollinen ja kaupallinen oluenvalmistus päättyi Viron suurimmalla saarella toukokuussa 1999. Erinomaisista saksalaisen puhtaussäännön mukaan valmistetuista tuotteistaan muistettu Saare õlu -panimo oli ajautunut Tartu õlletehakselle, joka puolestaan siirtyi kokonaan Olvin omistukseen. Teknologian uudistus olisi ollut niin suuri urakka, että Tarton investointeihin sitoutunut omistaja katsoi parhaaksi lakkauttaa paikallisen perinteen. Lohdutuksena Tarton tuotannossa on jatkuvasti ollut 10-prosenttinen lager Saaremaa X ja Tallinnan lauttojen tax freesta laajalti tunnettu, Iisalmessa tölkitetty Saaremaa Tuulik, 5,2 %-t., vaalea lager.
Saarenmaalla toki koduõlun (sahdin) valmistus on jatkunut keskeytyksettä kaikkialla maatiloilla ja muutamassa myyntilisenssin hankkineessa navettapanimossa. Mutta oman oluen puute on koettu sietämättömäksi. Saarelaiset perustivatkin uuden oman paikallisen olutpanimoyhtiön, jonka ensimmäiset tuotteet tulivat markkinoille vuoden 2001 syyspuolella. Saaremaa Oma Õlu on makean ja kirpeän humalaisen maun yhdistelmä. Melko tavanomainen raikas janojuoma kesäkauniilta saarelta. Oma Õlu on paikallinen kulttuurituote, joka sopii suurelle yleisölle. Suomalaisturistin on helppo löytää Saarenmaan oma olut, sillä etiketissä kuvaillaan sisältöä myös supisuomalaisesti sanalla "olut".
Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen. 
oma olutarviontisi!

Saaremaa jõuluõlu, Saaremaa Õlletahas AS, Kuressaare, Viro

6,0 %-t., tumma lager
Uuden Saarenmaan panimon toinen tuote valmistui jouluksi v. 2001. Jouluolut on vahva, tumma, runsaasti vaahtoava perinteinen vuodenvaihteen kausiolut. Kausioluen perinteistä tuoreutta kuvaa nykykäytäntöihin nähden lyhyt, vain kolmen kuukauden käyttöikä. Sopii erinomaisesti jouluruokien kanssa. Maku on makean maltainen, paahteinen, hedelmäinen. Maukas ja tuhti jälkimaku säilyy pitkään. 
Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen.
oma olutarviontisi!


Viiking, AS Pärnu õlu, Pärnu, Viro

5,5 %-t., vaalea lager
Pärnun panimon uudessa (vuodelta 2001) Viikinki-olutsarjassa on kolme vahvuutta ja laatua: 5,5; 7; ja 9 %. Miedoin viikinki on vahvasti vaahtoava, kullankeltainen "miesten olut". Neutraali suuntuntuma. Kirpeä humalaisuus kruunaa oluen pirteän maun. 
Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen.
oma olutarviontisi!

Nääri Laks, AS Nigula õlu, Viru-Nigula, Viro

5,5 %-til., tumma kausiolut
Vuodenvaihteeksi Nigula on tuottanut vielä uutuuden: Nääri (suom."uudenvuodenjuhla") on hauskan etiketin mukaan ollut mukana jo vuodesta 1973. Niukka, graafinen etiketti kuvassa on "näärisokk" (uudenvuodenpukki), joka siis Neuvosto-Viron aikaan oli varmasati tavallisempi kuin joulupukki. Nääri laks ("uudenvuodenjuhlan isku") on oluena ennen muuta elävää maalaisolutta, mikä tuntuu mehevässä runsaassa tuoksussa. Vaahto on melko vaatimaton. Väri on tumma, jossa valoa vasten katsottuna saa punertavaa vivahdetta. Maku on voimakkaasta alkoholipitoisuudesta huolimatta varsin neutraali, vetinen. Tärkeää on että Nigulan maatilapanimo jaksaa olla mukana ja kokeilla elävillä oluillaan. Sitä pitää tukea kaikin voimin. 
Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen.
oma olutarviontisi!

