OLUTVERKKO

2000-2010 Kaikki oluesta ja olutkulttuurista jo 10 vuotta!

VAKKA-SUOMEN PANIMO Oy, UUSIKAUPUNKI

 

Panimo on perustettu syksyllä 2007. Ensimmäiset tuotteet valmistuivat juhannuksena 2008 (Prykmestar Pils).
OLUTVERKKO arvioi huhtikuussa 2010 kaikki VASP:n oluet juhannuksesta 2008 kevääseen 2010 rinnakkain.
Pisteet on annettu oluttyylin mukaan, ei siis keskinäisesti vertaillen.

OLUTVERKON testiryhmä / arviot kirjannut J.T. Laakso  

 

* Prykmestar Luomu Pils, Vakka-Suomen Panimo Oy, Uusikaupunki

5,2 %-til., kantavierre 12,9 p-%, katkeroainepitoisuus 41 EBU, väri 8 EBC, vaalea lager, pils. Täysmallasluomutuote.

Kertalasipullo 0,5 l. Anniskeluhinta 6,50 e. Alkon vähittäismyyntihinta 3,23 e (tulossa alkukesästä). Myös hana 0,5 l.

Väri on vaalea, syvän keltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, runsas, tiheä, tasainen, kestävä. Tuoksu on tasaisesti katkeroinen. Maku on täyteläinen, kuiva, heinämäisen katkeroinen, tasapainoinen, maukas, lievästi toffeemainen. Kokonaisuus on tasapainoisen maukas, täysmaltaisuus ja vahva humalointi vahvistavat luonnetta. Luomu-merkitty olut on valmistettu kotimaisista luonnonmukaisesti tuotetuista ohramaltaista ja saksalaisista luomuhumalista.

Pisteitä: 88 / 100 vaalea täysmallaslager, luomuolut

 

* Riuska, Vakka-Suomen Panimo Oy, Uusikaupunki

10,0 %, tummahko, savuinen sahti

Hana 0,5 l. Anniskeluhinta 8,00 e.

Väri on vaaleahko kellertävän punaruskea, samea. Vaahdoton. Tuoksu on hedelmäinen, katajainen. Maku on täyteläinen, kirpakan vahva, katajainen, voimakkasti savuinen. Kokonaisuus on hieman epätasainen, Bambergin baijerilaista savumallasta on hieman liikaakin.

Pisteitä: 83 / 100 tumma pintahiivaolut, sahti

 

* Prykmestar Vehnä, Vakka-Suomen Panimo Oy, Uusikaupunki

4,5 %-til., kantavierre 10,7 p-%, katkeroainepitoisuus 13 EBU, väri 11 EBC, vaalea suodattamaton vehnäolut, täysmallasolut, pintahiivaolut.

Kertalasipullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 4,39 e.

Väri on vaalea, keltainen, hennosti punertava, samea. Suodattamattoman oluen pullotuksen pohjalla on vahva hiivakerros. Kun sen sekoittaa olueen, väri muuttuu ruskehtavan sameaksi. Vaahto on valkoinen, tasainen, melko runsas, keskikestävä. Tuoksu on raikkaan hedelmäinen, mausteinen, laimeahko. Maku on kevyt, raikas, hedelmäinen, sitrusmainen, laimeasti mausteinen, fenkoolia, pippuria. Jälkimaku on melko lyhyt. Kesäisen raikas vehnäolut valmistetaan perinteisellä keittomäskäysmenetelmällä pintahiivalla vehnä- ja ohramaltaasta, humalasta, hiivasta ja vedestä. Vehnäoluen tyylin mukaisesti humalan katkeroisuus on lähes olematon.

Pisteitä: 90 / 100 vaalea pintahiivaolut, täysmallasolut, vehnäolut

 

* Prykmestar Wehnäbock, Vakka-Suomen Panimo Oy, Uusikaupunki

6,2 %-til., kantavierre 15,9 p-%, katkeroainepitoisuus 32 EBU, väri 54 EBC, tumma, suodattamaton vehnäolut, täysmallasolut, pintahiivaolut.

Kertalasipullo 0,5 l. Hana 0,5 l. olutravintoloissa, anniskeluhinta 6,90 e.

