OLUTVERKKO

2000-2010 Kaikki oluesta ja olutkulttuurista jo 10 vuotta!

OLUTVERKON testiryhmän olutarvioita vuonna 2008

* * *  Joulun ja talven 2008-09 kausioluiden arviot julkaistaan alla OLUTVERKON erillisessä osiossa. Kausiolutosion alapuolella on myös muita uutuusarvioita. Viihtyisiä lukuhetkiä!  


Pieni osa talven ja joulun kausioluista 2008-09. © Kuva: J.T. Laakso

* Jouluolut - Julöl III, Oy Sinebrychoff Ab, (Carlsberg Bryggerier AS, Tanska), Kerava

4,6 til-%, kantavierre 12,5 %P, katkeroainepitoisuus 21 EBU, väri 45 EBC, tumma lager. Suositus tarjoilulämpötilaksi 10-12 ºC.

Väri on tumma, ruskea, punertava, kirkas. Vaahto on valkea, nopeasti laskeutuva, kestävä. Tuoksu on vankan maltainen, miellyttävästi katkeroinen. Maku on tasapainoinen, pehmeän maltainen, lievästi vetinen, hennosti karamellimäinen, juotavuudeltaan helppo. Mukavasti katkeroinen jälkimaku kestää pitkään. Valmistuksessa käytetään tummaksi paahdettua kotimaista ohramallasta, tšekkiläistä Saazer-humalaa, hiivaa, tärkkelystä ja vettä. Koffin Jouluolut on ollut jo vuodesta 1987 loppuvuoden kausiolut ja sopii mainiosti eri tilanteisiin, niin ruokapöydässä kuin saunan jälkeenkin. Vuoden 2008 uutuus on erittäin tyylikäs Marleena Ansion suunnittelema etiketti, jonka kuvassa Sinebrychoffin jyllanninhevoset Sigge (vas.) ja Pintti laukkaavat entisaikojen (!) lumisessa talvimaisemassa Markku Nymanin (vas.) ja Eero Lehtisen ohjastamina. Sveitsiläinen Carlsberg-panimo Feldschlössen käyttää jouluoluessaan Ansion suunnittelemaa samantapaista etikettiä.

Pullo 0,33 l., vähittäismyyntihinta 1,25 e, 6-monipakkaus 7,05 e.

 

* Jouluolut - Julöl IV, Oy Sinebrychoff Ab, (Carlsberg Bryggerier AS, Tanska), Kerava

6,0 til-%, kantavierre 13,8 %P, katkeroainepitoisuus 18 EBU, väri 52,6 EBC, tumma lager. Suositus tarjoilulämpötilaksi 10 ºC.

Väri on tummahko, kuparinruskea, kirkas. Vaahto on valkea, tiheä, kestävä. Tuoksu on tasapainoinen, hedelmäinen, katkeroinen. Maku on keskitäyteläinen, luonteikas, hedelmäinen, lakritsainen. Kokonaisuus jää lievästi luonteettomaksi. Valmistuksessa käytetään paahdettua ohramallasta ja Saazer-humalaa. Vuoden 2008 suuri uutuus on vahva jouluolut hanassa, lähes 100 olutravintolassa kautta maan. Hanasta tuoppiin laskettu Jouluolut on ehdottomasti oikea tapa nauttia tätä kausierikoisuutta.

Pullo 0,33 l., Alkon vähittäismyyntihinnat 1,56 e; 6-pakkaus 9,37 e. Hana 0,3 l. Anniskeluhinta 4,20 e.

 

* Joulu Lapin Kulta, Hartwall Oy, Hki, Lapin Kulta -panimo, Tornio (Heineken AS, Hollanti)

4,6 %-til., kantavierre 11,6 %, katkeroaineet 19 EBU, väri 44 EBC, tumma täysmallasolut, münchener-tyylinen lager

Väri on tumma, punertavan ruskea, kirkas. Vaahto on valkea, runsas, pehmeän pumpulimainen, nopeasti laskeutuva, kestävä. Tuoksu on maltainen. Maku on keskitäyteläinen, raikkaan makean maltainen, lievästi paahteinen, tasapainoinen, helposti juotava. Joulu Lapin Kulta sopii mainiosti vuodenvaihteen juhlaruokien kanssa, ja myös raikkaaksi saunajuomaksi. Tyylikäs valkoinen, pitkäkaulainen pullo sopii pöytää koristamaan sellaisenaan, mutta sinänsä kaunis, lumihiutalekuvioinen tölkki on vain kuljetuspakkaus.

Pullo 0,33 l., vähittäismyyntihinta 1,95 e. Tölkki 0,5 l. 2,20 e.

 

* Talviolut, valmistuttaja Lidl Suomi Ky, Vantaa (valmistaja tod. näk. Nokian Panimo Oy, Nokia)

4,5 %-til., suodattamaton tumma lager

Lidl-myymäläketju ehti ensimmäisenä! Mainio Talviolut saapui valikoimaan jo syyskuun puolivälissä lämpimän kesäauringon muistutellessa menneen kesän koleudesta. Hinta on pysynyt sentilleen samana edelliseen syksyyn verrattuna. Talvioluen väri on hyvin tumma ruskea, samea. Vaahto on valkea, runsas, rakenteeltaan hattarainen, nopeasti laskeutuva. Tuoksu on paahteinen, karamellimäinen. Maku on kevyt, tasapainoinen, lievästi paahteinen, suutuntumassa maitohappoisuutta tai jotain virhettä - saattaa olla myös liian tuore! Jälkimaku on lyhyt. Valmistuttaja pitää edelleen valmistajapanimon omana salaisuutenaan ja ilmoittaa, että olut on "valmistettu Suomessa". Näytöt Nokian Panimosta ovat entistäkin vahvemmat, sillä parasta ennen -merkintä on tehty erikoiseen nokialaiseen tapaan tölkin pohjan reunukseen.

Tölkki 0,5 l. Vähittäismyyntihinta, ainoastaan Lidlin myymälöissä 1,69 e.

 

* Olvi Jouluolut, Olvi Oyj, Iisalmi

4,7 %-til., kantavierre 11,7 p-%, katkeroainepitoisuus 23 EBU, väri 60 EBC, tumma lager. Kausituote.

Väri on tumma, punaisen ruskea, kirkas. Vaahto on ruskehtava, kermamaisen paksu, tiivis, kestävä. Tuoksu on vaimeasti paahteinen. Suutuntuma on hedelmäinen. Maku on kevyt, helposti juotava, vaimea paahtunut ja karamellimäinen vivahde löytyy. Melko laimea, melko neutraali ja luonteeltaan selvästi kuiva. Olvin Jouluolut sopii joulun aikana moniin tilanteisiin: viilennettynä saunaolueksi, ruokapöydässä ja illan päätteeksi raikkaana piristäjänä.

Pullo 0,33 l., vähittäismyyntihinta 1,60 e. Tölkki 0,5 l. 2,20 e. 

 

* Stallhagen Julbock, Ålands Bryggeri AB, Finström, Ahvenanmaa

6,8 %-til., kantavierre 17,5 p-%, katkeroainepitoisuus 26 EBU, väri 215 EBC, tumma lager, bock. Kausituote. 

Väri on hyvin tumma ruskea, lähes musta. Vaahto on ruskea, tiheä, kestävä. Tuoksu on voimakas, paahteinen, lakritsainen. Maku on vahva, täyteläinen, maltainen, makea(hko), lakritsainen, paahteinen, kuivan hedelmäinen, taatelia, kuivattua aprikoosia. Vuosi sitten joulun alla (2007) panimo valmisti X-mas portterin (4,5 %) ja miedon Julbockin (4,7 %). Nyt on joulun kausituotteessa edistytty oikeaan suuntaan.

Pullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 2,10 e.  

 

* Stallhagen Julbock, Ålands Bryggeri AB, Finström, Ahvenanmaa

4,7 %-til., tumma lager, bock. Kausituote. 

Väri on tumma, punertavan ruskea, kirkas. Vaahto on valkea, keskirunsas, nopeasti laskeutuva, kestävä. Tuoksu on karamellimäinen, diasetyylimäinen. Maku on täyteläinen, vahva, tuhti, karamellimäinen, mämmimäinen, hedelmäkiisselimäinen, ei makea. Kun makuun tottuu, tuhtius hieman laskee ja olut kevenee. Mieto Julbock sopii aperitiiviksi, ehkä ei niinkään ruokajuomaksi joulupöytään - kuten vahva 6,8-prosenttinen Julbock - eikä varsinkaan jälkiruokien kanssa, kiisselimäisyydestään huolimatta. Joulusaunan jälkeen sopivan lämpimänä Julbock on myös paikallaan.

Pullo 0,33 l. Vähittäismyyntihinta 1,45 e.

 

* Nokian Talvi, Nokian Panimo Oy, Nokia

6,0 %-til., kantavierre 14,0 p-%, katkeroainepitoisuus 21 EBU, väri 124 EBC, suodattamaton tumma lager. Kausituote. Suositus tarjoilulämpötilaksi 10-12 ºC.

Väri on hyvin tumma ruskea, lähes musta, melkein läpinäkyvä, kirkas. Vaahto on valkea, isokuplainen, kestävä. Tuoksu on vahvasti paahtunut. Maku on keskitäyteläinen, lähes kevyt (!), paahteinen, maltainen, hieno, syvä lakritsaisuus miellyttää. Kokonaisuus jää kuitenkin vaimeaksi. Vuoden aikana Alkon myyntihinta on noussut 33 %.

Pullo 0,33 l, kierrekorkki. Vähittäismyyntihinta Alkossa 2,15 e.

 

* Nokian Talvi, Nokian Panimo Oy, Nokia

4,5 %-til., suodattamaton tumma lager. Kausituote. Suositus tarjoilulämpötilaksi 10-12 ºC.

Väri on hyvin tumma ruskea, melkein läpinäkyvä, kirkas. Vaahto on valkea, nousee runsaana upeasti, laskeutuu nopeasti, epätasainen, vähäinen. Tuoksu on raikas, paahtunut. Maku on keskitäyteläinen, paahteinen, karamellimäinen, vahvahko lakritsainen sävy miellyttää.

Pullo 0,33 l, kierrekorkki. Vähittäismyyntihinta 1,55 e.

 

* Kerst Bok , Diamond Beer Brewing Company Oy, Hki, valmistuspaikka Proefbrouwerij, Lochristi, Belgia

4,5 %-til., tumma ale, pintahiivaolut  

Kuvassa Kerst Bok (4,5 %) vasemmalla, Kerst Bok (6,5 %) oikealla. © Kuva: J.T. Laakso

Väri on tumma, ruskea, läpinäkyvä. Vaahto on valkea, runsas, pehmeä, epätasainen, kestävä. Tuoksu on hedelmäinen, vaimeahko. Maku on täyteläinen, happaman hedelmäinen, lakritsainen, mausteinen. Tuoksussa ja suutuntumassa katkeroisuutta, maussa myös laimea, lähes vetinen vaihe, kunnes katkerot nousevat jälleen jälkimakua tukevoittamaan.

Pullo 0,33 l., vähittäismyyntihinta 2,95 e. Maahantuoja: Diamond Beer Company Oy.

 

* Kerst Bok , Diamond Beer Company Oy, Hki, valmistuspaikka Proefbrouwerij, Lochristi, Belgia

6,5 %-til., kantavierre 19,4 p-%, katkeroainepitoisuus 33 EBU, väri 109 EBC, tumma ale

Väri on tumma, punaisenruskea, läpinäkyvä. Vaahto on ruskehtava, runsas, epätasainen, pehmeä. Selvästi tummempi väri, paksumpi ja vahvempi vaahto kuin miedossa versiossa. Tuoksu on hedelmäinen, pirtsakka. Maku on täyteläinen, paksu, pehmeän hedelmäinen, raikasta aprikoosia, appelsiininkuorta, kanelimaisen mausteinen. Suutuntumassa lyhyt alkoholimainen häivähdys, joka peittyy nopeasti vahvan, pehmeän hedelmäisyyden ja täyteläisyyden alle. Valmistaja on Suomessa toimivan maahantuonti- ja oluenvalmistajayrityksen hollantilaissyntyinen vetäjä ja panimomestari Ronald de Waal. Kerst Bokeja ("joulupukki") valmistetaan ainoastaan Suomen markkinoille.

Pullo 0,33 l., Anniskeluhinta 6,00 e. Maahantuoja: Diamond Beer Company Oy. (26.12.2008)

 

* Uudenkaupungin Talvi, Vakka-Suomen Panimo Oy, Uusikaupunki

3,8 %-til., tumma lager, kausiolut.

Väri on tumma, kuparinpunainen, kirkas. Vaahto on valkea, vahva, hienojakoinen, kestävä. Tuoksu on paahteinen, puumainen, raikas kuin mäntymetsä. Maku on täyteläinen, vankka, mäntymetsämäinen, kuivan viljainen, lievästi paahtunut, luonteikas erikoisuus. Kesällä 2008 tuotantonsa aloittanut pienpanimo on valmistanut tosi luonteikkaan mielenkiintoisen kausioluen joulun alle.

Pullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 4,15 e. Hana 0,5 l. Anniskeluhinta 6 e; 0,3 l. - 4 e. (Olutravintola Villi-Wäinö, Hki / 9.11.08).

 

 

 

* * * Pienpanimoiden kausituotteet anniskelumyynnissä

 

 

* Perhon JouluOlut, Ravintolakoulu Perhon Panimo, Haaga Instituutti, Hki

5,8 %-til., kantavierre 14,2 p-%, suodattamaton tumma pintahiiva-ale. Kausiolut.

Väri on tumma, punertavan ruskea, samea. Vaahto on ruskea, runsas, vankka, kestävä. Tuoksu on voimakas, mausteinen. Maku on täyteläinen, vahva, luonteikas, mausteinen, piparkakkumausteita (kaneli, inkivääri, muskotti), hunajaa, katajanmarjoja. Erittäin onnistunut jouluinen, vahva kausiolut. Katajanmarjasta tulee makuun mukavan kitkeräinen sävy.

Hanassa Perhon ravintolassa, Mechelininkatu 7 ja Hotelli Haagan ravintolassa, Hki, anniskeluhinta 0,5 l. 5,40 e / 0,25 l. 2,20 e.

 

* Joulusahti, Ravintolapanimo Bruuveri, Hki / Oxa Oy, Mikkeli

7,0 %-til., vaaleahko sahti (Pantu 1.11., valmistunut 5.12.2008)

Väri on puolitumma, tasaisen punertavan keltainen, samea. Vaahto on valkea, isokuplainen, kestävä. Tuoksu on hedelmäinen, banaanimainen, katajainen. Maku on samettisen pehmeä, maukkaan hedelmäinen, aprikoosia, banaania, omenaa. Lievästi siirappimainen. Hanan avaamispäivänä sahdissa on vielä kovuutta, joka todennäköisesti väistyy - jos ehtii ennen erän loppumista. Valmistuksessa käytetään mallasseosta, jossa on pilsner-, münchener- ja karamellimallasta, leivinhiivaa ja Mikkelistä poimittua katajaa.

Panimon omistaja Pertti Oksa on halunnut valmistaa sahdin joulua juhlistamaan Oski-isänsä kunniaksi. Suku on lähtöisin Joutsasta ja sahtia on valmistettu kuudessa polvessa, oluttakin jo kolmessa sukupolvessa. Bruuverin Joulusahdin tekijä Ilkka Sysilä vastasi kymmenkunta vuotta sitten helsinkiläisen Stadin Panimon ensimmäisistä sahdeista Stadin Kundista ja Friidusta. Bruuverin Joulusahdin ensimmäinen erä on 2400 litraa. Vuodenvaihteen jälkeen on suunnitelmissa valmistaa 10-prosenttinen "Oskin Juhlasahti".

Hanassa Panimoravintola Bruuverissa, Hki 0,5 l., anniskeluhinta 7,50 e; 0,33 l., 4,50 e. (5.12.08)

 

* Pyry, Saimaan Olut, Lappeenranta / Oxa Oy, Mikkeli

4,7 %-til., tummahko lager, kausiolut

Väri on puolitumma, punertava, kirkas. Vaahto on valkea, paksu, pehmeä, hauras, kestävä. Tuoksu on karamellimäinen. Maku on keskitäyteläinen, vahva, luonteikas, kuivan hedelmäinen, aprikoosia, luumua, nektariinia, jouluista sekahedelmäsoppaa. Hienosti onnistunut joulun kausiolut.

Hana 0,5 l. Anniskeluhinta 5,20 e; 0,33 l., 3,50 e. Saatavilla Panimoravintola Bruuveri, Hki, Pub Päämaja, Mikkeli.

 

* Aino Kuusenkerkkä Ale, Ravintola Aino, Hki / valmistuspaikka Panimoravintola Teerenpeli, Hki

4,3 %-til., tumma ale

Väri on tumma, punertavan ruskea, kirkas. Vaahto on valkea, runsas, hienojakoinen, pitsikuvioinen, kestävä. Tuoksu on vaimea, pehmeä, pesuainemainen (saattaa johtua huonosti huuhdellusta lasista!). Maku on kevyt, maukas, luonteikas, hedelmäisen raikas, puumainen, kaarnamainen, ei makea, helposti juotava. Aivan upea, ainoalaatuinen pehmeys. Jälkimaku on vahva, luonteikas ja pitkä, siirappimainen - siis siinä se kuusenkerkkä! Helsinkiläinen hieno ruokailuravintola on aina ollut kiinnostunut oluesta, niin ruuanlaitossa kuin annosten juomasuosituksissakin. Oma käsityöolut on valmistettu oman reseptin mukaan Teerenpelin pienpanimossa Helsingin Kampissa. Ainon kansainvälisessä ruokalistassa Kuusenkerkkä Ale on ruotsiksi "Aino Grannskott-ale" ja englanniksi "Home Brew Spruce Shoot Ale".

Hana 0,4 l., anniskeluhinta 7,50 e; 0,25 l. - 4,20 e. Saatavissa ainoastaan Ravintola Aino, Hki.

 

* Pakkaspaavo, Panimo & Tislaamo Teerenpeli, Lahti

4,5 t-%, tumma ale, pintahiivaolut

Väri on tumma, erittäin tumman punaisen ruskea, kirkas. Vaahto on valkea, kermaisen tasainen, hienojakoinen, kestävä. Tuoksu on voimakas, tasainen, kahvimainen, paahtunut. Maku on täyteläinen, paksuhko, paahtunut, lievästi makea, ei-mausteinen. Valmistusaineet ovat ohra-, vehnä- ja suklaamallas, kaakaopapu, Amarillo- ja East Kent Goldings humalat, vesi ja hiiva. Sopii mainiosti seurustelujuomaksi ja maisteluun, mutta on myös mainio ruokajuoma tuhtien jouluruokien kanssa.

Hana 0,4 l. Anniskeluhinta 5,50 e. Valikoimassa Teerenpelin baareissa Lahdessa, Tampereella ja Helsingissä.

 

* Pakkaspaavo, Panimo & Tislaamo Teerenpeli, Lahti

4,5 t-%, tumma ale, pintahiivaolut

Väri on hyvin tumma, ruskea, heikosti läpikuultava. Vaahto on valkea, runsas, jättää pitsikuvioita lasin reunoille. Tuoksu on maltainen, paahteinen, paksu. Maku on täyteläinen, paahteinen, kuivan lakritsainen, vahvan luonteikas. Valmistusaineet ovat ohra-, vehnä- ja suklaamallas, kaakaopapu, Amarillo- ja East Kent Goldings humalat, vesi ja hiiva. Olut on pakattu upeaan isoon patenttikorkkipulloon, johon panimon logo on painettu kultaisin kirjaimin. Sopii sellaisenaan juhlavaankin pöytään. Etiketinkeräilijöille Teerenpelin upeat pullot ovat painajainen: jostain on löytynyt meillekin se kamala englantilais-amerikkalainen liima, joka ei irtoa kunnolla millään kohtuullisella keinolla. Harmillista, sillä myös etikettikokoelmat rakentavat tuotemerkkiä.

Pullo patenttikorkilla  0,75 l. Vähittäismyyntihinta 5,89 e.

 

* Jouluolut, Karhupanimo, Pori / Oy Sinebrychoff Ab, Kerava / Carlsberg Bryggerier AS, Kööpenhamina, Tanska

6,5 %-til., tumma lager, kausiolut

Väri on tumma, punainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, kermamaisen paksu, jää olemattoman vähäiseksi vain lasin reunoille. Tuoksu on paahteinen, karamellimäinen. Maku on keskitäyteläinen, kevyenoloinen, kuivan hedelmäinen, luumumainen, marjainen, lievästi suklaamainen. Helposti juotava. Soveltuu hyvin jouluruokien kanssa sekä seurustelujuomaksi. Vertailevaan nautiskeluun kesällä 2008 avatun Porin Karhupanimon järjestyksessä toinen kausiolut on luonteeltaan liian vaatimaton ja jopa vetisen lyhyt.

Hanassa 0,5 l. anniskeluhinta 6,00 e, saatavilla ainoastaan Schönes Fräulein -ravintoloissa, Pori ja Hki.

 

 

 

* * *  Ulkomaiset kausituotteet: Alko ja anniskelumyynti

 

 

* Aventinus Weizen-Eisbock, Private Weissbierbrauerei G. Schneider & Sohn, Kelheim, Baijeri, Saksa

12 %-til., kantavierre 26,8 p-%, katkeroainepitoisuus 17 EBU, väri 71,6 EBC, tumma vehnäolut, Eisbock.

Väri on hyvin tumma ruskea, samea. Vaahto ruskehtava, tasainen, hienojakoinen. Tuoksu on voimakas, makea, hedelmäinen, sahtimainen. Maku on makean maltainen, hedelmäinen, pistävän vahva, muistuttaa täysin suomalaista sahtia. Jälkimaku on lämmittävästi hiivainen ja raikkaan pistävä, mutta alkoholin maun pistävyyttä sekä ei ole.

Olut on kuudennen polven panimomestarin Georg Schneiderin mukaan syntynyt vahingossa, kun doppelbock-vehnäolut oli kuljetuksessa jäänyt kylmänä talvipäivänä pakkaseen. Panimomestari Hans-Peter Drexler poisti doppelbockin pinnalta jäätyneen veden ja jäljelle jäi erittäin vahva Eisbock ("jääpukki"). Drexler toisti prosessin valvotuissa olosuhteissa.

Weizen-Eisbockin valmistusaineet ovat vehnä-, ohra- ja suklaamaltaat, Hallertau Magnum humalat, hiiva ja vesi. Baijerin kuningas Ludwig II myönsi oluenpano-oikeudet vuonna 1872 panimon perustajalla Georg I. Schneiderille, joka halusi turvata häviämässä olevan vehnäoluenvalmistuksen. Georg I. Schneideria pidetään vehnäoluen pioneerina.

Pullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 3,58 e.

 

* Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock -Aito Achlenkerla Savuolut, Brauerei Heller, Bamberg, Saksa

6,5 %-til., kantavierre 17,5 p-%, katkeroainepitoisuus 37 EBU, väri 79 EBC, tumma savuolut. Kausiolut.

Väri on hyvin tumma, punertavan ruskea, kirkas. Vaahto on valkea, paksu, vahva, tiheä, hienojakoinen, tasainen, kestävä. Tuoksu on tervainen, savuinen, palvilihan aromeja. Maku on täyteläinen, paahtunut, savuinen, savulihamainen, tervamainen, raikkaan hedelmäinen. Vahva, lämmittävä, pitkä jälkimaku, myös katkeroinen vivahde tulee esille. Ainutlaatuisen vahva, luonteikas ja omintakeisesti erottuva. Ohramaltaat kuivataan pyökkipuun savussa, joka tuo olueen vahvan savuisen ja palvatun lihan tapaisen luonteen. Joulun ja talven kausiversio Urbock pannaan kesäkuussa, kypsytetään kolme kuukautta ja otetaan käyttöön perinteisesti lokakuun ensimmäisenä torstaina - tänä vuonna 6.10.2008. Hellerin perhepanimo on toiminut Bambergin kuuluisassa panimokaupungissa Frankenissa vuodesta 1678 ja Trumin suku on omistanut sen jo kuuden sukupolven ajan.

Pullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 3,32 e. Hana 0,5 l., anniskeluhinta 6,50 e. (Olutkellari Helsinki, Hki, 30.10.2008). Maahantuoja Servaali Oy.

 

* Saku Porter, AS Saku Ölletehas, Saku, Viro / Carlsberg Estonia Holding OÜ / Carlsberg Group, Kööpenhamina, Tanska

7,5 %-t., kantavierre 17,9 p-%, katkeroainepitoisuus 26 EBU, väri 202 EBC, tumma portterityyppinen pohjahiivaolut. Kausituote. Suositus tarjoilulämpötilaksi 12-14 °C.

Väri on hyvin tumman ruskea, lähes musta, läpinäkymätön, kirkas. Vaahto on ruskea, tasainen, vankka, samettisen pehmeä, kestävä. Tuoksu on paahtunut, lakritsainen, suklainen, kahvimainen, herättää kiinnostusta. Maku on täyteläinen, hedelmäinen, paahteinen, kahvimainen, suklaamainen, tasapainoinen, lievästi makea, vahvan luonteikas, melko helppo juotavuus yllättää. Jälkimaussa muuttuu hieman kuivaksi. Valmistuksessa käytetyt mallaslajikkeet ovat vaaleat-, karamelli- ja kahvimaltaat. Pimeiden ja viluisten talvi-iltojen lämmittäjän valmistus aloitetaan jo elokuussa ja tuotteen annetaan kypsyä kolme kuukautta. Pullossa säilyttäminen parantaa luonnetta ja makuvivahteita tulee edelleen lisää. Sakun portteri sopii liharuokien, suklaan ja vahvojen juustojen kanssa ja on myös mainio seurustelu- ja maisteluolut.

Pullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 3,10 e; maahantuoja Oy Sinebrychoff Ab.

 

* Golden Naked Christmas Ale, Jacobsen Husbryg / AS Carlsberg Bryggerier, Kööpenhamina, Tanska

7,5 %-til., kantavierre 18,4 p-%, katkeroainepitoisuus 18 EBU, väri 54,9 EBC, tumma ale. Kausiolut. Suositus  tarjoilulämpötilaksi 8-12 ºC.

Väri on tummahko, punertavan ruskea, kirkas. Vaahto on valkoinen, tiheä. Tuoksu on makea, hedelmäinen, voimakas, luonteikas. Maku on keskitäyteläinen, vahva, teollinen, toffeemainen, karkkimainen, makea. Joulun kausioluen valmistusaineet ovat münchener- ja Golden Promise pale ale -maltaat, Golden Naked -kaura, Amarillo- ja Hallertau Herstbrucker -humalat, appelsiininkuori, kaneli, fenkoli. Paahdettu Golden Naked -kaura on kuoreton eli siis 'naked' (engl. 'alaston'). Valmistajan tavoitteena on ollut perinteisen pohjoismaisen jouluoluen tyyli: vahva, mausteinen, paahteinen, tumma, helppo juotavuus. Tanskalaisen panimojätin kokeilupanimo Jacobsen on toiminut vuodesta 2006. Nimi viittaa Carlsbergin perustajaan J.C. Jacobseniin, joka perusti panimon vuonna 1847.

Pullo 0,75 l. Vähittäismyyntihinta Alkossa 6,72 e. Maahantuoja Oy Sinebrychoff Ab.

 

* Åbro Julbock, AB Åbro Bryggeri, Vimmerby, Smoolanti, Ruotsi

7,0 %-til., kantavierre 16,5 p-%, katkeroainepitoisuus 26 EBU, väri 50,9 EBC, tumma bock. Kausituote.

Väri on tumma, ruskea, kirkas. Vaahto on valkea, runsas, tiheäjakoinen, kestävä. Tuoksu on lakritsainen. Maku on keskitäyteläinen, tasapainoinen, hedelmäinen, lakritsainen, kuivan salmiakkimainen vivahde nousee esille. Katkeroisuus on vaimea. Valmistuksessa käytetään pilsner- ja tummia maltaita, Hallertau- ja Tettnanger-humalia. Ruotsin vanhin perhepanimo on toiminut vuodesta 1856, perustajana luutnantti Per W. Luthander. Nykyisin panimon markkinaosuus Ruotsissa on 9 %. Vuosituotanto on 56 miljoonaa litraa olutta ja virvoitusjuomia. Smoolannin Vimmelby tunnetaan myös Astrid Lindgrenin syntymäkaupunkina.

Pullo 0,5 l., Alkon vähittäismyyntihinta 3,06 e. Maahantuoja Servaali Oy.

 

* Xantho Zatec, Pivovar Zatecký, Zatec, Tsekin tasavalta

5,7 %-til., kantavierre 14,1 p-%, katkeroainepitoisuus 15 EBU, väri 76,4 EBC, tumma lager. Kausituote.

Väri on tumma, ruskea, kirkas. Vaahto on ruskehtava, erittäin runsas, hienojakoinen, kestävä. Tuoksu on saippuainen. Maku on keskitäyteläinen, varsin tavanomainen, vaimeasti luonteeton, melkein vetinen. Valmistusaineet ovat määriläiset ja baijerilaiset maltaat, karamelli- ja värimaltaat sekä Zatec-humalat. Olut käytetään perinteisissä avosammioissa, kylmäkypsytys 45 vuorokautta vuodelta 1835 periytyvissä altaissa 25 metrin syvyydessä kellareissa. Valmistukseen käytetään kaikkiaan 85 vuorokautta. Nimi "Xantho" tulee humalien terveyttä edistävästä ainesosasta xanthohumolista. Panimo on rakennettu vuonna 1801 Zatecin linnaan Zatecin kaupungissa Prahasta luoteeseen. Panimon vuosituotanto on 3 miljoonaa litraa.

Pullo 0,33 l., Alkon vähittäismyyntihinta 1,91 e.

 

* Gulden Draak Vintage, Brouwerij van Steenberge NV, Ertvelde, Belgia

7,5 %-til., kantavierre 16,7 p-%, katkeroainepitoisuus 20 EBU, väri 66,4 EBC, tumma pintahiivaolut, ale. Kausituote. Suositus tarjoilulämpötilaksi 12-14 °C.

Väri on puolitumma, ruskea, kirkas. Vaahto on valkea, hienojakoinen, kestävä. Tuoksu on voimakas, hedelmäinen, luumumainen. Maku on täyteläinen, vahva pistävän raikas, sitrusmainen, alkoholin - ei siis katkeroisen - pistävyyttä. Perhepanimon sijoilla itäisen Flanderin pikkukylässä on valmistettu olutta ainakin vuodesta 1784, mutta Paul van Steenbergen johdolla 1900-luvun alussa alkoi panimon kehittäminen, nimellä Bios. Tuolta ajalta muistuttaa edelleen tuotannossa oleva olut Bios Vlaamse Bourgogne (5,5 %, Flaamin Burgundi). Paul oli myös parlamentaarikko ja Ertvelden pormestari. Vuodesta 1978 van Steenberge on valmistanut myös Suomessakin tuttuja Augustijn-olutta ja Bornem-luostarioluita.

Pullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 2,97 e; maahantuoja Diamond Beer Co Oy.

 

* Gouden Carolus Christmas, Brouwerij Het Anker, Mechelen, Belgia

10,5 %-til., kantavierre 23,3 p-%, katkeroainepitoisuus 20 EBU, väri 90 EBC, tumma pintahiiva-ale. Kausituote. Suositus tarjoilulämpötilaksi 9-12 Cº

Väri on tumma, ruskea, kirkas. Vaahto on ruskehtava, runsas, tiheä. Tuoksu on voimakas, karamellimäinen. Maku on täyteläinen, vahva, karamellimäinen, hedelmäinen, luumua, sitrusta, mausteinen, tasapainoinen, luonteikas. Upean jouluoluen valmistuksessa käytetään myös maissia ja sokeria, yrttejä, korianteria, pomeranssia, anista, lakritsaa. Gouden Carolus Classic (8,5 %, Alkon vakiovalikoimassa) kehitettiin vuonna 1960 ja nimi otettiin keisari Kaarle V:n kolikosta. Isojen sampanjapullojen etiketeissä sisältöä kuvataan mm. sanoilla "kalja" ja "olut".