Sorts, Saku õlletehas AS, Viro  


Saku Sorts - 8-prosenttinen uutuus-bock Virosta.
8,0 %-til., vaalea 
Vuoden 2001 Saku-uutuus on bock-tyyppinen vahva, vaalea ja pehmeä olut. Sorts tulee korvaamaan vahvan Sarvik-laadun (8,0 %). Sakun ensimmäinen bock-tyylin olut oli Kurat, vuonna 1996. Sorts on kirkasta keltaista, vähävaahtoista, keskivoimakkasti humaloitua. Korkean prosentin kirpaisu tuntuu mukavasti, mutta jälkimaku kehittyy pehmeään suuntaan. 
Pullo 0,5 l., Alkon hinta 3,13 e.
oma olutarviontisi!

Zywiec Porter, Browary Zywiec S.A., Zywiec, Puola

9,5 %-t., kantavierre 22 p-%, portteri
Zywiec lienee suomalaisille Puolan tunnetuin panimo. Satunnaisesti tuotteita saa Suomestakin. Etelässä Tsekin rajalla sijaitseva panimo on perustettu vuonna 1856, tosin huomattavana omistajana vuodesta 1998 lähtien on ollut hollantilainen Heineken. Pohjahiivatekniikalla valmistetun huippuhienon portterin resepti juontuu peräti vuodelta 1881. Eli jotenkin tämän ääressä vakavoituu, ainakin historiaa ja perinteitä kunnioittava nautiskelija. Paksu kermainen vaahto täyttää helposti kolmeneljäsosaa lasista. Tosin vaahto kestää vain lyhyen hetken, mutta on kaataessa nautinnollisen komea. Tuoksu on voimakas, lakritsainen. Maku on kuiva, paahteinen, savuinen. Viipyilevä jälkimaku alkaa kuivasta kokemuksesta, mutta kehittyy hiljalleen paksuksi, makeahkoksi. 
Pullo 0,33 l. Ei tuontia Suomeen.
oma olutarviontisi!

Krolewskie, Browar Krolewskie S.A., Varsova, Puola

7,8 %-t., kantavierre 15,1 p-%, vaalea lager
Vähävaahtoinen, vaalea Krolewskie on neutraali, voimakas puolalaisolut. Olut on valmistettu perusraaka-aineista, teollisen oluenvalmistuksen peruslisäaineilla täydentäen. Korkea alkoholipitoisuus on kuitenkin saatu peittymään peruslagerin makuun, mikä ansiona mainittakoon.
Tölkki 0,5 l. Ei tuotia Suomeen. 
oma olutarviontisi!

Singha, Boon Rawd Brewery Co., Ltd, Pathumthani, Thaimaa

6,0 %-til., vaalea IV B 
Singha on erittäin vaalean keltainen, siiderinnäköinen vahva lager Thaimaasta. Olut muodostaa tosi vahvan ja pysyvän vaahdon. Tuoksu on mieto, olematon. Voimakas humalan pistävyys hyväilee hienosti makunystyröitä. Jälkimaku pysyy ja kehittää hieman makeaa vivahdetta. Mielenkiintoinen uutuus Suomessa. 
Pullo 0,33 l., Alkon hinta 2,48 e
oma olutarviontisi!

Anchor Porter, Anchor Brewing Co, San Francisco, Kalifornia, USA

Anchor Porter, San Francisco, Kalifornia, USA5,6 %-til., kantavierre 17,0 p-%, väri 300,0 EBC, katkeropitoisuus 30 EBC-yks., IV A, portteri 
Anchor ("ankkuri")-panimo on kuulunut 1960-luvulla alkaneesta nousukaudestaan lähtien amerikkalaisen pienpanimokulttuurin loistavimpiin, kiitetyimpiin edustajiin omistajansa Fritz Maytagin johdolla - panimo on tosin alunperin perustettu jo vuonna 1896. Anchor Porter valmistetaan käsityön tarkasti huolellisesti valikoiduista materiaaleista, mm. kolmenlaisesta mallaslaadusta ja Northern Brewer -humalasta. Portteri on pikimustaa, vaahdonmuodostus runsas ja vahva. Tuoksu ja suutuntuma on makean paahtunut. Maku on pehmeä, jalostunut, paahtunut, mutta mukana on myös makea vivahde. Arvokas - myös siis kallis - makuelämys. Erityisen miellyttävä pullodesign: paksukaulainen, pyöreämuotoinen pikkuinen pullo. 
Pullo 0,355 l., Alkon hinta 3,22 e.
oma olutarviontisi!

