Olutverkkouutisten aloitussivulle.
Olutverkkouutiset
uudistuu!!!
Pysy mukana! Nauti!
================ 
ILMOITA
OLUT-
VERKKO-
UUTISISSA!
Ota yhteyttä 
viereisiin osoitteisiin. 
Edulliset hinnat!
250,00 mk - 350,00 mk
3 kuukauden jakso. 
Koko vuosi 2002 loppuun 1000,00 mk - 1400,00 mk.

1 . 1 . 2 0 0 2   a l k a e n : 
42,40 e - 52,50 e / 3 kk:n jakso. Koko vuosi 170,00 e - 210,00 e. 
Hintatiedoissa alv 0 %. 


Olutseurat. Panimot. Maahantuonti.
Olutravintolat. Jakelukauppa. Kuluttajat.
2001, 1. vuosikerta. OLUTVERKKOUUTISET on alunperin vuosina 1991-2001 julkaistun OLUTLEHDEN uutispainotteinen versio tietoverkko Internetissä.

Toimitus: OLUT-TIEDOTUS, PL 280, 00531 Helsinki
Toimittaja-tuottaja: J.T. Laakso, puh. / faksi: (09) 715116, gsm 050-3467582, satelliittifaksi: +1909 7527033,
sähköposti: [email protected]*   Olutuutisia    *  Olutseuroissa   * Olutravintoloissa  *   Olutuutuuksia   * Olutmatkat


*  *  *  *  *
Uutisvinkkejä vastaanotetaan!
OLUTVERKKOUUTISET  julkaisee uutisia kaikilta tasoilta:
valtakunnalliset, paikalliset, tapahtumat olutravintoloissa ja -seuroissa,
panimoiden uutuustuotteet, ravintolatarvikkeet...
Urho on Hartwallin uutuus marraskuussa 2001.
Amber (meripihka) - Koffin voimakashumalainen kausiuutuus syksyllä 2001.
Saimaan Panimon luomuolut - uutuus vuodelta 2001!
Oma õlu - Uuden Saaremaa õlletehasin ensimmäinen uutuus 2001!
Näärilaks - Nigulan uutuuskausiolut v. 2001!
Sorts - Sakun uusi bock-tyyppinen olut v. 2001.
Nokian Vaalea 5,2 % suoraan PUP:ista v. 2001.
Koff Weizze kesän 2001 vehnäinen kausiolut
Brooklyn - amerikkalaisolut Suomessa huhtikuussa 2001!
Baltika Nro 6 - Porter
Laplandijos alus - Lapin olut Liettuasta talvella 2001
Urho, Hartwall Oyj, Helsinki
5,5 %-til., kantavierre 12,5 ºP, väri 12,0 EBC, katkero 18 EBU, IV A, vaalea 
Hartwallin viime kesäkuussa (2001) avatun Lahden panimolaitoksen uutuus on voimakas "suomalainen olut". Hartwall uskoo nimenomaan A-olutta juoviin miehiin: "11 % miehistä juo viikoittain A-olutta". Urhon komea runsas vaahto ounastelee jo pehmeyttä. Tuoksu on kirpeän humalainen, ehkä vähän tunkkainen. Kaikesta miehekkyyden painotuksesta huolimatta Urhon maku on miellyttävän pehmeä. Tavallisen pilsner-maltaan lisäksi on valmistuksessa käytetty erikoismaltaiden uudentyyppistä yhdistelmää, joka aavistuksen verran tavallista suomalaista voimakkaamman humaloinnin kanssa muodostaa mukavan kokonaisuuden. Maukas, kirpeä jälkimaku, jota panimo korostaa mainosteksteissään ei kuitenkaan kestä kovin pitkään. Takaetikettikin painottaa: "Jälkimausta sen tuntee!" Vertailutuotteena tulee ensimmäisenä mieleen tamperelaisen PUP:n "Nokian Vaalea" (5,2 %) vuodelta 2000. Urhossa kiinnostaa kaiken nykyisen globalisaation keskellä rehtiin suomalaisuuteen vetoaminen. Nimi tietysti viittaa kaikkien arvostamaan presidenttiin, Urho Kekkoseen (1956-82). Panimon mielestä sana on kuitenkin helppo ja luotettava: kuin paras kaveri vieressä, jonka puoleen voi helposti kääntyä. Tästä täydet pisteet! 
Pullo 0,33 l., Alkon hinta 8,00 mk 

Koff Talviportteri (Winter Porter), Oy Sinebrychoff Ab, Kerava
7,2 %-til., kantavierre 17,0 % Pl, väri 300 EBC, katkeropitoisuus 45 EBU, IV B portteri
Koff on valmistanut tunnetusta, perinteisestä portterista mausteisen kausioluen, jota on rajoitetusti saatavilla lokakuusta 2001 alkavan talvikauden ajan. Kehuttu ja runsaasti palkittu Koff Porter (IV / 7,2 %) on ollut tuotannossa samanlaisena jo vuodesta 1957. Talviportterin paahteiseen, kuivaan makuun on lisätty glögimausteiden mantelia ja kanelia. Kotimaan markkinoille tehty olutuutuus on jälleen nimetty ameriikankielellä.
Pullo 0,33 l, Alkon hinta 10,50 mk.

Linnoitus Luomuolut, Saimaan Panimo Oy, Lappeenranta
4,3 %-til., vaalea lager
Saimaan panimon uutuus on samean vaalean keltainen, vähävaahtoinen lagerolut. Tuoksu on syvän maltainen, ohramainen. Erittäin hieno, voimakas maku: maltainen, vahvasti humaloitu - voi kuvitella olevansa maalaispanimon avokeittoaltaiden upeassa tuoksumaailmassa. Näin hienoa kotimaista uutuutta ei ole tullut eteen sitten Vainio-Ketolan maatilaoluiden. Linnoitus sijoittuu samaan sarjaan eurooppalaisten hienojen luomuoluiden rinnalle, esimerkiksi saksalainen huippuolut Riedenburger Organic Lager (4,6 %). Linnoitus on saanut Luomu-Liiton virallisen "luomutuote" -tarkastusmerkin.
Pullo 0,33, vähittäismyyntihinta 13,90 mk.

Nääri Laks, AS Nigula õlu, Viru-Nigula, Viro
5,5 %-til., tumma kausiolut
Vuodenvaihteeksi Nigula on tuottanut vielä uutuuden: Nääri (suom."uudenvuodenjuhla") on hauskan etiketin mukaan ollut mukana jo vuodesta 1973. Niukka, graafinen etiketti kuvassa on "näärisokk" (uudenvuodenpukki), joka siis Neuvosto-Viron aikaan oli varmasati tavallisempi kuin joulupukki. Nääri laks ("uudenvuodenjuhlan isku") on oluena ennen muuta elävää maalaisolutta, mikä tuntuu mehevässä runsaassa tuoksussa. Vaahto on melko vaatimaton. Väri on tumma, jossa valoa vasten katsottuna saa punertavaa vivahdetta. Maku on voimakkaasta alkoholipitoisuudesta huolimatta varsin neutraali, vetinen. Tärkeää on että Nigulan maatilapanimo jaksaa olla mukana ja kokeilla elävillä oluillaan. Sitä pitää tukea kaikin voimin. 
Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen.

Sorts, Saku
8,0 %-til., vaalea 
Vuoden 2001 Saku-uutuus on bock-tyyppinen vahva, vaalea ja pehmeä olut. Sorts tulee korvaamaan vahvan Sarvik-laadun (8,0 %). Sakun ensimmäinen bock-tyylin olut oli Kurat, vuonna 1996. Sorts on kirkasta keltaista, vähävaahtoista, keskivoimakkasti humaloitua. Korkean prosentin kirpaisu tuntuu mukavasti, mutta jälkimaku kehittyy pehmeään suuntaan. 
Pullo 0,5 l., Alkon hinta (ei vielä tiedossa).