Antwerpenin ja Brysselin välissä sijaitsevan Mechelenin kaupungin asiakirjojen mukaan Jan in den Anker on maksanut valmistamastaan oluesta kymmenyksiä kaupungin killalle vuonna 1369. Vuodesta 1873 Het Anker -panimo on kuulunut Van Breedamin suvulle. Viidennen sukupolven edustaja Charles Leclef-Van Breedam (panimossa vuodesta 1990, johtaja vuodesta 1998) teki 1990-luvulla suuria uudistuksia rakennuksissa, joista osa on edelleen peräisin 1400-luvulta.

Pullo 0,75 l. Alkon vähittäismyyntihinta 7,18 e. Maahantuoja Servaali Oy.

 

* Page 24 Bière de Noël, Brasserie St Germain, Aix-Noulette, Ranska

6,9 %-til., kantavierre 16,0 p-%, katkeroainepitoisuus 16 EBU, väri 48,1 EBC, pullossakäyvä tumma ale. Kausituote.

Väri on puolitumma, ruskea, kuparinen. Vaahto on valkoinen, vähäinen. Tuoksu on vaimeasti hedelmäinen. Maku on täyteläinen, vahva, mausteinen, kovan hedelmäinen, iskevän tehokas suutuntuma. Käsityöläisolut (ranskalaisittain bière de garde) valmistetaan karamelli- ja suklaamaltaista, Saaz- ja Brewers Gold -humalista. Veljekset Stephane ja Vincent Bogaert ja heidän ystävänsä Hervé Descamps perustivat St. Germainin pienpanimon vuonna 2003 Lillen kaupungin lähistöllä. Vuosituotanto on 300000 litraa. Oluen nimi ("Sivu 24") viittaa vuonna 1146 Rupertsbergin luostarissa julkaistuun kirjaan. Sivulla 24 kerrottiin oluen salaisista vaikutuksista.

Pullo 0,75 l. Alkon vähittäismyyntihinta 6,25 e.

 

* La Chouffe, Brasserie d'Achouffe SCRL, Achouffe, Wibrin, Belgia / Duvel Moortgat N.V., Puurs, Belgia

8,0 %-til., kantavierre 16,4 p-%, katkeroainepitoisuus 29 EBU, väri 13,9 EBC, vaalea pintahiiva-ale. Kausiolut. Suositus tarjoilulämpötilaksi 9-12 ºC.

Väri on vaalea, keltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, tiheä, tasainen, kestävä. Tuoksu on hedelmäinen, aprikoosimainen, sitrusmainen. Maku on kevyen ilmava, sitrusmainen, kukkamainen, mausteinen, makeahko, ketterä. Kris Bauweraerts ja Pierre Gobron perustivat panimon vuonna 1982. Sittemmin Duvel Moortgatille siirtynyt panimo sijaitsee Achouffen kylässä Belgian Ardenneilla, lähellä Luxemburgin rajaa. Joulun kausioluen etiketissä on valkopartainen tonttu lumettomassa maastossa.

Pullo 0,75 l. Alkon vähittäismyyntihinta 7,65 e.

 

* Winter Ale, St. Peter's Brewery Co Ltd, St. Peter's Hall, Bungay, Suffolk, Englanti

6,5 %-til., kantavierre 15,1 p-%, katkeroainepitoisuus 30 EBU, väri 125,0 EBC, tumma ale. Kausiolut.

Väri on tumma, punertavan ruskea, kirkas. Vaahto on valkea, tiheä, kestävä. Tuoksu on herkkä, hennosti diasetyylinen, paahteinen. Maku on keskitäyteläinen, vahva, lakritsainen, paahteinen, katkeroinen, tasapainoinen, luonteikas, kuivahko, lievästi mausteinen. Maltaat ovat pale ale, vehnä ja suklaa, humalat Challenger ja Goldings. Panimo on toiminut vuodesta 1996. Oluet pakataan persoonallisiin vihreisiin soikeisiin lasipulloihin.

Pullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 4,15 e.

 

* Christmas Ale 2008, Shepherd Neame Ltd, Faversham, Kent, Englanti

7,0 %-til., tumma pullossa kypsyvä ale, pintahiivaolut. Kausiolut. Suositus tarjoilulämpötilaksi 14 °C.

Väri on puolitumma, punertavan ruskea, kirkas. Vaahto on valkoinen, runsas, pehmeä, tasainen, kestävä. Tuoksu on tumma, luonteikas. Maku on keskitäyteläinen, luonteikas, vahva, hedelmäinen, lämmittävän vahva, tasapainoinen kokonaisuus. Jouluoluiden kärkiryhmässä. Sopii kevyen ruuan kanssa, rosolli, kala, lipeäkala ja on aivan erinomainen aperitiivina tai maittavana seurustelujuomana.

Pullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 4,54 e. Maahantuoja Diamond Beer Co Oy.

 

* Reindeer's Revolt, Ridgeway Brewing, Beer Counter Ltd, South Stoke, Oxfordshire, Englanti

6,0 %-til., tummahko ale. Kausiolut. Suositus tarjoilulämpötilaksi 12 °C.

Väri on puolitumma, punertavan ruskea, kirkas. Vaahto on valkoinen, epätasainen, kestävä, paksu, runsas. Tuoksu on hedelmäinen, raikas, voimakas. Maku on täyteläinen, vahva, hedelmäinen, luonteikas, luumumainen. Ridgeway tekee joulun kausioluita USA:n markkinoille ja kokoaa etiketin sähköpostiosoitteeseen myös viestejä joulupukille ([email protected]), vaikka pukki tietenkin odottelee ainoaa duuni-iltaansa Suomen Lapissa! ”Poron Kapina” valmistetaan mallastetusta ohrasta, vehnästä, kaurasta, rukiista, sokerista, humalasta, hiivasta ja vedestä.

Pullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 4,74 e. Maahantuoja Diamond Beer Co Oy.

 

* Warm Welcome, Ridgeway Brewing, Beer Counter Ltd, South Stoke, Oxfordshire, Englanti

6,0 %-til., kantavierre 14,7 p-%, katkeroainepitoisuus 23 EBU, väri 29,3 EBC, tummahko brown ale

Väri on puolitumma, ruskea, kirkas. Vaahto on valkoinen, vähäinen, tiheä. Tuoksu on hedelmäinen, lievästi karamellimäinen. Maku on täyteläinen, vahva, hedelmäinen, luumua, aprikoosia, heinämäinen, luonteikas. Monipuolisen mielenkiintoinen. Valmistusaineksia ovat kristalli- ja pale ale -maltaat, sakkaroosi, Fuggles- ja Goldings-humalat kokonaisina käpyinä. Peter Scholey perusti Ridgewayn panimon vuonna 2002.

Pullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 3,75 e. Maahantuoja Diamond Beer Co Oy.

 

* Seriously Bad Elf, Ridgeway Brewing, Beer Counter Ltd, South Stoke, Oxfordshire, Englanti

9,0 %-til., kantavierre 19,1 p-%, katkeroainepitoisuus 25 EBU, väri 16,4 EBC, tummahko belgityyppinen ale

Väri on puolitumma, ruskea, kirkas. Vaahto on valkoinen, vähäinen. Tuoksu on voimakas, luonteikas, hedelmäinen, aprikoosimainen. Maku on täyteläinen, vahva, luonteikas, hedelmäinen, makeahko, mausteinen toffeemainen. Vuoden parhaimmistoon kuuluva joulun kausiolut! Valmistettu vehnä- ja ohramaltaista, Challenger- ja Northdown-aromihumalista ja Saaz-katkerohumalista.

Pullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 4,26 e. Maahantuoja Diamond Beer Co Oy.

 

* Criminally Bad Elf, Ridgeway Brewing, Beer Counter Ltd, South Stoke, Oxfordshire, Englanti

10,5 %-til., kantavierre 21,9 p-%, katkeroainepitoisuus 34 EBU, väri 35,5 EBC, tummahko barley wine -tyylinen ale

Väri puolitumma, ruskea, kirkas. Vaahto on valkoinen, tiheä, kestävä. Tuoksu on lähes olematon, kirpeää hedelmäisyyttä erottuu. Maku on täyteläinen, vahva, hedelmäinen, aprikoosimainen, hienoa toffeemaista ja karamellimäistä makeutta. Miedompaan Seriously Bad Elfiin (9,0 %) verrattuna luonteikkuus on yllättäen kadonnut! Valmistusaineet ovat pale ale -maltaat, sokeri, Fuggles- ja Goldings-aromihumalat, vesi ja hiiva.

Pullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 4,40 e. Maahantuoja Diamond Beer Co Oy.

 

* Bad Elf, Ridgeway Brewing, Beer Counter Ltd, South Stoke, Oxfordshire, Englanti

4,5 %-til., vaalea ale.

Arvio  t u l o s s a !  

Bad Elf ("paha veitikka", 6,0 %-til.) on ollut vuonna 2002 perustetun panimon tuotannossa vuodesta 2003. Joka vuosi valmistetaan uusi, edellistä 1,5 % vahvempi Elf-olut. Eli vuonna 2008 lähtö-Elf on 4,5-prosenttinen.

Pullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 3,64 e. Anniskeluhinta 6,90 e (HOK-Elannon OlutHuoneiden Talviolutviikoilla 2008). Maahantuoja Diamond Beer Co Oy.

 

* Santa's Butt Winter Porter, Ridgeway Brewing, Beer Counter Ltd, South Stoke, Oxfordshire, Englanti

6,0 %-til., tumma portteri

Arvio  t u l o s s a ! 

Pullo 0,5 l. Anniskeluhinta 6,50 e. Maahantuoja Diamond Beer Co Oy.

 

* Ayinger Winter Bock, Brauerei Aying Franz Inselkammer KG, Aying, Baijeri, Saksa

6,7 til.-%, kantavierre 18,5 %-p., katkeroainepitoisuus 25 EBU, väri 121 EBC, tumma bock. Kausiolut.

Väri on musta, kirkasta valoa vasten syvän punainen, kirkas. Vaahto on ruskea, kermamaisen paksu, tasainen, samettinen, kestävä. Tuoksu on voimakas, mämmimäisen maltainen, lievästi metallinen. Maku on täyteläinen, makean maltainen, karamellimäinen, käsityöläismäinen, maalaismainen. Piristävää terävyyttä tulee niin vahvasta alkoholipitoisuudesta kuin hienosti onnistuneesta kuivahumaloinnistakin.

Pullo 0,5 l. Anniskeluhinta 6,50 e. Hanassa olutravintoloissa, anniskeluhinta 5,80 e / 0,5 l., 2,90 e / 0,25 l. Maahantuoja Heinon Tukku Oy.

 

* Mönchshof Weihnachts Bier, Kulmbacher Brauerei AG, Kulmbach / Brau Holding International, München, Baijeri, Saksa
5,6 %, vaalea lager
Väri on vaalea, syvän keltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, hienojakoinen, kestävä. Tuoksu on hedelmäinen, karamellimäinen, katkeroinen. Maku on raikas, vahva, pehmeän makea, maltainen. Tasapainoinen, helposti juotava, luonteikas kokonaisuus. Patenttikorkillinen pullopakkaus korostaa perinteitä ja pullon etiketissä onkin EU:n maantieteellinen alkuperäistuote -suojausmerkintä. Panimo on toiminut vuodesta 1846. Uusi panimo rakennettiin vv. 1878-92 ja uudistettiin vuonna 1974. Kulmbachissa myös toiminut Mönchshof-Bräu GmbH liitettiin kasvavaan konserniin vuonna 1984. Nykyisin Kulmbacher on Paulanerin ja kymmenen muun panimon kanssa osa Brau Holding International -konsernia, jonka hollantilainen Heineken ja baijerilainen yritysyhtymä perustivat vuonna 2001.

Patenttikorkillinen lasipullo 0,5 l. Anniskeluhinta 6,40 e. Maahantuoja Diamond Beer Oy.

 

* Barbãr Winter Bok, Brasserie Lefèbre S.A., Quenast, Vallonian Brabant, Belgia

8,0 %-til., kausiolut, tumma hunajaolut, bock

Väri on hyvin tumma ruskea, lähes musta. Vaahto on ruskea, hienojakoinen, vähäinen, kestävä. Tuoksu on makea, maltainen, karamellimäinen. Maku on täyteläinen, makean hunajainen, vahva, luonteikas, kukkainen, mausteinen. Valmistuksessa käytetään ohramallasta, vehnää, hunajaa (2,5 %), Styrian-humalaa, sokeria, kitkerää appelsiiniä, korianteria, hiivaa ja vettä. Barbãr Winter Bok muistuttaa kotoista Perhon Jouluolutta (5,8 %) – mutta kumpi onkaan maukkaampi…! Isoksi tuotantolaitokseksi kehittynyt panimo on perustettu vuonna 1876 Quenastissa Vallonian Brabantissa. Maakunta on heti Brysselin pohjoispuolella. Lefèbren panimo tunnetaan myös Namurin länsipuolella sijaitsevan Floretten luostarin oluiden valmistajana, Abbaye de Florette.

Pullo 0,33 l. Anniskeluhinta 6,50 e. Maahantuoja Servaali Oy.

 

* Leffe Biére de Noël - Kerstbier, Brasserij Abbaye de Leffe s.a./ InBev Belgium B.P., Bryssel, Belgia

6,6 %-til., tumma ale, kausiolut. Suositus tarjoilulämpötilaksi 5 °C.

Väri on tumma, ruskea, kirkas. Vaahto on valkea, kermamaisen vankka, kestävä. Tuoksu on raikas, hedelmäinen. Maku on täyteläinen, hedelmäinen, vahva, kuiva, lievästi mausteinen.

Pullo 0,33 l, anniskeluhinta 7,50 e. Maahantuoja Oy Sinebrychoff Ab. (OlutHuone Poirotti, Hki jouluvalikoimassa.)

 

* Spéciale Noël, Brasserie La Binchoise, Péronnes-Lez-Binche, Belgia

9,0 %-til., tummahko ale. Kausituote.

Väri on puolitumma, kirkas. Vaahto on valkea, kermamaisen tanakka, kestävä. Tuoksu on hedelmäinen, voimakas. Maku on täyteläinen, hedelmäinen, mausteinen. Valmistuksessa käytetään sokeria ja jouluisia mausteita. Käsityöoluita valmistava panimo on perustettu vuonna 1987, mutta Hainaultissa lähellä Monsia sijaitsevan kaupungin oluenvalmistusperinteet ulottuvat vuoteen 1836.

Pullo 0,33 l, anniskeluhinta 7,50 e. (OlutHuone Poirotti, Hki, jouluolutvalikoimassa.)

 

* Spéciale Noël, Brasserie de l'Abbaye des Rocs SA, Montignies-sur-Rocs, Belgia

9,0 %-til., tumma, pullossa käyvä ale. Kausituote. Suositus tarjoilulämpötilaksi 6-8 °C.

Väri on tumma, punainen, kirkas. Vaahto on valkea, tanakka, epätasainen, kestävä. Tuoksu on voimakas, raikkaan hedelmäinen. Maku on täyteläinen, vahva, hedelmäinen, oikea hedelmäpommi, raikasta aprikoosia, pehmeää päärynää. Olut käytetään kolmesti, viimeinen kerta pullossa.

Pullo 0,33 l. Anniskeluhinta 7,50 e. (Oluthuone Poirotti, Hki, jouluolutvalikoimassa.)

 

* Stille Nacht, Brouwerij de Dolle Brouwers, Esen, Belgia

12,0 %-til., tumma ale. Kausituote.

Väri on tumma, samea. Vaahto on ruskea, runsas, tasainen, kestävä. Tuoksu on hedelmäinen, makea. Maku on täyteläinen, vahva, makea, hedelmäinen. Kris Herteleerin johdolla perhe perusti "hullujen oluenpanijoiden panimon" vuonna 1980 hankittuaan Costenoble-panimon, joka oli toiminut jo vuodesta 1835. Herteleer alkoi tehdä vahvaa (7,5 %) Oerbieriä ("meidän olutta") ja kyläpanimon tavanomaiset oluet jäivät historiaan. Valmistuksessa käytetään paikallista Poperinge Goldings - ja Nugget-humalaa. Joulun kausiolut Stille Nacht kypsyy 8-asteisessa varastossa ja se säilyy peräti vuosikymmenen ajan pullotettuna. Ja paranee vuosien saatossa.

Pullo 0,33 l. Anniskeluhinta 7,50 e. (Oluthuone Poirotti, Hki, jouluolutvalikoimassa.)

 

* Cuvée de Noël, Brasserie St-Feuillien SA, Le Roeulx, Belgia
9,0 %-til., tumma ale, luostariolut (Biere d'Abbaye). Suositus tarjoilulämpötilaksi 7-12 °C.
Väri on tumma, punertavan ruskea, samea. Vaahto on mahtavan runsas ja pursuu avattaessa pullosta ulos, hienojakoinen, tasainen, kestävä. Tuoksu on makean hedelmäinen. Maku on täyteläinen, vahva, hedelmäinen, makea, tasapainoinen. Valmistuksessa käytetään karamellimaltaita ja Brewer's Gold -humalaa. Pintahiivamenetelmällä valmistettu olut varastoidaan kuusi viikkoa 0-asteisessa kylmyydessä ja pullotettuna vielä kolme viikkoa lämpimässä (25 °C) varastossa. Panimo on perustettu vuonna 1873 ja se oli suljettuna vv. 1977-88. Uuden alun jälkeen panimo toimi nimellä Brasserie Friart, omistajaperheen mukaan. Vuodesta 2000 nimeksi otettiin vuodelta 1125 olevan luostarin raunion mukaan Saint Feuillien, joka oli myös panimon olutmerkki. Panimolla on belgialainen Biere d'Abbaye -sertifiointi.

Pullo 0,33 l, anniskeluhinta 6,20 e. Maahantuoja Diamond Beer Oy.

 

* Slaghmuylder Kerstbier, Brouwerij Slaghmuylder NV, Ninove, Belgia

5,2 %-til., vaalea lager. Kausiolut.

Väri on vaalea, keltainen, samea. Vaahto on valkoinen, hienojakoinen, vankka, kestävä. Tuoksu on pehmeän hedelmäinen. Maku on keskitäyteläinen, vahva, hedelmäinen, kuivahkoa taatelia, aprikoosia, kuivattua heinää. Panimo on perustettu vuonna 1860 ja nykyinen panimorakennus on vuodelta 1925. Slaghmuylder oli Belgian ensimmäinen abbey-panimo (luostarioluiden ei-uskonnollinen valmistaja) 1920-luvulta alkaen. Sieltä periytyvät edelleen tuotannossa olevat Witkap-oluet. Panimon toinen erikoisuus on lager-valmistus, mikä kuuluisien belgi-ale'ien maassa on erikoista. Slaghmuylderin lagerit ovat hyvin arvostettuja.

Pullo 0,33 l. Anniskeluhinta 6,80 e. One Pint Pub, jouluolutvalikoima, omaa maahantuontia.

 

* Nøgne Ø Underlig Jul, Det Kompromissløse Bryggeri as, Grimstad, Norja

6,5 %-til., kantavierre 15 °P, katkeroainepitoisuus 30 IBU, suodattamaton, pullossa kypsyvä tumma ale, pintahiivaolut. Suositus tarjoilulämpötilaksi 8 °C.

Väri on tumma. Vaahto on . Tuoksu on raikkaan hedelmäinen, imelä. Maltaat Maris Otter, Münchener, suklaa, ja karamelli. Humalat: Chinook, Cascade. Neljä erilaista maustetta. Englantilainen ale-hiiva.

Pullo 0,5 l. Anniskeluhinta 10,00 e. Maahantuoja Novovin Oy.

 

* Nøgne Ø Julesnadder, Det Kompromissløse Bryggeri as, Grimstad, Norja

4,5 %-til., kantavierre 11 °P, katkeroainepitoisuus 25 IBU, suodattamaton, pullossa kypsyvä tumma ale, pintahiivaolut. Suositus tarjoilulämpötilaksi 8 °C.

Väri on tumma, punainen, läpinäkyvä. Vaahto on ruskehtava, tasainen, hienojakoinen, keskinkertainen, kestävä. Tuoksu on voimakas, paahteinen, kahvimainen. Maku on raikas, keskitäyteläinen, vahvasti paahtunut, luonteikas. Valmistuksessa käytetään monipuolista mallassekoitusta (Maris Otter-, münchener-, amber-, musta-, suklaa- ja karamellimallasta), Chinook-, Cascade- ja Columbus-humalia ja englantilaista ale-hiivaa. Sopii hyvin joulun voimakkaiden liharuokien kanssa.

Pullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 7,90 e (HOK-Elannon OlutHuoneiden Talviolutviikoilla 2008). Maahantuoja Novovin Oy.

 

* Tomte Julöl, Slottskällans Bryggeri, Upsala, Ruotsi

6,4 %-til., tumma ale, kausiolut. Suositus tarjoilulämpötilaksi 10-12 °C.

Väri on tumma, punainen, läpinäkyvän kirkas. Vaahto on valkea, vähäinen, kestävä. Tuoksu on maltainen, karamellimäinen. Maku täyteläinen, maltainen, vahva, luonteikas, kevyesti mausteinen, karamellimäinen, lievästi paahteinen, hienosti tasapainoinen jouluruokien kyytipoika. Sopii hyvin myös leipäjuuston ja lakkahillon sekä vahvojen juustolaatujen kanssa.

Pullo 0,5 l. Anniskeluhinta 7,90 e (HOK-Elannon OlutHuoneiden Talviolutviikoilla 2008).

 

* Raasted Juleøl, Raasted Bryghus ApS, Råsted, Randers, Tanska

8,5 %--til., suodattamaton, tumma ale.

Väri on tumma, ruskea, samea. Vaahto on pehmeän pumpulimainen, runsas, epätasainen, nopeasti laskeutuva, kestävä. Tuoksu on paahteinen, maltainen. Maku on vahva, täyteläinen, hedelmäinen, makeahko, mausteinen, kirkkaan kirpeä. Esikuvana on belgialainen luostariolut, missä tekijät ovat myös onnistunut. Valmistuksessa käytetään münchener- ja suklaamallasta, kolmea erilaista karamellimallasta, ruokosokeria, ruskeaa kandisokeria, korianteria ja belgialaista pintahiivaa. Panimon perusti vuonna 2005 oikeustieteitä opiskellut kotiolutharrastaja Martin Jensen, tuolloin vain 24-vuotias, Randersin lähellä sijaitsevaan vanhaan meijeriin, joka on rakennettu vuonna 1888.

Pullo 0,5 l. Anniskeluhinta 8,90 e (HOK-Elannon OlutHuoneiden Talviolutviikoilla 2008).

 

* Hibernation Ale, Great Divide Brewing Co, Denver, Colorado, USA

8,1 %-til., tumma ale.

Väri on tumma, punaruskea, kirkas. Vaahto on valkea, vankka, epätasainen, kestävä. Tuoksu on katkeroinen, pehmeä. Maku on täyteläinen, vahva, maltainen, karamellimäisen makea, vahvasti katkeroinen, kuivahumaloitu.

Pullo 0,355 l. anniskeluhinta 7,30 e. HOK-Elannon OlutHuoneiden Talviolutviikoilla 2008.

 

* Chocolate Stout, Daleside Brewery Ltd, Harrogate, North Yorkshire, Englanti
4,0 %-til., tumma stout
Väri on tumma, melkein musta. Vaahto on ruskea, paksu, keskikestävä. Tuoksu on voimakas, suklainen. Maku on täyteläinen, paahteinen, suklainen, kahvimainen. Valmistuksessa käytetään kolmea erilaista tummaksi paahdettua mallasta ja belgialaista suklaata. Panimo on aloittanut 1980-luvun puolivälissä ja toiminut nykyisissä puitteissa vuodesta 1991.
Pullo 0,5 l. värikkäässä kartonkirasiassa. Vähittäismyyntihinta 3,60 e. Anniskeluhinta 6,50 e.

 

* Nissemor, Haandbryggeriet As, Drammen, Norja

6,0 %-til., kantavierre 15,2 p-%, katkeroainepitoisuus 44 EBU, väri 140 EBC, pullossa kypsyvä, suodattamaton tumma ale, old ale. Suositus tarjoilulämpötilaksi 10-12 ºC.

Väri on erittäin tumma, verenpunainen, läpinäkymätön. Vaahto on ruskea, runsas, tasaisen hienojakoinen, kestävä. Vaahto alkaa nousta jo pulloa avattaessa kun happi pääsee korkin taakse. Tuoppiin kaadettaessa vaahto nousee kiikkerästi. Tuoksu on lämmittävän mämmimäinen. Maku on täyteläinen, vahva ja vankka, kuivan hedelmäinen, luumua, rusinaa, yrttimäinen, mausteinen. Pullon pohjalla on paksu hiivakerros, joten oluen kannattaa antaa laskeutua viileässä muutaman päivän ja kaataa sitten varovasti isoon lasiin. Old ale ("vanha, elävä olut") on englantilainen oluttyyppi, joka tarkoittaa ale-pintahiivaoluen kypsyttämistä alunperin puutynnyrissä myöhemmin pullossa muutamia kuukausia jopa vuoden Olut sopii joulun vahvojen liharuokien, karjalanpaistin, kinkun, peruna-, lanttu- ja porkkanalaatikoiden kanssa.

Pullo 0,5 l. Anniskeluhinta 7,00 e.

 

* HB Winterfestbier, HB - Staatliches Hofbräuhaus in München, München, Baijeri, Saksa

6,3 %-t., vaalea bock

Väri on vaalea, keltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, todella yllättävän vähäinen. Tuoksu on hedelmäinen, diasetyylimäinen. Maku on keskitäyteläinen, maltainen, heinämäinen, toffeemainen, hienostunut. Kokonaisuus on kuitenkin varsin yllätyksetön perus-HB, joka siis vuodesta 1589 toimineen panimon hienon perinteisen tuotteen kohdalla ei ole lainkaan moite. Mutta lieneekö "Talvijuhla" mukana vain etiketissä?

Hana 0,5 l. Anniskeluhinta 6.40 e.

 

* Julebryg / Christmas Brew, Tuborg Breweries LTD, Kööpenhamina, Tanska (AS Carlsberg Bryggerier)

5,6 %-til., tumma lager

Väri on tummahko, punertavan ruskea, kirkas. Vaahto on valkea, vähäinen, hienojakoinen, kestävä. Tuoksu on voimakas, maltainen. Maku on keskitäyteläinen, maltainen, raikkaan kuiva, jälkimaku kuivuu lisää. Valmistuksessa käytetään englantilaista lakritsia.

Tölkki 0,33 l. Ei tuontia Suomeen. Vähittäismyyntihinta mm. ruotsinlaivoilla 2 e.

 

* Jõuluporter, AS A. Le Coq Tartu õlletehas / AS A. Le Coq / Olvi Oyj, Tartto, Viro

6,5 %-t., kantavierre 17,3 p-%, väri 80 EBC, katkeruus 24,0 EBC, tumma portterityylinen pohjahiivaolut. Kausiolut.

Väri on tumma, punainen, kirkas. Vaahto on ruskea, runsas, paksu, tasainen, hienojakoinen, pitsimäinen, kestävä. Tuoksu on raikkaan maltainen. Maku on keskitäyteläinen, tasapainoinen, paahteinen, suklainen, samettinen. Valmistuksessa käytetään pilsner-, karamelli- ja tummia maltaita, humalalajikkeet ovat Perle ja Magnum. Kokonaisuutena hyvin tyylipuhdas, huipputasapainoinen baltiportteri. Panimo käyttää itsekin joulun kausituotteestaan nimitystä ”portterityylinen” olut.

Pullo 0,5 l. Anniskeluhinta 6,50 e.

 

* Jõulu Legend, valmistaja: AS Viru Õlu, Haljala, Viro / Harboes Bryggeri AS, Tanska / valmistuttaja: Pärnu Õlu AS, Pärnu, Viro

5,4 %, tumma lager

Väri tumma, punertavan ruskea, kirkas. Vaahto on valkea, hienojakoinen, tasainen, kestävä. Tuoksu on makean maltainen. Maku on keskitäyteläinen, lievästi makea ja paahteinen, pehmeästi karamellimäinen. Helposti juotava, tasapainoinen joulun kausiolut.

Pullo 0,5 l. Anniskeluhinta 6 e. Oluthuone Poirotti, Hki, omaa maahantuontia.

 

* Jõulupruul, AS Saku Ölletehas, Saku, Viro / Carlsberg Estonia Holding OÜ / Carlsberg Group, Kööpenhamina, Tanska

5,5 %-til., tumma lager. Kausiolut. Suositus tarjoilulämpötilaksi 12-14 ºC.

Sakun iloinen jouluyllätys nousee kuluvan joulukauden parhaaksi uutuustuotteeksi! Väri on tumma, punertava. Vaahto on ruskea, runsas, kestävä. Tuoksu on suklainen, kahvimainen. Maku on keskitäyteläinen, vahva, suklainen, kahvimainen, samettisen pehmeä. Pitkä, makea, pehmeä, suklainen jälkimaku. Sakun Jõulupruul muistuttaa virolaisen pienpanimon Sillamäe Õlletehasen München vaskne (6,1 %) –käsityöläisolutta, sen teollisesti tuotettuna vastineena.

Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen.

 

* Wiru Talveõlu, Viru Õlu AS, Haljala, Viro / Harboes Bryggeri AS, Tanska

5,0 %, tumma lager. Kausiolut. Suositus tarjoilulämpötilaksi 9-13 ºC.

Väri on tumma, punainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, runsas, pumpulimainen kuin nuoska lumi, isokuplainen, kestävä. Tuoksu on vaimeahko, lämmittävän maltainen, pehmeän katkeroinen. Maku on pehmeän täyteläinen, maltainen, suklaamainen, kahvimainen, kuin uudelleenlämmitetty porokahvi. Kokonaisuus on omintakeinen, persoonallinen pienpanimo-olut, ja nimenomaan virolainen olut. Ehkä kaipaisi vähän terästystä, parisen prosenttia. Virun panimon jouluolut on Viron ensimmäisiä kausioluita. Ensimmäisen kerran sitä valmistettiin vuonna 1992 nimellä Jõulumees.

Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen.

 

 

Muita uutuusarvioita loppuvuonna 2008:

 

* Olvi Tuplapukki, Olvi Oyj, Iisalmi 

8,5 %-t., kantavierre 18 % Plato, katkeruus 15 EBU, väri 18 EBC, vaalea, dobbelbock-tyylinen lager. Panimon tarjoilusuositus: viileänä.

Väri on vaalea, punertavan ruskea, kirkas. Vaahto on valkoinen, runsas, tasainen, kestävä. Tuoksu on raikkaan hedelmäinen. Maku on vahva, hedelmäinen, kinuskimainen, tasapainoinen. Erittäin onnistunut kylmien talvi-iltojen vahva lämmittäjä.

Pullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 1,72 e. Tölkki 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 2,70 e. (Verottomassa ulkomaanmyynnissä myös tölkki 0,33 l.).

 

* Prykmestar Pale Ale, Vakka-Suomen Panimo Oy, Uusikaupunki

4,2 %-til., puolitumma täysmallasolut, englantilaistyylinen pintahiivaolut, ale. Suositus tarjoilulämpötilaksi 11-12 ºC.