Topvar Marina Dunkles Bier, Topvar A.S., Topol'cany, Slovakia

5,0 %-til., kantavierre 11,7 p-%, väri 98,0 EBC, katkeropitoisuus 23 EBC-yks., IV A, tumma schwartzbier
Slovakialainen schwartzbier ("mustaolut") on erittäin tumma, punaisen ruskea, paahtuneen ja maltaisen tuoksuinen pohjahiivaolut. Maku on kuiva ja paahtunut, kahvimainen. Jälkimaku karamellimainen. Moniin saksalaisiin schwartzbiereihin verrattuna Marina on miellyttävämpi lähennellen maukkaiden tummien oluiden loistavia makuja. Panimo on perustettu vuonna 1960 ja vuodesta 1994 sen ovat omistaneet työntekijät ja Topol'canyn kaupunki. Etiketissä onkin hemaisevan Marinan lisäksi kaupungin vaakuna näkyvästi esillä. Topol' cany sijaitsee Slovakian pääkaupungista Bratislavasta 100 km koilliseen.
Pullo 0,5 l., Alkon hinta 2,44 e.
oma olutarviontisi!


Velkopopovický Kozel Dark, Pivovar Velké Popovice a.s., Tšekin tasavalta 

3,8 %-til., tumma 
Jossain vaiheessa "tumma Velko" nousi laimeudestaan huolimatta Suomen suosituimmaksi tuontiolueksi. Kansainvälisesti palkittu, upeamakuinen tumman paahteinen ja karamellinen olut onkin suosionsa ansainnut. Vuodesta 1874 toimineen tšekkiläispanimon export-laatujen etiketit uusittiin tänä vuonna (2001) ja myös tummaa kutsutaan nyt "Kozeliksi" (suom. "pukki") lisättynä kansainvälisellä "dark"-luonnehdinnalla - aikaisemminhan olut oli "tmave". 
Pullo 0,5 l., vähittäismyyntihinta 2,08 e.
oma olutarviontisi!

Velkopopovický Kozel Original, Pivovar Velké Popovice a.s., Tšekin tasavalta 

4,0 %-til., vaalea
Vaalea Velko (svetlý) on siis nykyisin Original (alkuperäinen) uuden etiketin mukaan. Väri on kauniin keltainen, kirkas. Vaahto on melkoisen niukka. Tuoksussa humalan voimakasta kirpeyttä. Humalainen kirpaisu osuu mukavasti makuhermoon, ja maku säilyy pitkään myös jälkimaussa. Kozel Original (suom. "aito pukki") on samalla pehmeän keskieurooppalaista ja miellyttävän voimakasta. Todella upea mieto ja maukas lager-olut.
Pullo 0,5 l., vähittäismyyntihinta 2,20 e.
oma olutarviontisi!

Pilsner Urquell, Pilsner Urquell A.S., Plzen, Tšekin tasavalta 


Maailman vanhin lager vuodelta 1842!
4,4 %-til., kantavierre 11,9 p-%, väri 11,0 EBC, katkeropitoisuus 37 EBC-yks., vaalea pils
Pilsner Urquell valittiin Vuoden Olueksi Helsingin Olutfestivaalilla huhtikuussa 2002.
Kenties maailman paras vaalea lager, joka on antanut nimen kokonaiselle oluttyypille. Tšekkiläisen Plzenin kaupungin saksankielinen nimi on Pilsen ja nimi Urquell puolestaan viittaa "ikilähteeseen", joista oluen perusraaka-aine, vesi, saadaan. Pilsenin oluenpano ulottuu peräti vuoteen 1295, mutta vuonna 1842 monet kaupungin porvarit yhdistivät toimintansa Urquellin edeltäjäksi: Mestansky Pivovar ("Porvareiden panimo"). Vuodesta 1999 Urquellin panimo (silloin nimeltään Plzenský Prazdroj) on kuulunut eteläafrikkalaiseen South African Breweries PLC -yhtiöön. Urquellin erinomainen maku perustuu voimakkaaseen humalointiin, joka säilyy jälkimakuna pitkään. Keskiolutvahvuinen pohjahiivatekniikalla valmistettu Urquell on saatavissa myös tavallisista kaupoista, nyt (v. 2001) uudella selkeällä etiketillä. Urquell sopii kaikkiin tilanteisiin: ruokajuomana, saunaoluena tai vain maukkaana ja tyylikkäänä nautiskeluoluena.
Pullo 0,5 l., vähittäismyyntihinta 2,50 e, tölkki 0,33 l., hinta 1,85 e
oma olutarviontisi!