Singha, Boon Rawd Brewery Co., Ltd, Pathumthani, Thaimaa.
6,0 %-til., vaalea
Singha on erittäin vaalean keltainen, siiderinnäköinen vahva lager Thaimaasta. Olut muodostaa tosi vahvan ja pysyvän vaahdon. Tuoksu on mieto, olematon. Voimakas humalan pistävyys hyväilee hienosti makunystyröitä. Jälkimaku pysyy ja kehittää hieman makeaa vivahdetta. Mielenkiintoinen uutuus Suomessa. 
Pullo 0,33 l., Alkon hinta 14,80 mk

Soproni Ászok, Brau Union Hungária Sörgyárak Rt., Sopron, Unkari
4,5 %-t., vaalea
Vaalean raikas maissiolut Sopronista. Vaahtoaa runsaasti sekä tuoksuu ja maistuu lievästi humalaiselta Keski-Euroopan oluelta. Sopron-panimokaupunki sijaitsee aivan Unkarin luoteiskolkassa Itävallan rajalla. Panimo on perustettu vuonna 1895. Soproni Ászok on valittu maailman laatuvalioiden joukkoon Brysselissä vuonna 1998. 
Pullo 0,5 l.  Ei tuontia Suomeen

Sárkány Sör, Brau Union Hungária Sörgyárak Rt., Sopron, Unkari 
4,5 %-til., vaalea
Sopronin panimon maissilla maustettu olut on hieman vaaleaa peruslageria makeampaa ja maltaisempaa. Vahvahko maku viittaa tummiin laatuihin. Sárkány Sör (suom. "lohikäärmeolut") sopii moneen käyttöön, siis myös maistelu- ja nautiskelutarkoituksiin.
Tölkki 0,5 l. Ei tuontia Suomeen.

Koff Amber, Oy Sinebrychoff Ab, Kerava
4,5 %-til., kantavierre 11,0 % Pl, väri 26 EBC, katkeropitoisuus 21 EBU, punertava vaalea lager
Suomalaisen Oluen päivää (13.10.) juhlistamaan on Koff julkistanut syksyn kausioluensa. Amber (suom. "meripihka") on amerikkalaistyylinen, voimakkaasti humaloitu lager. Valmistukseen on löydetty Amarillo-humalalajike Washingtonin osavaltion Yakima Valleysta. Lasiin kaadettaessa kiinnittyy huomio aivan erikoiseen vaahtoavuuteen. Vaahto on runsasta ja pysyy pitkään. Tuoksu on humalainen, makeahko. Voimakas humalointi leimaa myös makuelämystä ja jälkimaku on heikosti karamellimäinen. Amber on erinomainen jatke Koffin hienossa kausioluiden sarjassa. Viime syksyn (v. 2000) kausituote, tumma kuiva Velvet (4,7 % / 11,7 %) on edelleen tuotannossa. Kevään  vehnäinen Weizze (4,5 % / 9,0 %) sen sijaan on jäänyt kesän helteisiin. 
Pullo 0,33, vähittäismyyntihinta 6,90 mk, hanassa olutravintoloissa

Anchor Porter, Anchor Brewing Co, San Fransisco, Kalifornia, USA
5,6 %-til., kantavierre 17,0 p-%, väri 300,0 EBC, katkeropitoisuus 30 EBC-yks., IV A, portteri 
Anchor ("ankkuri")-panimo on kuulunut 1960-luvulla alkaneesta nousukaudestaan lähtien amerikkalaisen pienpanimokulttuurin loistavimpiin, kiitetyimpiin edustajiin omistajansa Fritz Maytagin johdolla - panimo on tosin alunperin perustettu jo vuonna 1896. Anchor Porter valmistetaan käsityön tarkasti huolellisesti valikoiduista materiaaleista, mm. kolmenlaisesta mallaslaadusta ja Northern Brewer -humalasta. Portteri on pikimustaa, vaahdonmuodostus runsas ja vahva. Tuoksu ja suutuntuma on makean paahtunut. Maku on pehmeä, jalostunut, paahtunut, mutta mukana on myös makea vivahde. Arvokas - myös siis kallis - makuelämys. Erityisen miellyttävä pullodesign: paksukaulainen, pyöreämuotoinen pikkuinen pullo. 
Pullo 0,355 l., Alkon hinta 19,20 mk.

Topvar Marina Dunkles Bier, Topvar A.S., Topol'cany, Slovakia
5,0 %-til., kantavierre 11,7 p-%, väri 98,0 EBC, katkeropitoisuus 23 EBC-yks., IV A, tumma schwartzbier
Slovakialainen schwartzbier ("mustaolut") on erittäin tumma, punaisen ruskea, paahtuneen ja maltaisen tuoksuinen pohjahiivaolut. Maku on kuiva ja paahtunut, kahvimainen. Jälkimaku karamellimainen. Moniin saksalaisiin schwartzbiereihin verrattuna Marina on miellyttävämpi lähennellen maukkaiden tummien oluiden loistavia makuja. Panimo on perustettu vuonna 1960 ja vuodesta 1994 sen ovat omistaneet työntekijät ja Topol'canyn kaupunki. Etiketissä onkin hemaisevan Marinan lisäksi kaupungin vaakuna näkyvästi esillä. Topol' cany sijaitsee Slovakian pääkaupungista Bratislavasta 100 km koilliseen.
Pullo 0,5 l., Alkon hinta 14,60 mk.

Velkopopovický Kozel Dark, Pivovar Velké Popovice a.s., Tšekin tasavalta 
3,8 %-til., tumma 
Jossain vaiheessa "tumma Velko" nousi laimeudestaan huolimatta Suomen suosituimmaksi tuontiolueksi. Kansainvälisesti palkittu, upeamakuinen tumman paahteinen ja karamellinen olut onkin suosionsa ansainnut. Vuodesta 1874 toimineen tšekkiläispanimon export-laatujen etiketit uusittiin tänä vuonna (2001) ja myös tummaa kutsutaan nyt "Kozeliksi" (suom. "pukki") lisättynä kansainvälisellä "dark"-luonnehdinnalla - aikaisemminhan olut oli "tmave". 
Pullo 0,5 l., vähittäismyyntihinta 13,40 mk.

Velkopopovický Kozel Original, Pivovar Velké Popovice a.s., Tšekin tasavalta 
4,0 %-til., vaalea
Vaalea Velko (svetlý) on siis nykyisin Original (alkuperäinen) uuden etiketin mukaan. Väri on kauniin keltainen, kirkas. Vaahto on melkoisen niukka. Tuoksussa humalan voimakasta kirpeyttä. Humalainen kirpaisu osuu mukavasti makuhermoon, ja maku säilyy pitkään myös jälkimaussa. Kozel Original (suom. "aito pukki") on samalla pehmeän keskieurooppalaista ja miellyttävän voimakasta. Todella upea mieto ja maukas lager-olut.
Pullo 0,5 l., vähittäismyyntihinta 13,40 mk.