Väri on puolitumma, ruskea, kirkas. Vaahto on valkoinen, vähäinen. Tuoksu on heinämäisen katkeroinen, kuivan hedelmäinen. Maku on kevyt, kuivahko, katkeroinen, kevyen tasapainoinen, helposti juotava, kuivattujen hedelmien aromeista erottuu kevyttä luumua, persikkaa, omenaa, aprikoosia. Valmistusaineet vesi, englantilainen Crystal-mallas, Fuggles-humala ja hiiva.

Pullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 3,50 e. Myös hanassa olutravintoloissa.

 

* Bernard Jantarový Lezák, Rodinny Pivovar Bernard a.s., Humpolec, Tsekin tasavalta

4,7 %-til., puolitumma lager

Väri on tummahko, punertava, samea. Nimi "Jantarový Lezák" tarkoittaa "meripihka-lageria". Vaahto on valkea, runsas, tasainen, kestävä. Tuoksu on makean maltainen, hunajainen. Maku on kevyehkö, maltainen, paahteinen, hunajaisen pehmeä, perinteinen pienpanimo- tai maalaisolut. Valmistuksessa käytetään ohramallasta, Zatec-humalaa, humalauutetta, hiivaa ja vettä. Panimo on toiminut vuodesta 1597 eli perinnettä on jo yli 410 vuotta.

Lasinen patenttikorkkipullo 0,5 l. Anniskeluhinta 6,90 e. (HOK-Elanto, Pivnice Hádanka, Hki, tsekkiläisten pienpanimoiden erikoisvalikoima, 22.12.2008)

 

* Kirchweih-Bier, Landshuter Brauhaus / Koller-Fleischmann AG, Landshut, Baijeri, Saksa

5,5 %-til., vaalea lager

Väri on vaalea, kullankeltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, runsas, tasainen, pehmeä, laskeutuu nopeasti, kestää pitkään. Tuoksu on kukkainen, kukkaniittymäinen, kasteen raikas. Maku on keskitäyteläinen, vankka, raikas, hunajainen, kukkaisen katkeroinen, heinämäinen, aromaattinen. Helposti juotava, maukas. Oluen nimin tarkoittaa "kirkonvihkimysolutta". Baijerissa Münchenistä koilliseen sijaitseva panimo muodostui vuonna 1923 Kollerin ja Fleischmannin panimoiden yhdistymisestä.

Patenttikorkkipullo 0,5 l. Anniskeluhinta 6,80 e. (One Pint Pub, Hki, Saksalaisen oluen viikkojen erikoisvalikoima 19.12.2008. Omaa maahantuontia.) 

 

* Sportteri, Ravintolapanimo Bruuveri, Helsinki / Oxa Oy, Mikkeli

8,6 %-til., kantavierre 20,0 %, katkeroaineet 55 EBU, väri EBC, tumma pintahiivaolut, portteri. Ensimmäinen erä hanassa 5.12.2008.  

Väri on musta, läpinäkymätön. Vaahto on ruskea, paksu, tanakka, kestävä. Tuoksu on paahtunut, makean hedelmäinen. Maku on täyteläinen, tasapainoinen, paahteinen, pehmeä, lakritsainen, tuhti, kuiva, hedelmäinen. Strong Portteri" eli Sportteri on valmistettu lokakuussa, jonka jälkeen se on kypsynyt runsaan kuukauden. Varastoinnin aikana Sportteri on kehittynyt pehmeämmäksi ja luonteikkaammaksi. OLUTVERKON suppean lämpimäisarvion lokakuulta voi löytää samalta sivulta alempaa.

Hana 0,5 l., anniskeluhinta 7,80 e; 0,33 l., 4,80 e. Panimoravintola Bruuveri, Hki. (5.12.08)

 

* Villi Joutsen, Ravintolapanimo Huvila / Savonniemen Oluttehdas Oy, Savonlinna

4,1 %-til., tumma lager.

Väri on tumma, punaisen ruskea. Vaahto on valkoinen. Tuoksu on paahteinen, hedelmäinen. Maku on kevyt, tasapainoinen, tyylikkäästi paahteinen, lakritsainen, jälkimaku on lyhyt. Kokonaisuus on varsin kevyt.

Hana 0,5 l. anniskeluhinta 6 e.

 

* Smörre ruis-I.P.A., Koskipanimo Oy / Ravintolapanimo Plevna, Tampere

5,9 %-til., tumma IPA

Väri on tumma, samean ruskea, suttuinen kaikessa kauneudessaan. Vaahto on valkoinen, kermaisen paksu, pitsikuvioina lasin reunoilla, niukka, kestävä. Tuoksu on voimakas, pienpanimo-oluen tuoksu. Suutuntumasta saakka hieno piristävän vahva katkeroisuus, makeahkon maltainen jälkimaku. Maku on kuiva, apilainen, pitkä. Valmistuksessa käytetään Pilsner- ja karamellimaltaita, vehnää ja ruista. Tuote on valmistettu pohjoismaisin yhteistyövoimin Tampereen Plevnassa, panimomestareina Koskipanimon Sam Viitaniemi ja tanskalaisen Ælfabrikkenin Christian Andersen.

Hanassa 0,5 l. Anniskeluhinta 6,30 e. Panimoravintola Plevna, Tre, OlutHuone Kaisla, Hki (10.12.2008), Olutravintola Pikkulintu, Hki.

 

* Saku Tume, AS Saku Ölletahas, Saku, Viro / Carlsberg Estonia Holding OÜ / Carlsberg Group, Kööpenhamina, Tanska

6,7 %-t., kantavierre 17 p-%, katkeroainepitoisuus EBU 21, väri EBC 85, tumma lager

Väri on tumman ruskea, punertava, kirkas. Vaahto on valkea, ruskehtava, erittäin runsas, vahva, tiheä, nopeasti laskeutuva. Testierän pullot ovat lähellä parasta ennen -päivää, ja vaahto pursuaa pullosta pistäen epäilemään ylikäymistä. Vaahto myös haihtuu hyvin nopeasti. Tuoksu on karamellimäinen, makea, maltainen. Maku on täyteläinen, karamellimäinen, makea, lievästi siirappimainen, maukas, luonteikas. Valmistuksessa käytetään Münchener- ja karamellimallasta sekä poltettua sokeria.

Pullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 2,49 e. Maahantuoja Servaali Oy.

 

 * München Vaskne, AS Sillamäe õlletehas, Sillamäe, Viro / AS Onistar, Tallinna, Viro

6,1 %-til., kantavierre 15,0 p-%, puolitumma pintahiivaolut, märzen

Väri on tumma, kuparinpunainen. Vaahto on ruskea, kermamaisen pehmeä, samettisen tiheä, kestävä, jättää pitsikuviot lasin reunoille. Tuoksu on makea, suklainen, kahvimainen. Maku on keskitäyteläinen, vahva, luonteikas, metallinen, vaimean diasetyylimäinen, katkeroinen. Kokonaisuus on erittäin miellyttävä, mielenkiintoinen ja persoonallinen. Jälkimaku on lyhyt. Itäisessä Virossa Narvan vieressä sijaitseva Sillamäen panimo aloitti toimintansa vuonna 1992. Panimon omistaa Viron suurin tislaamo Onistar. Panimo on vuosien saatossa valmistanut viittä erilaista olutta. Aivan viime aikoina punainen Vaskne ("kuparinen", "vaskinen") on ollut ainoa tuote, valmistuksessa läpi vuoden.

Hana ravintoloissa Tallinnassa ja Sillamäellä sekä juhlatilaisuuksissa. Ei tuontia Suomeen.

  

* Jussi õlu tume, valmistuttaja: ravintola Jussi Õlletuba, Viimsi, Viro; valmistettu Virossa (AS Viru õlu, Haljala ?)

5,6 %-til., tumma lager.

Väri on tumma, punertava, kirkas. Vaahto on valkea, runsas, isokuplainen, nopeasti laskeva, kestävä. Tuoksu on voimakas, maltainen, karamellimäinen, maalaisolutmainen. Maku on täyteläinen, vahva, maltainen, makeahko, lakritsainen. Erittäin mukava koko perheen ruoka-, seurustelu- ja olutravintola Jussi Õlletuba Tallinnanlahden rannalla Viimsissä, Tallinnan naapurissa nostaa profiiliaan valmistuttamalla oman hanaoluen, muutenkin hyvää kansainvälistä valikoimaansa korostamaan. Ravintolan henkilökunta sanoo, että valmistaja on "firman salaisuus", jota ei paljasteta. Niinpä testiryhmä ei saanut varsinaisesti vahvistusta epäilylleen, että valmistaja olisi Viru Õlu ja itse asiassa olut on panimon upein helmi Palmse (5,6 %).

Hana 0,5 l. anniskeluhinta 35 EEK (2,35 e). Saatavilla ainoastaan Jussi Õlletuba, Viimsi, Viro (14.12.08).

 

* Palmse, AS Viru Õlu, Haljala, Viro / Harboes Bryggeri AS, Tanska

5,6 %-til., tumma elävä lager

Väri on tumma, valoa vasten punertava. Vaahto kohoaa runsaana, laskeutuu nopeasti haihtuen lähes kokonaan. Tuoksu on lievästi paahteinen, karamellimäinen - tosin tarjoilulämpötila anniskelutilanteessa Tallinnassa on kovin alhainen. Maku on täyteläinen, maltainen, makea, karamellimäinen, jälkimakua kohti kuivuu ja katkeroisuus nousee esille. Kiinnostava, luonteikas kokonaisuus. Palmse on vuonna 1975 perustetun panimon pitkäikäisimpiä tuotteita. Valmistus aloitettiin vuonna 1993, reseptiä uudistettiin viiimeksi joulukuussa vuonna 2006.

Hana 0,5 l. anniskeluhinta 24 EEK (1,70 e). Kopli Baar, Tallinna, Viro. (12.12.08) Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen.

 

* Velvet / Sametine / Samtains / Barhatnoje Ljohkoje Tjomnoje pivo, ZAT Obolon, Kiev, Ukraina

5,3 %-til., tumma lager

Väri on tumma ruskea, kirkas. Vaahto on valkea, runsas, nopeasti laskeutuva, kestävä. Tuoksu on paksun maltainen, karamelimäisen makea, mämmimäinen. Maku on keskitäyteläinen, vahva, maltainen, karamellimäinen. Valmistuksesa käytetään vaaleita, tummia ja karamellimaltaita. Vuonna 1980 perustettu Obolon on nykyaikainen panimo Ukrainan pääkaupungissa Kievissä.

Muovipullo 1,0 l. Ei tuontia Suomeen. 

 

* Jäägri õlu, valmistaja: AS Viru Õlu Haljala, Viro / Harboes Bryggeri AS, Tanska / valmistuttaja: Pärnu Õlu AS, Pärnu, Viro

5,4 %, tumma lager

Väri tumma, punainen, kirkas. Vaahto on ruskehtava, epätasainen, kestävä. Tuoksu on makean maltainen. Maku on kepeä, makea, yrttimäisen raikas, hedelmäinen. Kokonaisuus on lievästi tönkkö, salmiakkimainen, lakritsainen. Pärnun panimon uutuustuote valmistetaan Itä-Virossa Virun panimossa - tuotanto Pärnun perinteisessä panimossa on kokonaan lopetettu. Jäägri õlu (Metsästäjän olut) on yrteillä maustettu lager, joka muistuttaa kuuluisaa yrttilikööriä Jäger Meisteriä.

Pullo 0,5 l. Anniskeluhinta 6 e. Oluthuone Poirotti, Hki, omaa maahantuontia.

 

* Pater Lieven Tripel / Triple, Brasserie Van Den Bossche, Herzele, St.-Lievens-Esse, Belgia

8,0 %-til., vaalea, kolmesti käytetty pintahiivaolut, ale.

Väri on vaalea, ruskea, samea. Vaahto on valkea, runsas, kestävä. Tuoksu on kirpeän hedelmäinen, lähes hapan. Maku on vahva, hedelmäinen, mausteinen, pehmeä, persoonallinen. Vuonna 1897 perustettu Van Den Bosschen perheen panimo toimii neljännessä sukupolvessa. Panimo toimii yli satavuotiaassa suojellussa rakennuksessa.

Pullo 0,33 l. Anniskeluhinta 7,50 e. (Oluthuone Poirotti, Hki) 

 

* De Koninck Tripel, Brouwerij De Koninck NV, Antwerpen, Belgia

8,0 %, tumma ale. Suositus tarjoilulämpötilaksi 9-12 °C.

Väri on tummahko, punertavan ruskea, kirkas. Vaahto on valkoinen, keskinkertaisen runsas, pehmeä, kestävä. Tuoksu on hedelmäinen, pehmeää aprikoosia, persikkaa. Suutuntumassa kirpsakka puraisu, muuten maku on pehmeän hedelmäinen. Vahva,pitkä jälkimaku lämmittää miellyttävästi joulukuisessa syyssateessa. Perhepanimo on perustettu vuonna 1833, siis tasan 175 vuotta sitten. De Koninckin perhe jäi pois vuonna 1912 ja nykyisin panimo kuuluu Van Den Bogaerts -perheelle,jo viidennessä polvessa. Olut kehitettiin nimellä Cuvée de Koninck vuonna 1993 kun Antwerpen oli Euroopan kulttuuripääkaupunki. Nimi muutettin Tripeliksi vuonna 2003. De Koninckin olutta pidetään flaamilaisen alen perustyyppinä, muita tuotteita vertaillaan usein suhteessa siihen.

Hana 0,33 l. Anniskeluhinta 6,00 e. Hyvät Olutravintolat -yhdistyksen Kuukauden Hanaolut joulukuussa 2008. Maahantuoja: Servaali Oy. (St. Urho's Pub, Hki 1.12.08)

 

* Winter Jewel, Daleside Brewery Ltd, Harrogate, North Yorkshire, Englanti

4,9 %-ti., tumma ale.

Väri on tumma, punertavan ruskea, kirkas. Vaahto on valkea, kermamaisen tiivis, epätasainen, kestävä. Tuoksu on hedelmäinen, pähkinäinen. Maku on täyteläinen, vahva, luonteikas, kuivan hedelmäinen, paahteinen, lievästi toffeemainen tai karamellimäinen, mukavasti lämmittävän tuhti. Jälkimaussa nousee taas voimakas kuiva hedelmäisyys.

Panimo perustettiin 1980-luvun puolivälissä ja on toiminut nykyisellään vuodesta 1991. Suomessa Daleside tunnetaan suklaaportterista (Chocholate Stout, 4,0 %, tuore arvio jouluoluiden osiossa), joka on pakattu pahviseen kartonkiin.

Hana 0,5 l. Anniskeluhinta 6,90 e. HOK-Elannon OlutHuoneiden Kuukauden Hanaolut joulukuussa 2008. (William K., Sello, Espoo, 2.12.08)

 

* Entire Stout, Hop Back Brewery Plc, Salisbury, Wiltshire, Englanti

4,5 %-til., pullossa kypsyvä tumma stout, pullotettu real ale. Vegaaniolut. 

Väri on hyvin tumma, punaisen ruskea, kirkas. Vaahto on ruskea, vankka, vähäinen, kestävä. Tuoksu on paahtunut, kahvimainen, vahva. Maku on täyteläinen, voimakas, tasapainoinen, kuiva, kovan paahteinen, kahvimainen. Valmistusaineet ovat pale ale -maltaat, paahdetut maltaat, humalat ja oma "Hop Back" -hiiva. Iso-Britannia on perinteisesti vahva oman olutkulttuurin maa, mutta niin vain on käynyt, että perustaltaan tynnyriolut, real ale, pakataan nykyisin myös pulloon saatavuuden parantamiseksi ja hinnan vuoksi. Panimo on perustettu vuonna 1987.

Pullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 3,79 e.

 

* Solfiero Original 1888, Kopparbergs Bryggeri, Ruotsi

4,6 %-til., vaalea lager

Väri on vaalea, hailakan keltainen. Vaahto on valkoinen, runsas, pehmeä, laskeutuu nopeastikeskikestävä. Tuoksu on makean maltainen. Maku on kevyt, tasapainoinen, maltaisen hunajainen, makeahko, mukana vaimeaa katkeroisuutta. Jälkimaku on lyhyt ja heikko. Olut on palkittu hopeamitalilla World BeerCupissa, vuonna 2004 San Diego, USA.

Tölkki 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 2,20 e.

 

* Slots Pilsner, Maribo Bryghus A/S, Maribo, Tanska

4,6 %-til., vaalea lager, maissiolut

Väri on vaalea, keltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, runsas, tasainen, hienojakoinen, nopeasti laskeutuva, keskikestävä. Tuoksu on vaimeahko, maltainen. Maku on suositusten mukaan erittäin hyvin viilennettynä raikas, kevyt, tasapainoinen, melkoisen laimea. Suutuntumassa on aivan vieno katkeroinen vivahde. Ohramallasmäskiin on lisätty maissia. Jälkimaku on lähes olematon. Tällainen maissiolut sopii joissakin erityisissä tilanteissa, mutta maistelun ja seurustelun aiheeksi siitä ei ole. Koskaan.

Tölkki 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 1,29 e.

 

* Slots Guld, Maribo Bryghus A/S, Maribo, Tanska

5,9 %-til., vaalea lager, maissiolut

Väri on vaalea, keltainen, kirkas. Vaahto on vitivalkoinen, runsas, pumpulimaisen pehmeä ja tasainen, nopeasti laskeutuva, keskikestävä. Tuoksu on vaimea, erittäin lievästi hedelmäinen. Maku on hedelmäisen makea, keskitäyteläinen, tasapainoinen, luonteikaan makea ja hedelmäinen, aprikoosihilloa, hieno mutta lyhyt jälkimaku, jossa on myös katkeroisuutta. Valmistuksessa käytetään veden, humalan ja ohramaltaiden lisäksi maissia ja glukoososiirappia.

Tölkki 0,33 l. Ei tuontia Suomeen.

 

* Kukko Portteri, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy, Laitila

6,5 %-til., kantavierre 16,4 p-%, katkeroainepitoisuus 36 EBU, väri 216 EBC, tumma pintahiivaportteri. Suositus tarjoilulämpötilaksi 7-12 °C. 

Väri on musta. Vaahto on ruskehtava, runsas, pehmeä, hienojakoinen, kestävä. Tuoksu on hedelmäinen, katkeroinen. Maku on vahva, täyteläinen, suklainen, paahtunut, lakritsainen. Erittäin hienosti tyylin mukaisesti onnistunut portteri. Kukko Portteri -pullo kannattaa hankkia nopeasti ja tallettaa huolellisesti, sillä seuraava erä samaa tuotetta muuttuu Laitilan Kievari -erikoisolutsarjaan.

Pullo repäisykorkilla 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 3,02  e.

  

* Davenports Extra Strong Export, Highgate Brewery Ltd, Walsall, West Midlands, Iso Britannia

8,2 %-til., kantavierre 17,5 p-%, katkeroainepitoisuus 30 EBU, väri 17,2 EBC,  puolitumma pintahiivaolut, pale ale

Väri on puolitumma, punertavan ruskea, kirkas. Vaahto on valkea, nousee runsaana, laskeutuu nopeasti, keskikestävä. Tuoksu on voimakas, pehmeä, hedelmäinen, makea. Maku on täyteläinen, pehmeän hedelmäinen, aprikoosia, luumua, sitrusta, vahva, tasapainoinen. Etiketin mukaan Davenports pale ale on "Top Brew DeLuxe". Olut valmistetaan Maris Otter Pale -ohramaltaiden ja kuivatetun vehnän sekoituksesta. Humalasekoitukseen käytetyt lajikkeet ovat Fuggle, Progress, Styrian Golding ja Mount Hood. Valmistuksessa käytetään myös High Maltose -uutetta ja sokeria (No 3 Invert Black). Etiketissä on myös vegaaniyhdistyksen (Vegatarian Society) hyväksymisleima.
Highgate-panimo on perustettu vuonna 1828 Birminghamissa, Highgate-nimisessä kaupunginosassa, josta siirryttiin pohjoiseen Walsalliin vuonna 1898. Alunperin yksityinen panimo oli vuodesta 1938 Bass-ryhmän pienin yksikkö, joka yksityistyi jälleen 1995. Birminghamiläinen Global Star -pubiryhmä osti panimon heinäkuussa 2007. Highgate Brewery valmistaa tuotteita myös parille toiselle merkille ja pubiketjulle. Vuosituotanto on 3,2 miljoonaa litraa.

Pullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 3,68 e.

 

* Kumpel Pilsner, Browar Van Pur S.A., Varsova, Puola

4,5 %-til., kantavierre 9,0 p-%, vaalea lager

Väri on vaalean keltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, niukka. Tuoksu on vähäinen, lievästi katkeroinen. Maku on vaimean hedelmäinen, tasapainoinen, helposti juotava.

Tölkki 0,5 l. Ei tuontia Suomeen.

 

* Huvila X-porter, Savonniemen Oluttehdas Oy, Savonlinna

7,0 %-til., kantavierre 17,5 p-%, katkeroainepitoisuus 50 EBU, väri 250 EBC, tumma pintahiivaolut, portteri. Suositus tarjoilulämpötilaksi 8-10°C.  

Väri on aivan musta, läpinäkymätön. Vaahto on ruskehtava, niukka, samettisen hienojakoinen, kestävä. Tuoksu on paahteinen, lakritsainen, kahvimainen, katkeroinen. Maku on täyteläinen, vahva, paahtunut, lakritsainen, karamellimäinen, luonteikkaasti monipuolinen pysyen kuitenkin koossa. Valmistajan suosituksen mukaisessa tarjoilulämpötilassa melkoisen helppo juotavuus – tosin oikeat sävyt ja ominaisuudet tulevat esille selvästi lämpimämpänä. ”X-porter” on varsinaisesti valmistettu vientimarkkinoille (”Exporter” = viejä). Keväällä 2008 X-porter sijoittui hopeatilalle Helsingin Olutfestivaalin kilpailun kotimaisten pienpanimoiden vahvojen pintahiivaoluiden sarjassa. Valmistuksessa käytetyt mallaslajikkeet ovat pilsner, tumma karamelli ja suklaa sekä paahdettu ohra. Humalat ovat Target, Challenger ja East kent Golding.

Hana 0,5 l. anniskeluhinta 6,90 e. HOK-Elannon OlutHuoneiden Kuukauden Hanaolut marraskuussa 2008.

 

* Salvator, Paulaner Brauerei, München, Baijeri, Saksa

7,9 %-til., tumma doppelbock

Väri on puolitumma, punertavan ruskea. Vaahto on valkoinen, vähäinen, hienojakoinen, kestävä. Tuioksu on vaimea, raikkaan hedelmäinen. Maku on täyteläinen, voimakas, pehmeä, lämmittävä, hedelmäinen, luumua, aprikoosia, alkoholin piristävä pistävyys jää katkeroisen puraisun taakse.

Hana 0,5 l., anniskeluhinta 6,80 e. Saatavana myös pullotettuna (0,33 l). Hyvät Olutravintolat –yhdistyksen jäsenravintoloiden Kuukauden Hanaolut marraskuussa 2008.

 

* Luostari, Ravintolapanimo Bruuveri, Helsinki / Oxa Oy, Mikkeli

7,5 %-til., kantavierre 16,8 %, katkeroaineet 66 EBU, väri EBC, tummahko pintahiivaolut, ale.

Viime kesänä (2008) valmistuneiden vahvojen Valamo-luostarioluiden (8,2 % ja 9,3 %) jatkoksi olutmestari Ilkka Sysilä on valmistanut uuden keiton maailman ensimmäistä ortodoksiluostariolutta. Luostari ei kopioi keskieurooppalaisia trappisti- eikä muita munkkiluostareiden oluita, vaan pyrkii edustamaan omaa, uutta tyyliä, ortodoksista. Luostarin väri on puolitumma, kuparinpunainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, vähäinen, kestävä. Tuoksu on vaimea, hedelmäisiä sävyjä löytyy huolellisen ja rauhallisen etsinnän jälkeen. Maku on keskitäyteläinen, hedelmäinen, aprikoosia, luumua, melkoisen kova, kuivakan katkeroinen. Tarjoilulämpötila Panimoravintola Bruuverissa on ehdottomasti liian kylmä. Mutta lämpenemistä kannattaa odottaa. Luostari on tarkoitus pakata myös pulloon, joka tulee myyntiin myös Valamon luostarissa Heinävedellä sekä Alkon myymälöissä kautta maan. 

Hana 0,25 l., anniskeluhinta  4,50 e. Panimoravintola Bruuveri, Hki

 

* Sportteri, Ravintolapanimo Bruuveri, Helsinki / Oxa Oy, Mikkeli

8,6 %-til., kantavierre 20,0 %, katkeroaineet 55 EBU, väri EBC, tumma pintahiivaolut, portteri.

Ravintolapanimo Bruuverin ”Strong Portteri” eli Sportteri on valmistunut koemaisteluun ja tulee varsinaisesti hanavalikoimaan jouluksi 2008 ja tulevaksi talvikaudeksi. Imperial Stout –tyyliä edustavan Sportterin väri on sysimusta, täysin läpinäkymötön. Vaahto on valkea, niukka. Tuoksu on vaimea, paahteinen. Maku on täyteläinen, hedelmäinen, makeahkon karamellimäinen, lakritsainen, vahva, luonteikas, tasapainoinen. Tässä, tuoreessa, vaiheessa Sportteri tuo mieleen Oy Sinebrychoff Ab:n Koffin Portterin (7,2 %, kantavierre 17,6 %, katkeroainepitoisuus 38 EBU, väri 300 EBC). Jo nyt Sportteri on onnistunut erittäin hienosti – mitä muutaman kuukauden kypsytys sitten vielä vaikuttaakaan!

Hana 0,5 l., anniskeluhinta ...Tulossa myyntiin ennen joulua 2008. Panimoravintola Bruuveri, Hki.

 

* Perhon Syysolut, Perhon Panimo, Ravintolakoulu Perho, Haaga Yhtymä, Hki

6,0 %-til., tumma, suodattamaton täysmallaslager

Väri on tummahko, kuparisen ruskea. Vaahto on valkoinen, tiheä, tasainen, vähäinen, nopeasti laskeutuva, kestää hyvin lasin reunoilla. Tuoksu on vankka, hedelmäinen, heinämäisen kuiva, katkeroinen, tasapainoisesti hyväilevä. Maku on täyteläinen, vahva, hedelmäinen, luumumainen, aprikoosimainen, kuivan katkeroinen, tasapainoinen. Eräänlaisena esikuvana tämän syksyn (2008) Perhon Syysoluelle on kuuluisa amerikkalainen, vuodesta 1896 lähtien tuotettu Anchor Steam Beer. (4,9 %, Anchor Brewing Co, San Francisco, Kalifornia, USA).

Hana 0,5 l., anniskeluhinta 5,40 e; 0,25 l. – 2,70 e. Kausiolut Ravintola Perhossa ja Haaga Inn –ravintolassa.  

 

* Porter, Oy Sinebrychoff Ab, Kerava (Carlsberg Breweries AS, Kööpenhamina, Tanska)

7,2 %-til., kantavierre 17,0 % P, katkeroainepitoisuus 38 EBU, väri 300 EBC,suodattamaton pintahiivaolut, IV B portteri Suositus tarjoilulämpötilaksi 10-15 °C.

Väri on täysin musta, läpinäkymätön. Vaahto on ruskea, isokuplainen, vankka, kestävä. Tuoksumon makea, karamellimäinen, hedelmäinen. Maku on voimkas, hedelmäinen, kuivattua luumua, taatelia, paahtunut, lakritsainen. Tyylikäs, herkullinen kokonaisuus. Valmistuksessa käytetään pilsner-, münchener-, ruskea- ja karamellimallasta, Saazer- ja Nugget-humalia.

Pullo 0,33 l., Alkon hinta 1,74 e. Anniskeluhinta 4,20 e. Hana 0,5 l. 5-6 e.

 

* Aldaris Porteris, AS Aldaris, Riika, Latvia / Baltic Beverages Holding, Tanska 

6,8 %-til., kantavierre 19,7 p-%, katkeroainepitoisuus 21 EBU, tumma pohjahiivaolut, portteri

Väri on hyvin tumma, lähes läpinäkymätön. Vaahto on ruskea, tasainen, hienojakoinen, kestävä. Tuoksu on hedelmäinen, katkeroinen. Maku on täyteläinen, raikkaan hedelmäinen, omenainen, luumumainen, sekahedelmäsoppamainen. Vahva, pitkä jälkimaku. Ei voi luokitella portteriksi - lienee sitten balti-portteri.

Pullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 2,49 e. Maahantuoja Servaali Oy. 

 

* Helsinki-Portteri, Suomenlinnan Panimo / Bitter B Oy, Hki

5,6 %, tumma porter. Real ale.

2008: Väri on hyvin tumma, punertavan ruskea, kirkas. Vaahtoa muodostuu olemattomaksi renkaaksi lasin reunoille. Tuoksu on hedelmäinen, kuivahko. Maku on keskitäyteläinen, paahtunut, pehmeän hedelmäinen, tasapainoinen, helposti juotava, jopa vaimea. Upea, pitkä, vaimean salaperäinen jälkimaku. Juuri oikea tarjoilulämpötila.

Suomenlinnan Panimon ensimmäinen käsipumppuhanasta annosteltava tuoreolut, real ale on onnistunut täydellisesti eli jatkoa kannattaa odottaa.

Hanassa 0,568 l., anniskeluhinta 6 e; ½ pint 4 e; Olutkellari Helsinki, Hki (30.10.2008)

 

* Brown Ale, Ravintolapanimo Teerenpeli, Hki / Panimo & Tislaamo Teerenpeli, Lahti

4,2 %-til., katkeroainepitoisuus  EBU, tumma suodattamaton pintahiivaolut, brown ale.

Väri on hyvin tumma, punaisen ruskea, kirkas. Vaahto on ruskehtava, vankka, hienojakoinen, kestävä, jättää pitsikuvioita lasin reunoille. Tuoksu on maltainen, raikas, katkeroinen häivähdys. Maku on kevyt, kuivahko, kevyesti maltainen, helposti juotava. Jälkimaussa nousee mukava hento paahteisuus esille.

Hana 0,4 l., anniskeluhinta 5,50 e. Ravintola Teerenpeli, Hki. (29.10.2008)

 

* Lammin tummahko sahti, Lammin Sahti Oy, Lieso, Lammi

7,5 %, tummahko sahti

Väri on tumma, punertavan ruskea, läpinäkyvä. Vaahto on niukka, isokuplainen, vetinen. Tuoksu on raikas, maltainen, hiivainen. Maku on hedelmäinen, katajamainen, maltainen, banaanimaisen pehmeä, kuivan puumainen (katajaa). Aluksi lievästi hapan, vaikuttaa jopa pilaantuneelta, mutta lasiin rauhoittuessaan paljastuu upeaksi, raikkaaksi herkuksi. Testissä ollut sahtikanisteri oli avattu kahta päivää ennen istuntoa.

Kanisteri 0,5 l., anniskeluhinta 6,00 e; 0,33 l - 4,50 e, One Pint Pub, Hki

 

* Imperial Stout 2008, Slottskällans Bryggeri, Upsala, Ruotsi

9,0 %-til., kantavierre 21,6 p-%, katkeroainepitoisuus 43,5 EBU, väri 141 EBC, suodattamaton, tumma portteri, stout. Suositus tarjoilulämpötilaksi 14-18 ºC.  