Budéjovický Budvar, Budéjovický Budvar Náarodní podnik, Ceske Budéjovice, Tšekin tasavalta

4,5 %-til., vaalea
Todella hieno humalointi! Taitaa sittenkin tämä "Tšekki-Buddy" olla maailman paras vaalea lager. Oman alueen, Böömin, upeat humalat ovat voimakkaasti esillä niin tuoksussa kuin maussakin. Kirkkaan keltainen väri. Kohentava, virkistävä makuelämys kaikissa tilanteissa, joissa voi kuvitella oluen olevan mukana. Oluenvalmistustraditio Ceske Budéjovicen kaupungissa ulottuu aina vuoteen 1265. Budvaria valmistava panimo aloitti toimintansa vuonna 1895. Tšekkiläiset pitävät kiinni kansallisylpeydestään ja ovat torjuneet kaikki ulkolaiset ostoyritykset. 
Pullo 0,5 l., vähittäismyyntihinta 2,50 e, hanassa olutravintoloissa.
oma olutarviontisi!

Golden Pheasant Traditional Slovak Beer, Zlatý Bazant a.s., Hurbanovo, Slovakia

4,4 %-til., vaalea
Zlatý Bazant ("kultainen fasaani") valmistetaan parhaista raaka-aineista perinteisen reseptin mukaisesti edustaen parasta slovakialaista oluenpanotaitoa. "Fasaaniolut" on Tšekkoslovakiasta irtaantuneen itsenäisen valtion lippulaiva maailmalla, mm. jo pitkään Suomessa. Panimo on perustettu vuonna 1967 ja Hurbanovo sijaitsee aivan Slovakian etelärajalla, Bratislavasta kaakkoon. Olut on kirkas keltainen, hyvävaahtoinen. Tuoksu on miedosti humalainen. Suutuntuma on yllättävän vetinen - juuri (tšekkos)slovakialaiseksi olueksi. Maltaan ja humalan maku tulee kuitenkin miellyttävästi esille.
Pullo 0,5 l., vähittäismyyntihinta 2,50 e
oma olutarviontisi!


Golden Pheasant Traditional Slovak Dark Beer, Zlatý Bazant a.s., Hurbanovo, Slovakia

4,4 %-til., tumma 
Paksu, kermanvärinen vaahto ja paahteinen tuoksu. Väri on synkän tumman ruskea, punertavakin. Maku on makea, miellyttävällä tavalla ja voimakkaan paahtunut, mikä vain korostuu kun oluen antaa lämmetä lasissa aina 14 asteeseen saakka. Makuelämyksenä tosi komea vaaleaan versioon verrattuna. 
Pullo 0,5 l., vähittäismyyntihinta 2,50 e.
oma olutarviontisi!

FBI olut Power Beer, valmistettu Tanskassa, valmistuttaja: Eidart Oy, Naantali, Suomi

4,6 %-til., vaalea
Tanskalais-suomalainen maissiolut on uutuustuote kotoisilla markkinoilla. FBI on tuoksuton ja hyvin vaalea, vähävaahtoinen. Maussa on mukana keskieurooppalaista lager-kirpeyttä, ainakin vähäsen. 
Pullo 0,33 l., vähittäismyyntihinta 2,60 e
oma olutarviontisi!

Laks, AS Nigula õlu, Viru-Nigula, Viro
- Hele Laks, 4,9 %-til., vaalea 
- Tume Laks, 7,0 %-til., tumma 
- Kõva Laks , 7,5 %-til., vaalea

Elävää, pastöroimatonta ja säilöntäaineetonta olutta Koillis-Viron olutalueelta! Nigulan uusi (alkaen v. 2001) kolmiosainen sarja on valmistettu perinteisellä tekniikalla siten, että valmiin tuotteen säilyvyys taataan kahdeksi kuukaudeksi. Laks (suom. "isku") painottaa elävän oluen merkitystä: "Elu on ilus". Hele on yllättävän kirkas, vaaleankeltainen elävä olut. Keskinkertainen vaahtoisuus. Tumma korostaa oluen terveellisiä B-vitamiineja. Maukkain on vahva "Kõva Laks". Nykyinen panimo on kehittynyt kolhoosipanimosta. Myös Laksissa tuntuu mukavasti maaseudun tuoksu ja maku. 
Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen.
oma olutarviontisi!