Väri on hyvin tumma, ruskea, punertava, heikosti läpikuultava, samea. Vaahto on valkoinen, niukka, tiheä, tasainen, keskikestävä. Tuoksu on raikkaan hedelmäinen, luumumainen, maltainen. Suutuntumassa hento, raikas katkeroinen vivahde. Maku on täyteläinen, hieman makea, jopa karamellimainen, vahvasti hedelmäinen, omenaa, luumua, banaania, sitruksia. Wehnäbock valmistetaan ohra- ja vehnämaltaista sekä amerikkalaisista Cascade-humalista. Erikoinen ja vahva (32 EBU) katkeroainepitoisuus sotkee oluen tyylipuhtautta – joka ei tietenkään ole ollut tavoitteenakaan. Kiinnostavista ominaisuuksistaan huolimatta Wehnäbock ei kuitenkaan pärjää baijerilaisille esikuvilleen. Rinnakkain miedon ”pikkuveljensä” Prykmestar Vehnän (4,5 %) kanssa vertaillen Wehnäbock jää jälkeen, erikoisuuspisteistään huolimatta.

Pisteitä: 87 / 100 tumma suodattamaton pintahiivaolut, täysmallasolut, baijerilaistyylinen vehnäbock

 

* Prykmestar Savu, Vakka-Suomen Panimo Oy, Uusikaupunki

5,5 %-til., kantavierre 14,3 p-%, katkeroainepitoisuus 33 EBU,väri 120 EBC, tumma täysmallasolut, pohjahiivalager, savuolut. Suositus tarjoilulämpötilaksi 8-11 ºC.

Kertalasipullo 0,5 l., vähittäismyyntihinta Alkossa 4,66 e.

Väri on tumma, läpinäkymättömän musta. Vaahto on ruskeahko, runsas, kuplikas, tasainen, kestävä. Tuoksu on kevyt, paahteinen, savumainen, palvilihamainen. Maku on keskitäyteläinen, savumainen, imelän makkaramainen. Jälkimaku on vahva, pitkäkestoinen, paahteinen, savuinen. Vahva, luonteikas, tasapainoinen onnistunut savuolut, jonka maku jatkuu pitkään ja miellyttävästi. Ohrasta valmistetut savumaltaat on kuivattu perinteisin keinoin avotulen päällä, pyökin savussa. Savumaltaat on hankittu Saksasta, Baijerin Bambergista. Kilpailuissa menestyneen vahvan Prykmestar Savukatajan (9,0 %) kanssa rinnakkain huolellisesti maisteltuna Savu vetää pidemmäön korren, ehkä yllättäen.

Pisteitä: 92 / 100 tumma täysmallaslager, savuolut

 

* Prykmestar Savukataja, Vakka-Suomen Panimo Oy, Uusikaupunki

9,0 %-til., kantavierre 20 p-%, katkeroainepitoisuus 30 EBU,väri 60 EBC, tumma pohjahiivaolut, savuolut.

Kertalasipullo 0,5 l., anniskeluhinta olutravintoloissa 7,50 e.

Väri on tumma, punertavan ruskea, läpinäkyvä, kirkas. Vaahto on valkea, runsas, nousee kuplaisena, tasoittuu tiheäksi, tasaiseksi haihtuen sitten nopeasti, mutta jää pitsikuvioina ja epätasaisena kantena oluen pinnalle. Tuoksu on voimakas, makea, savuinen, katajainen. Maku on keskitäyteläinen, savuinen, makean hedelmäinen, päärynämäinen, vahva, luonteikas, tasapainoinen. Nektariinimainen katajaisuus on vahvana jälkimaussa. Mieleen tulee erinomainen virolainen tumma lager Saku Tume (6,7 %, Alkon hinta 2,96 e). Savukataja oli vuoden 2009 Vuoden Olut ja sijoittui myös tänä vuonna kolmannelle sijalle Helsingin Olutfestivaalin pienpanimoiden pohjahiivaoluiden sarjassa.

Pisteitä: 90 / 100 tumma täysmallaslager, maustettu savuolut

 

* Prykmestar Pääsiäisolut, Vakka-Suomen Panimo Oy, Uusikaupunki

4,5 %-til., kantavierre 10,9 p-%, katkeroainepitoisuus 28 EBU, väri 44 EBC, tumma täysmallasolut, pintahiivaolut. Kausiolut.