Pilsner Urquell, Pilsner Urquell A.S., Plzen, Tšekin tasavalta
4,4 %-til., kantavierre 11,9 p-%, väri 11,0 EBC, katkeropitoisuus 37 EBC-yks., vaalea pils
Kenties maailman paras vaalea lager, joka on antanut nimen kokonaiselle oluttyypille. Tšekkiläisen Plzenin kaupungin saksankielinen nimi on Pilsen ja nimi Urquell puolestaan viittaa "ikilähteeseen", joista oluen perusraaka-aine, vesi, saadaan. Pilsenin oluenpano ulottuu peräti vuoteen 1295, mutta vuonna 1842 monet kaupungin porvarit yhdistivät toimintansa Urquellin edeltäjäksi: Mestansky Pivovar ("Porvareiden panimo"). Vuodesta 1999 Urquellin panimo (silloin nimeltään Plzenský Prazdroj) on kuulunut eteläafrikkalaiseen South African Breweries PLC -yhtiöön. Urquellin erinomainen maku perustuu voimakkaaseen humalointiin, joka säilyy jälkimakuna pitkään. Keskiolutvahvuinen pohjahiivatekniikalla valmistettu Urquell on saatavissa myös tavallisista kaupoista, nyt (v. 2001) uudella selkeällä etiketillä. Urquell sopii kaikkiin tilanteisiin: ruokajuomana, saunaoluena tai vain maukkaana ja tyylikkäänä nautiskeluoluena.
Pullo 0,5 l., vähittäismyyntihinta 14,80 mk, tölkki 0,33 l., hinta 10,90 mk

Budéjovický Budvar, Budéjovický Budvar Náarodní podnik, Ceske Budéjovice, Tšekin tasavalta
4,5 %-til., vaalea
Todella hieno humalointi! Taitaa sittenkin tämä "Tšekki-Buddy" olla maailman paras vaalea lager. Oman alueen, Böömin, upeat humalat ovat voimakkaasti esillä niin tuoksussa kuin maussakin. Kirkkaan keltainen väri. Kohentava, virkistävä makuelämys kaikissa tilanteissa, joissa voi kuvitella oluen olevan mukana. Oluenvalmistustraditio Ceske Budéjovicen kaupungissa ulottuu aina vuoteen 1265. Budvaria valmistava panimo aloitti toimintansa vuonna 1895. Tšekkiläiset pitävät kiinni kansallisylpeydestään ja ovat torjuneet kaikki ulkolaiset ostoyritykset. 
Pullo 0,5 l., vähittäismyyntihinta 13,90 mk, hanassa olutravintoloissa 28 mk (0,5 l.)

Golden Pheasant Traditional Slovak Beer, Zlatý Bazant a.s., Hurbanovo, Slovakia
4,4 %-til., vaalea
Zlatý Bazant ("kultainen fasaani") valmistetaan parhaista raaka-aineista perinteisen reseptin mukaisesti edustaen parasta slovakialaista oluenpanotaitoa. "Fasaaniolut" on Tšekkoslovakiasta irtaantuneen itsenäisen valtion lippulaiva maailmalla, mm. jo pitkään Suomessa. Panimo on perustettu vuonna 1967 ja Hurbanovo sijaitsee aivan Slovakian etelärajalla, Bratislavasta kaakkoon. Olut on kirkas keltainen, hyvävaahtoinen. Tuoksu on miedosti humalainen. Suutuntuma on yllättävän vetinen - juuri (tšekkos)slovakialaiseksi olueksi. Maltaan ja humalan maku tulee kuitenkin miellyttävästi esille.
Pullo 0,5 l., vähittäismyyntihinta 13,90 mk

Golden Pheasant Traditional Slovak Dark Beer, Zlatý Bazant a.s., Hurbanovo, Slovakia
4,4 %-til., tumma 
Paksu, kermanvärinen vaahto ja paahteinen tuoksu. Väri on synkän tumman ruskea, punertavakin. Maku on makea, miellyttävällä tavalla ja voimakkaan paahtunut, mikä vain korostuu kun oluen antaa lämmetä lasissa aina 14 asteeseen saakka. Makuelämyksenä tosi komea vaaleaan versioon verrattuna. 
Pullo 0,5 l., vähittäismyyntihinta 13,90 mk

FBI olut Power Beer, valmistettu Tanskassa, valmistuttaja: Eidart Oy, Naantali, Suomi
4,6 %-til., vaalea
Tanskalais-suomalainen maissiolut on uutuustuote kotoisilla markkinoilla. FBI on tuoksuton ja hyvin vaalea, vähävaahtoinen. Maussa on mukana keskieurooppalaista lager-kirpeyttä, ainakin vähäsen. 
Pullo 0,33 l., vähittäismyyntihinta 13,90 mk 

Vaadi õlu, AS Karme, Karksi, Viro
4,7 %-til., vaalea 
Viljandin läänin pienpanimon uutuusoluet vuodelta 2000 ovat todellinen makuelämys! Elävän maalaisoluen tunnelma on saatu onnistuneesti muoviseen pulloon - säilyvyysaika on sen verran lyhyt, että muovin maku ei pääse pilaamaan alkuperäisen tuotteen ominaisuuksia. Maku on maltainen ja runsas. Väri kuultavan keltainen.
Muovipullo 1 l. Ei tuontia Suomeen. 

Tume Vaadi õlu, AS Karme, Karksi, Viro
5,4 %-til., tumma 
Karksin panimon uusi tumma Vaadi õlu (suom. "astiaolut") on vieläkin runsaampaa ja maltaisempaa kuin vaalea versio. Eli siis vieläkin maukkaampi elämys. Tumman oluen tapaan Tume Vaadi on tarkoitettu enemmän nautiskeltavaksi kuin janon sammutukseen. 
Muovipullo 1 l. Ei tuontia Suomeen.

Perona Pärnu 750, AS Pärnu õlu, Pärnu, Viro 
4,4 %-til., tumma 
Pärnun kylpyläkaupungin 750-vuotisjuhlavuoden (2001) merkeissä paikallinen panimo on valmistanut melko tavanomaisen tumman lager-oluen, vanhalla Perona-merkillä, mutta kauniin historiallisella etiketillä. "Perona" on Pärnun nimi latinan kielellä. Olut on raikas, karamellimaltaiden ansiosta mukavasti makeaan päin vivahtava. Tuoksu on neutraali, vaahto melko vähäinen. Takaetiketissä on mukava, tiivis Pärnun historiikki: vuodesta 1251 Perona on ollut piispankaupunki, kauppakaupunki, hansakaupunki, merikaupunki; vuodesta 1251 piispakunnan katedraali toiminnassa; 1699 yliopistotoiminta aloitettiin Pärussa; 1838 kylpylätoiminta alkoi rannassa; 1879 A. Bliebernicht aloitti oluenvalmistuksen; 2001 Pärnu viettää 750-vuotisjuhlavuotta. "Pärnu on ja pysyy kesäkaupunkina, kesänviettokaupunkina ja Viron kesäpääkaupunkina."
Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen.

Laks, AS Nigula õlu, Viru-Nigula, Viro
- Hele Laks, 4,9 %-til., vaalea 
- Tume Laks, 7,0 %-til., tumma 
- Kõva Laks , 7,5 %-til., vaalea
Elävää, pastöroimatonta ja säilöntäaineetonta olutta Koillis-Viron olutalueelta!  Nigulan uusi (alkaen v. 2001) kolmiosainen sarja on valmistettu perinteisellä tekniikalla siten, että valmiin tuotteen säilyvyys taataan kahdeksi kuukaudeksi. Laks (suom. "isku") painottaa elävän oluen merkitystä: "Elu on ilus". Hele on yllättävän kirkas, vaaleankeltainen elävä olut. Keskinkertainen vaahtoisuus. Tumma korostaa oluen terveellisiä B-vitamiineja. Maukkain on vahva "Kõva Laks". Nykyinen panimo on kehittynyt kolhoosipanimosta. Myös Laksissa tuntuu mukavasti maaseudun tuoksu ja maku. 
Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen.