WBG Porter, AS Nigula õlu, Viru-Nigula, Viro

7,0 %, tumma portteri
Nigulan panimon Wesenbergh-sarjaa on täydennetty vuonna 2001 portterilla. Viron kolmas (Saku, Tartto) ja Baltian kuudes (virolaisten lisäksi Aldaris, Latvia sekä Vilniaus tauras ja aiemmin Utena, Liettua) portteri. Paahteinen portteri on mustanpunaista, raskasvaahtoista.
Pullo 0,5 l., ei tuontia Suomeen.
oma olutarviontisi!

Obolon 2000 (Mizhne svitle 2000 pivo), ZAT "Obolon", Kiev, Ukraina

8,0 %-t., 18 p-%, vaalea 
Ukrainan johtavan panimon millenium lager on makean voimakkaan makuinen vaalea lager. Korkea kantavierre tuntuu hieman (liikaakin) alkoholimaisena makuna. Suutuntuma on kirpeä ja jälkimaku pysyy pitkään lämmittävänä, hehkuvana. Valmistusaineena on veden, maltaan ja humalan lisäksi riisi ja sokeri. Obolonin tuotantojärjestelmä on saanut kansainvälisen ISO 9001 laatustandardin. 
Obolon on laatuoluita valmistava nykyaikainen panimo Ukrainan pääkaupungissa Kievissä. Panimo on perustettu vuonna 1980 ja tuotantolaitos valmistui 1986. Vuonna 1998 panimolle myönnettiin ISO 9001 laatustandardi. Markkinaosuus on 25 % Ukrainan olutmarkkinoilla, alkoholittomissa virvoitusjuomissa 10,5 % ja mineraalivesissä 8,2 %. Suosituimmat laadut ovat Obolon Svitle ("vaalea", 4,2 %-t., 11 % kantavierre), Obolon Oksamitove ("samettinen", 4,28 %/ 14 %), Obolon Lager (vaalea, 4,53 % / 12 %), Obolon Ekstra (vaalea, 4,6 % / 11 %) sekä viisi muuta laatua. Svitle on vaalean keltainen, hyvin vaahtoava kansainvälinen peruslager, jonka maku on aavistuksen verran humalantuntuinen. Oksamitove on mielenkiintoinen tuttavuus. Punertava, runsasvaahtoinen, maltaiselta ja makealta tuoksuva ja täyteläisen makuinen nautiskeluolut.
Pullo 0,5 l., ei tuontia Suomeen.
oma olutarviontisi!


Sam Adams Boston ale, Boston Beer Company, Boston, Massachusets, USA

4,6 %-t., vaalea ale
Vuoden olut 2001 Helsingin Olutfestivaalin kansainvälisen raadin valitsemana. Erittäin runsaasti vaahtoava, punertavankeltainen "stock beer" (suom. varasto-olut) eli siis "ale" tai "lager". Olut kypsennetään kylmissä varastokellareissa. Prosessissa oluelle muodostuu pehmeä maku. Tuoksu on kevyesti humalainen, mutta varsinkin maussa runsas humalointi pistää mukavasti esiin. Panimomestari Jim Koch sanoo, että Boston ale kehitettiin alunperin juhlistamaan bostonilaisen ale-oluen valmistamisen turvaamista, kun Boston Beer Co uudelleen perustettiin 1980-luvulla. Ale-perinteet juontavat kuitenkin sadan vuoden taakse. Pullon korkin mukaan panimo on maailman eniten palkittu oluenvalmistaja. Nyt siis myös Suomi on päässyt mukaan tuohon listaan. Keskiolutvahvuista Boston alea saa Suomessa myös tavallisista ruokakaupoista, ainakin kaikkein olutkulttuuritietoisimmista.
Pullo 0,33, 2,45 e (vähittäiskauppahinta)
oma olutarviontisi!