Väri on hyvin tumma, punaisenruskea, kirkas. Vaahto on ruskehtava, runsas, laskeutuu nopeasti ja häviää kokonaan. Tuoksu on voimakas, paahtunut, lähes öljyinen. Maku on vahva ja tuhti, paahteinen, suklainen, lakritsainen ja samalla kuivan katkeroinen. Maistuu tumman suklaan, rusinoiden, suklaakakun ja myös voimakkaiden juustojen kanssa mainiosti. Valmistuksessa käytetään pilsner-, suklaa-, musta- ja tumma karamellimallasta. Humalalajikkeet ovat Northern Brewer, Fuggles ja East kent Goldings. Jan-Erik Svenssonin omistama panimo perustettiin 10 vuotta sitten (1998) Upsalassa. Vuosituotanto on 500000 litraa.

Pullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 3,25 e.

 

* Oppigårds Indian Tribute, Oppigårds Bryggeri AB, Hedemora, Taalainmaa, Ruotsi

6,6 %-til., kantavierre 14,3 p-%, katkeroainepitoisuus 52 EBU, väri 14 EBC, puolitumma ale, pintahiivaolut. Suositus tarjoilulämpötilaksi 12-15 ºC.

Väri on tummahko, punertavan ruskea. Vaahto on valkea, paksu, runsas, epätasainen, kestävä. Tuoksu on voimakas, kukkaisen katkeroinen. Maku on vahva, keskitäyteläinen, apilamaisen aromikas, kuivan katkeroinen. Humalapommi! Tasapainoinen, luonteikas, yllättävän helposti juotava. Elefanttietiketin mukaan "Intialainen kunnianosoitus" on "Perinteen aloitus" eli kehitystä kannattaa seurata. Maltaat ovat pale ale sekä vaaleat ja tummat karamellimaltaat. Humalalajikkeet ovat Centennial ja Cascade, jota käytetään myös kuivahumaloinnissa. Olut sopii hyvin vahvasti maustetun ruuan kanssa ja kohottaa tulisia makuaromeja. Björn Falkeström on perustanut panimon Taalainmaalle vuonna 2003. Maltaat valmistetaan perinteisissä avoaltaissa (golvmältat). Oppigårds Bryggerin vuosituotanto on 200000 litraa.

Pullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 4,37 e.

 

* Trappistes Rochefort 10, Abbaye St-Remy, Rochefort, Belgia

11,3 %-til., kantavierre 21,4 p-%, katkeroainepitoisuus 23 EBU, väri 75,1 EBC, tumma luostariolut, trappisti. Suositus tarjoilulämpötilaksi 12-15 ºC.

Väri kellertävän ruskea. Vaahto on vaalea, runsas, kestävä. Tuoksu on pehmeän hedelmäinen. Maku on voimakas, hedelmäinen, luonteikas, pehmeä.

Pullo 0,33 l., Alkon vähittäismyyntihinta 4,77 e.

 

* Trappistes Rochefort 8, Abbaye St-Rémy, Rochefort, Belgia

9,2 %-til., kantavierre 18,3 p-%, katkeroainepitoisuus 17 EBU, väri 49,3 EBC, tumma luostariolut, trappisti. Suositus tarjoilulämpötilaksi 12-15 ºC.

Väri tumman ruskea, samea. Vaahto on ruskea, hienojakoinen, helmeilevän kuplainen. Tuoksu on voimakas, hedelmäinen, toffeemainen, lakritsainen. Maku on täyteläinen, vahva, hedelmäinen, luonteikas, runsas, suutuntuman makea puraisu kehittyy lempeäksi pehmeydeksi. Olut valmistetaan vedestä, ohramaltaasta, mallastamattomista viljalajikkeista, humalasta, hiivasta ja sokereista.
Trappistiolut tarkoittaa munkkien valmistamaa luostariolutta. Tällaisia luostareita on vain seitsemän Belgiassa ja Hollannissa. Trappistiluostarioluet on merkitty omalla "Authentic Trappist Product" -merkillä. Notre Dame de Saint Rémyn luostari perustettiin vuonna 1230 nunnaluostariksi, vuoteen 1464 saakka. Oluenpano aloitettiin viimeistään vuonna 1595. Vuosituotanto on 1,5 miljoonaa litraa. Numerot (6, 8, 10) nimen yhteydessä viittaavat oluen vahvuuteen vanhalla, käytöstä poistetulla asteikolla mitattuna.

Pullo 0,33 l., Alkon vähittäismyyntihinta 3,99 e.

  

* Kasteel Bruin - Brune, Brouwerij Van Honsebrouck, Ingelmunster, Belgia

11,0 %-til., kantavierre p-%, katkeroainepitoisuus 17 EBU, tumma ale, pintahiivaolut 

Täyteläinen, makea, imelän maltainen, suklaamainen. Valmistusaineet ovat vesi, mallasohra, sokeri, humala, antioksidantti, askorbiinihappo.

Pullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 3,62 e.

 

* Spitfire Premium Kentish ale, Shepherd Neame Ltd, Faversham, Kent, Iso-Britannia

4,5 %-til., puolitumma ale, pintahiivaolut

Väri on puolitumma, punertavan ruskea, kirkas. Vaahto on valkea, runsas, epätasainen, kestävä. Tuoksu on kuivan katkeroinen. Maku on täyteläinen, luonteikkaan monipuolinen, puumaisen kuiva, katkeroinen. Jälkimaku on vahva, pitkä, edelleen kuiva ja katkeroinen. Spitfire on Shepherd Neame -panimon lippulaiva. Olutta on valmistettu vuodesta 1990, jolloin juhlistettiin 50 vuotta aikaisemmin sodan aikana Kentin yllä käytyä ilmataistelua. RAF:n (Royall Air Forces) lentokonetyyppi oli R.J. Mitchellin suunnittelema Spitfire. Vuoden 1940 taistelu on jäänyt sotahistoriaan nimellä "The Battle of Britain" (Taistelu Britaniasta), Spitfire alesta käytetään nykyisin nimitystä "The Bottle of Britain" (Britanian pullo).
Iso-Britannian vanhin panimo on toiminut vuodesta 1698 (tänä vuonna 2008 tulee siis 310 vuotta täyteen!), mutta paikallishistorioitsijoiden mukaan alueella on valmistettu olutta jo yli 500 vuotta aikaisemin. Shepherd Neame käyttää edelleen samaa, omaa 125 metrin syvyyteen ulottuvaa kaivoa ja vuodelta 1914 peräisin olevia puisia mallastustynnyreitä. Ale-laatujen valmistukseen käytetään paikallisia raaka-aineita, maltaita ja Kentin omia humalia. Spitfiren lisäksi Suomessa tunnetaan hyvin Alkon valikoimiin kuuluvat Bishop's Finger (5,4 %) ja panimon 300-vuotisjuhlaolut 1698 (6,5 %) sekä kausioluita, kuten Christmas Ale (5,5 %).

Kirkas lasipullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 2,46 e (erä Lidlissä). Hanassa olutravintoloissa. Maahantuoja Diamond Beer Oy, Hki.

 

* Late Red, Shepherd Neame Ltd, Faversham, Kent, Englanti

4,5 %-til., puolitumma pintahiivaolut, ale

Väri on puolitumma, punertavan ruskea, kirkas. Vaahto on valkea, paksu, runsas, tasainen, kestävä. Tuoksu on pehmeän hedelmäinen, tasapainoisen katkeroinen. Maku on kuivahko, hedelmäinen, lievästi katkeroinen, tasapainoinen, luonteikas. Iso Britannian vanhin panimo on toiminut vuodesta 1698 - 310 vuotta! - ja se käyttää parhaita paikallisia raaka-aineita. "Myöhäinen Punainen" on helposti juotava syysolut, "autumn hop ale" - syksyn humalainen ale.

Pullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 2,99 e. Maahantuoja Diamond Beer Oy, Hki.

 

* Prykmestar Pils, Vakka-Suomen Panimo Oy, Uusikaupunki

4,5 %-til., vaalea täysmallaslager, pils. Suositus tarjoilulämpötilaksi 11-14 ºC.

Väri on vaalea, kirkas. Vaahto on valkoinen, tasainen, kestävä. Tuoksu on vaimea, katkeroinen, raikas. Maku on luonteikas, makean maltainen, hedelmäinen, tasapainoinen, kevyen hedelmäinen.

Pullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 3,50 e. Myös hanassa olutravintoloissa.

  

* Käki Olut III, valmistuttaja: Lammin Sahti Oy, Lammi; valmistaja: Saimaan Olut Oxa Oy, Lappeenranta

4,5 %-til., kantavierre 11,0 % Pl, katkeroainepitoisuus 20 EBU, väri 35 EBC, tumma pintahiivaolut, katajaolut 

Väri on tumma, punertavan ruskea, kirkas. Vaahto on valkoinen, runsas, nopeasti laskeutuva, kestävä. Tuoksu on hedelmäinen, pienpanimosävyinen. Maku on vahva, luonteikas, kuivahko, puumainen, hedelmäinen. Käki Katajaoluen valmistusaineet ovat vesi, hiiva, ohra- ja ruismallas, humala ja kataja.

Kierrätyslasipullo 0,33 l. Vähittäismyyntihinta 1,99 e.

  

* Stallhagen Dark Lager, Ålands Bryggeri AB, Finström, Ahvenanmaa

4,7 %-til., kantavierre 10,6 p-%, puolitumma lager

Väri on tumma, punertavan ruskea, kirkas. Vaahto on valkea, paksuhko, kestävä. Tuoksu on pistävän raikas, lievästi paahtunut, hedelmäinen. Maku on raikkaan hedelmäinen, aprikoosia, persikkaa, vahva ja luonteikas. Erittäin hieno, onnistunut kokonaisuus, käsityönä valmistettupienpanimo-olut.

Kierrätyslasipullo 0,33 l. Vähittäismyyntihinta 1,59 e.

  

* Stallhagen III, Ålands Bryggeri AB, Finström, Ahvenanmaa

4,5 %-til., vaalea lager

Väri on syvän keltainen, tasainen, kirkas. Vaahto on valkoinen,runsas, kestävä. Tuoksu on voimakas, hedelmäinen, maltainen. Maku on luonteikas, vahva, maukas, makean maltainen, hedelmäinen, pehmeän persikkamainen, mukana ripaus sitrushedelmää. Tasapainoinen ja helposti juotava.

Kierrätyslasipullo 0,33 l. Vähittäismyyntihinta 1,59 e.

  

* Petolintu, Ravintolapanimo Plevna / Koskipanimo Oy, Tre, yhteistyössä Olutravintola Pikkulinnun, Hki, kanssa, 8-vuotisjuhlaolut

5,4 %-til., katkeroainepitoisuus yli 90 EBU, vaalea, suodattamaton pils

Väri on vaalea, keltainen, tasainen, sameahko, läpinäkyvä. Vaahto on valkoinen, vähäinen, epätasainen, tahrainen, kestävä. Tuoksu on upeasti katkeroinen, kuiva, pienpanimomaisesti maalaismainen. Maku on vahvan luonteikas, kuivan katkeroinen, toffeemainen, apilamainen, pehmeä. Vahva, hieno, kuiva, tiukka jälkimaku. Valmistusaineina ovat pilsner-maltaat, Goldings- ja Perle-käpyhumalat. Petolintu on Helsingin Puotilassa sijaitsevan Olutravintola Pikkulinnun 8-vuotisjuhlaolut. Panimo ja Pikkulintu kuvaavat Petolintua "aitona Pirkanmaan pilssinä". Olut on viikossa rauhoittunut ravintolan tankissa ja paljastuu testissä selvästi aiempaa vankemmaksi luonteeltaan ja päästää huikean katkeruuden sopivasti esille.

Hana 0,5 l., anniskeluhinta 5,50 e / 0,33 l. - 3,50 e. Olutravintola Pikkulintu, Hki.

 

* Petolintu, Ravintolapanimo Plevna / Koskipanimo Oy, Tre

5,4 %-til., vaalea, suodattamaton pils

 Väri on vaalea, keltainen, sameahko. Vaahto on valkoinen, runsas, epätasainen. Tuoksu on vaimeahko, kuiva, maalaismainen, lähes navettamainen. Maku on kuivan katkeroinen, hedelmäinen, voimakkaan luonteikas. Kuiva jälkimaku saa haluamaan äkkiä toista tuoppia. Valmistusaineina ovat pilsner-maltaat, Goldings- ja Perle-käpyhumalat. Petolintu on Helsingin Puotilassa sijaitsevan Olutravintola Pikkulinnun 8-vuotisjuhlaolut. Pikkulinnun perustamisesta tulee kuluneeksi kahdeksan vuotta 15.11.2008, mutta juhlaolut on tarjolla jo 9.10.2008 alkaen. Olut on tulossa myös Panimomestarin Oluthuoneen valikoimaan Tampereella ilmeisesti loppuvuoden aikana.

Hana 0,5 l., anniskeluhinta 5,50 e / 0,33 l. - 3,50 e. Olutravintola Pikkulintu, Hki. 

 

* Lentomestari, Ravintolapanimo Bruuveri, Hki / Saimaan Olut Oxa Oy, Mikkeli

6,2 %-til., puolitumma pintahiivaolut, ale  

Olutmestari Ilkka Sysilän kehittämä syysuutuus valmistui Bruuverin hanaan 6.10.2008. Väri on puolitumma, punertavan ruskea, kirkas. Vaahto on valkea, runsas, paksu, tiheä, tasainen. Tuoksu on voimakas, maltainen, paahteinen. Maku on vahva, raikas, tuore, maltainen, hedelmäinen, aprikoosimainen, raikkaan sitrusmainen, katkeroinen, tasapainoinen. Tyyli yhdistelee brittiläisiä bitter- ja amber-ale -suuntia. Lentomestari sopii mainiosti syksyn kausiolueksi. Syksyn napakymppi!

Hana 0,5 l., anniskeluhinta 6,50 e. Saatavilla ainoastaan Panimoravintola Bruuveri, Hki.

 

* Perhon Rohkea, Perhon Panimo, Ravintolakoulu Perho, Hki

4,7 %-til., puolitumma täysmallasolut

Perhon pitkään jatkunut keittiöremontti on vihdoin saatu päätökseen ja omat oluet alkavat taas valmistua lokakuun alkupäivinä. Muutaman kuukauden valmistuskatkoksen aikana Perho on tarjonnut toisen pienpanimon, Laitilan tuotteita. Syksyn lämmittäjänä jatkaa edelleen maukas ja vahvan luonteikas Kukko Portteri (6,5 %) hanassa – ainoa laatuaan ainakin Helsingissä. Perhon Rohkea on panimon helpohko perusolut, joka on nimetty kehittäjänsä, olutmestari Antero Rohkean mukaan. Väri on puolitumma, punertavan ruskea, kirkas. Vaahto on valkea, vähäinen. Tuoksu on niukka, hedelmäinen. Maku on vahva, luonteikas, hedelmäinen, tasapainoinen, helposti juotava.

Hana 0,5 l., anniskeluhinta 4,80 e. Ravintolakoulu Perhon ravintola, Hki.  

 

* Russian Stout, Wessex Brewery, Warminster, Wiltshire

9,0 %-ti., tumma stout, real ale

Väri on aivan musta, läpinäkymätön. Vaahto on ruskea, niukka, kestävä. Tuoksu on paahtunut, karamellimäinen, lääkemäinen. Maku on vahva, pistävän paahtunut, tervamainen, lakritsainen, karamellimäinen, yrttimäinen, kirpeä hedelmäisyys tuo mieleen marinoidut kirsikat ja paksun, hunajamaisen karviaishillon. Upea, haasteellinen erikoisuus osoittaa, että real ale -tarjoilumuoto sopii monenlaisiin makusävyihin. Panimo on perustettu vuonna 2001 ja toimii Rye Hill Farmilla Etelä-Englannin Wiltshiressa. Aikaismmin Suomessa on saanut ainakin Warminster Warrior -real alea (4,5 %). Wessex Brewery valmistaa myös Westbury Ales -panimon tuotteet.

Hana 0,5 l., anniskeluhinta 7 e, 4 e / 0,33 l. (Old Bank Public House, Turku) 

 

* Dark Hare, Bath Ales Ltd, Warmley, Bristol, Englanti

4,0 %, tumma pintahiivaolut, stout

Väri hyvin tumma ruskea. Vaahto on ruskea, tasainen, hieno, kestävä. Tuoksu on vahvan maltainen, karamellimäinen, lähes mämmimäinen. Maku on vahva, tasapainoinen, makean hedelmäinen, paahteinen, maltainen. Jälkimaku on ohut. Kokonaisuutena melko kepeä stout valmistetaan vehnä- ja ohramaltaista ja humalalajike on englantilainen Fuggles, jota valmistaja kutsuu "vanhanaikaiseksi (ja melkoisen tunnetuksi)". Suomalaisista tuotteista "tumma jänis" tuo mieleen Hartwallin Classic 1836 portterin (4,5 %). Bath Ales -panimo on perustettu vuonna 1995.

Pullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 3,65 e. Maahantuoja Diamond Beer Oy, Hki.

 

* Bedarö Bitter, Nynäshamns Ångbryggeri AB, Nynäshamn, Ruotsi

4,5 %-til., puolitumma pintahiivaolut, bitter ale. Suositus tarjoilulämpötilaksi 10-13 ºC.

Väri on kauniin vaalean ruskea, hieman punertava. Vaahto on valkea, tasainen, hienojakoinen, paksu, kestävä. Tuoksu on paksun hedelmäinen, tasapainoisen vahvasti katkeroinen. Maku on vahvan luonteikas, tasapainoisen miellyttävä, kuivan hedelmäinen ja katkeroinen. Valmistusaineet ovat Crystal-, Pale ale - ja vehnämallas, amerikkalaiset Chinook- ja Cascade -hunalat. Olut hiivataan kartiotankeissa ja varastokypsytys kestää neljä viikkoa. Nimi Bedarö viittaa Nynäshamnin sataman edustalla olevaan saareen. Syksyllä 2007 Bedarö Bitter löytyi pienestä Tammisalon K-marketista hintaan 2,35 e. 135 % korkeampaan nykyhintaan (syyskuu 2008) pullo löytyy esimerkiksi K-Market Musta Kissasta Käpylästä.

Pullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 5,49 e. (Hana 0,5 l. Anniskeluhinta 6 e.). Maahantuoja Olutravintola Pikkulintu, Hki.

 

* Stallhagen Oktoberfestbier, Ålands Bryggeri AB, Finström, Ahvenanmaa

5,5 %-til., kantavierre 13,8 p-%, katkeroainepitoisuus 19 EBU, väri 41,2 EBC, tumma lager, märzen. Suositus tarjoilulämpötilaksi 12-15 ºC. 

Väri on tumma, punertavan ruskea, kirkas. Vaahto on valkea, kermamaisen tasainen, niukka, kestävä. Tuoksu on maltainen, voimakas. Maku on vahva, luonteikas, viljainen, maltainen, tuore, raikas. Jyvämäinen viljaisuus ja maltaisuus erottaa hanaversion selvästi pullotetusta oluesta. Jälkimaku on melko hento. Valmistuksessa käytetään lager-, kristalli- ja münchener-maltaita, Magnum-katkerohumalaa ja Tettnanger-aromihumalaa.

Hana 0,5 l. Anniskeluhinta 6,20 e. Old Bank Public House, Turku. Olutravintola mallaskukko, Turku (6 e / 4 e).  

 

* Stallhagen Oktoberfestbier, Ålands Bryggeri AB, Finström, Ahvenanmaa

5,5 %-til., kantavierre 13,8 p-%, katkeroainepitoisuus 19 EBU, väri 41,2 EBC, tumma lager, märzen. Suositus tarjoilulämpötilaksi 12-15 ºC. 

Väri on tumma, ruskea, kauniisti punertava, kirkas. Vaahto on valkea, runsas, nopeasti laskeutuva, epätasainen, kestävä. Tuoksu on maltainen, makeahko. Maku on maltainen, täyteläinen, makeahko, tasapainoinen, vahva, luonteikas, lievästi karamellimäinen. Valmistuksessa käytetään lager-, kristalli- ja münchener-maltaita, Magnum-katkerohumalaa ja Tettnanger-aromihumalaa. Vuonna 2004 aloittanut ahvenanmaalaispanimo on tehnyt syksyn kausioluen nyt kolmatta kertaa. Tässä versiossa katkeruus on lähes puolittunut (30 -> 19 EBU) ja väri tukevoitunut neljänneksellä (33,4 -> 41,2 EBC). Mutta märzen-tyypinen syysolut on jälleen erinomaisessa kunnossa.

Pullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 1,90 e.

 

* Oktober, Panimoravintola Koulu / Turun Panimo Oy, Turku

5,0 %-til., puolitumma, suodattamaton lager, märzen

Väri on melko tumma, punertavan ruskea, kirkas, läpinäkyvä. Vaahto on valkea, ruskehtava, runsas, paksu,epätasainen, kestävä. Tuoksu on hedelmäinen, juuri sopivasti kuparinen, hieman metallinen. Maku on hedelmäinen, aprikoosia, appelsiinia, tasapainoinen, helposti juotava, pehmeän maltainen. Jälkimaussa hedelmäisyys tiivistyy tahmeaksi toffeemaisuudeksi, lakritsaisuudeksi. Edustaa hyvin syyskauden märzen-oluttyyppiä. Koulu on valmistanut Oktober-kausiolutta jo ainakin vuodesta 2003. Ravintolassa olut tarjoillaan oluen jykevässä, kahvallisessa nimikkotuopissa. Ruokalistalta löytyy esimerkiksi Oluthaudutettua karitsanpotkaa (17,80 e) ja Viherpippuribratwurstia hapankaalin kanssa (10,80 e).

Hanassa 0,4 l. anniskeluhinta 5,80 e. Valikoimassa vain Panimoravintola Koulu, Turku.

 

* Oktoberfest-olut, Karhupanimo, Pori / Oy Sinebrychoff Ab, Kerava / Carlsberg Bryggerier AS, Kööpenhamina, Tanska

5,2 %-til., kantavierre 13,0 Pl, katkeroainepitoisuus 25 EBU, väri 28 EBC, puolitumma pintahiivaolut, ale

Väri on tumma, punertavan ruskea, kuparinen. Vaahto on valkea, keskirunsas, nopeasti laskeutuva, kestävä. Tuoksu on hedelmäinen, maltainen, porakaivomaisen raikas. Maku on raikkaan hedelmäinen, aprikoosimainen, omenainen, suutuntumassa mukava katkeroinen tupsahdus. Kokonaisuus on helposti juotava, luonteikas, tasapainopinen. Valmistuksessa käytetään pilsner-, vienna-, münich- ja karamellimallasta sekä Perle- ja Hallertau Mittelfrüh -humalia.  

Hana 0,5 l., anniskeluhinta 6 e. (Schönes Fräulein, Pori ja Hki). (Hki 1.10.2008).

  

* Oktoberfest-olut, Karhupanimo, Pori / Oy Sinebrychoff Ab, Kerava / Carlsberg Bryggerier AS, Kööpenhamina, Tanska

5,0 %-til., puolitumma pintahiivaolut, ale

Sinebrychoffin Porin panimon yhteydessä toimiva ravintolapanimo on tehnyt ensimmäisen kausioluen, joka tulee valikoimiin omissa ravintoloissa Porissa ja Helsingissä 19.9.2008. Oktoberfestin väri on puolitumma, ruskea, kirkas. Vaahto on heikko, haihtuu nopeasti kokonaan. Tuoksu on maltainen, vaimeasti karamellimäinen. Maku on pehmeän maltainen, vaimeasti karamellimäinen ja diasetyylimäinen, pähkinäinen, tasapainoinen. Muistuttaa esikuvaansa, saksalaisia Kellerbier-tyyliä, jota voi kutsua saksalaiseksi real aleksi. Myös englantilainen pehmeä ale tulee mieleen porilaista nauttiessa. 

Hana 0,5 l., anniskeluhinta 6 e. (Schönes Fräulein, Pori ja Hki). (Hki 19.09.2008)

 

* Paulaner Oktoberfest Bier, Paulaner Brauerei GmbH & Co. KG, München, Baijeri, Saksa (Brau Holding International, München)

6,0 %-til., kantavierre 13,6 %, katkeroainepitoisuus 17 EBU, väri 8,9 EBC, vaalea täysmallasolut  

Väri on valea, keltainen, kirkas. Vaahto on vähäinen, melkein vaahdoton. Tuoksu on toffeemainen, paksu. Maku on täyteläinen, maltainen, hedelmäinen, raikas. Jälkimaku on lyhyt. Humalalajike on Hallertau. Paulaner on Baijerin suurin panimo, vuosituotanto 260 miljoonaa litraa. Se on perustettu vuonna 1634. Nimi tulee Paulan Pyhän Fransiskuksen veljeskunnan luostarista, joka perustettiin 1600-luvun alussa Münchenin keskustaan. Oluenpano maallistettiin 1800-luvun alussa. Oktoberfest Bier on syksyn kausiolut, jonka valmistusprosessi kestää 15 vkkoa (4 kk). Alkon vakiovalikoimasta löytyy Paulanerin tumma vehnäolut Paulaner Hefe-Weissbier Dunkel (5,3 %, 10 EBU, 0,5 l. 2,96 e) ja vaalea Hefe-Weissbier (5,5 %, 10 EBU, 0,5 l. 2,91 e).

Pullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 3,13 e.

 

* Hofbräu Oktoberfestbier, HB - Staatliches Hofbräuhaus in München, München, Baijeri, Saksa

6,3 %-t., kantavierre 13,9 p-%, katkeroainepitoisuus 20 EBU, väri 10,9 EBC, vaalea bock

Väri on keltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, runsas, tasainen, keskikestävä. Tuoksu on vaimea. Maku on hedelmäinen, täyteläinen - tosin Paulanerin kausiolutta kevyempi. Voimakas, heinämäinen, katkeroinen puraisu, kokonaisuus helposti juotava, tasapainoinen, hedelmäinen. "Hovipanimon" perusti vuonna 1589 Baijerin herttua Wilhelm V, joka oli ajautunut rahapulaan hoviväkensä runsaan oluenkäytön vuoksi (ja myös kirkkojen rakentamisen takia). Nykyisin HB kuuluu kokonaisuudessaan Baijerin osavaltiolle.

Pullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 3,76 e.

 

* Ayinger Fest Märzen, Brauerei Aying Franz Inselkammer KG, Aying, Baijeri, Saksa

5,8 til.-%, vaalea lager

Väri on puolitumma, kuparinruskea, kirkas. Vaahto on valkea, kermamaisen pehmeä, tukeva. Tuoksu on maltainen, tasainen. Maku on hedelmäinen, aprikoosia, nektariinia, lievästi toffeemainen, tasapainoinen, luonteikas, paksu, todella hento katkeroisuus, juotavuus helppo.

Hanassa olutravintoloissa, anniskeluhinta 6 e / 0,5 l., 4 e / 0,33 l. Maahantuoja Heinon Tukku Oy.

 

* Weihenstephaner Fest Bier, Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan, München, Baijeri, Saksa

5,8 %, vaalea lager

Väri on vaalea, kullankeltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, niukka, kestävä. Tuoksu on tyylikkäästi maltainen. Suutuntuma on lähes vahva, toffeemainen. Maku kehittyy luonteikkaaksi, tasapainoiseksi; maltainen, hedelmäinen, helposti juotava, pistelevän viljamainen ja maltainen. Jälkimaku on vaimea, miellyttävä, lämmittäviä sävyjä löytyy, jos niitä malttaa odottaa. Tosin kausioluen peruskuluttaja varmasti tilaa jo toista annosta ennen kuin odottelu palkitaan. Panimon ammattitaidolla onkin jo melkoinen perinne, alkaen vuodesta 1040.

Hana 0,5 l. anniskeluhinta 6 e, 0,33 l. 7 4 e.

  

* Vauhtiveikko, Panimo & Tislaamo Teerenpeli, Lahti

5,3 %-til., vaalea suodattamaton vehnäolut

Väri on vaalea, punertavan keltainen, samea. Vaahto on valkoinen, nopea, niukka. Tuoksu on hedelmäinen, mausteinen. Maku on hedelmäinen, viljainen, voimakas, luonteikas, täyteläinen, raikas, sahtimainen, mausteinen, muskottia, pippuria, lievää toffeemaisuutta. Teerenpelin vehnäolut Vauhtiville (6,5 %) on saatavissa myös pullossa, Alkon vähittäismyyntihinta 8,97 e / 0,75 l. erikoislasipullo.

Hana, anniskeluhinta 0,4 l. 5,20 e, 0,5 l. 6,50 e. Valikoimissa vain Teerenpeli-ravintoloissa: Lahti, Tampere, Helsinki.

 

* Sauhusanttu, Panimo & Tislaamo Teerenpeli, Lahti

5,0 t-%, kantavierre 13 p-%, tumma savulager, suositus tarjoilulämmöksi 6-8 Cº.

Väri on puolitumma, punertava, kirkas. Vaahto on vaalea, keskikestävä. Tuoksu on makea, savuinen. Maku on vahva, luonteikas, savuinen, täyteläinen, kuivahko, lakritsainen ja hedelmäinen. Vahvana alkava, töksähtävä, mutta kestävä ja lämmittävä jälkimaku. Valmistuksessa käytetään neljää mallasta, savumaltaan osuus on 40 %. Suosittu Sauhusanttu valittiin Vuoden Olueksi vuonna 2002 Helsingin Olutfestivaalilla.

Hanassa 0,4 l. 5,20 e. Saatavilla vain Teerenpeli-ravintoloissa Lahdessa, Helsingissä  ja Tampereella.

 

 * Prykmestar Savu, Vakka-Suomen Panimo Oy, Uusikaupunki

5,5 %-til., katkeroainepitoisuus 14,4 p-%, katkeroainepitoisuus 35 EBU, väri 112 EBC, tumma lager. Suositus tarjoilulämpötilaksi 8-11 ºC.

Väri on täysin musta, läpinäkymätön, tasainen. Vaahto on valkea, kermamaisen tasainen, vahva, laskeutuu nopeasti, pitkäkestoinen. Tuoksu on savuinen, palvatun savulihan tuoksuaromeja. Suutuntumassa jatkuu sama palvilihan aromi. Se suorastaan syöksyy vahvasti, upeasti, miellyttävästi esille. Vahva, täyteläinen, paahtunut, lakritsainen – ja raikas, tasapainoinen. Läöhentelee täydellisyyttä! Salamipizzan, mausteisen kebabin, karjalanpaistin ja tietenkin kinkun kanssa mainio. Ja Savua kelpaa maistella nautiskellen hyvssä porukassa seurustellen.

Hana 0,5 l., anniskeluhinta 6,40 e. HyvätOlutravintolat -yhdistyksen Kuukauden Hanaolut lokakuussa 2008.

 

* Laitilan Kievari Schwarz, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy, Laitila

4,5 %-til., kantavierre p-%, katkeroainepitoisuus 10 EBU, väri 84 EBC, tumma lager. Suositus tarjoilulämpötilaksi 8-12 ºC.

Väri on hyvin tumma ruskea, valoa vasten punertava, kirkas. Vaahto on valkea, niukka. Tuoksu on diasetyylinen. Suutuntumassa raikas hedelmäinen puraisu, maku kehittyy kohti lämmittävää, pehmeää lakritsia. Paahteinen, pihkainen sävy pistelee mukavasti. Jälkimaku on vaikuttava, tahmea, lakritsainen, salmiakkimainen sävy säilyy pitkään.

Hana 0,5 l. Anniskeluhinta 5,90 e. HOK-Elannon OlutHuone-ketjun Kuukauden Hanaolut lokakuussa 2008.