WBG Pilsner, AS Nigula õlu, Viru-Nigula, Viro
4,5 %-til., vaalea
Nigulan uusi Wesenbergh-Pilsner on pastöroimaton ja säilytysaineeton elävä olut. Nigulan panimo kutsuu uusia "Wesenbergh"-oluitaan "ainutlaatuisiksi pastöroimattomiksi virolaisoluiksi". Pilsner on raikas, mieto perusolut. 
Pullo 0,5 l., ei tuontia Suomeen

WBG Premium, AS Nigula õlu, Viru-Nigula, Viro
4,9 %-til., vaalea
Nigulan uusi Wesenbergh-Premium on pastöroimaton ja säilytysaineeton elävä olut. Nigulan panimo kutsuu uusia "Wesenbergh"-oluitaan "ainutlaatuisiksi pastöroimattomiksi virolaisoluiksi". Oluen perusmaku on mieto makea, melko tuoksuton. Väri on samean hunajainen. 
Pullo 0,5 l., ei tuontia Suomeen

WBG Swing, AS Nigula õlu, Viru-Nigula, Viro
6,5 %-til., vaalea
Pastöroimaton ja säilytysaineeton elävä olut on karamellimaltaiden ansiosta makea, ennen kaikkea erittäin makea olut. Nigulan panimo kutsuu uusia "Wesenbergh"-oluitaan "ainutlaatuisiksi pastöroimattomiksi virolaisoluiksi". Oluen tuoksu on vahva ja makea. Väri on samean hunajainen. Vaahdonmuodostus on heikko. 
Pullo 0,5 l., ei tuontia Suomeen.

WBG Porter, AS Nigula õlu, Viru-Nigula, Viro
7,0 %, tumma portteri
Nigulan panimon Wesenbergh-sarjaa on täydennetty vuonna 2001 portterilla. Viron kolmas (Saku, Tartto) ja Baltian kuudes (virolaisten lisäksi Aldaris, Latvia sekä Vilniaus tauras ja aiemmin Utena, Liettua) portteri. Paahteinen portteri on mustanpunaista, raskasvaahtoista.
Pullo 0,5 l., ei tuontia Suomeen.

Obolon 2000 (Mizhne svitle 2000 pivo), ZAT "Obolon", Kiev, Ukraina
8,0 %-t., 18 p-%, vaalea 
Ukrainan johtavan panimon millenium lager on makean voimakkaan makuinen vaalea lager. Korkea kantavierre tuntuu hieman (liikaakin) alkoholimaisena makuna. Suutuntuma on kirpeä ja jälkimaku pysyy pitkään lämmittävänä, hehkuvana. Valmistusaineena on veden, maltaan ja humalan lisäksi riisi ja sokeri. Obolonin tuotantojärjestelmä on saanut kansainvälisen ISO 9001 laatustandardin. 
Obolon on laatuoluita valmistava nykyaikainen panimo Ukrainan pääkaupungissa Kievissä. Panimo on perustettu vuonna 1980 ja tuotantolaitos valmistui 1986. Vuonna 1998 panimolle myönnettiin ISO 9001 laatustandardi. Markkinaosuus on 25 % Ukrainan olutmarkkinoilla, alkoholittomissa virvoitusjuomissa 10,5 % ja mineraalivesissä 8,2 %. Suosituimmat laadut ovat Obolon Svitle ("vaalea", 4,2 %-t., 11 % kantavierre), Obolon Oksamitove ("samettinen", 4,28 %/ 14 %), Obolon Lager (vaalea, 4,53 % / 12 %), Obolon Ekstra (vaalea, 4,6 % / 11 %) sekä viisi muuta laatua. Svitle on vaalean keltainen, hyvin vaahtoava kansainvälinen peruslager, jonka maku on aavistuksen verran humalantuntuinen. Oksamitove on mielenkiintoinen tuttavuus. Punertava, runsasvaahtoinen, maltaiselta ja makealta tuoksuva ja täyteläisen makuinen nautiskeluolut. 
Pullo 0,5 l., ei tuontia Suomeen.

Helsinki-Portteri, Suomenlinnan Panimo, Hki
5,6 %, tumma porter
Suomenlinnan Panimon hieno merkkituote kestää hyvin aikaa. Kuiva, lakritsainen, musta portteri kruunaa illan Suomenlinnan Rantakasarmissa sijaitsevassa tyylikkäässä panimoravintolassa. Kermainen, ruskehtava vaahto. 
Hanaolut 30 mk (0,4 l.)

Suomenlinnan Juhla, Suomenlinnan Panimo, Hki
5,1 %-t., tumma ale
Syvä keltaisen ruskea väri. Tuoksuu makean maltaiselta. Vaahdonmuodostus niukka. Maku on makean hedelmäinen ja maltainen. Jälimaukuna nousee esiin myös lievästi humalaisuutta. - Tämä olut on kuin simaa, sanottiin naisäänellä naapuripöydässä. Seitsemän suomalaista ja heidän ulkomaista ystäväänsä nauttivat pienet lasit Juhlaa - viisi jäi puolilleen ja kaksi ehtu tyhjäksi saakka.
Hanaolut 28 mk (0,4 l.)

Höpken Pils, Suomenlinnan Panimo, Hki
4,2 %-t., vaalea pils
Suomenlinnan uuden pilsin humalointi on onnistunut hienosti. Humalan maku ja tuoksu on keskivoimakas. Kaunis kullankeltainen väri. Vaahto on erittäin niukka. Maussa on mukana myös hedelmäistä makeutta, joka tulee esiin oluen päästessä vähän lämpenemään. 

Hanaolut 25 mk (0,4 l.)
Balti Beer, Aston Manor Brewery, Aston, Birmingham, Englanti
4,0 %-til., vaalea ale 
Balti Beeriä - Baltian olutta!? - Suomen kaupoissa! Eipä ihan, sillä keskisen Englannin sydämessä Astonin maatilapanimossa valmistetun oluen nimi viittaa intialaiseen curryllä maustettuun ruokaan: "The Balti". Juuri Intian voimakkaiden mausteiden sävyjä panimo tavoittelee. Runsas, vahva vaahto pursuaa voimakkaasti, kun pullon avaa. Oluen väri on ruskeankeltainen ja samea, tuoksu mieto. Maku on hienosti humalainen, kirpeän raikas.
Pullo (0,5 l) 19,90 mk, vähittäismyyntihinta 

Sam Adams Boston ale, Boston Beer Company, Boston, Massachusets, USA
4,6 %-t., vaalea ale
Vuoden olut 2001 Helsingin Olutfestivaalin kansainvälisen raadin valitsemana. Erittäin runsaasti vaahtoava, punertavankeltainen "stock beer" (suom. varasto-olut) eli siis "ale" tai "lager". Olut kypsennetään kylmissä varastokellareissa. Prosessissa oluelle muodostuu pehmeä maku. Tuoksu on kevyesti humalainen, mutta varsinkin maussa runsas humalointi pistää mukavasti esiin. Panimomestari Jim Koch sanoo, että Boston ale kehitettiin alunperin juhlistamaan bostonilaisen ale-oluen valmistamisen turvaamista, kun Boston Beer Co uudelleen perustettiin 1980-luvulla. Ale-perinteet juontavat kuitenkin sadan vuoden taakse. Pullon korkin mukaan panimo on maailman eniten palkittu oluenvalmistaja. Nyt siis myös Suomi on päässyt mukaan tuohon listaan. Keskiolutvahvuista Boston alea saa Suomessa myös tavallisista ruokakaupoista, ainakin kaikkein olutkulttuuritietoisimmista.
Pullo 0,33, 12,90 mk (vähittäiskauppahinta)