Riedenburger Organic Lager / Helles, Riedenburger Brauhaus, Michael Krieger KG, Riedenburg, Altmühltal, Baijeri, Saksa 

4,6 % til., vaalea, P11, DE 001 Öko-Kontrollstelle, suodattamaton
Todellinen löytö viime vuonna Itäkeskuksen City Marketista! Ja heinäkuussa 2001 saksalainen luomuolut on Hyvät Olutravintolat -yhdistyksen kuukauden hanaolut. Puolen litran pullon hinta ruokakaupassa oli muuten vuosi sitten 19,80 mk, mutta nykyisin tapaa jopa 15,90 mk:n hintaa. Kulutus laskee hintaa! Suomessakin löytyy myös vahvempi Riedenburger Weisse premium (5,1 %). Jo vuodesta 1866 toiminut Riedenburgin panimo kuvaa tuotteitaan velvoittavasti: "Feinste ökologische bierspetzialität" , siis hienointa luomuoluterikoisuutta. On kuin ottaisi panimokierroksella kourallisen itämisprosessissa olevaa ohraa suuhunsa ja pureskelisi sitä. Tässä maistuu puhdas Luonto, nimenomaan isolla ällällä. Luomuviljelijöiden Bioland-ketju on tuottanut raaka-aineina käytetyn ohran ja maltaat. Muutama vuosi sitten Suomessa oli saatavilla erä ranskalaista Jade-luomuolutta. Nykyisin Suomessa saa - Liperin Oluen luomutuotteiden lisäksi - esimerkiksi englantilaisen St. Peter's Breweryn luomuoluita: Organic Ale 4,5 %; Strong Ale 5,1 % ja Bitter Ale. Riedenburgissa pannaan myös Suomessa myynnissä oleva "Benediktinerabtei Plankstetten" Kloster Lager, 4,7 %, benediktiiniläisluostariolutta. Toivoisi luomuoluiden leviävän ja säilyvän myös meillä. 
Pullo 0,5 l., 3,10 e, vähittäismyyntihinta
oma olutarviontisi!

Abbot ale, Greene King, Bury St. Edmunds, Suffolk, Englanti

5,0 %-t., kantavierre 10,6 p-% (1046º -1052º), väri 30,0 EBC-yks., katkeroainepitoisuus 30 EBC-yks., vaalea pintahiivaolut 
Bury St. Edmundin kylässä Cambridgen läheisyydessä on pantu olutta jo vuodesta 1086. Viikinkien surmaaman kuninkaan haudalle rakennettiin sittemmin luostari, jonka viimeisen apotin asunnon viereen rakennettiin panimo 1700-luvun alussa. Benjamin Green osti satavuotiaan panimon, joka myöhemmin sulautui samalla kadulla toimineeseen Kingsin panimon kanssa. Pitkä historia on hienosti mukana myös real alen maussa. Voimakkaan humalainen, sikunamainenolut vaahtoaa todella voimakkaasti. Vaahto suorastaan pursuaa pullonsuusta, kun avaa kruunukorkin. 
Pullo 0,5 l., Alkon hinta 3,80 e
oma olutarviontisi!

AstikA Lux, Astika AD, Haskovo, Bulgaria

5,0 %-t., kantavierre 12 p-%, IV A, vaalea lager
Kauniin läpinäkyvä keltainen väri ja runsas vaahdonkehitys jo parista ensimmäisestä sentistä lasiin kaadettaessa. Itäisen Keski-Euroopan tapaan tuoksussa erottuu humalan kirpeyttä. Maku on jalostettu todella pehmeäksi tässä puhtaasti maltaista, hiivasta, humalasta ja Haskovon syvien lähteiden vedestä valmistetussa oluessa. Astika on ensimmäinen Suomessa saatavilla oleva olut Bulgariasta. Panimon nimi tulee traakialaisten astien heimosta, joka asusti nykyisessä Kaakkois-Bulgariassa, kuten Haskovon kaupunkikin. Astika AD on osa suurta Kamenitza -konsernia, jolla on neljä panimoa eri puolilla Bulgariaa. Vuodesta 1995 alkaen Kamenitza on kuulunut kansainväliseen belgialaiseen Interbrew-panimokonserniin. 
Pullo 0,33 l., 1,92 e,  Alkon hinta
oma olutarviontisi!