* Laitilan Kievari Schwarz, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy, Laitila

4,5 %-til., kantavierre p-%, katkeroainepitoisuus 10 EBU, väri 84 EBC, tumma lager

Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan uuden Kievari-erikoisolutsarjan ensimmäinen tuote on mieto,saksalaistyylinen mustaolut (Schwarzbier). Väri on tumman ruskea, kirkas. Vaahto on ruskea, runsas, tasainen, pehmeä, kestävä. Tuoksu on diasetyylinen, mikä viittaa maalaisolueeseen ja keskieurooppalaiseen tyyliin. Suutuntuma on helposti juotavan laimea ja raikas. Maku nousee hiljalleen ja on vahvasti luonteikas, paahteinen, kahvimainen, maltaisen makea. Kokonaisuus on kuitenkin mieluumminkin kuiva, lakritsainen, tasapainoinen. Kievari Schwarz noudattaa hyvin tyyliään eli ei ole tumma tshekkiläinen lager vaan nimenomaan saksalaistyylinen mustaolut, Schwarzbier. Aivan erityisesti on syytä huomata Kievarin etiketin kuva, joka on Olaus Magnusin kirjasta Pohjoisten kansojen historia (1555) poimittu puupiirros "Vakkasuomalaisia oluenjuojia". Kuvan juoma-astia on yhdestä puusta, kuusen juurakosta valmistettu "koosa" eli kolpakko, jonka pitsimäisesti kirjaillut kahvat yhtyvät pään yli ulottuvaksi ympyräksi.

Pullo repäisykorkilla 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 2,99  e.

 

* Laitilan Kievari Schwarz (4,5 %) ja VASP:n Prykmestar Schwarz (4,5 %)

Väri on molemmissa aivan sama: tumman ruskea, punertava. Vaahto on molemmissa vaalean ruskehtava, nousee hyvin runsaana, VASP-vaahto laskeutuu nopeasti ja haihtuu melkein kokonaan, hienojakoisempi ja tiheämpi Kievari kestää paremmin ja kauan. Tuoksu on vahvan paahteinen, lakritsainen (VASP), diasetyylinen (Kievari). VASP:n maku on kuivahko, melko helppo, lakritsainen, vertailussa kovempi, paksumpi, karamellisempi, Kievari on makeahko, melko helppo, vertailussa pehmeämpi, sävykkäämpi. Lähes samanaikaisesti markkinoille tulleet Lounais-Suomen pienpanimoiden mustaoluet ovat tasapainoisia, keskitäyteläisiä, hyvin tyyliään edustavia tuotteita ja keskenään hyvin samanlaisia.

Testissä molempien tuotteiden tarjoilulämpötila oli sama, 17 ºC.

* Laitilan Kievari Schwarz, lasipullo repäisykorkilla, 0,5 l., vähiuttäismyyntihinta 2,99 e. Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy, Laitila. Tuotannossa syyskuu 2008 alkaen.

* Prykmestar Schwarz, lasipullo, 0,5 l., vähittäismyyntihinta 3,15 e. Vakka-Suomen Panimo Oy, Uusikaupunki. Tuotannossa heinäkuu 2008 alkaen.

 

* Teerenpeli Pils, Ravintolapanimo Teerenpeli, Hki / Panimo & Tislaamo Teerenpeli, Lahti

5,6 %-til., vaalea, suodattamaton lager, pils

Väri on vaalea, keltainen, samea. Vaahto on valkoinen, tiheä, tasainen, kestävä. Tuoksu on voimakkaan hedelmäinen, raikas. Maku on keskitäyteläinen, tasapainoinen, juotavuudeltaan helppo, keskivahvasti katkerohumaloitu, jälkimaussa nousee miellyttävä, raikas, katkeroinen apilamainen aromi. Hienosti tyyliään noudattava lager.

Hana 0,4 l. Anniskeluhinta 5,50 e. Ravintola Teerenpeli, Kamppi, Hki.

 

* Kellari Pils, Suomenlinnan Panimo, Hki

4,2 %-til., vaalea suodattamaton lager, pils

Väri on vaalea, keltainen, samea. Vaahto on valkoinen, epätasainen, vähäinen, muodostaa pitsikuvioita. Tuoksu on vaimea, katkeroinen. Suutuntumassa toffeeta. Maku on raikas, tasapainoinen, vaimeasti hedelmällinen, helposti juotava, jälkimaussa katkeroisuutta. Kellari Pils on Olutkellari Helsingin oma olut heinäkuusta 2008 alkaen.

Hana 0,5 l., anniskeluhinta 5,90 e; 0,3 l. 3,50 e. Saatavissa ainoastaan Olutkellari Helsingissä, Hki.

 

* Huvila Pale Ale, Savonniemen Oluttehdas Oy / Ravintolapanimo Huvila, Savonlinna

4,2 %-til., kantavierre 10,3 p-%, katkeroainepitoisuus 45 EBU, väri 14 EBC, vaalea pintahiivaolut, pale ale. Suositus tarjoilulämpötilaksi 10 ºC.

Väri on vaalea, kauniin keltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, hienojakoinen, tasainen, kestävä. Tuoksu on kukkaisen raikas, apilamainen. Maku on makean kukkainen, tuore, raikas, katkeroinen, tasapainoinen. Valmistuksessa käytetään amerikkalaisia humalalajikkeita.

Pullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 3,99 e.

 

* Pekko P.A., Savonniemen Oluttehdas Oy / Ravintolapanimo Huvila, Savonlinna

4,2 %-til., katkeroainepitoisuus 45 EBU, vaalea ale

Väri on vaalea, keltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, heinojakoinen, niukka, kestävä. Tuoksu on pirtsakan katkeroinen. Maku on keskitäyteläinen, luonteikas, kuivan katkeroinen, maukas, vahva, rapsakan katkeroinen, tasapainoinen, hyvin sopusuhtainen. Oluen nimi viittaa muinaissuomalaiseen maanviljelyn ja peltojen jumalaan: Pekko pellonhaltija. Pekko Pale Alen reseptiä on hieman tarkennettu syksyn 2007 alkuperäisestä ja alkoholipitoisuus on laskenut 4,5 %:sta ja hinta noussut 1,7 %. Pekkoa saa myös pullossa Huvila Pale Ale -nimisenä.

Hana 0,5 l. Anniskeluhinta 6,00 e. (0,33 l. 4 e). OlutHuone Kuikka, Hki, oma olut. (HOK-Elannon OlutHuoneiden valmistuttama Suomalaisen Oluen Päivän (13.10.2007) erikoisolut.)

 

* Ruedrich's Red Seal Ale, North Coast Brewing Company Inc, Fort Bragg, Mendocino, Kalifornia, USA

5,6 %-til., kantavierre 12,4 p-%, katkeroainepitoisuus 38 EBU, väri 34,5 EBC, tumma ale

Väri on tumma, punertavan ruskea, kirkas. Vaahto on valkea, runsas, kestävä. Tuoksu on voimakas, kirpaisevan katkeroinen, ravisuttavan upea. Suutuntuma on makea, vahva, luonteikas, maku täyteläinen, paksu, karamellimäinen. Vahvat amerikanhumalat antavat sävyn ja luonteen. Toimitusjohtaja ja panimomestari Mark Ruedrich perusti panimon vuonna 1988. North Coast Brewing Co on pohjoisamerikkalaisen pienpanimotoiminnan uranuurtaja. Vuosituotanto on 3 miljoonaa litraa.

Pullo 0,355 l., Alkon vähittäismyyntihinta 3,35 e.

 

* Old Rasputin, North Coast Brewing Company Inc, Fort Bragg, Mendocino, Kalifornia, USA

9,0 %-til., tumma Russian Imperial stout, portteri

Väri on musta. Vaahto on ruskea, runsas, pehmeä, epätasainen, kestävä. Tuoksu on yrttinen, lääkemäinen, voimakas. Maku on vahva, luonteikas, täyteläinen, tasapainoinen, lakritsainen, yrttimäinen, suklainen, luonteikkaasti katkeroinen, kuiva. Vahva, pitkä jälkimaku on katkeroinen, lakritsainen. Erittäin hieno, hienostunut, tyylikäs, tasapainoinen Imperial Stout. Toimitusjohtaja ja panimomestari Mark Ruedrich perusti panimon vuonna 1988. North Coast Brewing Co on pohjoisamerikkalaisen pienpanimotoiminnan uranuurtaja. Vuosituotanto on 3 miljoonaa litraa.

Pullo 0,355 l., anniskeluhinta 7,50 e.

 

* Knark III Imperial Stout, Duelund Bryglade a/s, Kjellerup, Tanska

7,6 %-til., tumma imperial stout, portteri 

Väri on musta, täysin läpinäkymätön. Vaahto on ruskea, tasainen, tiheä, vähäinen, kestävä. Tuoksu on paahteinen, lakritsainen ja (ainakin kylmässä tarjoilulämpötilassa) raikas; katkeroisuus antaa potkua. Maku on voimakas, luonteikas, maltainen, paahtunut, salmiakkimainen, kahvimainen, yrttimäisen makea. Vahva, paahtunut jälkimaku kestää pitkään. Vain runsas vuosi sitten, alkuvuodesta 2007, keskellä Tanskaa, 200 vuotta vanhassa Duelundgaardissa, perustettu "latopanimo" suunnittelee tekevänsä myöhemmin Knark IV (11 %) ja Knark V (14 %). Helsinkiläisessä One Pint Pubissa on tarjolla myös Duelundin Cowboy-oluen kolme pulloversiota "Den Gode" (6,0 %), "Den Onde" (8,0 %) ja "Den Grusomme" (10,0 %) eli "Hyvät, pahat ja rumat". Knark III on hanasta tarjoiltuna vahvasti liian kylmää ja voimakkaasti ylihinnoiteltua erikoisherkkua.

Hana 0,5 l., anniskeluhinta 9 e. (One Pint Pub, Ruoholahti, Hki).

 

 * Oldman Ale, Coniston Brewing Company Ltd, Coniston, Cumbria, Iso-Britannia

4,8 %-til., tumma pintahiivaolut, ale

Väri on tummahko, punertavan ruskea. Vaahto on valkoinenepätasainen, niukahko, paksuhko, kestävä. Tuoksu on voimakas, hedelmäinen. Maku on vahva, hedelmäinen, viinimäinen, mukavasti rapsakka, pistävän katkeroinen, lievästi diasetyylinen. Kokonaisuus on melko laimea, mutta luonteikas ja hyvin englantilaisen ale-tyylin mukainen. Valmistuksessa käytetään paahdettuja maltaita, Challenger- ja Mount Hood –humalia. Conistonin panimo on perustettu vuonna 1995 Oldman-vuoren juurelle. Panimon yhteydessä toimii ruokaan, juomaan ja miljööseen panostava Black Bull Inn –ravintola. Conistonin pullossa kypsyvät alet valmistetaan Refresh UK –yhtiön kautta.

Hana 0,5 l. Anniskeluhinta 6,40 e. HOK-Elannon OlutHuone-ketjun Kuukauden Hanaolut syyskuussa 2008.

 

* London Stout, Meantime Brewing Co Ltd, Greenwich Brewery, Lontoo, Englanti

5,0 %-til., katkeroainepitoisuus 33 EBU, tumma stout, portteri. Suositus tarjoilulämpötilaksi 10-13 ºC.

Väri on hyvin tumma, punertavan ruskea, kirkas. Vaahto on valkea, melko runsas, nopeasti laskeutuva, ja haihtuu kokonaan. Tuoksu on kuivan kahvimainen, paahtunut. Maku on maltainen, kuiva, vahva, korkkimainen, kahvimainen, janottava. Maku kuitenkin paranee ja saa samettista pehmeyttä, kun oluen antaa rauhoittua ja lämmetä kunnolla. Jälkimaku on vahva, pitkä, kuiva. Valmistuksessa käytetään tummiksi kuivatettuja maltaita, vehnämaltaita ja Goldings-humalaa. London Stout on vuonna 2000 perustetun panimon uutuustuote, tuoreeltaan siis myös Suomessa ja hanassa. Panimomestari Alistair Hook haluaa kunnioittaa Lontoon stout- ja portteriperinteitä, jotka ensimmäisen maailmansodan jälkeisenä pitkänä kautena olivat Irlannin ylpeyden, Guinnessin varassa.

Hana 0,5 l., anniskeluhinta 6,50 e. HyvätOlutravintolat -yhdistyksen Kuukauden Hanaolut syyskuussa 2008. Maahantuoja Diamond Beer Oy.

 

* London Stout, Meantime Brewing Co Ltd, Greenwich Brewery, Lontoo, Englanti

4,5 %-til., katkeroainepitoisuus 33 EBU, tumma stout, portteri 

Väri on tumma, punaisen ruskea, kirkas. Vaahto on ruskehtava, runsas, pehmeä, vankka, tasainen, kestävä, lopulta haihtuu lähes täysin. Tuoksu on makeahko, voimakas, paahteinen. Maku on vahvan luonteikas, paahteinen, kahvimainen, hedelmäinen, lakritsainen, katkeroinen, tasapainoinen. Hieman vahvempaan hanaversioon verrattuna päivittäistavaratuote ei joudu mitenkään häpeilemään. Luonne on aavistuksen verran vaatimattomampi. Mutta edullisempi hinta vaikuttaa, ja kuluttaja pääsee vielä itse määrittelemään tarjoilulämpötilan, tarpeeksi lämpimäksi. (HUOM! Testi-istunnossa tiedettiin, että vähittäismyyntihinta saattaa vaihdella oleellisesti: Helsingissä isossa City Marketissa hinta on 4,15 e, isossa K-Marketissa 3,89 e!) Vuonna 2000 perustetun lontoolaisen käsityöläispanimon kiinnostavia tuotteita saa Suomessakin olutravintoloissa. Alkon valikoimassa on Coffee Porter (6,0 %, 2,92 e /0,33 l).

Pullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 4,15 e. Maahantuoja Diamond Beer Oy.

 

* Pale Ale, Meantime Brewing Co Ltd, Greenwich Brewery, Lontoo, Englanti

4,7 %-til., vaalea pintahiivaolut, ale 

Väri on vaalea, keltainen. Vaahto on valkoinen, runsas, kestävä. Tuoksu on voimakas, katkeroinen. Maku on vahvan katkeroinen, rapsakka, raikas, tuore. t

Pullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 3,65 e. Maahantuoja Diamond Beer Oy.

 

* Knark III Imperial Stout, Duelund Bryglade a/s, Kjellerup, Tanska

7,6 %-til., tumma imperial stout, portteri 

Väri on musta, täysin läpinäkymätön. Vaahto on ruskea, tasainen, tiheä, vähäinen, kestävä. Tuoksu on paahteinen, lakritsainen ja (ainakin kylmässä tarjoilulämpötilassa) raikas; katkeroisuus antaa potkua. Maku on voimakas, luonteikas, maltainen, paahtunut, salmiakkimainen, kahvimainen, yrttimäisen makea. Vahva, paahtunut jälkimaku kestää pitkään. Vain runsas vuosi sitten, alkuvuodesta 2007, keskellä Tanskaa, 200 vuotta vanhassa Duelundgaardissa, perustettu "latopanimo" suunnittelee tekevänsä myöhemmin Knark IV (11 %) ja Knark V (14 %). Helsinkiläisessä One Pint Pubissa on tarjolla myös Duelundin Cowboy-oluen kolme pulloversiota "Den Gode" (6,0 %), "Den Onde" (8,0 %) ja "Den Grusomme" (10,0 %) eli "Hyvät, pahat ja rumat". Knark III on hanasta tarjoiltuna vahvasti liian kylmää ja voimakkaasti ylihinnoiteltua erikoisherkkua.

Hana 0,5 l., anniskeluhinta 9 e. (One Pint Pub, Ruoholahti, Hki).

 

* Prygmestar Pils, Vakka-Suomen Panimo Oy, Uusikaupunki

4,5 %-til., vaalea täysmallaslager, pils. Suositus tarjoilulämpötilaksi 11-14 ºC.

Väri on vaalea, keltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, tasainen, runsas, nopeasti laskeutuva, niukkana kestävä. Tuoksu on maltainen, viljainen, makeahko, hunajainen, katkeroisuus nousee esille. Maku on tasapainoinen, maltainen, viileän raikas (lämpötila testauksessa +11 ºC), katykeroisen hedelmäinen pääsävy, helppo juiotavuus. Paksu maltaisuus erottaa edukseen täysmallasoluen peruslagerista ja laajasti levinneestä saksalaispilsistäkin, kuten Lidl-myymälöiden omat pils-tuotteet. Juhannuksena 2008 markkinoilla vauhdikkaasti aloittaneen VASP:n ensimmäinen tuote on valmistettu vedestä, kotimaisesta ohramaltaasta, saksalaisesta Perle-humalasta ja hiivasta.

Pullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 3,50 e. Myös hanassa olutravintoloissa.

 

* Prygmestar Pale Ale, Vakka-Suomen Panimo Oy, Uusikaupunki

4,2 %-til., puolitumma tyäysmallasolut, englantilaistyylinen pintahiivaolut, ale. Suositus tarjoilulämpötilaksi 11-12 ºC.

Väri on tummahko, punaisen ruskea, kirkas. Vaahto on valkoinen, runsas, isokuplainen, nopeasti laskeutuva, niukkana kestävä. Tuoksu on kukkaisen mehevä, apilamainen. Loistotuoksu. Maku on täyteläinen, maltainen, luonteikas, ruohomainen, nokkosmaisesti pistävä, kuiva jälkimaku on nautinnollisen pitkä. Täyteläisenä helposti juotava. Valmistusaineet vesi, englantilainen Crystal-mallas, Fuggles-humala ja hiiva.

Pullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 3,50 e. Myös hanassa olutravintoloissa

 

* Prygmestar Schwarz, Vakka-Suomen Panimo Oy, Uusikaupunki

4,5 %-til., tumma, saksalaistyylinen  täysmallaslager. Suositus tarjoilulämpötilaksi 14-16 ºC.

Väri on lähes musta, hyvin tumma ruskea. Vaahto on valkoinen, hieman kellertävä, paksu, vahva, epätasainen, vankka, kestävä. Tuoksu on paahtunut, karamellimäinen. Maku on lakritsainen, paahteinen, makeahkon ja katkeroisen sävyn hieno yhdistelmä. VASP:n ensimmäisten tuotteiden upein humalointi – vaikka humalan katkeroisuus onkin luontaisempi saksalaistyylisen pilsin ja englantilaistyylisen alen ominaisuus. Schwarz-täysmallasoluen valmistusaineet ovat vesi, kolme englantilaista mallaslajiketta, Magnum-humala, hiiva.

Rannikkosuomalainen versio itäiseen Saksaan palautuvasta mustaoluesta (Schwarzbier) on esikuviinsa verrattuna lievästi makeampi ja samalla lievästi katkeroisempi. VASP:n panimomestari Jani Vilpas sanoo, että ensimmäisen kuukauden kokemuksen perusteella Prygmestar Schwarz vaikuttaa nousseen panimon suosituimmaksi tuotteeksi. Tästä pitää kiittää paitsi valmistajien huolellista käsityötä myös valistunutta kuluttajaa, joka valitsee uuden panimon haasteellisimman tuotteen etusijalle.

Pullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 3,50 e. Myös hanassa olutravintoloissa

 

* The Bitter Classic Beer, Adnams. Sole Bay Brewery, Southworld, Suffolk, Iso-Britannia

4,5 %-til., puolitumma pintahiivaolut, bitter

Saarivaltakunnan etelärannikolta. "Muista, että hyvää juttua voi olla myös liian paljon."

Pullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 3,95 e.

 

* Cumberland Traditional Ale, Jennings Bros plc, Castle Brewery, Cockermouth, Cumbria, Iso-Britannia

4,2 %-til., puolitumma pintahiivaolut, ale

Väri on puolitumma, punertavan ruskea, kirkas. Vaahto on valkoinen, runsas, pehmeä, epätasainen, kestävä. Olut kaatuu pullosta tuoppiin kauniin pehmeästi pulputtaen. Tuoksu on hedelmäinen, kuivan katkeroinen. Maku on vahva, luonteikas, kuivan katkeroinen, hedelmäinen, aprikoosimainen, pähkinämäinen, kermaisen pehmeä, maukas, helposti juotava. Käytetty mallaslajike on Maris Otter ja humalat Fuggles ja Goldings. Vesi saadaan omasta kaivosta saarivaltion keski- / pohjoisosan järvialueella, Lakelandissa. Panimo on vuodesta 1828 toiminut perheyritys. Tänä vuonna (2008) Jennings-panimo siis täyttää 180 vuotta.

Pullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 2,95 e.

 

* O'Hara's Celtic Stout, Carlow Brewing Company, Carlow, Irlanti

4,3 %-til., tumma stout

Väri on musta, täysin läpinäkymätön. Vaahto on ruskehtava, runsas, epätasainen, nopeasti laskeutuva, kestävä. Tuoksu on paahtunut, lakritsainen, lääkemäinen. Maku on vahvan luonteikas, maukas, paahteinen, melkein palanut, lakritsainen, katkeroinen, yrttimäinen, pehmeän tasapainoinen, juotavuudeltaan hyvä. Valmistusaineet ovat mallastettu ohra, ohrahiutaleet, paahdettu ohra, vehnämallas, humala, hiiva, vesi.

Pullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 3,65 e.

 

* Primátor English Pale Ale, Pivovar Náchod a.s., Náchod, Tšekin tasavalta

5,0 %-til., vaalea pintahiivaolut, ale

Väri on puolitumma, keltaisen ruskea. Vaahto on valkoinen, runsas, epätasainen, paksu, kestävä. Tuoksu on vahvan hedelmäinen. Maku on tasapainoinen, luonteikas, hedelmäinen. Kokonaisuus on hento. Tšekkiläinen pintahiivaolut on todellinen harvinaisuus. Nachodin panimo on perustettu vuonna 1872.

Pullo 0,33 l. Anniskeluhinta 6,40 e.

 

* Starobrno Černé, Starobrno a.s., Brno, Tšekin tasavalta

3,8 %-til., tumma lager. Suositus tarjoilulämpötilaksi 8-10 °C.

Vuonna 1872. ("Arcanum boni tenoris animae").  Sisältää väriaineita ja makeutusaineita.

Pullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 2,30  e. Maahantuoja Olvi Oyj, Iisalmi.

 

* Krušovice Černé, Královský Pivovar Krušovice a.s., Krušovice, Tšekin tasavalta

3,8 %-til., böömiläinen schwarzbier (mustaolut), tumma lager

Väri on tumma, punaisen ruskea, kirkas. Vaahto on runsas, suorastaan pursuaa ulos pullosta, ruskehtava, pehmeän tasainen, nopeasti laskeutuva, kestävä. Tuoksu on vaimea, karamellimäinen, paahtunut. Maku on vahvan luonteikas, paahtunut, karamellimäinen, maltainen, kuivahko. Krušovicen Kuninkaallinen panimo on toiminut vuodesta 1581.

Pullo ja tölkki 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 2,40 e. Maahantuoja Oy Hartwall Ab.

 

* Kesä Sahtia, Viini-Heila, Heinola / Viinitila Pihamaa, Asikkala

5,5 %, tummahko sahti

Maamme uusin kaupallisen sahdin valmistaja toimii Heinolan Heilassa nelostien varressa. Kauppakeskus valmistui toukokuussa 2008. Samassa yhteydessä avattiin myös uusi sahtipanimo, jonka taustalla on Asikkalan Kalkkisissa toimiva Viini- ja Puutarhatila Pihamaa. Sahti valmistetaan Heilassa (Viini-Heila), joka on myös tuotteen suoramyyntipiste. Sahtia anniskellaan myös Heilan kahvilassa.

Etiketin mukaan Kesä Sahti valmistetaan ohrasta, rukiista, hiivasta ja vedestä. Väri on tumma, keltaisen ruskea, samea, nektariinimainen. Vaahto on valkea, niukka, lähes vaahdoton. Tuoksu on hedelmäinen, mehumainen, mausteinen, pippuria, kardemummaa. Maku on kuiva, kova, puumainen, hedelmäinen, omenaa, luumua. Nimensä mukaisesti kesän raikas, kevyehkö janojuoma. Ensimmäisen maistelukerran perusteella Suomen uusimman kaupallisen sahdin voi toivottaa tervetulleeksi markkinoille. Tuotteen kehittelyssä jää odottamaan luonteikkuuden syventämistä, käsityömäisyyttä, hiivaisuutta ja katajaisuutta! Pullon pohjalle toki muodostuu ohut hiivakerros. Ainesluettelosta tosiaan puuttuu kataja, eikä sen aromia puumaisuudessa oikein huomaa.

Lasipullo kruunukorkilla 0,33 l. Vähittäismyyntihinta 3,20 e. Ainoastaan Kauppakeskus Heinolan Heilassa.

 

* Skooda Pils, Koskipanimo Oy, Plevna, Tre

5,6 %-til., vaalea lager, pils

Väri on vaaleahko, punertavan keltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, tiheä, tasainen, niukka, kestävä. Tuoksu on voimakas, viljainen, katkeroinen. Suutuntuma on puraisevan katkeroinen, mutta puraisu on miellyttävästi pehmeän maltainen, viljamainen. Maku on täyteläinen, tasapainoinen, vahva, lopussa nousee pehmeää, kuivaa, hedelmäisyyttä ja jälkimaussa on kuivaa toffeemaisuutta, joka pysyy ja kestää. Plevnan uutuus viittaa nimellään tietenkin tšekkiläiseen laatuautoon Škodaan, joka nykyisin (kait) kuuluu saksalaiselle Volkswagen-yhtymälle. Tšekkiläis-saksalainen pils-oluttyyli on Skoodankin esikuvana. Ja esikuvistaan se oikeastaan ei erotu vaan on sellaisten erinomaisen hyvin onnistunut kopio. Kiinnostavia vertailukohteita ovat vaikkapa tšekkien Rebel, Budejovicky Budwar ja Kozel, Saksan Warsteiner, Radeberger, Riedenburger, Bitburger. Testiryhmä (OlutHuone Kaisla, Hki) nautti rinnalla König Pilsener -pilsiä (4,9 %, König-Brauerei, Duisburg / Bitburger Gruppe) ja päätyi hieman murheellisena toteamaan, että 150 vuotta sitten (1858) perustettu jättiläismäinen saksalaispanimo sittenkin on vielä muutaman loikan tamperelaista haastajaa edellä!

Hana 0,5 l., anniskeluhinta 6,40 e. Elokuussa 2008 Kuukauden Hanaolut HOK-Elannon OlutHuone-ravintoloissa, Hki ja Espoo.

 

* Året Runt, Nokian Panimo Oy, Nokia

5,7 %-til., kantavierre 14,0 p-%, katkeroainepitoisuus 28 EBU, väri 54,5 EBC, suodattamaton tumma lager

Väri on tumma, kuparinen, punertavan ruskea, kirkas. Vaahto on ruskea, tasainen, niukahko. Tuoksu on paahteinen, maltainen. Maku on vahva, luonmteikas, taipuisan hedelmäinen, makea, paahteinen, karamellimäinen. Hapanta sävyä lähentelevä 'pienpanimo-ominaisuus' tekee makuaromikirjon entisestäänkin kiinnostavammaksi. Året runt ('läpi vuoden') on Nokian Panimon uutuustuote syksyltä 2007. Alkon valikoimassa pikkupullon hinta on kuluttajaystävällisesti laskenut koko ajan (2,18 e - 2,15 e - 2,13 e)! Elokuussa 2008 olut on Hyvät Olutravintolat -yhdistyksen Kuukauden Hanaolut. HOK-Elannon OlutHuoneissa se oli kukauden hanaoluena toukokuussa. Silloin ison tuopin hinta oli 6,40 e. Hinnanmuutoksen rinnalla oluen vahvuutta on lisätty. Aikaisemmin alkoholitilavuus oli 5,3 % ja kantavierreväkevyys 13,6 p-%. Kaikin puolin oikea ja hyvä suunta!

Hana 0,5 l. anniskeluhinta 6,00 e, 0,25 l. 3,00 e. Elokuussa 2008 Kuukauden Hanaolut Hyvät Olutravintolat -yhdistyksen jäsenravintoloissa kautta maan. Pullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 2,13 e.

 

* Desperados Tequila, H Entreprise BP 43, Rueil-Malmaison, Cedex, Ranska

5,9 %-til., vaalea tequila-mausteolut

Väri on syvän keltainen, kirkas. Vaahto on vitivalkoinen, runsas, epätasainen, kestävä. Tuoksu on sitruunaisen mausteinen, vahva. Maku on sitruunainen, mausteinen, raikkaan kukkainen, simamainen, makea, kepeä, vahva tequilan alkoholimainen makusävy erilaisiin aromeihin sekoittuneena. Mieleen tulee lähinnä Tampereen ravintolapanimo Plevnan Panimosima (5,0 %). Desperados ('epätoivoiset') oluen valmistusaineet ovat vesi, ohramallas, glukoosisiirappi, maissi, sokeri, hiilihappo, aromit (tequila 75 %, eteeriset öljyt, kasviuutteet), happamuudensäätöaineet (sitruunahappo, humalauute).

Pullo 0,65 l. Ei tuontia Suomeen.

 

* Laitilan Kesä höyryolut, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy, Laitila

4,5 %-til., kantavierre 11,3 p-%, katkeroainepitoisuus 32 EBU, väri 9 EBC, suodattamaton vaalea lager. Suositus tarjoilulämpötilaksi 6-9 °C. 

Väri on vaalean keltainen, sameahko, läpinäkyvä. Vaahto on valkoinen, runsaana nouseva, nopeasti laskeutuva ja haihtuva jättäen melkoisen kestävän pitsikuvion lasin reunoille. Tuoksu on kukkaisen katkeroinen, kuiva. Maku on hedelmäinen, aprikoosimainen, toffeemainen, viljainen, katkeroinen, helposti juotava. Kun oluen antaa rauhoittua kunnolla pullossa, pohjalle kertyy ohut hiivakerros. Suodattamattoman oluen valmistuksessa yhdistetään pohja- ja pintahiivatekniikkaa eli käyminen jatkuu vielä pullossa.

Pullo repäisykorkilla 0,5 l. Vähittäismyyntihinta  e.

 

* Kukko Pils, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy, Laitila

4,5 %-t., kantavierre 11,8 p-%, katkeroainepitoisuus 35 EBU, väri 7 EBC, vaalea täysmallasolut, pils

Väri on vaalea, syvän keltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, nousee runsaana, laskeutuu nopeasti ja myös kestää. Tuoksu on rapean katkeroinen, tahmean hedelmäinen. Maku on keskitäyteläinen, vahva, luonteikas, maltainen, kuivahko, katkeroinen. Sopii erinomaisesti kesäolueksi ja ruokajuomaksi mausteisen lihan ja kalan tai vaikkapa salaatin kanssa.

Pullo repäisykorkilla 0,5 l., tölkki 0,5 l., vähittäismyyntihinta 2,15 e.

 

* Kukko lager III, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy, Laitila

4,7 %-til., kantavierre  , katkeroainepitoisuus 22 EBU, väri 5 EBC, vaalea täysmallasolut, panimon suositus tarjoilulämpötilaksi 6-10 °C 

Väri pn vaalea, keltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, runsas, nopeasti laskeutuva. Tuoksu on vahva, maltainen. Maku on pehmeän hedelmäinen, maltainen, tasapainoisen maukas. Kokonaisuus on onnistuneen erikoinen, kuitenkin juotavuus on melkoisen helppo.

Pullo repäisykorkilla 0,5 l., tölkki 0,5 l., vähittäismyyntihinta 2,15 e.

 

* Kellari Pils, Suomenlinnan Panimo, Hki

4,2 %-til., vaalea suodattamaton lager, pils

Väri on vaalea, keltainen, samea, läpinäkyvä. Vaahto on valkoinen, tiheä, , ohut, kestävä, muodostaa pitsikuvioita. Tuoksu on hedelmäinen, aprikoosia, persikkaa, banaania, rusinaa. Maku on vahvan luonteikas, hedelmällinen, kuiva, kesäinen. Kellari Pils on Olutkellari Helsingin oma olut, joka muistuttaa kovasti Suomenlinnan panimon vakiotuotetta Höpken Pilsiä (4,2 %), suodattamattomuus kuitenkin vahvistaa edelleen oluen luonnetta ja kuivan kukkaisen maukasta kokonaisuutta.