Riedenburger Organic Lager / Helles, Riedenburger Brauhaus, Michael Krieger KG, Riedenburg, Altmühltal, Baijeri, Saksa 
4,6 % til., vaalea, P11, DE 001 Öko-Kontrollstelle, suodattamaton
Todellinen löytö viime vuonna Itäkeskuksen City Marketista! Ja nyt heinäkuussa 2001 saksalainen luomuolut on Hyvät Olutravintolat -yhdistyksen kuukauden hanaolut. Puolen litran pullon hinta ruokakaupassa oli muuten vuosi sitten 19,80 mk, mutta nykyisin tapaa jopa 15,90 mk:n hintaa. Kulutus laskee hintaa! Suomessakin löytyy myös vahvempi Riedenburger Weisse premium (5,1 %). Jo vuodesta 1866 toiminut Riedenburgin panimo kuvaa tuotteitaan velvoittavasti: "Feinste ökologische bierspetzialität" , siis hienointa luomuoluterikoisuutta. On kuin ottaisi panimokierroksella kourallisen itämisprosessissa olevaa ohraa suuhunsa ja pureskelisi sitä. Tässä maistuu puhdas Luonto, nimenomaan isolla ällällä. Luomuviljelijöiden Bioland-ketju on tuottanut raaka-aineina käytetyn ohran ja maltaat. Muutama vuosi sitten Suomessa oli saatavilla erä ranskalaista Jade-luomuolutta. Nykyisin Suomessa saa - Liperin Oluen luomutuotteiden lisäksi - esimerkiksi englantilaisen St. Peter's Breweryn luomuoluita: Organic Ale 4,5 %; Strong Ale 5,1 % ja Bitter Ale. Riedenburgissa pannaan myös Suomessa myynnissä oleva "Benediktinerabtei Plankstetten" Kloster Lager, 4,7 %, benediktiiniläisluostariolutta. Toivoisi luomuoluiden leviävän ja säilyvän myös meillä. 
Hanassa 32 mk (0,5 l) / 18 mk (0,33 l) Hyvät Olutravintolat -yhdistyksessä heinäkuussa 2001. Pullo 0,5 l., 17,90 mk, vähittäismyyntihinta

Tukki Jätkä, Saimaan Panimo Oy, Lappeenranta
4,3 %-t., tumma täysmallasolut
Hieno punaisenruskea väri ja tumman oluen maltaisenmakea tuoksu raamittavat tämän Saimaan Panimon puolitumman uutuuden. Maku on lievästi maltainen, ehkä vähän vetinen. 
Pullo 0,33 l., 7,40 mk, vähittäismyyntihinta 

Vieux Bruges Blanche, Brasserie Van Honsebrouck, Ingelmunster, Belgia
4,5 %-t., kantavierre 11,7 %-p., valko-olut
Samea, oljenkeltainen, viljantuoksuinen panimoravintolaolut Belgiasta. Maku on vehnäoluen tyyliin makea ja täyteläinen. Olut tehdään ikivanhan belgialaisen perinteen mukaisesti. Van Honsebrouckin ravintolapanimon olut tölkitetään Hollannissa.
Tölkki 0,5 l., 11,90 mk (vähittäismyyntihinta)

Nils Oskar Farm ale, Törnö Bryggeri, Kungsholmen, Tukholma, Ruotsi 
4,2 %-t., vaalea pintahiivaolut , tarjoilulämpötilasuositus 13-15 °C
Törnön pienpanimolla on oma, Euroopan moderneimmaksi kutsuttu mallastamo ja omat ohrapellot. Elävä, raikas kesäolut on humalainen, maltainen ja hedelmäinen. Jälkimakuna erottuu omena. Törnön oluita saa nyt ensimmäistä kertaa Suomessa, ravintolayhdistyksen jäsenissä kesäkuun ajan. 
Hanaolut 35 mk (0,5 l), Hyvät Olutravintolat, kesäkuussa 2001 

St Louis Gueuze, Brouwerij van Honsebrouck, Ingelmunster, Belgia
4,5 %-t., vaalea lambic
Spontaanikäymisellä valmistettu perinteinen erikoisolut Belgiasta. Makeus yllättää aluksi, mutta tasaantuu pian miellyttäväksi. 
Pullo 24,00 mk (0,25 l.), ravintolahinta 

Abbot ale, Greene King, Bury St. Edmunds, Suffolk, Englanti
5,0 %-t., kantavierre 10,6 p-% (1046º -1052º), väri 30,0 EBC-yks., katkeroainepitoisuus 30 EBC-yks., vaalea pintahiivaolut 
Bury St. Edmundin kylässä Cambridgen läheisyydessä on pantu olutta jo vuodesta 1086. Viikinkien surmaaman kuninkaan haudalle rakennettiin sittemmin luostari, jonka viimeisen apotin asunnon viereen rakennettiin panimo 1700-luvun alussa. Benjamin Green osti satavuotiaan panimon, joka myöhemmin sulautui samalla kadulla toimineeseen Kingsin panimon kanssa. Pitkä historia on hienosti mukana myös real alen maussa. Voimakkaan humalainen, sikunamainenolut vaahtoaa todella voimakkaasti. Vaahto suorastaan pursuaa pullonsuusta, kun avaa kruunukorkin. 
Pullo 0,5 l., Alkon hinta 22,10 mk

Koff Weizze, Oy Sinebrychoff, Kerava
4,5 %-til., kantavierre 9,0 p-%, vaalea pintahiivaolut
Koffin kevät- ja kesäkauden uutuusolut on belgialaistyyppinen vehnäolut, joka suunnataan perinteisen lager-oluen ja myös siiderin ystäville kesäisen raikkaana vaihtoehtona. Vehnäoluet ovat yleensä sameita, mutta Koff päätyi suodattamaan Weizzen, jotta suuren yleisön olisi helpompi kokeilla tätä kausiolutta. Valmistuksessa on puolet vehnä- ja ohramallasta ja makuelementteinä pomeranssia ja korianteria. Väri on kirkkaan, läpikuultavan keltainen, vaahdonmuodostus runsas mutta erittäin lyhytkestoinen. Tuoksu on neutraali, mutta vehnäoluelle kuuluva niljakas makeus erottuu vienosti. Weizze pitää nauttia kylmänä - testissä 7,5º - joten kolmasosalitran perusannos hujahtaa nopeasti, ehtimättä varsinaisesti maistella. Koffin erinomainen kausiolutsarja on saanut kohtuullisen jatkeen. Vehnäoluita Koff on kokeillut aikaisemminkin: syksyllä 1997 valmistettiin Dunkles Weizen ja kesällä 1998 vahva valko-olut Kruunu.
Pullo 0,33 l, 6,90 mk (vähittäismyyntihinta), myös hanassa olutravintoloissa kesän ajan

AstikA Lux, Astika AD, Haskovo, Bulgaria
5,0 %-t., kantavierre 12 p-%, vaalea lager
Kauniin läpinäkyvä keltainen väri ja runsas vaahdonkehitys jo parista ensimmäisestä sentistä lasiin kaadettaessa. Itäisen Keski-Euroopan tapaan tuoksussa erottuu humalan kirpeyttä. Maku on jalostettu todella pehmeäksi tässä puhtaasti maltaista, hiivasta, humalasta ja Haskovon syvien lähteiden vedestä valmistetussa oluessa. Astika on ensimmäinen Suomessa saatavilla oleva olut Bulgariasta. Panimon nimi tulee traakialaisten astien heimosta, joka asusti nykyisessä Kaakkois-Bulgariassa, kuten Haskovon kaupunkikin. Astika AD on osa suurta Kamenitza -konsernia, jolla on neljä panimoa eri puolilla Bulgariaa. Vuodesta 1995 alkaen Kamenitza on kuulunut kansainväliseen belgialaiseen Interbrew-panimokonserniin. 
Pullo 0,33 l., 11,60 mk Alkon hinta