Kertalasipullo 0,5 l., vähittäismyyntihinta 4,19 e.

Väri tumma, ruskea, valoa vasten viininpunainen, kirkas. Vaahto on ruskehtava, niukka, tiheä, epätasainen, kestävä. Tuoksu on suklaamainen, tummaa suklaata. Maku on keskitäyteläinen, maltainen, paahteinen, suklaamainen, toffeemainen, tasapainoinen, luonteikas, helposti juotava. Valmistuksessa käytetään aitoa suklaata ja suklaa-aromia.

Pisteitä: 84 / 100 - tumma, suklaalla maustettu pintahiivaolut, ale, kausiolut

 

* Prykmestar Schwarz, Vakka-Suomen Panimo Oy, Uusikaupunki

4,5 %-til., kantavierre 11,1 p-%, katkeroainepitoisuus 25 EBU, väri 75 EBC, tumma täysmallaslager, schwarzbier. Suositus tarjoilulämpötilaksi 14-16 ºC.

Kertalasipullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 4,29 e.

Väri on tumma, valoa vasten viininpunainen, kirkas. Vaahto on ruskea, tiheä, tasainen, kestävä. Tuoksu on rapsakkaan katkeroinen, hernemäinen, lievästi paahteinen. Maku on kevyehkö, maltainen, tupakkamainen, paahteinen. Valmistuksessa käytetään kolmea mallaslaatua ja Magnum-humalaa. Erikoismaltaat paahdetaan 200 asteessa, mikä tuo maltaisiin tumman värin. Tasapainoinen, helppo juotavuudeltaan, kevyt.

Pisteitä: 87 / 100 tumma täysmallaslager, saksalaistyylinen Schwarzbier, mustaolut

 

* Prykmestar Pale Ale, Vakka-Suomen Panimo Oy, Uusikaupunki

4,2 %-til., kantavierre 10 p-%, 33 EBU, väri 26 EBC, puolitumma täysmallasolut, englantilaistyylinen pintahiivaolut, ale. Suositus tarjoilulämpötilaksi 11-12 ºC.

Kertalasipullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 4,45 e. Myös hanassa olutravintoloissa.

Väri on puolitumma, punertavan ruskea, kirkas. Vaahto on valkoinen, aluksi runsas, haihtuu nopeasti. Tuoksu on heinämäisen katkeroinen, kuiva, hedelmäinen. Maku on kevyt, vahvan luonteikas, kuivahko, katkeroinen, tasapainoinen, helposti juotava, hedelmäinen, luumua, persikkaa, omenaa, aprikoosia. Valmistusaineet vesi, englantilainen Crystal-mallas, Fuggles-humala ja hiiva.

Pisteitä: 93 / 100 - tumma täysmallaslager, brittiläistyylinen pintahiivaolut, ale

 

* Prykmestar Pils, Vakka-Suomen Panimo Oy, Uusikaupunki

4,5 %-til., vaalea täysmallaslager, saksalaistyylinen pils. Suositus tarjoilulämpötilaksi 11-14 ºC.

Kertalasipullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 4,45 e. Myös hanassa olutravintoloissa.

Väri on vaalea, syvän keltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, nousee runsaana, laskeutuu nopeasti jättäen isokuiplaista pitsikuviota lasin reunoille. Tuoksu on mehevän heinämäinen, katkeroinen. Maku on kevyt, hedelmäinen, sitrusmainen raikas vivahde, lievästi katkeroinen, tasapainoinen, helposti juotava. Muistuttaa Lidl-kauppaketjun hieman neutraaleja saksalaispilsejä, jotka ovat opettaneet suomalaiset juomaan katkeroisia pils-tyyppisiä oluita. Valmistuksessa käytetään kotimaisia ohramaltaita ja saksalaisia Perle-humalia. Vuonna 2007 perustetun VASP:n ensimmäinen tuote juhannuksena 2008 oli juuri tämä pils. Ensimmäinen valmistuserä myytiin parissa päivässä loppuun!

Pisteitä: 86 / 100 - vaalea täysmallaslager, saksalaistyylinen pohjahiivaolut, pils