Hana 0,5 l., anniskeluhinta 5,90 e. Saatavissa ainoastaan Olutkellari Helsingissä, Hki 14.07.2008 alkaen.

 

* Kirjurin Vaalea, Karhupanimo, Pori / Oy Sinebrychoff Ab, Kerava (Carlsberg Bryggerien AS, Tanska)

4,5 %-til., katkeroainepitoisuus n. 20 EBU, väri n. 10 EBC, vaalea suodattamaton lager

Väri on vaaleahko, punertavan kellanruskea, sameahko. Vaahto on valkoinen, niukka, nopeasti haihtuva. Tuoksu on hedelmäinen, paksu. Maku on raikkaan hedelmäinen, aprikoosia, persikkaa, luumua; kukkaisen apilainen, luonteikas, täyteläinen, lyhyehkö, helposti juotava. Hento jälkimaku. Olut on puolisuodattamaton eli hiivat on suodatettu pois. Suomen tänään 11.07.2008 avatun uusimman pienpanimon ensimmäinen olut on lupaava uutuus.

Hana 0,33 l., anniskeluhinta 3,50 e, 0,5 l. 5,20 e, 1 l. 10 e. Saatavissa vain Schönes Fräulein –panimoravintolassa Porissa. Luvassa myös Helsingin Schönes Fräulein –ravintolaan.

 

* Mustakarhu, Karhupanimo, Pori / Oy Sinebrychoff Ab, Kerava (Carlsberg Bryggerien AS, Tanska) 

5,0 %-til., katkeroainepitoisuus 25-30 EBU, väri 70-80 EBC, tumma suodattamaton lager

Väri on tumma, rubiininpunainen, läpikuultava, sameahko. Vaahto on valkea, melko vähäinen, kestävä. Tuoksu on kahvimaisesti paahteinen, hennosti katkeroinen. Maku on hedelmäinen, kuivattua taatelia, paahtunut, kahvimainen, kuiva, helposti juotava. Mustakarhulle ominainen paahteinen kahvimaisuus tulee esille myös kylmänä (8 ºC) tarjoiltaessa. Sävyt paranevat edelleen oluen lämmetessä 14-15 asteeseen. Uuden porilaisen ravintolapanimon toinen uutuusolut on olutmestari Heikki Vuokon onnistunut taidonnäyte.

Hana 0,33 l., anniskeluhinta 3,50 e, 0,5 l. 5,20 e, 1 l. 10 e. Saatavissa vain Schönes Fräulein –panimoravintolassa Porissa. Luvassa myös Helsingin Schönes Fräulein –ravintolaan.

 

* Kellari Pils, Suomenlinnan Panimo, Hki

4,2 %-til., vaalea suodattamaton lager, pils

Väri on vaalea, keltainen, samea, läpinäkyvä. Vaahto on valkoinen, tiheä, , ohut, kestävä, muodostaa pitsikuvioita. Tuoksu on hedelmäinen, aprikoosia, persikkaa, banaania, rusinaa. Maku on vahvan luonteikas, hedelmällinen, kuiva, kesäinen. Kellari Pils on Olutkellari Helsingin oma olut, joka muistuttaa kovasti Suomenlinnan panimon vakiotuotetta Höpken Pilsiä (4,2 %), suodattamattomuus kuitenkin vahvistaa edelleen oluen luonnetta ja kuivan kukkaisen maukasta kokonaisuutta.

Hana 0,5 l., anniskeluhinta 5,90 e. Saatavissa ainoastaan Olutkellari Helsingissä, Hki 14.07.2008 alkaen.

 

* Weltenburger Hefe-Weissbier Hell, valmistuttaja: Klosterbrauerei Weltenburg GmbH, Kelheim, Baijeri, Saksa; valmistaja: Brauerei Bischofshof e.K., Regensburg, Baijeri, Saksa
5,4 %-til., kantavierre %-p., vaalea vehnäolut
.

Väri on vaalean keltainen, läpikuultava, samea, tuo mieleen itähämäläisen sahdin. Vaahto on valkoinen, tiheäkuplainen, kestävä. Tuoksu on raikkaan hedelmäinen, pehmeän päärynäinen, banaanimainen. Maku on raikkaan sitrushedelmäinen, mausteinen, fenkoli- ja sellerimäinen, toffeinen, tasapainoinen. Vehnäolut oli aikoinaan aateliston ja ruhtinaiden etuoikeutettu juoma. Säästääkseen venät itselleen Baijerin herttua jopa sääti Reinheitsgebotin (puhtauslaki) vuonna 1516, joka kielsi rahvasta käyttämästä oluenvalmistuksessa muita aineksia kuin vettä, ohramallasta ja humalaa, myöhemmin myös hiivaa. Vuosisatojen ajan olutmestarit kaikkialla maailmassa ovat kunnioittaneet puhtauslakia.

Weltenburgin luostari on perustettu vuonna 1050 Tonavan rantatörmälle. Sortuma vahingoitti luostaria ja panimoa vuoden 2005 tulvissa, jolloin muiden kuin Weltenburger Kloster -merkkisten oluiden tuotanto siirtyi Bischofhofeniin. Weltenburg on maailman vanhin luostaripanimo ja saksalaisen Weihenstephanin (vuodelta 1040) jälkeen toiseksi vanhin panimo.

Hana 0,5 l, anniskeluhinta  6 e. Hyvät Olutravintolat –yhdistyksen Heinäkuun hanaolut 2008.

 

* Hacker-Pschorr Weisse, Hacker-Pschorr Bräu GmbH, München, Baijeri, Saksa / Paulaner Brauerei GmbH & Co KG (Brau Holding International, München)

5,5 %-til, vaalea, suodattamaton vehnäolut

Väri on vaalea, punertavan keltainen, läpinäkymättömän samea. Vaahto on valkoinen, runsaana nouseva, hienojakoinen, vähäinen, kestävä. Tuoksu on voimakas, hedelmäinen, mausteinen. Maku on täyteläinen, vahvan hedelmäinen, fenkolia, korianteria, aprikoosia, pippuria. Vahva tasapainoinen mausteisuus melkein polttaa kielellä, miellyttävän rapsakasti. Baijerilaisen vehnäoluen tyyliin kuuluu suomalaisille tuttu sahtimaisuus, joka kruunaa tämän kesäisen vehnänautinnon.

Perhepanimo Hacker-Pschorr on toiminut etiketin mukaan vuodesta 1417. Vehnäolut tarjoillaan hienossa alkuperäislasituopissa, jossa on kunnianosoitus suvun esi-isälle: Georg Pschorr Sr (1798-1867). Nykyisin panimo kuuluu suuren, vuonna 1634 perustetun baijerilaisen Paulanerin kanssa Brau Holding International –konserniin. Hacker-Pschorr –tuotteet valmistetaan Nockherbergissä, Münchenin Au-Haidhausenissa.

Hana 0,5 l., anniskeluhinta 6,40 e. HOK-Elannon OlutHuone –ravintoloiden Heinäkuun hanaolut 2008.

 

* Tuborg Classic, Oy Sinebrychoff Ab, Kerava (Carlsberg Breweries AS, Tanska), Carlsbergin valvonnassa

4,5 %-til., kantavierre 10,4 %Pl, katkeroaineet 18 EBU, väri 14 EBC, vaalea wieniläistyylinen lager. Suositus tarjoilulämpötilaksi 5-8 ºC.

Väri on vaalea, syvän keltainen, hieman punertava. Vaahto on valkoinen, runsas, paksu, tiheä, pitsimäinen, kestävä. Tuoksu on vahva, maltainen, paksu. Maku on vankan maltainen, tumman hedelmäisen makea, luonteikkaan täyteläinen, tasapainoinen ja juotavuudeltaan helppo, oluen lämmettyä maistuu vaimea katkeroisuus mukavasti. Valmistuksessa käytetään neljän mallaslaadun sekoitetta: pilsner, münchener, karamelli ja värimallas. Tuborg Classic muistuttaa Carlsberg-olutta (4,5 %), jota Sinebrychoff myös valmistaa emoyhtiön lisenssillä.

Tuborg Classic on ollut Tanskan markkinoilla vuodesta 1993, jolloin Tuborgin panimon perustamisesta tuli kuluneeksi 120 vuotta. Koffin versiossa etiketti on vaatimattoman ruskea ja tuo mieleen muutaman vuoden takaiset ns. 'halpisoluet', joilla torjuttiin Lidlin edullisia saksalaispilsejä. Etiketissä on outo merkintä "Since 1880″, jolla ei viitata Tuborg-panimon perustamiseen (1873) eikä Classicin syntyvuoteen (1993). Mutta vuoteen 1880 mennessä Tuborgin oluet alkoivat olla oikeita laadukkaita lagereita. A/S Tuborgs Fabrikker perustettiin Kööpenhaminassa vuonna 1873. Nimi viittaa mahtavaan Thue-suvun kartanoon. Tuborgin ensimmäinen tuote oli tumma olut Rød vuonna 1875 ja kuuluisa Tuborg Grøn kehitettiin vuonna 1880. Tuborg sulautettiin vuonna 1847 perustettuun Carlsbergin panimoyhtiöön vuonna 1970.

Pullo 0,33 l. Vähittäismyyntihinta 1,15 e.

 

* 1836 Classic White Lager, Oy Hartwall Ab, Hki / Lahden tuotantolaitos (Heineken AS, Alankomaat)

4,5 %-til., kantavierre 10,5 p-%, katkeroaineet 8 EBU, väri 6 EBC, vaalea lager

Väri on hyvin vaalea keltainen, hieman samea. Vaahto on valkoinen, tasainen, aluksi runsas, laskeutuu ja haihtuu nopeasti kokonaan. Tuoksu on vahva, maltainen, mausteinen, vehnäolutmainen. Maku on raikkaan sitrusmainen, pirtsakka, vahva ja luonteikas. Jälkimaku jatkuu pitkään hedelmäisenä ja mausteisena. Valmistuksessa käytetään ohra- ja vehnämallasta, humalaa, aromeja sekä lisäaineita. Erittäin miellyttävä ja raikas kesäolut. Sopii myös ruokapöytään kala- ja salaattiruokien kanssa.

Tölkki 0,44 l., vähittäismyyntihinta 2,00 e.

 

* Festivity, Bath Ales Ltd, Warmley, Bristol

5,0 %-til., tumma ale, old porter, talven kausiolut

Väri on hyvin tumma, ruskea. Vaahto on vähäinen, olematon. Tuoksu on vahva, maltainen, paahteinen, kahvimainen, mausteinen. Maku on kuivan paahteinen, suklainen, kahvimainen, katkeroinen. Valmistuksessa käytetään avoaltaissa valmistettuja Maris Otter -maltaita, vehnämaltaita, paahdettuja suklaamaltaita, Challenger- ja Bramling Cross -humalia, jotka kasvatetaan Kentissä. Panimo on perustettu vuonna 1995 ja sijaitsee itäisessä Bristolissa. Valmistaja kutsuu Festivityä "ihastuttavaksi vanhan tyylin (old style) portteriksi" ja "talven lämmittäjäksi".

Pullo 0,5 l. Anniskeluhinta 6,5 e.

 

* Rostocker Pilsener Premium, Hanseatische Brauerei Rostock GmbH, Rostock, Saksa

4,9 %-til., vaalea lager

Väri on vaalean keltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, tasainen, keskinkertaisen vahva ja kestävä. Tuoksu on vaatimaton, heikosti katkeroinen. Maku on tasapainoinen, kevyt, maltainen, vienosti hedelmäinen, kuiva. Itäisen Saksan hansakaupungin historiaa ja merenkulkua kunnioittava panimo on perustettu vuonna 1878.

Tölkki 0,5 l. Ei tuontia Suomeen.

 

* Golden Hop Ale, valmistuttaja Gastro Pub -ketju, Tre; valmistuspaikka: De Proef Brouwerij, Lochristi-Hijfte, Belgia

5,0 %-til., vaalea ale

Tamperelaisille Gastro Pubeille on valmistettu oma belgiale. 'Kultaisen humalan' väri on vaalea, keltainen, sameahko. Vaahto on valkoinen, hienojakoinen, vankka, kestävä. Tuoksu on voimakas, hedelmäinen, sitrusmainen. Maku on täyteläinen, vahvasti katkeroinen, sitrusmaisen pirskahteleva, hedelmäinen, kukkainen. Miellyttävän kulmikas ja haasteellinen. Gastro Pub -ravintoloiden vetäjä Sami Lappalainen palkittiin huhtikuussa 2008 tamperelaisten olutharrastajien Kultainen Humala -tunnustuspalkinnolla. Samaan aikaan Belgiasta saapunut oma olut nimettiin palkinnon mukaisesti.

Hana 0,5 l. Anniskeluhinta 7 e. (Gastro Pub Tuulensuu, Nordic Pub, Tre)

 

* Pacific Summer ale, Nørrebro Bryghus, Kööpenhamina, Tanska

5,6 %-til., kantavierre 12,5 p-%, katkeroainepitoisuus 40 EBU, vaalea pale ale. Suositus tarjoilulämpötilaksi 9-12 °C.

Väri on vaalea, ruskehtavan keltainen. Vaahto on valkoinen, niukka, muodostaa pitsikuvioita, kestävä. Tuoksu on raikas, apilamainen, katkeroinen. Maku on makean kukkainen, sitrushedelmäinen, apilamainen, Amerikan humalat (Vanguard, Athanum ja Amarillo) leimaavat vahvasti oluen aromeja. Jälkimaku vaikuttaa vaimealta, mutta on pitkä ja makea. Apilainen katkeroisuus nousee vielä pitkään. Kesäolut on valmistettu tanskalaisen pienpanimon Nørrebro Bryghusin ja newyorkilaisen Brooklyn Breweryn yhteistyönä. Panimomestarit Garrett Oliver ja Lars Lindegaard Hjorth sekä Anders Kissmeyer kehittivät Pacific Summer Alen reseptin Brooklyn Scorcher -oluen pohjalta.

Hana 0,5 l, anniskeluhinta 7,50 e. Hyvät Olutravintolat –yhdistyksen Kesäkuun hanaolut 2008.

 

* Organic Honey Dew, Fuller, Smith, Turner, Lontoo, Englanti

4,3 %, OlutHuoneiden hanalätkässä!, (pulloversion arvot: 5,0 %-til., kantavierre 12,1 p-%, katkeroainepitoisuus 14 EBU, väri 12,1 EBC, vaalea luomuhunajaolut

Väri on vaalea, syvän keltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, nousee runsaana, laskeutuu nopeasti vähäiseksi, kestävä. Tuoksu on viljainen, vaimeasti hunajainen. Maku on raikas, maltainen, melko täyteläinen, pehmeän hedelmäinen, hunajainen. Luomuhunajaolut on nyt saatavissa ensimmäistä kertaa hanatuotteena Suomessa. Pullopakattu versio on myös Alkon valikoimassa.

Hana 0,5 l, anniskeluhinta 6,40 e. HOK-Elannon OlutHuone –ravintoloiden Kesäkuun hanaolut 2008. Pullo 0,5 l., vähittäismyyntihinta Alkossa 3,65 e.

 

* Laitilan Kesä höyryolut, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy, Laitila

4,5 %-til., kantavierre 11,3 p-%, katkeroainepitoisuus 32 EBU, väri 9 EBC, suodattamaton vaalea lager. Suositus tarjoilulämpötilaksi 6-9 °C.

Väri on vaalean keltainen, sameahko. Vaahto on valkoinen, runsas, nopea, keskikestävä. Tuoksu on vahva, luonteikas, sitrusmaisen raikas, katkeroinen. Maku on pehmeän hedelmäinen, vahvasti ja tasapainoisesti katkeroinen, kuiva, luonteikas ja haastava, mutta samalla myös helposti juotava. Vahva viljaisuus muistuttaa melkein vehnäolutta. Hieno aloitus tulevalle kesäkaudelle. Laitilan uutuuden kehittelyssä tärkeintä on olut hiivan käyttö: Kesä on tehty yhdistämällä pohja- ja pintahiivateknologiaa. Olut jatkaa kypsymistään pullossa, jonka pohjalla on myös selvä kerros hiivaa. Kesä taitaa olla - Hurriganes-oluen ohella - ainoa Laitilan olut, joka ei ole Kukko-merkkiä. Perinnelimonadeilla ja omenasiidereillä aloittaneen panimon ensimmäiset oluet olivat lasipulloon pakatut Kukko-höyryoluet. Nyt siis tuulivoimalla käyvä panimo palaa taas höyryaikaan. Käsite "höyryolut" viittaa panimon lämmitystekniikkaan, ei oluttyyppiin.

Pullo repäisykorkilla 0,5 l. Vähittäismyyntihinta  e.

 

* Leuhkalasse Bitter, Panimo & Tislaamo Teerenpeli, Lahti / Helsingin Teerenpelin panimo

4,7 %-til., kantavierre 11,5 p-%, tumma bitter

Kamppiin siirtyneen Helsingin Teerenpelin panimon ensimmäinen tuote valmistui markkinoille 16.5.2008. Leuhkalassen väri on tummahko, punertavan ruskea. Vaahto on valkea, niukka, tiheäkuplainen, keskikestävä. Tuoksu on vahva, luonteikas, katkeroinen. Maku on kuiva, raikkaan katkeroinen, kukkainen, apilamainen, hedelmäinen, erittäin tasapainoinen ja juotavuus on melkoisen helppo.

Hana 0,4 l. Anniskeluhinta 5,50 e, vain Helsingin Teerenpelissä.

 

* Oxford Gold, valmistuttaja: The Brakspear Brewing Co, Witney, Oxfordshire, Englanti. Valmistettu Iso Britanniassa.

4,6 %-til., pullossakypsyvä, puolitumma ale, luomuolut

Väri on tummahko, keltaisen ruskea. Vaahto on valkoinen, niukka, haihtuu kokonaan. Tuoksu on vaimean tyylikäs, katkeroinen. Maku on kevyt, maltainen, lievästi sitrusmainen, tasapainoisesti katkeroinen. Humalalajikkeet ovat Target ja Goldings.

Pullo 0,5 l. Anniskeluhinta 6,30 e.

 

* Old Odense Ale, Nörrebro Bryghus, Kööpenhamina, Tanska

7,5 %-til., kantavierre 18,0 p-%, katkeroainepitoisuus 15 EBU, väri 20 EBC, tumma ale

Väri on punertavan ruskea, samea, sahtimainen. Vaahto on ruskehtava, vahva, tiheä, haihtuu kokonaan nopeasti. Tuoksu on raikas, hedelmäinen, mausteinen. Maku on makean hedelmäinen, pihkamainen, vahvan luonteikas, hapan, mausteinen, sahtimainen. Valmistuksessa käytetään pale ale -, karamelli- ja kauramallasta, saksalaista Perle-humalaa, vaahterasiirappia ja mausteina marattia, kärsämöä, oratuomea ja anista. Vesi on käsittelemätöntä, ja siinä on tunnin ajan kiehutettu luomukuusenhavuja. Oluen on käynyt tekemässä 1600-luvulta peräisin olevan reseptin mukaisesti vierailija USA:sta, Dogfish Head -panimon Sam Calagione.

Pullo 0,6 l. Alkon vähittäismyyntihinta 11,45 e. Maahantuoja Novovin Oy.

 

* Suokki Pale Ale, Suomenlinnan Panimo Oy, Helsinki

4,5 %- til., vaalea pintahiivaolut, ale

Väri on vaalea, ruskean keltainen, melko kirkas. Vaahto on valkoinen, isokuplainen, niukka. Tuoksu on makea, apilamainen, katkeroinen, tasapainoinen. Maku on tasapainoinen, luonteikas, suutuntumassa tupakan (!) vivahde, keskitäyteläinen, apilapellon "metisyyden" ja katkeroisuuden tasapainoinen yhdistelmä. Jälkimaku on kuivan katkeroinen. Helsingin edustalla Suomenlinnassa toimiva ravintolapanimo on valmistanut Suokki Pale Alen HOK-Elannon William K. -oluthuoneketjun omaksi olueksi.

Hana 0,5 l. Anniskeluhinta 6,50 e. Ainoastaan HOK-Elannon William K.-OlutHuoneissa Helsingissä (Annankatu, Tennispalatsi, Mannerheimintie, Kurvi) ja Espoossa (Sello, Leppavaara).

 

* Perhon Kevätolut, Ravintolakoulu Perhon panimo, Hki

6,0 t-%, kantavierre 13,5 p-%, tumma pintahiivaolut

Väri on tummanruskea, samea. Vaahto on ruskehtava, runsas, laskeutuu nopeasti ja kestää hyvin. Tuoksu on makea, hedelmäinen, mausteinen, mukavasti hapan - melkein kuin hienossa belgialaisessa alessa, joskin epätasaisempi. Maku on makean maltainen, mausteinen, inkivääriä, korianteria, neilikkaa. Valmistuksessa käytetyt mallaslajikkeet ovat pilsner, münchner, tumma, karamelli ja värimallas. Vahvojen liharuokien, kuten pääsiäislampaan kanssa mainio, mutta sopii myös viileiden kevätiltojen lämmittäjäksi.

Hanassa 0,5 l. 5,60 e; 0,25 l. 2,80 e. Vain Perhon ravintola, Hki.

 

* Alpo's I.P.A., Ravintolapanimo Huvila / Savonniemen Oluttehdas Oy, Savonlinna

6,9 %-til., kantavierre 16,0 p-%, katkeropitoisuus 100 EBU, väri 10 EBC, vaalea suodattamaton pintahiivaolut, ale

Väri on tummahko, punertavan kellanruskea, samea. Vaahto on valkoinen, tasainen, hienojakoinen, kestävä. Tuoksu on vaimea, ainakin (liian) kylmänä tarjoiltaessa, katkeroinen. Maku on hedelmäinen, aprikoosia, sitrusmaisuutta, vahvan raikas, kuiva, vahvasti katkeroinen, kuitenkin tasapainoinen. Hieno, vahva, luonteikas, tasapainoinen erikoisuus.

Hana 0,5 l., anniskeluhinta 5,90 e / 0,25 l. 3,30 e. One Pint Pub, Ruoholahti, Hki. (yhdeksäs tuotantoerä, Huvilan toinen.)

 

* Bischofshof Original 1649, Brauerei Bischofshof, Regensburg, Saksa

5,1 %-til., dortmunder-tyylinen vaalea lager

Vuonna 1649 perustetun panimon 350-vuotisjuhlavuoden tuote on ollut tuotannossa vuodesta 1999. Väri on vaalea, kullankeltainen. Vaahto on valkoinen, niukka, kestävä. Tuoksu on maltainen, diasetyylinen. Maku on täyteläinen, paksun maltainen, lievästi tahmean karamellimäinen, pastillimäinen, tervainen. Kokonaisuus on kuivan täyteläinen täysmallasolut. Hieno saksalaisolut edustaa dortmunder-tyyppiä.

Hana 0,5 l. Anniskeluhinta 6,00 e. Hyvät Olutravintolat –yhdistyksen Kuukauden Hanaolut toukokuussa 2008.

 

* Året Runt, Nokian Panimo Oy, Nokia

5,3 %-til., kantavierre 13,6 p-%, katkeroainepitoisuus 28 EBU, väri 54,5 EBC, suodattamaton tumma lager

Väri on hyvin tumma, ruskea, kirkas. Vaahto on vaalea, olemattoman vähäinen. Tuoksu on vaimea, lievästi karamellimäinen. Maku on paahteinen, maltainen, suklainen, karamellimäinen – kaikkea tätä hennosti ja tyylikkään tasapainoisesti. Suutuntuman katkeroisuus kehittyy vahvaksi hedelmäisyydeksi ja makeaksi maltaisuudeksi miellyttävän pehmeässä jälkimaussa.

Hana 0,5 l. anniskeluhinta 6,40 e. Toukokuussa 2008 Kuukauden Hanaolut HOK-Elannon OlutHuone-ravintoloissa, Hki ja Espoo. Pullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 2,15 e.

 

* Året Runt, Nokian Panimo Oy, Nokia

5,7 %-til., kantavierre 13,6 p-%, katkeroainepitoisuus 28 EBU, väri 54,5 EBC, suodattamaton tumma lager

Väri on tumma, meripihkan ruskea, kirkas. Vaahto on vaalea, nousee mahtavan runsaana jo heti pulloa avatessa, laskeutuu melko nopeasti ja jää vahvana ohuena kalvona oluen pinnalle. Tuoksu on paahteinen, karamellimäinen. Maku on maltainen, hennon paahteinen, karamellimäinen, tasapainoinen. Suutuntuma on rapsakan katkeroinen. Jälkimaku on pitkä, pehmeän maltainen. Tarpeeksi pitkään pystyasennossa rauhassa säilytetyn pullon pohjalle laskeutuu selvä sakkakerros, joka suositellaan sekoitettavaksi oluen sekaan ennen pullon avaamista. Kirkas pullo tuntuu useimmiten virheeltä oluen pakkauksena, mutta "ympärivuotisen" kauniin ruskeaa väriä ja kirkkautta tämä vain korostaa. Etiketin kuvassa esitellään symbolisesti perinteiset neljä vuodenaikaa. Nehän alkavat Suomessakin olla jo perinnetietouden varassa. Året Runt on Nokian Panimon uutuustuote syksyltä 2007. Puolen vuoden aikana oluen vähittäismyyntihinta on laskenut muutaman sentin!

Pullo 0,33 l. kruunukierrekorkki.  Alkon vähittäismyyntihinta 2,15 e.

 

* Altbairisch Dunkel, Brauerei Aying, Franz Inselkammer KG, Aying, Saksa

5,0 %-til., kantavierre 12,8 °Pl, tumma lager

Väri on tummanruskea, kirkas. Vaahto on valkoinen, runsas, laskeutuu nopeasti. Tuoksu on maltainen, karamellimäinen. Maku täyteläinen, maltainen, vahva, karamellimäisen makea, tuhti kokonaisuus. Tätä maistettuaan ei enää ihmettele, että oluitta on tosiaan joskus pidetty ravintona, leipänä juoksevassa muodossa. Hieno erikoisuus. Kaulaetiketin mukaan kysymyksessä on "tumma vientiolut" ja osoitteeksi ilmoitetaan edelleen "Bundesrepublik", Saksan Liittotasavalta.

Pullo 0,5 l. Anniskeluhinta 5,20 e.

 

* Gambrinus Original, Plenzky Prazdroj a.s., Plzen, Tshekin tasavalta

4,1 %-til., vaalea lager

Väri on vaalea, ruskean keltainen, punertava. Vaahto on valkoinen, runsas, kestävä. Tuoksu on maltainen, vahva. Maku on täyteläinen, luonteikas, maltainen, miellyttävän pehmeästi maalaismainen ja diasetyylinen. Tölkin kyljessä yllättää suomenkielinen teksti: "VAROITUS! Alkoholi vaarantaa alkion kehityksen ja terveytesi."

Tölkki 0,5 l., hana 0,5 l. Anniskeluhinta 5,20 e.

 

* Dark Force, Haand Bryggeriet AS, Drammen, Norja

8,5 %-til., tumma Imperial stout. Suositus tarjoilulämpötilaksi 10-14 °C.

Väri on musta, aivan läpinäkymätön. Vaahto on valkea, ruskehtava, vankka, nopeasti haihtuva. Tuoksu on vahva, paahteinen, hedelmäinen. Maku on voimakas, luonteikas, yrttimäinen, paahteinen. Jälkimaku on vahva ja makea. Valmistuksessa käytetään vehnämallasta ja vehnähiivaa. Dark Forcen ('tumma voima') alaotsikko kuvaa hyvin, mistä on kysymys: 'Double Extreme Imperial Wheat Stout'.

Pullo 0,5 l. Anniskeluhinta 8,70 e. HOK-Elannon OlutHuoneiden, Hki ja Espoo, vehnäolutviikoilla 11.-27.4.2008.

 

* Iceberg, Titanic Brewery Co Ltd, Stoke-on-Trent, Staffordshire, Iso-Britannia

4,1 %-til., suodatettu vaalea vehnäolut

Väri on kullankeltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, pehmeän pumpulimainen, tasainen, vankka. Tuoksu on vahva, katkeroinen. Maku on heinämäisen kuiva, voimakkaan katkeroinen, hedelmäinen, hieman mausteinen. Outo yhdistelmä vehnäolutteemaan! Vaikkakin itsenäisenä oluena maukas ja kiinnostava. Valmistuksessa käytetään Maris Otter -ohramallasta sekä vehnämaltaita, humalalajikkeet ovat amerikkalaiset Yakima Galena ja Cascade.

Titanic-panimo on perustettu vuonna 1985 ja nimi tulee onnettomasti neitsytmatkallaan uponneesta Titanic-valtamerilaivasta, jonka kapteeni oli Edward Smith. Oluiden nimet liittyvät usein jotenkin merenkäyntiin ja ovat useimmiten hauskoja. Tosin panimo painottaa suhtautuvansa Titanicin onnettomuuteen vakavasti. Iceberg tulee tähystäjä Frederick Fleetin kello 11.35 näkemästä jäävuoresta. Tähystäjä olisi huomannut vaaran aikaisemminkin, jos ei olisi unohtanut silmälasejaan Southamptoniin.

Pullo 0,5 l. Anniskeluhinta 6,90 e. HOK-Elannon OlutHuoneiden, Hki ja Espoo, vehnäolutviikoilla 11.-27.4.2008.

 

* Haystack Wheat, Left Hand Brewing Co Ltd, Longmont, Colorado, USA

5,0 %-til., pullossa kypsyvä suodattamaton, vaalea vehnäolut

Väri on vaalea, punertavan keltainen, samea. Vaahto on valkoinen, runsas, kestävä, niukka. Tuoksu on viljamainen, makea, maltainen. Maku on raikas, hedelmäinen, melkoisen kevyt. Valmistuksessa käytetään vettä, mallastettua vehnää ja ohraa, humalaa ja hiivaa. USA:n Coloradossa, Rocky Mountainin alueella St. Vrain -joen laaksossa toimiva olutrenessanssipanimo on kloonannut saksalaisen vehnäoluen - ja onnistunut siinä mainiosti. Jo parikymmentä vuotta kestänyt uusi olutkulttuuri USA:ssa on luonut harrastuspohjaa "vanhan mantereen" perinteisille oluille ja myös kieltolakia edeltävän ajan amerikkalaisoluille. Myös USA:ssa panimotoiminnan pioneerit olivat Euroopan, varsinkin Saksan valmistusperinteen taitajia.

Pullo 0,355 l. Anniskeluhinta 6,70 e. HOK-Elannon OlutHuoneiden, Hki ja Espoo, vehnäolutviikoilla 11.-27.4.2008.

 

* Saisis, Brasserie des Légendes sprl / Brasserie Ellezelloise, Ellezelles, Belgia

5,9 %-til., pullossa kypsyvä suodattamaton, vaalea vehnäolut

Väri on vaalea, keltaisen ruskea, samea. Vaahto on valkoinen, runsas, kestävä. Tuoksu on vahva, hedelmäinen, makea. Maku on pistävän hedelmäinen, appelsiinimäinen, maltainen, pehmenee alkupuraisunjälkeen miellyttävästi. Mausteena käytetään curacao-hedelmän kuorta ja korianteria. Pieni maatilapanimo on perustettu vuonna 1993.

Pullo 0,33 l. Anniskeluhinta 6,40 e. HOK-Elannon OlutHuoneiden, Hki ja Espoo, vehnäolutviikoilla 11.-27.4.2008.