Juhla, Pirkanmaan Uusi Panimo Oy PUP, Nokia; 
valmistuttaja: Wihuri Oy Aarnio, Turku
4,5 %-til.,  tumma ja vaalea lager
Vuonna 1901 suuriruhtinaanmaassa perustettu Wihuri Yhtymä oli vuosina 1952-73 mukana myös panimotoiminnassa. 1871 aloittaneen Porvoon Panimon osakkeet olivat vuoteen 1952 mennessä siirtyneet Antti Wihurin, Rudolf Hellbergin (molemmilla 687 os.) ja Rakel Wihurin (1 os.) omistukseen. Panimo fuusioitiin Wihuri Yhtymään vuonna 1961. Wihuri perusti Wihurinkosken vuonna 1969 Heinolaan, jonne alettiin heti rakentaa myös uutta panimoa. Samalla Porvoon toimintoja ajettiin alas. Wihurinkoski myytiin naapurikaupunki Lahden Mallasjuomalle vuonna 1973. Nykyisen Wihuri Oy:n juuret johtavat Hjalmar Aarnion vuonna 1901 aloittamaan tukkuliikkeeseen. Aarnion liiketoiminta yhdistettiin Wihuri-Yhtymään v. 1961. Tänään Wihuri tunnetaan mm. tukku- ja päivittäistavarakaupasta (Sesto, Etujätti, Eurospar, Ruokavarasto, Tarmo), urheiluvälinekaupasta (Sportia-ketju), pakkausteollisuudesta (Wipak) jne. 
Nyt Wihuri Oy (nimenmuutos v. 1975) on valmistuttanut 100-vuotisjuhlaoluekseen tumman ja vaalean version keskiolutta sekä omenasiideriä (4,7 %-til.) ja sampanjapulloon pullotettua päärynäsiideriä (4,5 %-til.). Tumma Juhla-olut on erityisen maukas: maltaisuus ja hieman humalaisuuskin tulee miellyttävästi esiin. Lämmetessään (testitilanteessa + 9 º:sta +14 º:een) maku korostuu mukavasti. Tumman vaahto on upea, vaaleassa vaatimaton. Vaalea Juhla sopii kesäjanon sammuttajaksi tai saunaolueksi. Viileänä (testitilanteessa + 6 º) olut toimii hyvin, mutta humalan hieno makuvivahde nousee, kun olut vähän lämpenee. Vaalean väri on vaalean kultainen tai hunajainen, kirkas. Olueksi maku on lähes olematon - kuin siidereistään tunnettu panimo olisi "vahingossa" pullottanut kuplivaa omenaistaan olutetiketin taakse. Erinomainen samean punaruskea tumma Juhla ja neutraali vaalea Juhla on erittäin vaikea erottaa toisistaan kaupan hyllyllä. Vain sottainen rivi logon alla ilmaisee kummasta on kysymys.  On hienoa, että aikanaan merkittävää panimotoimintaa Suomessa harjoittanut Wihuri on ottanut juhlavuotensa tuotteeksi oluen ja nimenomaan pienpanimon oluen. Kohtuullista olisi toki ollut, että etiketissä myös mainittaisiin panimon nimi. Juhla-siiderin etiketissä Laitilan Wirvoitusjuomatehdas (omenasiideri) ja ruotsalainen Kopparberg (päärynäsiideri) on mahtunut mukaan.
Pullo 0,33 l., 7,40 mk (vaalea), 8,40 mk (tumma) vähittäismyyntihinta. 

Sack bei Reval, Saku õlletehase AS, Harju mk, Viro 
5,0 %-til., vaalea premium lager
Viron tunnetuimman panimon 180-vuotisjuhlavuoden (lokakuu v. 2000) uuttuustuote on pehmeän makuinen maltainen samea olut. "Reval" oli keskiajalla Tallinnan nimi ja "Sack" on saksaksi "säkki", josta panimon nimi on peräisin. Juhlaolut on valmistettu vaaleista maltaista ja värimaltaista. Humalat ovat kolmea laatua, mm. Hersbrucker-aromihumala. Maku on maltainen ja hieman hunajainen. Vaahdonmuodostus on hyvä. 
Pullo 0,33 l., 25 mk , vähittäismyyntihinta. 

Vahva Vaalea Kuohu, Mallaskoski Oy, Seinäjoki
5,5 %-til., kantavierre 12,5 p-%, väri 8,0 EBC-yks., katkeroainepitoisuus 25 EBC-yks., vaalea lager
Näin onnistuneesti humaloitua kotimaista olutta kohtaa harvoin. Seinäjoella vuodesta 1997 toiminut uuttera Mallaskosken panimo on valmistanut kuultavan vaalean, raikkaan, hedelmäisen saksalaistyyppisen täysmallasoluen, joka poikkeaa edukseen monista vertailukohteista. Hienosti kehittyvä vaahtokukka jättää tyylikkään pitsikuvion lasin reunaan. Vahvan Vaalean Kuohun valmistuksessa käytetty hiiva on peräisin Mallaskosken Tehtaat Oy:ltä 50-luvulta. Yhtiö perustettiin vuonna 1929 Seinäjoella, myytiin 1960-luvulla vaasalaiselle Bock Oy:lle ja toiminta Seinäjoella loppui. Uusi Mallaskoski perustettiin perinteen jatkajaksi samaan panimokiinteistöön. Nykyinen Mallaskoski tekee oluensa käsityönä nykyaikaisella laitteistolla. 
Pullo 0,33 l., 9,60 mk Alkon hinta

Warsteiner Premium Verum, Warsteiner Brauerei Haus Cramer, Warstein, Saksa
4,8 %-t., kantavierre 11,6 p-%, väri 7,0 EBC-yks., katkeroainepitoisuus 30 EBC-yks., vaalea pils
Hieno saksalainen, keskiaikaisen puhtaussäädöksen mukaan valmistettu Warsteiner ilmoittaa olevansa "kuningas oluiden joukossa". Väri on kirkas, vaalean keltainen. Humalainen tuoksu ja erinomaisen pehmeä maku, jossa humala myös erottuu. Maukas, säilyvä jälkimaku. Düsseldorfin lähellä sijaitseva Saksan suurin yksityinen panimo on ollut perustamisestaan, vuodesta 1753, alkaen Cramerin suvun omistuksessa. Oluen nimessä "premium verum" on latinaa ja tarkoittaa "todella parasta". 
Pullo 0,33 l., 12,60 mk Alkon hinta

Nokian Vaalea, Pirkanmaan Uusi Panimo PUP Oy, Nokia
4,5 %-til. ja 5,2 %-til., vaalea lager 
Kirpeä, voimakas maltaisuus leimaa PUPin vahvaa uutuusolutta. Tuoksussa ja maussa erottuu hunajaa. Vaahto on runsas ja väri läpikuultavan keltainen, siis tosi vaalea. Nokian Vaalea muistuttaa PUPin Laivuri-keskiolutta raikkaudessaan ja vaaleudessaan. Olutpullon etiketissä on historiallinen kuva tehtaasta vaahtoavan kosken reunalla. 
Pullo 0,33 l., 9,20 mk (IV, Alkon hinta), 6,90 mk (III, vähittäiskaupan hinta)

Kukko höyryolutta, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy, Laitila 
4,3 %-t., suodattamaton Punaisella ja Vihreällä etiketillä.
Miellyttävän makea tuoksu erottuu selvästi. Maltaat ja humalat sekä tuoksuvat että maistuvat tässä erikoislaatuisessa suomalaisessa savuoluessa. Maku on kuiva, lakritsimainen. Suodattamaton olut on lasissa samean ruskeankeltaista. Runsas kellertävä vaahto häviää nopeasti, mutta jättää lasin reunoille kauniin pitsikuvion. Vihreäetikettinen Kukko on paksua, kermamaista, kenties punaiseen verrattuna vieläkin voimakkaampaa niin tuoksultaan kuin maultaankin ja lakritsan maku tuntuu makeana. Vihreä on myös tummempaa., lähes läpinäkymätöntä. 
Pullo  14,40 mk (0,33 l) vähittäismyyntihinta