Vahva Vaalea Kuohu, Mallaskoski Oy, Seinäjoki

5,5 %-til., kantavierre 12,5 p-%, väri 8,0 EBC-yks., katkeroainepitoisuus 25 EBC-yks., vaalea lager, IV A
Näin onnistuneesti humaloitua kotimaista olutta kohtaa harvoin. Seinäjoella vuodesta 1997 toiminut uuttera Mallaskosken panimo on valmistanut kuultavan vaalean, raikkaan, hedelmäisen saksalaistyyppisen täysmallasoluen, joka poikkeaa edukseen monista vertailukohteista. Hienosti kehittyvä vaahtokukka jättää tyylikkään pitsikuvion lasin reunaan. Vahvan Vaalean Kuohun valmistuksessa käytetty hiiva on peräisin Mallaskosken Tehtaat Oy:ltä 50-luvulta. Yhtiö perustettiin vuonna 1929 Seinäjoella, myytiin 1960-luvulla vaasalaiselle Bock Oy:lle ja toiminta Seinäjoella loppui. Uusi Mallaskoski perustettiin perinteen jatkajaksi samaan panimokiinteistöön. Nykyinen Mallaskoski tekee oluensa käsityönä nykyaikaisella laitteistolla. 
Pullo 0,33 l., 1,56 e, Alkon hinta
oma olutarviontisi!

Warsteiner Premium Verum, Warsteiner Brauerei Haus Cramer, Warstein, Saksa

4,8 %-t., kantavierre 11,6 p-%, väri 7,0 EBC-yks., katkeroainepitoisuus 30 EBC-yks., vaalea pils, IV A
Hieno saksalainen, keskiaikaisen puhtaussäädöksen mukaan valmistettu Warsteiner ilmoittaa olevansa "kuningas oluiden joukossa". Väri on kirkas, vaalean keltainen. Humalainen tuoksu ja erinomaisen pehmeä maku, jossa humala myös erottuu. Maukas, säilyvä jälkimaku. Düsseldorfin lähellä sijaitseva Saksan suurin yksityinen panimo on ollut perustamisestaan, vuodesta 1753, alkaen Cramerin suvun omistuksessa. Oluen nimessä "premium verum" on latinaa ja tarkoittaa "todella parasta". 
Pullo 0,33 l., 2,12 e,  Alkon hinta
oma olutarviontisi!

Barley Wine Nº 2001, Stadin Panimo Oy, Helsinki

10,1 t-%, tumma ale, pintahiivaolut, tarjoilulämpösuositus 13-16º
Suomen vahvin olut! Voimakas humalaisuus tekee StaPan Barley Winen mausta miellyttävän pehmeän - alkoholiprosentista huolimatta. Juuri tällaisena pienenä annoksena olut sopii hyvin esimerkiksi rankan kokouksen jälkeiseksi virkistykseksi, jälkiruokavaiheen seurustelujuomaksi tai vaikkapa yömyssyksi (jos pulloja jostain vain saisi vähittäismyynnistä!). Stadin Panimon suodattamattoman uutuusoluen ensimmäinen erä on valmistettu viime vuoden juhannuksena ja pullotettu 24.3. Yhdeksän kuukauden säilytysaika on nostanut alkoholipitoisuutta. Kuten real alen kuuluu, olut kehittyy pullossa edelleen. Melko lämpimänä nautittavan oluen tuoksu on voimakkaan aromikas, muttei pistävä. Maku on paksu maltainen ja hedelmäinen. Barley wine (suom. "ohraviini") on englantilainen yleisnimitys erikoisvahvalle ale-tyyppiselle oluelle. Wine viittaa yleensä vain viinin vahvuuteen, sillä hyvää olutta tämä ennen muuta on.
Pullo  5,05 mk (0,25 l.) ravintolahinta
oma olutarviontisi!

Blond, St. Christoffel, B.V., Roermond, Hollanti 

5,5 %-til., vaalea lager, suositus tarjoilulämpötilaksi 8 ºC
Ensinnäkin huomio kiinnittyy todella hienoon oluen tuoksuun. Ja ensimmäinen siemaus levittää upean humalaisuuden makuhermoihin. St. Christoffelin kaksoishumaloitu olut on tyylikäs, maukas alkuperäistuote, joka pitää nauttia kylmänä vehnäoluen tapaan. Oluen lämmetessä tuoksuun tulee makeutta, hunajaisuutta, mutta se ei onneksi siirry makuun. 
Pullo 0,30 l, 2,05 e, Alkon hinta. 
oma olutarviontisi!

Lappalaisolutta Liettuassa 

(18.12.00) Olvi Oyj:n omistama panimo Liettuan Kaunaksessa, Ragutis, on jo toista kertaa tehnyt 'liettualaista juhlaolutta', jonka nimi on "Laplandijos alus" - lappalaista olutta. Liettuan lappalainen on talviajan tumma,  vahva olut. 8 %-til., kantavierre 18 %.  © 2000-2003 - OLUTTIEDOTUS