 

* Weihenstephaner Vitus Weizenbock, Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan, Freising, Baijeri, Saksa

7,7 %-til., kantavierre 16,5 p-%, katkeroainepitoisuus 14 EBU, suodattamaton vaalea vehnäbock 

Väri on vaalea, kellertävä, samea. Vaahto on valkoinen, runsas, hienojakoinen, kestävä. Tuoksu on maltainen, vahva. Maku on vahva, täyteläinen, pehmeän hedelmäinen, makean toffeemainen. Bock-tyylinen olut on normaalisti vahva, makeahko pohjahiivaolut. Nimi (bock - pukki) tarkoittaa tässä yhteydessä yleensä "vahvaa". Panimo on toiminut samassa paikassa Weihenstephanin benediktiiniläisluostarin yhteydessä Freisingin kaupungissa vuodesta 1040 eli se on maailman vanhin panimo. Nykyisin valtion omistama panimo toimii läheisessä yhteistyössä Münchenin teknisen yliopiston panimotieteellisen tiedekunnan kanssa.

Pullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 3,66 e. Anniskeluhinta 7,50 e. HOK-Elannon OlutHuoneiden, Hki ja Espoo, vehnäolutviikoilla 11.-27.4.2008.

 

* Paulaner Weissbier Kristallklar, Paulaner Brauerei GmbH & Co KG, München, Baijeri, Saksa

5,2 %-til., suodattamaton vaalea vehnäolut

perustettu 1634

Pullo 0,5 l. Anniskeluhinta 6,90 e. HOK-Elannon OlutHuoneiden, Hki ja Espoo, vehnäolutviikoilla 11.-27.4.2008.

 

* Rosenheimer Hefe Weissbier, AuerBräu AG, Rosenheim, Baijeri, Saksa

5,5 %-til., kantavierre 12,5 p-%, vaalea vehnäolut

Väri on vaalea kellanruskea, samea. Vaahto on valkoinen, runsas, nopeasti laskeutuva. Tuoksu on hedelmäinen, omenainen. Maku on vahvan luonteikas, maltainen, viljainen, hiivamainen vivahde vahvasti mukana. Ylä-Baijerissa sijaitseva AuerBräu (metso) -panimo on toiminut vuodesta 1889.

Pullo 0,5 l. Anniskeluhinta 6,90 e. HOK-Elannon OlutHuoneiden, Hki ja Espoo, vehnäolutviikoilla 11.-27.4.2008.

 

* Thurm und Taxis Weissbier, Fürstliche Brauerei Thurm und Taxis VmbH, Regensburg, Saksa

5,3 %-til., suodattamaton vaalea vehnäolut

Väri on punertavankeltainen, samea. Vaahto on valkoinen, tasainen, runsas. Tuoksu on vahva, hedelmäinen, mausteinen. Maku on pehmeän hedelmäinen, aprikoosia, banaania, vahvasti mausteinen, mukana esimerkiksi neilikkaa.

Pullo 0,5 l. Anniskeluhinta 6,90 e. HOK-Elannon OlutHuoneiden, Hki ja Espoo, vehnäolutviikoilla 11.-27.4.2008.

 

* Thurm und Taxis Kristall Weizen, Fürstliche Brauerei Thurm und Taxis VmbH, Regensburg, Saksa

5,2 %-til., suodatettu, vaalea vehnäolut

Väri on kullankeltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, hienojakoinen, runsas. Tuoksu on hedelmäinen ja mausteinen. Maku on raikkaan hedelmäinen, aprikoosimainen, mausteinen.

Pullo 0,5 l. Anniskeluhinta 6,90 e. HOK-Elannon OlutHuoneiden, Hki ja Espoo, vehnäolutviikoilla 11.-27.4.2008.

 

* Thurm und Taxis Dunkle Weisse, Fürstliche Brauerei Thurm und Taxis VmbH, Regensburg, Saksa

5,5 %-til., suodattamaton, tumma vehnäolut

Väri on tumma, punertavan ruskea, samea. Vaahto on valkea, runsas, hienojakoinen, kestävä. Tuoksu on vahva, maltainen, makeahko. Maku on luonteikkaan täyteläinen, maltainen, hedelmäinen, tahmea, lievästi sahtimainen.

Pullo 0,5 l. Anniskeluhinta 6,90 e. HOK-Elannon OlutHuoneiden, Hki ja Espoo, vehnäolutviikoilla 11.-27.4.2008.

 

* Bon Secours Myrtille, Brasserie Caulier, Péruwelz, Belgia

7,0 %-til., pullossa kypsyvä, mustikalla maustettu, tumma ale, pintahiivaolut

Väri on tumman ruskea, samea, sahtimainen. Vaahto on valkea, hienojakoinen, vähäinen. Tuoksu on vahva, pehmeän marjainen. Maku on kuiva, kuivatun mustikan kova aromi vahvana esillä. Jälkimaussa kuivattu mustikka on edelleen voimakkaasti mukana. Epätasapainoinen. Panimo aloitti vuonna 1995 ja teetätti tuotteet muissa panimoissa - aitoon belgialaiseen tapaan! La Rochefortoise -panimon (Eprave) lakkauttamisen jälkeen vuonna 2002 Caulierin veljekset alkoivat valmistaa La Rochefortoise Blonde ja Ambree (molemmat 6,2 %) -tuotteita ja samalla myös omat oluet.

Pullo 0,33 l., patenttikorkki. HBF 08

 

* Leffe Brune / Bruin, Brouwerij Abbaye Leffe S.A. / N.V., Dinant, Belgia / S.A. Interbrew Belgium N.V., Leuven, Belgia 

6,5 %-til., 26 EBU, tumma pintahiiva-ale

Väri on tumma, punaisen ruskea, kirkas. Vaahto on ruskehtava, epätasainen, runsas, kestävä. Tuoksu on vahva, maltainen, karamellimäinen. Maku on täyteläinen, karamellimäisen makea, hedelmäinen, tasapainoinen. Abdijbier / Bière d'Abbaye (luostariolut) tarkoittaa (katolisen) luostarin nimissä tavallisessa kaupallisessa panimossa tehtyä olutta. Varsinainen luostariolut on puolestaan trappistiolutta, mitä nimitystä vain kuusi belgialaista ja yksi hollantilainen luostari voivat käyttää. Notre Dame de Leffen luostari on toiminut vuodesta 1240. Se antoi oluensa nimen Namurin maakunnassa toimivalle maallikkopanimolle 1950-luvulla. Nykyisin tuote kuuluu mahtavalle kansainväliselle panimokonsernille, joka valmistaa myös Stella Artois -lageria ja lisenssillä englantilaista Bass alea.

Pullo 0,33 l., Alkon vähittäismyyntihinta 2,91 e. Hanassa olutravintoloissa. Maahantuoja: Oy Sinebrychoff Ab / House of Beer.

 

* Leffe Blonde / Blond, Brouwerij Abbaye Leffe S.A. / N.V., Dinant, Belgia / S.A. Interbrew Belgium N.V., Leuven, Belgia 

6,6 %-til., 18 EBU, vaalea pintahiiva-ale

Väri on vaalea, kullankeltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, pumpulimaisen runsas, pehmeä, isojakoinen, kestävä, Tuoksu on vahva, hedelmäinen, jopa katkeroinen, vaikka EBUja on vain 18. Maku on täyteläinen, pehmeän hedelmäinen, luumua, omenaa, tasapainoinen, vahvaksi olueksi yllättävän helposti juotava - kuten Belgian alen kohdalla usein on. Tasapainoinen, hieno, melko helppo kokonaisuus.

Pullo 0,33 l., Alkon vähittäismyyntihinta 2,91 e. Hanassa olutravintoloissa. Maahantuoja: Oy Sinebrychoff Ab / House of Beer.

 

* Grimbergen Blonde / Blond, N.V. Brouwerij Alken-Maes S.A., Waarloos, Belgia / Scottish Courage Alken-Maas (SCAM), Skotlanti, Iso Britannia

6,7 %-til., kantavierre 13 p-%, katkeroainepitoisuus 13,3 EBU, väri 12,1 EBC, vaalea pintahiivaolut (Abdijbier, Abbey beer). Tarjoilulämpötilasuositus 3-7 ºC.

Väri on vaalea, kullankeltainen, sameahko. Vaahto on valkoinen, epätasainen, runsas, pehmeä, kestävä. Tuoksu on vahva, hedelmäinen, katkeroinen. Maku on voimakas, lähes alkoholimainen, pehmeän hedelmäinen. Pehmeä makeus ja katkeroinen puraisu vaihtelevat mukavasti. Kokonaisuus on yllättävän kevyt. Valmistuksessa käytetään ohramaltaan lisäksi vehnää.

Pullo 0,33 l. Anniskeluhinta 6 e. Maahantuoja Oy Hartwall Ab.

 

* Grimbergen Dubbel / Double, N.V. Brouwerij Alken-Maes S.A., Waarloos, Belgia / Scottish Courage Alken-Maas (SCAM), Skotlanti, Iso Britannia

6,5 %-til., kantavierre 14,7 p-%, katkeroainepitoisuus 17 EBU, väri 63 EBC, tumma pintahiivaolut (Abdijbier, Abbey beer). Tarjoilulämpötilasuositus 3-7 ºC.

Väri tumma, punaisen ruskea, kirkas. Vaahto on valkea, runsas, paksu, pehmeän pumpulinen, kestävä, ilmavan isokuplainen. Tuoksu on lievästi makea, maltainen. Maku on hedelmäinen, maltainen, täyteläinen, paahtunut, hienoisesti karamellimäinen. Valmistuksessa käytetään myös mallastamatonta vehnää.

Alken-panimo (Alken) ryhtyi valmistamaan Belgian ensimmäistä pils-tyypin olutta vuonna 1928. Maes (Waarloos) oli belgialeja tuottava perhepanimo vuoteen 1946, jolloin alettiin valmistaa Maes Pils -olutta. Vuonna 1962 Maes sai valmistettavakseen vuodesta 1128 toimineen Grimbergenin luostarin oluita, Dubbel (6,5 %) ja Trippel (9,0 %). Yhdistynyt Alken-Maes -panimoyhtiö joutui ranskalaisen jugurttiyhtiön Danonen haltuun vuonna 1988. Scottish & Newcastle ryhtyi yhdistymään Danonen Belgian panimotoimintojen kanssa ja SCAM oli syntynyt vuonna 2002. Maesin perinteinen perhepanimo Waarloosissa on suljettu ja esimerkiksi Grimbergenit valmistetaan nykyisin Brasserie de l'Union -panimossa Jumet'ssa. Testissä olleet tuotteet on vielä valmistettu Waarloosissa, ainakin etikettien mukaan.

Pullo 0,33 l. Anniskeluhinta 6 e. Maahantuoja Oy Hartwall Ab.

 

* Saku Kuld, AS Saku Ölletahas, Saku, Viro / Baltic Beverages Holding (Carlsberg, Tanska ja Scottish&Newcastle, Englanti)

5,2 %-t., vaalea lager. Suositus tarjoilulämpötilaksi 6-8 ºC.

Väri on vaalea, keltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, vähäinen, keskikestävä. Tuoksu on hedelmäinen, raikas, tuore. Maku on pehmeän hedelmäinen, melkoisen täyteläinen, luonteikas, hienostunut, tyylikäs, helposti juotava, heinämäisen kuivan ja lievästi makean hedelmäisyyden mukavaa vuorottelua. Aivan Tallinnan ulkopuolella Harjun kunnan puolella sijaitseva panimo on perustettu vuonna 1820 eli vuonna 2005 vietettiin 185-vuotisjuhlavuotta, mitä Kuld juhlisti ja on jäänyt tuotantoon. Kuld ('kulta') on pakattu erikoiseen kohopainettuun, ruskeaan lasipulloon. Kaulaetiketin mukaan Kuld on: Hohtavanhenkinen ('säravaim') panimotuote, oluiden parhaimmistoa! Kuld on saatavilla Virossa myös 0,5 litran tölkissä ja nyt myös hanassa. Suomen vähittäismyymälämarkkinoille on tehty 4,5-prosenttinen Kuld Export.  

Hana 0,5 l. Anniskeluhinta 6,20 e. Hyvät Olutravintolat -yhdistyksen kuukauden hanaolut huhtikuussa 2008 kautta maan. Maahantuoja Sinebrychoff Oy / House of Beer.

 

* Jacobsen Extra Pils, Husbryggeriet Jacobsen / AS Carlsberg, Kööpenhamina, Tanska

5,5 %-til., vaalea lager

Väri on vaalea, ruskea, punertava, kirkas. Vaahto on valkoinen, runsas, laskeutuu nopeasti, epätasainen, kestävä. Tuoksu on vaimea, heikosti hunajainen. Maku on täyteläinen, pehmeän paksu, kirpeä katkeroisuus häipyy maltaisen pehmeyden alle. Hedelmäinen - luumua, persikkaa - pehmeys jatkuu mukavasti vaimeahkossa, pitkässä jälkimaussa. Testitilanteessa ennakolta tiedettiin valmistaja ja muistettiin vahvuudeksi "runsaat 5 %". Tietojen paljastuttua oluen nimi yllätti: pils-oluena tätä ei osattu pitää! Jacobsen on Carlsbergin panimon perustajan J.C. Jacobsenin mukaan nimetty kokeilupanimo, jonka useita tuotteita on saatavilla Suomessakin. Extra Pils on luonnonmukaisista raaka-aineista (tanskalaiset laatumaltaat, saksalaiset Hallertau- ja Spalter Select -humalat) valmistettu, tyrnimarjoilla maustettu hieno olut. Marjaisuus tuntuu heti suutuntumassa.

Hana 0,5 l. Anniskeluhinta 6,40 e. HOK-Elannon OlutHuoneiden kuukauden hanaolut huhtikuussa 2008. Maahantuoja Sinebrychoff Oy / House of Beer. 

 

* Keisari Pils, Nokian panimo Oy

4,5 %-til., kantavierre 10,3 p-%, katkeroaineet  EBU, väri  EBC, vaalea lager, täysmallasolut. Suositus tarjoilulämpötilaksi 7-10 °C.

Väri on syvän keltainen. Vaahto on valkoinen, kestävä. Tuoksu on raikkaan hedelmäinen, maltainen. Maku on kukkaisen täyteläinen, tasapainoinen, sopivasti katkeroinen ja kuiva - katkeroisuus vahvistuu jälkimaussa. Hienosti onnistunut uutuusolut. Nokian Panimon aikaisemmatkin vaaleat lagerit (PUP, Laivuri, Vaalea) ovat olleet luonteikkaita ja positiivisesti erilaisia. Keisari Pils on pils-tyyppinen täysmallasolut. Pils-oluet ovat yleensä vahvasti humaloituja. Tölkissä on amerikkalaistyylinen varoitusteksti "Alkoholi vaarantaa sikiön kehityksen ja terveytesi.". Yleistä varoitustekstiä on Suomessa suunniteltu jo monen vuoden ajan. Tällä hetkellä näyttää siltä, että valtiovalta ei tule määräämään varoitustekstejä pakollisiksi.

Lasipullo / tölkki 0,33 l. Vähittäismyyntihinta 1,70 e.

 

* Olvi 130 Vuotta Juhlaolut, Oyj Olvi, Iisalmi

4,7 til-%, kantavierre  %, katkeroaineet  EBU, väri  EBC, vaalea lager, täysmallasolut

Väri on vaalea, punertavan ruskea, lähes puolitumma. Vaahto on valkoinen, keskikestävä. Tuoksu on raikas, vahva, maltainen. Maku on keskitäyteläinen, raikkaan maltainen, tasapainoinen, maukkaan luonteikas. Juhlaolut jatkaa suomalaispanimo Olvin hienosti onnistuneiden erikoistuotteiden sarjaa. Monelle 130 Vuotta Juhlaolut tuo mieleen vuosia sitten lopetetun Vaakuna-oluen. Juhlaolut tulee myymälöihin huhtikuun alussa 2008.

Lasipullo 0,33 l., tölkki 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 2,00 e / 2,50 e.

 

* Koff Lite, Sinebrychoff Oy, Kerava / Carlsberg Breweries AS, Tanska

4,2 %-til., kantavierre 7,4 % Pl, katkeroainepitoisuus 16 EBU, väri 6 EBC, energia 25 kcal, proteiini 0,2 g, hiilihydraatit 0,3 g, rasva 0 g / 100 ml, vaalea lager

Koffin uutuustuote seurailee alan kansainvälisiä trendejä: kevyttä, mietoa, helppoa juomaa halutaan nauttia usein ja vähemmän kerrallaan. Kevytversiot ovat kasvaneet siideri- (50 %) ja virvoitusjuomamarkkinoilla (33 %) voimakkaasti. Pohjoismaissa ensimmäiset kevytoluet olivat Norjassa Ringnes Lite ja Tuborg Lite vuonna 2006 ja saavuttivat vuodessa viiden prosentin osuuden keskiolutmarkkinoista. Koff kehitti Light Beerin (4,1 %) jo vuonna 1982. Sen nimi oli vuosina 2004-07 "4.1 Täyteläinen Kevyt Olut" ja nyt taas Light Beer.

Koff Lite -oluen väri on vaalea, keltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, pehmeä ja runsas kuin pumpulitukko, nopeasti laskeutuva, heikosti kestävä. Tuoksu on kuivan katkeroinen, heinämäinen. Maku on tasapainoinen, kevyt, neutraali, helppo, jälkimakua ei juuri ole. Kokonaisuus on tyylin mukainen kuiva kevytolut.

Lite (light) kevytolut sisältää energiaa 30 % vähemmän kuin tavanomainen Koff III lager (4,7 %). Alhainen kantavierre ja normaalia pitempi käymisprosessi nostaa alkoholiprosenttia, mutta energiasisältö jää 25 kilokaloriin.

Tölkki 0,5 l, lasipullo 0,33 l.  Vähittäismyyntihinta 2 e Pullo 0,33 l.

 

* Carlsberg Lite, Carlsberg Breweries AS, Tanska

4,1 %-til., kantavierre 7,4 % Pl, katkeroainepitoisuus 16,5 EBU, väri 7,5 EBC, energia 25 kcal, proteiini 0,2 g, hiilihydraatit 0,4 g, rasva 0 g / 100 ml, vaalea lager

Koffin tavoin myös konsernin pääpanimo Carlsberg Kööpenhaminassa tuo huhtikuussa 2008 Suomen markkinoille kevytoluen. Suomen jälkeen kuluvan vuoden aikana Carlsberg Lite viedään markkinoille myös Tanskassa, Ruotsissa, Norjassa ja Kanadassa. Väri on vaalea, Koffin Liteä selvästi syvemmän keltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, nousee runsaana, pumpulimaisen tasaisena, laskeutuu nopeasti, keskikestävä. Tuoksu on kuiva, katkeroinen. Suutuntuma on miellyttävän kuiva. Maku on tasapainoinen, kevyt, helppo, kuiva jälkimaku päätyy vetiseksi. Tyylin mukainen, onnistunut kevytolut.

Tölkki 0,33 l.  Vähittäismyyntihinta 2 e. Maahantuoja Oy Sinebrychoff Ab.

 

* Sininen, Oy Hartwall Ab, Helsinki / Lahden panimo (Scottish & Newcastle, Englanti)

4,5 %-t., kantavierre 10,0 p-%, katkeroaineet 21,0 EBU, väri 7,5 EBC, vaalea lager

Väri on vaalea, kullankeltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, runsaana nouseva, nopeasti laskeutuva, tasainen, jättää kestävän pitsikuvion lasin reunoille. Tuoksu on kuivan heinämäinen, luonteikas. Maku on raikas, hedelmäinen, lievästi toffeemainen, tasapainoinen, luonteikas, kevyehkö, katkeroinen jälkimaku. Sinisen katkeroisuus (21 EBU) tuntuu varovaiselta, mutta kokonaisuus on paitsi helposti juotava, tyylikäs, hienostunut myös selvästi luonteikas. Myös alhainen kantavierre nostaa humalan katkeroista aromia esille.  

Pils-tyylin oluesta tulee nykyisin mieleen ennen muita Laitilan Kukko Pils (4,5 %, 35 EBU), mutta se on tosiaan eri asia: selvästi Sinistä haasteellisempi. Muut katkeroisuudestaan tunnetut maailmanluokan oluet ovat t¨ekkiläiset Pilsner Urquell (4,4 %, 37 EBU) ja Budejovicky Budvar (4,5 %, 20 EBU). Lähinnä Sininen kuitenkin muistuttaa Oxa Oy:n / Saimaan panimo Rokrammi Pilsiä (5,2 %, 45 EBU) ja virolaista raikasta Saku Heleä (5,2 %,  32 EBU).

Mallasjuoma Oy:n valmistama Lahden Sininen oli Suomen ensimmäinen pils-tyyppiä muistuttava olut (lager), jonka valmistus aloitettiin Lahden keskustassa sijaitsevassa panimossa vuonna 1935. Mallasjuoma siirtyi Hartwallin omistukseen vuonna 1988. Sinisen valmistus lopetettiin vuonna 1997. Pääsiäisen jälkeen (25.3.08) Sininen palaa jälleen myymälöihin. Valmistusresepti on sama kuin menneillä vuosikymmenillä. "Oluiden aatelia" -mainoslause ja ritarikypärä ovat edelleen mukana kuvassa.

Tölkki 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 2,25 e. Tulossa myyntiin 25.03.2008 alkaen.

 

* Pikku Pässi Brown Ale, Koskipanimo Oy, Plevna, Tre

4,5 %-til., kantavierre 12 p-%, katkeroainepitoisuus 30 EBU, kahvilla maustettu brown ale, pintahiivaolut

Väri on tumma, punertavan ruskea, kirkas. Vaahto on valkea, epätasainen, runsas, kestävä. Tuoksu on maltainen, tasainen. Maku on vaimeasti maltainen, kuivahko, pehmeän paahteinen, heinämäisen katkeroinen, puumainen tai pähkinäinen.

13.3.2008 ensi-iltansa saanut Panimoravintola Plevnan uutuus on paikallisradio 957:n nimikko-olut. Englantilaistyyppisen brown alen erikoisuutena on valmistuksessa käytetty Bahia Espresso –kahvipapusekoitus, jota paahtaa tamperelainen Mokkamestarit. Humalalajike on East Kent Goldings. Oluen nimi tulee Finlaysonin alueella vuosina 1909�� toimineen pienen sähköveturin, Pikku-Pässin mukaan.

Koskipanimon panimomestari Sam Viitaniemi lupaa, että tamperelaishanojen ohella Pikku Pässi tulee kuluttajien ulottuville esimerkiksi Helsingin Olutfestivaalille huhtikuussa ja jo sitä ennen Olutravintola Pikkulintuun Helsingin Puotilassa.

Hana 0,5 l. Anniskeluhinta Plevna, Tre 5,30 e; 4,30 e (0,33 l), 3 e (0,25 l) 13.3.2008 alkaen, Pikkulintu 5 e (0,4 l) 18.3.2008 alkaen.

 

* Lia Fail, Inveralmond Brewery Ltd., Perth, Skotlanti, Iso-Britannia

4,7 %-til., kantavierre 1048 OG, tumma ale, skotti-ale

Väri on puolitumma, punertavan ruskea, läpinäkyvä. Vaahto on valkoinen, kermamaisen paksu, tasainen, runsas, jättää pitsikuvion ja kestää pitkään. Tuoksu on hienostuneen katkeroinen. Maku on raikkaan täyteläinen, luonteikas, aromikas, tasapainoisesti katkeroinen, maltainen, viljainen, kuivan pähkinäinen. Paahtuneen hedelmäinen, kestävä jälkimaku. Valmistuksessa käytetään ohra- ja vehnämallasta, humalalajikkeet ovat Challenger, Fuggles ja Cascade. Hieno kuivahumalointi antaa oluelle ominaisen vahvan luonteen. Keelinkielinen "Lia Fail" ("kohtalon kivi") tarkoittaa Skotlannin kuninkaiden kruunajaiskiveä, joka sijaitsee nykyisin Edinburghin linnassa. Skotlannin sydämessä Taysidessa sijaitseva panimo on perustettu vuonna 1997. Ylämaan skottiale on valmistettu kylmissä olosuhteissa verrattuna Englannin lämpimään kosteuteen ja tarkoitettu viileään ilmanalaan. Humala jouduttiin maahantuomaan kaukaa Englannista, joten sitä käytettiin säästeliäästi. Ominaisuuksiin kuuluu selvä viskimäinen aromi, joka Lia Failissakin tuntuu mukavan pehmeänä, lämmittävänä.

Pullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 3,95 e. Maahantuoja Diamond Beer Company Oy, Hki.

 

* Stallhagen Påsk 2008, Ålands Bryggeri AB, Godby, Finström, Ahvenanmaa

6,0 %-til., kantavierre 14,3 p-%, katkeroaineet 25,0 EBU, väri 124 EBC, tumma lager, kausituote

Väri on mustanruskea, läpinäkymätön. Vaahdoton. Tuoksu on lievästi makea, mausteinen. Maku on makea, lääkemäinen, lievästi yrttimäinen, heikosti paahteinen ja lakritsainen. Valmistuksessa käytetään Raision pilsnermaltaita, Viking Maltin (Lahti) kristalli-, karamelli- ja mustamaltaita, Magnum- ja Saaz-humalia. Vuonna 2004 perustetun ahvenamaalaispanimon uusi olutmestari on Stadin panimolta tuttu Tom Skog.

Pullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 1,64 e.

 

* Påske Bock, Nørrebro Bryghus, Kööpenhamina, Tanska

7,0 %-til., kantavierre 14,7 p-%, katkeroainepitoisuus 18 EBU, väri 79,4 EBC, suodattamaton tumma bock, pintahiivaolut

Väri on tumma, ruskean punainen. Vaahto on valkea, runsas, laskeutuu nopeasti, kestävä. Tuoksu on voimakas, hedelmäinen. Maku on täyteläinen, tasapainoinen, maltainen, helposti juotava. Tanskalaisen pienpanimon Pääsiäispukin valmistusaineet ovat pilsner- münchener- ja karamellimaltaat, pale-ruismallas, saksalainen Perle- ja tšekkiläinen Saaz-humala.

Pullo 0,6 l. Alkon vähittäismyyntihinta 6,64 e. Maahantuoja Novovin Oy. Jakelu Heino Juomat Oy.

 

* Påskegodt, Haandbryggeriet As, Drammen, Norja

6,0 %-til., kantavierre 16,0 p-%, katkeroainepitoisuus 44 EBU, väri 52,1 EBC,  puolitumma ale, kokomallasolut.

Väri on puolitumma, punertavan keltainen. Vaahto on valkoinen, vähäinen, nopeasti haihtuva. Tuoksu on pehmeän hedelmäinen. Maku on pehmeä, hedelmäinen, miellyttävän kuiva, katkeroinen. Valmistuksessa käytetyt mallaslajikkeet ovat vehnä-, pilsner- ja kristallimaltaat. "Pääsiäishyvä" on suodattamaton, pastöroimaton, pullossa loppuun käyvä kausiolut.

Pullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta Alkossa 4,39 e. Kausituote.

 

* Novopacké Pivo Velikonoční, Pivovar Nová Paka a.s., Nová Paka, Tšekin tasavalta

6,3 %-til., kantavierre 13,6 p-%, katkeroainepitoisuus 27 EBU, väri 86 EBC, tumma lager

Väri on musta. Vaahto on ruskehtava, kestävä. Tuoksu on makeahko, vaimeasti hedelmäinen. Maku on voimakas, täyteläinen, maltainen, pehmeä, vaimeasti paahteinen, lakritsainen, makeahko. "Nová Pakan Pääsiäisolut" on Alkon neljän oluen pääsiäisvalikoiman paras tuote - kuten oli myös vuonna 2007. Hintakin on laskenut 10 senttiä.

Pullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 2,32 e.

 

* Paasbier, valmistuttaja Diamond Beer Oy, Hki; valmistaja De Proeuf Brouwerij, Lochristi-Hijfte, Belgia

4,7 %-til., vaalea ale, kausiolut

Väri on melko vaalea, kellertävän ruskea. Vaahto on valkoinen, erittäin runsas, tasajakoinen pumpulitukko, kestävä. Tuoksu on voimakkaan hedelmäinen. Maku on vahva, täyteläinen, paksun maltainen, raikkaan hedelmäinen. Täyteläisyys, tasapainoisuus, pehmeä hedelmäisyys yhdistyvät onnistuneesti tässä pelkästään Suomen markkinoille valmistetussa kausioluessa. Lienee hienoin, täyteläisin ja erikoisin päivittäistavarakaupan olut.

Pullo 0,33 l. Vähittäismyyntihinta 2,95 e. Kausiolut. Maahantuoja Diamond Beer Company Oy.

 

* Grass Bok, Diamond Beer Brewing Company Oy, Hki; valmistuspaikka: De Proef Brouwerij, Lochristi-Hijfte, Belgia

5,0 %-til., vihreä ale

Väri on vihreä, kirkas. Vihreä väri tehdään lisäämällä vierteeseen aitoa lehtivihreää. Vaahto on valkoinen, vähäinen. Tuoksu on melko voimakas, makeahko, hedelmäinen. Maku on pehmeän hedelmäinen, happamen sävyinen, taatelimainen, viikunamainen. Kirkas vihreä sopii hyvin keväiseen tunnelmaan, mitä "Ruohopukki"-belgiale sopivasti kohottaa.

Hana 0,5 l. Anniskeluhinta 5,40 e. (0,25 l 2,70 e.) Kolme Kaisaa, Kallio, Hki.

 

* India Pale Ale, St. Peter's Brewery Co Ltd, St. Peter's Hall,Bungay, Suffolk, Englanti 5,5 %, tumma IPA

Väri on tumma, punertavan ruskea, läpinäkyvä, sameahko. Vaahto on valkoinen, isokuplainen, tasainen, runsas. Tuoksu on paksun hedelmäinen, katkeroinen. Maku on raikas, keskitäyteläinen, kuivan katkeroinen, pehmeän hedelmäinen, hunajainen, apilamainen.

Pullo 0,5 l. Anniskeluhinta festivaaleilla 7,00 e.

 

* Innis & Gunn Oak Aged Beer, Innis & Gunn Brewing Company Ltd., Edinburgh, Skotlanti, Iso-Britannia

6,6 %-til., kantavierre 15,9 p-%, katkeroainepitoisuus 19 EBU, väri 22,2 EBC, tummahko ale

Väri on ruskea, punertava, hieman samea. Vaahto on valkea, runsas, tiheä, kestävä. Tuoksu on hedelmäinen, vahva, heikosti voimainen. Maku on selkeästi viskimäinen, mikä sävy tulee tammitynnyrissä kypsyttämisestä. Mallasviskin kypsyttämiseen normaalisti käytettävissä tammitynnyrissä skottilainen ale viipyy 77 vuorokautta. Muuten maku on paksun täyteläinen, hunajainen, luonteikas. Kunnolla viileässä kaapissa säilytetyn pullon pohjalle muodostuu paksu hiivakerros, yksi hienoimmista tähän mennessä tavatuista.

Pullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 2,91 e.

 

* Nikolai Lager olut, Oy Sinebrychoff Ab, Kerava, (Carlsberg Breweries AS, Tanska)

4,5 %, kantavierre 12,6 Pl, väri  EBC, katkeroaineet  EBU, vaalea lager

Väri on syvän keltaruskea, kirkas. Vaahto on valkoinen, runsas, pumpulimainen, kestävä, jättää pitsikuvion lasin reunoille. Tuoksu on maltainen, hedelmäinen. Maku on raikkaan maltainen, keskitäyteläinen, tasapainoinen, mieto, helposti juotava. Melkoisen luonteikas tavanomaiseksi lager-olueksi. Hauska yksityiskohta on lasipullopakkaus ravintolamyyntiä varten. Tölkki ei kerta kaikkiaan sovellu anniskelumyyntiin, niinpä Nikolaikin pakataan myös lasipulloon. Tyylisyistä.