Barley Wine Nº 2001, Stadin Panimo Oy, Helsinki
10,1 t-%, tumma ale, pintahiivaolut, tarjoilulämpösuositus 13-16º
Suomen vahvin olut! Voimakas humalaisuus tekee StaPan Barley Winen mausta miellyttävän pehmeän - alkoholiprosentista huolimatta. Juuri tällaisena pienenä annoksena olut sopii hyvin esimerkiksi rankan kokouksen jälkeiseksi virkistykseksi, jälkiruokavaiheen seurustelujuomaksi tai vaikkapa yömyssyksi (jos pulloja jostain vain saisi vähittäismyynnistä!). Stadin Panimon suodattamattoman uutuusoluen ensimmäinen erä on valmistettu viime vuoden juhannuksena ja pullotettu 24.3. Yhdeksän kuukauden säilytysaika on nostanut alkoholipitoisuutta. Kuten real alen kuuluu, olut kehittyy pullossa edelleen. Melko lämpimänä nautittavan oluen tuoksu on voimakkaan aromikas, muttei pistävä. Maku on paksu maltainen ja hedelmäinen. Barley wine (suom. "ohraviini") on englantilainen yleisnimitys erikoisvahvalle ale-tyyppiselle oluelle. Wine viittaa yleensä vain viinin vahvuuteen, sillä hyvää olutta tämä ennen muuta on.
Pullo  30 mk (0,25 l.) ravintolahinta

Brooklyn Brown Ale, The Brooklyn Brewery, New York, USA
5,5 t-%, kantavierre 15,5 p-%, original gravity 1062, väri 45 SRM-yks., katkeruus 30 IBU-yks, tumma ale, pintahiivaolut. Tarjoilulämpösuositus 12-14 °C.
Hyvät olutravintolat -yhdistykseen kuuluu 20 oluthuonetta eri puolilla maata sekä kolme lauttapubia ruotsinlaivoilla. Huhtikuussa 2001 yhdistys jatkaa yhdysvaltalaisten oluiden tunnetuksitekemistä, mikä alkoi maaliskuun lopussa Helsingin olutfestivaalilla. Itärannikolla New Yorkin esikaupungissa sijaitseva panimo ilmentää oluen uutta nousua USA:ssa. Ennen kieltolakia Brooklynissä toimi 40 panimoa, jotka lopettivat viimeistään 20-luvun laman aikana. Brooklyn-panimo aloitti vuonna 1988. Aluksi oluet valmistutettiin pelkästään osavaltion pohjoisosien suurissa panimoissa, kunnes oma panimo valmistui vuonna 1996. Panimon tavoitteena on valmistaa perinteistä maukasta olutta - mainoslauseessa luvataan "samanlaista olutta kuin ennen kieltolakia". Brooklyn Brown Ale palkittiin pronssilla The Great American Beer Festivaalissa lokakuussa 2000 - jo kolmannen kerran. Se valmistetaan karamelli-, sulkaa- ja vehnämaltaasta. Kuiva humalaisuus (cascade, northern brewer, willamette humalat) tuntuu selvästi suklaisessa ja kahvimaisessa maussa. Miellyttävä kuiva jälkimaku. Oluen hinta kohoaa tosi korkeaksi, mutta erikoisen maukas laatu korvaa - sittenkin - uhrauksen. 
Hanassa 42 mk (0,5 l.), 24 mk (0,33 l.) vain Hyvät Olutravintolat -yhdistyksen ravintoloissa huhtikuussa 2001.

Piobaire's, Vainio-Ketolan Panimo, Säkylä
4,5 %-til., tumma bitter ale, real ale 
Länsisuomalaisen maatilapanimon härkä-ale on sameaa tummaa olutta, jossa ensinnäkin tuoksuu ja tietysti myös maistuu terva. Olut on niin sakea, että partikkelit leijuvat iloisesti punaruskeassa kuparisessa nesteessä. Hieno maku nousee noin 13:sta jopa 17 º:een lämpöisenä parhaimmilleen. Voimakkaan humalainen, täyteläinen jälkimaku. Pari vuotta sitten toimintansa aloittanut panimo pullottaa tuotteitaan puolen litran euro-pulloihin, jotka ovat ruskeita paksukaulaisia kruunukorkkipulloja. 
Pullo 0,5 l.,  19,50 mk (vähittäismyyntihinta)
Lasgaire Dubh, Vainio-Ketolan Panimo, Säkylä
4,5 %-til., musta stout, real ale 
Tässä Vainio-Ketolan maatilapanimon olutpullon etiketissä härkä poseeraa vasemmalta. Olut on läpinäkymättömän mustaa, eikä tuoksu juuri ollenkaan. Kylmänä kaadettaessa myös vaahto jää muodostumatta. Ensivaikutelma mausta on miellyttävästi pistävä humalaisuus. Saksalainen rauch bier (suom. "savuolut") on juuri tällainen: kuiva, palvilihan makuinen ja tuoksuinen. Kielelle jää voimakas, täyteläinen jälkimaku. Mielikuva palaa etiketin piirrettyyn häränpäähän; punaiseen häränlihaan ruokapöydässä. Erinomainen oluterikoisuus. 
Pullo 0,5 l.,  19,50 mk (vähittäismyyntihinta)
HUOM! Nämä Vainio-Ketolan oluet esiteltiin helsinkiläisyleisölle Helsingin Olutfestivaaleilla maaliskuussa 2001. Tuotteita saa jatkuvasti myös ainakin  N y b e r g   Gourmet -nimisestä myymälästä, Sandelsintie 2, Töölöntorin laidalla. 

Savotan Sanni, Saimaan Panimo Oy, Lappeenranta 
5,1 %-til., kantavierre 12,2 p-%, väri 90,0 EBC, katkeroainepitoisuus 24 EBC, tumma lager 
Vuonna 1999 perustetun uuden pienpanimon tumma täysmallasolut on läpikuultavan punaruskeaa. Tuoksu on lähes huomaamattoman laimea, mutta tarkkaavainen havinnoitsija erottaa sittenkin lievää humalaa. Kun testitilanteessa +9-asteinen olut lämpenee muutaman pylälän, voimistuu niin tuoksu kuin makukin: lievästi makeaa, karamellimäistä, pehmeää. Yleisvaikutelmana Sanni kipuaa erinomaisten kotimaisten tummien huippuoluiden joukkoon. 
Pullo 0,33 l., 9,90 mk (Alkon hinta)

Perhon Kevätolut 2001, Ravintolakoulu Perhon panimo, Hki
6,0 t-%, kantavierre 16 p-%, tumma pintahiivaolut
Raikas hunajainen kevään kausiolut on maustettu korianterilla. Haaga Instituutti yhdisti maaliskuun lopulla Hotellikoulu Haagan kellarissa toimineen ravintolapanimon Perhoon. Tällä hetkellä vanhimman Helsingissä toimivan panimon (aloitti kesäkuussa 1995)  tuotannossa jatkaa Perhon Rohkea sekä kausioluet. 
Hanassa 28 mk 0,5 l, 14 mk 0,25 l. Vain Perhon ravintola, Hki. 

Hippaheikki, Ravintolapanimo Teerenpeli, Lahti
5,2 t-%, tumma ale
Lahtelaisen ravintolapanimon kevään kausiolut Hippaheikki voitti kultamitalin Helsingin olutfestivaalin kotimaisten pienpanimo-oluiden sarjassa maaliskuussa 2001. Olut on kuultavan punaruskea, kuparinen. Maku on hedelmäisen raikas. Laatutuote. 
Hanassa 30 mk, 0,5 l., vain Teerenpeli, Lahti ja Tampere

Pääsiäisolut, Ravintolapanimo Teerenpeli, Lahti
5,6 t-%, tumma pintahiivaolut
Hyvät Olutravintolat -yhdistykseen kuuluva lahtelainen panimoravintola Teerenpeli tekee tärkeää olutkulttuurityötä sekä panimon yhteydessä Lahdessa että sisarravintolassa Tampereella. Kausioluiden valmistaminen antaa panimolle mahdollisuuden kokeiluihin, uuden tuontiin kuluttajien keskuuteen. Pienet määräaikaiset erät eivät epäonnistuessaankaan aiheuta korvaamatonta vahinkoa. Teerenpelin pääsiäisen kausiolut on maukkaan maltainen ja raikas tumma ale-tyyppinen olut. 
Hanassa 30 mk, 0,5 l., vain Teerenpeli, Lahti ja Tampere