Tölkki 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 2,20 e. Pullo 0,33 l (anniskelumyynnissä).

 

* Nikolai Tumma Lager, Oy Sinebrychoff Ab, Kerava, (Carlsberg Breweries AS, Tanska)

4,5 %, kantavierre 12,6 Pl, väri 55 EBC, katkeroaineet 15 EBU, tumma lager

Väri on tumma, kuparinpunainen, kirkas. Vaahto on vaalea, kohtuullinen, kestävä. Tuoksu on raikkaan vaimea. Maku on kevyt, vaimeasti hedelmäinen, karamellimäinen. Hyvin tasapainoinen ja helposti juotava. Karamellimaltaiden käyttö tuo tummaan Nikolaihin hieman enemmän täyteläisyyttä ja makuun syvyyttä tuttuun vaaleaan keskiolueen verrattuna. Uutuusolut tulee päivittäistavarakaupan hyllyille syyskuussa 2006. Raaka-aineina käytetään pilsner- ja karamellimaltaita, tärkkelystä, humalaa ja karamelliväriainetta. Nikolai-tuoteperhe on saanut nimensä panimoyhtiön perustajan Nikolai Sinebrychoffin (1788-1848) mukaan. Ensimmäinen Nikolai (IV A) valmistui vuonna 1988, perustajan syntymän 200-vuotisjuhlan kunniaksi. Keskiolutta on tuotettu vuodesta 1991. Vuodesta 2005 on markkinoilla ollut Sveitsissä valmistettu alkoholiton Nikolai (0,0 %) ja nyt siis myös tumma keskiolut.

Tölkki 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 2,20 e.

 

* Original Porter, Shepherd Neame, Faversham, Kent, Iso-Britannia

4,8 %-til., tumma porter

Väri on musta. Vaahto on ruskehtava, niukka, tasaisen paksu, kestävä. Tuoksu on kitkerän hedelmäinen. Maku on hedelmäinen, kevyehkö, paahteinen, lakritsainen, miellyttävän kuivasti katkeroinen, tasapainoinen perinteinen englantilaisportteri. Jälkimaku on pitkä, miellyttävästi lakritsainen, katkeroinen.

Hana 0,5 l anniskeluhinta 6,40 e. HOK-Elannon OlutHuoneiden Kuukauden Hanaolut maaliskuussa 2008.

 

* Savuolut James, Ravintolapanimo Plevna / Koskipanimo Oy, Tampere

5,2 %-til., kantavierre 12,6 p-%, katkeroainepitoisuus 30 EBU, väri 55 EBC, suodattamaton tumma savuolut 

Plevnan ravintolapanimon savuoluen väri on tumma, punertavan ruskea. Vaahto on vaalea, kestävä laskeutuen nopeasti oluen pinnalle. Tuoksu on maltainen, miellyttävästi savuinen. Maku on tasapainoinen, hienovaraisesti savuinen ja paahteinen. Katkeroisuus nostaa jälkimakua ja pitkittää nautinnollista makuelämystä. Hämmentävän upea savustetun kinkun makuaromi tulee mukavan sopivalla tavalla esiin, aivan kuin bambergiläisessä klassikossa Schlenkerla Rauchbierissä. Koskipanimo käyttää valmistuksessa Bambergistä, Saksan Baijerista, hankittuja savumaltaita. Maltaiden savuisuus tehdään kuivatusvaiheessa, kun pyökkipuusta lähtevän savun annetaan kulkea maltaiden lävitse. Jameksen muut mallaslaadut ovat pilsner, tumma ja karamelli. Humalalajike on Vanguard. Erittäin hienosti ja tasapainoisesti onnistunut makuerikoisuus! Maku paranee kun oluen antaa hieman lämmetä varsin kylmäksi säädetystä tarjoilulämpötilasta. Savuolut James on ollut Ravintolapanimo Plevnan tuotannossa alkuvuodelta 2006.

Hana 0,5 l, anniskeluhinta 6,40 e. Hyvät Olutravintolat -yhdistyksen Kuukauden Hanaolut maaliskuussa 2008.

 

* Julesnadder, Det Kompromissløse Bryggeri AS, Grimstad, Norja

4,5 %-til., kantavierre 11 ºP, katkeroainepitoisuus 25 IBU; pastöroimaton, suodattamaton, tumma ale. Suositus  tarjoilulämpötilaksi 8 ºC.

Väri on hyvin tumma ruskea, valoa vasten punertava, kirkas. Vaahto on ruskehtava, isokuplainen, niukahko, kestävä. Tuoksu on paahteinen, kahvimainen, yrttimäinen. Maku on paahtunut, lakritsainen, yrttimäinen, kahvimainen, suklainen, tasapainoinen, kevyehkö, mutta luonteikas. Kompromisseihin alistumattoman panimon helpoin olut. Julesnadder on vuoden 2006 jouluolut, jonka parasta ennen -päivä on 17.03.2008. Sopii ruokajuomaksi vahvojen liharuokien kanssa. Valmistuksessa käytetään Maris Otter -, Münchener-, amber-, musta-, suklaa- ja karamellimallasta. Humalalajikkeet ovat Columbus, Chinook ja Cascade. Hiiva on englantilainen ale-hiiva. Viisi oluenharrastajaa perusti norjalaisen pastöroimattomia ja suodattamattomia oluita valmistavan pienpanimon (vuosituotanto 8 miljoonaa litraa) Det Kompromissløse Bryggeri AS ("kompromissiton panimo") vuonna 2002. Panimon tuotemerkki Nøgne Ø tarkoittaa 'alastonta saarta'.

Pullo 0,5 l. Anniskeluhinta 6,50 e. Maahantuoja Novovin Oy. (Hilpeä Hauki 26.02.08)

 

One Pint Pub, Belgiviikot 4.2.2008 alkaen

 

* Vicardin, valmistuttaja Brouwerij Gigardin, Grembergen, Belgia; valmistaja "Proof" Brouwerij, Belgia

7,0 %-til., vaalea tripel-gueuze

Väri on vaalean ruskea, omenamehumainen, samea. Vaahto on vähäinen. Tuoksu on kirpeän hedelmäinen. Maku on hedelmäinen, omenaa, päärynää, raikas, kuivahko. G. Benschin ja V. Dilewynsin kehittämä vehnä-gueuze valmistetaan etikettipanimo Gigardinille suomalaisten hyvin tunteman Diamond Beerin käyttämässä "kokeilu" panimossa. Gigardin on perustettu vuonna 2004. Vuosituotanto on 27000 litraa.

Pullo 0,33 l.

 

* 100 Jaar Fanfare St. Vincentius, Brouwerij Den Herberg, Buizingen, Belgia

5,2 %-til., puolitumma ale

Väri on punertavan ruskea, harmahtava samea. Vaahto on vähäinen. Tuoksu on happamen omenainen. Maku on kuivan hedelmäinen, raaka, kova, tuore. Den Herberg -panimo on perustettu tänä vuonna (2008) ja One Pintin teemaviikoilla on jo kolme uuden panimon tuotetta. Pyhän Vincentinuksen 100-vuotisjuhlavuodelle (2007) fanfareja nostava olut kaipaa vielä kypsymistä pullossa, kuten muutkin laadut. Joka tapauksessa on etuoikeus päästä kokeilemaan näin uutta olutta!

Pullo 0,33 l.

 

* 't Hofgrobberke 2007, 't Hofbrouwerijke, Beerzel, Belgia

8,0 %-til., tumma ale

Väri on tummahko, harmaan ruskea. Vaahto on vähäinen. Tuoksu on raikkaan, tuoreen hedelmäinen. Maku on vahva, mausteinen, polttavan katkeroinen, hedelmäinen, kuiva. Tuote on valmistettu juomaliikeketju Willems & Zoonille. 't Hofbrouwerijke -panimo on perustettu vuonna 2005. Vuosituotanto on vain 10000 litraa.

Pullo 0,33 l.

 

* Skärgaards Porter, Nørrebro Bryghus, Kööpenhamina, Tanska

6,0 %-til., kantavierre 14,5 p-%, katkeroainepitoisuus 55 EBU, väri 50 EBC, suodattamaton tumma portteri, pintahiivaolut; suositus tarjoilulämpötilaksi 8-10 ºC

Väri on täysin musta, aivan läpinäkymätön. Vaahto on ruskehtava, tasaisen samettinen, vähäinen, kestävä. Tuoksu on vahva, kahvimainen. Maku on yllättävän laimea, kahvimainen, lakritsaisen vivahde toki erottuu ja englantilaisten humalien kukkainen katkeroisuus sävyttää hienosti jälkimakua. Etiketin lupaamaa 'tanskalaista hunajaa' saaristolaisportterissa ei erota. Panimon perustaja Anders Kissmayer jätti 16 vuoden jälkeen Carlsbergin jättiläispanimon vuonna 2001 ja alkoi rakentaa omaa ravintolapanimoa Kööpenhaminan Nørrebrossa, USA:n olutrenessanssin hengessä. Panimoravintola avattiin vuonna 2003. Skärgaards Porter ('saariston portteri') tulee Alkon valikoimaan maaliskuussa 2008.

Pullo 0,568 l. Alkon vähittäismyyntihinta  e. Maahantuoja Novovin Oy. Jakelu Heino Juomat Oy.

 

* La Granja Espresso Stout, Nørrebro Bryghus, Kööpenhamina, Tanska

7,5 %-til., kantavierre 17,7 p-%, katkeroainepitoisuus 33 EBU, väri 202 EBC, suodattamaton tumma stout, pintahiivaolut.

Väri on täysin musta, läpinäkymätön. Vaahto on ruskehtava, vähäinen, kestävä. Tuoksu on vahva, kuin kylmäksi jäähtynyt kahvinloppu mukissa. Maku on hedelmäinen, aprikoosimainen, paahteinen, mokkamaisen pehmeä. Valmistusaineet ovat lager-, kristalli-, suklaa- ja mustamallas, Perle-katkerohumala, Cascade-aromihumala, kylmässä vedessä kaksi vuorokautta uutettu espressokahvi, Muscovado-sokeri ja ale-hiiva. Nimi 'La Granja' on tullut meksikolaisen kahvitilan mukaan. Vuonna 2003 aloittaneen uuden tanskalaisen pienpanimon upea stout tulee Alkon valikoimaan helmikuussa 2008.

Pullo 0,568 l. Alkon vähittäismyyntihinta 7,20 e. Maahantuoja Novovin Oy. Jakelu Heino Juomat Oy.

 

* Nordic Brown Ale, Mallaskoski Oy, Seinäjoki

5,2 %-til., kantavierre 13 p-%, katkeroainepitoisuus 28 EBU, suodattamaton tumma ale, pintahiivaolut.

Väri on tumma, harmahtavan ruskea, samea. Vaahto on valkoinen, runsas, vahva, haihtuu hitaasti, kokonaan. Tuoksu on hedelmäisen pehmeä, viljainen. Maku on tasapainoinen, rukiinen, helposti juotava, lakritsainen, tuoreen raikas, makeahko, kihelmöivän hedelmäinen, purukumimaisen tahmainen. N.B.A.:ssa käytetään pohjoismaisia ohramaltaita (pils, münchener, tumma karamelli) ja ruismallasta. Laihialaista ruista on seoksessa 10 %. Saksalaisen humalan lisäksi vierteessä on lioteltu juuttisäkkiin pakattua englantilaista First Gold -lehtihumalaa. Mallaskosken vuosikymmeniä vanha perinteinen hiiva on korvattu brittiläisellä ale-hiivalla. Pohjoismaiset panimot kokoontuivat pari vuotta sitten Kööpenhaminassa (Nordic Beer Symposium) ja aloittivat 'pohjoismaisten oluttyylien' luokituksen. Mallaskoski on tehnyt nyt kaksi ehdotusta pohjoismaiseksi tuotteeksi. Edellinen oli jouluna 2006 valmistunut pintahiivaolut Nordic Winter Brew.

Hanassa 0,5 l. Anniskeluhinta 6,30 e. HOK-Elannon OlutHuoneiden Kuukauden Hanaolut helmikuussa 2008.

 

* Centennial Brown Ale, Ravintolapanimo Huvila / Savonniemen Oluttehdas Oy, Savonlinna

5,7 %-til., kantavierre 14,5 p-%, katkeroainepitoisuus 55 EBU, väri 50 EBC, suodattamaton tumma ale, pintahiivaolut; suositus tarjoilulämpötilaksi 8-10 ºC

Väri on tumma, punertavan ruskea. Vaahto on valkea, kermaisen vankka, tasaisen hienojakoinen. Tuoksu on pehmeän katkeroinen, havumainen. Maku on kuivan paahteinen, tasapainoisen maukas, katkeroinen, pihkainen, suklainen, hieno(stunut). Humalointi on onnistunut aivan erityisen upeasti. Valmistuksessa käytetyt mallaslajikkeet ovat wiener, tumma karamelli, ruskea- ja suklaamallas. Lisäksi käytetään paahdettua ohraa. Humalat ovat Admiral, Amarillo ja myös amerikkalainen Centennial, jonka mukaan tuote on saanut nimensä. Aikaisemmin johdonmukaisesti pelkästään suomenkielisiä tuotenimikkeitä käyttänyt Huvila on siis jatkanut vieraiden kielten suosimista! Centennial Brown Ale on valmistettu Hyvät Olutravintolat -yhdistyksen tilauksesta pelkästään jäsenravintoloiden valikoimiin.

Hana 0,5 l. Anniskeluhinta 6,00 e. (Hyvät Olutravintolat -yhdistyksen Kuukauden Hanaolut helmikuussa 2008).

 

* Juhla X, Ravintolapanimo Koulu / Turun Panimo Oy, Turku

6,5 %-til., puolitumma lager, kausituote

Väri on puolitumma, punertava, kirkas. Vaahto valkoinen, vähäinen, haihtuu nopeasti kokonaan. Tuoksu vaimea, lähes tuoksuton. Maku on pyöreä, saippuaisen luistavan hedelmäinen, kuivatettua aprikoosia, taatelia, helposti juotava, tasapainoinen, hunajamaisen paksu, jälkimaussa kuivaa katkeroisuutta. Vuonna 1998 perustettu Turun Panimo Oy toimii entisessä ruotsinkielisen tyttölyseon rakennuksessa Turun keskustassa. Uusrenessanssia edustava koulu rakennettiin vuonna 1889 ja nimettiin Uno Cygnaeuksen mukaan vuonna 1966. Tammikuun puolivälissä vietettyyn panimon 10-vuotisjuhlaan valmistettiin uusi Juhla X -olut.

Hana 0,4 l. Anniskeluhinta 5,40 e. Panimoravintola Koulu, Turku, alkuvuodesta 2008.

 

* Portteri, Ravintolapanimo Koulu / Turun Panimo Oy, Turku

6,5 %-til., tumma portteri, talven kausituote

Väri on aivan musta, läpinäkymätön. Vaahto on valkea, vähäinen, haihtuu kokonaan pois. Tuoksu on salmiakkimainen, kahvimainen. Maku on lakritsainen, salmiakkimainen, tervainen, 'kova' portteri. Kuiva, hedelmäinen jälkimaku säilyy pitkään. Tarjoillaan Koulussa aivan liian kylmänä (alle +10 ºC), joten luonnetta ja sävyjä joutuu odottelemaan. Lämmetessä kahvimaisuus nousee esille. Portteri on talven kausiolut Panimoravintola Koulussa.

Hana 0,4 l. Anniskeluhinta 5,40 e. Panimoravintola Koulu, Turku, talvella 2008.

 

* Stallhagen X-mas Porter, Ålands Bryggeri AB, Godby, Ahvenanmaa

4,5 %-til., tumma portteri, kausituote

Väri on musta, läpinäkymätön. Vaahto on ruskehtava, paksun kermainen, sileä, tasajakoinen, kestävä. Tuoksu on paahteisen karamellimäinen, hedelmäinen. Maku on suutuntumaltaan lääkemäistä yrttisyyttä, lakritsainen, vaimeasti paahteinen. Varsinkin tuoksun ja suutuntuman ansiosta luonteikas uutuus. Ahvenanmaalaispanimon ensimmäinen joulun kausiolut, Julbockin (4,7 % / 11,6 p-%) ohella. Panimon uusi olutmestari on Stadin panimolta tuttu Tom Skog.

Hana 0,5 l. Anniskeluhinta 6 e.

 

* Budĕjovický Budvar, Budĕjovický Budvar N.P., České Budĕjovice, T¨ekin tasavalta

4,5 %-til., kantavierre 10,3 % Pl, katkeroainepitoisuus 20 EBU, väri 10 EBC, vaalea lager

Väri on syvän keltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, pumpulimaisen pehmeä, tasainen ja runsas. Tuoksu on tasapainoisen katkeroinen. Maku on hedelmäinen, tasapainoinen, helposti juotava, luonteikas. T¨ekkipanimon vuosikymmeniä kestänyt kamppailu amerikkalaisen jättipanimoyhtiö Anheuser-Bushin Budweissin ('Amerikan Budin') kanssa on nyt vaihtunut etikettiin painettuun maantieteellisesti suojatun tuotteen EU-leimaan.

Pullo 0,5 l. vähittäismyyntihinta 2,60 e. Maahantuoja Oy Sinebrychoff Ab.

 

* Budĕjovický Budvar Premium Dark lager, Budĕjovický Budvar N.P., České Budĕjovice, T¨ekin tasavalta

4,7 %-til., kantavierre 11,7 % Pl, katkeroainepitoisuus 25 EBU, väri 90 EBC, tumma lager

Väri on hyvin tumma, lähes täysin musta. Vaahto on ruskea, runsas, epätasainen, kestävä. Tuoksu on paahtuneen maltainen, lievästi katkeroinen. Maku on täyteläinen, makean maltainen, paahteisen karamellinen, maltaisuus jatkuu myös jälkimaussa pitkään. Valmistuksessa käytetyt maltaat ovat vaalea, paahdettu, münchener ja karamelli.

Pullo 0,5 l. vähittäismyyntihinta 2,65 e. Maahantuoja Oy Sinebrychoff Ab.

 

* Primátor Polotmavy, Pivovar Náchod, Náchod, Tšekin tasavalta

5,5 %-til., kantavierre 13,0 p-%, puolitumma lager

Väri on tummahko, kuparinruskea, kirkas. Vaahto on valkea, vähäinen, kestävä. Tuoksu on kirpsakasti metallinen. Maku on täyteläinen, pehmeän maltainen, hedelmäinen, taatelimaisen tahmea, pähkinämäisen kuiva. Suomessa ensi kertaa saatavilla oleva meilläkin tunnetun Náchodin panimon tuote muistuttaa skottilaista Newcastle Brown Alea sekä virolaisen Sillamäen panimon punaista Vaskne ('vaskinen' eli 'kuparinen') -olutta. Primátor Puolitumman katkeroisuus tulee Zatec-humalasta.

Hanassa 0,5 l. Anniskeluhinta 6,00 e. HOK-Elannon OlutHuoneiden Kuukauden Hanaolut tammikuussa 2008.

 

* Kukko Portteri, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy, Laitila

6,5 %-til., tumma pohjahiivaportteri

Väri on hyvin musta, myös valoa vasten. Vaahto on ruskehtava, tiheä, paksu, kestävä ohuena kantena oluen päällä ja pitsikuvioina tuopin reunoilla. Tuoksu on vahva, lääkemäisen yrttinen, lakritsainen. Maku on vahvasti katkeroinen, paahteinen, raikkaan hedelmäinen. Myös jälkimaussa kuiva, heinämäinen katkeroiden puraisu miellyttää. Mieleen tulevat kiitellyt Baltian maiden pohjahiivaportterit, jopa kaikkein paras eli Aldaris Porteris (6,8 %, Alkossa 2,35 e/ 0,5 l.) Latviasta. Vertailussa Koffin pintahiivaportterin (7,2 %) kanssa Kukko portteri pärjää tosi hyvin, yllättäen. Uutuus-Kukko oli tarjolla ensi kerran keväällä 2007 Helsingin Olutfestivaaleilla. Uudet erät tuntuvat vain vahvistuneen ja portterin luonne entisestäänkin parantuneen.
Hana 0,5 l. Anniskeluhinta 6,00 e. (Hyvät Olutravintolat -yhdistyksen jäsenravintoloiden Kuukauden Hanaolut tammikuussa 2008).

 

* Kukko Pils, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy, Laitila

4,5 %-t., kantavierre 11,8 p-%, katkeroainepitoisuus 35 EBU, väri 7 EBC, vaalea täysmallasolut, pils

Väri on vaalea, syvän keltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, pursuavan runsas, pumpulimainen, tiheä, tasainen, kestävä. Tuoksu on vaimeahko, vetinen, hedelmäinen, katkeroinen. Maku on pehmeän maltainen, viljainen, täyteläinen, vahvasti luonteikas, kuivan tasapainoinen. Kukko Pils -täysmallasolutta on tuotettu vuodesta 2001 alkaen ja se on muodostunut erikoiseksi menestystarinaksi Suomessa: luonteikas, maukas, helposti maistuva olut, jonka sekä laajat kuluttajapiirit että asiantuntijat hyväksyvät. Laitilan panimo on toiminut vuodesta 1995. Vuoden 2008 alussa Kukko Pils tulee markkinoille jälleen myös lasipullossa.

Tölkki 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 2,10 e.

 

* Kukko lager III, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy, Laitila

4,7 %-til., kantavierre  , katkeroainepitoisuus 22 EBU, väri 5 EBC, vaalea täysmallasolut, panimon suositus tarjoilulämpötilaksi 6-10 °C 

Väri on vaalean keltainen. Vaahto on valkoinen, runsas, nopeasti laskeva, säilyy ohuena renkaana lasin reunoille. Tuoksu on vahvasti maltainen, katkeroinen. Maku on täyteläinen, vahvasti luonteikas, pehmeän, syvän maltainen. Valmistaja kutsuu tuotetta "lager-tyyppiseksi täysmallasolueksi". Kukko lager muistuttaa tietenkin Laitilan hienoa päätuotetta Kukko Pilsiä. Mieleen tulee myös saksalainen Riedenburger-luomuolut.

Tölkki 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 2,05 e.

 

* A. Le Coq Special 1807, AS A. Le Coq Tartu Õlletehas, Tartto, Viro (AS A. Le Coq, Viro / Olvi Oyj, Iisalmi)

5,2 %-til., vaalea lager, 200-vuotisjuhlavuoden erikoisolut

Väri on syvän vaalean keltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, runsas, pumpulimaisen pehmeä, epätasainen, kestävä. Tuoksu on makea, pehmeä, maltainen. Maku on raikkaan maltainen, tasapainoinen, pehmeän makeahko. Olut on valmistettu tietoisesti kaikkia miellyttäväksi juhlaolueksi, mikä tuntuu hieman laimeana yleisluonteena. Vuonna 2007 Olvin omistama Tarton panimo juhli 200-vuotisjuhlia, minkä merkeissä tämä erikoisolut valmistetiin. Vihdoin loppuvuonna Olvi ymmärsi tuoda juhlaolutta myös Suomeen.

Pullo 0,5 l. Anniskeluhinta Maahantuoja Olvi Oyj, Iisalmi.

 

* Suomi 90 vuotta Juhlaolut, Oyj Olvi, Iisalmi

4,5 til-%, kantavierre  %, katkeroaineet  EBU, väri  EBC, vaalea lager

Väri on vaalean keltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, nousee runsaana, pehmeänä, haihtuu lähes kokonaan ennekuin huomaatkaan. Tuoksu on vaimeasti maltainen. Maku on tuoreen raikas, vahvahkosti maltainen, melkein diasetyylinen. Kokonaisuus on mielenkiintoisen vanhanaikainen. Humalalajike on Saaz. Suomen tasavallan 90-vuotisjuhlavuoden kunniaksi kesällä 2007 markkinoille tehdyn Juhlaoluen tapaisia oluita löytyy runsaasti Baltian pieniltä panimoilta ja Saksasta. Juhlaolut on pakattu epäjuhlavaan alumiinitölkkiin, jonka sinivalkoinen väritys ja kultaiset kirjaimet ovat tyylikkäät.

Tölkki 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 2,20 e.

 

* Olvi Tumma, Oyj Olvi, Iisalmi

4,3 %-til., kantavierre 11,5 p-%, tumma lager, täysmallasolut. Suositus tarjoilulämpötilaksi 9-17 °C.

Väri on tumma, ruskea, kirkas. Vaahto on valkea, paksu, isokuplainen. Tuoksu on mukavasti paahteinen, karamellimäinen. Maku on makean tasapainoinen, hienostunut, helposti juotava, luonteikas täysmallasolut. Upea, maltillinen kokonaisuus. Panimon mukaan Tumma valmistetaan käsityönä huolellisesti valikoiduista raaka-aineista pienehköissä erissä. Nykyisin Tumma on saatavilla pysyvästi.

Tölkki 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 2,05 e.

 

* Keisari Strong IV A, Nokian Panimo Oy

5,7 %-til., kantavierre 13,1 p-%, katkeropitoisuus 25 EBU, väri 35,9 EBC, münchener-tyylinen tummahko lager

Väri on tumma, punertavan ruskea, kirkas. Vaahto on valkea, tasaisen kermainen, tiheä, kestävä. Tuoksu on vähäinen, vaimeasti karamellimäisen maltainen. Suutuntuma on hedelmäisen täyteläinen, maku vahva, pehmeän hedelmäinen, tasapainoinen, kuivahko. Jälkimaku on vaimea, mutta mukava humalan katkeroisuus nousee ohuesti esille. Erittäin tasapainoinen kirpeän maltaisuuden ja katkeroisuuden yhdistelmä. Maltaat ovat pilsner ja kaksi erikoismallaslaatua, humala on Hallerthau. Mukaan sekoitetaan myös hapettumisenestoainetta E223.

Pullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 1,72 e.

 

* Velvet Tumma Olut, Oy Sinebrychoff Ab, Kerava / Porin panimo, (Carlsberg Breweries, Tanska)

4,7 %, kantavierre 11,7 % Pl, katkeroaineet 33 EBU, väri 115 EBC, tumma pintahiivaolut. Suositus tarjoilulämpötilaksi 12 ºC.

Väri on musta. Vaahto on ruskea, vankka, kestävä. Tuoksu on paahteinen. Maku on paahteinen, salmiakkimainen, vahva, tasapainoinen.

Tölkki 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 2,25 e.

 

* Krusovice Musketýr, Královský Pivovar Krusovice a.s., Krusovice, Tsekin tasavalta

4,5 %-til., vaalea lager

Väri on syvän keltainen, punertava. Vaahto on valkoinen, kermainen, vahva, kestävä. Tuoksu on vaimea, raikkaan hedelmäinen. Maku on tasapainoinen, laimeahko, lähes vetinen, raikas, helposti juotava. Pienen Kru¨ovicen kylän panimo perustettiin vuonna 1581 valmistamaan olutta Keisari Rudolf II:n hoville. Panimon nimessäkin on etuliite 'kuninkaallinen'. Vuoden 2008 alussa Kru¨ovicen maahantuonti siirtyi Malty Oy:ltä Hartwallille. Vaalea ja tumma laatu on saatavilla puolen litran lasipullossa ja tölkissä päivittäistavaraliikkeissä sekä ravintoloissa hanasta. Vahva vaalea Imperial tulee Alkon valikoimaan.

Pullo ja tölkki 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 2,40 e. Maahantuoja Oy Hartwall Ab.

 

* Krusovice Černé, Královský Pivovar Krusovice a.s., Krusovice, Tsekin tasavalta

3,8 %-til., tumma lager

Väri on hyvin tumma, valoa vasten erottuu punertavan ruskea sävy. Vaahto on ruskehtava, paksu, vahva, pehmeä, epätasainen, kestävä. Tuoksu on lievästi maltainen ja paahtunut. Maku on laimeahko, paahteinen, miellyttävän pehmeä, helposti juotava. Kru¨ovice Černé on 'alkuperäinen böömiläinen mustaolut - schwartzbier' ja sellaisena erittäin hienosti onnistunut.

Pullo ja tölkki 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 2,40 e. Maahantuoja Oy Hartwall Ab.

 

* Krusovice Imperial, Královský Pivovar Krusovice a.s., Krusovice, Tsekin tasavalta

5,0 %-til., kantavierre 11,8 p-%, katkeroaineet 27 EBU, väri 13,4 EBC, vaalea lager

Väri on vaalean keltainen, syvä, punertava. Vaahto on valkoinen, runsas, paksu, kestävä. Tuoksu on vaimea. Maku on keskitäyteläinen, tasapainoisen pyöreä, helposti juotava. Maku syvenee hieman, kun oluen antaa lämmetä.

Pullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 2,93 e. Maahantuoja Oy Hartwall Ab.

 

* La Penneffoise d'Ecaussinnes, Brasserie Ecaussinnes, Ecaussinnes, Belgia

8,0 %-til., kantavierre 17,7 p-%, katkeroainepitoisuus 25 EBU, väri 46 EBC, puolitumma pruimenbier (luumuolut), ale.

Väri on ruskea, puolitumma, samea. Vaahto on valkea, runsas, pehmoinen, isojakoinen, kestävä. Tuoksu muistuttaa sekahedelmäkeittoa. Maku on vahva, täyteläinen, tasapainoinen, kirpeän hedelmäinen, kuivaa luumua, aprikoosia, sitrushedelmän kuorta, mausteisuutta. Tuo mieleen myös sahdin. La Penneffoiseen valmistuksessa käytetään tuoreita luumuja. Se tuntuu ruokajuomaksi jotenkin liian arvokkalta (!). Aperitiivina oikein hyvä, maistuu myös sinihomejuuston kanssa, mutta jälkiruokana esimerkiksi suklaan kanssa ei oikein toimi. Oluen nimi tulee kahdesta ystäväkaupungista, Senneff Belgiassa lähellä panimon sijaintikuntaa ja Penne d'Agen Etelä-Ranskassa, kuuluisalla luumuntuotantoalueella. Brysselin lounaispuolella sijaitsevan Ecaussinnesin panimo on perustettu vuonna 2000. Vuosituotanto on noin 3 miljoonaa litraa.

Pullo 0,75 l. Alkon vähittäismyyntihinta 6,47 e. Maahantuoja Novovin Oy.

 

* Ultrabrune d'Ecaussinnes, Brasserie d'Ecaussinnes, Ecaussinnes, Belgia

10,0 %-til., kantavierre 19,5 p-%, katkeroainepitoisuus 35 EBU, väri 90 EBC, tumma ale. Suositus tarjoilulämpötilaksi 12 °C.

Väri on ruskea, tumma, samea. Vaahto on ruskehtava, runsas, paksu, hienojakoinen, vankka, kestävä. Tuoksu on raikkaan hedelmäinen, pehmeän kirpeä humalan katkeroisuus erottuu. Maku on pehmeä, luonteikas, voimakas, tasapainoinen, makea, maltainen, hedelmäinen, omenaa, sitruksia, päärynää, kirpaiseva katkeroisuus tuo luonnetta. Pitkässä jälkimaussa mukana lämmittävää, karamellista paahteisuutta. Olut sopii ruokapöydässä vahvojen juustojen, tuhtien riistaruokien tai vaikkapa lampaan kanssa. Mainio vinkki pääsiäiseksi. 'Ecaussinnes'n Huipputumma' on pakattu kolmen vartin shampanjapulloon, joka on suljettu muovisella shampanjapullokorkilla rautalankavahvistuksella. Brysselin lounaispuolella sijaitsevan Ecaussinnes'n panimo on perustettu vuonna 2000. Vuosituotanto on noin 3 miljoonaa litraa.

Pullo 0,75 l. Alkon vähittäismyyntihinta 6,73 e. Maahantuoja Novovin Oy.