Koff Pääsiäisolut - Påsköl IV B, Sinebrychoff Oyj, Kerava 
8,0 t-%, kantavierre 17,2 p-%, väri 45,4 EBC, katkeroainepitoisuus 28 EBC; tumma pohjahiivaolut
Koff on tehnyt vahvaa tummaa pääsiäisen kausiolutta vuodesta 1998. Neljäs erä on kasvatettu jo 145000 litraan, jota kuluttajat pääsevät nauttimaan sekä olutravintoloiden hanoista että pullotettuna Alkosta. Pääsiäisoluen aromeja ja makuja on kehitetty panimomaailman uuden villityksen, suklaisuuden, suuntaan. Suklaan makuvivahde on kuitenkin kuivaa, ei lainkaan äklön makeaa. Erottuu siinä hunajaisuuttakin. Runsas humalointi tulee hallertau- katkerohumalasta ja saaz-aromihumalasta. Valmistuksessa on käytetty pilsner-, karamelli- ja värimaltaita. Suklainen aromi sopii Pääsiäisolueen erittäin hyvin. Pääsiäiseen loppuu perinteinen paastonaika, joten oluen täyteläisyys on paikallaan. Vuosi sitten pääsiäisajan kausiolut oli melkoinen vetinen pettymys, mutta nyt tämä on onnistunut todella erinomaisesti. 
Pullo 0,5 l. 15,40 mk (Alkon hinta), myös hanassa useissa paikoissa pääsiäiskautena.

Lihavõtte pidu õlu, AS Viru Õlu, Haljala, Viro
6,0 %-til., kantavierre 15,0 %-p., väri 45 EBC-yks., katkeropitoisuus 24 EBC-yks. Tumma pohjahiivaolut.
Itä-Viron Virumalle vuonna 1975 perustetun panimon upea pääsiäisajan juhlaolut on väriltään läpikuultavan tumma, punertavan ruskea. Vaaleat ja kristallimaltaat antavat hieman karamellin suuntaan kallellaan olevaa makua selvästi. Silti olut on erityisen raikasta - testauslämpötila +15 º. Tanskalaisen Harboes Bryggeri AS:n omistaman virolaispanimon pääsiäisolut muistetaan etiketin silinteripäisestä jäniksestä ("pupuolut"). Panimon nimikkotuotteita ovat vaalea lager Toolse ja pääsiäisolutta muistuttava tumma Palmse. Myös 10-prosenttista vuosiolutta ( Aastakäigu) on tehty jo vuodesta 1998. Kausioluita tehdään myös syksyllä (Mihkli eli Mikkelinpäivän olut) ja kesällä. Ensimmäistä kertaa Lihavõtte-olutta saa nyt Suomessakin. Hienoa!
Pullo 0,5 l., 14,20 mk (Alkon hinta).

Blond, St. Christoffel, B.V., Roermond, Hollanti 
5,5 %-til., vaalea lager, suositus tarjoilulämpötilaksi 8 ºC 
Ensinnäkin huomio kiinnittyy todella hienoon oluen tuoksuun. Ja ensimmäinen siemaus levittää upean humalaisuuden makuhermoihin. St. Christoffelin kaksoishumaloitu olut on tyylikäs, maukas alkuperäistuote, joka pitää nauttia kylmänä vehnäoluen tapaan. Oluen lämmetessä tuoksuun tulee makeutta, hunajaisuutta, mutta se ei onneksi siirry makuun. 
Pullo 0,30 l, 12,20 mk (Alkon hinta) 

Ettaler Curator Dunkler Doppelbock, Klosterbrauerei Ettal, Saksa
7,0 %-til. tumma tupla-bock 
Vahvaa, makeaa, tuhtiakin on vuonna 1330 perustetun Ettalin luostarin palkittu laatuolut. Puhtaasta vuoristovedestä Baierin puhtaussäännösten mukaan valmistettu tuplapukkiolut on tarkoitettu  kruunaamaan juhlapäivien nautintoja. Arkiseksi makuelämykseksi tämä Ettaler Curator onkin liian makea, karamellimäinen. Joka tapauksessa puhtaussäännön takaama selkeä maltaisuus erottuu miellyttävästi. 
Pullo 0,5 l, 20,90 mk (Alkon hinta). 

Thunder Storm, Hop Back Brewery plc, Salisbury, Wiltshire, Englanti. 
5,0 %-til., vaalea vehnäolut
Valmistuksessa yhtä paljon vehnä- ja ohramallasta, englantilaista humalaa, Hop Back hiivaa, joka viimeistelee oluen käynnin vielä tynnyrissä (cask) ja pullossakin. Mausteena hieman korianteria. Panimo on perustettu vuonna 1987 ja ensimmäisen runsaan 10 vuoden aikana sen tuotteita on palkittu peräti 60 kertaa kansainvälisissä olutkilpailuissa. Kruununa vuoden 1996 voitto astiaoluiden sarjassa Burton-on-Trentissä Englannissa. 
Pullo 0,5 l., ei tuontia Suomeen - 30,00 mk (real ale festivaalilla -01) 

Riga 800, AS Aldaris, Riika, Latvia 
5,0 %-til., vaalea lager 
Latvian pääkaupunki Riika juhlii perustamisensa 800. vuotta vuonna 2001. Suomalais-skandinaaviseen BBH-konserniin kuuluva maan suurin panimo julkisti juhlan kunniaksi uuden olutmerkin jo syksyllä 1999. Jokaisesta myydystä pullosta panimo lahjoittaa 10 penniä Riian juhlavuoden järjestelytoimikunnalle. Eli olutkultuurin harrastajalle on tarjolla mainio osallistumismahdollisuus. Aldaris on Latvian ensimmäinen teollisuusyritys, joka on saanut ISO 9001 laatusertifikaatin. Riian juhlaolut, kuten muutkin panimojätin tuotteet ovat jo pitkään olleet tasa- ja korkealaatuisia. Maku on puhdas ja raikas, karamellimäinen. Mieleenpainuva erikoisuus. 
Pullo 0,5 l.  Ei tuontia Suomeen. 

Baltika tulossa Suomeen 
(5.3.01) Euroopan kolmanneksi suurin panimojätti OAO Baltika Pietarista Venäjältä on aloittanut Suomen valloituksen. Vuoden 2000 keväällä Baltika esiintyi Helsingin Olutfestivaalissa (HBF) ja helsinkiläisen olutravintola St. Urho's Pubin Portteripäivillä. Nyt Baltikan tuotteita on jo kauppojen hyllyillä (mm. Itäkeskuksen CM-tavaratalo, Alko) ja ravintoloissa (mm. Helsingissä Cafe Moskva, Pickwick Pub Annankatu, Leningrad Cowboy Uudenmaankadulla). Tuotteet tunnetaan numeroista, esimerkiksi Nro 1 on vaalea ("Svetloje") lagerolut, Nro 5 on suosittu "Parnas", Nro 6 on laadukas "Porter" jne. Suomessa oluet myydään suomenkielisin etiketein. Baltikan kolme panioa toimivat Pietarissa, Donin Rostovissa ja Tulassa. Baltika kuuluu suomalais (Hartwall) - ruotsalais-norjalaiseen (Pripps-Ringes) BBH-konserniin. 

Lappalaisolutta Liettuassa 
(18.12.00) Olvi Oyj:n omistama panimo Liettuan Kaunaksessa, Ragutis, on jo toista kertaa tehnyt 'liettualaista juhlaolutta', jonka nimi on "Laplandijos alus" - lappalaista olutta. Liettuan lappalainen on talviajan tumma,  vahva olut. 8 %-til., kantavierre 18 %.© 2000-2001 - OLUTTIEDOTUS / J.T. Laakso